DE VLUCHT NAAR EGYPTE
d.i. de vlucht van de Heilige Familie naar Egypte
G.David. De vlucht naar Egypte
Bijbel (Mt.2,13-14)
13 Na hun vertrek [van de Wijzen] verscheen een engel van de Heer in een droom aan Jozef en sprak: Sta op, neem het Kind en zijn moeder, vlucht naar Egypte en blijf daar tot ik u waarschuw, want Herodes komt het Kind zoeken om het te doden.
14 Hij stond op en week in de nacht met het Kind en zijn moeder naar Egypte uit. 15 Daar bleef hij tot aan de dood van Herodes, opdat in vervulling zou gaan wat de Heer gesproken had door de profeet: Ik heb mijn zoon geroepen uit Egypte.
16-18: [de kindermoord te Betlehem]
19 Nadat Herodes gestorven was, verscheen in Egypte een engel van de Heer in een droom aan Jozef en zei: 20 Sta op, neem het Kind en zijn moeder en trek naar het land Israël, want die het Kind naar het leven stonden zijn gestorven.
21 Hij stond op, nam het Kind en zijn moeder en ging naar het land Israël. 22 Toen hij echter hoorde dat Archelaüs in plaats van zijn vader Herodes over Juda heerste, vreesde hij daarheen te gaan; van Godswege in een droom gewaarschuwd, begaf hij zich daarom naar het gebied van Galilea. 23 Hier aangekomen vestigde hij zich in een stad, Nazaret geheten, opdat in vervulling zou gaan wat door de profeten gezegd was: Hij zal een Nazoreeër genoemd worden.
Betekenis
De evangelist ziet in de terugkeer uit Egypte de vervulling van wat gezegd is door de profeet Hosea over het volk Israël, als afbeelding van de Messias. Politieke vluchteling
Feestdag: /
Naam
Al naargelang een andere fase van de vlucht uitgebeeld wordt, krijgt het tafereel een andere naam:
1) de (eigenlijke) vlucht naar Egypte; 2) De rust op de vlucht naar Egypte; 3) De terugkeer uit Egypte
Devotie
Behoort tot De zeven smarten van Onze-Lieve-Vrouw. Evangelisch inspiratiebeeld voor politieke vluchtelingen, cfr. het huis aan de Steenhouwersvest: Uyt Egypten hebbe Ik Mynen Zoon geroepen, ter herinnering aan de protestantse Antwerpenaren die omwille van hun geloofsovertuiging de stad moesten verlaten en uitweken naar het Noorden.
Voorstellingswijze
Al naargelang de fase die men uitbeeldt, krijgt je een ander soort tafereel en een andere naam:
1) de (eigenlijke) vlucht naar Egypte: het pasgeboren Jezuskind wordt gedragen door zijn moeder
2) De rust op de vlucht naar Egypte:
3) De terugkeer uit Egypte: de twee-jarige knaap Jezus wandelt nu zelfstandig mee met zijn ouders
De personen in het algemeen:
Maria: - kledij in blauw-witte en rode kleuren, blauwe mantel
Jozef: - oudere man, baard
- een bruin kleed, laarzen, een hoed
aureool: bij Jezus en Maria, soms ook bij Jozef
Tekst: Rudi Mannaerts. Toerismepastoraal Antwerpen. Afbeelding: internet
|