Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Apfelkopf - 4,2%
  • Sour Pirate - 10%
  • Buddys Blond - 8%
  • Saison Dupont Bio - 5.%
  • Malheur Brut Reserve - 11%
  • Lustrum (20 years) Vicaris - 10%
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    10-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruxelless - 6,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een mooi toonbeeld van brouwkunst in de categorie ‘Brett Pale Ale’  uit het gamma van het kleine brouwerijtje van Yvan De Baets en Bernard Ledoucq die aan de wieg stonden van de ‘nieuwe golf’ van craft bier in onze hoofdstad. Ze hebben in de Internationale bier- en brouwwereld een stevige reputatie van unieke bieren heeft opgebouwd. Deze fris en fruitige pale ale is een Belgische stijl (Local Brett Beer) die volledig met biologische producten wordt geboren door een viertal maanden met 100% Brusselse Brettaanomyces  laten fermenteren. Deze Brusselse wilde gist kreeg de naam ‘B. Bruxellencis waarnaar ook het bier is vernoemd met oorsprong in de Zennevallei. De fermentatie en dry-hopping bepaalden dan ook de fruitigheid toets. 

    Proefkotje: Licht amber met romige, mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma komt al meteen het fruitig citrusachtig aanbod van de Brett met overtuiging aandraven. Bij het mondgevoel tempert de zuurheid een beetje. Maar de aangename fruitigheid (groene appels, rijpe peren) blijft zich melden met in de achtergrond een toetsje ethanol. Met een zeer aangename zuurheid brengt het je tot en stevig verbitterde afdronk die nog een hele tijd blijft door spartelen.

    Brasserie de la Senne, Avenue du Port (Havenlaan) 104 Brussel. 02 465 07 51 – info@brasseriedelasenne.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.C(h)razy IPA - 5,%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dank aan vertegenwoordiger Glenn Ployaert voor de huislevering. Dit stevig gehopt bier met een verwijzing naar de hedendaagse Belgische IPA wordt gebrouwen in het kasteel van Irchonwelz te Ath in hopdracht van drankendistribiteur Neobulles uit Battiche (Herve). De brouwketel wordt gevoederd met gerst- haver en tarwemout van eigen kweek (boerderij Beauregard) en met de hopsoorten Citra, Ekuanot, Ariana en Callista die de exotische toets benadrukt en een nonchalante uitstraling heeft.

    Proefkotje: Wazig goudgele kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Behoorlijke aanwezigheid van een fruitig (pompelmoes) hoparoma, matig gekruid, citrugevoelige aanwezigheid van mout in de achtergrond. Een zacht bloemig, fruitig en licht zuur mondgevoel met daarin een mooie, evenwichtige hopbitterheid die echter vlug wegkwijnt en zoekt naar een volgende slok. De afdronk blijft even hoppig met op het einde een kort gevoel van de aanwezigheid een licht gekruide mout.

    Bières Des Amis, Outre-Cour 124, Battice, 087 36 10 60 – Glenn Ployaert 0473 97 70 90 – info@bieredesamis.be

    Reageer (0)

    04-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flavas (De Feniks) - 5,7% -
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het plan was om die beruchte vernieuwde Flavas, het huisbier van driesterrenrestaurants Boury te Roeselare, te proeven maar bij het onderzoek kwam ik te weten dat deze grote fles uit de voorraad van Stijn Couvreur er nog eentje was die werd gebrouwen bij de vroegere Brouwerij De Feniks Gullegem.      Dit karaktervol, ongefilterd blondje werd met zijn uitgesproken, kruidig karakter gebrouwen naar de filosofie van uitbater Tim Boury. Naast goed gekozen gerstemout en Belgische hop werden er vele kruiden aan toegevoegd zoals lavas, venkel, vanille, salie, tijm, rozemarijn, basilicum, dille, dragon, kamille. We hopen ze terug te vinden en met plezier onze mening te geven. Rekening houdende met de leeftijd gaan we na de volgende proeving gaan we dan het verschil bespreken.

    Proefkotje: Hooikleurig met romige witte schuimkraag en mooi parelende carbonatatie. In een stevig kruidig aroma komen vooral de selder van de flavas en wat tijm naar boven doch bij het enorm kruidig mondgevoel bemerkt je wel de toevoeging van die vele kruiden0 In de smaak komen vooral salie, kardemon en kamille opdagen. Het blijft deze kruidenstorm behouden tot de laatste slok en afdronk en blijft ook wat nagalmen.

    Bemerking: Enkel voor liefhebbers van kruidige bieren. Zeer moeilijke opgave bij foodpairing. De houdbaarheidsdatum was meer dan 1 jaar verstreken en toch was er van smaakevolutie weinig aan te merken

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quadrum - 11,3%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een klassiek degustatiebier, een echte Belgische Quadrupel Eerst komt er een testbier uit hun eigen ketels waarna brouwers Lode Dehu en Alain Senechal dit samen met vriend brouwmeester Frederik De Vrieze in groter volume laat brouwen bij plaatselijke brouwerij Contreras en naar het gebruikelijke 11,5 % gebracht

    Dank zijn de uitgesproken aanwezigheid van de hopsoorten Chinook en Challenger en als kruiden koriander- en paradijszaad (een soort gember/kardemon) gebruikt met een zachte toevoeging van een toetsje dennenhoning.

    Proefkotje: Donker koperkleurig met romige crèmekleurige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma wordt overspoeld door een stevige alcoholwarmte (cognac) waar een zoet gekruide (kardemon) moutigheid zich tussendoor wringt. In een zwaar alcoholisch doch fruitig (banaan) mondgevoel komt een zweemachtige (eucalypsus) zich aanmelden waarin naast zoethout ook een beetje hopbitterheid thuishoort  en een koffie smakende  licht gebrande moutbitterheid  verbergt wordt door de aanwezigheid van de honing die zich dan ook laat gelden in een nog steeds alcoholisch toon met mild gebrande moutbitterheid.

    Reageer (0)

    20-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel Donker - 11%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze rasechte Belgian Quadrupel behoort tot de familie sterke bruine bieren waarin veel aandacht wordt besteed aan de toon van de gebrande mout die nodig is om de gewenste bitterheid in de smaak te krijgen. Het is een donker bier waarin je smaakpapillen de typische donkere moutsmaken als karamel, koffie en chocolade onmiddellijk detecteren. Een mooi avontuur om te genieten tijdens een gezellige winteravond.

    Proefkotje: Ebbenhoutig van kleur met romige beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het aroma beschrijft de perfectie aanwezigheid van de gebrande mout. Een heerlijk mondgevoel waarin naast de fruitige (pruimen) smaak alle noodzakelijke smaken als pure chocolade, koffie en het zoete van donkerfruit in mooi in evenwicht met de nodige alcoholwarmte aanbrengen en het sterk karakter benadrukt. Geleidelijk  wordt je meegevoerd naar een milde moutbittere afdronk waarin een  tamelijk zoete (karamelachtige) ondertoon nog een plaats vind en ook lang van zich laat genieten.

    Bierkasteel (Van Honsebrouck), Brouwerijstraat 1, Emelgem (Izegem) – 051 33 51 60 – info@vanhonsebrouck.be

    Reageer (0)

    19-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lievegems Trio - 6,3%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze spiced blondine kwam tot stand tijdens het fusiefeest van de gemeente Lievegem door drie brouwers uit de drie gefusioneerde gemeenten: Matthias Scheir (Waarschoot), Steven De Clercq (Lovendegem) en Koen Van Loo (Zomergem). Onder de noemer 'Eenvoud in drievoud' was het getal drie zeer aanwezig. In de receptuur werd dan ook het cijfer drie een belangrijk gegeven. Nu gebrouwen bij Brouwerij De Graal in Brakel (voorheen ook bij Brouwerij De Feniks) met inbreng van drie granen (gerst, spelt, en roggemout), drie internationale hoppen, drie bloemen (kamille, hibiscus en heidekruid) en drie gisten in de brouwketel.

