Flisseghem-Flintstone (Grotestraat 209)
Vaak komen we mensen tegen in het dorp die de noodzakelijkheid van openbaar vervoer aankaarten. Aimé Van Houtte is zon fervente, want bijna dagelijkse gebruiker van het openbaar vervoer (De Lijn : tram en autobus).
Zo rees bij ons het idee om de voorloper van de Vlissegemse belbus te vervaardigen en terug te keren naar heel lang geleden toen de Flintstones, zoals de Vlissegemnaar vandaag, voetgewijs vooruitschreden.
Maar hoe begin je nu daar precies aan ?
Van een nonkel kregen we - na lang zoeken en experimenteren met metalen vaten op een dag twee regenwatervaten die gemonteerd werden voor en achter als wielen. We zochten planken en dunne boomstammetjes bijeen en konden 6 zitjes van het containerpark halen. Er ging heel wat denkwerk aan vooraf maar met groot succes kon Hervé in korte tijd de Flisseghem Flintstone bouwen.

'Jabedabedoe!'
Het eindresultaat is verbluffend. De mobiel staat nu aan de halte in de Grotestraat al was het even onze bedoeling om dit paradepaardje van de Geestig-Vlissegemroute pal in de dorpskern te plaatsen. Maar uit voorzorg hebben we dit niet gedaan : kinderen zouden wel eens écht met de mobiel willen rijden en zo misschien brokken maken

Over de naam Flisseghem Flintstone
Acht eeuwen geleden had men het niet over Vlissegem maar over Flisseghem.
En dan is er de animatieserie The Flintstones die we tijdens onze jeugdjaren na een lekker bad op zaterdagavond konden zien op de beeldbuis na de avonturen van comedy-icoon Lucille Bal. De Flintstones-serie speelt zich af in de ... steentijd en hun voertuig werd aangedreven met de voeten.

En wat is nu de meest bekende prehistorische auto? Juist de enige echt Fred Flintstone kar, met gepatenteerde voetaandrijving. Wie wil die nu niet hebben?
Bekijk hier het filmpje : http://www.youtube.com/watch?v=2PPf3aaZmUw
t Blok-zwientje (Ter Bieststraat 4)
Studiosus sine studio est sus. Een blokzwijn zonder blok is een zwijn.
Voor deze uitbeelding hebben we op enkele blokken hout een stenen varkenskopje vastgemaakt op een oud schoolbankje dat we van zolder haalden. En aan het bankje werd ook een grote versleten boekentas gehangen waaruit een ander zwijntje komt piepen.

Een blokzwijn is vrij vertaald : hij die fel studeert.
Andere gangbare termen zijn blokbeest, blokker of nog
collegehengst.
IJverig blokken is onvermoeid studeren : ploeteren, wroeten en zwoegen op leerstof, in je oren knopen, bedreven raken, opsteken
· Hoe meer je leert, des te meer kom je er achter dat je niks weet.
· Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet. Hoe meer ik weet, hoe meer ik vergeet; Waarom leer ik dan?
· Een goede buur is het halve proefwerk
· Ze zeggen dat leren niet slecht is voor je gezondheid, maar ik neem geen risico's.
· Ik wil slim worden net als mijn vader, die wil ook slim worden.
· Leerstof: stof dat vrijkomt bij afvegen van het schoolbord.

|