Kevin Wouters showt hier een nieuw ontwerp van het Geestig Vlissegem T-shirt.
Naar verluid denken bepaalde fietsers dat de 'Pomp-hier' werkelijk een uitnodiging is om de fietsbanden 'hier' een opblaasbeurt te geven.
En de paaseieren ... die mogen terug opgeborgen worden voor enkele tientallen weken.
01-05-2011
Meimaand = bloeimaand, ook op de Geestig Vlissegem-route
Bloemen en struiken aan de 'Geleerde Bolle' en de 'Flisseghem Flintstone' staan in bloei.
Het is 1 mei, de Geestig Vlissegem-route bloeit vandaag precies 1 maand...
30-04-2011
Gele pijltjes volgen op Geestig Vlissegem-route
Behalve gele schoenen als herkenningpunt zijn er ook gele pijltjes op de Geestig Vlissegem-route die de 40 locaties met geestige attributen met elkaar verbinden ...
Zelfs vanuit het bos komend aan De Lekkerbek worden wandelaars uitgenodigd om de Geestig Vlissegem-route te volgen ...
29-04-2011
Geestig Vlissegem presenteert Ludieke Dialectkwis op 3 juni 2011
28-04-2011
Luchtig en kluchtig : speelse dialectkwis met het accent op Vlissegems
Luchtig en kluchtig met Roland Desnerck
Een speelse dialectkwis met het accent op het Vlissegems, Klemskerks en Wenduins
Roland Desnerck heeft steeds interesse gehad voor het verschijnsel taal, vandaar zijn levenswerk het 'Oostends woordenboek', waaraan hij op 15-jarige leeftijd begon. Hij heeft ook de strip 'Kuifje en de Zwarte Rotsen' vertaald in het Oostends.
Je hoeft geen grote kwisspeler te zijn om je hier te amuseren. De opstelling van de kwis is in ploegjes van 3 à 4 personen. Je kan vooral veel opsteken van het sappige dialect. Of gewoon individueel getuige zijn van de grappige taalcapriolen.
Iedereen zal er iets van op steken of je nu West-Vlaming, Oost-Vlaming of Limburger bent. Uiteraard ligt het accent op het Vlissegems, Klemskerks en Wenduins.
Kom of en we goander uki invliegen!
In t bovenste schof liggen. Wat betekent deze uitgebeelde zegswijze op de Geestig Vlissegem-route ?
Roland Desnerck (Oostende, °1938) woonde van 1980 tot 2010 te Klemskerke in de Roo Poorte. Hij is auteur van o.a. Geschiedenis van de Oostendse visserij en van het Oostends Woordenboek. Desnerck vult nog steeds zijn dialectlijsten aan. In 2000 zong hij samen met Tom en Rosalie Faes oude Oostendse liedjes bijeen op een eerste cd van de Rulders. Daar DesnerckverknochtblijftaanzijnOostendeverhuisdehijonlangsterugnaarzijngeboortestad. (Uit : 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte / G. Monteyne en R. Vandaele - 2003)
27-04-2011
Roger Meert cartooneert Geestig Vlissegem voor Gemeentelijk Infoblad
Van zotte prentjes tot heuse stripverhalen
Niet elke dag strijkt iemand na 30 jaar afwezigheid opnieuw neer in onze gemeente.
Met een boetserende echtgenote en een verleden dat bulkt van cultuur, zette hij in een oud wassalon een kunstatelier op. Wij pleegden er een losse babbel met de geestelijke vader van onze nieuwe ster Coqenhaantje: Roger Meert.
-- Van het verstilde Anto Diez-centrum in Bredene naar een verlaten wassalon in De Haan-Centrum, in een uitstalraam met zicht op de Baron Van Caloenlaan, het moet voor jou een cultuurshock zijn.
«De Haan is bekend gebied. In de jaren 80 heb ik nog in de Kardinaal Mercierlaan gewoond en bij de Rekendienst in het gemeentehuis van Wenduine gewerkt. Toch is het na 30 jaar Bredene, waarvan 15 jaar als conservator van het Anto Diez-cultuurcentrum best wel wennen. Ik zocht een stek om te werken en mijn kunst uit te stallen. In het salon voelde ik mij meteen thuis, het bood mij de ruimte en het licht dat ik nodig heb. Voor Dubbel Art wil ik geen etiket galerij. Het is eerder een kunstatelier waar mijn echtgenote Adrie naar hartenlust kan boetseren en haar werken neerzetten, waar men mij kan zien schilderen en tekenen aan mijn cartoons.»
-- Cartoons - het grote woord is er uit - zijn zotte prentjes die de een belachelijk, de ander schitterend vindt. Voor jou zit er blijkbaar altijd een verhaal in, ze zijn vaak de aanzet voor een stripverhaal.
«Je moet cartoons, karikaturen en strips uit elkaar houden. Een cartoon is nogal vaak een spotprentje met een flinke dosis humor, soms met spot, soms met politieke inslag. Karikaturen geven een overdreven beeld van de persoon die men tekent en ik sleur er meestal alle mogelijke ingrediënten bij die de uitgebeelde persoon typeren. Ze worden meestal besteld voor vieringen, als geschenk voor iemand die al alles heeft. Stripfiguren vind ik het leukst. Ik ga het toch één keer over Bredene hebben. Breendje, een eendje uit het wapenschild, is daar ontstaan voor een actie van veilig verkeer rond scholen. Maar het figuurtje kreeg zoals Manneke Pis andere kleren aan en werd nog in andere acties gebruikt. Het was en is nog steeds een herkenbaar en vriendelijk personage dat vooral kinderen aantrekt en aanspreekt.»
-- Van figuren naar een stripverhaal is een hele stap. Wij hebben begrepen dat de schoolkinderen in De Haan ondertussen ook al met jouw tekenkunst kennis hebben gemaakt. Iedereen aan het strippen straks?
«In mijn atelier wil ik workshops organiseren voor mensen die van tekenen hun hobby willen maken. Voor kinderen heb ik een pakketje samengesteld om een eigen stripverhaal te tekenen. Ik kon het al in de Vrije Basisschool uittesten en het had succes. Ook t Klavertje toonde belangstelling. Voor de jongeren is dat een leuke manier om hun fantasie niet alleen de vrije loop maar ook een plezante vorm te geven. In dit Gemeentelijk Informatieblad mag ik nu het figuurtje Coqenhaantje opvoeren. Het blijft voorlopig een gek lokkertje om de aandacht op een actie te vestigen maar ik hoop vurig dat het ook een eigen leven gaat leiden, wie weet als toeristische symbool voor wat ik vanaf nu steeds meer mijn gemeente ga noemen.»
Je vindt meer over het werk van Roger Meert op de site www.roger-meert.be.
(Uit het Gemeentelijk Infoblad Juni 2009)
26-04-2011
Geestige bomen aan de pastorie in Vlissegem
Papier maken ze van bomen. Dat wist je misschien.
Maar weet jij ook hoeveel papier ze uit 1 boom halen? Ja, zo te zien is dat minstens 20 euro !
En welke bomen ze daarvoor precies gebruiken ? Ja, deze aan de pastorie in Vlissegem !
En aan welke voorwaarden je moet voldoen om dit voor mekaar te krijgen ? Ja, je moet een grote moustache hebben én ... een flink stukje draaiorgel kunnen spelen ...
25-04-2011
Paaseieren verstoppen
Wat is nu eigenlijk het voordeel van dement worden ? Je kan je eigen paaseieren verstoppen ! Maar goed ook ...
24-04-2011
Biechtstoel op Geestig Vlissegem-route
Biechten kan op élk moment : op Pasen bijvoorbeeld kan je in Vlissegem-centrum biechten voor kleine en grote(re) zoenden. Zelfs een h-é-é-é-é-é-l-e- gezoenden kan er terecht ... Klik eens op onze bijlage !
Vlissegem Geestigste Polderdorp aan zee op T-shirt
De werkgroep Geestig Vlissegem vroeg een offerte op voor zwarte T-shirts met de gele schoen als logo op de voorzijde en de fietsende haan en het blogadres op de achterzijde. Hier zien jullie een voorbeeld. Wie interesse heeft om zo'n T-shirt in huis te halen mag een seintje geven : ronnyvandaele@telenet.be Op die manier wordt ons project nog meer zichtbaar ...
21-04-2011
Geestige activiteiten tijdens de komende maanden
Hallo,
Vandaag was er een overleg van de werkgroep Geestig Vlissegem in de pastorie. Onderstaande kalender werd besproken.