    Proefkotje: Licht wazig oker gekleurde blondine met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het smeuïg aroma wordt volledige overheerst door een fruitige (perzik) mooi gekruide moutbitterheid waarin reeds wat bloemige hop aanwezig is. Het zeer kruidig mondgevoel is tamelijk zoet en fruitig en laat je kennis maken met een mengsel de bloemen, zoete kruiden en fleurige hop die met een fris citrusgevoel je brengt naar een droge, zoete (honing?) en fruitige (perzik) hopbittere afdronk met vooral de bloemen in aanbod. Lekker als abieritef.

    De Believers, Varenbos 45, Lievegem – 0494 14 67 70 – info@debelievers.be

     

    Reageer (0)

    17-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Force Majeure 0,4%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Force Majeure in 2019 opgericht door de Genkse triatleet Stijn Panis en waarschijnlijk de enige bierfirma die enkel alcoholvrij bier aanbiedt. Het wordt gebrouwen bij BierSelect Gent als een volwaardige Belgische tripel maar door de speciale gist die weinig suikers produceert is zeer weinig alcohol te bespeuren  en de volmondige tripelgegevens blijft aanhouden. Er worden drie graansoorten gebruikt (gerst, tarwe en een grote hoeveelheid haver). Een smaakmarathon waarbij je papillen na een zachte start finishen met een volle, kruidige afdronk. Een echte klassieker maar met zeer weinig alcohol (0,4%, het maximum volgens de Belgische wetgeving).

    Proefkotje: Wazig amberkleurig, romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een bloemig aroma brengt al meteen het licht fruitige, maar vooral het kruidige naar boven. Bij de smaak worden de papillen geteisterd door een karaktervol fruitig (banaan) gevoel waarbij een matige gist- maar een stevige moutbitterheid met vooral de aandacht naar de havermout. Een volle tripelsmaak brengt je genietend naar een tamelijk droge moutbittere (tarwe) met een zoet aanvoelde vanilletoets in een doordrinkbare hop- en moutbittere zachte afdronk.

    Force Majeure BV - 0476 50 21 69 - info@forcemajeure.be

     

    Reageer (0)

    03-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PMPRNI - 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze frisse sensuele biologische blondine kreeg het leven in 2010 bij De Proefbrouwerij te Lochristi in opdracht van de Limburgse brouwmeester Gerf Jordens. In een vorig leven nog in omloop onder de noemer Pimpernelle , verwijzing naar het befaamde 'bloedkruid'  die de moed en kracht moet opbrengen om de liefde in al haar shoonheid te laten zien heeft als basis Jessenhofke Tripel maar met toevoeging van  Pimpernel, hysop, bonenkruid en mirte gevonden in de kruidentuin Sanguisorba in Ranst.     

    Proefkotje: Wazig hooikleurig met romige witte schuimkraag die vlug veranderd in een blijvend ringetje. Een matige carbonatie. Het bloemig moutgevoel krijgt al onmiddelijk de resem kruiden met een citrusachtige achtergrond over de tong. Een zacht fruitig  en kruidige gist- en moutbitterheid voert je mee naar een droge met kruiden besprengelde afdronk die nog een heel tijdje tot je doordringt

    Brouwerij Jessenhofke, Simpernelstraat 17, Kuringen (Hasselt) - 011 25 56 99 - info@jessenfke.be

     

     

    Reageer (0)

    23-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anarkriek - 8,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de noemer ‘Dark Strong Ale’ is deze Chocolade Porter aangemaakt in de ketels van brouwmeester Jef Goetelen met echte Schaerbeekse krieken die enkele maanden in het bier hebben doorgebracht waardoor de kersenpitjes naast de roastertonen van de gerstemout, hun ultieme smaakcompliciteit hebben verricht. De productie gebeurt boven open vuur waar de gisting en rijping van het bier wordt bewaakt om een smaakpalet  te veroorzaken die de ziel van vroeger en de uitstraling van vandaag weergeeft.

