Inhoud blog
  • Halloween season I
  • Chi Chi’s
  • Picknick en Mexicaans.
  • Onder Vrienden II:
  • Onder Vrienden
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
  • Dagelijks (7)
  • Experimenten (2)
  • Feestelijk (5)
  • Thema dinners (7)
  • Uit eten (2)
  • Kook kriebels

    09-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker Italiaans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met de Lente in het land krijg ik weer kook kriebbels.

    Pasen is ook weer niet ver af maar eerst gaan we voor lekker Italiaans, kwestie van er terug in te komen het is weer eventjes geleden dat ik mij nog is aan een uitgebreidt dinner heb gewaagd. Mijn inspiratie haal ik natuurlijk uit

    Lekker Italiaans:

    Op het menu:

    • Aperitief hapje - Crostini con funghi: een simpel hapje met lekkere champignons (ik gebruikt wel kastanje champginons persoonlijk vindt ik deze beter van smaak en structuur) en op warm stukje ciabatta, en als drankje een Martini.
    • Voorgerechtje - Gefrituurde inktvisringetjes met tomatensausje: nog niet geprobeerd maar kan nooit niet slecht zijn calamares zijn altijd lekker en deze mag je zelf paneren. Het sausje zelf ziet er ook lekker uit, krijg er al honger van naar de foto's te zien.
    • Hoofdgerecht - Veggie Lasange: mmmmm met lekkere gedroogde boschampignons en verse (kastanje)champignons. Het enige probleem dat ik vorige keer had was dat ik te weinig had zien da ik beetje meer kan maken deze keer. Hoewel ik natuurlijk voor 4 gangen ga heb ik deze keer misschien wel genoeg en een stukje brood gaat er altijd bij.
    • Nagerecht - Verse fuirtsla met ricotta: lekker fruitig en licht
    • Pouse-cafe - Caffè all’amaretto: de afsluiter natuurlijk kan een beetje amaretto niet missen bij Italiaans.

    De vraag blijft natuurlijk halen wij het dessert het voordeel is da ik dit opvoorhand klaar kan hebben staan en dat het zeker lekker fris gaat zijn.

    Wordt zeker vervolgd


    Bron:
    Colruty kookboek: Lekker Italiaans

    09-03-2013 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Thema dinners
    28-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbereiding Halloween dinner party

    31 Oktober altijd al een belangrijke datum geweest voor mij en sinds vorig jaar nog belanrijker :). Toen ben ik met de liefde van mijn leven getrouwd, mijn ventje Tom.

    Dit jaar staat er echter iets anders gepland op die speciale datum, wij gaan namelijk een Halloween Dinner party organizeren voor mijn ouderlijke familie en hopelijk kunnen we dit een jaarlijkse gewoonte maken. Aangezien dit het eerste jaar is gaan we het klein houden en maar 1 feestje doen voor volgende jaren zien we wel.

    De eerste planning was een gewoon 3 gangen menu voor een beperkte groep ondertussen is het al uitgegroeid tot kleine hapjes voor een iets grotere groep dit brengt natuurlijk iets meer werk mee de dag zelf maar zal de avond toch vlotter laten verlopen.

    Op dit moment zijn we volop bezig met de versieringen, menu en uitnodigingen.

    Hier onder eventjes een beschrijving van wat nu juist Halloween is en waar het oorspronkelijk vandaan komt.

    De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve, (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

    Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

    Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.

    In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.

    In de Verenigde Staten maakt het feest vooral opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS duikt dan de bekende jack-o'-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is.

    28-08-2012 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Feestelijk
    04-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verloop van ons Belgisch Weekje

    Zoals altijd zijn is het verloop van de week niet altijd wat er gepland staat, zoals bijvoorbeeld zaterdag. Staan wij klaar om naar de winkel te gaan en vragen of mama mee wil, werden wij promt uitgenodig om mee pannekoeken te eten daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. Eventjes snel aanpassingen maken en twee gerechtjes werden geschrapt en eentje van plaats vershoven en dan op naar de winkel met heel de famillie :).

    Zaterdag:

    Op de planning stond normaal dus de asperges op z'n vlaams met de Gentse waterzooi dit is dus verander naar Pannekoeken bij de mama ook nog wel echt Belgisch dus past het perfect in onze week.

    Heb al we de voorbereiding voor ons dessert voor zondag gemaakt dus is dus een chocolade kastanjerol dit moet een nachtje in de diepvries staan en zondag moet ik dan de amandelen met caramel daar ronddoen ben benieuwd het mengsel smaakt al wel heel goed.

