Vorige weekend weer eens lekker
gegeten een Mexicaans getint menu met vooraf een Middeleeuws festijn.
Zaterdag morgend snel naar de
winkel zodat ik toch genoeg tijd zou hebben om alles klaar te zetten, ons
apartementje nog een beetje op te kuisen en optijd in Deurne kunnen zijn voor de
Middeleeuws Battle om 14u30. Na alles in huis te hebben gehaald in snel tempo
het gevecht met de mango en Ananas aangaan
zodat deze kunnen marineren in donkere rum en rietsuiker en daarna snel het
kruimeldeeg met kokos maken zodat dit al klaar staat en tijdens het
hoofdgerecht de oven in kan.
Als voorgerechtje hadden we
gekozen voor een groentemengeling met Tacos en een dipsausje op basis van (het
kan bijna niet anders) zure room. Snell de groentjes klein snijden met de nicer
dicer gaat dit zeer snel alles mengen het dipsausje maken en de ijskast in. Er
was nog juist tijd over om snel het vlees voor de tortillas klaar de maken en
omdat ik toch vondt dat het een beetje te droog leek heb ik er nog maar een
portie tomatenblokjes aan toe gevoegd.
Snel zelf nog iets eten en dan
richting Deurne waar we hadden afgesproken met onze gasten. Eerst samen naar
het Middeleeuws evenement en juist optijd voor de Battle alleen spijtig dat er
kannonen waren ons Kaytje helemaal overstuurt en in paniek bijna weg gespurt al
goed dat de les goed bleef zitten. Mijn ventje is dan maar weg gegaan van al
dat lawaai volgend jaar nemen we ze zeker niet mee arme meid. Na het gevecht
toch nog eventjes langs het kampement en het marktje da ze hadden neer gezet
(en heb ik mijn boog gevonden voor op de EFF volgend jaar). Nog genieten van
Vino Miel en dan terug richting huis het weer begon sterk af te koelen.
Nog eerst wachten op de babysit
en ondertussen genieten van Elixir de Spa (de lege fles mee naar huis genomen
voor Halloween) nadat de babysit er was zijn we naar het Kiel gegaan voor ons
Mexicaans feest.
Zowel voorgerecht, hoofdgerecht
en dessert vielen goed in de smaak spijtig dat de tortillas uiteenvielen maar
we hebben toch genoten.
Inspiratie voor de gerechten
kwamen uit Colruty kookboek: Onder vrienden.
Voor volgendjaar hoop ik in de
Middeleeuws sfeer te kunnen blijven maar dat kan pas als ik eindelijk A feast
of ice and fire in handen heb.
Terug een etentje aan het plannen voor komende zaterdag 01 Juni. Eerst
samen gezellig met wat vrienden naar het eventement De Quaeye
Werelt in Deurne en daarna thuis goe eten, drinken en ons amuseren.
Dat is toch de planning J
Aangezien ik niet veel tijd heb en niet echt iets op voorhand kan
klaar maken zijn er maar 3 gangen en Sangria, nu alleen hopen dat ik op tijd
naar de winkel geraak voor de avocados anders kan ik nog alles gaan
veranderen. De inspiratie deze keer het kookboek onder vrienden en Mexicaans.
Op het menu staat
Apiritief hapje:
Hier twee keuzes zal het vanavond is aan mijn ventje voorleggen:
Beide zijn bijna hetzelfde alleen eentje is warm en het ander wordt
koud geserveerd, en er zit een klein verschil in de ingredienten.
Het Hoofdgerecht:
Ik ga het mij toch gemakkelijk houden iets dat niet te veel tijd in
beslag neemt en vooral waar we samen van kunnen genieten. Lekkere Mexicaanse
tortilla s redelijk snel klaar de pan op de tafel en vullen maar. Het
voordeel met tortillas is dat we ze samen kunnen klaar maken en iedereen kiest
wat hij of zij erop wil.
Het Dessert:
Een Tropische
kokoscrumble kan perfect smorgens worden klaar gemaakt en rond het
hoofdgerecht de oven in afwerken met lekker vanilleijs meer hebben we niet
nodig.
Drank:
Om te zorgen dat alles voltjes naar binnen gaat een Lekere Sangria en
een paar Mexicaanse getinte cocktails en de avond kan niet meer stuk.
De Planning is er enkel nog de ingredienten en de gasten natuurlijk.
Gisteren was het zover de Kookkriebles hebben het terug overgenomen en omdat de Lente terug in het land was kon ik het niet laten om Italiaans te koken. Hoewel als ik nu naar buiten kijk het lang zo'n goed weer niet meer is als vorige week. Het is al heel de dag aan het sneeuwen en de temperaturen zijn terug gedaalt tot aan het vriespunt. Toch had is het mij gisteren gelukt om de Italiaanse sfeer te creëren.
Klokslag 2 uur staat mijn vriendin aan de deur de voorbereidingen waren juist klaar dus konden we samen gezellig in de zetel gaan zitten met een tasje thee (om op te warmen) en een beetje bij praten. Rond een uur of 3 serveren we ons aperitief hapje samen met een glaasje Martini Rosso of Fiero. De Crostini con funghi geserveert op ciabatta. Nu de klein honger gestild is leggen we het kleintje in bedje voor een dutje en gaan wij eventjes snel met de hondjes buiten een frisse neus halen voor we ons aan de rest van de gerechtjes wagen.
Terug binnen zetten we alles klaar om de calamares te frituren, een job voor mijn ventje, en in en mum van tijd is alles op. Het glaasje wijn (een Italiaans witte Pinot Grigio en rode Merlot) valt ook best te smaken. De oven wordt opgezegt zodat we ons hoofdgerecht de Lasagne kunnen afwerken. Na een goed halfuurtje mag hij uit de oven en is hij klaar om op te eten.
Het kleine stukje dat over is gaat in een zakje klaar om mee te nemen. We zetten ons terug in de zetel nog nagenietend van het eten en de wijn voor we ons aan het dessert wagen. Ben toch blij dat ik voor een licht fruit dessert heb gekozen inplaats van iets zwaar.
Voor mij was de avond zeker geslaagd heb toch geen problemen gehad met de gerechten, alles was zeker optijd klaar en buiten het dessert (en een klein stukjes lasagne) is alles op.
Nu kunnen we ons voorbereiden op het paas dinner en opzoek gaan naar nieuwe uitdagingen
Dit weekend is het zover, ik kan mij weer eens uitleven in de keuken . Zaterdag morgend snel eventjes naar de winkel alles in huis halen voor mijn Italiaans menu. Spijtig genoeg geen verse vijgen dan maar een paar extra druiven aan het fruit dessert toevoegen.
Zaterdag avond bij vrienden eten en natuurlijk veel te laat gevolg deze morgend pas rond 11u begonnen met alles voor te bereiden. om 14u nipt klaar juist voor onze gast aankwam.
Rond 11u zijn we dus eerst begonnen met alles klaar te zetten en uitzoeken met wat ik eerst zou beginnen. De calamares moeten eerst nog ontdooien en de gedroogde boschampignons moeten een halfuurtje weken. dus deze zetten we al klaar. De tomatensaus voor bij de calamares zetten we gelijk op deze moet een 20 minuten inkoken samen met een beetje suiker en 1dl rode wijn.
Terwijl het sausjes rustig staat te pruttelen beginnen we met de klein snijden van de 500gr champignons voor in de lasagne, dit gaat lekker snel dankzij mijn nicer dicer (cadeautje van mijn ventje) en een groot voordeel alles is even groot. De twee courgetten in lange reepen snijden met een dunschiller en als laatste snel de sjalotten en look fijnsnijden.
De look en sjalotten aanstoven en hierbij de champginons (verse en gedroogde) toevoegen en na een paar minuten beetje cayenne peper en 3dl groentenbouillon bijdoen. Nog wat laten na sudderen en ik kan mijn lasagne samenstellen. Eerste en laag champignons, dan de vellen lasagne. Daarop de pesto rosso en de reepen courgette. Dit herhalen tot alles op is (eindigen met een laag champginons) daarboven op de geraspte kaas gemengd met chapelure. En presto de veggie lasagne staat klaar om in de oven te gaan.
De tomatensaus voor het voorgerecht is ondertussen ook voldoende ingekookt en kan opzij, de calamares zijn nog niet voldoende ontdooid dus gaan we voort met het apertief hapje. Crostini con funghi, enkle de champginons klein snijden in de pan en kruiden met tijm, rozemarijn, peper en lookpoeder.
Voor het dessertje heb ik een verse fruitsla voorzien met ricotta, hier niets moeilijk aan het fruit schillen, klein snijden en opsmaak brengen met Cointreau. De ricotta mengen met bloemsuiker, vanille extract en een mespuntje kaneel.
Ondertussen zijn de calamares volledig ontdooit en kan ik ze omwentelen in de chapelure en perterselie.
Alles staat juist optijd klaar en ons avondje kan beginnen.
Met de Lente in het land krijg ik weer kook kriebbels.
Pasen is ook weer niet ver af maar eerst gaan we voor lekker Italiaans, kwestie van er terug in te komen het is weer eventjes geleden dat ik mij nog is aan een uitgebreidt dinner heb gewaagd. Mijn inspiratie haal ik natuurlijk uit
Lekker Italiaans:
Op het menu:
Aperitief hapje- Crostini con funghi: een simpel hapje met lekkere champignons (ik gebruikt wel kastanje champginons persoonlijk vindt ik deze beter van smaak en structuur) en op warm stukje ciabatta, en als drankje een Martini.
Voorgerechtje - Gefrituurde inktvisringetjes met tomatensausje: nog niet geprobeerd maar kan nooit niet slecht zijn calamares zijn altijd lekker en deze mag je zelf paneren. Het sausje zelf ziet er ook lekker uit, krijg er al honger van naar de foto's te zien.
