Foto : Een heerlijke leerschool kreeg Marva van Maurice Dean in Frankrijk
Eer zij in ons land begon rond te reizen, had Marva al anderhalf jaar ervaring opgedaan in het buitenland. Eerst drie maanden in Frankrijk op een Amerikaanse basis, waarna optredens te Bern en Zurich volgden
Wat voelde ik me klein op het enorme podium (zoals in mijn droom, weet je nog) in het Kursaal waar plaats was voor 2000 mensen. Ook in Duitsland liet ze zich horen o.m. in het Casino te Travemünde nabij Hamburg, aan de grensscheiding tussen Oost- en West-Duitsland. Ik zong er in het Frans, Engels, Spaans, Italiaans en het Vlaams en mocht er optreden met grote orkesten als dat van onze bekende crooner Maurice Dean. Hoofddoel van deze buitenlandse optredens was meer stielkennis opdoen en meer plankenvastheid verwerven. En af en toe schreef Marva nog naar Roland Keereman om advies.
Enkele dagen na Tienerklanken zond Bylois mij dus al naar Châteauroux (Frankrijk). Samen met een orkest en Maurice Dean trad ik gedurende enkele maanden op voor het Amerikaanse leger. Makkelijk was anders : ik moest voor Amerikaanse toeschouwers optreden, stond daar moederziel alleen; jazz en blues en evergreens zingen. Dat was mijn ding niet. Gelukkig kon mijn versie van Romeo (Petula Clark) de Amerikanen bekoren en zo zong ik het nummer wel tot acht keer per avond. Een Amerikaan stuurde me een foto en schreef op de keerzijde in zijn taal : Jouw wonderlijke glimlach alleen was meer waard dan miljoenen lieve woorden.
Ik werd er als jong zangeresje prompt de mascotte van de troepen. Logeren deed ik er in het hoofdkwartier zelf, in de afdeling van de verpleegsters. En om 10 uur s avonds moesten alle meisjes in hun kamer zijn. Aan de ingang zat een portier, een vrouw als een kleerkast. Zij moest erover waken dat er geen soldaten naar binnen glipten. Toen er op een dag toch eentje in slaagde het gebouw binnen te dringen en ontdekt werd, mocht hij meteen voor enkele dagen naar het cachot verhuizen.
Op de basis was ik vooral goed bevriend geraakt met een verpleger, lid van de club der officieren. Hij was veertig en behandelde me als zijn dochter. Hij had een boontje voor me maar bleef steeds fair en correct. Ik beleefde er dank zij hem twee zorgeloze maanden. Hij gaf mij Engelse les en leerde me bowlen. Uit zijn thuisland Mexico liet hij geregeld geschenken versturen. Ik betekende voor hem meer dan zomaar een aangenomen dochter.
Het orkest in Châteauroux viel reuze mee. Maurice Dean zorgde goed voor haar en leerde Marva heel veel bij. Een tijd lang is ze trouwens op hem verliefd geweest.
Ik besefte dat ik nog alles te leren had : stemtechniek, houding, beweging,
Maar ik heb volgehouden, avond na avond, en het is voor mij uiteindelijk de beste leerschool geworden.
|