Gemeenteraadszitting Geel
Inhoud blog
  • Gemeenteraadszitting 25 juni 2014
  • Gemeenteraadszitting 3 juni 2014
  • Gemeenteraadszitting 5 mei 2014
  • Gemeenteraadszitting 31 maart 2014
  • Gemeenteraadszitting 10 maart 2014

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Een "redelijk objectief" verslag van de Geelse raadszittingen met een paar persoonlijke opmerkingen.
    08-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 31 maart 2014
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Verslag vorige vergadering

    Onafhankelijk raadslid Tom Vervoort had er tijdens de vorige raadszitting op gewezen dat de blindengeleidingsgoot op de markt zou verdwijnen als de terrassen met 3 meter zouden uitbreiden. Volgens hem stond dat niet in het verslag vermeld. Tom was duidelijk: Die blindengeleiding staat vermeld in de bouwaanvraag en als ze verdwijnt dan voldoen we niet meer aan de voorwaarden. Voorzitter Smaers beloofde het verslag aan te vullen. Of er ook iets gaat gebeuren met de opmerkingen van Tom, dat kregen we niet te horen.

    Stoelendans

    OCMW-voorzitter Kristel Jackers heeft besloten ontslag te nemen en dat zorgt voor een uitgebreide stoeltjeswissel bij CD&V. Het ontslag van Jackers hing al een tijdje in de lucht. Zij verklaarde zelf via de pers dat ze het niet meer zag zitten om beslissingen uit te voeren waar ze helemaal niet achter stond. Ook de (slechte) relatie met ondervoorzitter Mineke Viane haalde ze aan als één van de redenen om te stoppen. In hoeverre persoonlijke problemen meespeelden, daar hebben we het raden naar. Samen met haar verdwijnt ook Marc Segers uit de raad. Kristel neemt trouwens ook meteen ontslag als lid van de gemeenteraad.

    OCMW-raadslid Marc Segers wordt vervangen door Jens Van Akeleyen, revalidatie-arts in het AZ. ST-Dimpna. Ben Van Looveren verschijnt opnieuw in de gemeenteraad. CD&V stelt Griet Smaers voor als nieuwe OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken. Op haar beurt zal Griet vanaf begin mei als voorzitter van de gemeenteraad vervangen worden door Luc Van Laer. Marlon Pareijn neemt dan weer zijn plaats in als fractieleider van CD&V.

    Jeroen Dillen (GROEN) had het moeilijk met de cumulatie van taken door sommige leden van het schepencollege. Vlaams Volksvertegenwoordiger, ondervoorzitter van CD&V Nationaal, OCMW-voorzitter, schepen van Sociale zaken, het is inderdaad een hele boterham. Jeroen had die bedenkingen al via internet meegedeeld wat bij Griet Smaers duidelijk in het verkeerde keelgat was geschoten. Griet krijgt voor al die jobs samen meer dan 10.000 euro per maand. Je kan daar bedenkingen bij hebben maar de kritiek van Jeroen ging vooral over het feit dat niemand zoveel taken met evenveel inzet en toewijding kan uitvoeren. Griet mag dan lange dagen presteren, als ze in Brussel is, kan ze niet in Geel zijn. Geel verdient beter dan een part-time schepen en OCMW-voorzitter vond Jeroen. Dezelfde kritiek is natuurlijk ook van toepassing op onze burgemeester want die wil na de verkiezingen ook parlementslid en burgemeester blijven.

    Retributie op parkeren

    Op zon- en wettelijke feestdagen, op 11 juli, tijdens Palmenmarkt en tijdens de jaarlijkse braderij is het parkeren in Geel-centrum gratis. Dat was al zo maar om die afspraak niet elk jaar te moeten herhalen, is de regel nu opgenomen in het parkeerreglement. Parkeren in Ecodroom blijft betalend. Volgens schepen Molderez kan de ondergrondse parking om technische redenen niet gratis.  De slagbomen zouden dan moeten opengezet worden maar dan kunnen de bezoekers ook naar verdieping -2 waar de plaatsen gereserveerd zijn.

    Als antwoord op een vraag van Jeroen Dillen (GROEN) hoorden we ook dat er weinig of geen gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheid om een groen abonnement te nemen met een korting van 10 percent. Dat abonnement geldt voor voertuigen met een ecologische score van meer dan 70. Zeg maar elektrische auto’s. Dat die niet veel rondrijden in Geel kan je ook vaststellen bij de gratis oplaatpunten in het centrum die praktisch niet gebruikt worden.

    E-boeken

    E-boeken zijn boeken die kunnen gelezen worden op tablet-computers. Samen met 200 andere, stapt ook de bib van Geel in het e-boeken project van Bibnet. Dat is een proefproject van één jaar. In het project worden een beperkt aantal boeken beschikbaar gesteld en wie die werken wil lezen, betaalt een retributie van 5 euro voor 3 boeken. Die boeken blijven 4 weken beschikbaar op het tablet en verdwijnen dan automatisch.

    Zowel Elhasbia Zayou (sp.a) als Tinne Van Gelder (GROEN) hadden vragen en bedenkingen over het assortiment boeken, de mogelijke verlenging van de uitleentijd en de retributie. In het verleden viel schepen Verboven nogal eens door de mand door beperkte kennis van haar dossiers maar deze keer had ze zich goed voorbereid. Ze maakte in haar antwoord duidelijk dat aan het proefproject afspraken verbonden zijn waaraan alle deelnemers zich moeten houden. Geel kan de beschikbare boeken niet kiezen, de uitleentijd staat vast, de retributie is 5 euro. Na de proefperiode volgt een evaluatie en wordt beslist of overgestapt wordt op het permanente aanbieden van e-boeken.

    Couwberghs NV

    Couwberghs NV is gevestigd op de grens van Geel en Laakdal. De firma begon met een paar medewerkers als grondwerker maar doet nu onderhoudt en verhuur van machines voor grondwerken. Toen het gewestplan werd opgesteld, kwam het bedrijf in natuurgebied te liggen en dat zorgt al jaren voor problemen. Alle plannen voor uitbreiding of verbouwing worden telkens door de hogere overheid afgewezen. Een bedrijf in natuurgebied, dat kan gewoon niet. En toch wil schepen Julliams het nog eens proberen. Hij kondigde het opstellen van een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan aan, speciaal op maat van Couwenberghs. Er zou een hap uit het natuurgebied geknipt worden om het bedrijf op de huidige plaats verder te laten werken.

    Luc Verguts (Open-VLD), Kristof Van Reusel (sp.a) en Jeroen Dillen (GROEN) vonden allemaal dat herlocalisatie een veel betere oplossing zou zijn. Er komt trouwens plaats beschikbaar aan Hezeschrans (aan het Punt van Geel). Als de overheid vroeger altijd weigerde de bestaande situatie goed te keuren, waarom zouden ze het nu dan wel doen, vroeg raadslid Verguts. Tom Vervoort (vroegere schepen van Ruimtelijke Ordening) gaf hem groot gelijk: De opstelling van een nieuw RUP is verloren tijd en weggegooid geld.

    Kristof Van Reusel (sp.a) vroeg zich af of andere bedrijven met dit voorbeeld ook een behandeling op maat zouden vragen. En werd het bedrijf ook een bodemsanering opgelegd? Daar kon schepen Julliams niet op antwoorden. Toch een belangrijk onderdeel van het dossier lijkt mij! Op vraag van Jeroen Dillen (GROEN) bleek ook dat de adviesraad voor ruimtelijke ordening nog niet was geraadpleegd. Dat gaat nog gebeuren, aldus de schepen. Na het nemen van de beslissing in de gemeenteraad dus.  Eigenlijk heet dat dan meedelen in plaats van raadplegen! Schepen Julliams verdedigde zijn voorstel onder andere met het argument dat de werknemers van Couwberghs allemaal in de onmiddellijke omgeving wonen. Een verhuis naar Hezeschrans zien ze niet zitten. Niet echt een sterk argument gaf de schepen zelf toe. Het bedrijf zou ook dreigen de activiteiten te stoppen als ze verplicht worden tot verhuis. Geen geld om te verhuizen? Moederbedrijf Kempens Heftruckbedrijf investeerde in 2013 nog 1 miljoen in een nieuwe vestiging!

    Schepen Julliams wordt met deze zaak opgescheept met rotzooi uit het verleden. Jammer voor hem maar door nu niet te kiezen voor herlocalisatie, doet hij hetzelfde als zijn voorgangers: De hete patat doorschuiven. Ooit moet er een definitieve oplossing komen en die kan alleen bestaan uit verhuis naar een geschikte bedrijvenzone.

    Onafhankelijk raadslid Tom Vervoort, sp.a en GROEN stemden tegen. Luc Verguts mocht het dan een slecht voorstel vinden, hij stemde toch met de meerderheid mee. Zoals gewoonlijk.

    Dopjesactie

    In samenspraak met het Belgisch Centrum voor Geleidehonden te Tongeren, loopt al langer een actie om de vereniging op een ludieke manier te helpen. Het initiatief bestaat uit de verkoop van ingezamelde plastic dopjes aan een recyclagebedrijf dat er duurzame palletten van maakt. Rosa Van Cleempoel (VB) vroeg op de gemeenteraad het voorbeeld van andere gemeenten te volgen en een inleverpunt voor dopjes te organiseren. Schepen Verhesen (CD&V) beloofde er werk van te maken. Tom Vervoort (onafhankelijke) kreeg de lachers op zijn hand. Een goed voorstel, zeker nu de blindengeleidegoot op de markt verdwijnt. Ook daar zullen extra geleidehonden moeten ingezet worden. 

     

    Volgende gemeenteraadszitting maandag 5 mei 2014

     

     

    08-04-2014, 19:39 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    20-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 10 maart 2014
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    BEU

    De Facebookgroep ‘We zijn de Geelse chaos beu’ is opgericht door een paar mensen die het gevoel hebben dat het in Geel met het verkeer behoorlijk fout loopt. In korte tijd verzamelden ze bijna 3000 likes. Volgens initiatiefnemers Maarten Van Camp en Ingrid Vertessen willen ze zich volledig inzetten opdat het voor fietsers veiliger wordt en dat automobilisten die in het centrum moeten zijn, op een voor iedereen aanvaardbare manier hun weg kunnen vinden. Voor de start van de gemeenteraad overhandigden ze een nota met een samenvatting van de reacties en voorstellen aan de raadsleden. Die reacties zijn  heel divers maar als er één conclusie mag getrokken worden, dan is het zeker dat veel Gelenaars het absoluut niet eens zijn met de huidige gang van zaken.

    CIRCULATIEPLAN

    Het gespreksonderwerp van de laatste maand bij elke Geelse kapper, aan de toog van elke café en in de wachtrij bij de bakker was overal het zelfde: De files in de Billemontstraat, de Nieuwstraat, de Stationsstraat en de Rozendaal. Zowel SPA als GROEN hadden dan ook heel wat vragen en bedenkingen bij de gang van zaken. CD&V had vooraf ook al laten verstaan dat voor hen de testperiode geen 6 maanden hoefde te duren. Niet veel meer dan een beetje show want op de gemeenteraad hoorden we hen dat niet echt herhalen.

    Kristof Van Reusel (Sp.a) vroeg zich af in hoe verre de nieuwe circulatie echt beter is voor de leesbaarheid, de bereikbaarheid en de doorstroming van het centrum. Dat was toch wat schepen Molderez voor ogen had. Tinne Van Gelder (GROEN) verwees naar de facebook-actie. Heel wat Gelenaars vinden dat de huidige situatie alleen maar zorgt voor meer frustraties bij de chauffeurs en voor extra onveilige situaties voor fietsers en voetvangers. Zij vroeg zich ook af wat nu eigenlijk de visie is achter al die veranderingen. Waar wil de schepen naartoe? En is schepen Molderez zelf tevreden over de toestand? Jeroen Dillen deed er nog een schepje boven op: We gaan er gewoon op achteruit. Wat doet al dat verkeer in de winkelstraat? Wat doet de stad voor de bescherming van de zwakke weggebruiker? Waarom werd de snelheid in het centrum nog nooit gecontroleerd? Is dit de Geelse vertaling van de N-VA slogan: ‘Verandering voor verandering’?

    Schepen Molderez antwoordde niet echt op al de vragen. Voor hem ziet het er nog altijd goed uit. Er zijn al een paar correcties gebeurd en er mag nog een verbetering verwacht worden wanneer de bereikbaarheidsas open gaat. Waarom hij dan niet gewacht heeft op die opening om het verkeer om te gooien, daar kregen we ook geen antwoord op. Niet iedereen is tegen het plan, ging de schepen verder. Er zijn ook positieve reacties. Zelf heb ik er nog geen gehoord maar misschien heeft schepen Molderez betere oren.

    BELASTING OP DRIJFKRACHT EN ALGEMENE BEDRIJFSBELASTING

    Ons schepencollege had eind vorig jaar plannen om de drijfkrachtbelasting af te schaffen. Tegelijk zou er een nieuwe bedrijfsbelasting in de plaats komen. Deze maatregel moest zorgen voor een eerlijker verdeling van de lasten voor de bedrijven. BP (Amoco) betaalt veruit het meeste drijfkrachtbelasting en zou daarom een jaarlijkse compensatie moeten betalen om het verlies voor de stad te beperken maar daar wilden ze niet op in gaan. Geen afschaffing van de drijfkrachtbelasting dus en geen nieuwe bedrijfsbelasting. Ondertussen is er blijkbaar toch een oplossing gevonden. Er wordt een nieuwe bedrijfsbelasting ingevoerd maar die is niet geldig voor bedrijven die een convenant hebben afgesloten met de Vlaamse Gemeenschap. Deze bedrijven kunnen er voor kiezen in de plaats daarvan de drijfkrachtbelasting te blijven betalen. Samengevat zouden de maatregelen ongeveer 50.000 euro extra opleveren op per jaar. Jeroen Dillen (GROEN) wou graag gedetailleerde cijfers maar die kon hij niet zo maar krijgen wegens privacy redenen. GROEN weigerde daarom de belasting goed te keuren.

    HUUROVEREENKOMST GEELSE KUNSTKRING

    Wegens renovatiewerken in de gebouwen van VZW De Waaiburg moest de Geelse Kunstkring dringend op zoek naar een nieuw lokaal. Door de stad werd hen het gelijkvloers van het huis op Collegestraat 25 aangeboden. Aan de buitenkant een mooi gebouw maar in verregaande staat van verval. Dat bleek al gauw toen een deel van het plafond naar beneden kwam! Tinne Van Gelder (GROEN) vond het niet kunnen dat de stad huur vroeg voor een gebouw in zulke slechte staat. Er was geen andere optie verdedigde Schepen Beke haar beslissing. Ondertussen is die er blijkbaar wel want de Kunstkring heeft nu een lokaal in Stelen ter beschikking. Schepen Beke wist ook nog te vertellen dat het gebouw in de Collegestraat te koop staat. Er worden wel voorwaarden aan de verkoop verbonden om het karakteristieke uiterlijk van het huis te bewaren.

    JAARVERSLAG KLACHTEN

    De klachtenambtenaar publiceert jaarlijks een verslag van de klachten en van de initiatieven die genomen worden om de gemelde problemen te voorkomen. Ook dit jaar is het aantal geregistreerde klachten heel beperkt en dat zou iedereen blij moeten maken. Anderzijds kan natuurlijk de vraag gesteld worden of alle klachten hun weg vinden naar dit rapport. Weten alle Gelenaars hoe ze officieel een klacht moeten indienen? Wordt een mondelinge klacht aan een schepen of aan de burgemeester ook geregistreerd?

    Om er voor te zorgen dat klachten zich niet zouden herhalen, vroeg het managementteam ook een overzicht van de inhoud van de klachten. Dat geeft hen de kans om zaken aan te passen en er voor te zorgen dat de klachten niet meer voorkomen. Jeroen Dillen (GROEN) had opgemerkt dat het vermelde overzicht beloofd werd voor de maand februari maar ondertussen zijn we half maart. Er ontstond een pijnlijke stilte terwijl Burgemeester Celis driftig in haar papieren begon te rommelen maar een rapport vond ze niet. Als het rapport gevonden wordt, lijkt het mij zinvol dat ook aan de raadsleden te bezorgen, vond Jeroen. Dat kan, beloofde de burgemeester.

    DAKRENOVATIE FREINETSCHOOL

    Er was oorspronkelijk gepland dat het dak van de oude turnzaal van de Freinetschool pas over enkele jaren zou gerenoveerd te worden. Tijdens de werken die nu bezig zijn (Bonten Hanne), is echter gebleken dat de toestand van het dak niet zo best is. Daarom wordt voorgesteld de renovatie nu uit te voeren.  Tinne Van Gelder (GROEN) was helemaal akkoord maar ze vroeg zich tegelijk af of dit nu betekent dat de toekomst voor de Freinetschool helemaal uitgeklaard is. Schepen Griet Verhesen had het in haar antwoord over ‘positieve signalen’.

    BURGEMEESTERSCONVENANT

    Ons Schepencollege heeft beslist het  Burgemeestersconvenant te ondertekenen maar om aan alle voorwaarden te voldoen, moet de gemeenteraad dat besluit bevestigen. Het Burgemeestersconvenant is een initiatief van de Europese Commissie. Met het convenant beloven de gemeenten om tegen 2020 de CO2-uitstoot met 20 % of meer te verminderen. Schepen Bart Julliams verduidelijkte wel dat de stad na de ondertekening nog een plan moet uitwerken. Of we grote verwachtingen moeten hebben, weet ik niet. De schepen drukte zelf al direct op de rem door te vertellen dat de stad zelf maar verantwoordelijk is voor 2 percent van de CO2 die op het grondgebied wordt uitgestoten. Zoals verwacht vond Jeroen Dillen (GROEN) het allemaal veel te weinig. Mijn partij dringt aan op snelle concrete actie, aldus Jeroen. Als centrumgemeente mogen we ons niet beperken tot wat de wet voorschrijft. Wij moeten durven een voorbeeld-stad te zijn voor de buurgemeentes. Vanaf nu de streefnormen van 2020 toepassen in plaats van ons te beperken tot het wettelijke minimum zou al een mooie stap zijn.

    TERRASSENREGLEMENT

    In de kranten had CD&V al vooraf laten horen dat ze het (nog maar eens) niet eens waren met hun coalitiepartner N-VA. Het debat duurde dan ook bijna 2 uur, al was er niet echt sprake van een ordelijk debat bij gebrek aan serieuze leiding. Burgemeester Celis hield zich naar gewoonte op de achtergrond, van haar moeten we het niet verwachten. En met Griet Smaers weet je nooit. De ene minuut is het Griet van de CD&V, bij de volgende tussenkomst Griet de voorzitter. Chaos dus naar goede gewoonte. Alles vertellen wat daar werd gezegd, is onmogelijk. Kort samengevat kwam het er op neer dat CD&V slechts een beperkt aantal wijzigingen wou invoeren terwijl NVA veel meer vrijheid voor de cafébazen wou. CD&V vindt uniformiteit belangrijk voor het uitzicht en voor de veiligheid. Voor N-VA mag iedereen zelf de kleuren van de luifels en zonneschermen kiezen. De winterterrassen mogen dicht, de windschermen van de zomerterrassen mogen in de winter blijven staan en alle soorten stoelen zijn toegelaten. De zomerterrassen mogen ook met 3 meter uitgebreid worden. Daarvoor is wel niet genoeg plaats aan de kant van DE FLORE. De tavernes aan die kant mogen voor N-VA dus een extra terras bouwen aan de overkant van de rijweg.

    Net zoals CD&V vond ook GROEN het geen goed idee de handelaars helemaal vrij te laten in hun keuze. Zo evolueren we van een stijlvolle markt naar een kakafonie van vormen en kleuren en naar alle soorten van plastic zeteltjes en stoeltjes van misschien bedenkelijke kwaliteit. De laatste maanden lapten verschillende handelaars de regels al aan hun laars en ze krijgen nu gewoon gelijk. En terrassen aan de overzijde van de rijweg zijn gewoon gevaarlijk. De politie gaf daarom ook een negatief advies. De stad moet de moed hebben om keuzes te maken en die ook opleggen.

    Om tot een beslissing te komen, had het schepencollege gekozen voor een merkwaardig initiatief. Alle raadsleden kregen een soort stemformulier waarop ze per discussiepunt konden kiezen voor of tegen. Tijdens de stemming ging het heen en weer gediscussieer gewoon door en dat zorgde voor de nodige verwarring. CD&V en GROEN keurden uiteindelijk een uitbreiding van de zomerterrassen aan de westkant goed. Voor de oostkant waren ze tegen omdat de terrassen daar aan de andere kant van de rijbaan zouden komen. Bij CD&V vonden ze ook het behoud van de windschermen van de zomerterrassen tijdens de winter een goed idee (ondanks kritiek van onafhankelijk raadslid Tom Vervoort). Voor de rest vonden ze dat de regels best onveranderd bleven. Met de steun van Open-VLD en Vlaams Belang kreeg N-VA zijn voorstel toch goedgekeurd. Sp.a onthield zich. De socialisten zijn dus niet voor maar ook niet tegen. Of is er meer aan de hand? Net voor de stemming had de fractieleider van N-VA een lang fluistergesprek met de socialisten. Staat er misschien iets tegenover hun kiesgedrag?

    En al werd er 2 uur lang gepraat, toch blijven een hoop zaken onduidelijk:

    Ø  -Waar moeten de rokers naartoe als de terrassen helemaal gesloten zijn?

    Ø  -De brandweer legt extra voorwaardes op voor afgesloten ruimtes. Wie gaat controleren of iedereen zich daar aan houdt?

    Ø  -De belijning voor de blinden en slechtzienden verdwijnt onder de uitgebreide terrassen. Moeten die mensen vanaf nu een begeleider meebrengen?

    Ø  -De Vlaamse overheid heeft subsidies gegeven voor de aanleg van de markt. Gaan ze dat geld niet terugvragen als de stad zich niet langer houdt aan het afgesproken plan?

    Ø  -Hoe zit het nu met terrassen buiten de markt? Mogen die in de winter blijven staan of toch niet?

    DE NOORD-ZUID VERBINDING

    Dat de nieuwe weg tussen Kasterlee en de ring van Geel een verlichting betekent voor de dorpskernen van Kasterlee en Ten Aard, dat leidt geen twijfel. Dat Griet Smaers net deed of ze de weg persoonlijk had aangelegd, dat zal wel met de komende verkiezingen te maken hebben. Nu de weg open is, kunnen een aantal aanpassingen gebeuren aan de oude N19 maar er zijn wel beperkingen. Grote transporten en gevaarlijke ladingen kunnen niet door de tunnel en moeten nog altijd langs de oude weg. Schepen Molderez deelde mee dat hij aan DAF ging vragen om hun vrachtwagens niet meer langs St. Dimpna maar langs de nieuwe weg te laten rijden. Wat bij Jeroen Dillen (GROEN) in het verkeerde keelgat schot. We leggen een nieuwe weg van 200 miljoen en dat gaan we DAF liefjes vragen of ze alstublieft langs daar willen rijden! Stel een tonnagebeperking in en verplicht hen gewoon!

    DE LEUNEN EN DE RING

    De bewoners van de Leunen klagen al langer dat ze moeten omrijden nu de Gooreind niet meer aansluit op de ring. Daar terug een oprit voorzien lijkt niet meer mogelijk maar de vraag voor een afrit op die plaats blijft bestaan. Noël Devos beweerde dat hij met iemand van het Agentschap Wegen en Verkeer had gepraat. Die zou gezegd hebben dat een afrit technisch kon maar dat de politiek hierover moest beslissen. Die mededeling zorgde voor verbazing bij schepen Molderez. Hij had altijd gehoord dat AVV absoluut geen afrit wou, onder meer wegens de veiligheid voor de fietsers. Benieuwd wie gelijk heeft. Volgende maand weten we misschien meer.

    De bewoners van de Rodekruisstraat (daar ook in de buurt) klagen dan weer dat er te veel bomen langs de ring verdwenen zijn en dat de chauffeurs die voor de lichten staan, bij hen binnenkijken. Tegelijk willen ze ook de bomen in hun straat weg omdat de laaghangende takken een gevaar betekenen. Schepen Julliams beloofde het probleem van de inkijk op te nemen. Bomen vellen in de straat zag hij niet zitten. De laaghangende takken zijn trouwens alleen een probleem als je er met een ladderwagen van de brandweer onderdoor wil, besloot hij met een grapje.

     

    Volgende gemeenteraadszitting maandag 31 maart 2014

    20-03-2014, 00:00 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    18-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 3 februari 2014


     

    Onrust.

    Wie binnen wou geraken in “De Ooievaarsnest” moest zich een weg banen door een haag protesterende Gelenaars. Vertegenwoordigers van werkgroep TE DUUR deelden folders uit waarin ze protesteerden tegen het beleid van het Geelse bestuur dat ze asociaal noemden. Volgens hen raken de ingevoerde prijsstijgingen vooral minder begoede mensen. Ook de verdere plannen van het bestuur waarbij sprake is van uitbesteding van diensten, beperking van het personeel en besparingen allerhande, konden op weinig begrip rekenen. Alleen spijtig dat ze nadien niet naar de raadszitting kwamen luisteren, dat hadden ze bij de bespreking van het OCMW-budget zelf kunnen horen hoe op hun protesten werd gereageerd.

     

    Het gasthuismuseum, nog een keer.

    Voor de derde maand op rij kwamen de inkomprijzen van het Gasthuismuseum op de agenda. Tinne Van Gelder (GROEN) had vorige maand schepen Verboven nog eens in verlegenheid gebracht toen die voor de 2de maand op rij geen klaarheid kon brengen in de verwarring die ontstaan was over de juiste toedracht van de voorgestelde aanpassingen. Na een paar onderbrekingen en veel heen en weer gepraat werd toen beslist dat de secretaris ter plaatse een aantal fouten moest corrigeren waarna het reglement werd goedgekeurd. Tinne was dan ook verbaast dat hetzelfde punt nu weer op de agenda stond. Wat was er deze keer vergeten?

    Er is een misverstand ontstaan, aldus schepen Marleen Verboven. De betrokken ambtenaar is bij het opstellen van het gewijzigde voorstel vertrokken van het reglement van 2011 terwijl er ondertussen een aanpassing gebeurd was in 2012. We moeten dus de aanpassingen terug doen omdat er al aanpassingen waren die terug moesten vervallen, vatte de schepen de zaak nogal cryptisch samen.

    Hoeveel raadsleden zouden nu nog echt weten wat de laatste versie precies inhoud? In elk geval had niemand nog veel zin om vragen te stellen. Iedereen vond dat de gasthuiskomedie lang genoeg had geduurd.

     

     

    Meerjarenplan en meerjarenbegroting Welzijnszorg Kempen.

    Welzijnszorg Kempen is een vereniging van 27 OCMW’s uit het arrondissement Turnhout die overleg en samenwerking tussen die OCMW’s wil bevorderen en ook zelf initiatieven neemt die tegemoetkomen aan problemen en behoeften die zich in de regio stellen.

    Jeroen Dillen (GROEN) was teleurgesteld dat het onderwerp niet vooraf op een gemeenteraadscommissie was besproken. Welzijnszorg is te belangrijk om alleen maar formeel mee te delen, aldus Jeroen. Ook in het Herstelplan van de gemeente wordt het sociaal beleid erg onduidelijk en in algemene termen besproken. Kan de OCMW-voorzitter misschien vertellen welke prioriteiten werden meegegeven naar dit hoger niveau?

    Voorzitster Kristel Jackers vond het niet mogelijk op die laatste vraag een duidelijk antwoord te formuleren omdat het beleid te uitgebreid is en zoveel aspecten omvat dat een paar prioriteiten er uit pikken, niet mogelijk is. Dat het sociaal beleid slechts in algemene bewoordingen aan bod komt in het Herstelplan, vond Jackers merkwaardig genoeg zelfs positief. Op die manier kan alles grondig bekeken worden voor er beslissingen worden genomen. Wanneer die beslissingen er dan echt aankomen, daar ging ze niet op in.

    Groen en SPA waren niet overtuigd en onthielden zich bij de stemming.

     

     

     

    Meerjarenplan en budget 2014 van OCMW Geel

     

    Er leeft bij sommige mensen heel wat bezorgdheid over de beleidsmaatregelen die al zijn ingevoerd en over de plannen die nog op stapel staan. Het was niet toevallig dat de werkgroep TE DUUR net vandaag manifesteerde. Jeroen Dillen (GROEN) wilde graag weten van voorzitster Jackers of men bij het bestuur van OCMW vindt dat er voldoende gebeurt om de crisis het hoofd te bieden. Jackers verdedigde zich met veel emotie. Wij zijn niet asociaal bezig. Het is waar dat wij het beleid aan een grondig onderzoek willen onderwerpen maar het is zeker nog niet beslist dat we het met minder middelen zullen moeten doen. In de folders die TE DUUR uitdeelt, staan dingen die gewoon niet waar zijn. Het klopt dat bepaalde toelagen in vraag worden gesteld, dat bekeken wordt of diensten kunnen uitbesteed worden en dat vervangingen bij pensionering kritisch zullen bekeken worden maar veel beslissingen moeten nog genomen worden. Sommige zaken worden door de werkgroep verkeerd begrepen of bewust verkeerd voorgesteld.

    Jeroen Dillen vond de antwoorden onvoldoende. Als de mensen het verkeerd begrepen hebben, dan komt dat misschien wel omdat er te weinig rekening gehouden wordt met hun opmerkingen. Waarop Christel Jackers beloofde schriftelijk te antwoorden op de bedenkingen in de folder en de werkgroep TE DUUR uit te nodigen voor een gesprek.

    Jeroen had nog een bedenking: Je kan, zoals nu gebeurt, de economische crisis aangrijpen om sociale maatregelen in vraag te stellen. Je kan ook vinden dat een crisis net betekent dat je meer middelen ter beschikking moet stellen om de mensen te steunen die de problemen het sterkste aan de lijve ondervinden.

    GROEN stemde tegen, SPA en onafhankelijk raadslid Tom Vervoort onthielden zich.

     

    Samenwerkingsovereenkomst bemiddeling GAS

    In het kader van het GAS reglement, kan de gemeenteraad beroep doen op een bemiddelaar. Die bemiddelaar werkt voor een aantal gemeentes en wordt gedeeltelijk gesubsidieerd vanuit de overheid. Op de vraag van GROEN hoeveel Geel vorig jaar uit eigen middelen heeft bijgedragen en hoeveel dossiers de bemiddelaar voor onze gemeente heeft behandeld, kon burgemeester Celis niet antwoorden. “Ik neem het mee”, was haar standaard reactie.

    Weinig Gelenaars weten waarvoor je een GAS-boete kan krijgen, stelde Noël Devos (SPA) vast. Is het geen goed idee om in het infoblad alle mogelijke overtredingen op te lijsten? Jeroen Dillen (GROEN) zag het niet zitten. Het gaat om 450 artikels. Probeer daar maar eens een overzichtelijk lijstje van te maken!

    De jeugdraad buigt zich over de vraag hoe we het beste communiceren over deze zaak, aldus burgemeester Celis. Afwachten dus.

    GROEN vindt dat de bestaande GAS-wetgeving zo snel mogelijk moet verdwijnen en stemde tegen. Ook SPA was tegen, de rest van de gemeenteraad was voor.


     

    VIA4

    In het vierde Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA-4) van de Vlaamse overheid is een versterking van de tweede pensioenpijler voorzien en er wordt een belangrijke stap gezet naar een dertiende maand. Jammer genoeg geldt dit voorstel maar voor een beperkt aantal ambtenaren. Het akkoord toepassen is voor een lokale overheid dan ook een moeilijke zaak. De werknemers die er buiten vallen, kunnen wel dezelfde aanpassingen krijgen maar dan moet hun werkgever, in dit geval de gemeente Geel, dat zelf betalen. En, U raadt het al, daar is geen geld voor. Geel gaat VIA-4 niet toepassen. Zoals de meeste Vlaamse gemeentes trouwens. De ambtenaren die volgens het akkoord wel recht hadden op de voordelen, krijgen ze dus ook niet.

     

    Exit Erica?

    Het heeft in alle kranten gestaan, de fusie tussen de ziekenhuizen van Geel en Mol gaat niet door. Zowel Noël Devos (SPA), Luc Verguts (Open-VLD) als Jeroen Dillen (GROEN) hadden hier heel wat vragen bij. Wat is er misgelopen? Komt er nu nog een hartcentrum of mogen we dat ook vergeten? Hoe moet het nu verder met het ziekenhuis van Geel?

    Volgens burgemeester Celis is de breuk tussen Mol en Geel er gekomen op 23 december. De vertegenwoordigers van Mol stelden op dat moment een aantal voorwaarden waarop niet onmiddellijk kon worden ingegaan. De zaak is volgens de burgemeester vooral vastgelopen op de vertegenwoordiging in de raad van bestuur, op de manier waarop de pensioenlasten moeten ingebracht worden en op de plannen voor een nieuwe campus. Of dit helemaal het einde van Erica is, wou niemand bevestigen of ontkennen maar goed ziet het er niet uit. In het voorjaar van 2013 was er al eens een crisismoment geweest. Burgemeester Celis vertelde toen fier aan de verzamelde pers dat zij er persoonlijk had voor gezorgd dat de zaak terug uit het slop werd gehaald. Dat is haar deze keer dus niet gelukt.

    Jeroen Dillen had bedenkingen. Bekvechten over plaatsjes in de directie en over de pensioenen, allemaal mooi, maar wordt er ook gedacht aan de belangen van de patiënt? Zonder samenwerking met Mol wordt het Geelse ziekenhuis gedegradeerd tot een kleine lokale instelling. De toekomst wordt dan erg onzeker. Zonder samenwerking komt er ook geen hartcentrum. Dat is misschien jammer voor de specialisten en het personeel maar toch vooral voor mensen met hartproblemen.

    Jeroen toonde zich bezorgd over het feit dat sommige actoren in deze zaak hier met verschillende petjes zitten. Christoph Molderez is schepen van financiën maar ook chirurg in het ziekenhuis. Mineke Viane is ondervoorzitter van het OCMW maar ook dokter in het ziekenhuis en zelfs getrouwd met hoofdgeneesheer Leenders. Als de belangen van de stad in conflict komen met de belangen van het ziekenhuis zou op zijn minst een ongemakkelijke situatie kunnen ontstaan. Schepen Molderez reageerde verontwaardigd.

    Komt het nog goed? Niemand weet het maar alle raadsleden vonden wel dat het Geelse bestuur in de mate van het mogelijke moet proberen de gesprekken terug te laten starten.

     

    De grenzen van het politieke fatsoen.

    GROEN had opgevangen dat in Holven een brief wordt verspreid over een infovergadering over inbraakpreventie. Een initiatief van NVA bleek uit de reacties. De brief is trouwens ondertekend door 3 raadsleden van die partij. Bovenaan prijkt wel het label van de politie waardoor het voorgesteld wordt als een initiatief van de politie.  Initiatiefnemer Benny Eyckmans zag geen probleem en hij werd zelfs gesteund door de burgemeester. Het is trouwens de politie die het label er heeft opgeplakt, vulde Benny aan. De burgemeester beweerde zelfs dat zulke zaken in het verleden al meer waren gebeurd door andere partijen maar een voorbeeld kon ze niet geven. Wat natuurlijk sterk doet twijfelen aan het waarheidsgehalte van die bewering.

    Een bedenkelijke zaak vonden verschillende raadsleden van meerdere partijen. Mag een politieke partij zomaar het logo van de politie gebruiken, vroeg Jeroen Dillen (GROEN) zich af. Is dit vooraf besproken in de politieraad en wordt deze werkwijze daar onderschreven of gaat het om een initiatief van één sympathiserende agent? Ivo Bollen (CD&V) vroeg zich zelfs af of de deontologische code waaraan raadsleden zich moeten houden wel werd gerespecteerd. Een vraag waarop niet zomaar een antwoord kan gegeven worden want daar moet een bijzondere gemeenteraadscommissie voor samengeroepen worden.

    Wordt vervolgd? 

     

     

     Volgende gemeenteraadszitting maandag 10 maart 2014

    18-02-2014, 00:00 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    05-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 19 december 2013


     

    Het (zogezegd) niet verhogen van de belastingen, deel 2.

    Na de reeks verhogingen van retributies, kosten en belastingen allerhande die begin deze maand werden goedgekeurd, ging ons bestuur vrolijk verder op de ingeslagen weg met nog meer verhogingen van retributies, kostenstijgingen en belastingcorrecties. Correcties in de hoogte wel te verstaan. Een overzichtje van de oogst van deze raadszitting: Verhoging retributie op administratieve prestaties, op vervoer met de stedelijke ambulancedienst, op leveringen en werken voor derden, op concessies op begraafplaatsen en op het aanbrengen van een gedenkplaat voor asverstrooiing, verhoging belasting op ophaling en verwerking van afval en op aflevering van administratieve stukken. Ook het inhuren van een gids voor het Gasthuismuseum wordt duurder en de subsidie voor de aanleg van een regenwaterput of een infiltratievoorziening wordt afgeschaft.

    Ons schepencollege draait de mensen een rad voor de ogen, aldus Jeroen Dillen (GROEN).  De opcentiemen en de gemeentebelasting worden niet verhoogd maar de aanpassingen tot nu toe kosten de Gelenaars even goed 900.000 euro op jaarbasis. Een cijfer dat trouwens werd bevestigd door de financieel verantwoordelijke van de stad, Anne Depoorter. Prijsverhogingen kosten ook iedereen even veel terwijl belastingen percentueel lager uitvallen voor mensen met een lager inkomen. GROEN vindt deze maatregelen dan ook asociaal en zal tegenstemmen, besloot Jeroen.

    SPA onthield zich bij de stemming over de retributie op administratieve prestaties en de levering en werken voor derden en stemde tegen de belastingverhoging voor ophalen van afval. De rest keurden ze wel goed.

    Open-VLD keurt zo ongeveer alles goed wat de meerderheid voorstelt, dus ook deze keer. Positief oppositie voeren heet dat volgens Luc Verguts.

     

    Het gasthuismuseum, Marleen is de weg kwijt.

    Tinne Van Gelder (GROEN) had gezien dat volgens de agenda de retributies voor een bezoek aan het Gasthuismuseum waren gewijzigd en zij wou graag weten van schepen Marleen Verboven wat er precies was gewijzigd. De schepen scharrelde wat in haar papieren maar kon daar duidelijk het antwoord niet vinden. Oud schepen Nadine Laeremans snelt in zulke gevallen wel eens ter hulp maar zij was niet aanwezig. Voorzitter Smaers besliste dan maar de vergadering te schorsen (de hoeveelste keer is dat al dit jaar?). Na 10 minuten kwam het verlossende antwoord: Alleen de prijs voor een gids voor schoolbezoek wordt verhoogd.

    Schepen Verboven haalde al opgelucht adem maar Tinne Van Gelder was nog niet klaar. Senioren mogen aan halve prijs binnen, ook volgend jaar. Waarom staat dat in het aangepaste voorstel nergens vermeld? Hetzelfde geldt trouwens voor studenten. Mijn partij stelt dan ook voor het agendapunt te verdagen tot het correct is afgewerkt, aldus Tinne. En dus werd de vergadering nog maar eens geschorst. Het wordt echt een gewoonte!

    Uiteindelijk werd beslist dat de secretaris ter plaatse de fouten en ontbrekende delen moest aanpassen. Daarna werd het agendapunt alsnog goedgekeurd. Een schepen die een dergelijk rommelig voorstel aanlevert, maakt echt geen goede beurt!

     

    Ophaling en verwerking afval.

    Vroeger werd gemengd plastic afzonderlijk opgehaald in groene zakken maar dat gebeurt al een paar jaar niet meer. Gelenaars kunnen dat plastic nog wel afleveren op het containerpark maar toevoegen aan het restafval mag ook. Er werd toen beweerd dat die laatste oplossing interessant was voor de verwerkingsinstallatie. Plastic heeft immers een hoge calorische waarde (het brandt beter).

    Op vraag van Jeroen Dillen (GROEN) bevestigde schepen Julliams dat IOK inderdaad voorstander is van toevoeging aan het restafval. Tegelijk moest hij Jeroen wel gelijk geven dat hergebruik altijd beter is dan opstoken. Hoeveel van het plastic dat aangeleverd wordt aan het containerpark echt herbruikt wordt, dat blijft wel een onbeantwoorde vraag.

    Buiten GROEN stemden ook SPA, Vlaams Belang en onafhankelijk raadslid Tom Vervoort tegen de verhoging van de belasting op afvalophaling en -verwerking.

     

    Multinational – Molderez, 1 tegen 0

    Schepen Molderez had vorige maand  als vaststaand feit aangekondigd dat de drijfkrachtbelasting zou afgeschaft worden en dat er een nieuwe bedrijfsbelasting in de plaats zou komen. Op die manier zou er een eerlijker verdeling komen van de lasten voor de bedrijven. BP (Amoco) betaalt veruit het meeste drijfkrachtbelasting en zou dan ook het meeste profiteren van deze maatregel. Een zo aanzienlijke belastingkorting (600.000 euro tot 1.000.000 per jaar) toestaan en tegelijk van de daken schreeuwen dat de stad er financieel slecht voor staat, ik blijf het vreemd vinden.

    Om het verlies voor de stad te beperken, werd BP gevraagd een jaarlijkse compensatie te betalen en volgens schepen Molderez was dat ook zo goed als geregeld. Nu bleek ineens dat BP toch niet bereid was die compensatie op te hoesten. Geen compensatie en dan ook geen afschaffing van de drijfkrachtbelasting verkondigde Molderez. Het moest er nog aan mankeren! Alles blijft voorlopig dus bij het oude.

    Je kan als Geelse schepen misschien denken dat je op gelijke voet kan praten met een reus zoals BP maar uiteindelijk doen die bedrijven nog altijd wat ze willen. Als Molderez zo nadrukkelijk blijft beweren dat BP al jaren te veel betaalt aan drijfkrachtbelasting, geeft hij het bedrijf trouwens extra argumenten om een proces aan te spannen en een gedeelte terug te eisen. Vergezocht?

    Jeroen Dillen (GROEN) had heel wat vragen. Was er een afspraak op papier met de lokale directie? Wanneer werd het duidelijk dat de zaak niet doorging? Wanneer werd aan de schepen een mandaat gegeven om met BP te onderhandelen en waarom staat dat niet vermeld in de notulen van het schepencollege? Er kwam niet één verhelderend antwoord. De reacties van schepen Molderez maakten alleen maar duidelijk dat heel veel onduidelijk blijft.

    Zowel GROEN als SPA wilden graag exacte cijfers. Hoeveel betaalt BP aan drijfkrachtbelasting en hoeveel zouden ze betalen bij invoering van de nieuwe bedrijfsbelasting. Ook op die vraag kregen ze geen echt antwoord. Drijfkrachtbelasting is erg moeilijk te berekenen en nog moeilijker te controleren, aldus schepen Molderez. Waarmee hij meteen toegaf dat grote bedrijven zelf bepalen hoeveel ze willen bijdragen. Of zie ik dat fout?

     

    Meerjarenplan 2014-2019 en budget 2014

    Hoofdbrok van de laatste gemeenteraadszitting was het MEERJARENPLAN 2014-2019. Ons gemeentebestuur wil de kosten beperken en mikt daarvoor op verschillende doelen. Ambtenaren die op pensioen gaan zullen niet meer automatisch vervangen worden, de dotaties mogen minder sterk stijgen en bepaalde niet essentiële taken zullen afgestoten worden. De inkomsten zullen gerationaliseerd worden en de lokale belastingen stijgen volgend jaar met 6 percent. De investeringen worden beperkt en er wordt een plan opgesteld voor de verkoop van stadspatrimonium.

    Noël Devos (SPA) wou graag weten welke ambtenaren niet zouden vervangen worden maar daar kon volgens schepen Verhesen geen antwoord op gegeven worden. Bij elke pensionering zou bekeken worden wat de beste oplossing kon zijn. Ook over de kwestie of de term ‘kwalitatieve dienstverlening’ betekende dat de openingsuren zouden veranderen, bleef schepen Verhesen op de vlakte: Er is een vraag van veel burgers naar een uitgebreide opening maar we zullen bekijken wat mogelijk is.

    Ook Ivo Bollen (CD&V) had kritiek op het plan omdat er volgens hem veel te weinig rekening gehouden werd met de sociale impact en omdat gezondheidzorg en preventie stiefmoederlijk behandeld werden.

    Luc Verguts (Open-VLD) had vanuit de oppositie niets dan lof voor het voorstel van de meerderheid. Eindelijk een realistisch plan dat rekening houdt met de financiële toestand van de stad. Open-VLD steunt dit meerjarenplan dan ook voluit. Verhoging van retributies en kosten allerhande is trouwens geen asociale maatregel volgens Luc. Mensen kunnen zelf kiezen van welke diensten ze gebruik willen maken en zo bepalen hoeveel die verhogingen hen gaan kosten. Een merkwaardig standpunt van iemand die duidelijk niet begrijpt wat het betekent arm te zijn! Hoe mensen met een lager inkomen gaan kiezen om geen afval meer te produceren of geen identiteitskaart of rijbewijs meer gaan af te halen, het is mij niet duidelijk. Ze kunnen natuurlijk kiezen om niet meer naar de bib te gaan, niet meer gaan te zwemmen en geen gebruik meer te maken van de ambulancedienst. Is dat wat Open-VLD bedoelt?

    Dat GROEN en SPA zouden tegenstemmen was duidelijk maar Jeroen Dillen vroeg en kreeg een hoofdelijke stemming. In zulk geval moeten de raadsleden met handopsteking aangeven hoe ze kiezen en kunnen ze zich niet verschuilen achter hun fractievoorzitter. Het plan werd goedgekeurd door alle raadsleden van NVA en CD&V, inbegrepen Ivo Bollen. Het is niet aan mij om te vertellen wat ACW moet doen. Het is hun goed recht om braaf een meerjarenplan goedkeuren dat ze net daarvoor het stempel “asociaal” hebben gegeven. Het is aan hen om in de spiegel te kijken.  

    Nog een persoonlijke opmerking: Een meerjarenplan beschrijft in grote lijnen waar de stad naartoe wil en somt de voornaamste actiepunten op. Dat dacht ik tenminste maar het Meerjarenplan 2014-2017 is niet meer dan een algemene tekst met hoogdravende zinnen zoals “Het bestuur is er in geslaagd ruimte te scheppen voor nieuwe projecten” en “ Geel werkt de servicegerichte organisatie verder uit.” Weet ons bestuur zelf nog niet wat ze gaan doen of durven ze het niet zeggen?

     

    Verkeerssituatie St. Dimpna

    Ivo Bollen (CD&V) had een aantal vragen over de situatie op St. Dimpna, de Retiese weg en de Rijn. Uit de antwoorden van schepen Molderez leren we dat er al een aantal maatregelen genomen zijn of worden voorbereid. Om de gevaarlijke toestanden op het plein te vermijden, worden fietsers rond de kerk en over het kerkhof omgeleid. Later komen er ook extra verkeerslichten om de doorstroming vanuit de richting Mol te verbeteren. Er wordt ook gedacht aan een fietssuggestiestrook op de Rijn en het verwijderen van de verkeersdrempels. De vraag van Ivo om de Billemontstraat terug enkelrichting te maken werd afgewezen en zijn verhaal over afsluiten van de rotonde Molseweg - Ring werd weggelachen als een fabeltje. Een idee van het vorig bestuur, waar ik geen voorstander van ben, aldus onze schepen.                                                                 

     

    Mobiliteitsplannen 2014

    Vanaf 1 februari 2014 verandert de verkeerssituatie in het stadscentrum nog maar eens een keer drastisch. Verkeer vanuit de richting station zal via Roosendaalstraat en Nieuwstraat naar het centrum gestuurd worden. De Roosendaalstraat volledig en het laatste deel van de Statonstraat worden enkel richting, de rijrichting in de Lebonstraat en achter de kerk worden omgekeerd en de Lijnhaltes van de Werft verhuizen naar de Stationsstraat en de Markt.

    Extra verkeer maakt de situatie voor fietsers onveiliger. Op vraag van SPA en GROEN antwoordde schepen Molderez dat er gedacht werd aan herinrichting van de straten om de bestaande snelheidsbeperking van 30 km per uur beter te kunnen handhaven. Wat de politie daar momenteel al aan deed, dat wist burgemeester Celis niet maar ze zou het navragen.

    Jeroen Dillen (GROEN) had een paar vernieuwende maar concrete voorstellen.

    Waarom geen fietsstraten inrichten in het centrum? Fietsstraten zijn straten waar fietsers voorrang hebben en auto’s mogen er de fietsers niet voorsteken. Op die manier wordt het verkeer automatisch afgeremd. Waarom zelfs de Nieuwstraat niet inrichten als fietsstraat?

    Het tweede idee van GROEN deed sommige raadsleden nog meer verbaasd met de ogen knipperen. Waarom de parkeerplaatsen in de Nieuwstraat niet vervangen door een brede wandelboulevard? Er is toch een parking in de buurt en zo kan de straat nog meer allure krijgen als winkelcentrum. Voorzitter Griet Smaers probeerde het voorstel met een cynische opmerking weg te wuiven maar ze werd op haar plaats gezet door schepen Molderez. Zowel de fietsstraten als de parkeervrije winkelstraat vond hij het overwegen waard.

     

    De paal.

    Tinne Van Gelder (GROEN) vroeg zich af hoe ver het ondertussen stond met de langverwachte telescopische zuil die op de markt moet verrijzen. Hij komt er echt volgens schepen van cultuur Marleen Verboven maar wanneer, dat weet voorlopig niemand. Volgens de kunstenaar en zijn technische ploeg is het bouwen van een dergelijke zuil niet eenvoudig. Het materiaal waaruit het ding moet gemaakt worden is al een paar keer onderwerp van discussie geweest. Ondertussen heeft een snuggere medewerker ook vastgesteld dat het hydraulisch systeem beter met olie werkt want water bevriest in de winter. Er moet een sensor op de zuil zodat die niet de lucht in gaat als tante Bertha er even zit uit te rusten. Als de zuil uitschuift of terug krimpt, dan moet de voedingskabel van de sensor mee af- en oprollen. En dan moet er ook nog een bescherming komen om botsingen op te vangen. Maar het komt in orde, echt waar, en dan heeft Geel een uniek kunstwerk want zoiets is nog nooit gebouwd.

     

     

    Volgende gemeenteraadszitting maandag 3 februari 2014

    05-01-2014, 19:48 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    13-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 2 december 2013


     

    Verslag

    Sinds vorige maand wordt alleen nog een beknopt schriftelijk verslag gemaakt van de raadszittingen. Er was tegelijk afgesproken dat elk raadslid kon vragen om van een bepaald punt toch een volledig verslag te maken. Jammer dat het al meteen misliep.

    Elhasbia Zayou (SPA) had een volledig schriftelijk verslag gevraagd over haar interventie in verband met het Offerfeest maar die tekst bleek niet bij het verslag te zitten. Uitstel tot de volgende vergadering dus voor de goedkeuring van het verslag.

     

    Ophaling en verwerking huishoudelijk afval en gebruik containerpark

    Het schepencollege vroeg de goedkeuring van de tarieven voor het ophalen van huisvuil en het gebruik van het containerpark. Schepen Molderez bevestigde dat de verhouding 60/40 tussen het gedeelte van de kosten dat de stad betaalt en het gedeelte dat de gebruikers betalen voorlopig behouden blijft. Op vraag van Jeroen Dillen (GROEN) wat ‘voorlopig’ in dit geval betekent, probeerde de schepen gevat uit de hoek te komen: De tarieven zijn goedgekeurd tot we ze veranderen. Grappig? Wel spijtig dat wij voor zulke grapjes moeten betalen.

    Jeroen had ook nog een gerucht opgevangen dat de groene zakken voor gemengde plastic een kleiner formaat zouden gekregen hebben. Minder zak voor hetzelfde geld dus. De schepen beloofde het na te kijken. GROEN onthield zich bij de stemming.

    Zo lang er geen weegbrug is, blijft SPA tegenstemmen, aldus Noël Devos. En hoe ver staat het ondertussen met de nieuwe vestigingsplaats voor het containerpark? Schepen Bart Julliams had goede hoop dat hij een duidelijk antwoord zou kunnen geven tegen het einde van het jaar. Niet veel tijd meer Bart!

     

    Retributie op parkeren

    In het voorstel dat ter goedkeuring werd voorgelegd, was sprake van parkeertarieven die werden vastgelegd tot 2019 maar ook hier bleek dat nogal relatief. De tarieven liggen vast tot we ze veranderen, herhaalde schepen Molderez zijn grapje. De schepen drukte er ook op dat die tarieven eenvoudiger zijn geworden. In grote lijnen geldt voor heel Geel hetzelfde uurtarief. Belangrijkste andere aanpassingen zijn de uitbreiding van de blauwe zones en de invoering van het parkeerabonnement van 30 euro dat dagelijks 4 uur parkeren toelaat over het hele grondgebied. Ook de prijs voor de bewonerskaarten gaat omhoog.

    Jeroen Dillen (GROEN) was niet onder de indruk. Er zijn veel te weinig duurzame elementen in het plan. De stad zou een stimulerend beleid moeten voeren wat betreft autodelen en het parkeerabonnement is helemaal een fout signaal. Op die manier worden nog extra auto’s naar het centrum gelokt. Een centrum dat GROEN net autoluw wil maken.

    Wij zijn voor meer gratis parkings, aldus Noël Devos (SPA). Hoe de stadskas dat gaat betalen, dat mag Noël mij eens komen uitleggen.

     

    Extra GAS

    Vanaf 1 januari gaat het gewijzigde reglement in verband met de GAS, de Gemeentelijke administratieve sancties in voege. GAS is oorspronkelijk ingevoerd omdat veel lichtere overtredingen zoals sluikstorten, negeren van het sluitingsuur en straatlawaai niet werden vervolgd wegens tijdsgebrek bij justitie. Een zinvol initiatief naar mijn mening maar ondertussen gebruiken en misbruiken plaatselijke overheden deze sancties voor de meest uiteenlopende zaken.                   

    SPA had een aantal vragen en opmerkingen en uiteindelijk besloten ze zich te onthouden bij de stemming. Niet voor en ook niet echt tegen dus. Omdat de burgemeester vertelde dat de sancties ‘met gezond verstand’ zouden bekeken worden misschien?

    GROEN was duidelijk tegen. Vorig jaar waren 7 soorten overtredingen goed voor 80 percent van de gasboetes. Waarom staan die 592 andere overtredingen eigenlijk in het reglement? Welke Gelenaar kent de 600 mogelijke overtredingen waar hij of zij een boete kan voor krijgen? Al gehoord van het reglement over de lengte van de hondenlijn? Het staat er wel degelijk in! Wie weet welke ambtenaren een boete mogen uitschrijven? Hoe kunnen we weten of iedereen altijd zijn gezond verstand gebruikt zoals de burgemeester belooft? Een aantal artikels zijn trouwens voor interpretatie vatbaar. Als je niet met een vermomming op straat mag komen, krijgt Zwarte Piet dan een boete van een overijverige gemeenschapswachter? Als bedelen verboden is, lopen scouts dan kans op een veroordeling als ze van deur tot deur lopen om steun te vragen voor hun zomerkamp? Is ‘hinderlijk gedrag’ niet afhankelijk van de slechte spijsvertering van de sanctionerende ambtenaar? Schepen Bart Julliams (NVA), toch lid van de meerderheid die dit reglement absoluut wil invoeren, heeft in een onbewaakt moment op een adviesraad duidelijk laten horen dat hij als jurist zeker geen voorstander is van de GAS-regeling. Ook de politie-officier die op dezelfde vergadering aanwezig was, deelde dat standpunt.

    De meerderheid van NVA en CD&V keurde de invoering van de GAS-reglementering goed. Let dus maar op je tellen vanaf 1 januari. Toch niet van plan ergens een wegwijzer naar een nieuwe zaak neer te poten? De GAS-ambtenaar loert om de hoek! Let op dat je niemand ‘vlotte doorgang belemmert, of op enigerlei wijze intimideert of hem ongewenst naroept, aanklampt of naloopt’. Kan een hoog opgetrokken sjaal en een grote muts niet geïnterpreteerd worden als vermomming, zeker als het om een jongere gaat die er een beetje buitenlands uitziet? Toevallig niet van plan te gaan wandelen met je hond terwijl zijn leiband langer is dan anderhalve meter? De boetes kunnen oplopen tot 350 euro. Wie nog altijd denkt dat het allemaal niet zo’n vaart gaat lopen, leest er best het artikel van Jan Nolf in KNACK van 4 december op na. Jan Nolf is vrederechter op rust en zeker deskundig in deze zaak.

    http://www.knack.be/nieuws/belgie/vrijheid-van-meningsuiting-toevertrouwen-aan-gas-ambtenaar-is-de-democratie-onwaardig/article-opinion-118276.html                                                               

     

    De belastingen gaan niet omhoog. Applaus?

    Geel heeft het financieel niet gemakkelijk maar het zou een beetje simpel zijn om de schuld bij het huidig bestuur te leggen. De meeste steden en gemeentes hebben problemen op dat vlak. Misschien is er in het verleden een beetje ondoordacht geïnvesteerd in grote projecten maar de ondergang van DEXIA, de stijgende pensioenlasten en de crisis spelen zeker ook een rol. Dat de stad haar beleid moet aanpassen is dus normaal, de vraag hoe het gat in de stadskas moet gedicht worden, is een andere kwestie.

    NVA en CD&V hebben in hun beleidsverklaring geschreven dat ze de belastingen niet zouden verhogen en dat is dus geen optie, tenminste niet nu de kiezers het nog niet vergeten zijn. In plaats daarvan komt er een prijsaanpassing voor zowat alle diensten die de stad levert. Een prijsaanpassing in de hoogte natuurlijk, of wat had je gedacht?

    Na de prijsverhoging van de inkom voor het zwembad en voor bepaalde diensten in de bib, voor het afleveren van een rijbewijs en voor een composteerbak, was het nu tijd voor een lange lijst van andere wijzigingen. Een greep uit het aanbod maakt duidelijk dat niemand vergeten wordt. Standplaatsen op de markt worden duurder, frituren, foorinrichtingen, verkooppunten langs de wegen, plaatsen van terrassen, de verhuur van stedelijke lokalen, verhuur van de kledij voor de Kerstmarkt, concessies op begraafplaatsen en de verspreiding van huis-aan-huis bladen. De belasting op aanplakborden gaat omhoog en hetzelfde geldt voor de belasting op de verhuur van studentenkamers, de belasting op het afleveren van administratieve stukken, de belasting op tweede verblijven, de belasting op het opruimen van sluikstort en op verplaatsen van graven, begraving, asverstrooiing en bijzetten in het columbarium. Ik vrees zelfs dat ik er nog een paar vergeten ben. De reacties van schepen Molderez ivm het parkeren en de tarieven voor ophaling van huisvuil laten trouwens vermoeden dat we ook van die kant nog wat onaangenaams mogen verwachten, is het niet nu dan misschien volgend jaar.

    Buiten een paar vage opmerkingen, waren de reacties van SPA en OPEN-VLD heel zwak. Zoals dikwijls moest GROEN de kastanjes uit het vuur halen. Jeroen Dillen kondigde aan dat zijn partij tegen al deze verhogingen zou stemmen. Belastingverhoging mag een vies woord zijn voor politici maar wat het stadsbestuur doet is natuurlijk hetzelfde onder een andere naam. Als er toch geld te kort is, dan moet ons bestuur durven overwegen de belastingen inderdaad aan te passen, aldus Jeroen. Dat zou trouwens socialer zijn. Nu betaalt iedereen even veel extra door de prijsstijgingen terwijl een belastingverhoging minder zwaar aankomt voor wie een lager inkomen heeft.

    GROEN tilt ook zwaar aan de geplande afschaffing van de belasting op drijfkracht die de industrie een jaarlijks voordeel van 400.000 euro zal opleveren, een extra put die door de Geelse burgers moet opgevuld worden. Jeroen herinnerde burgemeester Celis aan haar uitspraak tijdens de dag tegen armoede. “Wij zullen allemaal ons steentje moeten bijdragen”, klinkt inderdaad nogal cynisch in deze omstandigheden. Schepen Molderez vond de afschaffing wel terecht want de industrie is heel erg belangrijk voor Geel. Wat niet kan ontkent worden natuurlijk maar of een bedrijf zoals BP in Geel actief blijft, wordt hoogstwaarschijnlijk niet bepaald door die 400.00 euro. Er zijn voorbeelden genoeg van multinationals die door de overheid jarenlang worden verwend en dan toch besluiten te vertrekken. Iedereen heeft Renault, Opel en Ford nog fris in z’n geheugen.

    OCMW-voorzitter Christel Jackers deelde mee dat de mogelijkheid zou bekeken worden om bij het afleveren van administratieve stukken een lager tarief toe te passen voor mensen met een beperkt inkomen. Een klein doekje voor het bloeden maar waar is de tijd dat ons bestuur beloofde elke maatregel te evalueren wat betreft effect op mensen in moeilijke situaties? In slaap gevallen ACW-ers?

     

    Terrassen: Alles mag, alles kan.

    Brigitte Kempen (CD&V) wou graag weten van schepen Bart Julliams wat er nu wel en niet mag op de markt. Brigitte had vastgesteld dat de bestaande regels blijkbaar niet meer worden toegepast en dat de plaatselijke horeca vrolijk allerlei niet-reglementaire aanpassingen doet aan de terrassen. De schepen antwoordde dat een werkgroep een nieuw reglement voorbereid. Sommige zaken zijn nu nog een overtreding maar over een paar maanden misschien niet meer. De schepen wou niet met zoveel woorden zeggen dat ondertussen iedereen gewoon doet wat hij wil maar daar komt het wel een beetje op neer. Wettelijk georganiseerde wetteloosheid of zoiets?

     

    Belasting op leegstaande woningen.

    Bij de verhoging van de belasting op leegstaande gebouwen had GROEN nog een paar opmerkingen. De stad betaalt IOK al jaren om leegstand vast te stellen terwijl er nog geen cent belasting geïnd is. En dat terwijl al 9 jaar geleden besloten is om deze belasting in te voeren! Kan de schepen misschien vertellen hoeveel wij ondertussen al betaald hebben aan IOK? Dat kon schepen Beke niet, maar ze zou het opzoeken. Kan de schepen vertellen hoeveel handelszaken leeg staan? Dat kon de schepen alleen wat betreft kleinere zaken, al moest ze dat eerst ook opzoeken. Van de grotere bedrijven had ze geen idee.

     

     

    Volgende gemeenteraadszitting donderdag 19 december 2013

    13-12-2013, 20:10 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    12-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 4 november 2013

     

     

    Afwezig

     Toevallig (of niet?) was Christel Jackers niet aanwezig. Er wordt verteld dat Christel wil stoppen als OCMW-voorzitter en volgens niet bevestigde geruchten zou ze er ook als raadslid de brui willen aan geven. In dat geval mogen we eerlang een nieuwe CD&V-er verwelkomen (Ben Van Looveren?). Het is geen geheim dat de samenwerking tussen Christel en ondervoorzitter Mineke Viaene (NVA) nooit echt hartelijk is geweest. Of dat de doorslag heeft gegeven bij haar beslissing, is koffiedik kijken.

     

    Verslag

    Sinds vorige maand wordt van raadsvergaderingen alleen nog een beperkt verslag gemaakt. De fractieleiders hebben wel afgesproken dat elk raadslid kan vragen om van een bepaald punt toch een volledig verslag te maken. Dat kan zinvol zijn om misverstanden te vermijden bij hoog oplopende discussies. Elke raadszitting wordt nog wel van begin tot einde opgenomen en dat auditief verslag kan beluisterd worden via de webpagina van de stad Geel.

    Zie http://www.geel.be/agendaplusnotulen.aspx?id=1019 en klik op ‘Verslag’.

    Een raadsvergadering kan best 3 uur of langer duren, het is dus niet simpel om een specifiek stukje op te sporen. Gelukkig is er beterschap op komst. Vanaf volgend jaar wordt een nieuw programma in gebruik genomen dat de mogelijkheid geeft te zoeken op namen, onderwerpen, data en nog meer.

     

    Bibliotheek

    De raadsleden werd gevraagd de aanpassingen in het reglement van de bibliotheek goed te keuren. Tinne Van Gelder (GROEN) wou graag weten wat nu eigenlijk de verschillen waren met het vorig reglement. Dat bleek nogal mee te vallen. Buiten een paar correcties in de teksten, was de grootste wijziging een verhoging van de huurprijs voor boeken die in Geel niet beschikbaar zijn en van andere bibliotheken moeten komen. Die prijs stijgt van 1 naar 2,5 euro. Geen onoverkoombare verhoging en nog altijd flink onder de kostprijs volgens schepen Marleen Verboven (NVA). Niettemin de zoveelste prijsstijging sinds het aantreden van dit gemeentebestuur, wist Tinne.

    Elhasbia Zayou deelde in naam van SPA mee dat haar partij dit punt niet wou goedkeuren. SPA vindt dat studenten boven 21 ook gratis van de bib moeten kunnen gebruik maken.

     

    Afschaffing activeringsheffing

    Het afschaffen van de activeringsheffing op onbebouwde panden is een onderdeel van het zogenaamde ‘Herstelplan’ dat de stad wil invoeren. Vorige maand stemde CD&V nog met de oppositie tegen de afschaffing, onder meer omdat de woonraad niet was geraadpleegd en omdat het niet helemaal duidelijk was of afschaffen wettelijk wel kon. Die adviesraad heeft zich ondertussen uitgesproken tegen de schrapping van de heffing en de wet zal ook wel niet veranderd zijn maar dat was geen bezwaar voor CD&V om het voorstel nu wel te steunen. Een beetje vreemd voor een partij die de maatregel slechts een jaar geleden zelf heeft ingevoerd.

    Noël Devos (SPA) steunde het behouden van de heffing. Het argument van de meerderheid dat nog geen enkele heffing werd geïnd en dat de reglementering veel te ingewikkeld is, vond hij niet echt doorslaggevend. In andere gemeentes werkt het wel, waarom niet eens daar gaan kijken? Een te ingewikkeld reglement kan ook vereenvoudigd worden in plaats van afgeschaft. Jeroen Dillen (GROEN) hekelde de hypocriete houding van CD&V in deze zaak. Vorige maand wilden ze de afschaffing niet goedkeuren zonder advies van de woonraad. Tegelijk beloofden ze het voorstel wel te steunen op de volgende raadszitting, om het even wat de woonraad zou adviseren. Daar moet je een CD&V-er voor zijn, om dat te begrijpen! Jeroen herinnerde het bestuur ook aan de belofte dat de opbrengst van de activeringsheffing zou gebruikt worden voor het woonbeleid. Gaat dat budget op een andere manier aangevuld worden?

    Schepen Leen Beke (CD&V) beloofde dat de zaak zeker ter sprake zou komen tijdens het budgetconclaaf. Over de grootte van een eventueel bedrag kon of wou zij geen uitspraak doen. Kristof Van Reusel (SPA) herhaalde zijn opmerking van vorige maand dat een Vlaams decreet de heffing verplicht als 3 jaar na mekaar het aanbod bouwgronden lager is dan de vraag. Tijdens de gemeenteraadscommissie reageerde schepen Molderez hierop met de merkwaardige uitspraak dat er misschien wel een decreet is maar dat daar geen sancties tegenover staan. Alsof sluikstorten mag als niemand het ziet! Een uitspraak die je niet meteen verwacht van iemand die een politieke functie vervult. De schepen bleef er ook bij dat de echte afrekening pas in 2020 kan gemaakt worden. Geel zit perfect op schema wat betreft de verplichtingen wat betreft woonbeleid. Gezien de nood aan sociale huisvesting in Geel, zou de stad best een extra inspanning doen, in plaats van zich aan het verplichte minimum te houden, reageerde Jeroen Dillen (GROEN).

    SPA, GROEN en onafhankelijk raadslid Tom Vervoort stemden tegen de afschaffing van de activeringsheffing, de rest stemde voor. Ik kan me niet voorstellen dat de ACW-fractie van CD&V hier blij van wordt.

     

    Belasting op verkavelingsvergunningen en bouwvergunningen

    Behalve voor sociale kavels wil de stad een belasting heffen op vergunningen voor groepswoningen, appartementen, studio’s en studentenkamers. Ook hier had de woonraad negatief geadviseerd, ook hier legde het schepencollege dat advies naast zich neer. Volgens schepen Molderez wordt gerekend op een opbrengst van 400.000 euro en op vraag van Jeroen Dillen (GROEN)  wist de schepen nog te vertellen dat ‘een deel’ van dit bedrag zou gebruikt worden voor het woonplan. GROEN vindt de vrijstelling voor sociale kavels een veel te zwakke stimulans, ging Jeroen verder en de voorgestelde belastingvermindering voor passiefbouw is gewoon ‘een groen schaamlapje’. Hoe kan trouwens een belastingvermindering toegekend worden bij een verkaveling als nog niet vaststaat of er effectief passiefwoningen komen? De stad had beter haar tijd genomen om de adviezen van de woonraad grondig te bekijken. Op die manier zouden ze een beter voorstel kunnen uitwerken in plaats van dit haastwerk. En heeft schepen Julliams nu al werk gemaakt van zijn belofte dat hij een regeling zou opstellen waar wel en waar geen appartementen mogen gebouwd worden? Nog niet maar we werken er aan in het kader van het ‘Ruimtelijk Structuurplan, antwoordde de schepen. Nog een paar jaar geduld dus.

    Noël Devos (SPA) was ook tegen. De extra kost zal gewoon doorgerekend worden aan de huurders. Is dat de bedoeling? Schepen Molderez kon het niet ontkennen, al dacht hij dat de kost per huurder heel beperkt zou blijven.

    SPA, GROEN en onafhankelijk raadslid Tom Vervoort stemden ook hier tegen.

     

    Openbare verkoop Lebonstraat 122

    De stad verkoopt het huis op Lebonstraat 122 en wil in de plaats daarvan een doorgangswoning voorzien op Rijn 55. Het Geelse gemeentebestuur wil nog meer gebouwen verkopen en Jeroen Dillen (GROEN) wou graag weten hoe ver het ondertussen met die plannen staat. Niet ver genoeg om een antwoord te krijgen dus.

     

    Zonevreemde voetbalvelden

    De voetbalclubs van Larum, Punt en Alberta spelen blijkbaar allemaal op velden die volgens het Ruimtelijk Uitvoeringsplan niet beschreven zijn als zone voor recreatie en sport. Noël Devos (SPA) wou graag weten wat de stad voor die clubs kan doen. Het gemeentebestuur kan helpen zoeken naar een alternatief of er kan een wijziging gebeuren aan het Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Het eerste is niet simpel, het 2de kost misschien geld. Eigenaars van gronden zijn niet blij als hun bezit van woonuitbreidingsgebied naar recreatiezone wordt gedegradeerd.

     

    Ideeënwedstrijd

    Luc Verguts (Open-VLD) stelde voor een wedstrijd te organiseren waarbij de Gelenaars ideeën zouden kunnen aanbrengen in verband met een betere benutting van de lege markt van Geel. Luc stelde zelf al een aantal dingen voor zoals een kiosk, een ijspiste tijdens de Kerstdagen, een reuzenschaakspel, zelfs een mobiele petanquebaan (een zandbak op wieltjes?). Schepen Verboven zag een wedstrijd niet echt zitten maar ze verwelkomde wel ieder positief idee. Al moeten we wel bekijken wat praktisch haalbaar is, waarschuwde de schepen nog. Wat betreft de ijspiste zijn er trouwens al verkennende gesprekken geweest tussen de stad en de horeca. Misschien iets voor volgend jaar?

    Jeroen Dillen (GROEN) kon niet nalaten Luc Verguts te herinneren aan zijn eerder standpunt pro verkeer en parkeerplaatsen op de markt. Een plotse bekering of een geval van bijzonder snel voortschrijdend inzicht?

     

    Bladkorven

    Vorig jaar plaatste de stad ongeveer 200 bladkorven maar dit jaar werd dat aantal teruggebracht tot een 40-tal. Het gevolg waren heel wat boze mailtjes, zure telefoontjes en gemor langs alle kanten. Als antwoord op een vraag van Kristof Van Reusel (SPA) kondigde schepen Julliams aan dat alle 200 korven terug geplaatst zijn. Het is niet de eerste keer dat Bart Julliams een beetje te snel probeert te lopen. Toen hij deze zomer een insectenhotel plaatste op de Leunen, kreeg hij ook heel wat opmerkingen te slikken. Het hotel was best een goed idee, het plaatsen zonder de buurt goed te informeren was een vergissing die de schepen trouwens zelf toegaf. Een schepen stoot zich dus wel tweemaal aan dezelfde steen.

    Iedereen wil een bladkorf in z’n straat als er bomen in de buurt zijn maar sommige Gelenaars maken misbruik van de situatie. Ze dumpen ook eigen afval in de korven en daarbij beperken ze zich niet tot een paar blaadjes. Oorzaak van frustratie bij de ‘brave’ buurtbewoners en extra kosten voor de stad. Kan buurtcomposteren een betere oplossing bieden? De schepen beloofde dat de milieuraad zich over de kwestie zou buigen en een voorstel helpen uitwerken tegen volgend jaar.

     

    Middle Gate

    Tinne Van Gelder (GROEN) had bedenkingen bij de inspanningen die de stad zich getroost om de tentoonstelling Middle Gate te promoten. Ze vond de informatie op de websites van de stad en van de Werft een heel mager beestje. Een duidelijk stadsplannetje ontbreekt, nergens worden afstanden tussen de verschillende sites aangegeven, initiatieven zoals de beschikbaarheid van gidsen en speciale zoektochten voor kinderen worden niet vermeld, nergens wordt aangegeven waar de rondleidingen starten, de sites zijn slecht aangegeven. De Geelse burgers zouden fier moeten kunnen zijn op een geweldig initiatief zoals Middle Gate maar wat de stad presteert is rommelig en amateuristisch. Nog een geluk dat we Jan Hoet hebben.

    Harde kritiek die bij schepen Verboven duidelijk in het verkeerde keelgat schoot. Vorige maand had Tinne de oud-schepen van Cultuur Nadine Laeremans nog gefeliciteerd. Kon ze deze kritiek dan ook niet beter aan haar richten? Natuurlijk niet, vond het Groene raadslid. Middlegate is een prachtig initiatief van het vorig bestuur, voor de gebrekkige praktische uitwerking is de huidige schepen verantwoordelijk. Schepen Verboven bond een beetje in. Alles kan beter maar met 25000 euro ben je beperkt in je mogelijkheden. Een beetje flauw van de schepen, vond Tinne. Duidelijke informatie op een website kost niet meer dan onduidelijke.

     

    Mobiliteit stadskern

    Onder het motto ‘Als het goed is, zeggen we het ook’ begon Jeroen Dillen (GROEN) met de steun van zijn partij te betuigen voor de aanpassingen op St. Dimpna. Misschien moet er na een evaluatieperiode hier en daar nog wat bijgestuurd worden maar de initiatieven die zijn genomen, hebben zeker een positief effect.

    Over de geplande wijzigingen voor het stadscentrum was hij minder te spreken. Verplaatsingen van de ene naar de andere parking worden eenvoudiger en op die manier wordt het autoverkeer in het centrum gepromoot, vond Jeroen. Is dat echt de bedoeling? GROEN wil een beleid waarbij wagens worden achtergelaten op één parking en de stad verder te voet wordt bereikt. Als er een visie achter de voorstellen zit, dan is die niet duidelijk. Het is belangrijk dat een samenhangend verhaal wordt gebracht zodat de mensen het totaalproject kunnen begrijpen.

    Schepen Molderez vond uiteraard dat het stadsbestuur wel goed bezig was. Er wordt niet alleen aan de auto gedacht, alle vervoermiddelen zijn belangrijk. Er wordt trouwens heel actief gewerkt aan het promoten van de trage wegen.

    Als alle vervoermiddelen belangrijk zijn, hoe staat het dan ondertussen met het project ‘Huurfietsen’ waarover op het AGM werd gepraat, wou Jeroen weten. Nergens blijkbaar. Veel te duur voor een stadje zoals Geel, beweerde de schepen, al is er misschien iets mogelijk via het project ‘Fietspunt’.

    De aanpassingen aan de verkeerscirculatie in het centrum zijn ondertussen uitgesteld tot februari. Of de handelaars in de Nieuwstraat daarna blij zullen zijn met de aanzienlijke toename van het verkeer in hun straat, valt af te wachten.

     

     

     Volgende gemeenteraadszitting maandag 2 december 2013 

    12-11-2013, 00:00 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    14-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 7 oktober 2013

     

     

    Goedkeuring verslag vorige gemeenteraadszitting

    De gemeenteraadszitting wordt elke maand volledig opgenomen en, tot vorige maand, helemaal uitgetypt. Een tijdrovend werk dat de stadssecretaris graag zou zien verdwijnen. Voorstel van de administratie was daarom een beperkt schriftelijk verslag met alleen het stemgedrag van de raadsleden en de besluiten. Vanaf volgend jaar zou het audioverslag beschikbaar gemaakt worden voor alle Gelenaars via de website.

    Jeroen Dillen (GROEN) kon begrip opbrengen voor de vraag van de administratie maar hij had wel bedenkingen. Hij vond het voorgesteld verslag wel heel beperkt. Als alleen het stemgedrag vermeld wordt, gaat veel van de voorgaande bespreking verloren. Als voorbeeld noemde hij de discussie van vorige maand over het participatiebeleid. Alle opmerkingen over de (gebrekkige) kennis van de bevoegde schepen over het onderwerp worden op deze manier niet vermeld, nochtans een belangrijk onderdeel van het debat. Uit het stemgedrag van een raadslid kan ook niet altijd afgeleid worden waarom iemand voor of tegen is. Misschien kunnen we beter wachten met dit beperkt verslag tot het audioverslag beschikbaar is, aldus Jeroen.

    Ivo Bollen (CD&V) stelde daarop voor de kwestie te bekijken in overleg tussen de fractieleiders die een voorstel zouden moeten uitwerken. Burgemeester Vera Celis werd gevraagd een datum voor te stellen.

     

     

    Afschaffing activeringsheffing.

    Vorig jaar keurde de gemeenteraad een voorstel goed om een belasting te heffen op onbebouwde bouwgronden. Er werd toen vastgesteld dat in Geel een grote vraag is naar bouwgronden terwijl beschikbare kavels niet op de markt worden gebracht. Het invoeren van de maatregel gebeurde na lange discussies en na heel wat aanpassingen en restricties. Nu stelt het nieuwe bestuur voor deze maatregel weer in te trekken. Even slikken voor CD&V, de partij die vorig jaar de maatregel invoerde. Schepen Christoph Molderez wees er op dat de heffing nog helemaal niet werd uitgevoerd. Of er andere activeringsmaatregelen in de plaats zouden komen, daarover heb ik niets gehoord.

    Volgens Kristof Van Reusel (SPA)  kon de activeringsheffing helemaal niet afgeschaft worden. Een Vlaams decreet maakt die belasting verplicht als 3 jaar na mekaar het aanbod bouwgronden lager is dan de vraag. Schepen Molderez hield het er bij dat de heffing nooit geïnd was en dus als niet-bestaand kon beschouwd worden. Wie gelijk heeft is misschien niet zo belangrijk. Belangrijker is dat eigenaars van bouwgronden nu zeker niet meer geneigd zullen zijn hun panden op de markt te brengen. Speculeren op verder stijgende prijzen brengt immers meer op. Het wordt in Geel waarschijnlijk nog moeilijker een betaalbare bouwgrond te vinden.


     

    Ambras in ’t kot, aflevering zoveel.

    Zoals veel andere steden en gemeentes staat Geel voor een financieel moeilijke periode. Daarom heeft het stadsbestuur een reeks besparingsvoorstellen samengevoegd in het zogenaamde ‘Herstelplan’. De gemeenteraad werd nu gevraagd een aantal punten uit dat plan goed te keuren, namelijk de afschaffing van de activeringsheffing (zie vorig punt), de afschaffing van de heffing op het niet aanleggen van parkeerplaatsen en de invoering van een nieuwe belasting op het afleveren van bouw- en verkavelingsvergunningen. Dat zorgde voor serieuze meningsverschillen tussen de meerderheid en de oppositie en binnen de meerderheid zelf.

    Jeroen Dillen (GROEN) herinnerde schepen Molderez aan zijn belofte dat het herstelplan eerst zou worden besproken in de gemeenteraadscommissie. Nu bepaalde punten proberen door te drukken zonder debat kon dus niet. GROEN vroeg dus de schrapping van de drie punten en SPA sloot zich hierbij aan. Opmerkelijk genoeg kregen ze hiervoor steun van CD&V via Ivo Bollen (CD&V). Die drukte er op dat ook de woonraad zijn zegje moest kunnen doen.

    Schepen Christoph Molderez (N-VA) had misschien gehoopt dat hij de gemeenteraad voor een voldongen feit kon plaatsen maar hij kwam bedrogen uit. Hij probeerde de zaak nog te redden door te stellen dat de voorstellen wettelijk geen advies van de woonraad nodig hadden. De maatregelen  moesten ook zo snel mogelijk ingevoerd worden omdat ze in grote mate het beleid van de stad zouden bepalen voor de volgende maanden.

    De vergadering werd geschorst om de meerderheidspartijen toe te laten een gemeenschappelijk standpunt in te nemen. CD&V en NVA trokken zich elk in een hoekje van de zaal terug, iets wat je niet echt ‘overleg tussen de meerderheid’ kan noemen. Na de onderbreking stelde CD&V dat ze wel akkoord konden gaan met de inhoud van de agendapunten maar niet de gevolgde werkwijze. Eerst een debat over het hele herstelplan en dan pas de afzonderlijke punten op de agenda bleef hun standpunt. Ivo Bollen strooide zelfs nog wat zout in de wonde door te citeren uit de beleidsverklaring: Het bestuur wil iedereen de kans geven om mee te werken aan het beleid. Hoezo meewerken als niemand de kans krijgt? Tussen Ivo Bollen en Christoph ontstond daarop een welles-nietes spelletjes over wie de beste was in het betrekken van adviesraden bij beslissingen. Schepen Leen Beke (CD&V) steunde Ivo en gaf haar collega Christoph Molderez (NVA) openlijk ongelijk.

    Ivo Bollen kwam met een compromis voor de pinnen. De punten zouden verhuizen naar de volgende gemeenteraad maar het verslag zou op die zitting zelf goedgekeurd worden. Op die manier konden de maatregelen onmiddellijk in voege gaan. Een laatste kans voor schepen Molderez om zonder veel gezichtsverlies uit de patstelling te geraken. Gebrek aan politieke ervaring of gewoon koppigheid, wie zal het zeggen, maar de schepen bleef bij z’n standpunt.

    Na een nieuwe onderbreking die niets veranderde, vond Jeroen Dillen (GROEN) dat het tijd was voor duidelijkheid. Laten we een eind maken aan deze ‘gênante situatie’, aldus Jeroen. Ofwel wordt het ‘Herstelplan’ eerst besproken en voorgelegd aan de bevoegde commissies, ofwel vindt de meerderheid dat ze kan doorgaan zonder iemand de kans te geven zijn of haar mening te geven. Laat ons stemmen en zien wie inspraak belangrijk vindt. Voorzitter Griet Smaers zag ook geen andere uitweg meer. CD&V stemde samen met de oppositie voor de verdaging van de betwiste punten en liet NVA met de billen bloot.

     

     

    Geel, het Turnhout aan de Nete?

    Tussen CD&V en NVA was het van in het begin geen grote liefde. Wie dacht dat die twee ondertussen wel zouden hebben geleerd een beetje samen te werken, komt bedrogen uit. In Geel rolt de meerderheid nog net niet vechtend over straat. De CD&V-ers hebben het, begrijpelijk, moeilijk met het feit dat ze verplicht worden maatregelen die zij zelf invoerden, nu moeten helpen afschaffen. Aan de andere kant durft schepen Molderez het democratisch beslissingscircuit wel eens kortsluiten als hij het gevoel heeft dat het niet snel genoeg gaat. NVA beloofde wel dat ze de adviesraden serieus zouden nemen maar een slimme mens zei het al : “De voornaamste reden waarom sommige politici hun beloften niet houden, is dat zij ze nog nodig hebben voor de volgende verkiezingen”.

    Een burgemeester met een beetje charisma zou het allemaal misschien vlot kunnen trekken maar de kwaliteiten van Vera Celis liggen duidelijk op een ander niveau. Op de meeste raadszittingen hoor je haar gewoon niet en als ze rechtstreeks geïnterpelleerd wordt, blijft het meestal bij een nietszeggend : “Ik zal deze opmerking meenemen…”. In crisissituaties zoals deze, houdt zij zich uitdrukkelijk op de achtergrond.  Een burgemeesterssjerp past niet iedereen even goed.

     

     

    AGB’s sport en cultuur.

    Een autonoom gemeentebedrijf (AGB) is een zelfstandig agentschap dat door de gemeente wordt opgericht. AGB’s kunnen in principe alle uitvoerende taken van gemeentelijk belang opnemen. Een AGB heeft een eigen bestuur waardoor de besluitvorming ontsnapt aan het normale circuit van schepencollege en gemeenteraad. Een voordeel als het snel moet gaan. Omdat de besluitvorming niet openbaar is, kunnen beslissingen ook langer vertrouwelijk worden gehouden. Tenslotte zijn AGB’s ook btw-plichtig, wat toelaat de btw op de inkomende facturen te recupereren. Voor veel gemeenten was dit laatste de belangrijkste of zelfs enige drijfveer voor het oprichten van een AGB. Jeroen Dillen (GROEN) had bedenkingen. Snelheid is mooi maar wat met de controlerende taak van de raad? Als steeds meer beslissingen achter de schermen worden bedisseld, hoe kunnen we dan nog spreken van een transparant beleid? De recuperatie van de BTW heeft ook z’n keerzijde. Het levert de gemeente inderdaad geld op maar de staat wil zijn deel van de pot niet afstaan. Als de bib en de Waai beheerd worden door het AGB Cultuur zullen de klanten van de bib en de jeugdbewegingen die de Waai afhuren, de prijzen onvermijdelijk zien stijgen want dan moeten zij de BTW betalen. GROEN stemde als enige tegen.

     

     

    Informatica.

    De stad wil een computersysteem installeren met de geweldige naam ‘Application Aware Performance Management’ en onze burgemeester probeerde uit te leggen waar dat systeem voor moest dienen. Voor zo ver ik haar goed heb begrepen, zitten er een aantal onverklaarbare vertragingen in de software die de stad gebruikt en het nieuwe programma moet dat oplossen. In het ergste geval gaat het de stad 190.000 euro kosten voor een periode van 5 jaar maar het kan minder zijn, afhankelijk of er wordt gekozen voor aankoop of huur.

    Ook de licenties voor het gebruik van Microsoft in de gemeentelijke scholen moesten verlengd worden maar dat ging over heel wat minder geld. Jeroen Dillen (GROEN) stelde voor te bekijken of Open Source geen oplossing kon bieden, dikwijls even goed maar wel gratis. Schepen Griet Verhesen vreesde al dat Jeroen de scholen wou opzadelen met illegale programma’s. Ondertussen opgezocht wat Open Source betekent Griet?

     

     

    Aansluiting Geelse bib op het provinciaal bibliotheeksysteem.

    Noël Devos (SPA) had geen bezwaar om dit punt goed te keuren maar hij wist wel te vertellen dat het voorstel niet op de bestuurscommissie van de bib was besproken. Waarschijnlijk niet verplicht, merkte Noël fijntjes op, maar toch wenselijk. Schepen Marleen Verboven beloofde de suggestie te noteren.

     

     

    Trage wegen

    Sinds enige tijd is de verkeersdienst bezig met een aantal kleine projecten rond trage wegen. Om deze voetwegen onder de aandacht te brengen en het gebruik ervan te stimuleren, kan een straatnaambordje aangewezen zijn. Zo ziet iedereen dat het openbare wegen zijn die mogen gebruikt worden. Er wordt vertrokken van de Atlas van de Buurtwegen uit 1843.

    Een mooi initiatief dat wij volop steunen, benadrukte Jeroen Dillen (GROEN) maar een naambordje is slechts een begin. Wat mogen we nog meer verwachten aan initiatieven? Wegen in kaart brengen is een eerste stap maar het hele netwerk moet geoptimaliseerd worden en in onbruik geraakte wegen moeten terug opengesteld worden.

    Zijn trage wegen cultuur of vallen ze onder milieu? Ook voor onze schepenen een moeilijke vraag. Schepen Marleen Verboven (Cultuur) begon aan een antwoord maar ze werd voorbij gestoken door schepen Bart Juliams (Milieu). Hij nam de gelegenheid te baat om de ‘Dag van de trage weg’ onder de aandacht te brengen, een initiatief van de stad dat doorgaat op 20 oktober in Oosterlo.

    http://www.geel.be/product.aspx?id=2988

     

     

    Goedkeuring streekpact 2013-2018 Resoc Kempen

    In het streekpact wordt een sociale en economische toekomstvisie voor de Kempen geformuleerd. Het pact omvat gemeenschappelijke ambities en formuleert concrete doelstellingen en acties. Vreemd was wel dat niemand kon vertellen wie onze stad hierin vertegenwoordigt.

    Tinne Van Gelder (GROEN) was niet onder de indruk. Veel te veel kansen worden onbenut gelaten en er wordt te veel nadruk gelegd op Vlaanderen als transitland. Het zou ook veel beter zijn geld vrij te maken voor kleinschalig onderzoek naar alternatieve energie in plaats van alles toe te spitsen op een nieuwe MIRA-reactor in Mol. Kristof Van Reusel (SPA) dacht daar blijkbaar hetzelfde over. Ook SPA stemde tegen.

     

     

    Herziening Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan

    In het structuurplan worden de hoofdlijnen van het ruimtelijke beleid uitgezet en het vormt de basis voor het later opstellen van ruimtelijke uitvoeringsplannen om bijvoorbeeld nieuwe woongebieden te creëren, om bedrijvenzones te realiseren of om gebieden te beschermen tegen verdere verstedelijking. Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van de stad Geel werd in 2006 goedgekeurd. Omdat een deel van de inhoud intussen achterhaald is en omdat het nieuwe stadsbestuur eigen accenten wil leggen, werd in 2012 gestart met voorbereidende werkzaamheden voor de herziening van het plan.

    De stad kiest voor een gedeeltelijke herziening. De herziening wordt gebaseerd op de structuur van het bestaande plan, maar de inhoud wordt kritisch bekeken en waar nodig aangepast en aangevuld.

    GROEN dringt aan op een volledige herziening, aldus Jeroen Dillen, want wij kunnen ons niet vinden in het bestaande plan. De willekeurig verspreide bedrijfsterreinen, de wegeninfrastructuur die de auto blijft bevoordelen tegenover de zwakke weggebruikers, de vermenging van functies zoals in Geel-West, het zijn voor GROEN duidelijk minpunten.

    Schepen Juliams beloofde alle voorstellen tot aanpassing voor te leggen aan de gemeenteraadscommissies, aan de adviesraden en aan discussiegroepen van Geelse burgers. De schepen gaf nog een tik naar het vorige bestuur: Als er meer inspraak was geweest in 2006, waren er misschien op bepaalde punten andere keuzes gemaakt.

     

     

    Middle Gate

    Huidige schepen van Cultuur Marleen Verboven mag dan staan blinken op de foto naast Jan Hoet, het meeste werk voor het slagen van dit initiatief is natuurlijk verzet door het vorige bestuur. Tinne Van Gelder (GROEN) vond dan ook dat ze de vorige schepen van Cultuur (Nadine Laeremans) en haar medewerkers van het administratief personeel mocht feliciteren met het succes van Middle Gate Geel. Projecten zoals dit zetten ons stadje nationaal en zelfs internationaal op de kaart en een applausje kan er dan wel af.

     

     

    Gemeentelijke vertegenwoordiger bij de intercommunale crematoriumbeheer.

    Dat gemeente heeft wel meer vertegenwoordigers in allerlei intercommunales en het aanstellen daarvan gebeurt meestal zonder veel ophef. Deze keer was dat een beetje anders omdat de meerderheid koos voor Lea Neyens als vertegenwoordiger en Luc Verguts (Open-Vld) als plaatsvervanger. Een oppositielid dat de meerderheid vertegenwoordigt? Misschien een bedankje aan Luc die inderdaad niet erg fanatiek oppositie voert en zijn blauw karretje zelfs meer en meer aan de NVA lijkt te koppelen.

     

     

    Huishoudelijk reglement en deontologische code.

    Het huishoudelijk reglement is een document waarin de werking van de gemeenteraad wordt vastgelegd. In april stelde het schepencollege al een tekst voor maar dat liep uit op openlijke ruzie binnen de meerderheid. CD&V eiste een dubbele zitpenning voor de gemeenteraadsvoorzitter (Griet Smaers) en NVA wou dat absoluut niet. Ondertussen heeft CD&V zich neergelegd bij een enkele zitpenning, zei het niet van harte.

    Jeroen Dillen (GROEN) had een aantal vragen en bedenkingen. Buiten de mondelinge interpellaties op de gemeenteraad, kunnen raadsleden ook schriftelijke vragen stellen. Al jaren dringt Jeroen aan op een archief van deze vragen en de antwoorden maar ook deze keer vond hij dat niet terug in het reglement. Onze computerafdeling heeft andere prioriteiten, antwoorde de burgemeester maar dat vond Jeroen een zwakke uitvlucht. De vragen komen elektronisch binnen en ik veronderstel dat de antwoorden ook via de computer ingegeven worden. Waarom alles niet gewoon in een map stoppen? Vera beloofde het te laten bekijken. In april heb je dat ook al gezegd, wist Jeroen. GROEN stemde tegen, SPA en Open-VLD onthielden zich.  

     

     

    Deontologische code.

    Raadsleden moeten zich houden aan een aantal regels en afspraken en als ze dat niet doen, staan daar sancties tegenover. Een raadslid moet het al bont maken voor het zo ver komt maar het kan. De verenigde gemeenteraadscommissies kunnen hierover beslissen.

    De code werd goedgekeurd en daarmee leek alles in orde, tot burgemeester Celis ineens voor de nodige verwarring zorgde met een ongelukkige tussenkomst. Zij stelde voor het oudste raadslid als voorzitter van de verenigde commissies aan te stellen. Toevallig (?) Luc Verguts. Een paar raadsleden wezen er haar op dat dit aanpassingen in het huishoudelijk reglement zou vragen, een reglement dat net was goedgekeurd. Laten we dan het gedeelte over de aanduiding van de voorzitter uit de deontologische code schrappen en later behandelen, probeerde voorzitter Smaers de meubelen te redden. Kan ook niet, wist Noël Devos, want die code hebben we ook net goedgekeurd. Als Vera toch Luc Verguts als voorzitter wil, moeten het huishoudelijk reglement en de deontologische code volgende maand nog eens op de agenda gezet worden.

     

     

    Zebrapaden.

    Luc Verguts had een interpellatie voorbereid over de slechte toestand van veel zebrapaden waarvan de strepen dikwijls nog amper zichtbaar zijn. Ondertussen was zijn interpellatie al achterhaald want de technische dienst is volop bezig met schilderwerk. Een toeval dat zich wel eens meer voordoet.

     

    Bib gratis voor studenten.

    Elhasbia Zayou (SPA) stelde voor het gebruik van de bibliotheek gratis te maken voor studenten. Nu mogen studenten tot 21 jaar gratis boeken en audiovisueel materiaal lenen, daarna betalen ze zoals iedereen. Schepen Marleen Verboven vond de bestaande regeling voldoende. Een reactie die ik kan begrijpen. Voor 10 euro heb je een abonnement voor een heel jaar. Ook ‘arme’ studenten kunnen dat wel betalen.

     

     

    Uitbreiding scholen Winkelomheide.

    Staf Kauwenberghs (NVA) had vragen over de geplande uitbreiding van de kleuter- en lagere scholen in Winkelomheide. Er worden 2 opties bekeken en Staf had bedenkingen bij de optie waarbij de kleuterschool zou verhuizen naar de kleuterschool en waarbij ook de pastorij in gebruik zou genomen worden. De huidige kleuterschool zou dan verkocht worden om de kosten te drukken.

    Staf vond de verkoop een slechte zaak omdat mogelijke latere uitbreidingen niet meer zouden kunnen. Hij toonde zich voorstander van het alternatief waarbij de uitbreiding kan gerealiseerd worden op de huidige plaats van de kleuterschool. Steun kwam er direct van Christel Jackers (CD&V en ook van Winkelomheide). Als de stad dit voorstel steunt, kan de kleuterschool uiteraard niet verkocht worden en moet misschien ergens anders geld vandaan komen.

     

     

     

     

    Volgende gemeenteraadszitting maandag 4 november 2013

     

    14-10-2013, 00:00 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    14-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 2 september 2013

    Eerste gemeenteraad na de vakantie en dus vond burgemeester Vera Celis het nodig de aanwezigen welkom te heten met een vriendelijk woordje en een aanmoediging om er in te vliegen. Een doorslag van een toespraakje dat ze nog liggen had van in haar tijd op het lyceum?

    Opmerkelijk was de afwezigheid van de volledige Vlaams Belang fractie. Allebei ziek.

     

     

    Kerkfabrieken

    Zoals elk jaar moest ook nu een advies gegeven worden over de begrotingen van de Geelse kerkfabrieken. Tinne Van Gelder (GROEN) maakte hiervan gebruik om nog eens aan te dringen op de opmaak van een inventaris van de kerkelijke eigendommen. De kerkgebouwen worden elk jaar minder gebruikt, aldus Tinne, en sommige staan al leeg of komen eerlang leeg te staan. Het is nu tijd om na te denken over een mogelijke herbestemming en een globaal plan op te stellen over hoe de stad zal omgaan met deze situatie. Schepen Leen Beke (CD&V) antwoordde dat er al signalen hierover vanuit het bisdom waren gekomen. De stad zelf en de parochieteams gaan zich in een werkgroep over de kwestie bezinnen. Op vraag van Tinne wist de schepen ook nog te vertellen dat ze hoopte tegen volgend jaar een plan klaar te hebben.

     

     

    Renteloze leningen

    Tijdens de laatste gemeenteraad voor de vakantie besloot de gemeenteraad in geheime zitting een renteloze lening van 50.000 euro toe te staan aan de vzw Tarcitiusscouts. Die lening was een belangrijk onderdeel van het reddingsplan dat er moest voor zorgen dat het lokaal van de scouts niet hoefde te worden verkocht. Ondertussen werd een reglement opgesteld waarin werd beschreven onder welke voorwaarden ook andere verenigingen uit de culturele-, jeugd- en sportsector dergelijke leningen zouden kunnen bekomen. Er was heel wat interesse, tot men het reglement onder ogen kreeg. Na vragen van Ivo Bollen (CD&V), Noël Devos en Kristof Van Reusel (SPA) en Jeroen Dillen (GROEN) bleek de zaak immers zo opgesteld dat voldoen aan alle voorwaarden heel erg moeilijk werd gemaakt. Schepen Molderez antwoordde op een vraag van Jeroen Dillen trouwens dat er voorlopig ook geen budget is vrijgemaakt voor deze leningen. Kort samengevat, na de lening aan de scouts kon het stadsbestuur niet anders dan die mogelijkheid ook openstellen voor andere verenigingen. De regels zijn wel zo opgesteld dat de stad er kan op rekenen dat omzeggens niemand aan de voorwaarden zal voldoen. En dat is waarschijnlijk ook de bedoeling.

     

     

     

    De vrijetijdspas.

    Onze stad scoort erg goed op gebied van het gebruik van de vrijetijdspas. Over het verlengen van het systeem voor de periode 2014 tot 2019 was er ook geen discussie. Jeroen Dillen (GROEN) wou wel graag weten van schepen Verboven (NVA) waarom de voorwaarden voor het bekomen van een vrijetijdspas slechts later zouden bepaald worden. De schepen begon een beetje rond de pot te draaien maar moest uiteindelijk toegeven dat ze het niet wist. Of er dan wijzigingen in die voorwaardes zouden komen, wou Jeroen weten. De schepen had duidelijk geen idee. Toen Ivo Bollen (CD&V) zich afvroeg waarom vzw De Waaiburg niet meer op de lijst van de partners voorkwam, stond ze weer met haar mond vol tanden. Gelukkig voor haar is er op die momenten altijd Nadine Laeremans (CD&V, oud-schepen Cultuur) om de meubelen te redden. Cultuur komt niet zo veel aan bod in de raad maar schepen Marleen Verboven is er wel in geslaagd elke keer te schitteren door gebrek aan kennis over het onderwerp. Voor Jeroen Dillen (GROEN) was het nu wel genoeg en hij haalde hard uit: Ik bedank Nadine voor haar tussenkomst maar ik zou schepen Verboven toch met aandrang willen vragen in het vervolg haar dossiers met de nodige ernst te bekijken. Niemand van NVA nam de verdediging van de schepen op zich. Denken ze er bij haar partij misschien hetzelfde over?

     

     

    Het gemeentefonds.

    Heel wat gemeentes klagen over de verdeling van het geld uit het gemeentefonds want de grote steden gaan lopen met een onevenredig groot deel van de koek. Zeker in deze financieel krappe tijden zorgt dat voor heel wat ongenoegen. De stad Lennik heeft het initiatief genomen tot het opstellen van een motie om deze toestand aan te klagen. Alle partijen waren bereid de motie te steunen maar Jeroen Dillen (GROEN) deed tegelijk wel een oproep tot meer intergemeentelijke samenwerking. Via netwerkorganisaties kunnen de gemeentes hun uitgaven beperken zonder in te boeten op de service aan de burger. Onze schepenen knikten beleefd al waren er een paar bij die volgens mij nog nooit van gemeentelijke netwerking hadden gehoord. Noël Devos (SPA) vond dat de Geelse parlementsleden actie moesten nemen in het Vlaams parlement om iets te doen aan een meer rechtvaardige verdeling van het gemeentefonds. Misschien een terechte vraag maar Griet Smaers wees er op dat het net de partij van Noël was die dat altijd heeft tegengehouden. De steden Gent en Antwerpen hadden een socialistisch bestuur en wilden hun geld graag houden. Of Antwerpen onder NVA bestuur wel tevreden kan zijn met een kleiner deel van de pot, valt natuurlijk nog af te wachten.

     

     

    Studieopdracht stadsvernieuwing ‘omgeving Nieuwstraat’.

    Voor wie niet goed weet waarover dit project gaat, even een beetje uitleg. De stad heeft al jaren grootse plannen met het centrale deel van Geel tussen de Collegestraat, Stationstraat en Rozendaal. In grote lijnen is het de bedoeling dat de zone tussen Nieuwstraat en Collegestraat ontwikkeld wordt voor commerciële activiteiten. Ook de muziekacademie en de kunstacademie zouden daar een plaats krijgen. Er is ook sprake van een nieuwe ondergrondse parking. Het gebied tussen Nieuwstraat, Stationsstraat en Rozendaal zou bestemd zijn voor bewoning. Allemaal nieuw voor jou? Dan ben je maar zoals het grootse deel van de Gelenaars.

    Ons bestuur wil een subsidie van 60.000 euro besteden aan een studieopdracht die dit stadsvernieuwingsproject verder moet uitwerken. Jeroen Dillen (GROEN) had bedenkingen. Eind 2012 is het ‘masterplan Pallo’ afgerond, een plan dat betrekking heeft op een deel van het gebied waar nu over gepraat wordt. Een vreemde gang van zaken volgens GROEN. Bouwt deze nieuwe studie verder op dat plan? Moeten de adviesraden en de bewoners eerst niet ingelicht worden? Krijgen ze geen inspraak? Zelfs de gemeenteraad weet niet wat er in dat ‘masterplan’ beschreven is en op de website van de stad bestaat het ‘Masterplan Pallo’ evenmin. Ons lijkt het noodzakelijk, aldus Jeroen, dat de afspraken en keuzes die al vastgelegd zijn, eerst in een publiek debat besproken worden. Ook over de ontwikkeling van de commerciële kant had GROEN bedenkingen. Hoe past dit in een globaal plan voor het hele centrum? Is er behoefte aan extra ruimte voor winkels terwijl er tegelijk door de middenstand geklaagd wordt over leegstand?

    Schepen Bart Julliams (NVA) probeerde met een aantal dure woorden de bedenkingen onder tafel te vegen. Tot nu toe is alleen gepraat over een ruimtelijke visie. Een aantal denkpistes werden bekeken maar van definitieve keuzes is er nog geen sprake. Het is mijn idee, stelde de schepen, dat we best het project in zijn definitieve vorm uitwerken en het dan pas aan de adviesraden voorleggen. Op die manier hebben we een duidelijk plan om over van gedachten te wisselen. Of debatteren nog zin heeft als een plan in z’n definitieve vorm is gegoten, is maar de vraag natuurlijk.