Hoofdgerecht - Veggie Lasange: mmmmm met lekkere gedroogde boschampignons en verse (kastanje)champignons. Het enige probleem dat ik vorige keer had was dat ik te weinig had zien da ik beetje meer kan maken deze keer. Hoewel ik natuurlijk voor 4 gangen ga heb ik deze keer misschien wel genoeg en een stukje brood gaat er altijd bij.
Nagerecht - Verse fuirtsla met ricotta: lekker fruitig en licht
Pouse-cafe - Caffè allamaretto: de afsluiter natuurlijk kan een beetje amaretto niet missen bij Italiaans.
De vraag blijft natuurlijk halen wij het dessert het voordeel is da ik dit opvoorhand klaar kan hebben staan en dat het zeker lekker fris gaat zijn.
Vandaag was het zover. Alles beginnen klaar maken voor morgen, 4 gangen voor 6 personen. Mijn ouders, mijn broertje en zijn vriendin en wij natuurlijk (en de 4 hondjes maar die eten gelukkig niet mee). Ongeveer een 4 uurtjes zijn we bezig geweest maar alles staat klaar. Nog en paar kleine dingen maar die zijn voor morgen.
We zijn natuurlijk begonnen met de voorbereiding van onze hapjes de garnaal en kaasballetjes. Het mengsel zelf was redelijk snel klaar denk da ik volgende keer wel iets meer kaas ga toevoegen om meer smaak te geven maar het garnalen mengesel was super lekker. Alles staat nu klaar zodat ik morgen de balletjes kan rollen en paneren en dan maar hopen dat ze niet mislukken in de frituur. Hier heb ik toch het meeste schrik van. Maar als het lukt waag ik mij een de grotere kroketten wat eerlijk gezecht zelfgemaakt smaakt da toch beter dan uit de diepvries :).
Het volgende was alles klaar zetten voor het stoofvlees want dit moet vandaag al 2 uurtjes staan te stoven mmmm de geur in de keuken werd maar beter en beter. Vlees aanbakken de nodige kruiden toevoegen en dan natuurlijk het Bier want wat is stoofvlees zonder en goei donker trappist erin. We hebben gekozen voor de Donkere Leffe omdat we de westmalle niet vonden in de colruyt en geen goesting hadden nog naar en andere winkel te rijden .
Terwijl het vlees lekker staat te pruttelen begin ik met de apserge soep. een beetje kalfsfond en water koken de asperges toevoegen en rustig laten doorkoken. Dan mixen en door een zeef doen en kruiden. En rouxtje maken en eventjes laten opkoken en morgen voegen we de rest van de binding toe juist voor het opdienen. En dan maar hopen dat het niet gaat schiften.
Nu zijn we klaar voor het dessert. De chocolademouse ook de eerste keer dat ik het maak maar denk wel da het resultaat er mag zijn :). Chocolade laten smelten boter toevoegen. Samen kloppen met de eieredooiers en de opgeklopte slagroom. Dan het moeilijkste de eiwitten stijf kloppen, en voorzichtig onder de chocolade mengsel vouwen. De glaasje zijn gevuld en staan in de ijskast. Heb er zelf nog mijn eigen toest aan gegeven met nog wat overschot van de slagroom op te kloppen met een beetje advocaat. Dit serveer ik dan samen met de chocolademouse en een glasje extra advocaat.
Zonder mijn ventje zou dit allemaal niet zijn gelukt. Hij heeft super goed geholpen door vanalles aan te geven, de afwas ondertussen te doen en gewoon door mij te steunen. Want zonder hem zou ik die nooit hebben gedaan.
Nu is het wachten op morgen, nog een beetje opruimen de tafel dekking doen, maar vandaag ga ik nog genieten van een goei palmke (want da heb ik wel verdiend) en een pizza heb echt geen zin meer om nog in de keuken te staan.
Het plan was een gezellig Belgisch getint avondje met mijn ouders, samen bij ons thuis;
De inspiratie kwam uit het colruyt kookboek Lekker Belgisch.
De Eerste en belangrijkste vraag was natuurlijk: Wat gaan wij die dag eten en drinken?
Wat zijn typische Belgische gerechten?
Het eerste dat bij mij op kwam is natuurlijk stoofvlees met lekkere fritjes en een goei donker biertje zowel in als bij het gerecht geserveerd.
Maar daar blijft het natuurlijk niet bij, na wat neuzen in het kookboek heb ik mijn goesting gevonden.
Dit is het volledig menutje:
Na het eventjes te overlopen met mijn ventje hebben we twee kleine veranderingen aangebracht en extra hapje en een soepje als voorgerecht
appertief hapje: zelf gemaakte Kaas- en garnaalballetjes
Voorgerecht: Aspergeroomsoep
Hoofdgerecht: Stoofvlees met Trappist
Desster: Chocolademouse
Als drank gaan we natuurlijk de Trappist Westmalle voorzien voor bij het hoofdgerecht bij het dessertje zal er Advocaat zijn en een appel jenevertje om met te beginnen.