Zopas stelden toerismeschepen Marleen De Soete en het personeel van de gemeentelijke toeristische dienst de nieuwe brochure 2012 voor : "De Haan Wenduine hebben een streepje voor.
Daarin lezen we over Vlissegem :
Vlissegem behoort tot de oudste polderdorpen in Vlaanderen. Dit pittoreske dorpje bezit een als monument geklasseerde kerk. In Vlissegem vind je bovendien een eeuwenoude boerderij De Schamele Weecke, waarvan de schuur gerestaureerd en als monument geklasseerd werd.
En in het boek Vlissegem, van Scamele Weke tot SunParks De Haan van Germain Monteyne en Ronny Vandaele (2006) volgt een toelichting
Grote Schamele Weke, ook Schamele Weze genoemd, gelegen aan de Lepelemstraat 42 en 44
Over de naam "Schamele Weze" bestaat een volksoverlevering die nog in de jaren 1950 verspreid was. Er zou eens een eigenaar bestaan hebben die deze grote hoeve bij zijn overlijden naliet aan zijn enig dochtertje dat slechts een paar jaar oud was. Familieleden op de erfenis belust, zouden er dan uit boosaardigheid voor gezorgd hebben dat het meisje nooit nakomelingen kon krijgen
Toen het meisje groot geworden was, wilde zij niet dat haar familie in het bezit zou komen van de hoeve en zij schonk ze daarom aan het Brugse hospitaal Sint-Jan. Daarom draagt de hoeve de naam van "Schamel Weze" (Lucien Dendooven).
Toponymie of plaatsnaamkunde:
Schamelweeke-Schamelweeze hofstede: int ambocht van Vlissenghem ende het scamelwekenhuse leghet zuudtoost vander kercke (1273) [Chart. Hospitaal Sint-Jan Brugge], tBevanck vanden hove te Sc., mette huijsen daerop staende ... (1554) [Omloper Vlissegem]. Hofstede toebehorende aan de Burg. Godshuizen, Brugge, 285 gemeten groot (1856) : de Groote Schamele Weeke.
|