PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
22-10-2025
Rookop - 6.1% - EBU 20 - Terrest Houthulst
Dit authentiek kerstbier, die de volksmond gaf aan het legendarische feestbier, dat tot 1963 werd gebrouwen door de familie Six in de voormalige ‘kinderbrouwerij Sint-Joris’ te Reningelst. Bioboer en brouwer Joris Cambie maakte er een volgende productie van zodat een stuk geschiedenis verder bleef bestaan. Nu breien ze, na enkele omzwervingen, er bij ‘Hoevebrouwerij Terrest’ een verder leven aan. Net zoals in alle andere brouwsels van ‘De Plukker’ werd gebruik gemaakt van de Poperingse biohopsoorten. Hier is het ‘Pelgrim’ en ‘Golding’. Een anekdote waar de naam ‘Rookop’ vandaan komt. In den beginne, bij Brouwerij St Joris, waren de flessen donker groen. Ze hadden een blond en een bruin bier. Om het bruin bier te herkennen werd een dikke rode streep opgetrokken. Later kwamen de etiketten en zou het probleem van het verdwijnen, door het wassen, van de rode verf zijn opgelost maar de brouwerij had door de geringeverkoop geen budget. De oplossing was voor het bruine bier een rood kroontje. Een fles met de rode kop werd dan ‘Rookop’.Proefkotje: Helder roodbruine bierkleur met fleurig mousserende donker beige schuimkraag en parelende carbonatatie. Een aroma van licht gebrande moutbitterheid waarin koffie en chocolade het gevolg is. Het mondgevoel is tamelijk bitter met een kruidige aanwezigheid van gedroogd fruit (jeneverbessen), Met een mild ‘stout’ gevoel kom je aan een iets droge, bittere afdronk waarin vooral wat zoethout merkbaar wordt en de beperkte koffie-chocolade je met een heerlijk gevoel om eenverkoop geen budget. De oplossing was voor het bruine bier een rood kroontje. Een fles met de rode kop werd dan ‘Rookop’.
Proefkotje: Helder roodbruine bierkleur met fleurig mousserende donker beige schuimkraag en parelende carbonatatie. Een aroma van licht gebrande moutbitterheid waarin koffie en chocolade het gevolg is. Het mondgevoel is tamelijk bitter met een kruidige aanwezigheid van gedroogd fruit (jeneverbessen), Met een mild ‘stout’ gevoel kom je aan een iets droge, bittere afdronk waarin vooral wat zoethout merkbaar wordt en de beperkte koffie-chocolade je met een heerlijk gevoel om een volgende slok vraagt.