Foto : op schoolreis naar Cap Griz Nez en Cap Blanc Nez (na de oorlog met meester Scharley)
En een tijdje geleden kregen we deze reactie vanwege marc vanassche binnen op onze blog ...
ik ben opgegroeid in vlissegem, ben daar naar school geweest; eerst naar de kloosterstraat bij -als ik me niet vergis - juffrouw casier en nonneke gordula!! of cordula en dan naar de gemeenteschool in het dorp bij meester vanhoutte en meester scharley! ik woonde in de vijfwegestraat nr 5 bij allda gouwelose en georges stelleman, mijn pépé en mémé. mijnschoolgenoten waren leon claeys, adelain claeys, patrick claeys, ludo maelfayt, leo maelfayt, roger strubbe, dirk vermeire, luc vermeire, willy vandekerkhove (botje), roland vandewoude, willy barrat, georges blontrock, raymond pruvost, raymond vandaele, roland barrat, arsène beirens, norbert seys, roland vandekerkhove, maurice devisch, willy praet, hugo adriansens, antoine matthijs, aimé vanhoutte, roger vanhoutte , marcel demarest, jean marie demarest, hervè casier, raymond casier, hubert vanhaeren, norbert pottier, raymond fockedey, remi vandaele, willy vandaele, walter adriansens ( een antwerpenaar aangespoeld), roland vanassche (mijn oudste broere, eric vanassche (mijn broere achter mij), de rest ben ik vergeten!!!! ik heb daar schoolgelopen tot mijn 14 jaar en dan naar de haan verhuisd en gaan werken als metser-diender bij de talloens dat is mijn verhaal als vlissegemnaar!!!!!
Rita
Pockelé woonde als kind aan de Grotestraat 48 te Vlissegem en schreef de
poëziebundel In stilte woedt de storm bijeen
Deze gedichtenbundel handelt over de innerlijke
ontwikkeling van een jong meisje tot een volwassen vrouw. Ze wordt door een
aantal tegenslagen getroffen. Soms leert dit haar een harde levensles. Door
vallen en opstaan wordt ze gevormd tot een onzekere jongedame. Vaak voelt ze
zich onbegrepen en alleen.
Ze heeft het gevoel in alles te falen... tot één smsje haar leven verandert.
Door het geloof van anderen in haar, gelooft ze opnieuw in zichzelf. Het
onzekere jonge eendje ontwikkelt zich tot een sierlijke zwaan die haar vleugels
spreidt op de tonen van het mooiste levenslied.
Auteur:
Rita Pockelé
Genre:
Gedichtenbundel
ISBN:
978-90-484-2474-0
Verwachte verschijningsdatum:
26 juni 2012
Vaste prijs:
15,95
Afmeting:
130 x 190 mm
Uitvoering:
Paperback
Afwerking:
Gelijmd gebrocheerd
Aantal pagina's:
66
11-05-2012
Sappig aanbod Oxfam via Geestig Vlissegem
Kom toosten op de toekomst.
Op zaterdag 12 mei 2012 is het World Fair Trade Day en dan schenkt Werkgroep Geestig Vlissegem glaasjes wereldwinkelsap aan 1 euro tijdens de Quizavond van Volley De Haan in de sporthal.
Op alle activiteiten van Werkgroep Geestig Vlissegem worden steeds fruitsappen van de Oxfam Wereldwinkel geschonken, legt Ronny Vandaele uit. In de driehoek Oostende-Heist-Brugge zijn er momenteel nauwelijks locaties waar Wereldwinkelartikelen beschikbaar zijn en daar wensen we verandering in te brengen.
Ook in de toekomst zal er een Oxfamstand zijn op volgende activiteiten : opening Geestig Vlissegem-route (pastorie, 15 juni),damesvoetbalwedstrijd en -expo (De Groene Haan, 16 juni), expo Vlissegemse klasfotos (pastorie, 15-16-17 juni), Stuutn in den hof en stand-up-comedy (pastorie, 30 juni), boerenmarkt en doortocht Walk De Haan (pastorie, 1 juli), en op de fiets- en wandeltocht Vlissegem-Stalhille (pastorie, 11 augustus)
En verder zal er een thuisdepot en/of winkelruimte met wekelijkse openingstijden en een beurtrol voor vrijwilligers geopend worden maar hierover binnenkort meer nieuws, besluit de Krak van De Haan 2011.
Sappig aanbod: 3+1 gratis
De hele maand mei krijg je bij aankoop van 3 flessen sap naar keuze, 1 fles gratis. Ontdek ons heerlijk aanbod zuiders fruitsap. Er is keuze uit alle sappen 1l : sinaasappel, pompelmoes, worldshake, tropical, BIO sinaas-mango, appel.
Misschien toch nog eens het volgende vermelden: De quiz gaat door op zaterdag 12 mei om 19.30u in sporthal Haneveld (cafetaria) De inschrijving per ploeg van vier bedraagt 15 euro Er kan gestort worden op het nummer: BE95 8538 6208 0458 van Volley De Haan vzw Er zijn een dertigtal prijzen te verdelen, ook voor de origineelste naam van deelnemende ploeg.
Ploegen ingeschreven voor de volleybal quizavond, nl:
4. De Bifocaaltjes: Ploeg van Optiek Piers uit Oostende!
5. Charlies Angels: Van Hulst Christel (blond), Acken Davinia (chinees), Vandenbroucke Karen (rost??) en Desendere Charlie.
6. * Smetjes en companie: Ploeg rond Erwin Mares en ega Heidi
7. Geestig Vlissegem: Ploeg met Ronny Vandaele, Dora Forrmesyn, Francine Van Haecke en Trees Kerckhove
8. De Zeeslekken: ploeg met Vicky Gheneyn, Gwenny Lauwereins, Xavier Cornillie en Didier Messeine
9. De busscouters: ploeg met Michel Stuypens en moeder, Luc Vermeersch en Rudy Vanlitsenborgh
10. Het Vermeulen team: ploeg met familie Jolien Vermeulen,
11. * Olé Pistolets: Ploeg met spelers van VC Bart
12. De Zuienkerkenaars: Ploeg rond Tessa Gryp
13. The Stupid Flags: Ploeg met o.m. Ilka Gyselen en Elke Meert
09-05-2012
Meimaand is Mariamaand en kapelletjesmaand
Stille getuigen van veel emoties
DE HAAN/VLISSEGEM - De schone traditie van het bidden en bezinning bij kapelletjes is zo goed als verloren gegaan. Maar ze blijven onmiskenbaar aanwezig, die kapelletjes. In verschillende vormen en groottes maken ze deel uit van de geschiedenis van de gemeente. Sommige verbergen een tragische gebeurtenis, andere zijn stille getuigen van dankbaarheid of uiting van hoop.
Vlaanderen telt om en bij de 15.000 kapelletjes, in West-Vlaanderen zijn er dat 2.776. Een erfgoed om even bij stil te staan. Dat doet Valentin Degrande uit Brugge al meer dan tien jaar. In de inventaris die hij maakte van de West-Vlaamse kapelletjes, noteerde hij er negen in De Haan. In zijn boek Langs deze weg zet gene voet... lezen we ook dat er wel 242 redenen bestaan om een kapel te bouwen. Sommige zijn niet bekend en zullen altijd een mysterie blijven
Sint-Antonius
Voor De Haan gaat het volgens ons niet om negen maar om zo'n 14 kapelletjes. De Toeristische Dienst stippelde in 2009 een fietstocht uit langs de kerken en kapelletjes en hield het daar op 13 exemplaren. Maar wij vonden ook nog een in de Prins Leopoldlaan. De meeste zijn in handen van privé eigenaars, enkele worden beheerd door de gemeente. Het woord kapel is afgeleid van het Latijnse capella, het verkleinwoord van cappa, wat mantel betekent. Een symbolische omhulling voor leed, dank en devotie dikwijls van de gewone man maar ook van notabelen die hun rijkdom wilden etaleren. In de meeste gevallen werden ze gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. Uitzondering is de kapel in de Zandstraat 3. Die werd 100 jaar geleden ter ere van Sint-Antonius. Wellicht heeft iemand daar ooit iets teruggevonden dat verloren was gegaan aangezien Antonius de beschermheilige is van (ondermeer) de verloren voorwerpen. Wie weet was de reden toch iets anders. De kapel werd in opdracht geplaatst door de familie de Bethune, huidige eigenaar is Bart Ledeganck.
Boerinnenbond
Hier en daar wordt deze traditionele stoet naar het kapelletje nog in ere gehouden zoals in Vlissegem door KVLV, Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen. De vereniging vierde vorig jaar, op 15 mei, nog uitgebreid het 100-jarige bestaan. In stoet stapten de deelnemers naar het kapelletje in de Lepelemstraat 34. De stoet met kinderen en kleinkinderen en leden van KVLV (vroeger Boerinnenbond), legde bloemen neer en hield een korte bezinning. De kapel werd 51 jaar geleden, in 1961, gebouwd als dank voor het 50-jarige bestaan van de bond. De grond werd geschonken door wijlen Jules Beirens. 'Het was op initiatief van enkele leden die samen met de hulp van vele vrijwilligers de kapel bouwden', legt Guido Beirens uit. 'Mijn vader, die landbouwer was en een zeer gelovig man, had de grond geschonken.
Dood
Tragisch is zeker het verhaal achter het staakkapelletje opgericht in de Polderstraat ter nagedachtenis van Eugenie Mermuys. Deze vrouw van 36, moeder van tien kinderen, en getrouwd met Augustijn Blauwet werd op die plaats dood teruggevonden. Het was vrijdag 8 juni 1888, Eugenie kwam te voet van haar geboortehoeve, Frederikshof aan Vijfwege waar haar moeder woonde. Ze wou terug naar huis keren, naar het Spijkerhof in Klemskerke. In de Polderstraat kwam ze in een zwaar onweer terecht waarbij de aardeweg veranderde in een modderpoel. Het was zo erg dat Eugenie erin vast geraakte. Ondertussen gingen donder en bliksem boven haar hoofd te keer. Ze stierf ter plekke. Haar nagedachtenis blijft bewaard door het authentieke kapelletje dat in 2008 door de gemeente werd gerestaureerd.
De eveneens gerestaureerde kapel in de Polderstraat 3 in Klemskerke maakt deel uit van de ommegang of processie op de tweede zondag van september. Het is nu in handen van de familie De Meester, die zowel in De Haan als in Brugge een boekhandel heeft. Het werd ooit gebouwd voor de wonderbaarlijke genezing van een vrouw. Het dateert uit 1938 en het is het echtpaar Edmond Depecker-Maria Degroote die het bouwde uit dankbaarheid voor Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede. De meeste kapelletjes maken nog deel uit van een jaarlijkse ommegang, een traditie die nu begeleid wordt door pastoor Bob Casteleyn.
Heruitgave kapellekesroute?
In 1957 bouwde architect Leo Ide een kapel in opdracht van de familie Bourgeais. Ze deed dat ter nagedachtenis van de kinderen van kinderhome Notre Dame. Het kwam op de plek te staan waar ooit de elektriciteitscabine van het home stond. Het is een prachtig kapelletje dat aan de Jordaenslaan in De Haan ter hoogte van huisnummer 8 staat.
Zo zijn er tal van bijzondere verhalen die mede door het plaatsen van een kapel verder blijven leven. In feite zijn ze de getuigen van een geschiedenis die dreigt verloren te gaan. De uitgeschreven route die werd uitgestippeld door Ann Dehaemers van de Toeristische Dienst zal wellicht een vervolg kennen. Die route werd uitgetekend voor de Open Monumentendag in 2009 en zal wellicht opnieuw uitgebracht worden. (AV)
08-05-2012
Van kampplaats in Vlissegem naar nieuwe surfclub Wenduine
Nieuwe surfclub in Wenduine opent deze zomer zijn deuren
'We gaan voluit voor onze droom'
WENDUINE - Peter Van Laere en Roel De Petter kunnen iets en durven iets, namelijk ondernemen. Deze twee jongemannen gaan voor een splinternieuwe surfclub op het strand in Wenduine en koppelen daar zeekampen en zeeklassen aan. 'Een gedurfd risico, maardit is onze droom en we hopen dat we die kunnen waarmaken', klinkt het bij het duo.
De toestemming om een surfclub te beginnen hebben ze al op zak. De uitbating werd op de jongste gemeenteraad goedgekeurd. Dat ging niet zonder slag of stoot en met een hoop woordkrachtpatserij, maar voor Peter en Roel maakt dit niet uit. Zij zijn ontzettend blij dat ze een stek hebben gevonden. 'We hebben veel ervaring opgedaan in watersportclubs, vooral in Spanje, door voor andere bedrijven te werken. Dat was een goede leerschool maar we wilden iets van onszelf.'
De Lijnbussen
Vorig jaar zijn Peter en Roel op zoek gegaan naar een ruimte om een kampplaats te bouwen. Die campsite vonden ze bij Bernadette Deruwe en haar kinderen in Vlissegem. Achteraan de boerderij is een grote weide die ze huren. Momenteel zijn ze daar druk in de weer met het inrichten van drie bussen, een woonwagen, caravan, sanitair en bergruimte. Een gigantische klus die ze klaren samen met vrijwilligers zoals Servaas Rys. 'Deze bussen konden we aankopen van De Lijn; het zijn afgedankt voertuigen', legt Peter uit. 'We zijn nu bezig om er bedden in te bouwen. Daarna worden de bussen afgeschuurd en volledig geschilderd. De brandweer heeft al haar fiat gegeven, dus dat is ook in orde.'
Roel en Peter zetten meteen twee ondernemingen op, de ene kreeg de naam Surfing Elephant. Onder die noemer bieden ze uitdagende sportkampen aan voor jongeren van tien tot en met achttien jaar. Ze richten naast een Beach Action-Camp ook een Skate @ the sea-kamp en Dance & Balance-kampen in. 'We werken daarvoor met gediplomeerde instructeurs. Er zullen fietsen aanwezig zijn zodat we ons gemakkelijk kunnen verplaatsen. We hebben ook een overeenkomst met de sportfederatie Sportievak. Daarvoor organiseren we in juli al twee watersportkampen.'
Forse investering
Naast de vzw Surfing Elephant zetten ze een bvba op: Elephant Events. Onder die noemer willen Peter en Roel de surfclub op het strand in Wenduine uitbaten. 'Het wordt een club voor iedereen. We staan open voor elkeen die zin heeft om watersporten uit te proberen en te leren en ook voor de meer geoefende sporter. We bieden onder meer golfsurfen en kitesurfen aan. We hopen dat we nog voor juli met het opzetten van de club kunnen beginnen. Nu zijn daar werken aan de gang. We zouden er perfect kunnen staan, zelfs met de werken maar we zijn nog aan het onderhandelen met het bedrijf dat de werken uitvoert.'
Ondanks de moeilijk economische tijden hebben Peter en Roel fors in hun project geïnvesteerd. Niet alleen financieel ook qua tijd en energie. Ze zijn als sinds vorig jaar geduldig bezig met de opbouw. 'Wel ja, we konden ook een appartementje kopen maar wij gaan liever voor onze droom', lachen ze. (AV)
Onlangs liep 'Wuk zeg je?, de zoektocht van Focus & WTV naar het allermooiste West-Vlaams woord, af. Het woord zurkeltrutte bleek het populairst. Magda Missiaen uit Ichtegem was één van de aanhangers van dit oeroude West-Vlaamse woord. Samen met professor Magda Devos, taalkundige en gespecialiseerd in het West-Vlaams dialect, komt ze vertellen waarom net dat woord als mooiste uit de bus kwam. Bekijk het fragment : http://www.focus-wtv.tv/video/wuk-zeg-je-kent-haar-favoriete-west-vlaamse-woord