Wil je verder meewerken aan deze activiteiten of heb je zelf andere suggesties ?
Laat dan zéker iets weten !
Namens de werkgroep Geestig Vlissegem,
Ronny Vandaele, Hervé en Kevin Wouters
PROGRAMMA2011
APRIL
01 Start toeristische wandel- en fietsroute doorheen Geestig Vlissegem
10 Officiële opening Geestig Vlissegem
eind MEI of begin JUNI
Dialectquiz: Luchtig en kluchtig met Roland Desnerck
JUNI
18 Ludieke voetbalwedstrijd tussen twee lokale dameselftallen : kermiszaterdag om 15u30, terrein achter tuincenter De Groene Haan
19 Vlissegemse revue : geestige sketch over gazettepraat van vroeger : kermiszondag om 14, 15 en 16u op de hoek Dorpsplaats/Warvinge
JULI
09 Fietshappening m.m.v. Focus : het team Onvergetelijk Retrofietsen (Ore) uit Ettelgem fietst de Geestig Vlissegem-route en iedereen kan meefietsen vanaf 14 u (start en aankomst pastorie Vlissegem)
Tussen 17u en 19u is er West-Vlaamse stand up comedy voorzien door Ann Vanneste Groep i.h.k.v. Vlaanderen Feest ! : rechtopstaande kluchten met o.m. de Mugge van Brugge, e.a. in de pastorie.
AUGUSTUS
07 of 14 Vlissegem catcht, koerst en/of speelt volks : keuze uit moddercatch, parochianenkoers, volksspelen, billenkarrenkoers, enz. Meer info volgt, de mogelijkheden worden bekeken.
SEPTEMBER
Geestige Vlissegemse filmpjes van onder het stof gehaald. Heb je beeldmateriaal liggen ? Laat ons dan iets weten : ronnyvandaele@telenet.be Laat maar van je horen !
Uitgebreider verslag van overleg volgt nog. Later ook definitieve data en activiteitenomschrijving.
20-04-2011
Culinair Geestig Vlissegem
Als uwen beer onderweg grolt of uwen keel gelijk een woestijne is, stop dan hier op de route eventjes voor een hapje of een drankje :
Bistro Molenhuys aan de Vijfwegestraat
Restaurant In den Witten Doorn aan de Warvinge
Taveerne -Feestzaal Aan de Toren aan de Warvinge
Restaurant De Lekkerbek aan de Drift; net buiten de gemeentegrens maar eveneens op de route
19-04-2011
Onderweg op de Geestig Vlissegem-route
Volgens Toerisme De Haan wordt de nieuwe route al gretig meegenomen tijdens de paasvakantie.
Hier werd ze alvast ingefietst door Marnix Flockman en Régine Loccufier; het plannetje ter hand.
Marnix gaf ook het goede voorbeeld als maker van de broek-vol-post : één van de eerste geestige attributen ...
18-04-2011
Een receptie kan lang duren ... vooral in Geestig Vlissegem !
Een paaslammetje verwelkomt iedereen aan pastoriedeur in Geestig Vlissegem
Bedenkers en locatieaanbieders van geestige attributen geven een woordje uitleg
't Is op junder gezondhyd, santé santé santoater, liever ... dan woater !
En de Muzikale Bella is uiteraard ook van de partij. Even verder een beetje promotie voor het damesvoetbal !
"Geestig maar ook Beestig Vlissegem" denkt Juliette Van Roy, ondervoorzitster van de cultuurraad
"Uitermate verblijd en opgetogen met dit geslaagd openingsfeest en de massale belangstelling voor ons Geestig Vlissegem", aldus garde Ronny Vandaele, Kevin en Hervé Wouters.
17-04-2011
Receptie onder blakend lentezonnetje in pastorietuin Vlissegem
In de pastorietuin werd op zondag 10 april 2011 een uitgebreide receptie aangeboden door het gemeentebestuur met drankjes en hapjes.
Er was ook een expo met zwart-wit afbeeldingen van alle attributen en bezienswaardigheden (40 !) op de Geestig Vlissegem-route. Voor de échte versie in kleur kan iedereen nog tot eind september 2011 op de fiets of te voet op ontdekkingstocht gaan.
De Creatieve Noordzeevrouwen uit Wenduine hadden broccolitaart én ook nog een heel speciaal gebak in petto voor de initiatiefnemers.
Het bleek een stuk isomo te zijn omgeven door vastgekleefde boudoirkoekjes en paaseitjes. Telkens wanneer iemand een eitje wou nemen kwam het hele gebak mee in de hand. Bovenop de foptaart stonden drie kaarsjes die door de drie geestelijke vaders (of zijn het geestige vaders ?) uitgeblazen moesten worden. Het bleek niet makkelijk want na elk geblaas gingen de kaarsjes terug branden. Geestig was het, dat in elk geval !!!
En er was tijd om veel bij te praten en te keuvelen met de buren en met weggespoelde Vlissegemnaars die speciaal voor de gelegenheid waren afgezakt naar ons polderdorp.
De meesten waren niet opgejaagd om huiswaarts te keren en konden in een prachtige hof en in een uitgebreid vertegenwoordigd lentezonnetje nagenieten bij enkele deuntjes van orgeldraaier Dirk
Dirk Senesael is West-Vlaams kampioen orgeldraaien 2010
Dirk Senesael is West-Vlaams kampioen orgeldraaien 2010
PERVIJZE- Dirk Senesael (61) heeft de titel van West-Vlaams kampioen orgeldraaien behaald. Samen met zijn vrouw Hilde Moortgat trekt hij in september naar het Franse Rouen, waar hij op een internationaal festival speelt.
Tot drie jaar geleden speelde Dirk nog saxofoon en doedelzak in de harmonie van Stavele en Pervijze. 'Maar dan kocht ik een draaiorgel, op aansturen van mijn vrouw Hilde. Het is een 32-toets instrument van het type Prinsenorgel. Ik speel nu vooral nog op het draaiorgel, maar mijn saxofoon en doedelzak zijn nooit ver weg', zegt Dirk Senesael.
Op het Belgisch kampioenschap orgeldraaien in Dendermonde eindigde Dirk als eerste van alle West-Vlamingen. 'Tijdens het kampioenschap hanteert de jury vier criteria om punten toe te kennen. Deze criteria zijn het uitzicht van de draaiorgel, de moeilijkheidsgraad van de gespeelde muziek en de manier waarop je orgel speelt. Hier gaat het vooral om de kledij en het voorkomen. Een laatste aandachtspunt is de betrokkenheid van het publiek. Vooral kinderen zijn hier een belangrijk element', zegt Hilde Moortgat.
Moeilijk
Muziek spelen op zo'n orgel vraagt toch wat ervaring. 'Het is meer dan aan een hendel draaien. Je moet het juiste ritme aanleren om de muziekkaarten door het orgel te draaien', zegt Dirk.
'Samen met mijn vrouw trekken we erop uit met ons draaiorgel. In september gaan we naar het Franse Pavilly nabij Rouen. Tijdens het weekeinde van zaterdag 11 en zondag 12september nemen we deel aan het Festival International de Musique Mécanique. Iedere deelnemer treedt op in traditionele klederdracht.'
Dirk is bekend in de streek, nu hij West-Vlaams kampioen is. 'Ik ben al gevraagd voor een optreden tijdens de Vierdaagse van de IJzer in Sint-Joris nabij Nieuwpoort later deze maand. Maar ik speel ook tijdens de Dag van de Klant in Diksmuide op zaterdag 25september en in Leisele op zondag 26september', besluit Dirk Senesael.
Orgeldraaier Dirk Senesael zorgt voor vrolijke noten in Geestig Vlissegem
En hier is hij dan : terug van weggespoeld, onze West-Vlaamse kampioen orgeldraaien 2010, Dirk Senesael en zijn vrouwtje Hilde Moortgat (van de Duvel !).
Dirk Senesael werd geboren in het huis van zijn grootouders op datum van 17-01-1949 en gedoopt in Vlissegem op24-01-1949. Hierover vertelt hij : Er is daar een boerderij aan de watertoren van de Haan (Willy Vandenberghe). Het tweede huis vanaf daar richting Wenduine daar ben ik geboren.Mijn grootvader noemde Camiel Vanhaeren en zijn vrouw Celestina Cardon.Daarom ben ik een "Duinekeun".
Dirk is ook een snorrenmens. Over de Westvlaamse Snorrenclub zegt hij : "Dit is een groep met toffe mensen met grote en kleine snorren die soms op uitnodiging samenkomen. De dames zijn er ook altijd bij.We zijn enkele jaren geleden ook eens uitgenodigd opTrammelant in De Haan"
De belangstelling voor het draaiorgel De Scute was zeer groot : zowel aan de pastoriepoort als in den hof draaide Dirk gezwind aan zijn orgeltje. Velen kwamen dichterbij om een kijkje te nemen.Dit handgedraaid draaiorgeltje van bouwer Arthur Prinsen vulde het kerkplein met een zachte, melodieuze klank. Orgeldraaier Dirk verwijst met de orgelnaam naar zijn geboortestreek : de westkust.
En kleine kinderen werden omhoog getild en mochten het binnenwerk en het orgelregister bewonderen en de draaiorgelboeken helpen versteken. "Kijk eens mama, dit melodietje is voor jou!". Een nieuwe wereld ging open
Dirk, Hilde en De Scute zorgden ervoor dat dit volksfeest er één was met geestige, vrolijke noten. Geen valse noot te bespeuren.
Nadien kregen we van Dirk en Hilde vele fotos toegestuurd en ook dit geestig commentaar : Het was plezant voor ons beiden om te mogen spelen in Vlissegem; ben er jullie dankbaar voor : 't was geestig in mien Vlissegem, we laten Vlissegem niet los "
Nu zijn we allen BV's , "Bekende Vlissegemnaars".
15-04-2011
Grote verrassing : schitterend portret van gouden Vlissegems koppel Michel en Jacqueline
Er weerklinkt een daverend applaus na de gevleugelde woorden van Padre Jan.
Inderdaad, we hadden ons geen schoner koppel als meter en peter kunnen voorstellen : zij brachten élk op hun eigen manier een treffende speech voor de Vlissegemnaars.
En dan komen we aan het verrassingsmoment van de dag. Toen we in 2010 een oproep lanceerden om enkele Vlissegemse senioren te portretteren via een vraaggesprek, contacteerden Jules Van de Weyer en Iréne Wauters ons met een voorstel :
Jules wil gratis een portret in houtskool maken van mensen die jullie zelf moeten uitzoeken", vertelde Iréne "en dan kunnen jullie deze mensen in de bloemetjes zetten en hun dit portret overhandigen, Wat betreft de afwerking : de tekening is op papier, dat wordt opgeplakt op een soort van karton en moet nog ingekaderd worden.
Als dat geen mooi voorstel was !
Hierbij een toelichting bij onze keuze om het Vlissegems koppel Michel Willaert en
Jacqueline Deman te laten portretteren.
Op 2 maart 2011 kwamen de verdiensten van Michel voor Vlissegem Kerremesse reeds uitvoerig aan bod op deze blog (zie archief). Maar bovendien kan Michel rekenen op zijn sterke en enthousiaste echtgenote Jacqueline. Doorheen de jaren drukten zij hun stempel op de lokale rommelmarkt maar ook op andere activiteiten zetten ze steeds hun beste beentje voor. Bij deze mensen aan de Warvinge 87 langsgaan betekent steeds een beetje thuiskomen. De titel op de achterzijde van het kunstwerk dat ze overhandigd kregen liegt er niet om en luidt als volgt : MIJMEREN OVER VROEGERMAAR STEEDS WELKOM.
Inderdaad, Michel mijmert graag over vroeger tijden : Joamoar, k gon e kéer etwa zeggn é, t is nie méer lik vroegr wi. En Jacqueline onderstreept altijd haar gastvrijheid : Ja goa jetwa drinkn ?.
Hun oudste zoon Johnny woont in Wenduine. Hun zoon Marc woont aan de Waringe en dochter Carine baat bloemisterie De Korenbloem uit aan de Kloosterstraat in Vlissegem. Zij was het die op onze vraag een duidelijke foto van haar ouders opsnorde om aan Jules te bezorgen.
Het gouden koppel Michel en Jacqueline(in september 2011 precies 50 jaar gehuwd) kon van geen mooier kadoo dromen en was zichtbaar ontroerd.
Alle omstaanders waren het erover eens : Jules heeft dit voortreffelijk gedaan. Adreskaartjes werden uitgedeeld aan belangstellenden.
En nu wordt het halsreikend uitkijken naar een heuse expo van Jules Van de Weyer in één van de deelgemeenten van De Haan...
Hierbij een woordje over de kunstenaar (Iréne en Jules staan uiterst links op onderstaande foto)
Als kunstwerken niet mooi zijn dienen ze tot niets !!! Is deze kunstenaar anders dan de gewone mens? Neen!!! Hij heeft gewoon het talent dat hem toelaat uit te drukken wat er in hart en geest omgaat. Een hart en een geest die subtiel zijn afgestemd op alle gebeurtenissen die in ieders leven een diepe indruk nalaten.
Dit talent, deze drijfveer, brengt papier en doek tot leven, ogenschijnlijk moeiteloos, zo vanzelfsprekend en met een grote bezieling. Met een fijngevoelige zin voor schoonheid, slaagt Jules erin om in elk werk een poëtische sfeer te toveren. Vreugde, angst, droefheid, blijheid, liefde, haat, teleurstelling of hoop, ieder van ons kent deze gevoelens. Zijn werken worden gekenmerkt door een gepassioneerde kijk op de realiteit en worden met trefzekere toetsen of lijnen weergegeven. Op subtiele wijze wordt de visuele werkelijkheid versterkt.
Voor meer teken-, schilder- en beeldhouwkunst van Jules Van de Weyer :
Bedankt Christiane omdat je ons in korte tijd hebt helpen memoriseren aan de rijke toeristische geschiedenis van dit polderdorp en uiteraard ook dank omdat je het meterschap van Geestig Vlissegem zo spontaan hebt aanvaarden ter harte hebt genomen.
Na de meter, volgt de peter. Eventjes waren we in de onzekerheid : normaal gezien laten we de dames eerst aan het woord en dan pas de heren. Maar hoe zit het eigenlijk met de verhouding lekendames en eerwaarde heren ?Geldt deze volgorde dan ook ?
Niettemin, we vragen nu met zeer veel graagte Padre Jan Debruyne op ons podiumpje voor een woordje aan de bevolking : hij heeft zoals steeds zijn eigen onzichtbare maar vér-reikende micro meegebracht Zet jullie schrap voor onze voormalige parochieherder, de man In den Biechtstoel !
Mevrouw de burgemeester, mevrouw en heren schepenen, meter Christianevan Geestig Vlissegem, initiatiefnemers, bedenkers, believers, wroeters, enthousiastelingen, aan jullie allen zeg ik, als peter van Geestig Vlissegem, welkom en in het bijzonder dank aan het bestuur van Geestig Vlissegemdaar ik tegen alle verwachtingen in de geuren van pastorie , waar ik 10 jaar lang heb geleefd, nog eens mag opsnuiven; de hartenklop van het dorp nogmaals mag voelen en horen.
Vlissegem werd voor mij een parochie: de Bloeiende Wijngaard. Vele mouwen werden opgerold en vrijwilligers maakten mijn dromen waar. Allen trokken aan het zelfde zeel: de ene een beetje meer dan de anderen !!! Vlissegem werd een parochie die draaide en waar men nog mensen samen kon brengen. Er zat leute, plezier in die gemeente. Ontelbare mensen sloegen samen de handen in mekaar om van dit polderdorpje iets moois te maken.
Vele namen onder de enthousiastelingen zou ik kunnen opnoemen, doch één persoon wil ik vernoemen: Roger Depoorter. Bij zijn overlijden op een dramatische wijze had ik een vriend, een steun verloren. Gelukkig zorgde hij voor vervangers.
Men dacht dat bij mijn onverwachts afscheid, alles in duigen zou vallen. En wat ziet men: uit de as rijzen drie initiatiefnemers op: Ronny Vandaele, Hervé en Kevin Wouters om Vlissegem nog meer leefbaarder te maken en dit met een heel nieuw, hedendaags en aangepaste concept en initiatieven om terug een zwoengerig, leutig en geestig Vlissegem op de kaart terug te zetten; om meer en meer een dorp te scheppen waar iedere bewoner hechter en warmer contact onderling zou hebben. Een dorp waar er geen autochtonen en aangespoelden leven, maar alleen Vlissegemnaars.