    Proefkotje: Donkerbruine, bijna zwarte kleur met kleine beige schuimkraag en matige carbonatatie. Zurig kriekenaroma verwikkeld met een geroosterde moutigheid en het gevolg van smaakaanpassing der kriekenpitjes. In het mondgevoel dan ook dezelfde belevenissen met een leuke vorm van alcoholwarmte. De volle smaak zacht zurig met alcoholarme gevoelens voor een naar chocolade smakende moutbitterheid die dn ook eindige met een zeer warme bitterheid nog steeds even fruitige afdronk.

    Hofbrouwerijke, Hoogstraat 151 Beersel – 015 75 77 07 – jefdenbrouwer@hofbrouwerijke.be

    Reageer (0)

    22-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flavas Boury - 6%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze kruidige blondine , het frisse huisbier van 3-sterren restaurant Boury te Roeselare. In een vorig leven werd het gebrouwen bij Brouwerij De Feniks. Een tijdje geleden kwam er een frisse update vanuit de ketels van de Ieperse stadsbrouwerij ‘De Kazematten’. Flavas is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen chef Tim Boury, brouwerij Kazematten en brouwerij Sint-Bernardus. Op initiatief van Chef Tim Boury in overleg met de brouwmeesters Koen Hugelier  (foodpairing specialist) en Rudi Ghequire (brouwmeester Rodenbach) werd het gebrouwen met pilsmout en de vele kruiden waaronder citroenverbena, venkel, vanille, salie, tijm, rozemarijn, basilicum, dille, dragon, kamille en natuurlijk het befaamde Lavas kruid (Levisticum of Maggiplant) en nog wat bij gekruid met een scheutje Boury Yakumi likeur. Uitmuntend geschikt als foodpairing bij de smakelijke gerechten van Boury Roeselare

    Proefkotje: Wazig goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een uitgesproken, citrusachtig aroma waarbij het kruidige selderie reeds om aandacht vraagt. Meteen een goed kruidig mondgevoel merkbaar met een stevige herkenning van het seldergevoel door het lavaskruid  die de zachte ondertonen van lichte hopbitterheid laat meegenieten. De kruidige bitterheid, zeer goed gedoceerd brengt een frisse, karaktervolle smaakbom naar een droge, licht gehopte en nog steeds kruidige afdronk.

    Restaurant Boury, Rumbeeksesteenweg 300, Roeselare – 051 62 64 62 – info@restaurantboury.be

    .

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super 8 Rouge - 0.0%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze fruitige zonder alcohol is de 2° in rij alcoholvrije dranken in het gamma Super-8. Toch kan je , net als bij grote broer, lekker genieten van de zoete inval. Het is een gearomatiseerd bier met krieken- en veenbessenconcentraat  (1,5 op 10 liter sap). Daarbij nog een zoetstof. Gebrouwen met gerstemout, mais, een goed gekozen hopsoort en antioxentatie. Door eigen technologie wordt het alcoholgehalte tot het uiterste minimum gehouden zonder de smaak te beïnvloeden.

    Proefkotje: Vermiljoen roodkleurig met mooie mousserend licht-beige schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zeer heersend aroma van zoet fruitige drop en de aanwezigheid van kriek en veenbessen. In het tamelijk volle mondgevoel wordt alles verdrongen door de aanwezigheid an de tonen van grenadine en een verwijzing naar het aanvoer van kiek- en veenbessen extract. Deze zeer zoet aanvoelde drank eindigt dan ook met een zweemzoete, iets aanhoudende afdronk.

    Brouwerij Haacht, Provinciesteenweg 28, Boortmeerbeek – 016 60 15 01 – info@haacht.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel Cuvee - 11%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze donkere quadrupel stond een eerste keer in gamma van de Kasteelbieren rond 2010 toen nog onder de noemer ‘Cuvée du Chateau’ Het was het resultaat van een ontdekking in de kelders van het historische kasteel van Ingelmunster van het 10 jaar gerijpte oude paradepaartje ‘Kasteel Donker’ waardoor deze Cuvée zijn bijzondere smaak aan herinnert. Brouwmeesters Hans Mehuys en Stijn Van Laere brachten een mengeling van goed gekozen geroosterde en gekarameliseerde mouten en maakten een bitterzacht spektakel in de ketels van de Izegemse Kasteelbrouwerij. Volgens de echte kenners is de link naar wijn (Bourgogne) niet ver weg.

    Proefkotje: Donker bruine kleur met een romige beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een donker fruitige (rozijnen) moutervaring waarbij de geneugten van wijngevoel zich aanbiedt. Het  mondgevoel brengt dan ook een soort madeira/porto in de fruitge (vijgen) moutsmaak waarbij er tevens een aangename alcoholwarmte optreed en een lichte hoppigheid weerkaatst. Het brengt je naar een tamelijk droge, wijngevoelige, fruitige  en een toets hop in aanbod bij de afdronk die wel een beetje blijft nazinderen en zoekt naar een volgende slok. Zeker een topper binnen de gastronomische wereld.

    Brouwerij Bierkasteel, Brouwerijstraat 1 Izegem – 051 33 51 60 – info@vanhonsebrouck.be

    Reageer (0)

    10-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alpaca Painties - 7,5%

    Deze Belgische tripel is een uiting van onze dankbaarheid voor de biercruise naar Zweden georganiseerd door onze importeurs Belgooklubben ter gelegenheid van hun 5the aniversery. De warmte tijdens de boottocht voelden, inspireerde Koen en Alex voor de titel van het bier. Ze houden van de warmte. Dus om het belgoklubben-team te bedanken kreeg het brouwsel de titel: alpaca slipje. Gebrouwen met gerstemout en toevoeging van de hopsoort Pacific Gem uit Nieuw Zeeland. Door zijn frisse hopbitterheid is het een heel genietbaar zetelbier

    Proefkotje: Wazig licht amber van kleur met een romige licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het mondgevoel brengt in zijn frisse moutbitterheid iets fruitigs (blauwe bes) maar een milde kruiding en een zachte zurigheid  met zich mee. De tamelijk bittere afdronk is  zeer moutgevoelig en krijgt hier toch de aanwezigheid van hop mee.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem - 0474 81 79 05 - info@brouwerijtverzet.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WUK Oaket 6 - 8,6%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van Wuk brachten de drie Roeselaarse Brouwmoaten een unieke Barrell Agead die ondertussen een vaste waarde is geworden gerijpt in tal van verschillende foeders en waarbij we nu al aan de zesde editie zijn. Deze aflevering is opnieuw de WUK-Blond, nog gebrouwen bij De Feniks Gullegem (nu opnieuw Gulden Spoor) waarna hij voor 16 maanden in Bourbonvaten van de Usaanse Heaven Hill Distillery naar de kelders van 't Rusteel verdweem om zich een unieke, zeer aparte smaak te schenken die er een speciaal vintage karakter aanbrengt waardoor zeer genietbaar als degustatie- of zetelbier.

    Proefkotje: Licht wazig koperkleurig met kleine maar fijne witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Het mondgevoel brengt vooral het vintage gevoel veroorzaakt door de wilde gist, taninne  en andere aandoeningen tijdens smaakevolutie in de eikenhouten vaten maar ook een zachte alcoholwarmte meebrengt. Deze, naar bourbon verwijzende smaak, laat in de achtergrond het fruitige (ananas, groene appel), mild kruidige samen met een zweem van milde alcoholwarmte je verder genieten tot aan een zacht bittere, iets zurige warme afdronk die nog een tijdje verder invloed uitoefend.

    Bierfirma De Brouwmoaten, Schaapstraat 10, Roeselare - 0479 19 33 2 - wukbier@gmail.com

    Reageer (0)

    19-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit fruitig oak-bier werd gebrouwen bij de  Nederlandse Brouwerij Lindeboom onder algemeen toezicht van Roeselaarse moutbakker en brouwingenieur Bert Van Hecke, brouwerijbouwer en uitvinder van de Triporteurbieren. Als moederbier werd de quadrupel Full Moon gebruikt, het bier dat op volle maan wordt gebrouwen, met toevoeging van kriekextracten om tijdens het brouwproces (koken en lageren) eigen geroosterd, uit onze Ardennen gehaald, eikenhout onder lage temperatuur aan te brengen. Om de unieke bitterheid in het mondgevoel te bereiken werd een authentieke historische zoetstof (geen suiker) ingebracht, iets wat men in een ver verleden al gebruikte om hun bruin bier te verzoeten.

    Proefkotje: Helder roodbruine kleur met een kleine mousserend beige schuimkraag en zachte carbonatatie. Een fruitig (cuberdon, groene appel) aroma met een scherp geroosterd moutbitter gevoel. In het zoet en fruitig (inlegkrieken) mondgevoel wordt al meteen de (licht storende) gebrande eik aangetroffen bij een matige alcoholwarmte Met een gevoelige moutbittere smaak komt men aan bij de droge inschikkelijke gebrande moutbittere afdronk.

    BOM Brouwerij,Armoedestraat 11 - Loods 3, Roeselare - 0479 68 10 24 - bert@bombrewery.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WUK Oltegoare ipa - 6,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Roeselaarse Brouwmoaten hebben met hun 'Oltegoare' opnieuw een bier met een sterk Westvlams karakter.  Deze IPA wordt gebrouwen in de ketels van Het Gulden Spoor Gullegem met naast gerstemout vooal een overvloed aan Amarellohop. Dit lekker gezelsschapsbier linkt zijn naam aan de kracht van samen zijn en meteen een eerbetoon aan alle hommelliefhebbers.

    Proefkotje: Licht wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het zachte moutaroma wordt  overheerst door de fruitigheid (pompelmoes) veroorzaakt door het gebruik van de hopsoort. Het mondgevoel straalt een lichte bitterheid uit waarbij ook hier de matig aanwezige mout wordt overruled door de aanwezigheid van frisse fruitigheid en citrusgevoelige hop die je met een zalig gevoel verder  begeleidt naar een droge, langdurige en zachthopbittere afdronk. 

    De Brouwmoaten, Schaapstraat 10, Roeselare - 0479 19 33 32 -wukbier@gmail.com

    Reageer (0)

    05-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pauwel Kwak Rouge - 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit prachtig fruitig, zeer verfrissend, speciaalbier is gebaseerd op het unieke recept van de vroegere Pauwel Kwak en intussen een mooi plaatsje veroverd in het Internationaal gamma der fruitbieren.                                      Gebrouwen met toevoeging van gerst- cara- en PaleAlemouten en nog een toets tarwe, Poperingse hopextrakten East Kent, Golding, Cascade en Hallertau Hertrücken, kristalsuiker en voor het gisten werd 3787 Trappist High Gravety gebruikt. Voor het fruitige koos men voor natuurlijke kersaroma’s.

    Proefkotje: Helder robijn (bordeaux) rode kleur met een romige, wandklevende roze schuimkraag en bruisende carbonatatie. Een overheersend zoete cuberdon en moutaroma met een idee naar de Pino Noirwijn en de geur van krieken, bessen en framboze hun weg zoeken. In het mondgevoel brengt een zoete-zure aanvulling de smaak naar de alom vertegenwoordigde aanwezigheid van een zeer zoet aanvoelende, fruitige maar met geringe moutbitterheid waarin er toch wat plaats is voor een beetje alcoholwarmte en eindigde op een lang durende zweemzoete vermoute maar plakkerige afdronk.

