Samen met BPC 't Plakkertje Roeselare geproefd en besproken tijdens de kerstbieren-tasting. Voor het eerst gebrouwen in 1991 op vraag van de vele bierliefhebbers naar een sterk eindejaarsbier. De naam verwijst naar het Franse 'Buisson of Britse 'Bush' wat struik betekend. De bush-bieren hebben internationale waardering doch in Amerika, wegens verwarring met President George Bush moest de naam veranderen in 'Scaldis' wat Schelde betekend. Voor zijn Bush Noel gebruikt de brouwer een traditioneel procedé dat bestaat uit het plaatsen van Saaz opbellen in de vaten vier tot zes weken te laten rusten waardoor het een zeer kenmerkende smaak krijgt Het werd een gefilterd hoge gistingsbier op basis van gerstemout, subtiele hop kandijsuiker en water.
Proefkotje: Wazig amberbruin (karamel) van kleurig met kleine mousserende beige schuimkraag en stevige carbonatie. Een fruitige (zoete druiven) karamelmoutig aroma waarin een soort lijmgeur aanwezig is en er een echt gekruide hop aan komt. Een complex mondgevoel waarin een lichte alcoholwarmte omringt wordt door een bijna en zoet karamelgevoel en de fruitigheid (druiven, rozijn) met een toetsje kaneel zich aangenaam verder zet naar een milde door alcohol omrande bloemige, naar vanille smakende, bitterzoete heerlijk gekruide afdronk waar ook hier de aanwezigheid van kaneel en geconfijte suiker zich aanmeld.
Dubuisson, Chaussée de Mons 28, Pipaix - 069 67 22 - info@dubuisson.com
|