    Zondag:

    Hier is alles hetzelfde gebleven we houden het dus op onze tomatensoep met balletjes en het gehakt met krieken. S'morgens eventjes begonnen met de soep te maken dan staat die al volledig klaar voor s'avonds en de de voorbreiding van het gehakt. Een deel van het gehakt wordt gemend met mosterd en een beetje worchestershire saus daar rol ik dan balletjes van voor in de soep maar het meerendeel wordt gebruikt in de firkandellekoek. Hier meng ik het gehakt (een kleine 800gr) met twee eieren en 100gr paneermeel.

    Als dit gebeurt is het de bedoeling om de krieken in het gehakt te verwerken en deze samen een uur en half in de oven te zetten. Mijn eerste poging ging niet zo best had eerst het gehakt in twee gedeeld en alle twee plat gerold op een van de helften leg ik dan de krieken en daar op de tweede helft mooi afwerken en in de schaal. Spijtig genoeg lukt dit dus niet alles eruit en terug op niet. Het volledig gehakt uitrollen in het midden de krieken en dan dichtrollen met de folie en de kantjes dicht vouwen, dit lukte veel beter les voor volgende keer :).

    Zowel de soep als het gehakt zijn zeker in de smaak gevallen, het sausje met het kriekenbier volgende keer toch nog meer indikken maar van smaak zeker niet mis. Het Dessert daar zijn we niet aan geraakt, hier ook problemen met de afwerking. De smaak zit zeker goed maar om er mooie rolletjes van te maken niet zo gemakkelijk misschien maandag terug opnieuwe proberen.

    Maandag:

    op de menu stond normaal de witloofrolletjes maar deze hebben we laten vallen voor de pannekoeken van zaterdag (de gentsewaterzooi hebbe we dus bijgehouden). We hebben gekozen voor de kabeljauw, het is een redelijk simple receptje maar o zo lekker en vrij snel klaar ook. Het is de bedoeling dat we de aardappeltjes samen met de prei koken en puree van maken. De kabeljauw wordt in gevogelteboulion en grimbergen bier gepocheerd en van dat vocht wordt dan een lekker sausje gemaakt. De kabeljauw gaat dan nog eventjes in de oven om de kaas die gemengd wordt met kervel erop te laten smelten.

    Al bij al was dit toch een super lekker receptje, heb het ook al meedere keren klaar gemaakt en de saus maakt het echt af, de vis met het kaasjasje erbij en de puree is echt een winnende combinatie.

    Dinsdag:

    Vandaag lekker een dagje vrij dus kan ik vrij veel doen. Op het menu staat vandaag de Gentse Waterzooi en ik ga ook het stoofvlees voor woensdag klaar maken dan is da na het werk ook in order. Dit is natuurlijk een snelle versie van de Waterzooi normaal gebruik je de volledige kip en maak je daar en boulionneke van maar ik ga voor de kippefilet en twee boulionblokjes veels simpelere en sneller. De kip rustig gaar laten worder in voldoende water, wijn en de boulion blokjes, kruiden met tijm laulier en peterselie, ondertussen de groentjes aanstoven. Als de kip gaar is uit het kookvocht halen en bij de groentjes gieten. De aardappeltjes en in stukken gesnede kip toevoegen en rustig voort laten pruttelen.

    Voor woensdag maakte ik ondertussen een lekker potje stoofvlees, of dit was toch de bedoeling. Alles zoals normaal gedaan enkel de leffe vervangen door een orval dit ik nog had staan en een extra zakje van maggie idee van de dag toegevoegd. Alles op een zacht vuurtje gezet zodat het minsten een uur kon sudderen. Dat had ik dus beter niet gedaan na een halfuurtje ging ik eventjes kijken en de bodem was aangebrand, de saus veel te dik en te zout. Conclusie geen zakjes van maggi meer gebruiken. Redden wat er te redden valt en hopen dat het stoofpotje nog kan redden voor woensdag.

    De Gentse waterzooi moest voor het serveren nog eventjes afgewerkt worden met een eierdooier en room om een beetje binding te krijgen. En na een leuk dagje uit hebben er toch 5 mensen van gegeten. Eerlijk is het geen slecht recept maar ik ga toch meer aan de afkruiding moeten werken.

    Woensdag:

    Redden wat er te redden kan, maar dat is spijtig genoeg niet veel beetje water bij de saus toegevoegd en opgezet, natuurlijk heeft het vlees niet lang genoeg kunnen gaaren en is het redelijk taai, de saus zelf is kwa smaak veel te zout voor ons en de orval zelf is ook niet echt een voltreffer. Al goe da we de frietjes toch bij het frituur zijn gaan halen. Volgende keer gewoon terug zoals normaal en niet meer werken met zakjes van maggi.

    Donderdag:

    Een lekker steak met pepersaus, gebakken patatjes en een simple slaatje. En wij hebben echt genoeten van ons eten.

    Het slaatje was simple, een zakje gemengde sla, kerstomaatjes en een beetje komkommer. Hierbij komt dan een dressing van yoghurt met mierikswortel. Dit een beetje laten intrekken en ondertussen de steak bakken, en natuurlijk de patatjes, die al waren voorgekookt door mijn ventje. Als de steak goe is de pan blussen met een scheut cognac een beetje kalfsfond toevoegen samen met room en peperbolletjes. Eventjes laten inkoken en serveren maar. Dit was echt super lekker, het vlees smolt gewoon op de tong, de saus was echt goed van smaak en het slaatje lekker fris. Dit was toch de winaar van de week, niets mis gelopen en super lekker gewoon.

    04-05-2012 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dagelijks
    Tags:Belgisch
    26-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch weekje

    Na een zalig weekendje Elf Fantasy Fair en al dat lekker en speciaal eten en drinken heb ik weer zin gekregen om iets speciaal's te doen. Ik ga voor mijn ventje en mijzelf is lekker belgisch koken volgende week. Dat wordt weer lekker in de boeken neuzen opzoek naar echte Belgische kost, met of zonder een speciaale toets.

    Hoe kan men dit het beste omschrijven? Volgens Wikipedia als volgt:

    De Belgische keuken staat bekend om zijn "Bourgondische levensstijl" deze richt zich vooral op goed eten en drinken, een goede kwaliteit en kwantiteit. Ze is een zeer gevarieerde nationale keuken. Terwijl een thuisbereiding eerder degelijk en landelijk is, is de fijnere kookkunst van het restaurant sterk door de Franse keuken beïnvloed, met dewelke ze dikwijls ook kwalitatief wordt gelijkgesteld. België heeft per inwoner dan ook evenveel Michelinsterren als Frankrijk.

    Elke streek heeft natuurlijk ook zijn eigen streek en seizoensgebonden prodcuten en dit blijkt ook uit de verschillende gerechten per streek. Aan de kust worden deze door mosselen en vis overheerst, terwijl in de Ardennen vooral wild wordt gebruikt. In het buitenland staan wij dan meer bekendt om onze Belgische chocolade (vooral de pralines), de Brusselse wafel, de Belgische frieten, de Belgische kazen, alsook het Belgisch bier (waarvan er meer dan 1000 verschillende soorten zijn).

    Vanaf dit weekend (28/04/2012) tot donderdag staat ons eten dus in teken van ons land en onze Bourgondische levensstijl, met onder andere volgende gerechtjes

    • Zaterdag 28/04: Asperges op Z'n Vlaams (Colruyt: Lekker Belgisch) en Gentse Waterzooi (Colruyt: Wild en gevogelte)
    • Zondag 29/04: Tomatensoep met balletjes (Colruyt: Lekker Belgisch), Gehakt met krieken (Colruyt: Belgische bieren), en een chocolade kastanje rol als dessertje (dit stond al gepland anders had ik voor een speculaas taart gekozen)
    • Maandag 30/04: Hespenrolletjes met witloof en kaassaus (Njam: Meesterlijke Klassiekers Peter Goossens)
    • Dinsdag 01/05: Kabeljauwfilet met puree van prei en een Grimbergesausje (Colruyt: Lekker Belgisch)
    • Woensdag 02/05: Stoofvlees met donkere Leffe (Colruyt: Lekker Belgisch)en echte belgische frietjes van het frituur
    • Donderdag 03/05: Steak met pepersaus en gebakken aardappeltjes (Njam: Meesterlijke Klassiekers Peter Goossens)

    De meerderheid van de gerechtjes zijn natuurlijk al gemaakt, sommige zelfs meerdere keren maar andere zoals de asperges zijn de eerste keer. Voor de Steak en de Witloof ga ik deels Peter Goossens volgen maar sommige dingen ga ik toch zelf aanpassen kwestie van het een eigen toets te geven.

    Het meeste werk gat toch in het gehakt met de krieken zitten maar dan kan ik dit nog een keertje oefenen staat namelijk geplant voor een bepaald etentje (later meer over), voor de rest valt het allemaal wel mee alleen oppassen met de Waterzooi zodat hij deze keer niet gaat schiften .

    Had ook nog graag een kalfsblanquette gemaakt maar dat vraagt te veel tijd en dan kies ik liever voor het stoofvlees met frietjes, de steak zal daarom eerder met gebakken aardappeltjes zijn want twee keer, frietjes is toch iets te veel van het goede, en die wordt dan met een lekker slaatje en dressing geserveert.

    Bron:
    Colruty kookboeken Lekker Belgisch, Wild en Gevogelte, Belgische Bieren
    Njam Meesterlijke Klassiekers

    26-04-2012 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dagelijks
    Tags:belgisch
    01-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles klaar maken: Lekker Belgisch

    Vandaag was het zover. Alles beginnen klaar maken voor morgen, 4 gangen voor 6 personen. Mijn ouders, mijn broertje en zijn vriendin en wij natuurlijk (en de 4 hondjes maar die eten gelukkig niet mee). Ongeveer een 4 uurtjes zijn we bezig geweest maar alles staat klaar. Nog en paar kleine dingen maar die zijn voor morgen.

     We zijn natuurlijk begonnen met de voorbereiding van onze hapjes de garnaal en kaasballetjes. Het mengsel zelf was redelijk snel klaar denk da ik volgende keer wel iets meer kaas ga toevoegen om meer smaak te geven maar het garnalen mengesel was super lekker. Alles staat nu klaar zodat ik morgen de balletjes kan rollen en paneren en dan maar hopen dat ze niet mislukken in de frituur. Hier heb ik toch het meeste schrik van. Maar als het lukt waag ik mij een de grotere kroketten wat eerlijk gezecht zelfgemaakt smaakt da toch beter dan uit de diepvries :).

    Het volgende was alles klaar zetten voor het stoofvlees want dit moet vandaag al 2 uurtjes staan te stoven mmmm de geur in de keuken werd maar beter en beter. Vlees aanbakken de nodige kruiden toevoegen en dan natuurlijk het Bier want wat is stoofvlees zonder en goei donker trappist erin. We hebben gekozen voor de Donkere Leffe omdat we de westmalle niet vonden in de colruyt en geen goesting hadden nog naar en andere winkel te rijden .

    Terwijl het vlees lekker staat te pruttelen begin ik met de apserge soep. een beetje kalfsfond en water koken de asperges toevoegen en rustig laten doorkoken. Dan mixen en door een zeef doen en kruiden. En rouxtje maken en eventjes laten opkoken en morgen voegen we de rest van de binding toe juist voor het opdienen. En dan maar hopen dat het niet gaat schiften.

    Nu zijn we klaar voor het dessert. De chocolademouse ook de eerste keer dat ik het maak maar denk wel da het resultaat er mag zijn :). Chocolade laten smelten boter toevoegen. Samen kloppen met de eieredooiers en de opgeklopte slagroom. Dan het moeilijkste de eiwitten stijf kloppen, en voorzichtig onder de chocolade mengsel vouwen. De glaasje zijn gevuld en staan in de ijskast. Heb er zelf nog mijn eigen toest aan gegeven met nog wat overschot van de slagroom op te kloppen met een beetje advocaat. Dit serveer ik dan samen met de chocolademouse en een glasje extra advocaat.

    Zonder mijn ventje zou dit allemaal niet zijn gelukt. Hij heeft super goed geholpen door vanalles aan te geven, de afwas ondertussen te doen en gewoon door mij te steunen. Want zonder hem zou ik die nooit hebben gedaan.

    Nu is het wachten op morgen, nog een beetje opruimen de tafel dekking doen, maar vandaag ga ik nog genieten van een goei palmke (want da heb ik wel verdiend) en een pizza heb echt geen zin meer om nog in de keuken te staan.

    Foto's op

    Bijlagen:
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150638153491832.401154.686206831&type=3   

    01-03-2012 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Thema dinners
    Tags:belgisch, thema avond
    29-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch avondje: de voorbereiding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een van mijn eerste thema feestjes:

    Het plan was een gezellig Belgisch getint avondje met mijn ouders, samen bij ons thuis;

    De inspiratie kwam uit het colruyt kookboek Lekker Belgisch.

    De Eerste en belangrijkste vraag was natuurlijk: Wat gaan wij die dag eten en drinken? 

    Wat zijn typische Belgische gerechten?

    Het eerste dat bij mij op kwam is natuurlijk stoofvlees met lekkere fritjes en een goei donker biertje zowel in als bij het gerecht geserveerd.

    Maar daar blijft het natuurlijk niet bij, na wat neuzen in het kookboek heb ik mijn goesting gevonden.

    Dit is het volledig menutje:

    Na het eventjes te overlopen met mijn ventje hebben we twee kleine veranderingen aangebracht en extra hapje en een soepje als voorgerecht

    1. appertief hapje: zelf gemaakte Kaas- en garnaalballetjes
    2. Voorgerecht: Aspergeroom soep
    3. Hoofdgerecht: Stoofvlees met Trappist
    4. Desster: Chocolademouse

    Als drank gaan we natuurlijk de Trappist Westmalle voorzien voor bij het hoofdgerecht bij het dessertje zal er Advocaat zijn en een appel jenevertje om met te beginnen.

    Bron: Lekker Belgisch - colruty kookboek

    29-02-2012 om 00:00 geschreven door DragonElf

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Thema dinners
    Tags:belgisch, thema avond


    Archief per week
  • 23/09-29/09 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 27/08-02/09 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 27/02-04/03 2012

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Colruyt Culinair
  • Colruyt Lekker Koken - En Cuisine (facebook)
  • Njam
  • Inn at the Crossroads
  • Inn at the Crossroads (facebook)
  • fotoblog


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs