Vandaag stellen we twee niet te onderschatten stielen voor
Bakker-op-rust (Warvinge 99)
Daniël Michiels is als dorpsbakker gestopt in 1990. Hier werd zijn mascotte een bakkersplunje aangemeten vrolijk uitrustend bij de broodwagen van weleer en een houten schep voor de broodoven
"Als je broodje gebakken is, moet je stoppen

Herneming van een korte historiek :
Bakker Duynslaegher had zijn bakkerij met winkel van koloniale waren in de Kerkstraat.
 Arthur Duynslaeger en familie
Zo herinnert Francine Van Haecke zich haar nonkel Tuur Duynslaeger en tante Maria met Helène, Germaine en Thérèse Duynslaeger. Een brood snijden was toen schelle per schelle.
Robert Michiels huwde met de dochter van Tuur Duynslaegher en nam in 1961 de zaak over. In 1966 richtte Robert samen met broer Daniël de vennootschap Gebroeders Michiels op tot in 1976. Toen stopte Robert en zou Daniël nog doorgaan als warme bakker tot in 1990. Op zijn vierentwintigste kwam zoon Kurt in de bakkerij waar het Vlissegems boerenbrood de specialiteit was. Hij verkocht de zaak in 2000 aan de familie Haers die in oktober 2004 noodgedwongen moest stoppen wegens een faillissement. Toen was er opeens geen bakkerij meer in Vlissegem.
 Bakker Daniël Michiels met zijn helpers : v.l.n.r. zoon Bart, Deschacht, Lydou,
, zoon Kurt, e.a., L. Sansens
Uit boek Vlissegem, van Scamele Weke tot SunParks De Haan
Pomp-hier (Lepelemstraat 2C)
Vroeger stond er in de dorpskom een waterpomp waarvoor men jetons nodig had om een emmer water te vullen.
Oproep : wie bezit er een afbeelding van die pomp en/of nog zon jeton ?
Deze jonge brandweerman is momenteel van wacht en oefent ondertussen met fietspompen en waterpompen.
Hij bengelt straks normaal gezien aan de goot zodat hij van elke oproep meteen op de hoogte is. Want ... zo te zien links onderaan foto 2 komt het vuur alsmaar dichterbij ...

Lees de naam van dit attribuut ook als volgt :
Pomp hier in t WC (=2C) van de Lepelemstraat.
Vrijwillige brandweer Wenduine De Haan
De eerste tekenen van een georganiseerde brandbestrijding in onze gewesten en in Wenduine dateert van de 16de eeuw.
Het eigenlijke brandweerkorps van Wenduine is opgericht in 1905. Op 12 april 1905 besliste het gemeentebestuur van Wenduine een "brandspuit" aan te kopen en een maand later werd beslist een pompierkorps op te richten. Enkele jaren later, in 1909, werd een "stoompomp" aangeschaft, waarvan het debiet 1000 liter per minuut bedroeg.
Aangezien de eerste brandweerlieden ook zouden helpen om de orde te handhaven en als burgerwacht dienst doen, werd in 1906 het korps ingericht als een gewapend brandweerkorps. In 1933 werd dat gewapend brandweerkorps ontbonden en onmiddellijk daarna opnieuw opgericht als een ongewapend vrijwillig brandweerkorps. In 1935 werd Wenduine een eerste maal een centrumkorps met als beschermde gemeenten Klemskerke, Vlissegem, Houtave, Nieuwmunster en Zuienkerke. In 1976 is Wenduine gefusioneerd met De Haan dat zelf niet over een brandweerkorps beschikte. Het korps van Wenduine werd omgedoopt tot het korps van De Haan-Wenduine met als beschermgebied de voormalige gemeenten Vlissegem, Klemskerke en Wenduine. In 1986 werd het korps een tweede maal een centrumkorps met als beschermde gemeente de gemeente Zuienkerke (met als deelgemeenten Zuienkerke, Nieuwmunster, Houtave en Meetkerke).
Een embleem van de lokale brandweer
In 1982 werd gestart met een jeugdbrandweer. Het jeugdkorps bestaat uit maximaal 20 jongeren tussen 12 en 18 jaar. Onder leiding van eigen personeel wordt hun een opleiding gegeven ter voorbereiding van hun aanwerving bij de eigenlijke brandweer.
Kazerne en materieel
De kazerne is gelegen op de Markt te Wenduine en bestaat uit een garage waar de voertuigen staan en het aanpalende gebouw "De Zeeridder", dat enkele jaren geleden opnieuw volledig werd gerenoveerd ten behoeve van de brandweer. In de garage staan op vandaag negen voertuigen en er is bijkomend voorzien in een duiklokaal en een volledig ingericht persluchtlokaal. Het onderhoud van al het materieel wordt in hoofdzaak door eigen personeel verzorgd.
In de Zeeridder werden een verpozinglokaal, een werkruimte voor de beroepskorporaal, diverse bergplaatsen, administratieve lokalen, vergaderzalen en een leslokaal voor ongeveer 60 mensen ondergebracht. Verder wordt de kelder van het gebouw gebruikt om persluchtoefeningen te houden in kunstmatige rook.
Opdrachten
In al die jaren zijn de opdrachten van de brandweerdiensten eveneens geëvolueerd. Waar de taak van de brandweer zich vroeger voornamelijk beperkte tot het blussen van branden, wordt de brandweer vandaag voor veel meer taken opgeroepen. Dit gaat van blussen van branden over het bevrijden van personen in een wrak, tot interventies bij stormschade, overstromingen, bestrijden van wespennesten, tussenkomsten bij gasgeur, opkuisen van het wegdek, bevrijden van personen die vast zitten in liften,
en noem maar op.
Om al die opdrachten tot een goed einde te brengen worden veel oefeningen georganiseerd. Het korps heeft gemiddeld om de twee weken een oefening, naast de vele aparte oefeningen van de duikers en de jeugdbrandweer. Daarnaast worden nog specifieke oefeningen gehouden bij de aankoop van nieuw materieel.
Uit boek Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats
|