     

     

    Bonten Hanne.

    De gemeenteraad werd gevraagd een project goed te keuren met als inhoud de verbouwing van een oud schoolgebouw in Oosterlo tot een polyvalente zaal. De stad is eigenaar maar een aantal vrijwilligers van plaatselijke verenigingen hebben zich geëngageerd om sponsering te verzamelen en een deel van het werk in eigen regie uit te voeren. Staf Kauwenberghs (NVA) had tijdens een vorige raadszitting al bedenkingen geuit en daarmee ging hij nu door. Kunnen die vrijwilligers hun beloftes waarmaken? Gaat de stad niet met een kater blijven zitten? Moet zulk duur project doorgaan in deze financieel moeilijke periode?

    Schepen Leen Beke (CD&V) wees er op dat het project al 3 jaar loopt en dat er duidelijke afspraken gemaakt zijn met de verenigingen en de vrijwilligers. Daarbij is er hier sprake van een zogenaamd LEADER project wat betekent dat er op flink wat steun van Europa mag gerekend worden. Het gaat hier immers om een multifunctioneel gebouw dat steunt op bewonersparticipatie. De stad gaat trouwens het volledig bedrag inschrijven in de begroting. Alle sponseringgelden en alle door vrijwilligers gepresteerde uren zullen daarvan dan in mindering worden gebracht.

    Staf bleef bedenkingen verzinnen waarom het hele project niet mag doorgaan of tot mislukken gedoemd is. Goed bedoeld zullen we maar hopen al krijgen veel mensen ondertussen het gevoel dat hij de mensen van Oosterlo hun zaal niet gunt.

     

     

    KMO-zone Stelen.

    Het stadsbestuur wil een KMO-zone in de nabijheid van de dorpskern van Stelen omvormen tot landbouwgebied om zo een buffer te creëren tussen de nijverheid en de bewoning. Landbouwgrond is goedkoper dan bedrijfsterreinen en dus zou het wel eens kunnen dat eigenaars zogenoemde ‘planschade’ zouden eisen. Een risico dat de stad te lang heeft gelopen volgens GROEN, want ze hebben het dossier jaren laten aanslepen. Theoretisch juist, gaf Schepen Julliams toe maar tot nu is er nog geen enkele eis ingediend.

     

     

    Verkaveling Gansakker

    Bij huisvestingsprojecten is de eigenaar verplicht aan een zogenaamde ‘sociale last’ te voldoen. Dat is een percentage van de verkaveling die moet gereserveerd worden voor sociale woningen. In dit geval blijkbaar 12 percent. Jeroen Dillen (GROEN) had opgemerkt dat in deze verkaveling 71 gewone kavels voorzien zijn en slechts 1 kavel voor sociale woningbouw. Blijkbaar is het de bedoeling op die plaats een aantal sociale woningen te groeperen om zo aan het vereiste percentage te komen. Een slecht idee volgens Jeroen. Op die manier worden mensen al gestigmatiseerd voor ze er in trekken.

    Schepen Julliams beloofde naar alternatieven te zoeken maar daaraan zal hij een hele klus hebben . De geldende regels en wetten maken dat niet eenvoudig.

     

     

    Havermarkt?

    Ons schepencollege heeft het plan opgevat de ‘Kleine Werft’ om te dopen tot ‘Havermarkt’. Dat moet de mensen het gevoel geven dat ze nog altijd op de markt kunnen parkeren. Een geweldige idee of een dwaas gedoe, iedereen heeft er zijn gedacht over. Bij het toekennen van straatnamen wordt telkens het advies gevraagd van de stadsarchivaris en die was in dit geval tegen. De historische Havermarkt lag aan de andere kant van de kerk, op de kruising van de Stationsstraat met de Nieuwstraat. De archivaris stelde dus voor de naam ‘Kleine Werft’ te behouden of een andere naam te bedenken. De volledige oppositie vond dat de archivaris groot gelijk had. Waar dient een advies voor als je toch je wil doordrukt? De meerderheid van NVA en CD&V bleef bij haar voorstel. Havermarkt zal het zijn.

     

     

    Containerpark

    Noël Devos (SPA) plaatste de problemen met het containerpark nog eens op de agenda. Dat die problemen er zijn, dat betwist geen mens. Het containerpark is veel te klein voor het aantal bewoners. Er geraken is een hele opgave, zeker nu met de wegenwerken in de omgeving. Het ontbreken van een weegbrug zorgt voor meningsverschillen en woordenwisselingen. Als in 2007 is een project opgestart om een andere en betere plaats voor het containerpark te zoeken en dat blijkt dus een lijdensweg te zijn die nog altijd doorgaat. Schepen Julliams gaf een beetje hoop want er zou mogelijk een doorbraak komen in het najaar. Als dat zo is, zou het park al midden volgend jaar op die nieuwe locatie kunnen worden ingericht. Laten we hopen dat er deze keer echt iets van komt!

    Een weegbrug zal zeker zorgen voor minder discussies maar of we dan ook minder zullen betalen  valt af te wachten. Vorig jaar beweerde ex-burgemeester Peeters nog dat de verwerkingskost per kilo voor IOK hoger is dan wat we betalen bij aflevering aan het containerpark.  

     

     

    Hubo

    In oktober vorig jaar diende HUBO een aanvraag in voor een vestiging op de ALMA-site. Het schepencollege gaf toen een negatief advies. Redenen waren onder andere dat het handelspand te dicht bij de bewoning (Gladioolstraat) zou komen maar vooral dat dergelijke grootschalige winkels niet thuis horen binnen de ring. HUBO heeft z’n plannen nu in gewijzigde vorm terug ingediend en nu kregen ze wel een positief antwoord van het bestuur. Dat vond Jeroen Dillen (GROEN) een beetje vreemd. Horen zulke zaken nu ineens wel thuis binnen de ring? Schepen Bart Julliams wist te vertellen dat de winkel nu dichter bij ALMA komt en dat er meer groenbuffering voorzien wordt. De schepen had het ook over een stadspleintje en een fietspad vanuit het centrum. Bart kan het goed uitleggen. Als we hem moeten geloven zullen de buurtbewoners geen last ondervinden en nog beter af zijn ook. Jeroen Dillen was niet overtuigd. Grootschalige winkels vlak bij woongebied en grenzend aan een parkgebied, het blijft een miskleun. Schepen Julliams sloot af met een merkwaardige uitspraak: Ik ben niet verplicht dit dossier voor de adviesraad te brengen, maar ik heb niet gezegd dat ik het niet zou doen. Of zoals Fons Jansen het al zei: Een politieker is een man die het tegendeel bedoelt van wat ie ten onrechte heeft willen ontkennen en het dan toch maar bevestigt onder voorbehoud.

     

     

    De strategische enquête, het Geelse centrum en de (autovrije) markt.

    Ter herinnering: Dit voorjaar bestelde het gemeentebestuur een enquête bij de Thomas More hogeschool waarin de Gelenaars konden aangeven hoe ze hun stad wilden zien evolueren. Een aantal vragen die werden voorgelegd, gingen over verkeer over de markt. Toen bleek dat een meerderheid van de Gelenaars de markt autovrij wilden houden, hadden de NVA-schepenen het erg moeilijk om de resultaten bekend te maken. Daarna probeerden ze de waarde van de enquête in vraag te stellen, een enquête die ze zelf hadden gevraagd en waarvoor ze meer dan 50.000 euro hadden betaald. Niet verwonderlijk dus dat Jeroen Dillen (GROEN) graag wou weten of ons bestuur nu iets gaat doen met de resultaten, en zo ja, wanneer. We gaan er werk van maken, beloofde burgemeester Celis, maar binnen de budgetaire mogelijkheden. Veel mag het dus niet kosten, veel verandering moeten we waarschijnlijk ook niet verwachten.

    De hele discussie die daarna ontstond tussen Jeroen en schepen Molderez (NVA) toonde vooral aan dat GROEN en NVA een heel ander idee hebben over de ontwikkeling van het Geelse centrum. Volgens GROEN blijkt uit alle vroegere studies en adviezen duidelijk dat niet alleen de Geelse burger maar ook de Geelse handelszaken gebaat zouden zijn bij een autoluw centrum en een centraal groen plein. De horeca en kleinhandel hebben het overal moeilijk, er moet een globaal plan komen in plaats van te doen alsof meer mogelijkheden voor autoverkeer alle problemen gaan oplossen. Schepen Molderez haalt uit dezelfde studies dan weer de conclusie dat bereikbaarheid met de wagen één van de belangrijkste punten is waar moet aan gewerkt worden. De schepen gaf wel toe dat er voor verkeer over de markt geen meerderheid is bij de Gelenaars. We zijn volop bezig met een alternatief plan uit te werken en in oktober, ten laatste november, komen we ermee naar buiten, beloofde de schepen. Laten we hopen dat het plan een beetje beter doordacht is dan de vorige miskleun waarbij de Stationsstraat eenrichting werd en autoverkeer naar de Werft een sightseeing tour van een paar kilometer moest volgen langs de smalle Heidebloemstraat en dwars door de winkelstraat.

    Over één ding waren Jeroen en Christoph het eens: De mobiliteit in Geel is een warboel en zelfs geboren Gelenaars moeten soms 2 keer nadenken voor ze weten welk de beste route door het centrum is. Over de remedie zijn ze het wel grondig oneens.

     

     

    Toekomst Freinetschool.

    In de kranten mag dan wel staan dat de toekomst van de Freinetschool in Oosterlo verzekerd is, NVA mag dan laten uitschijnen dat burgemeester Vera Celis de school eigenhandig heeft gered, de waarheid is jammer genoeg een beetje anders. Uit de antwoorden van schepen Griet Verhezen (CD&V) op een vraag van Tinne Van Gelder (GROEN) bleek dat de beslissing om de school te sluiten tot nu toe nog niet ongedaan is gemaakt. Het hele dossier munt trouwens uit door onduidelijkheid. De schepen gaf toe dat ze van verkeerde cijfers was vertrokken, er zijn geen verslagen beschikbaar van de laatste vergaderingen van de werkgroep (niet gemaakt?), er wordt gepraat over integratie van SAIO en de Freinetschool en niemand durft hardop vertellen hoe het nu verder moet. Tinne vroeg zich dan ook terecht af of al die heisa ouders niet gaat afschrikken. Self-fulfilling prophecy  heet dat in het Engels: als je hard genoeg roept dat het niet goed gaat, dan gaat iedereen dat geloven en komt je voorspelling vanzelf wel uit. Binnen 2 weken duidelijkheid zoals de schepen beloofde?

     

     

    Huishoudelijk reglement.

    Ondertussen zijn we 9 maand na de start van ons gemeentebestuur maar er is nog altijd geen huishoudelijk reglement goedgekeurd. De laatste keer dat een voorstel besproken werd, in april van dit jaar, liep dat uit in openlijke ruzie tussen CD&V en NVA over de hoogte van de zitpenning voor de voorzitter. Op vraag van GROEN beloofde burgemeester Vera Celis dat op volgende gemeenteraad een nieuw voorstel zal worden voorgelegd.

     

     

    Energieverbruik door de stad.

    Kristof Van Reusel (SPA) herinnerde het schepencollege nog eens aan de belofte dat ze 20 percent energie zouden besparen tussen 2006 en 2013. Vorig jaar was hetzelfde onderwerp al door GROEN op de gemeenteraad gebracht maar het antwoord van ons bestuur is ondertussen niet veranderd. In plaats van een verlaging met 20 percent is de energiefactuur met bijna 20 percent gestegen. Schepen Beke (CD&V) noemde als oorzaken de opening van het zwembad en Wedbos, de nieuwe fuifzaal en extra verlichting op de Leunen. Allemaal waar maar die plannen bestonden toch al toen beweerd werd dat de factuur ging dalen. Er zitten heel wat ideeën in de pijplijn zoals warmtekrachtkoppeling voor het zwembad, vervangen van energieverslindende verlichting, nieuwe verwarmingsketels en isolatiewerken in schoolgebouwen maar Leen Beke liet zich niet meer betrappen op een nieuwe concrete belofte.

     

     

    Onzinnige vragen.

    Het was al erg laat geworden, vooral door de discussies over de Geelse mobiliteit maar toch vonden een paar raadsleden dat er nog tijd over was voor een paar van de pot gerukte vragen.

    Patrick Graux (NVA) had het over een houthakselaar. Patrick beweerde dat hij het allemaal had uitgerekend en dat Geel beter af was met een hakselaar in eigen beheer. Wat door schepen Beke (CD&V) ontkend werd. Schrijf het eens op, zei Leen en bezorg mij de cijfers, dan zullen we het bekijken. Wat Patrick natuurlijk beter vooraf had gedaan.

    Lea Neyens (NVA) wou weten waar vispatenten voor de Dekshoevevijver kunnen bekomen worden, hoeveel ze kosten, met hoeveel hengels mag gevist worden, wie een dagpas kan krijgen en nog een aantal andere details. Informatie die perfect beschikbaar is bij de bevoegde diensten. Dat raadsleden graag eens aan het woord komen, geen probleem, maar dan graag met zinvolle vragen.

    Staf Kauwenberghs tenslotte, krijgt deze keer de oscar voor de meest overbodige interpellatie. In Winkelomheide staat een verbouwingsproject op stapel en Staf wou weten of hij inzage in het dossier kon krijgen. Het antwoord van de schepen was kort: Ja! Alle raadsleden hebben recht op inzage in alle dossiers. Straf dat Staf dat nog niet weet na 9 maanden als raadslid. Alsof een scheidsrechter zich na een half uur wedstrijd gaat afvragen of hij zijn fluitje mag gebruiken!

     

     

    Volgende gemeenteraad maandag 7 oktober 2013

    14-09-2013, 00:00 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (18 Stemmen)
    07-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 24 juni 2013


     

    De parkeertarieven

     

    Leden van vakbond ACV protesteerden voor de deur van De Ooievaarsnest tegen de prijs voor de werknemerskaarten die ze veel te duur vinden. Zonder succes trouwens want de nieuwe tarieven werden door de voltallige meerderheid goedgekeurd. Geen enkele CD&V-er had bedenkingen bij het voorstel. Waar is de tijd van de ‘geprivilegieerde relatie’ tussen ACW en CD&V?

    De details hebben ondertussen in alle kranten gestaan. In grote lijnen komt het er op neer dat de parkeertarieven lichtjes dalen en de bewonerskaarten duurder worden. Er blijven 3 tarieven over en dat is een vereenvoudiging maar echt simpel wordt het nog altijd niet.

    Noël Devos (SPA) zag wel een paar verbeteringen maar zeker niet voldoende. Hij onthield zich dus in naam van zijn partij. Noël blijft er op aandringen dat voor SPA de randparkings gratis moeten zijn. Klinkt goed maar gezien de financiële toestand niet realistisch. Voor zo ver ik het begrijp bedoelt Noël met ‘randparkings’ trouwens de parkeerplaatsen in de Nieuwstraat en aan het zwembad. Zelf zou ik dat wel centrumparkings noemen.

    Ook GROEN onthield zich. Tinne Van Gelder zag wel een paar positieve puntjes maar in grote lijnen vond zij het veel te vroeg om al aanpassingen in te voeren in een zo recent ingevoerd systeem. Mijn partij vond van in het begin dat het hele plan veel te veel voorrang blijft geven aan de auto in plaats van aan de voetgangers en fietsers, ging Tinne door. Het idee dat goedkopere parkeerplaatsen mensen zou aanzetten om naar Geel te komen, is trouwens onzin. Mensen komen als ze aangetrokken worden door een aangenaam en aantrekkelijk centrum. Daar moet aan gewerkt worden. De kaart van 30 euro waarmee een heel jaar tot 4 uur per dag kan geparkeerd worden, vond Tinne ook een slag in het water. Wie gaat deze kaart aanschaffen? Wil de stad extra auto’s naar het centrum lokken?

    Open-VLD onthield zich ook ‘wegens de financiële toestand van de stad’. Een vreemde opmerking. Bedoelt Luc Verguts misschien dat hij de tarieven te laag vindt?

    Er waren heel wat vragen en opmerkingen van de oppositie maar antwoorden kregen ze niet. Schepen Molderez was heel begrijpelijk afwezig omdat zijn vader overleden was. Blijkbaar een groot probleem voor de meerderheid. Zowel de burgemeester als de schepenen beweerden onbeschaamd dat ze onvoldoende op de hoogte waren om zelfs de eenvoudigste vragen over het parkeerbeleid te beantwoorden. Burgemeester Vera Celis wou alles wel noteren en het doorspelen aan de schepen maar zelf wist ze blijkbaar nergens van. Moeten we dan geloven dat Christoph Molderez helemaal op z’n eentje beslist waar we wel of niet mogen parkeren en hoeveel ons dat gaat kosten? Praten onze schepenen eigenlijk wel eens met mekaar? Is ons bestuur een ploeg of een zootje ongeregeld die allemaal hun eigen koers varen?

     

    Geel wordt weer wat blauwer.

     

    Bij de aanpassing van het parkeerbeleid werd door het schepencollege ook een uitbreiding van de blauwe zones voorgesteld. Een idee wat bij SPA en GROEN op weinig bijval kon rekenen. De inwoners van de betreffende straten klagen dat het voor hun deur vol staan met auto’s die een gratis parkeerplaats verkiezen boven de betalende parkings. Als die straten blauwe zone worden, zullen de auto’s gewoon een straatje opschuiven. Het probleem wordt dus niet opgelost, alleen verschoven.

     

     

    De inkomprijs van het zwembad

     

    In het kader van de om zich heen grijpende besparingen, heeft ons schepencollege besloten de subsidies aan het Autonoom Gemeentebedrijf Sport te verlagen. Dat AGB is onder andere verantwoordelijk voor de uitbating van het zwembad. Minder subsidies betekenen daarom een verhoging van de inkomprijzen. Gelenaars gaan vanaf 1 september 2,5 percent extra betalen en niet-Gelenaars 7,5 percent. Jeroen Dillen (GROEN) was er niet om er op te wijzen dat dit al de vierde maand op rij was met minstens één prijsverhoging en dus deed zijn partijgenote Tinne Van Gelder het deze keer in zijn naam. Deze maand waren het er 2 want ook de belasting op het takelen van voertuigen ging omhoog.

    Ons vorig gemeentebestuur was er al volop aan begonnen, het huidig bestuur gaat vrolijk door met alles wat maar mogelijk is onder te brengen in zogenaamde AGB’s. Een groot voordeel voor de stadskas is dat AGB’s geen BTW moeten betalen. ‘Elk voordeel heb z’n nadeel’ zoals een bekende toogfilosoof ooit beweerde en dat is ook hier van toepassing. Het ministerie van Financiën is geen suikertante. Iemand zal de BTW betalen en die iemand wordt dus de eindgebruiker. Dit wordt zeker niet de laatste prijsverhoging!

     

     

    Nog zwembadnieuws

     

    De stad wil opdracht geven aan een studiebureau voor het uitwerken van een WARMTEKRACHTKOPPELING voor het zwembad. Bij een WKK wordt  opgewekte warmte nuttig gebruikt en op deze manier wordt brandstof bespaard. Volgens adviezen van EANDIS en van de Thomas Moore hogeschool zou dat voor ons zwembad een zinvolle investering zijn. De kosten voor de studieopdracht worden geraamd op ongeveer 30.000 euro.

    Ook de oppositie vond het een goed voorstel. Tinne Van Gelder wees er wel op dat haar partij al bij de bouw van het zwembad had aangedrongen op het gebruik van alternatieve energie. Dat werd toen afgewimpeld. SPA en Open-VLD vonden het ook een goed idee dat te laat kwam (al heb ik ze dat bij de bouw niet horen zeggen). Beter laat dan nooit zullen we maar denken, al zou het waarschijnlijk wel voordeliger geweest zijn van het systeem van bij het begin toe te passen.

     

     

    Gebruik van de containers op het domein Kievermont.

    De stad verlengt de overeenkomst waardoor organisaties zoals het Roemenië-comité gebruik kunnen maken van de containers op het militair domein. De laatste weken werd in de kranten gespeculeerd over een op handen zijnde verkoop en daarom wou Tinne Van Gelder (GROEN) graag weten hoe lang het gebruik van die containers nog zou kunnen doorgaan. Nog lang, bleek uit het antwoord van schepen Julliams. Bedrijventerreinen kunnen pas na de realisatie van een verbinding van de Retiebaan naar de ring en dat is zeker niet voor de eerste jaren. 

     

    Bonte Hanne.

    De stad wil een polyvalente zaal realiseren in Oosterlo. Een aantal plaatselijke organisaties hebben zich garant gesteld voor een gedeelte van de kosten en ze willen ook voor sommige werken zelf de handen uit de mouwen steken. De totale kosten worden geraamd op 1 miljoen euro en de stad zou daarvan ongeveer de helft moeten bekostigen. Vooral Staf Kauwenberghs (NVA) had bedenkingen. Is het renoveren van de oude zaal niet mogelijk? Is een half miljoen niet erg veel in tijden van crisis? Zullen de plaatselijke organisaties hun beloftes wel nakomen? Staf heeft niet al te beste ervaringen met de zaal in Winkelom al zijn de omstandigheden wel anders. Die zaal in Winkelom werd gerealiseerd door plaatselijke verenigingen terwijl het hier om eigen patrimonium van de stad gaat.  

     

    De Bengelbende

    Er worden problemen verwacht voor ouders die tijdens de vakantie hun kinderen naar de opvang willen sturen. Geen nieuw probleem maar dit jaar blijkbaar nog een tikkeltje erger want het aantal inschrijvingen blijft stijgen. Tinne Van Gelder GROEN)  vroeg zich af of de stad geen initiatief kon nemen. Schepen Griet Verhesen wees er op dat het aantal plaatsen bij de Bengelbende niet zomaar kan uitgebreid worden. Zij beloofde wel dat de stad zou bekijken of eigen initiatieven in de toekomst mogelijk zouden zijn. Geen oplossing voor deze vakantie maar misschien voor volgend jaar?

     

    Hoe rij ik best naar het containerpark?

    Het is de laatste tijd niet gemakkelijk om je afval kwijt te geraken in het containerpark, zeker nu er gewerkt wordt aan de invalsweg naar het centrum via Drijhoek en Baantveld. Benny Eyckmans (NVA) ging dat eens rap oplossen door een voorsorteerstrook en een afrit op de ring langs Poiel. Benny had misschien beter zijn licht eens opgestoken bij de vorige beleidsploeg, dan had hij geweten dat de ring een primaire weg is, waar de stad niets over te vertellen heeft. Aanschuiven op de drukke ring met je auto vol rommel tussen allerlei aanhangwagens vol afgedankte wasmachines en flessen frituurolie lijkt mij ook niet de veiligste oplossing.

     

    De steltloper, laatste nieuws.

    Freinetschool De Steltloper blijft dus toch bestaan. Vorige maand gingen burgemeester Vera Celis en schepen Griet Verhesen in Oosterlo de sluiting van de school aankondigen. Daar kregen ze heel wat tegenwind. Op de vorige gemeenteraad kondigde Griet Verhesen aan dat een werkgroep zou bekijken welke mogelijkheden er nog openbleven. Nu komt ineens een nieuw decreet uit de lucht vallen dat de mogelijkheid geeft aan kleinere scholen om de middelen en uren op een andere manier te berekenen. Mooi voor de leerkrachten, de leerlingen en de ouders van De Steltloper natuurlijk al is het allemaal een beetje vreemd gelopen. De oorspronkelijke beslissing van sluiting werd tenslotte door het hele schepencollege genomen (dat mogen we toch aannemen). Niemand wist daar blijkbaar van dat decreet. In sommige kranten wordt burgemeester Celis nu als de grote redder voorgesteld. Was Vera er niet bij toen de sluiting werd beslist? Iemand in de vaart duwen en dan er uit trekken, een handige manier om met de eer te gaan lopen.

     

    Met de auto over de markt?

     

     

    Tijdens de commissiemeeting van vorige maand was duidelijk geworden dat de meerderheidspartijen totaal verschillend dachten over het opnieuw toelaten van verkeer over de markt. Na een chaotische vergadering werd besloten de zaak terug naar het schepencollege te sturen. De kwestie stond niet op de agenda van de gemeenteraad maar Luc Verguts (OPEN-VLD) liet het punt toevoegen. Burgemeester Vera Celis deelde mee dat het schepencollege het aangewezen vond de beslissing uit te stellen tot na de vakantie. Daarmee kon Luc instemmen en voor hem was de zaak daarmee afgehandeld.

    Niet zo voor SPA. Was ons tijdens de commissie niet beloofd dat wij de resultaten zouden krijgen van een enquête door de Thomas Moore Hogeschool, vroeg Noël Devos. Zijn de resultaten ondertussen niet besproken in het schepencollege? Burgemeester Vera Celis probeerde te doen of ze de vraag niet gehoord had maar dat was niet naar de zin van Kristof Van Reusel.  In die enquête werd duidelijk gevraagd aan de Gelenaars of ze al dan niet terug verkeer over de markt willen? Hoeveel Gelenaars willen dat? Toch een simpele vraag!

    Bij CD&V lieten ze duidelijk merken dat, wat hen betreft, de resultaten best bekend mochten gemaakt worden. Er werd zelfs met een papiertje gezwaaid waarop de cijfers zouden staan. Duidelijk niet naar de zin van burgemeester Vera Celis. Dat kan natuurlijk alleen maar betekenen dat de cijfers niet gunstig waren voor haar partij. Om te proberen uit de problemen te geraken, besloot voorzitter Griet Smaers de vergadering te onderbreken. De kopstukken van NVA en CD&v staken de koppen bij mekaar maar ook na de onderbreking werd geen open kaart gespeeld. Het schepencollege zal een persmededeling doen waarin de resultaten van de enquête geïnterpreteerd worden, aldus Griet Smaers. Kristof Van Reusel probeerde nog een keer: Wat moet er geïnterpreteerd worden? Een cijfer is een cijfer. Hoeveel percent van de Gelenaars willen auto’s over de markt laten rijden?

    Ook na de onderbreking bleef Vera Celis volharden in de boosheid. En dat voor een burgemeester die beweert openheid en communicatie hoog in het vaandel te dragen! Tinne Van Gelder (GROEN) vatte het mooi samen: Ge moest U schamen! Ik had het gevoel dat het grootste deel van de toehoorders op de publieke banken er hetzelfde over dachten.

    Uit de reacties in NVA-middens blijkt duidelijk dat terug auto’s van noord naar zuid over de markt laten rijden, niet meer is dan een eerste aanzet. Terug parkeerplaatsen op de markt is de volgende stap.  Toen het stadsbestuur (inbegrepen NVA) dit voorjaar een bevraging liet organiseren, werd gezegd dat de resultaten zouden gebruikt worden om de actieplannen en doelstellingen voor de volgende jaren op te stellen.  Nu de resultaten niet zijn wat NVA had gehoopt, wordt dan maar de hele enquête in vraag gesteld: Mensen begrijpen niet wat de gevolgen van hun antwoorden zijn, het moest te snel gaan, de leeftijdsgroepen waren niet correct vertegenwoordigd, en zo kunnen we nog even doorgaan. Wie het standpunt van de partij niet deelt, heeft het niet begrepen. Het lijkt nonkel pater wel. Die had het ook over de arme zieltjes aan wie de enige echte waarheid moest verkondigd worden. Nonkel pater zou zich ook niet hebben kunnen voorstellen dat hij zich zou kunnen vergissen. De voorzitter van NVA zegt het graag in het latijn, misschien begrijpen ze het zo beter: Errara humanum est, perseverare diabolicum.

     

     

    Volgende gemeenteraad maandag 2 september 2013

    07-07-2013, 00:00 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
    12-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 6 juni 2013


     

    Ivo is ontevreden

     

    Ivo Bollen (CD&V) had kritiek op de werkwijze van de eigen meerderheid. Het schepencollege kan voorstellen formuleren maar de bekrachtiging hiervan gebeurt in de gemeenteraad. Het kan dus niet dat maatregelen al ingevoerd worden voordat de raad een officiële goedkeuring heeft gegeven. Ivo had het onder andere over de afbakening van de bebouwde kom die wordt uitgebreid op de Rijn en de Molseweg tot aan de ring. De verkeersborden staan er al en pas op deze raadszitting wordt de aanpassing goedgekeurd. Kan mij iemand vertellen, vroeg raadslid Bollen, of die weg op dit moment een gewestweg is of een gemeentelijke weg? Kunnen mensen die beboet worden voor overdreven snelheid die boete misschien aanvechten als onwettig? Schepen Molderez vond het allemaal geen probleem. Er is hier volgens mij sprake van ‘een weg in overgang’ fantaseerde hij er op los.

    Ik geef toe dat ik geen expert ben maar volgens mij is dat een nieuw begrip in de wegcode. Zoiets als ‘een beetje zwanger’. Misschien mag je op die weg 70 rijden op pare dagen en 50 op onpare.

    De meerderheid in Geel is erg ruim en ons schepencollege gaat er waarschijnlijk terecht van uit dat haar beslissingen wel zullen goedgekeurd worden in de gemeenteraad maar het getuigd van weinig democratisch gevoel als de bevoegdheden van dat wettelijk beslissingsniveau genegeerd worden.

    Bij de goedkeuring van de uitbreiding bebouwde kom, zorgde de CD&V fractie ook nog voor een nieuwigheid. Wij keuren het punt voorwaardelijk goed, aldus de fractievoorzitter. Onzin natuurlijk. Een punt wordt goedgekeurd of verworpen.

     

     

     

    Automatische cadeaubons

     

     

    Aan de ingang van het gemeentehuis werd een automaat geïnstalleerd voor de bekende cadeaubons van Geel.  Tegelijk werd de mogelijkheid voorzien om uit dezelfde automaat een cadeaudoosje te laten komen. Kostprijs van het doosje voor de stad 0,52 cent. Verkoopprijs 1 euro. Alle kleintjes helpen. GROEN stemde tegen wegens de verdoken prijsstijging, SPA onthield zich, de andere partijen stemden voor.

     

     

    De Waai

     

    De exploitatie van de fuifzaal ‘De Waai’ wordt ondergebracht onder een AGB, een Autonoom Gemeentebedrijf. Op die manier kan de BTW op de bouw teruggevorderd worden. Een mooie zaak voor de stad want het gaat om een aanzienlijk bedrag.

    De andere kant van de medaille is dat gebruikers vanaf nu ook BTW zullen moeten betalen. De Waai maakt jaarlijks flink wat verlies en het aantal verhuringen blijft sterk onder de verwachtingen. Dat dit punt op de agenda stond onder ‘Optimalisatie Exploitatie De Waai’ is daarom wel grappig. Denkt ons schepencollege echt dat ze meer boekingen gaan binnenhalen door de prijs te verhogen, vroegen zowel Kristof Van Reusel (SPA) als Jeroen Dillen (GROEN) zich af. Ook de jeugdraad had trouwens al zijn bezorgdheid hierover meegedeeld.

    Schepen van cultuur Marleen Verboven (NVA) beloofde de prijzen voor de jeugd laag te houden al kon ze een verhoging niet uitsluiten. Op vragen van Jeroen Dillen over het gebruik van ‘De Waai’ moest Nadine Laeremans (CD&V, ex-schepen van cultuur) inspringen want Marleen Verboven wist het allemaal niet zo goed. Blijkbaar werd in 2012 de zaal slechts 72 keer verhuurd waarvan 23 keer voor een fuif. Het begrip ‘fuifzaal’ moet duidelijk met een korreltje zout genomen worden.

     

    AGB Cultuur

     

    Bij de meerderheid waren ze vergeten dat ze eerst een AGB-cultuur moesten oprichten voor ze de feestzaal onder die AGB konden onderbrengen. Dus werd die oprichting even snel als bijkomend puntje toegevoegd.

    Jeroen Dillen (GROEN) hekelde de volledig politiek samengestelde raad van het bestuur. Schepen Marleen Verboven doet wel meer ondoordachte uitspraken maar deze keer was haar antwoord wel heel onthullend over hoe zij over participatie denkt. Het is een politieke verantwoordelijkheid en dus is het normaal dat er alleen politiekers in de raad zetelen, vond onze schepen. Mag ik dat vertalen als: ‘De juiste partijkaart is belangrijker dan kennis van zaken?’

    Toen Jeroen vroeg waarom uiteindelijk gekozen is voor een AGB en niet voor een VZW, kon schepen Verboven niet zo direct een antwoord verzinnen. En is de kwestie al in de cultuurraad besproken? En is de zaak al voorgelegd aan de VZW Prokc (de beheerraad van het cultuurcentrum), ging Jeroen door. Schepen Verboven kreeg deze keer geen steun van haar collega’s en zat een beetje hulpeloos om zich heen te kijken. We zullen het beleefd uitdrukken: Tot nu toe heeft onze schepen van cultuur nog niet echt een sterke indruk nagelaten.

    SPA, GROEN en VB stemden tegen. Tom Vervoort (onafhankelijk) onthield zich. Open-VLD stemde samen met de meerderheid voor.

     

    De Steltloper zet de zaak op stelten.

     

    Voor de aanvang van de gemeenteraad hadden zich een aantal leerkrachten, leerlingen, ouders en sympathisanten van Freinetschool De Steltloper verzameld voor de ingang van De Ooievaarsnest omdat ze zich zorgen maakten over het voortbestaan van hun school. Omdat het aantal leerlingen van die school in de buurt van 80 blijft hangen terwijl 120 het streefdoel is, besloot het schepencollege dat de school gesloten zou worden na het schooljaar 2013-2014. Schepen van onderwijs Griet Verhesen en burgemeester Vera Celis gingen die boodschap overbrengen in Oosterlo maar werden daar geconfronteerd met zware tegenstand. Durfden de dames hun beslissing niet doordrukken of hoorden ze daar argumenten die hun besluit aan het wankelen bracht? Hoe dan ook, Vera en Griet beloofden de zaak nog eens te bekijken.

    Tinne Van Gelder (GROEN) vond het niet kunnen dat zulke belangrijke beslissingen genomen worden zonder de gemeenteraad zelfs maar in te lichten. Ook Noël Devos (SPA) hekelde het feit dat hij het nieuws via de krant moest vernemen. In haar antwoord wou schepen Griet Verhesen daar niet op ingaan. Waarom de beslissing tijdens het informatiegesprek in Oosterlo werd herzien, kregen we ook niet te horen. Een school sluiten gebeurt zeker niet lichtzinnig maar pas na rijp beraad, aldus de schepen. Elhasbia Zayou (SPA) wees op de belangrijke rol van de school in het gemeenschapsleven in Oosterlo. Jeroen Dillen (GROEN) vroeg zich af welke argumenten mogelijk nog tot een andere beslissing konden leiden en vooral, waarom die argumenten dan niet al eerder in overweging werden genomen. Hij drong meteen ook aan op een snelle beslissing. Blijkbaar heeft het schepencollege zichzelf tijd gegeven tot het einde van de maand om een definitief besluit te nemen.

    Afwachten of er iets positiefs uit de bus komt.

     

    Te koop: Eén scoutslokaal

     

     

    Zeven jaar geleden  begon ‘VZW Tarcitiusvrienden’ met de oprichting van een ecologisch scoutslokaal. Wat begon als een prachtig project is ondertussen uitgelopen op een zwaar fiasco. Tinne Van Gelder (GROEN) vroeg zich af of de stad geen actie kon ondernemen maar voor ze haar punt helemaal kon afmaken, werd ze onderbroken door Luc Verguts (Open-Vld). Luc schetste uitgebreid de hele geschiedenis van de bouw en waar het allemaal is misgelopen al was zijn verhaal volgens schepen Leen Beke een beetje gekleurd en op sommige momenten niet echt correct.

    Het hele verhaal kon iedereen de vorige dagen uitvoerig in de krant lezen. Blijkbaar is het allemaal begonnen met de levering van slecht Russisch hout via een onderaannemer van de firma Vanhout. Het gevolg waren extra werken en veel hogere rekeningen dan de VZW kon betalen. Het bijna volledig afgewerkte scoutslokaal zal openbaar verkocht worden op 1 juli. Tinne Van Gelder suggereerde of de stad het lokaal niet kon kopen. Ze zijn tenslotte al eigenaar van de grond. Uit het antwoord van de schepenen, begrijpen we dat dit blijkbaar niet te bedoeling is, al weet je met politici maar nooit. Een mooie oplossing zou natuurlijk zijn als de scouts hun eigen lokaal konden kopen. Of ze voldoende geld bij mekaar kunnen krijgen, is voorlopig nog de vraag.

     

    Een paar scouts volgden vanuit het publiek de zitting en filmden met hun smartphone de discussie. Toen voorzitter Griet Smaers het in de gaten kreeg, wees ze er op dat volgens het huishoudelijk reglement het maken van beelden verboden is zonder toestemming van de raadsleden. Een reglement dat nog altijd niet goedgekeurd is, reageerde Jeroen Dillen (GROEN) gevat. Wat mij betreft mag die scout vrolijk verder filmen.

     

    Volgende gemeenteraad maandag 23 juni 2013. (Laatste zitting voor de zomervakantie)

    12-06-2013, 21:13 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
    20-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 6 mei 2013

     

     

    Inspraak?

     

    Elhasbia Zayou (SPA) vroeg een aanpassing aan het verslag van de vorige raadszitting. Bij het punt over het kunstwerk op de markt vroeg haar partijgenoot Kristof Van Reusel of er ook andere aanpassingen waren voorzien. Niet volgens Griet Smaers (CD&V)  al liet schepen Marleen Verboven (NVA)  duidelijk horen dat zij al wel van plannen in die richting had gehoord. Dat werd niet vermeld in het verslag. Onbelangrijk? Misschien, misschien ook niet. Als ons bestuur al plannen heeft uitgewerkt terwijl ondertussen de Gelenaars in de werkgroep Mobiliteit hun gedacht mogen formuleren, wat is die zogezegde inspraak dan waard? Bezigheidstherapie?

     

     

    Tom is terug.

     

    CD&V raadslid Dirk Lievens zag het niet meer zitten en heeft zijn ontslag ingediend. De partij heeft serieus druk uitgeoefend op eerste opvolger Tom Vervoort om zijn plaats af te staan aan de volgende in de rij, Ben Van Looveren, maar Tom wou niet wijken. Er was heel wat pers opgedaagd maar sensatie viel er niet te beleven.

    CD&V wil Vervoort niet meer in de fractie en dus zetelt hij vanaf nu als onafhankelijke. Ze vinden daar terecht dat Tom zich vorig jaar in een kwetsbare positie heeft gemaneuvreerd door geld te lenen bij een immobiliënmakelaar waarmee hij in zijn functie als schepen moest onderhandelen. Het verlies bij de verkiezingen aan Tom Vervoort wijten, zoals sommigen doen, is wel heel kort door de bocht. Daar zijn heel wat andere redenen voor te bedenken. Na de eedaflegging applaudisseerden de raadsleden beleefd voor hun nieuwe collega. CD&V hield de handen stil. Een beetje flauw. Van uit het publiek was er wel applaus van ex-raadslid Ludo Helsen. Een persoonlijke actie of toch nog steun van ACW? De toekomst zal het uitwijzen.

     

     

     

    Zeg niet zomaar belasting tegen een retributie!

     

    Na de extra belasting op het rijbewijs vorige maand, besloot het schepencollege nu de prijs voor compostbakken en vaten te verhogen met 10 euro. Jeroen Dillen (GROEN) vond het een verkeerde beslissing. Deze maatregel gaat mensen ontmoedigen terwijl ze net zouden moeten gemotiveerd worden om te composteren. Het aantal afgeleverde bakken en vaten is trouwens beperkt dus veel gaat het niet opleveren. Een reden te meer om deze prijsverhoging niet door te voeren.

    Jeroen herinnerde de meerderheid ook nog eens aan hun belofte dat er geen belastingverhogingen zouden worden ingevoerd. Misschien wordt het wel een trend, elke maand één verhoging?

    Dit is geen belastingverhoging maar een retributie, zette schepen Molderez de puntjes op de i. Dat weten we dan ook weer maar veel verschil maakt dat niet. Belastingen, retributies, taxen of extra kosten, het zijn allemaal euro’s die U en ik moeten betalen.

    Alle oppositiepartijen stemden tegen, de meerderheid en onafhankelijk raadslid Tom Vervoort stemden voor.

     

     

     

    Extra GAS.

     

    Elhasbia Zayou (SPA) wilde graag een paar verduidelijkingen bij de goedkeuring van de afrekening van de Gemeentelijke Administratieve Boetes (GAS). Die kreeg ze ook maar toch onthield SPA zich bij de stemming. Wij vinden het te veel een boete-systeem, aldus Noël Devos. Wat hij daarmee eigenlijk bedoelde, dat moet hij mij eens uitleggen.

    Ook GROEN onthield zich. De hele kwestie is bij de GROENEN erg omstreden. Mijn partij vreest voor grote willekeur bij het uitschrijven van GAS-boetes en wij vinden ook dat burgers zich niet afdoende kunnen verdedigen tegen ambtenaren die rechtertje spelen, legde Jeroen Dillen uit. Wij dringen aan op een grondig debat over de zaak.

    Onze stad zou zich inderdaad eens moeten bezinnen over het hele gedoe, zeker nu de GAS-wet nog verstrengd wordt en zelfs kinderen van 14 jaar een boete tot 175 euro kunnen krijgen. Het klinkt misschien sterk maar in sommige gemeentes kunnen boetes uitgeschreven worden voor vaag omschreven zaken zoals op de leuning van een bankje zitten, sneeuwballen gooien, toeschouwers van een carnavalstoet laten schrikken of boterhammen opeten in de portiek van een kerk. Willen wij dat onze stad ook die richting uit gaat? Willen wij dat oudere Gelenaars een boete krijgen als ze kruimels gooien voor de vogels, dat chauffeurs beboet worden als ze durven toeteren terwijl ze een vriend passeren, dat wandelaars moeten betalen als hun hondenlijn te lang is. Belachelijk? Misschien wel maar volgens diverse GAS-reglementen kan het wel. Je komt maar eens een gemeenschapswachter tegen die toevallig last heeft van een slechte spijsvertering

     

     

    Minder geld voor het OCMW? Of meer?

     

    Verrassingen waren er niet in het budget en dat was heel normaal volgens OCMW-voorzitter Christel Jackers. Het budget is immers nog opgesteld door het vorig bestuur.

    Luc Verguts (Open-VLD) pleitte voor beperking van de uitgaven en daarin werd hij bijgetreden door een paar NVA-ers. OCMW-voorzitter Christel Jackers wees er wel op dat de uitgaven mogelijk zelfs nog kunnen stijgen. Door de crisis doen steeds meer mensen beroep op het OCMW en het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen.

     

     

    Geel Zomert.

     

    Nu de stad in deze zaak BTW-plichtig is geworden, moeten de prijzen voor drank op het festival aangepast worden. Niemand had daar echt bezwaar tegen, die prijzen zijn tenslotte 7 jaar ongewijzigd gebleven. Vanaf nu kost een drankje dus 2 euro ipv 1,75. De stad verbindt er zich toe naast Zeunt ook Vliet en nog een ander streekbier (Vals Paterke?) aan te bieden en er wordt overgeschakeld op afbreekbare drankbekers. Herbruikbare bekers was nog beter geweest, vond Jeroen Dillen. Praktisch moeilijk realiseerbaar bij een buitengebeuren vond de meerderheid.

     

     

    De eerste windmolens in Geel.

     

    Er komen 6 windturbines in de industriezone Lammerdries. 4 molens komen op Geels grondgebied, 2 in Olen.

    Jeroen Dillen (GROEN) toonde zich blij met deze beslissing. Waar mijn partij jarenlang voor heeft gepleit, wordt eindelijk gerealiseerd, zei hij. Er zijn nog mogelijkheden in Geel en wij zijn voorstander van een systeem van coöperatie. Zo kunnen mensen mee investeren in hernieuwbare energie.

    Schepen Bart Julliams had het in zijn antwoord over een inhaaloperatie. Er zijn dus nog molens op komst. De schepen wist ook te vertellen dat de 4 Geelse molens het mooie bedrag van 220.000 euro aan de stadskas opleveren.

     

     

    Verlichting van de St. Amandskerk.

     

    De beslissing over het verlichten van de Sint-Amandskerk werd door ons vorig bestuur genomen. De lampen die hiervoor gebruikt worden, hangen tegen particuliere woningen en nu is gebleken dat daarover notariële aktes moeten opgesteld worden. Een kans voor Jeroen Dillen om nog eens te herhalen dat zijn partij tegen het project gekant is wegens onnodige energieverspilling. Een standpunt dat door de andere partijen niet gedeeld wordt.

     

     

    In bad.

     

    Benny Eyckmans (NVA) wou graag weten wat er kan gedaan worden aan het badhuis van Holven. Dat gebouw staat inderdaad te vervallen maar veel kan het Geelse stadsbestuur daar niet aan doen, zo bleek uit het antwoord van schepen Leen Beke. Het gebouw behoort tot het patrimonium van OPZ Geel. Het OPZ is echter niet de eigenaar, dat is de Vlaamse overheid. Eyckmans kan dus beter zijn pijlen richten op de Vlaamse regering (waar ook Benny z’n partij deel van uitmaakt).

     

     

    Maja de Bij.

     

    Er zijn problemen met het bijenbestand, niet alleen in Geel natuurlijk maar zowat overal in Europa. De vraag van Benny Eyckmans (NVA), wat onze stad daar gaat aan doen, was dan ook niet meer dan een voorzetje zodat schepen Julliams het eens uitgebreid kon uitleggen. De schepen hield een uitgebreide uiteenzetting over bermbeheer, biodiversiteit, houtwallen, de rol van de MINA-raad en het belang van de bijen voor de fruitteelt. Ik wil zelfs geloven dat Bart Julliams het goed meent maar ondertussen slaagde hij er wel in niet één concreet voorstel te doen. Tot nu toe blijft het bij mooie voornemens.                

     

     

    Terras.

     

    Er werden een aantal kleine aanpassingen voorgesteld aan het terrassenreglement . Een kans voor Noël Devos om nog eens aan te dringen dat alle horecazaken hun winterterrassen het hele jaar zouden mogen laten staan. Nu kan dat alleen op de Markt en dat vind hij een discriminatie. Noël Devos wond zich terecht op bij het antwoord van schepen Beke dat die aanpassing alleen kan na een wijziging van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan. De kwestie is al dikwijls op de agenda gezet maar dat die RUP-wijzigingen daarvoor nodig waren, dat werd nooit verteld.

     

     

    Parkeerproblemen.

     

     

    Dat er parkeerproblemen zijn aan het ziekenhuis, dat weet ondertussen iedereen. Dat ook de personeelsleden van de kliniek problemen hebben, dat is ook niet verwonderlijk. Vooral mensen die in de late shift werken, vinden moeilijk een plaatsje op de parkings. De stad voorziet nu een aantal kaarten waarmee personeel van het ziekenhuis onbeperkt kan parkeren in Dornik en Verbueckenstraat.  Jeroen Dillen (GROEN) gunt die mensen graag een parkeerplaats maar hij had wel zijn bedenkingen. Is het de taak van de stad om de parkeerproblemen van het ziekenhuis op te lossen? Ook als dat ziekenhuis zelf er geen werk van wil maken? Of gaat de stad ook initiatieven nemen voor andere werkgevers? Schepen Molderez, toevallig of niet zelf ook verbonden aan het ziekenhuis, vond het allemaal wel terecht.

     

     

    Het isj moeilijk, het isj niet gemakkelijk (Kamiel Spiessens).

     

    Na 5 maanden is er nog altijd geen oplossing over 2 heikele problemen, de vergoeding voor de ondervoorzitter van het OCMW enerzijds en de vergoeding voor de voorzitter van de gemeenteraad anderzijds. Voor wie het vergeten is, even herinneren hoe de vork aan de steel zit.

    Bij de vorming van de coalitie werd aangekondigd dat de functies van OCMW-voorzitter en schepen Sociale zaken zouden samengevoegd worden. Dat werd voorgesteld als een kwestie van efficiëntieverbetering en vooral een kostenbesparing. De samengevoegde functie ging naar Christel Jackers van CD&V. Omdat NVA ook voldoende invloed wil hebben op het OCMW, werd tegelijk de functie van ondervoorzitter voorzien, een primeur in de Geelse politiek. Het is de NVA te doen om de macht en niet om het geld en dus vond men een salaris voor de ondervoorzitter niet nodig. Dat ondervoorzitterschap van het OCMW is wel een officieel mandaat en de vergoeding weigeren, kan niet, zo is intussen gebleken.  Weg besparing. De oplossing is volgens mij even simpel als onmogelijk. De functie van ondervoorzitter heeft helemaal geen takenpakket zoals Mineke Viaene (NVA) zelf in een kranteninterview in GVA  beweert, dus schaf deze onnodige job gewoon af. Maar dat kan dus niet wegens die NVA-vinger in de pap.

    Het verhaal van de voorzitter van de gemeenteraad is een al even grote farce. Het begon allemaal een paar maanden geleden toen voorgesteld werd die voorzitter een dubbele zitpenning toe te kennen. Voorzitter Griet Smaers vertelde toen dat zij die dubbele verloning niet wou. Einde verhaal dacht iedereen maar dat bleek niet het geval. Een week voor de laatste gemeenteraad werd het huishoudelijk reglement behandeld in een raadscommissie. Daar stelde CD&V dat zij toch een dubbele zitpenning voor Griet wilden. Nu opgelost? Niet dus. Een paar raadsleden van NVA waren het niet eens met die dubbele vergoeding. De vergadering werd geschorst en de 2 coalitiepartners gingen afzonderlijk in conclaaf maar konden geen overeenkomst bereiken. Terug aan het schepencollege.

    Uit een vraag van Jeroen Dillen (GROEN) bleek nu dat ze er nog altijd niet uit zijn. Misschien moet OCMW-ondervoorzitter Viaene haar vergoeding die ze niet wil, aan raadsvoorzitter Smaers geven, stelde Jeroen voor. Er werd een beetje zuur gelachten bij de meerderheid maar daar bleef het bij.

     

     

    Volgende gemeenteraad maandag 3 juni 2013.

    20-05-2013, 21:01 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (16 Stemmen)
    10-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 28 maart 2013

     

     

     

    Langdurig ziek?

     

     

    Raadslid Dirk Lievens werd ook deze keer verontschuldigd. We hebben Dirk niet meer gezien na de eedaflegging op 2 januari. Jeroen Dillen (GROEN) vroeg een spoedig herstel te wensen aan Dirk. Wordt genoteerd, was de enige reactie van voorzitter Griet Smaers.

     

    Het kan best zijn dat Dirk Lievens 6 jaar als gewoon raadslid een afgang vindt na zijn 6 jaar als schepen maar hij is wel verkozen. Hoe je het ook draait of keert, niet willen zetelen blijft toch bedrog aan zijn kiezers. Uiteraard kan een raadslid altijd ontslag nemen maar dat is blijkbaar in dit geval geen optie. De eerste opvolger is Tom Vervoort en die zien ze bij CD&V liever niet komen gezien, zijn financiële avonturen in het verleden.

     

     

    Nieuwe belastingen

     

    Vanaf 5 april 2013 wordt gestart met de elektronische rijbewijzen. De prijs word 25 EUR. Het rijbewijs zelf kost 20 euro en daar komt 5 euro gemeentebelasting boven op.  

    Stond er niet in het  pas voorgestelde bestuursakkoord : "De coalitie van NV-A en CD&V heeft niet de intentie om de belastingen te verhogen", vroeg Jeroen Dillen (GROEN). De coalitie had geen commentaar.

    GROEN stemde tegen. De andere oppositiepartijen sloten zich daarbij aan.

     

     

     

    Vera weet het niet.

     

    Binnenlandse Zaken liet weten dat de brandweer van Geel toelating krijgt om een compact

    signalisatievoertuig aan te kopen met staatssubsidie. Kristof Van Reusel (SP.A) wou graag weten wat de totale kostprijs van dat voertuig zou zijn. Daar kon onze burgemeester niet op antwoorden, dat moest ze nakijken. Ook over de subsidie was er verwarring. In de bijlage stond duidelijk vermeld dat de subsidie 25% van de kostprijs bedroeg en dat Geel de resterende 75 percent moest inbrengen. Toch beweerde onze burgemeester dat het net omgekeerd was. Misschien de volgende keer de agendapunten eens lezen voor de vergadering Vera?

     

     

     

    Goedkeuring meerjarenplan 2008-2014.

     

    Het meerjarenplan dat het vorig bestuur heeft opgesteld, loopt nog tot 2014. De meerderheid wil graag haar eigen plannen uitvoeren maar zit ondertussen nog met een aantal half afgewerkte projecten die ze ge-erft heeft van het vorig bestuur. In die omstandigheden aan de raad vragen een plan goed te keuren wat je als bestuur zelf niet helemaal onderschrijft, het is op z’n minst een beetje verwarrend. Daar kwam nog bij dat de meerderheid zelf beweerde dat het om een voorlopig document ging. Om het nog wat erger te maken, bleek ook nog dat in de versie die aan de raadsleden was bezorgd, een paar hoofdstukken uit de tekst verdwenen waren. Een computerfout volgens de boekhouder.

    Kristof Van Reussel (SP.A) vond het hele document nogal verwarrend. Als voorbeeld haalde hij een aantal oude doelstellingen aan die gewoon waren overgenomen in de nieuwe versie. Zo werd tegen 2012 gestreefd naar een rioleringsgraad van 85 % en 130 kg restafval per inwoner. Die 2 doelstellingen staan nog altijd in het plan. Betekent dat misschien dat die streefdoelen niet zijn gehaald? Een duidelijk antwoord kreeg hij niet. Alles moet geactualiseerd worden, dit is een overgangsjaar, antwoordde schepen Leen Beke ontwijkend.

    SP.A en GROEN stemden tegen. Open-VLD onthield zich.

     

     

    Goedkeuring budget lopend jaar.

     

    Met het budget was het een beetje zoals met het meerjarenplan. Als het nieuwe bestuur een ander beleid wil voeren, dan zullen we dat pas vanaf volgend jaar echt gaan merken.

    Niet dat Jeroen Dillen (GROEN) daar veel van verwachtte. Dit bestuur zet gewoon de politiek van het vorige bestuur verder. De ‘Kracht van Verandering’ beperkt zich voorlopig tot de namen van de schepenen. En als er daarna echte veranderingen komen, dan vrees ik dat het niet de veranderingen zijn waar wij op hopen.

    De kritiek van SP.A ging trouwens ongeveer in dezelfde richting. Kristof Van Reusel had nog wel een opmerkelijk detail gevonden. Wat is de bedoeling van het bedrag onder de rubriek ‘Herinrichting markt’? Heeft de stad al plannen om de markt aan te passen? Schepen Leen Beke wist te vertellen dat het vermelde bedrag alleen maar bestemd was voor de oprichting van het geplande kunstwerk. In dat geval mogen we er dus van uitgaan dat de markt blijft zoals ze is, vroeg Kristof met een onschuldig gezicht. Voorzitter Griet Smaers (CD&V) knikte bevestigend. Aan de andere kant van de zaal reageerde schepen Marleen Verboven (NVA) geprikkeld: Die conclusie is zeker een stap te ver! Een haar in de boter?

     

     

    Klachten.

     

    Elk jaar wordt het jaarverslag van de binnenkomende klachten bekeken. In 2012 was er een duidelijke toename van de klachten, voornamelijk in verband met het parkeerbeleid enerzijds en de dienstverlening anderzijds. Het parkeerbeleid is vorig jaar een heel actueel onderwerp geweest en iedereen wou daar wel zijn mening over kwijt. Meer klachten in dat verband waren misschien een beetje te verwachten. De toename van klachten in verband met dienstverlening vond Jeroen Dillen (GROEN) belangrijker. Onze administratie moet blijven inzetten op een klantvriendelijke houding. Het bestuur was het daarmee helemaal eens en beloofde de evoluties op het gebied van klachten en opmerkingen nauwgezet op te volgen.

     

     

    Verkavelingen in de Bergstraat.

     

    De raad werd gevraagd de vergunning voor 4 bouwpercelen in Zammel goed te keuren. Jeroen Dillen (GROEN) was verbaast dat een verkaveling goedgekeurd werd vlak bij het Zammelsbroek, zogenaamd habitatgebied. Een habitatgebied is een  speciale beschermingszone waar bijzondere regels gelden voor de bescherming van flora en fauna. Ook heeft de omgeving in het verleden al last van wateroverlast gehad en de kans op overstromingen zal in de toekomst trouwens nog toenemen wanneer de dijken verlaagd worden (het Sigma-plan) om meer overstromingsgebieden te creëren.

    Schepen Bart Julliams probeerde zich te beroepen op gunstige adviezen van de dienst ‘Bos en Natuur’. Het gaat trouwens maar over 4 loten, de impact op het natuurgebied zal beperkt zijn. Dat vond Jeroen een zwakke reactie. De stad moet zich niet verschuilen achter administratieve instanties maar zelf het beleid bepalen. Ik wil in elk geval dat duidelijk genoteerd wordt dat ik gewaarschuwd heb voor het overstromingsgevaar, besloot het Groene raadslid.

     

     

    De Mina-raad, verwarring troef.

     

    De gemeenteraad werd gevraagd de statuten van de adviesraad Milieu en Natuur goed te keuren. Jeroen Dillen (GROEN) wees er op dat ook deze keer de meerderheid z’n huiswerk niet goed gemaakt had. Het voorstel van statuten werd op 13 maart aan de Mina-raad voorgelegd voor advies. Dat advies bleek niet bij het dossier te zitten. Luc Van Laer (CD&V) zorgde voor nog wat meer problemen toen hij een extra raadslid vroeg voor de boeren. Wat dan volgens de statuten weer niet kon behalve als ook het aantal vertegenwoordigers van natuurverenigingen verhoogd werd.

    Om geen tijd te verliezen, gaan we toch door met de goedkeuring, stelde voorzitter Smaers voor. Wat dan ook gebeurde. Einde verhaal? Misschien. De Mina-raad moet nu opnieuw advies geven over dit gewijzigd statuut. Wat als ze tegen zijn?

     

     

    Zoutloos.

     

    Patrick Engelen (NVA) is directeur van de Vrije Basisschool Holven. Hij had vastgesteld dat de stad bakken met strooizout voorziet bij de gemeentelijke basisscholen. Op die manier kan onmiddellijk gestrooid worden bij sneeuwval. Patrick vond dat zulke bakken bij alle lagere scholen zouden moeten voorzien worden. Alle ouders van alle Geelse kinderen betalen belastingen aan de stad, aldus Patrick, en hebben, conform het flankerend onderwijsbeleid, recht op een veilige schoolomgeving.

    Voorzitter Griet Smaers vond het blijkbaar ook een goed idee en ze wou al overgaan naar het volgend punt toen Jeroen Dillen (GROEN) het woord vroeg. Mijn partij heeft zeker geen bezwaar tegen het idee, begon Jeroen, maar niet alleen lagere scholen hebben last van gladde wegen bij sneeuwval. Hebben middelbare scholen dan ook niet hetzelfde recht? En waarom de lijn niet doortrekken naar het hoger onderwijs? Is het niet zinvol ook bakken te voorzien bij sociale instellingen zoals bejaardentehuizen? Waarom geen bakken met zout bij het ziekenhuis? Als je ver genoeg doordenkt, kunnen alle Gelenaars gratis strooizout vragen. Ze betalen toch allemaal belasting!

    Dat NVA één van zijn raadsleden wil laten scoren, is natuurlijk hun goed recht. Ons schepencollege moet de volgende keer misschien wel eens nadenken over de consequenties voor ze ingaan op elk verzoek.

     

     

    Copypaste.

     

    Tinne Van Gelder (GROEN) had opmerkingen in verband met een artikel over het ‘Methode-onderwijs’ dat verscheen in INFOGEEL. Methodeonderwijs is een verzamelnaam voor steinerscholen, freinetonderwijs en montessorionderwijs. In het artikel was sprake van onafhankelijke vrije scholen en dat klopt natuurlijk niet. Wat met gemeentelijk onderwijs of gemeenschapsscholen die één van deze methodes volgen? Schepen Griet Verhesen moest bekennen dat Tinne gelijk had. Dat komt er van als de redactie van het info-magazine klakkeloos gaat kopieën van internet.

    Tinne Van Gelder vond ook de inhoud van het artikel maar flauw. Een gemiste kans om het methode-onderwijs meer bekendheid te geven en te promoten bij de Geelse bevolking, was haar beoordeling.

     

     

    Animal Farm.

     

     

    De partij NVA heeft een zogenaamd ‘Aanspreekpunt’ opgericht in Oosterlo waar mensen met vragen of problemen terecht kunnen. Toevallig bij schepen Verboven thuis. NVA zelf omschrijft het initiatief als een plaats waar geluisterd wordt naar de burger. De vermelde problemen zouden dan bezorgd worden aan de bevoegde schepenen en de burgers zouden nadien persoonlijk op de hoogte gehouden worden.

    Jeroen Dillen (GROEN) vroeg zich af waarom een parallel circuit naast de bestaande klachtenprocedure een goed idee kon zijn. Er bestaan regels over de manier waarop vragen aan de administratie moeten gesteld worden. Schepenen moeten het welzijn van alle Gelenaars voor ogen houden. Alle burgers moeten trouwens op een gelijke manier behandeld worden. Als mensen sneller gehoor krijgen als ze via een NVA-kanaal gaan, dan krijgt George Orwell gelijk: Alle Gelenaars zijn gelijk voor de wet maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen.

     

     

     

    Meergezinswoningen.

     

     

    Geel heeft een opvallend hoog aantal meergezinswoningen en ook vandaag worden nog veel appartementen bijgebouwd. Jeroen Dillen (GROEN) stelde vast dat dit ook kan in zones die daar eigenlijk niet voor  bestemd zijn. Het stadsbestuur geeft zelf toe dat ze niet weten in welke mate er appartementen gebouwd zijn in zones voor eengezinswoningen. Ons stadsbestuur heeft hierover in 1995 wel een beleidsnota gepubliceerd maar daar staan alleen aanwijzingen in, geen verplichtingen.

    Een goed beleid voeren voor Geel in 2013 op basis van een nota uit 1995 is onmogelijk ging Jeroen door. Wanneer mogen we de visie van het huidig bestuur kennen? Mogen we hopen dat die visie deze keer beschreven wordt in een ruimtelijk uitvoeringsplan met strikte regels?

    Schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Julliams (NVA) ‘begreep de bezorgdheid van het raadslid ’ en gaf toe dat een nota van 18 jaar oud niet echt meer up-to-date kon genoemd worden maar concrete antwoorden wou hij niet geven. De meerderheid is nog bezig haar visie uit te werken.

     

    Schorsing PRUP Regionale Ontsluiting.

     

    Een aantal omwonenden in de buurt van de geplande verbinding tussen de Dr. Van de Perrestraat  en de Retiebaan had geklaagd dat er onvoldoende milderende maatregelen waren voorzien bij de aanleg van de weg. De Raad van State geeft hen nu gelijk en schorst het Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Hoe het nu verder zal lopen, is niet helemaal duidelijk. Wordt het PRUP definitief geschorst of niet? Zijn een paar extra maatregelen voldoende om toch een goedkeuring te krijgen? Wanneer gaan we het weten?

    GROEN heeft altijd gesteld dat de buurtbewoners veel te laat en onvoldoende bij het project betrokken werden. Wat de Raad van State blijkbaar nu ook zegt. Reden voor Jeroen Dillen (GROEN) om de meerderheid te vragen naar haar standpunt in deze zaak. CD&V is immers altijd een grote voorstander geweest terwijl NVA oppositie voerde tegen de weg. Vooral schepen Bart Julliams (NVA) kwam onder vuur. Was Bart niet de man die vorig jaar voorgesteld werd als de grote voortrekker in het wijkcomité dat actie voerde tegen de verbindingsweg? Was hij het niet die vond dat de alternatieve trajecten opnieuw moest bekeken worden? Kon de schepen misschien vertellen wat het standpunt van het college in dat verband nu is? Bart Julliams hield zich op de vlakte. De schorsing is nog maar een paar dagen oud, we hebben nog geen standpunt kunnen innemen. Dan horen we uw antwoord wel tijdens de volgende raadszitting, besloot Jeroen. Op die manier heb je een hele maand de tijd om, indien nodig, nog eens van gedacht te veranderen.

    In de kranten verschijnen de laatste weken heel wat artikels waarin onze schepenen uitleggen dat zij iets willen doen aan de moeilijke verkeerssituatie op St. Dimpna maar wat en wanneer, dat is niet zo duidelijk. Voor een echte oplossing wordt dikwijls verwezen naar de realisatie van de verbinding van de Retiebaan met de ring. Die nu dus geschorst is. Jeroen drong er nog eens op aan dat niet mocht gewacht worden op de mogelijke aanleg van die weg. De verkeersknoop moet zo snel mogelijk aangepakt worden. Schepen Molderez beloofde actie al wou hij niet zeggen welke actie en wanneer. Geen duidelijk maar wel een verstandig standpunt van onze schepen. De regionale verbinding is er nog lang niet en de Retiebaan en de Rijn zijn nog altijd gewestwegen. Als de schepen nu beloftes doet, kan hij ze waarschijnlijk toch niet nakomen.

     

     

    Volgende gemeenteraad maandag 6 mei 2013.

     

     

    10-04-2013, 21:02 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    23-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 4 maart 2013

     

     

    Langdurig ziek?

     

     

    Voor de 2de maand op rij was ex-schepen Dirk Lievens afwezig op de gemeenteraad. Het is geen geheim dat Dirk het niet echt ziet zitten om nog 6 jaar als raadslid te fungeren nu hij geen schepenzetel heeft kunnen bemachtigen. Of dat iets te maken heeft met zijn afwezigheid weten we natuurlijk niet echt. Benieuwd of hij er de volgende keer zal zijn.

     

     

    Goedkeuring verslag

     

    SPA onthield zich bij de goedkeuring van het verslag van de vorige gemeenteraadszitting. Elhasbia Zayou (SPA) had vastgesteld dat bij de stemmingen voor de gemeentelijke mandaten 31 stemmen waren genoteerd terwijl er maar 30 raadsleden aanwezig waren. Een ongeldige stemming misschien? Voorzitter Griet Smaers zag geen probleem maar beloofde het wel recht te zetten. Er moet de laatste maanden wel meer worden rechtgezet.

    Ook Jeroen Dillen (GROEN) had een opmerking. Schepen Bart Julliams had laten noteren dat de selectie van een nieuwe vestigingsplaats voor het ziekenhuis nog zeker 3 jaar zou duren. Jeroen had ondertussen in een kranteninterview met de ziekenhuisdirecteur gelezen dat die volop bezig is met de aankoop van gronden. Griet Smaers wou daar niet op ingaan omdat dit geen punt van de agenda was. Correct gehandeld van de voorzitter maar het blijft een vreemde tegenstelling.

     

     

     

    Kapitaalverhoging Publi-T

     

    Via de financieringsvereniging IKA zijn veel gemeentes, waaronder ook Geel, aandeelhouder van Publi-T en die instelling bezit dan weer aandelen van transportnetbeheerder Elia. Door de ontbinding van de Gemeentelijke Holding komen er extra aandelen Publi-T ter beschikking en daar kunnen de gemeentes op inschrijven. Hiervoor kan het geld gebruikt worden dat ze in de Gemeentelijke Holding hadden geïnvesteerd maar ze moeten wel borg staan. Er wordt verwacht dat deze investering een brutorendement van 7% zal opbrengen.

    Mooi vond schepen van financiën Christoph Molderez want waar kan je nog 7 % voor je geld krijgen?

    Jeroen Dillen (GROEN) had wel bedenkingen. In het verleden zijn al meer heel mooie investeringen faliekant afgelopen terwijl iedereen riep dat het niet mis kon gaan. Denk maar aan de Dexia-aandelen waar veel gemeentes flink hun broek aan gescheurd hebben. Niemand had het zien aankomen en er is geen enkele garantie dat gemeentelijke afgevaardigden in de toekomst wel zullen kunnen ingrijpen als het dreigt mis te lopen. Moet het rendement van 7 % ook niet met een beetje argwaan bekeken worden? NVA schreeuwt het van de daken als het ACW een deal sluit met Belfius die 6,5 % oplevert. Ethisch niet verantwoord, bedrog en nog meer zware woorden. Geel krijgt even veel en heeft evenmin inzicht in de manier waarop dat geld gebruikt wordt. Hoog tijd vond Jeroen om het hele financiële beleid van de stad opnieuw te bekijken.

    Niet verwonderlijk natuurlijk dat schepen Molderez daar anders over dacht. Op deze manier blijven de belangen van de gemeentes in de elekriciteitstransporten gewaarborgd. Risicovolle investeringen via een bank zijn trouwens nog wat anders dan aandelen in een bedrijf zoals Elia.

     

     

    Van je vrienden moet je het hebben.

    De gemeenteraad werd gevraagd een aanpassing in de rechtspositieregeling van het personeel goed te keuren en ook een aanpassing aan het reglement van de brandweer. Op het eerste zicht een routinekwestie tot Ivo Bollen (CD&V) opmerkte dat in beide gevallen een document ontbrak in het dossier. Bij zulke aanpassingen moet een protocol van overleg toegevoegd zijn, ondertekend door de 3 vakbonden en dat was er niet. Bollen was formeel: Als we deze aanpassingen nu goedkeuren, zal de hogere overheid ons zeker terugfluiten. Voorzitter Griet Smaers kon niet anders dan beide punten doorschuiven naar de volgende gemeenteraad.

    Had Ivo niet vooraf even kunnen melden dat er een document ontbrak in het dossier? Waarom hij het nodig vond zijn eigen partij en de meerderheid waar hij deel van uitmaakt voor schut te zetten, daar kan hij alleen een antwoord op geven. Het hele voorval is wel tekenend voor de huidige (slechte) verhoudingen binnen CD&V.

     

    Niet iedereen gelijk voor de wet.

    Ivo Bollen had nog een opmerking over de aanpassing in het brandweerstatuut maar deze keer wel over de inhoud. Waarom worden opnieuw psycho-technische testen ingevoerd voor de laagste rangen bij het personeel terwijl het vorige bestuur die testen net had afgeschaft? Dat gebeurde toen omdat de testen alleen voor die laagste rangen van toepassing waren. Nu worden ze weer ingevoerd en weer alleen voor die laagste rangen. Burgemeester Vera Celis vond de beslissing verantwoord: De testen tonen welke werknemers eventueel later zouden kunnen doorgroeien en zijn daarom belangrijk. Een mooi voorbeeld van hoe je op een elegante manier geen antwoord geeft op een vraag.

     

    Huisvesting parochieteam

    Het parochieteam van St. Amands was tot voor kort gehuisvest in de pastorij in de Lebonstraat maar moest daar onlangs verhuizen omdat dat huis zou ingericht worden als doorgangswoning voor het OCMW. Tijdens de vorige gemeenteraad werd beslist voorlopig geen doorgangswoning in te richten maar ondertussen was het parochieteam al verhuisd naar de parochiecentrum van Sint Amands. De stad heeft gezorgd voor een aantal aanpassingen zoals internet- en telefoonaansluitingen en betaalt maandelijks 200 euro huur aan de kerkraad van St. Amands, de eigenaar van het parochiecentrum.

    Jeroen Dillen (GROEN) had bedenkingen. De stad is wettelijk verplicht de pastoor te huisvesten maar over accommodaties voor parochieteams is nergens sprake. Misschien moet de stad een oplossing proberen aan te reiken voor alle parochieteams. Waarom geen zalen of gebouwen delen?  Bij afwezigheid van schepen Leen Beke antwoordde Christoph Molderez in haar plaats dat de stad werkt aan een breder plan. Wordt vervolgd dus.

     

    Bereikbaarheidsas

    In de Dr. Peetersstraat werden een paar aanpassingen aan de perceelsgrenzen goedgekeurd in verband met de aanleg van de bereikbaarheidsas. Aanleiding voor Jeroen Dillen (GROEN) om te vragen in hoe verre ons nieuwe bestuur de visie van het vorige bestuur blijft onderschrijven wat betreft de ontwikkelingen tussen Elsum en de ring.

    Schepen Bart Julliams gaf een politiek correct antwoord: In grote lijnen onderschrijven we de bestaande visie maar in het bestuursakkoord zullen een aantal aanpassingen voorgesteld worden. En daarmee kan je alle kanten uit!

     

    Huishoudelijk reglement, bij hoogdringendheid

    In de week voorafgaande aan de gemeenteraadszitting had het stadsbestuur een gemeenteraadscommissie samengeroepen waar het nieuwe bestuursakkoord zou voorgesteld worden. In laatste instantie werd die vergadering terug geschrapt omdat de commissie nog niet bestond en eerst via het huishoudelijk reglement moest opgericht worden. Volgens welingelichte bron zouden er nog altijd meningsverschillen zijn tussen de coalitiepartners en was die niet bestaande commissie vooral een handig argument om het bestuursakkoord nog niet te moeten voorstellen.

    Laten we dat reglement dus nu maar vlug goedkeuren, stelde voorzitter Smaers voor. Jeroen Dillen (GROEN) wond zich op over de gang van zaken. We hebben ondertussen al meer dan genoeg knip- en plakwerk gehad, aldus het Groene raadslid. 4 maand na de vorming van de coalitie  en nog geen bestuursakkoord, een commissie die samengeroepen wordt terwijl ze niet bestaat, een OCMW vergadering die op het laatste moment verdaagd wordt, de verwarring bij de verkiezing van de gemeentelijke mandaten, de fouten in het verslag en nu weer een reglement dat wij op een drafje moeten goedkeuren zonder voorafgaand debat. Dat NVA een inwerkperiode nodig heeft, tot daar aan toe. Van de CD&V mandatarissen mag toch verwacht worden dat ze weten hoe een gemeenteraad op een serieuze manier georganiseerd wordt. Ik zit hier toch al een poosje maar ik heb nog nooit zoveel in zo'n korte tijd zien fout lopen, besloot Jeroen. Noël Devos (SPA) was het daarmee helemaal eens.

    Voorzitter Griet Smaers keek heel ongelukkig, zeker toen ook Ivo Bollen (CD&V) kwam aandragen met nog een paar extra wijzigingen die in laatste instantie in het reglement moesten toegevoegd worden. Laten we dan alle raadsleden bij mekaar roepen en het geen commissie noemen, stelde Jeroen een oplossing voor. Even leek Griet er op in te gaan maar dan besloot ze het reglement toch door te drukken. Luc Verguts (Open-VLD) stemde, zoals wel meer, met de meerderheid mee. Als bedankje (?) kreeg Open-VLD later op de avond een plaats in beide gemeenteraadscommissies terwijl zijn partij daar wettelijk geen recht op heeft.

     

    Het parkeerbeleid

     

    Na de info-vergadering over het parkeerbeleid leefden er bij veel mensen nogal wat vragen over het verloop van de avond en over hoe het gemeentebestuur verder wilde gaan. Kristof Van Reusel (SPA) stak als eerste van wal. Hoe zag de samenstelling van de deelnemende groep eruit ? Kunnen we spreken van een representatieve deelname uit de Geelse bevolking en zijn er duidelijke lijnen terug te vinden in de reacties van de deelnemers?

    Schepen van Mobiliteit Christoph Molderez had als voorbereiding zijn cursus statistiek herlezen en hij bedolf de vergadering onder een hele reeks onbegrijpelijke termen. Het klinkt natuurlijk mooi als je het over een atypische groep en een gestratificeerde disproportionele steekproef hebt. In mensentaal betekent dat eigenlijk dat de vergadering helemaal niet was samengesteld zoals de Geelse bevolking. Niemand kan daarom weten of de standpunten die daar verdedigd werden, overeen komen met hoe de meeste Gelenaars denken. De vergadering indelen in groepen en de resultaten van die groepen dan weer samenvoegen (dat is blijkbaar gestratificeerd) verandert daar niets aan. De bekende mathematicus Harold Kuhn schreef het al: Veel politici gebruiken statistieken zoals dronkaards lantaarnpalen: niet ter verlichting, maar als stut. Wie er was, kon zijn gemoed eens luchten maar als steekproef had de zaak weinig nut.

    Omdat in een gemeenteraad alleen mag gedebatteerd worden over zaken die op de agenda staan, had de schepen een afspraakje gemaakt met zijn partijgenote Heidi Hannes. Die wou graag weten welke partij gezondigd heeft tegen de aanbeveling dat mensen die op een kieslijst stonden, niet mochten deelnemen aan de vergadering. De schepen probeerde nog eens te verduidelijken waarom hij dat een goede regeling vond. Niet dat hij Jeroen Dillen (GROEN) kon overtuigen. Die bleef bij zijn standpunt dat mensen uitsluiten nooit een goed idee kan zijn. Een vrij hevige reactie kwam vanuit de meerderheid zelf. Ivo Bollen (CD&V) vond het niet kunnen dat zijn partij een verwijt kreeg voor hun aanwezigheid. De NVA-mandatarissen waren er niet zelf maar op de eerste rij pronkten wel een aantal echtgenotes, familie en vrienden van die raadsleden. Ivo nam nog net niet het woord ‘manipulatie’ in de mond.

     

    Parkeerproblemen aan het ziekenhuis.

     

    Luc Verguts (Open-VLD) had het nog eens over de parkeerproblemen in de omgeving van het ziekenhuis en hij drong nog eens aan op een snelle oplossing. Niemand twijfelt aan de problemen maar een snelle oplossing is niet zo eenvoudig als Luc laat uitschijnen. De grond waarop de huidige parking ligt, is eigendom van het OCMW maar in erfpacht afgestaan aan het ziekenhuis. De stad kan daar niet zo maar een parkeergebouw bouwen en het ziekenhuis heeft er niet veel zin in. Na de fusie met het ziekenhuis van Mol wordt eerlang een nieuwe campus gebouwd. Een parkeergebouw op de huidige plaats is dus niet de eerste prioriteit.

    De oplossing zal moeten komen van een afspraak tussen stad en ziekenhuis. De stad wil wel investeren in extra parkeermogelijkheden en het ziekenhuis is mogelijk bereid de grond beschikbaar te stellen. Het zal allemaal wel een beetje langer duren dan iedereen hoopt.

     

     

    Veilige fietspaden.

     

    Jeroen Dillen (GROEN) legde het schepencollege een lijstje voor van onveilige fietssituaties in Geel en hij wou graag weten welke acties de stad zou nemen om deze zaken aan te pakken. Jeroen had het onder meer over de onveilige situatie op meerdere kruispunten van de Geelse ring, situaties in straten met éénrichtingsverkeer zoals een deel van Rozendaal en de Pas, de verkeerssituatie op het St. Dimpnaplein, het fietsverkeer langs de Gasthuisstraat en nog een aantal andere zaken.

    Schepen Molderez benadrukte dat ook hij een groot voorstander is van een veilige omgeving voor zwakke weggebruikers. Aan hem dus om er de volgende 6 jaar ook echt iets aan te doen.

    Wat betreft het St. Dimpnaplein vernemen we dat de stad al jaren probeert de situatie veiliger te maken door de Logen voorrang te geven op de Rijn. Blijkbaar is er nu eindelijk een toestemming van hogerhand maar wel met een belangrijke voorwaarde. De voorrangsregeling kan pas ingevoerd worden nadat er een verbinding is gemaakt tussen de ring en de Retiebaan. Nu al beginnen applaudisseren is dus een beetje vroeg. Misschien ligt die verbinding er over 10 jaar, misschien duurt het nog langer.

     

     

     

    Kunstwerk op de markt.

     

    Tinne Van Gelder (GROEN) vroeg zich af hoe ver het ondertussen staat met het kunstwerk dat op de markt voorzien is. Daar komt een soort telescopische paal die hoger en lager wordt naargelang de activiteit in het OPZ. Vorig jaar had ex-burgemeester Frans Peeters gezegd dat de paal klaar was maar dat nog gewacht werd op de toekenning van een subsidie.

    Ondertussen is die subsidie goedgekeurd maar nu blijkt de paal toch nog niet klaar. Nieuwe planning voor het grootste fallussymbool van de Kempen is het najaar.

     

     

    Concessie De Halle.

     

    Vorig jaar heeft de stad op een bepaald moment het contract met de uitbater van café De Halle opgezegd. Die uitbater kwam zijn afspraken niet na en we vernemen nu dat zijn schuld aan de stad is opgelopen tot 76.000 euro. Jeroen Dillen (GROEN) vond het vreemd dat de man zelfs nooit de waarborg heeft betaald die hij moest storten bij het ingaan van het contract.  Heeft men trouwens de kandidaat-huurders voldoende gescreend? Een beetje nonchalance vanwege de stad?

    Schepen Marleen Verboven (NVA) vond vreemd genoeg dat er geen fouten waren gemaakt. Ondertussen is een advocaat aangesteld en is er uitvoerend beslag gelegd. Misschien ziet Geel nog wel een deel van het geld terug. De nieuwe concessionaris is brouwerij Alken-Maes. We mogen aannemen dat de afspraken nu wel correct zullen worden nageleefd. 

     

     

    Volgende gemeenteraad donderdag 28 maart 2013.

     

    23-03-2013, 15:25 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    22-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 4 februari 2013

     



    Een ondervoorzitter voor het OCMW, nog altijd veel vragen

     

     

    Het eerste punt op de agenda is de goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering, meestal een formaliteit. Jeroen Dillen (GROEN) herinnerde de voorzitter er deze keer wel aan dat tijdens de vorige gemeenteraad door de burgemeester beloofd was meer uitleg te geven over de inhoud van de nieuwe functie “ondervoorzitter van OCMW”. In de krant is al wel een interview met ondervoorzitter Mineke Viaene verschenen maar de gemeenteraad heeft nog altijd geen uitleg gekregen. Lijkt toch logisch als je aan de raadsleden vraagt om die benoeming goed te keuren.

    Misschien volgende keer?

     

     

    Jan Hoet, ereburger.

     

    De gemeenteraad besliste eenparig Jan Hoet de titel van ereburger van de stad Geel toe te kennen. De vader van Jan Hoet was ooit als psychiater verbonden aan het OPZ en kleine Jan heeft de eerste 11 jaar van zijn leven gewoond in één van de witte villa’s op de Pas. Er wordt verteld dat de kunstpaus zich altijd verbonden is blijven voelen met Geel en met de gezinsverpleging. Jan Hoet zou trouwens een tentoonstelling in Geel plannen die dit jaar moet doorgaan. Dat evenement ziet hij zelf als de afsluiting van zijn carrière. Het juiste moment om hem officieel ereburger te maken dus.

    Van cultuurschepen Marleen Verboven hoorden we dat onze stad nog één andere ereburger heeft, namelijk Armand Preud’homme. Er is nog plaats op de lijst. Iemand voorstellen?

     

     

    Fietspunt aan het station

     

    Geel heeft een overeenkomst afgesloten met de NMBS en met het Fietsatelier van Mol voor de uitbating van een “Fietspunt” aan het station van Geel. Daar kunnen kleine herstellingen gebeuren en de bedoeling is het gebruik van de fiets, vooral in combinatie met openbaar vervoer, te stimuleren. Het Fietspunt stelt een aantal mensen uit zogenaamde ‘Doelgroepen’ te werkt en heeft op die manier ook een sociale impact. 

    SPA is al lang voorstander van een fietspunt en Noël Devos toonde zich dan ook heel tevreden.

    Ook GROEN is altijd vragende partij geweest voor maatregelen die het fietsverkeer kunnen bevorderen maar Jeroen Dillen had toch een paar bemerkingen. De stationsomgeving is zeker niet fietsvriendelijk te noemen en ook daar moet werk van gemaakt worden. Verkeersveiligheid ligt mij nauw aan het hart, aldus Schepen Christoph Molderez. De zaak zal zeker op de agenda komen in het kader van onze mobiliteitsplannen.

    Schepen Bart Juliams vond de opmerking van GROEN om te bekijken of ook kan samengewerkt worden met andere sociale economie-projecten in Geel “een goede vraag”. Wat hij daarmee concreet bedoelde, dat is nog even afwachten.

     

     

    Ook in Geel binnenkort wachtlijsten aan de basisscholen?

     

    Wegens het groeiend aantal kinderen verplicht de Vlaamse Gemeenschap alle lagere scholen om hun maximale capaciteit op te geven. De Geelse stedelijke scholen hebben geteld hoeveel kinderen ze zouden kunnen huisvesten en die cijfers werden aan de raad voorgesteld. In onze stad is het gelukkig nog niet zo ver dat ouders dagen moeten kamperen op de stoep om hun kinderen te kunnen inschrijven in de school van hun keuze. Uit vragen van Tinne Van Gelder (GROEN) leerden we wel dat de stedelijke scholen van Holven en Ten Aard bijna aan hun maximum zitten.  Die maxima zijn volgens schepen Griet Verhesen trouwens een beetje relatief. Er zit dus nog wat rek op als het nodig is.

     

     

    Aankoop gronden Schuttershof, onder voorbehoud.

     

    Voor de bouw van de sporthal moeten nog een aantal gronden aangekocht worden. De raad moest zijn goedkeuring geven voor de bedragen die hiervoor voorzien werden. Dat gebeurde wel onder voorbehoud. Er is nog geen begroting voor 2013 en daar moet op gewacht worden voor een definitieve goedkeuring. Volgens schepen Nadine Laeremans zal de sporthal klaar zijn tegen midden 2016.

     

     

    Doorgangswoning.

     

    Ons vorig bestuur had plannen om een woning in de Lebonstraat te verbouwen en bruikbaar te maken als doorgangswoning voor het OCMW. Een doorgangswoning is een woning die het OCMW voor een korte periode verhuurt aan mensen die zich in een noodsituatie bevinden. Hiervoor kon een subsidie verkregen worden van 56.000 euro. Het bestuur had een akkoord om de meerkost te financieren met beschikbare middelen voor patrimonium.

    Ons nieuwe bestuur komt nu terug op die beslissing. Volgens schepen Leen Beke is in totaal 170.000 euro nodig voor de verbouwing en dat vindt men blijkbaar te veel. Er wordt een budget vrijgemaakt om, in geval van nood, een woning te huren om problemen op te lossen. Niet alleen het OCMW maar ook de woonraad heeft zich altijd een voorstander van een doorgangswoning getoond. Reden voor Jeroen Dillen (GROEN) om er op aan te dringen dat die woonraad meer moet betrokken worden bij het beleid. Jeroen stelde ook voor duidelijke criteria op te stellen voor het toewijzing van een noodwoning.

     

     

    Luc lost het op.

     

    Luc Verguts (Open-VLD) had vernomen dat een aantal afdelingen van het ziekenhuis zullen verhuizen naar Mol en dat daardoor onrust is ontstaan bij een deel van de medische staf en het personeel. Eén en ander kadert in de fusie van de ziekenhuizen van Geel en Mol en is ook een gevolg van het feit dat er een cardiologische afdeling gaat ingericht worden.

    Tot daar klonk het allemaal logisch maar dan verloor Luc een beetje de pedalen. Er moet dringend een vestigingsplaats voor het fusieziekenhuis komen en dus moet de ring rond Geel volledig gesloten worden. Niet alleen een verbinding tussen de huidige ring en de Retiebaan dus maar ook verder naar de Molse steenweg. Het ziekenhuis kan dan op de huidige militaire domeinen van Kievermont omdat het daar dan vlot bereikbaar is..

    Schepen Bart Juliams probeerde Luc een beetje terug met z’n voeten op de grond te krijgen. De zoektocht naar een geschikte vestigingsplaats ligt bij de provincie. Daar wordt voorlopig gerekend op een periode van nog minstens 3 jaar voor een beslissing mag verwacht worden. Ook een mogelijke verlenging van de ring is trouwens een provinciale bevoegdheid.

     

     

    Back to the 80-ties.

     

    Luc Verguts (Open-VLD) had zijn licht ook laten schijnen over de Geelse markt. Onze middenstand heeft problemen omdat er geen auto’s meer op de markt kunnen, aldus Luc. De oplossing is simpel: Er moet terug doorgaand verkeer over de markt kunnen, in 2 richtingen zelfs.

    Hoe dit de middenstand gaat redden, is mij een raadsel maar de mirakeloplossing van Luc is technisch ook niet mogelijk. Gelukkig maar, zou ik zeggen. Schepen Christoph Molderez wees er op dat de structuur van het wegdek op de markt alleen voorzien is voor voetgangers en fietsers en voor beperkt verkeer.

    Jeroen Dillen (GROEN) kon het niet begrijpen. Knettergek noemde hij de voorstellen van Open-VLD. Tientallen jaren is gewerkt aan een verkeersluwer centrum en nu we eindelijk een autovrije markt hebben, wil Luc het verkeer terug over de markt laten denderen. De herinrichting van de markt heeft trouwens 5 miljoen euro gekost. Gewoon hallucinant om daar nu op terug te komen, aldus het GROENE raadslid.

     

     

    Samenwerking stad Geel en CAW De Kempen.

     

    CAW De Kempen (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) heeft contact opgenomen met de stad Geel om een aantal van haar activiteiten te concentreren op één locatie in Geel. CAW wil graag een nieuw kantoor bouwen in het binnengebied nabij het stedelijk zwembad en vraagt hiervoor medewerking aan de stad. Elhasbia Zayou (SPA) wou graag weten hoe de samenwerking vorderde. Schepen Jackers moest toegeven dat men nog niet echt ver is opgeschoten. Het vorige stadsbestuur heeft beslist om in te gaan op de vraag van CAW maar wilde ook onderzoeken of het mogelijk is om op de zelfde locatie nog andere sociale projecten te huisvesten. Er was onder meer sprake van het Lokaal Opvang Initiatief voor asielzoekers en het Huis van de Diversiteit. Maar steeds meer mensen vragen zich nu af of het wel zo’n goed idee is om al die functies samen te brengen op één plaats. De besprekingen zullen terug opgestart worden met het nieuwe bestuur zei Jackers. Jeroen Dillen (GROEN) sloot zich aan bij de stelling dat het geen goed idee is om teveel functies te concentreren op één locatie. Hij drong er wel op aan om voor alle betrokken diensten hoe dan ook een goede oplossing te zoeken.

     

     

     

    Het Lindenhof.

     

    De projectontwikkelaar die appartementsblokken heeft gebouwd  naast villa Lindenhof (aan het station) vroeg vorig jaar een bouwvergunning voor verdere uitbreiding. Ondertussen stond de oorspronkelijke waardevolle villa te verkommeren en daarover maakte Jeroen Dillen (GROEN) zich zorgen. Onterecht volgens toenmalig schepen Tom Vervoort. Bij de bouwvergunning werd als extra voorwaarde gesteld dat eerst moest begonnen worden aan de renovatie van dat gebouw. Ondertussen heeft de provincie geoordeeld dat die voorwaarde niet weerhouden wordt. Een reden voor Jeroen om aan het nieuwe bestuur te vragen het beleid dringend bij te sturen. De stad mag niet zorgeloos blijven omgaan met ons erfgoed. Te veel is al verloren gegaan.

    Schepen Bart Juliams vond het “een fijne vraag”. Hij beloofde een gesprek te vragen met de deputatie van de provincie over het Lindenhof en andere waardevolle gebouwen. Dat kan geen probleem zijn, aldus Jeroen, jullie partijen (NVA en CD&V) zit daar immers in de meerderheid.

     

     

    Bestuursakkoord en beleidsplannen

     

    Kristof Van Reusel (SPA) wou graag weten wanneer ons nieuwe bestuur eindelijk naar buiten zou komen met een bestuursakkoord en wanneer ze hun beleidsplannen aan de Geelse burgers zouden kenbaar maken. Kristof vond trouwens dat de meest logische volgorde zou geweest zijn van eerst een bestuursakkoord te bereiken en dan de postjes toe te kennen.

    Burgemeester Vera Celis antwoordde dat het akkoord rond is en dat nu gewerkt wordt aan een presentatie van de plannen. We zijn dus in blijde verwachting.

     

     

    Welke schepen doet wat en wanneer?

     

    In de kranten is een overzicht verschenen van de bevoegdheden van de Geelse schepenen maar op de gemeenteraad is daar nog geen verduidelijking over gegeven. Nu kunnen de raadsleden waarschijnlijk wel kranten lezen maar het lijkt toch niet meer dan normaal dat zij rechtstreeks geïnformeerd worden. Sommige bevoegdheden zijn trouwens de gezamenlijke verantwoordelijkheid van meerdere schepen, wat het allemaal niet duidelijker maakt. Zo is de bevoegdheid stadsontwikkeling bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid van de schepenen Ruimtelijke ordening, Openbare werken, Mobiliteit en Cultuur. Een grapjas in het publiek meende dat dit waarschijnlijk betekende dat de 4 verantwoordelijke schepenen zouden opgetrommeld worden als een bank op de markt moet verplaatst worden. Jeroen Dillen (GROEN) stelde voor dat alle schepenen tijdens een volgende raadszitting de tijd zouden nemen om duidelijk uit te leggen wat hun taken en bevoegdheden precies omvatten.

    Jeroen herinnerde er ook aan dat in het vorige schepencollege afgesproken was dat alle schepenen minstens 50 percent van hun tijd beschikbaar moesten zijn voor hun bestuursfunctie. Burgemeester Vera Celis bevestigde dat dit ook van de nieuwe schepenen mocht verwacht worden. Hoe een Vlaams parlementslid zoals Vera Celis of drukbezette dokters zoals Molderez en Verboven dat gaan realiseren, is de vraag.

     

     

    Informatievergadering parkeerbeleid.

     

    Alle Gelenaars hebben een brief gekregen waarin ze uitgenodigd worden om deel te nemen aan een informatievergadering over het parkeerbeleid in de Waai op 21 februari. Parkeren in het centrum is de laatste maanden een algemeen onderwerp van gesprek, waar je ook komt in Geel. Iedereen heeft blijkbaar een mening maar niet iedereen weet echt hoe het allemaal in mekaar zit. Een informatievergadering is dus zeker geen slecht idee.

     

    De manier waarop die vergadering georganiseerd wordt, deed Jeroen Dillen (GROEN) wel de wenkbrauwen fronsen. Zo hebben alle politieke partijen een extra brief gekregen waarin ‘uitdrukkelijk gevraagd wordt’ aan iedereen die op een lijst heeft gestaan bij de gemeenteraadsverkiezingen, niet aan de vergadering deel te nemen. Zo worden bijna 200 Gelenaars gewoon uitgesloten. Omdat het bestuur schrik heeft dat ze een eigen mening hebben?

    Schepen Molderez zei dat niemand de toegang tot de vergadering zal ontzegd worden. Hij motiveerde de brief door te stellen dat het stadsbestuur een representatieve groep Gelenaars aan het woord wil laten. Jeroen Dillen vroeg zich af of het niet vooral mondige ontevreden Gelenaars zullen zijn die zich hiervoor zullen aandienen. Dit soort vergadering dan gaan beschouwen als “de stem van het volk” lijkt op zijn minst gezegd onvoorzichtig.

    Hoe de vergadering zelf in goede banen gaat geleid worden, is ook niet erg duidelijk. Mensen worden ingedeeld volgens leeftijd en woonplaats (binnen of buiten het centrum). Elke groep moet na de vergadering een verantwoordelijke aanduiden die hun mening gaat verdedigen in volgende vergaderingen. Hoe gaat die arme man of vrouw de verschillende meningen in zijn of haar groep samenvatten zodat iedereen tevreden is? Ik wil niet in zijn plaats zijn.   

    Ook raar is dat alleen wie aan de vergadering deelneemt, nadien een enquêteformulier mag  invullen. Het zou toch logischer zijn dat formulier aan alle Gelenaars te sturen!

    Schepen Molderez probeerde zich ook daarvoor te verantwoorden: Het moest snel gaan en het mocht niet te veel kosten. Een beetje zoals de Fyra dus. Laten we er maar van uitgaan dat ons nieuw bestuur het goed bedoelt, al hebben ze het dan heel onhandig aangepakt.

     

     

     

     

     

    Verwarring, meningsverschillen en misverstanden.

     

    Bij de start van een nieuwe legislatuur moeten een hele reeks gemeentelijke vertegenwoordigers in intercommunale, provinciale en andere beheerraden aangeduid worden. Dit leidt tot een lange reeks agendapunten waarbij over al die mandaten een beslissing moet worden genomen. Een vervelende en langdurige procedure. Het signaal voor het (deze keer talrijk aanwezige) publiek om de zaal te verlaten. Naar huis of naar een plaatselijke café voor een geanimeerde nabespreking.

    De meeste mandaten komen toe aan de meerderheid. Het is dan de meerderheid die kandidaten voorstelt die uiteraard ook gekozen worden omdat de meerderheid nu eenmaal een meerderheid heeft. Om een lange vergadering te vermijden vroeg de meerderheid aan de oppositie om alle voordrachten unaniem te aanvaarden. De oppositie ging hier echter niet op in en vroeg toch een stemming over alle mandaten. Dit leidde tot een vergadering die duurde tot maar liefst 10 over 1. Een nieuw record?

    De lange duurtijd van de vergadering was niet alleen het gevolg van de vele stemmingen maar ook van het feit dat het nieuwe college en de nieuwe voorzitter duidelijk nog wat ervaring missen. Tijdens de vergadering ontstond onder meer discussie over bestuursmandaten voor de oppositie in het Autonoom Gemeente Bedrijf. Dit bedrijf beheert de sportinfrastructuur in opdracht van de stad. De meerderheid meende het aantal mandaten voor de oppositie te kunnen beperken tot twee. Volgens de wet heeft elke fractie echter recht op vertegenwoordiging. Voorzitter Smaers was aanvankelijk doof voor de bezwaren vanwege de oppositie maar moest na aanhoudend protest uiteindelijk toch de zitting schorsen. Na raadpleging van de wetgeving moest de meerderheid inbinden en meer mandaten toestaan aan de oppositie. Dit had dan weer als gevolg dat de meerderheidspartijen ter plaatse moesten beslissen welk van hun kandidaten niet konden verkozen worden. Ook over de verenigbaarheid van mandaten was er discussie.

     

     

     

     

    Volgende gemeenteraad maandag 4 maart 2013.

    22-02-2013, 00:00 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadszitting 2 januari 2013

     



    Installatie

     

     

    Na verkiezingen moet de nieuwe gemeenteraad wettelijk verplicht vergaderen op 2 januari. De raad moet dan een aantal beslissingen bekrachtigen zoals de goedkeuring van de verkiezingsuitslag en de benoeming van de burgemeester. Alle raadsleden moeten ook de eed afleggen en de schepenen moeten dat daarna nog eens overdoen.

    Nog een extra benoeming stond op de agenda, namelijk de voorzitter van de gemeenteraad. De vergaderingen van de gemeenteraad werden in het verleden altijd geleid door de burgemeester maar dat wordt nu anders. Vanaf nu worden de zittingen voorgezeten door schepen Griet Smaers (CD&V). Het moet gezegd, Griet deed dat niet slecht. Vera Celis zal uit haar pijp moeten komen als zij niet tot een bijrolletje wil veroordeeld worden.

    Door de resultaten van de laatste verkiezingen bestond een groot gedeelte van de raad uit nieuwelingen en die hadden allemaal hun familie en vrienden meegebracht. Nog nooit zo veel volk gezien in de Ooievaarsnest.

    Meestal wordt de eerste zitting na de verkiezingen afgesloten meta dit officiële luik maar de avond had nog een aantal verrassingen in petto.

     

     

     

    Een schoonmoeder voor Kristel Jackers?

     

    Er is beslist dat ons bestuur het vanaf nu met 1 schepen minder zal doen. Het OCMW-voorzitterschap en het schepenambt van sociale zaken worden samengevoegd en komen onder de bevoegdheid van Kristel Jackers (CD&V). Een beslissing die werd voorgesteld als een efficiëntieverbetering en een flinke besparing. Nu werd echter beslist dat de OCMW een ondervoorzitter kan krijgen, een functie die tot nu toe niet werd ingevuld. Min één schepen en plus één ondervoorzitter dus. Mineke Viaene wordt blijkbaar getipt voor deze functie. Niet toevallig iemand van NVA. Om de schepen in de gaten te houden?

    Ivo Bollen, lid van CD&V maar ook de enige ACW-er in de raad, vond dit een verkeerde beslissing. Nu al meningsverschillen in de meerderheid? Ivo had dan wel zijn bezwaren maar tegenstemmen was toch een stap te ver. Zich onthouden, verder durfde hij niet gaan.

    Jeroen Dillen (GROEN) wou graag weten wat de voorgestelde functie zou inhouden maar daar kon of wilde voorzitter Griet Smaers niet op ingaan. Ook over de eventuele verloning bleef Griet onduidelijk. Jeroen vond dan ook dat GROEN niet anders kon dan tegenstemmen. Ook SPA en Vlaams Belang stemden tegen. Luc Verguts (Open-VLD) vond al die onzekerheid geen bezwaar en stemde voor.

     

     

     

    Gefoefel en geheime afspraakjes

     

    Als laatste opdracht moesten de raadsleden de leden van de OCMW-raad verkiezen. In Geel telt die raad 11 leden en de verkiezing gebeurt via een vrij ingewikkelde procedure. Elk raadslid kan via een geheime stemming 6 stemmen uitbrengen. De 11 mensen met de meeste stemmen zijn verkozen.

    Uiteraard gebruikt de meerderheid haar stemmen in de eerste plaats om zo veel mogelijk van haar kandidaten in de raad te laten zetelen. Met de overblijvende stemmen kunnen ze eventueel een kandidaat van de oppositie steunen. Dezelfde procedure geldt ook voor de politieraad.

     

    Na de telling van de stemmen bleek een Open-VLD kandidaat verkozen in de ocmw-raad en dat kon alleen met steun van andere partijen. In de politieraad werd een lid van Vlaams Belang aangesteld en ook dat kon niet met hun eigen stemmen alleen. Blijkbaar hadden de liberalen, NVA en Vlaams Belang het op een akkoordje gegooid waar ze allemaal beter van werden. De Liberalen en Vlaams Belang kregen elk een extra postje en NVA hield pottenkijkers buiten de ocmw-raad.

    SPA en GROEN protesteerden tegen deze gang van zaken die zij omschreven als het doorbreken van het Cordon Sanitaire. Noel Devos daagde iedereen uit openlijk te zeggen wie extreem rechts had gesteund maar veel duidelijkheid kreeg hij niet. Jeroen Dillen (GROEN) herhaalde dat zijn partij nooit zou samenwerken met Vlaams Belang en hij betreurde dat de andere democratische partijen wel losjes met die afspraak omgaan als het hen wat oplevert.

     

    De fractieleider van CD&V haastte zich om te verklaren dat zijn partij alleen voor eigen mensen had gekozen. Dat kan waar zijn maar ze hebben ook niets gedaan om de verkiezing van een Vlaams Belanger te voorkomen. Misschien moeten ze de bijbel er eens op naslaan, het hoofdstuk over Pontius Pilatus. Die waste zijn handen ook in onschuld en liet voor de rest alles zijn gang gaan.

    De reactie van Vera Celis was zo mogelijk nog zwakker. De stemming is geheim en dus weet ik niet wie voor wie gestemd heeft. Ofwel vertelt onze burgemeester niet de waarheid, ofwel heeft zij haar eigen partij niet onder controle. Ik vraag me af welk van die 2 het ergste is.

    Luc Verguts (Open-VLD) zei niets. Iedereen heeft het recht samen te werken met een partij die een racistisch en anti-democratisch programma verdedigt. Al moet je er dan je principes en standpunten voor opzij zetten. Hoewel, ‘Ik ben te koop voor de meestbiedende’ is ook een standpunt.

     

    Ik heb zo het gevoel dat we nog heel wat interessante momenten gaan meemaken met ons nieuwe bestuur. CD&V is duidelijk intern verdeeld. De burgemeester lijkt voorlopig niet echt zelfzeker en haar partij moet nog ervaring opdoen. En de Liberalen? Veel moeten we van die kan niet verwachten als ze zich bij de eerste gelegenheid al laten verleiden tot dubieuze afspraakjes. De oppositie zal van links moeten komen.

     

     

     

     

    Volgende gemeenteraad maandag 4 februari 2013.

    22-02-2013, 00:00 geschreven door Jos Dillen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
    Archief per week
  • 30/06-06/07 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • Gemeenteraadszitting 25 juni 2014
  • Gemeenteraadszitting 3 juni 2014
  • Gemeenteraadszitting 5 mei 2014
  • Gemeenteraadszitting 31 maart 2014
  • Gemeenteraadszitting 10 maart 2014

    Zoeken in blog


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    happykrantje
    www.bloggen.be/happykr


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs