Als uwen beer onderweg grolt of uwen keel gelijk een woestijne is, stop dan hier op de route eventjes voor een hapje of een drankje :
Bistro Molenhuys aan de Vijfwegestraat
Restaurant In den Witten Doorn aan de Warvinge
Taveerne -Feestzaal Aan de Toren aan de Warvinge
Restaurant De Lekkerbek aan de Drift; net buiten de gemeentegrens maar eveneens op de route
19-04-2011
Onderweg op de Geestig Vlissegem-route
Volgens Toerisme De Haan wordt de nieuwe route al gretig meegenomen tijdens de paasvakantie.
Hier werd ze alvast ingefietst door Marnix Flockman en Régine Loccufier; het plannetje ter hand.
Marnix gaf ook het goede voorbeeld als maker van de broek-vol-post : één van de eerste geestige attributen ...
18-04-2011
Een receptie kan lang duren ... vooral in Geestig Vlissegem !
Een paaslammetje verwelkomt iedereen aan pastoriedeur in Geestig Vlissegem
Bedenkers en locatieaanbieders van geestige attributen geven een woordje uitleg
't Is op junder gezondhyd, santé santé santoater, liever ... dan woater !
En de Muzikale Bella is uiteraard ook van de partij. Even verder een beetje promotie voor het damesvoetbal !
"Geestig maar ook Beestig Vlissegem" denkt Juliette Van Roy, ondervoorzitster van de cultuurraad
"Uitermate verblijd en opgetogen met dit geslaagd openingsfeest en de massale belangstelling voor ons Geestig Vlissegem", aldus garde Ronny Vandaele, Kevin en Hervé Wouters.
17-04-2011
Receptie onder blakend lentezonnetje in pastorietuin Vlissegem
In de pastorietuin werd op zondag 10 april 2011 een uitgebreide receptie aangeboden door het gemeentebestuur met drankjes en hapjes.
Er was ook een expo met zwart-wit afbeeldingen van alle attributen en bezienswaardigheden (40 !) op de Geestig Vlissegem-route. Voor de échte versie in kleur kan iedereen nog tot eind september 2011 op de fiets of te voet op ontdekkingstocht gaan.
De Creatieve Noordzeevrouwen uit Wenduine hadden broccolitaart én ook nog een heel speciaal gebak in petto voor de initiatiefnemers.
Het bleek een stuk isomo te zijn omgeven door vastgekleefde boudoirkoekjes en paaseitjes. Telkens wanneer iemand een eitje wou nemen kwam het hele gebak mee in de hand. Bovenop de foptaart stonden drie kaarsjes die door de drie geestelijke vaders (of zijn het geestige vaders ?) uitgeblazen moesten worden. Het bleek niet makkelijk want na elk geblaas gingen de kaarsjes terug branden. Geestig was het, dat in elk geval !!!
En er was tijd om veel bij te praten en te keuvelen met de buren en met weggespoelde Vlissegemnaars die speciaal voor de gelegenheid waren afgezakt naar ons polderdorp.
De meesten waren niet opgejaagd om huiswaarts te keren en konden in een prachtige hof en in een uitgebreid vertegenwoordigd lentezonnetje nagenieten bij enkele deuntjes van orgeldraaier Dirk
Dirk Senesael is West-Vlaams kampioen orgeldraaien 2010
Dirk Senesael is West-Vlaams kampioen orgeldraaien 2010
PERVIJZE- Dirk Senesael (61) heeft de titel van West-Vlaams kampioen orgeldraaien behaald. Samen met zijn vrouw Hilde Moortgat trekt hij in september naar het Franse Rouen, waar hij op een internationaal festival speelt.
Tot drie jaar geleden speelde Dirk nog saxofoon en doedelzak in de harmonie van Stavele en Pervijze. 'Maar dan kocht ik een draaiorgel, op aansturen van mijn vrouw Hilde. Het is een 32-toets instrument van het type Prinsenorgel. Ik speel nu vooral nog op het draaiorgel, maar mijn saxofoon en doedelzak zijn nooit ver weg', zegt Dirk Senesael.
Op het Belgisch kampioenschap orgeldraaien in Dendermonde eindigde Dirk als eerste van alle West-Vlamingen. 'Tijdens het kampioenschap hanteert de jury vier criteria om punten toe te kennen. Deze criteria zijn het uitzicht van de draaiorgel, de moeilijkheidsgraad van de gespeelde muziek en de manier waarop je orgel speelt. Hier gaat het vooral om de kledij en het voorkomen. Een laatste aandachtspunt is de betrokkenheid van het publiek. Vooral kinderen zijn hier een belangrijk element', zegt Hilde Moortgat.
Moeilijk
Muziek spelen op zo'n orgel vraagt toch wat ervaring. 'Het is meer dan aan een hendel draaien. Je moet het juiste ritme aanleren om de muziekkaarten door het orgel te draaien', zegt Dirk.
'Samen met mijn vrouw trekken we erop uit met ons draaiorgel. In september gaan we naar het Franse Pavilly nabij Rouen. Tijdens het weekeinde van zaterdag 11 en zondag 12september nemen we deel aan het Festival International de Musique Mécanique. Iedere deelnemer treedt op in traditionele klederdracht.'
Dirk is bekend in de streek, nu hij West-Vlaams kampioen is. 'Ik ben al gevraagd voor een optreden tijdens de Vierdaagse van de IJzer in Sint-Joris nabij Nieuwpoort later deze maand. Maar ik speel ook tijdens de Dag van de Klant in Diksmuide op zaterdag 25september en in Leisele op zondag 26september', besluit Dirk Senesael.
Orgeldraaier Dirk Senesael zorgt voor vrolijke noten in Geestig Vlissegem
En hier is hij dan : terug van weggespoeld, onze West-Vlaamse kampioen orgeldraaien 2010, Dirk Senesael en zijn vrouwtje Hilde Moortgat (van de Duvel !).
Dirk Senesael werd geboren in het huis van zijn grootouders op datum van 17-01-1949 en gedoopt in Vlissegem op24-01-1949. Hierover vertelt hij : Er is daar een boerderij aan de watertoren van de Haan (Willy Vandenberghe). Het tweede huis vanaf daar richting Wenduine daar ben ik geboren.Mijn grootvader noemde Camiel Vanhaeren en zijn vrouw Celestina Cardon.Daarom ben ik een "Duinekeun".
Dirk is ook een snorrenmens. Over de Westvlaamse Snorrenclub zegt hij : "Dit is een groep met toffe mensen met grote en kleine snorren die soms op uitnodiging samenkomen. De dames zijn er ook altijd bij.We zijn enkele jaren geleden ook eens uitgenodigd opTrammelant in De Haan"
De belangstelling voor het draaiorgel De Scute was zeer groot : zowel aan de pastoriepoort als in den hof draaide Dirk gezwind aan zijn orgeltje. Velen kwamen dichterbij om een kijkje te nemen.Dit handgedraaid draaiorgeltje van bouwer Arthur Prinsen vulde het kerkplein met een zachte, melodieuze klank. Orgeldraaier Dirk verwijst met de orgelnaam naar zijn geboortestreek : de westkust.
En kleine kinderen werden omhoog getild en mochten het binnenwerk en het orgelregister bewonderen en de draaiorgelboeken helpen versteken. "Kijk eens mama, dit melodietje is voor jou!". Een nieuwe wereld ging open
Dirk, Hilde en De Scute zorgden ervoor dat dit volksfeest er één was met geestige, vrolijke noten. Geen valse noot te bespeuren.
Nadien kregen we van Dirk en Hilde vele fotos toegestuurd en ook dit geestig commentaar : Het was plezant voor ons beiden om te mogen spelen in Vlissegem; ben er jullie dankbaar voor : 't was geestig in mien Vlissegem, we laten Vlissegem niet los "
Nu zijn we allen BV's , "Bekende Vlissegemnaars".
15-04-2011
Grote verrassing : schitterend portret van gouden Vlissegems koppel Michel en Jacqueline
Er weerklinkt een daverend applaus na de gevleugelde woorden van Padre Jan.
Inderdaad, we hadden ons geen schoner koppel als meter en peter kunnen voorstellen : zij brachten élk op hun eigen manier een treffende speech voor de Vlissegemnaars.
En dan komen we aan het verrassingsmoment van de dag. Toen we in 2010 een oproep lanceerden om enkele Vlissegemse senioren te portretteren via een vraaggesprek, contacteerden Jules Van de Weyer en Iréne Wauters ons met een voorstel :
Jules wil gratis een portret in houtskool maken van mensen die jullie zelf moeten uitzoeken", vertelde Iréne "en dan kunnen jullie deze mensen in de bloemetjes zetten en hun dit portret overhandigen, Wat betreft de afwerking : de tekening is op papier, dat wordt opgeplakt op een soort van karton en moet nog ingekaderd worden.
Als dat geen mooi voorstel was !
Hierbij een toelichting bij onze keuze om het Vlissegems koppel Michel Willaert en
Jacqueline Deman te laten portretteren.
Op 2 maart 2011 kwamen de verdiensten van Michel voor Vlissegem Kerremesse reeds uitvoerig aan bod op deze blog (zie archief). Maar bovendien kan Michel rekenen op zijn sterke en enthousiaste echtgenote Jacqueline. Doorheen de jaren drukten zij hun stempel op de lokale rommelmarkt maar ook op andere activiteiten zetten ze steeds hun beste beentje voor. Bij deze mensen aan de Warvinge 87 langsgaan betekent steeds een beetje thuiskomen. De titel op de achterzijde van het kunstwerk dat ze overhandigd kregen liegt er niet om en luidt als volgt : MIJMEREN OVER VROEGERMAAR STEEDS WELKOM.
Inderdaad, Michel mijmert graag over vroeger tijden : Joamoar, k gon e kéer etwa zeggn é, t is nie méer lik vroegr wi. En Jacqueline onderstreept altijd haar gastvrijheid : Ja goa jetwa drinkn ?.
Hun oudste zoon Johnny woont in Wenduine. Hun zoon Marc woont aan de Waringe en dochter Carine baat bloemisterie De Korenbloem uit aan de Kloosterstraat in Vlissegem. Zij was het die op onze vraag een duidelijke foto van haar ouders opsnorde om aan Jules te bezorgen.
Het gouden koppel Michel en Jacqueline(in september 2011 precies 50 jaar gehuwd) kon van geen mooier kadoo dromen en was zichtbaar ontroerd.
Alle omstaanders waren het erover eens : Jules heeft dit voortreffelijk gedaan. Adreskaartjes werden uitgedeeld aan belangstellenden.
En nu wordt het halsreikend uitkijken naar een heuse expo van Jules Van de Weyer in één van de deelgemeenten van De Haan...
Hierbij een woordje over de kunstenaar (Iréne en Jules staan uiterst links op onderstaande foto)
Als kunstwerken niet mooi zijn dienen ze tot niets !!! Is deze kunstenaar anders dan de gewone mens? Neen!!! Hij heeft gewoon het talent dat hem toelaat uit te drukken wat er in hart en geest omgaat. Een hart en een geest die subtiel zijn afgestemd op alle gebeurtenissen die in ieders leven een diepe indruk nalaten.
Dit talent, deze drijfveer, brengt papier en doek tot leven, ogenschijnlijk moeiteloos, zo vanzelfsprekend en met een grote bezieling. Met een fijngevoelige zin voor schoonheid, slaagt Jules erin om in elk werk een poëtische sfeer te toveren. Vreugde, angst, droefheid, blijheid, liefde, haat, teleurstelling of hoop, ieder van ons kent deze gevoelens. Zijn werken worden gekenmerkt door een gepassioneerde kijk op de realiteit en worden met trefzekere toetsen of lijnen weergegeven. Op subtiele wijze wordt de visuele werkelijkheid versterkt.
Voor meer teken-, schilder- en beeldhouwkunst van Jules Van de Weyer :
Bedankt Christiane omdat je ons in korte tijd hebt helpen memoriseren aan de rijke toeristische geschiedenis van dit polderdorp en uiteraard ook dank omdat je het meterschap van Geestig Vlissegem zo spontaan hebt aanvaarden ter harte hebt genomen.
Na de meter, volgt de peter. Eventjes waren we in de onzekerheid : normaal gezien laten we de dames eerst aan het woord en dan pas de heren. Maar hoe zit het eigenlijk met de verhouding lekendames en eerwaarde heren ?Geldt deze volgorde dan ook ?
Niettemin, we vragen nu met zeer veel graagte Padre Jan Debruyne op ons podiumpje voor een woordje aan de bevolking : hij heeft zoals steeds zijn eigen onzichtbare maar vér-reikende micro meegebracht Zet jullie schrap voor onze voormalige parochieherder, de man In den Biechtstoel !
Mevrouw de burgemeester, mevrouw en heren schepenen, meter Christianevan Geestig Vlissegem, initiatiefnemers, bedenkers, believers, wroeters, enthousiastelingen, aan jullie allen zeg ik, als peter van Geestig Vlissegem, welkom en in het bijzonder dank aan het bestuur van Geestig Vlissegemdaar ik tegen alle verwachtingen in de geuren van pastorie , waar ik 10 jaar lang heb geleefd, nog eens mag opsnuiven; de hartenklop van het dorp nogmaals mag voelen en horen.
Vlissegem werd voor mij een parochie: de Bloeiende Wijngaard. Vele mouwen werden opgerold en vrijwilligers maakten mijn dromen waar. Allen trokken aan het zelfde zeel: de ene een beetje meer dan de anderen !!! Vlissegem werd een parochie die draaide en waar men nog mensen samen kon brengen. Er zat leute, plezier in die gemeente. Ontelbare mensen sloegen samen de handen in mekaar om van dit polderdorpje iets moois te maken.
Vele namen onder de enthousiastelingen zou ik kunnen opnoemen, doch één persoon wil ik vernoemen: Roger Depoorter. Bij zijn overlijden op een dramatische wijze had ik een vriend, een steun verloren. Gelukkig zorgde hij voor vervangers.
Men dacht dat bij mijn onverwachts afscheid, alles in duigen zou vallen. En wat ziet men: uit de as rijzen drie initiatiefnemers op: Ronny Vandaele, Hervé en Kevin Wouters om Vlissegem nog meer leefbaarder te maken en dit met een heel nieuw, hedendaags en aangepaste concept en initiatieven om terug een zwoengerig, leutig en geestig Vlissegem op de kaart terug te zetten; om meer en meer een dorp te scheppen waar iedere bewoner hechter en warmer contact onderling zou hebben. Een dorp waar er geen autochtonen en aangespoelden leven, maar alleen Vlissegemnaars.
En daarom, ...
Strekt het mij ten zeerste tot eer
Peter te zijn
Niet zomaar
Wel doordacht.
Iets dat mij beklijft.
Wat een pracht van een opdracht
Peter te zijn van iets of iemand
Niet voor den schijn
k Ga er voor
Niks gaat teloor
De navelstreng met Vlissegem
Is opnieuw geboren
In het avondgloren
Dank u wel !
13-04-2011
Meter Christiane Knudde speecht op opening Geestig Vlissegem
Dan verwelkomen we nu graag meter, metje, marainne, doopmoeder, ...
van Geestig Vlissegem mevrouw Christiane Knudde, op ons kleine podium voor haar speech ...
Mevrouw de Burgemeester,
Geacht College, Beste organisatoren,
Eerst en vooral dank voor het mij aangeboden meterschap van Geestig Vlissegem. Wat ik jullie wilde zeggen is dat ik mij vanaf het ogenblik van de fusie onmiddellijk thuis voelde in dit gezellig en gastvrije polderdorp.
We zijn er destijds in geslaagd een eerste schitterend Feest- en Toerismecomité op te richten, waar ook mensen van het hinterland volwaardig aanwezig waren. Er werd dan ook gezorgd dat in de totaliteit van de badplaatsen De Haan en Wenduine, onze polderdorpen uitstekend aan bod kwamen, deels door de Dienst Toerisme en dit in samenwerking met het Feest- en Toerismecomité, Westtoerisme en de Westvlaamse Vereniging voor Vrije tijd.Daarnaast was er een goede ontwikkeling van nieuwe fiets- en wandelwegen, zodat zovelen onze prachtige polders konden ontdekken.Hoeven kregen naamborden en streekproducten werden kenbaar gemaakt.
Ik herinner mij alsof het gisteren was, de start van Vlissegem kermis met de vele enthousiaste Vlissegemnaars. Het was gewoon supergezellig : de vergaderingen en de manifestatie op zich.De eerste Sneukeltoer werd trouwens ook in Vlissegem georganiseerd naar aanleiding van 1000 jaar Vlissegem. Ik herinner mij dit initiatief maar al te goed, alsook de overvloed aan regen, maar vooral het succes van deze nieuwe manifestatie.
En zo kan ik nog eindeloos doorgaan. Ik heb de porto van pastoor Vanhaecke en de champagne van padré Jan geproefd, om 04.00 u. in de namiddag.
Ik wens jullie tenslotte in lengte van jaren, geluk met alles wat jullie ondernemen op toeristisch en persoonlijk vlak en heel veel succes met ons "geestig Vlissegem" en natuurlijk een dikke proficiat aan de organisatoren en de leden van het Vlissegems Zangkoor.
Groetjes, Christiane
Onze keuze voor Christiane Knudde als meter van Geestig Vlissegem
'Ik neem afscheid van een levenswerk' - 01/02/2011
DE HAAN- Christiane Knudde stond 39 jaar lang aan het hoofd van de dienst Toerisme, eerst in Wenduine en later van de gemeente De Haan. Zo effende ze mee de baan voor het moderne kusttoerisme.
Christiane Knudde leek voor de job in de wieg gelegd. 'Mijn grootvader langs moederskant had een taxibedrijf in Blankenberge, van waaruit hij excursies organiseerde in heel België en ook in de buurlanden. Mijn grootmoeder runde een souvenirwinkeltje. Aan vaders kant was er de schrijnwerkerij in Wenduine, die de mooie zeedijkvilla's van weleer betimmerde. 's Winters herstelde hij zijn strandcabines. Mijn grootmoeder aan vaders kant verhuurde zomerhuizen. En mijn vader was dan weer medeoprichter van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen. Hij was bezeten door de zee; zijn kelder werd een archief vol krantenknipsels over Wenduine. Door die achtergrond had ik een grote voeling met het prille kusttoerisme.'
Promotie
Begin 1972 werd Christiane Knudde hoofdcorrespondente toerisme in Wenduine. 'In die jaren was de promotie van andere kustgemeenten voor een aantal plaatselijke politici not done', zegt ze. 'Als ik in de infokantoren een brochure van Blankenberge legde, werd ik daarvoor al eens op de vingers getikt. Dat was wel in de jaren zeventig, nog voor de fusie.'
Vast staat volgens haar dat het kusttoerisme een lange weg aflegde. 'In die beginjaren moesten toeristen zelfs nog een drempel overwinnen om een infokantoor binnen te stappen. Nu krijgen we elk jaar 85.000 bezoekers over de vloer.'
In 1973 was ze nauw betrokken bij de oprichting van 'Het land van Uilenspiegel': een toeristisch samenwerkingsverband tussen Brugge, Damme, Knokke en Blankenberge. 'Vanuit Wenduine organiseerden we uitstapjes naar Brugge, maar ook naar Canterbury. Die onderlinge samenwerking is voor het kusttoerisme een belangrijk keerpunt geweest. Van pure vrijetijdsbesteding evolueerde het naar een gestructureerd totaalaanbod. Beaufort is een mooi voorbeeld van zo'n gezamenlijke actie om de culturele uitstraling van de kustgemeenten te verbeteren.'
Toekomst
'Ik zie een grotere rol weggelegd voor de privé-sector, die in de toekomst nog nauwer met toerisme zou kunnen samenwerken. Maar het wordt misschien ook tijd om binnenshuis wat te herstructureren. Bovenal zou de gemeente meer financiële middelen moeten inzetten. Bij de bevolking gaan hier en daar stemmen op om bestaande manifestaties te laten vallen of juist uit te breiden. Maar evenementen als Trammelant en de Reuzenstoet zijn vaste waarden, die je van de toeristen niet zomaar kunt afpakken. En om het roer om te gooien ontbreekt het budget.'
Stilzitten is ze ook zelf niet van plan. 'Ik wil schrijven over sterke vrouwen van bij ons; dames die in onze gemeente iets betekend hebben op vlak van toerisme. Ik heb ook een scrabbleclub opgericht, en ga me grondig verdiepen in dat archief van mijn vader.'
12-04-2011
Het Nieuwsblad schrijft 'Geestig Vlissegem' officieel geopend
DE HAAN- Tot september kan je 'Geestig Vlissegem' ontdekken, een toeristische fiets- en wandelroute langs veertig ludieke attributen in het Vlissegemse straatbeeld.
Geestig Vlissegem neemt je mee langs de leukste plekjes in het straatbeeld van het dorpje. Je kunt de route te voet of met de fiets volgen. Rond de opening van die ludieke toeristische route Geestig Vlissegem was er in het dorpje van alles te doen. Burgemeester Christine Beirens (LB) knipte zondag het lintje van de geestige route door. Na een verwelkomingswoordje zong het koor toepasselijke lied Dit is Geestig Vlissegem. De meter en peter van het initiatief, oud-toerismevoorzitter Christiane Knudde en 'padre' Jan Debruyne, gaven een toespraak en dan volgde een wandeling langs een deel van de nieuwe route. Achteraf was er nog een receptie in de pastorietuin. 'Het project Geestig Vlissegem is nu al een succes', zegt co-organisator Ronny Vandaele. 'Verschillende inwoners kwamen met ideeën en waren betrokken bij het project.'
Orgeldraaier uit Vlissegem
Opvallende figuur tussen de vele aanwezigen was de West-Vlaamse kampioen orgeldraaien Dirk Senesael. Hij werd geboren in Vlissegem maar bleef er niet wonen. Toch zakte Senesael speciaal voor deze gelegenheid af naar het geestigste polderdorp. Hij kon ook niet anders dan zijn ouderwetse draaiorgel meenemen.
Hoewel Senesael in Pervijze woont, zal hij altijd een beetje Vlissegemnaar blijven. 'Ik kom hier graag terug', vertelt hij. 'Wanneer ik naar de zee rijd, passeer ik altijd eens door Vlissegem. Dit dorpje is voor mij pure nostalgie.'
Lintdoorknipping Geestig Vlissegem op 10 april 2011
De kindjes wachten geduldig hun moment af bij Myrlande, de vrouw van Kevin Wouters
En dan geven we nu graag het woord, euh we bedoelen de schaar, aan de burgemeester, mevrouw Christine Beirens om ons lintje door te knippen en Geestig Vlissegem officieel te openen.
Heel eventjes paniek De schaar ? Waar is de schaar ? Bij kapsalon Mia ?
Een groene schaar, een rood-wit lint : zijn dat samen niet de kleuren van De Haan ? Precies !
Bijna het voltallige schepencollege schuift op richting het lint dat door de kindjes van Hervés dochter, Ilse Wouters, en haar man Ives De Bruycker netjes wordt strak gehouden voor het plechtige moment.
11-04-2011
Zangkoor Vlissegem bestaat 25 jaar en zingt eensgezind "Dit is Geestig Vlissegem"
Zangkoor Vlissegem bestaat 25 jaar
Het Vlissegems zangkoor bestaat een kwarteeuw en dat werd zondag gevierd in een volle kerk. 'We zijn nog met acht originele leden', zegt voorzitter Christiaan Beirens. Tegelijk werd de Geestig Vlissegem-route geopend. 'Dit is geestig Vlissegem', zong het 18-koppige koor toepasselijk.
We zouden graag het Vlissegems Zangkoor willen danken voor het vrolijke lied dat ze zullen zingen (meezingen mag !!!) en hen willen proficiateren met hun jubileumviering : applaus !!!
Het Vlissegems Zangkoor
zingt
Dit is Geestig Vlissegem
zondag 10 april 2011 om ca. 11.30u
Dit is Geestig Vlissegem
tjoelah, tjoelah
dit is Geestig Vlissegem
tjoelah, tjoelah hey
Dit is Geestig Vlissegem
tjoelah, tjoelah
dit is Geestig Vlissegem
tjoelah, tjoelah hey
Dit is Geestig Vlissegem
en we zyn vandaage toch zo blij
want we zyn der bij
en we zyn vandaage toch zo blij
want we zyn der bij
Ooley !
Ooley !
Oo-ley !
10-04-2011
Welkom bij de officiële opening van Geestig Vlissegem op 10 april 2011
Het is 11u30 op zondag 10 april 2011.
De laatste noten van het jubilerende Vlissegems Zangkoor doven uit in het sfeervolle Sint-Blasiuskerkje. Het klokkengelui(d) ebt weg
Tijd voor G-E-E-S-T-I-GV-L-I-S-S-E-G-E-M
Op het programma :
Aankondiging vanop een mini-podium aan de voordeur van de pastorie
Belgerinkel
In de naam van de Vader, de Zoon en Geestig Vlissegem, Amen !
Beste mensen,
Allo micro die ontbreekt !
En ost mo goe volk is - je ziet stief, stief welgekomn
We zouden graag het Vlissegems Zangkoor willen danken voor het vrolijke lied 'Dit is Geestig Vlissegem' dat ze zullen zingen (meezingen mag !!!) en hen willen proficiateren met hun jubileumviering : applaus !!!
Zie junder mien ier stoan op da klein podiumptje ?
Het is een eer om jullie allemaal te mogen verwelkomen bij de feestelijke opening van Geestig Vlissegem.
We hebben een fiets- en wandelparcours kunnen realiseren die aangekondigd wordt als het geestigste aan zee maar het is eveneens het gezondste want zeg nu zelf : fietsen en lachen da zien twée gezoende dingn tegoare.
En er is meer : dit is bovendien ook een kindvriendelijk parcours met dieren als meneer de uil, een blinde vink, een muzikale bella-koe, een aangespoeld dolfijntje, brave slangen, een vissende ijsbeer, kleine blokzwientjes, een bakkersbeer op rust, twee koele kikkers in een keukenrobot. Er zijn twee parken : een windmolenpark en een pretpark én er zijn ook heel rare tweewielers met zadelverwarming, vierkante wielen en een bakfornuis vooraan. En een heuse Flintstone-mobiel, een brossertje Ja, er is onderweg zelfs kinder-op-vang voorzien
We konden dit realiseren door zelf het voortouw te nemen, en we : dat zijn Hervé Wouters, zijn zoon Kevin en ikzelf.
v.l.n.r. initiatiefnemers Hervé, Kevin en Ronny
Drie overlegmomenten met de lokale bevolking leverden vele ideeën op maar die moesten ook nog uitgevoerd worden : aan Hervé een hartelijke dank voor de vele uren denkwerk en vervaardigen van geestige dingen het doel was 20 maar het zijn er in al ons enthousiasme uiteindelijk 40 geworden.
Mag ik jullie het verdere programma van deze middag aankondigen ?
Straks gaan we vragen aan mevrouw de burgemeester en heren schepenen om Geestig Vlissegem officieel te openen en uus lintje deure te knippn.
Burgemeester Christine Beirens en schepen Wilfried Vandaele in jongere tijden...
Er is een klein babbeltje vanwege metje Christiane Knudde én petje Padre Jan.
Metje Christiane en petje Jan in andere tijden ...
Het gemeentebestuur biedt een receptie aan in de pastorie, alwaar ook een expo is van afbeeldingen van alle 40 attributen op de Geestig Vlissegem-route te zien is in den hof, met zon overgoten.
Maar er is ook nog een verrassinge voorzien voor een Vlissegems koppel da vandejoare under goeden jubilee viert : het zien vrée broave menschen met een groate gastvryhyd en die echt begoan zien met Vlissegem en Vlissegem Kerremesse. Het voorstel van aangespoelde kunstenaars Jules Van de Weyer en Irène Wauters was om een paar Vlissegemnaars te portretteren en Jules heeft dat voortreffelijk gedaan : zo dadelijk zien jullie wat hij in zijn mars heeft
Jacqueline en Michel, een gouden Vlissegems koppel
In afwachtinge meug junder e ki roendloopn in t dorp (volg de gids Hervé) : maar dat is facultatief, zeker niet verplicht. Hier in t ronde kunnen op korte afstand al enkele geestige attributen bezocht worden
Voor de mensen die hier blijven, hebben we gezorgd voor muzikale omlijsting door de West-Vlaamse kampioen orgeldraaienmet Vlissegemse roots uit te nodigen : hij is een echt dunekeun want kleinzeune van Camiel Vanhaeren.
Dirk de orgeldraaier
Hier is Dirk Senesael, de per ongeluk weggespoelde Vlissegemnaar, samen met zijn vrouwtje Hilde : de mensen die niet kunnen wachten tot na de receptie mogen nu al beginnen dansen
Toetonne !
09-04-2011
Geestige attributen op toeristische route : Dames-kunnen-sjotten en Valiezenkoers
Deze reeks van 40 attributen we hadden er eigenlijk maximum 20 voorzien besluiten we met de eerste en de laatste bezienswaardigheid op deze Geestig Vlissegem-route
Dames-kunnen-sjotten (Grotestraat 57)
Wat vooraf ging - Dolle Minas
Het was 25 april 1971. Achiel De Jaeger en Freddy Rousseau zorgden ervoor dat tweemaal elf dameshet tegen elkaar opnamen in een voetbalwedstrijd aan de wegwijzer. Daarop volgde een wedstrijd van gendarmes versus handelaars. Honderden mensen kwamen naar het Stadion Serruys afgezakt en genoten van een nooit eerder gezien schouwspel (hiervan bestaat een filmpje !).
v.l.n.r. Jan Samaey, Marva Mollet en prins karnaval Jan Van Marcke voor de aftrap van de grote dameswedstrijd aan de wegwijzer naar Vlissegem 40 jaar geleden in 1971.
Doelvrouw van dienst in 1971 was Suzanne Debusschere met opvallende keepersuitrusting : een stopteken om te voorkomen dat de bal tegen de netten ging En of het hielp !
Dit succes zette Achiel De Jaeger na de wedstrijd aan het denken en onder zijn impuls werd nog hetzelfde jaar 1971een damesvoetbalploeg opgericht : de Dolle Minas. Eerst bij de liefhebbersbond van Oostende, later bij de nationale voetbalbond. En met groot succes want in eerste speelden de dames vele keren kampioen onder coach Freddy Rousseau; zonder meer de beste ooit, volgens Achiel. Stientje Vandenberghe schoot in één seizoen eens meer dan 90 rozen. En Rita Bultinck werd zelfs Rode Duivel en verzamelde precies 25 caps tussen 1976 en 83...
De meisjes werden op handen gedragen : voetbalkledij was kosteloos, er werd voor pistolets gezorgd na elke wedstrijd, of er waren boterkoeken, feesten en koude buffetten werden ingericht in lokaal Nova Sport,
Kom bij ons, wij nodigen U uit , de Dolle Minas namen het besluit.
Op vrijdag 18 maart samen aan de dis, een lekker souper, t is zeker niet mis
Achteraf leute en plezier, tot zowat een uur of vier !!!!
Van een geestige aankondiging gesproken !!!
OPROEP
Enkele jaren geleden startte KSK Wenduine met een damesvoetbalploeg en tijdens dit najaar zou ook Eendracht De Haan een elftal in competitie brengen. Precies 40 jaar nadat de Dolle Minas werden opgericht, pakken we op Vlissegems grondgebied uit met een revival van het damesvoetbal. Op kermiszaterdag 18 juni 2011 is er een heruitgave van het historische duel tussen twee lokale damesvoetbalteams. Om 15.30u zullen KE Girls De Haan en Ladies KSK Wenduine het in een derby van 2 x 20 minuten voor het eerst tegen elkaar opnemen.
DAMESVOETBAL REVIVAL 1971
40 JAAR LATER IN 2011
VLISSEGEM, KERMISZATERDAG
18 JUNI 2011 - 15.30 uur
DAMESVOETBALWEDSTRIJD
DE HAAN
vs
WENDUINE
Ben je een meisje die ook een balletje kan trappen, een vrouw die weet wat sjotten is? Zorg er dan voor dat je er zeker bij bent op kermiszaterdag 18 juni 2011, hetzij om mee te voetballen, om het ook eens te proberen of gewoon ... om te supporteren ...
Surf eventjes naar deze website van K.E. Girls De Haan en ontdek aan de rechterzijde het aankondigingsfilmpje voor deze voetbalwedstrijd (gemaakt door de webmaster Joeri Rousseau) aangevuld met een oproep voor de KE Girls
Het vrouwenvoetbal zit in de lift in België , aldus de K.B.V.B. .
Tussen 1992 en 2007 verdrievoudigde bijna het aantal speelsters
aangesloten bij de KBVB van 8.122 naar om en bij de 21.326.
Daarenboven presteren de nationale damesploegen steeds beter.
Het damesvoetbal wordt overal ter wereld steeds populairder.
In vele Europese landen en ook in de Verenigde Staten is het
damesvoetbal uitgegroeid tot een populaire en aantrekkelijke
tak van het voetbal. Het totaal aantal voetballende vrouwen
en meisjes in de wereld is dan ook gestegen naar 40 miljoen.
Valiezenkoers (Toerismekantoor, tramstation De Haan)
Valiezenkoers of valiezencross, het zijn termen waar sommigen raar van opkijken. Maar bij het begin, tijdens en op het einde van elke vakantieperiode zie je ze telkens weer opduiken : de valiezen, koffers, reistassen, rugzakken, bagageattributen in alle maten en kleuren.
Voor de gelegenheid hebben we enkele valiezen onderaan voorzien van wieltjes zodat het in- of uitchecken vlotjes loopt. Centraal opgesteld in het toerismekantoor aan het tramstation van De Haan en voorzien van het opschrift Welkom in Geestig Vlissegem zullen de bezoekers van onze badplaatsen en polderdorpen zeker niet over het hoofd kunnen zien dat Vlissegem Leeft ! Na ontvangst van de toeristische fiets- en wandelroute doorheen Geestig Vlissegem kan hun ontdekkingstocht beginnen.
En ja ... een échte Valiezenkoers, die bestaat ook !
In Oudenaarde/Mullem bestaat een unieke Valiezenkoers op het al even unieke dorpsplein die jaarlijks vele honderden mensen lokt tijdens de maand augustus.
De deelnemers aan de diverse reeksen moeten zes ronden afleggen op en rond het dorpsplein van Mullem en door de feesttent. Na elke afgelegde ronde dienen ze een kledingstuk aan te trekken uit een valies. Wie het eerst de eindstreep bereikt en alle kledingstukken behoorlijk aantrok, is de winnaar van de reeks.
Een geestig ideetje om af te sluiten !!!
08-04-2011
Geestige attributen op toeristische route : Bakker-op-rust en Pomp-hier
Vandaag stellen we twee niet te onderschatten stielen voor
Bakker-op-rust (Warvinge 99)
Daniël Michiels is als dorpsbakker gestopt in 1990. Hier werd zijn mascotte een bakkersplunje aangemeten vrolijk uitrustend bij de broodwagen van weleer en een houten schep voor de broodoven
"Als je broodje gebakken is, moet je stoppen
Herneming van een korte historiek :
Bakker Duynslaegher had zijn bakkerij met winkel van koloniale waren in de Kerkstraat.
Arthur Duynslaeger en familie
Zo herinnert Francine Van Haecke zich haar nonkel Tuur Duynslaeger en tante Maria met Helène, Germaine en Thérèse Duynslaeger. Een brood snijden was toen schelle per schelle.
Robert Michiels huwde met de dochter van Tuur Duynslaegher en nam in 1961 de zaak over. In 1966 richtte Robert samen met broer Daniël de vennootschap Gebroeders Michiels op tot in 1976. Toen stopte Robert en zou Daniël nog doorgaan als warme bakker tot in 1990. Op zijn vierentwintigste kwam zoon Kurt in de bakkerij waar het Vlissegems boerenbrood de specialiteit was. Hij verkocht de zaak in 2000 aan de familie Haers die in oktober 2004 noodgedwongen moest stoppen wegens een faillissement. Toen was er opeens geen bakkerij meer in Vlissegem.
Bakker Daniël Michiels met zijn helpers : v.l.n.r. zoon Bart, Deschacht, Lydou, , zoon Kurt, e.a., L. Sansens
Uit boek Vlissegem, van Scamele Weke tot SunParks De Haan
Pomp-hier (Lepelemstraat 2C)
Vroeger stond er in de dorpskom een waterpomp waarvoor men jetons nodig had om een emmer water te vullen.
Oproep : wie bezit er een afbeelding van die pomp en/of nog zon jeton ?
Deze jonge brandweerman is momenteel van wacht en oefent ondertussen met fietspompen en waterpompen.
Hij bengelt straks normaal gezien aan de goot zodat hij van elke oproep meteen op de hoogte is. Want ... zo te zien links onderaan foto 2 komt het vuur alsmaar dichterbij ...
Lees de naam van dit attribuut ook als volgt :
Pomp hier in t WC (=2C) van de Lepelemstraat.
Vrijwillige brandweer Wenduine De Haan
De eerste tekenen van een georganiseerde brandbestrijding in onze gewesten en in Wenduine dateert van de 16de eeuw.
Het eigenlijke brandweerkorps van Wenduine is opgericht in 1905. Op 12 april 1905 besliste het gemeentebestuur van Wenduine een "brandspuit" aan te kopen en een maand later werd beslist een pompierkorps op te richten. Enkele jaren later, in 1909, werd een "stoompomp" aangeschaft, waarvan het debiet 1000 liter per minuut bedroeg.
Aangezien de eerste brandweerlieden ook zouden helpen om de orde te handhaven en als burgerwacht dienst doen, werd in 1906 het korps ingericht als een gewapend brandweerkorps. In 1933 werd dat gewapend brandweerkorps ontbonden en onmiddellijk daarna opnieuw opgericht als een ongewapend vrijwillig brandweerkorps. In 1935 werd Wenduine een eerste maal een centrumkorps met als beschermde gemeenten Klemskerke, Vlissegem, Houtave, Nieuwmunster en Zuienkerke. In 1976 is Wenduine gefusioneerd met De Haan dat zelf niet over een brandweerkorps beschikte. Het korps van Wenduine werd omgedoopt tot het korps van De Haan-Wenduine met als beschermgebied de voormalige gemeenten Vlissegem, Klemskerke en Wenduine.In 1986 werd het korps een tweede maal een centrumkorps met als beschermde gemeente de gemeente Zuienkerke (met als deelgemeenten Zuienkerke, Nieuwmunster, Houtave en Meetkerke).
Een embleem van de lokale brandweer
In 1982 werd gestart met een jeugdbrandweer. Het jeugdkorps bestaat uit maximaal 20 jongeren tussen 12 en 18 jaar. Onder leiding van eigen personeel wordt hun een opleiding gegeven ter voorbereiding van hun aanwerving bij de eigenlijke brandweer.
Kazerne en materieel
De kazerne is gelegen op de Markt te Wenduine en bestaat uit een garage waar de voertuigen staan en het aanpalende gebouw "De Zeeridder", dat enkele jaren geleden opnieuw volledig werd gerenoveerd ten behoeve van de brandweer.In de garage staan op vandaag negen voertuigen en er is bijkomend voorzien in een duiklokaal en een volledig ingericht persluchtlokaal. Het onderhoud van al het materieel wordt in hoofdzaak door eigen personeel verzorgd.
In de Zeeridder werden een verpozinglokaal, een werkruimte voor de beroepskorporaal, diverse bergplaatsen, administratieve lokalen, vergaderzalen en een leslokaal voor ongeveer 60 mensen ondergebracht. Verder wordt de kelder van het gebouw gebruikt om persluchtoefeningen te houden in kunstmatige rook.
Opdrachten
In al die jaren zijn de opdrachten van de brandweerdiensten eveneens geëvolueerd. Waar de taak van de brandweer zich vroeger voornamelijk beperkte tot het blussen van branden, wordt de brandweer vandaag voor veel meer taken opgeroepen. Dit gaat van blussen van branden over het bevrijden van personen in een wrak, tot interventies bij stormschade, overstromingen, bestrijden van wespennesten, tussenkomsten bij gasgeur, opkuisen van het wegdek, bevrijden van personen die vast zitten in liften, en noem maar op.
Om al die opdrachten tot een goed einde te brengen worden veel oefeningen georganiseerd. Het korps heeft gemiddeld om de twee weken een oefening, naast de vele aparte oefeningen van de duikers en de jeugdbrandweer. Daarnaast wordennog specifieke oefeningen gehouden bij de aankoop van nieuw materieel.
Uit boek Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats
07-04-2011
Geestige attributen op toeristische route : 't-Is-een-bescheten-commisje en 't-Vlissegems-pretpark (met binnenpretje)
t-Is-een-bescheten-commisje (Groenestraat 27)
Een commisje is het Vlissegems woord voor boodschap of bestelling.
Deze uitdrukking betekent het volgende : iets wat je moet afhandelen, maar dat niet plezant is. Ook : iets wat je niet graag doet maar waarvoor men je in t gat gestoken heeft.
Letterlijk wordt dat dan een oude winkelkar opgevuld met koopwaren en met bovenop een namaak-drol rustend.
Commisjes doen
Een man is samen met zijn vrouw boodschappen aan het doen. Op een gegeven moment is hij zijn vrouw kwijt en hij rijdt dus alleen met het karretje door de winkel, op zoek naar zijn vrouw Plots botst hij met zijn karretje tegen het karretje van een andere man aan. Oh, mijn excuses meneer zegt hij. Ik lette even niet op, het is namelijk zo dat ik mijn vrouw kwijt ben en die ben ik aan het zoeken
Dat is toevallig zegt die andere man. Ik ben ook mijn vriendin kwijt en zoek haar ook Dat is inderdaad toevallig zegt hij en vraagt hoe zijn vriendin eruit ziet. Wel zegt de man.. Ze is lang, slank, lang blond haar, mooie taille, lange benen, zwarte laarzen en een kort rokje En hoe ziet die van jou er uit ??. Wat kan mij dat schelen, zegt hij, We gaan die van jou zoeken !!
t-Vlissegems-pretpark (Warvinge 62)
Geen plaats voor Walibi, Bellewaerde of Plopsaland in Vlissegem. Maar toch is ons dorp sinds 1 april 2011 een pretpark rijk.
Een pretpark is een attractiepark (ook themapark of amusementspark) en is een gecentraliseerd en immobiel amusementsoord waar, meestal tegen één toegangsprijs, grote attracties zijn opgesteld. De attracties kunnen uiteenlopen van een sprookjestuin tot de meest geavanceerde achtbanen.
Doch in de letterlijke betekenis gaat het hier over pret wat Vlissegems is voor de groente prei. We hebben een wit houten kinderpark voorzien van enkele mandjes met aarde en daarin enkele preistaven geplant.
Prei wordt niet alleen gekookt en soms rauw als groente gegeten, maar wordt ook als keukenkruid gebruikt en verwerkt in salades. Met wortels en knolselder wordt prei in soep gebruikt.
Binnenpretje : een inwendig pleziertje.
In een afzonderlijk mandje is één klein preitje te zien. Met nog een overdekking wordt dit het binnenpretje. Wordt vervolgd van zodra doorzichtig deksel gevonden.
Het geheel vormt dan het Vlissegems pretpark.
Het meisje met de prei is een filmpje dat 5 jaar geleden over het internet verspreid werd en tot een hype uitgroeide.
Kijk en luister op Leekspin.com, site geheel gewijd aan het liedje en de animatie.
06-04-2011
Geestige attributen op toeristische route : Blinde-vink en Hallo-meneer-de uil
Vandaag komen twee vreemde vogels aan bod !
Blinde-vink(Tijl Uilenspiegellaan 11)
Blinde vink is een Belgisch gerecht, gemaakt van gekruid gehakt omwikkeld met een dun lapje vlees (bijvoorbeeld kalfsvlees of hamlap). Een bijzondere vorm van de blinde vink is de slavink waarbij het gehakt met spek wordt omwikkeld.
De blinde vink wordt gebraden en in het algemeen gegeten met patatten en groente, waarbij (een deel van) het vet waarin het vlees gebraden is over de aardappelen gegoten wordt.
In het franstalige deel van België is blinde vink "oiseau sans tête" genoemd.
Onze blinde vink met hoedje ziet letterlijk volledig niets en is voorzien van een donkere zonnebril en wit blindenstokje. Dat het gevogelte hier terug te vinden is bij de woning van Etienne Deleersnyder en zijn echtgenote, zal wel geen toeval zijn zeker ?
Pluimveeslachterij Deleersnyder was vroeger gelegen aan de Grotestraat 147. Louis Delanghe had er tot in 1932 zijn kippenkwekerij. In 1956 nam Etienne Deleersnyder het bedrijf over en toen was er een periode van overschakeling naar pluimveeslachterij (beginjaren 60). Luc Deleersnyder (°1963) nam de pluimveeslachterij van vader Etienne over in 1988 en investeerde heel wat om te evolueren tot een EU-erkende uitsnijderij voor wild en gevogelte. En die investering moest renderen. Daarop nam hij in 1988 de zaak van een pensioengerechtigde invoerder van struisvogelvlees over. Deli Ostrich werd een belangrijke invoerder en bewerker van vlees van struisvogels en andere exotische dieren als kangoeroes, kamelen, slangen en krokodillen.
Etienne Deleersnijder maakt glasmozaïek sinds 1997. Eerst wordt een modelletje getekend op hout, daarna wordt het uitgezaagd en vervolgens worden scherven van gekleurd glas (vaak uit Roemenië) met cementlijm vastgemaakt. Etienne is autodidact en stelt regelmatig tentoon op Trammelant. Hij maakt vaak figuren op aanvraag; zijn kunst is voor hem een passie geworden ! Zijn werk is zeer kleurrijk. Hierbij nog een mooie en welsprekende illustratie daarvan
Hallo-meneer-de uil (Warvinge 87)
Hallo, meneer de Uil
Waar breng je ons naar toe? Naar Fabeltjesland? Euh, neen, naar Gees-tig-Vlis-se-gem
Of Vlis-se-gem Ple-zant
De Fabeltjeskrant was een dagelijks terugkerende korte uitzending juist voor kinderbedtijd op de Nederlandse televisie over de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. Het nieuws werd voorgelezen door Meneer de Uil. Ook in Vlaanderen groeide een hele generatie op onder de vleugels van Meneer de Uil. In 2005 werd het programma in Nederland verkozen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden.
Ook internationaal was De Fabeltjeskrant een succes. De rechten op het programma werden verkocht aan meer dan 40 landen over heel de wereld.
En lees je ons dan voor Uit de Fabeltjeskrant
Ja, ja, uit de Fabeltjeskrant Want daarin staat precies vermeld Hoe het met de Vlissegemnaars is gesteld
Echt waar? Echt waar? Echt waar mijnheer De Uil ?
Mmmmmmmmm Ja 2x20 geestige dingen staan bij de mensen Met heel veel ludieke wensen En alle Wouters- en Vandaele-streken Die staan allemaal in de blogkrant Van Fabeltjesland, van Fabeltjesland
Geestige attributen op toeristische route : Beha-record (1998-2001) en Terras-oendersteboven
Beha-record 1998 en 2001(Warvinge 5)
VLISSEGEM - Een goede raad aan mensen die een wereldrecord willen breken. Neem er nooit een af van het polderdorp Vlissegem, want binnen de kortste keren nemen ze hem terug. In het voorjaar van 2001 snoepte de gemeente Tongerlo het record van de langste beha-ketting af van Vlissegem, maar nog datzelfde jaar was het terug in Vlissegemse handen.
In Vlissegem riepen ze versterking in van Betty uit het Big Brother-huis. Al dient gezegd dat het dorp nog een deel van de collectie van het vorige record uit 1998 had (toen met Carmen Waterslaeghers van FC De Kampioenen als meter), wat dus een uitstekende startbasis was. Ze moesten de 7.400 stuks van Tongerlo verslaan, en omstreeks 19.30 uur kwam meester Paul Demaegdt meedelen dat er 8.802 geteld werden.
In de dorpskom stond het hele weekend een 50 meter hoge kraan opgesteld waaraan behaatjes in alle maten, cups en kleuren in een piramidevorm opgehangen waren. Het deed bij sommigen het idee ontstaan om bij de volgende poging een reuzenbeha te maken. Ze krijgen er blijkbaar niet genoeg van in Vlissegem.
Op vrijdag werd die constructie klaargemaakt, terwijl mede-organisator Eric Maelfeyt met Betty de Zeedijk van De Haan afschuimde op zoek naar beha-donoren. Vrijdagavond was dan het grote moment. Terwijl de juristen het juiste aantal berekenden, coördineerde Rudi Rotsaert, de andere helft van de organisatoren, het ophijsen. Hij verzamelde daarvoor de helft van het dorp om een helpende hand toe te steken.
Even voor 20 uur stonden de lijnen strak en volgde het applaus. Vlissegem had zijn record terug.
Terras-oendersteboven (Warvinge 33)
Het zijn de Belgisch-Oekraïnse kleuren, geven uitbaters Jan en Ina ons mee wanneer we binnenkomen in restaurant In Den Witten Doorn. Inderdaad, het geel vinden we terug in de schoen ! Aangevuld met het blauw in de vlag van Oekraïne en het rood en zwart in de vlag België bekomen we samen met neutraal wit een opvallend vierkleurig terras dat op zijn kop staat.
Ina is namelijk afkomstig uit Oekraïne, het grootste Europese land (qua oppervlak). De hoofdstad is Kiev (Kyjiv).
Wie de Vlissegemse Sint-Blasiuskerk en omgeving dus eens ondersteboven wil zien (zie bijlage), kan eventjes plaatsnemen op dit meubilair.
Tip : voor wie een Noordzeevissoep met saffraan, garnaalkroketten in huis gemaakt, een Ierse Rib-Eye met groene peper, een soufflé au Grand-Marnier of gewoon een aperitiefje bestelt, doet er goed aan om zijn bavet, kwijllap of slabbetje aan te trekken tenzij hij of zij heel goed kan mikken in deze omgekeerde houding !
Geestige attributen op toeristische route : Beer-put en Gele-schoenenmaker
Beer-put (Wenduinesteenweg 145)
De ijsbeer is een grote, witte beersoort : hij kan tot 3 meter lang en 800 kilogram zwaar worden. Hij heeft een lange nek en een grote neus. Onder de vacht is de huid zwart, wat te zien is op de naakte delen zoals de neus en de lippen.
De ijsbeer leeft meestal alleen en is zowel overdag als 's nachts actief. Hij zwemt veel en is erg nieuwsgierig. Zoals deze die gaat neuzen in de buurt van CenterParcs De Haan en enkele campings.
In de lente en zomer trekken enkele ijsberen, zoals deze, naar land, waar ze ook plantaardig voedsel als bessen en grassen eten. Maar ook sardienen in tomatensaus, makreel, zalm en tonijn staan op het menu.
Het lukt niet steeds even goed om de vis van tussen de schelpjes uit de put te hengelen (foto 1) maar eens op dreef haalt dit nog vrij jonge ijsbeertje een serieuze buit naar boven (foto 2). Onderschat ook de vaak hevige noorderwind niet aan de Wenduinesteenweg. Fluorescerend regenhesje aandoen, denkt het ijsbeertje dan want mijn hoedje en plastron staan op onweer.
Gele-schoenenmaker (Warvinge 22)
Welke kleuren, invloeden en trends zullen we zien in 2011 ? In Vlissegem is dat de gelemannelijke veterschoen, tamelijk zwaar van dracht, met een landelijk en rustiek betonzooltje,Deze trend zet zich op de kaart tijdens de plaatselijke lente/zomer 2011 doorheen Geestig Vlissegem.
Op de hoek Vijfwegestraat-Kloosterstraat werden vroeger schoenen gelapt door de gebroers René en Kamiel Pockelé, oom en vader van Jacques Pockelé, uitbater van de vroegere kruidenierszaak, heden van feestzaal Aan den Toren. Schoenmaker Kamiel en zijn vrouw Yvonne Casier hadden een schoenhandel aan de Warvinge tussen1948 en 1967.
De gele schoenenmaker werd nu voor de gelegenheid van onder het stof gehaald en centraal in het dorp opgesteld. Deze machine stond de afgelopen weken niet stil en produceerde tientallen gele schoenen die nodig zijn als herkenningspunt voor een geestig attribuut op deze nieuwe toeristische wandel- en fietsroute.
Naast de antieke schoenenmaker hangt een groot bord waarop alle geestige locaties met rode stip werden aangeduid over het 14 km lange landelijke en beboste traject.