    Brouwerij Bosteels, Kerkstraat 96, Buggenhout - 052 33 23 23 - info@kwak.karmeliet.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lupulus Hopera - 6%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de noemer ‘Hops symphony’ en ‘Just Fabulus’ is deze Lupulus Hopera een bier van het type ‘Moderne Pale-Ale’. Het wordt gebrouwen door de Waalse brouwmeesters Julien en Tim Gobron beide zonen van uitvinder Pierre Gobron, medestichter  van het kabouterbier La Chouffe. In een vorig leven had de brouwerij de naam ‘Les Trois Fourquets’)                           Naast de nodige gerstemout wordt er nog gebruik gemaakt van een viertal hopsoorten uit vier verschillende werelddelen die een zekere complexe finesse geven. Verder nog enkele mysterieuze, exotische hopsoorten, die v het subtiele karakter van het bier helpt beïnvloeden en met een uitgesproken bitterheid, die met haar vakkundig gecontroleerd 35  IBU weerheeft.

    Proefkotje: Licht wazig, goudkleurig met niet al te grote maar romige witte schuimkraag en een prikkelende carbonatatie. Het aroma wordt al onmiddellijk gekenmerkt met het fruitige pompelmoes van de gebruikte hop. Deze hopexplosie is ook in het mondgevoel te bemerken en dit met een evenwichtige combinatie met het aanbod moutbitterheid. In de citrusgevoelige smaak worden ook nog  de gewaarwording van iets fruitigs (abricoos, pruim) en dit geweldig lekker gevoel brengt je naar een droge, mild zoete en fruitige hopbittere afdronk waarbij je nog een lange tijd kan blijven nagenieten.

    Brasserie Lupulus, Courtil 50, Gouvy - 080 64 38 39 - info@lupulus.be

     

    Reageer (0)

    04-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mok Coconut - 12%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tussen de vaste waarden van zijn gamma brengt brouwmeester Dirk De Meester regelmatig creatieve brouwsels, éénmalig en/of Limited Edition op de craftbiermarkt. Een van deze uitzonderlijke recepturen is een Russian Imperial Stout bewerkt met geroosterde cocosnoot schilfers die een aparte smaak garanderen.

    Proefkotje: Zwart van kleur met mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een kruidig met geroosterde moutigheid omweven aroma zet zich verder  voort in een koffiesmakend moutbitter mondgevoel met een zacht koffiesmaakje. De voorziene alcoholwarmte is er al duidelijk aanwezig en vervolgt zijn weg naar een mild bittere, licht kruidige afdronk en ver in de achtergrond toch wat cocosnoot te bespeuren maar de alcoholwarmte je nog een tijdje verder laat nagenieten.

    Brouwerij De Meester, Nelcastraat 1D, Lendelede - 0468 14 36 80 - btouwerij-demeester@telenet.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bourgogne des Flandres - 5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De geschiedenis van dit authetiek recept ontpopt zich ongeveer 110 jaar geleden in de verdwenen Brugse brouwerij 'Den Os' en werd met de huidige technieken door brouwmeesters Thomas Vandelanotte en Edward Martijn opnieuw tot leven gebracht. Dit versnijdingsbier verdiend zijn plaatsje in de rij 'Vlaams RoodBruin' Op een Brugse zolder met de medewerking van een strak geheimghouden gist wordt het basisbier 'Bruinen Os' gebrouwen en gegist in open kuipen. Na de gisting en lagering wordt het oordeelkundig geblend met een lambiek (Brettanymces, Bruxellencis) van de zusterfirma Timmermans. De jonge lambiek gaat  door een rijpingsproces van een 12-tal maanden in eikenhouten foeders te Itterbeek waarna beide bieren worden verenigd en deze doordrinker met zijn uniek smaak terug naar de Westvlaamse hoofdtad.

    Proefkotje: Helder roodbruin van kleur met een fijne, licht beige, schuimkraag en gezapige carbonatatie. Een licht zurig, met roodfruit doorweven, moutaroma waarin je met veel genoegen het bekende rijpingsproces ontdekt. In het mondgevoel wordt je geraakt door een subtiele moutbitterheid met daarin een zoete fruitigheid (zoete appel, honing) die hun perfecte rol vervullen en je meevoeren naar een zeer aangename bittere afdronk waarin je ergens de aanwezigheid van zoethout herkend.

    Brouwerij Bourgogne des Flandres, Kartuizenstraat 6, Brugge - 050 33 54 26 - info@bourgognedesflandres.be

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs