Inhoud blog
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (20)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (19)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (18)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (17)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (16)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Geestig Vlissegem

    24-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marva's schooltijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto bovenaan : Bij de turngroep op twaalfjarige leeftijd (Marva staat 5de)

    Schooltijd

    Marva houdt van lichte atletiek en aërobic en is lid van de Blankenbergse Turnclub Rust Roest vanaf haar 7 jaar tot haar 18de.

    Haar studies volgt ze aan de RMS (Blankenberge) en het Lyceum (Brugge). Zij krijgt privélessen piano (er komt er eentje in huis) en solfège (d.i. een muzikale zangoefening, waarbij de melodie gezongen wordt zonder de tekst en met gebruikmaking van alleen de namen van de noten).

    Het is midden de jaren ’50. RMS Blankenberge was op zijn tijd vooruit want het was een van de eerste gemengde middelbare scholen in ons land. In de derde Latijnse viel toen al een jong meisje op door haar voortreffelijk zangtalent. Maar geen enkele klasgenoot van toen had een  vermoeden dat Marva de Koningin van het Vlaamse Lied zou worden.

    Minderwaardigheidscomplex

    In klas had ik een panische schrik om eventjes vooraan te komen en een gedichtje voor te dragen. Of als ik een treinabonnement moest kopen en de loketbediende verstond niet meteen de bestemming dan was ik bevreesd om het even te herhalen. Dan keerde ik sowieso naar huis terug en diende vake me uiteindelijk met de wagen te brengen! Toen ik later vertelde zangeres te willen worden, was er natuurlijk niemand die me geloofde. De meisjes van mijn klas zeiden: “Jij kunt niet eens zonder te bibberen in onze toneelstukjes meespelen. Als jij als zangeres op een podium gaat staan dan tril je er zo weer af”. Het ergste wat me kon overkomen waren de spreekbeurten op school. Dan trilde ik als een espenblad van nervositeit, en meestal behaalde ik niet meer punten dan zes op tien. Met de hakken over de sloot hoewel ik na de examens altijd de tweede van de klas was. 

    In de volksmond heette de school “L’Ecole Moyenne”. De RMS Blankenberge is nu Gemeenschapsonderwijs Blankenberge. “Marva was een stille en goede leerlinge”, zo getuigen haar klasgenoten. In het derde middelbaar volgde Marva Latijn-Wiskunde en vervolgens is zij naar de Economische (Brugge) overgestapt. De RMS had voor jongens en meisjes eenzelfde ingang en er waren twee vleugels en twee speelplaatsen; ze mochten niet naar mekaar kijken. Alleen de Latinisten zaten samen. Yannick was de luidste babbelkous van de klas en zat naast de eerder timide Marva. Yannick herinnert zich nog het einde van het schooljaar toen Marva met klasgenoot Johnny zong: “O mati belle mati”. Op het toneel op ‘t schoolfeest in de turnzaal, de grote aula.

    Het was de tijd van “Rock around the Clock”. Marva danste rock and roll en dook daarvoor achter de jukebox, een schuchter meisje als ze was. Haar stem was te zacht om zo’n soort muziek te zingen maar dat neemt niet weg dat zij ervan hield. Het was ook de tijd van kustzenders “Caroline”, “Uilenspiegel”, zenders van het bezettingsleger van de Amerikanen in Duitsland en stiekem in de nacht kon er geluisterd worden naar draagbare radiootjes.

    Ik was een leerling die heel graag naar school ging en studeerde.

    Moeke getuigde : “Ze deed alles graag; ze had een voorkeur voor geschiedenis en aardrijkskunde,  binnenhuisarchitectuur en zingen maar daarnaast ook turnen …”

    Er waren inderdaad drie dingen die ik later wilde worden: binnenhuisarchitect, regentes geschiedenis-aardrijkskunde of zangeres.

    Nu is er na mijn zangcarrière toch iets die te maken heeft met binnenhuisinrichting, zoals ik vroeger vooropstelde : de lustrerie.

    En hoe het kwam dat zij geschiedenis wou doen ? Het boeide mij enorm en ik had bovendien een formidabele lerares, mevrouw Pintelon, die ook zo van die extravagante kledij droeg. Ze was een verschijning.

    Het laatste in het rijtje, zangeres worden, was mijn ideaal maar ik had een beetje schrik om er thuis over te beginnen.


    23-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marva’s droom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto : Met vake in het wijdgeprezen Brugs Madrigalenkoor (Marva 7de vrouw van links, haar vake vlak achter haar)

    Als bakvisje van amper 13 droomt Marva al van een muzikale toekomst … en een présence op de bühne. Dat was toen zij in 1956 de film “De vogelhandelaar” zag, een operette met een zekere Christel von der Post in de hoofdrol. Ik droomde er lange nachten van en had dolgraag die Christel willen zijn. Ik wou zingen alleen maar om op een podium te kunnen staan. Ik hunkerde daar zo naar dat ik iets later een eigenaardige droom beleefde : in die fameuze droom was ik 16 en zong een operettelied ergens op een enorm rond podium in Zwitserland. Ik oogstte er geweldige bijval vooral omdat ik zo jong was. En enkele jaren later, op het einde van mijn zeventiende, trad ik daadwerkelijk op in het Kursaal van Bern. Toen ik er aankwam, zag ik niets van het decor, alleen dat enorm wit, rond podium dat zakte tot in de kleedkamers, waarop we zo omhoog kwamen en waar ik zovele jaren voordien in mijn droom op had gestaan. Mijn wondere droom was waarheid geworden maar mijn vake die het nog niet echt geloofde is toen wel komen kijken. Voor het zover was zou er nog veel water door de Blankenbergse zee vloeien.

    Op zekere dag vernemen haar ouders waar het schoentje eigenlijk wringt. Ze stort haar hart uit en vertelt dat ze graag zangeres zou worden maar is bevreesd dat haar ouders zich hiertegen zullen verzetten. Uiteindelijk kan ze wel op begrip rekenen. Haar wijselijke vake adviseert dochterlief om eerst een degelijke vorming te hebben ‘als ze er wil geraken’. Dus mag ze mee naar Brugge waar ze in het wijdgeprezen Madrigalenkoor opgenomen wordt.

    Naar het koor

    Ik was al op mijn dertiende, samen met mijn vake Raymond (via Toontje Desutter), lid van het klassiek Madrigalenzangkoor in Brugge. Met haar licht sopraantje verleende Marva haar medewerking bij uitvoeringen van klassieke muziek : werken van Brahms, Haendel, Bach. Een van de hoogtepunten was de uitvoering van Bachs “Messias”. Iedere zaterdag ging Marva naar het koor van 6 tot 9 uur ‘s avonds. Ze leerde er veel.

    Ondertussen veranderde mijn stem van sopraantje naar alt en kon ik in dat koor maar weinig meer doen. Dirigent Hilmer Verdin maakte vake erop attent dat Marva volgens zijn inzicht opera of zoiets zou moeten volgen. De koorleider heeft mijn stem op mijn zestiende herplaatst want die was aan het verpluimen. Verdin was tegelijk muziekleraar, orgelist en koorleider en was danig verwonderd toen Marva vroeg : “Mag ik even bij jou thuis komen ? Ik zou willen optreden als solozangeres”. Marva was wel degelijk een meisje met ambitie. In die tijd zong ik al in vier talen alle schlagers die in de hitparade stonden. Bij Verdin thuis kwam Marva een paar maand oefenen om stemvaster te worden : het onder de toon zingen werd rechtgetrokken. Om over te schakelen naar populaire liedjes werd ze dan doorgestuurd naar Roland Keereman. Marva koos voor de middenweg tussen chanson en schlager. Haar verzustering met de lichte muze begon zeer eenvoudig.


    22-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marva, oudste van drie kinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto: : Marva samen met twee broers Johan en Erik (mei 1958)

    Anekdote van broer Johan : “Wij sliepen samen in een groot bed. Marva had de gewoonte om mij te vragen haar op de rug te krabben. Zij zou dan hetzelfde doen bij mij voor het slapengaan, zo beloofde ze. Maar eens Johan gedaan had met Marva’s rug, draaide Marva zich meestal gewoon nog eens om en riep toen ‘Slaapwel’ “


    21-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marva kreeg muziek met paplepel ingegoten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto : Muziekmeester Henri Debusschere

    En ik mocht dan in de winkel helpen, 100 gram kloefnagels wegen, of koperen nageltjes… winkeltje spelen in een echte winkel, voor een kind is dat fantastisch. Mijn grootva was ook dirigent bij de fanfare in De Haan. Vijftig jaar lang hanteerde hij het dirigeerstokje en werd hij aangesproken als de ‘muziekmeester’. En gedurende maar liefst vijfenzestig jaar was hij spelend lid van muziekmaatschappij Concordia De Haan. Tevens gaf hij muziekles voor blaasinstrumenten en viool.

    Tijdens familiefeestjes kwam hij dan met zijn bombardon aanzetten en kon ik als jong meisje uren luisteren naar de fraaie melodieën die hij uit zijn instrumenten toverde. Van hem heb ik mijn eerste muzieklessen gekregen. Ikzelf moest altijd voorzingen. Toen al! Grootva hees me boven tafel en daar stond ik dan, met mijn fijne kinderstemmetje. Als peuter van vijf (1948) had ik mijn persoonlijke tophit : ‘Voulez-vous valser grand-mère ?’. Dat liedje droeg ik speciaal op aan grootmoe. Ik begreep de tekst perfect, want mijn pa was van Noordfranse afkomst… Ik mag voor een stukje beweren dat ik van huize uit tussen de notenleer en de muziek ben opgegroeid.


    20-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marva kwam graag op vakantie in De Haan aan zee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Foto : Marva en broer Johan aan zee

    Maar ik ben wel veel op vakantie geweest in De Haan en koester de vele jeugdherinneringen. Grootvader Henri Debusschere was hoefsmid en kachelhandelaar;  hij bracht potten en pannen aan de man. Henri had een triporteur en met een stuk of vier nichtjes en neefjes mochten we dan vooraan in de bak meerijden naar het centrum. Heerlijk was dat !


    19-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marva's muzikale roots
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Mijn vader, Raymond Mollet, was onderwijzer in De Haan
    en muzikaal getalenteerd; hij kon prachtig viool spelen.

    Foto : Vake Raymond Mollet met zijn viool (14 jaar in 1930)

    We woonden in het huis van mijn grootouders aan moeders zijde (Henri Debusschere en Hélène Vanhoutte). Ik bleef in De Haan tot ik een jaar of drie was. Na de oorlog zijn we verhuisd naar Mortsel (Antwerpen) en een jaartje later naar Blankenberge, alwaar mijn ouders een winkel in lusters en verlichtingsapparatuur begonnen.


    18-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marva als lentekind op 10 maanden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Ik was de eersteling van het echtpaar Raymond Mollet-Esther Debusschere.
    Later zou ons gezin nog met twee jongens worden verrijkt.

    Johan die vijf jaar jonger is en Erik die zowat tien jaar na mij ter wereld kwam.
    Het was precies een vijfjarenplan.

    Zoals het toen de gewoonte was, werd ik thuis geboren.



    Archief per week
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 07/02-13/02 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs