PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
05-01-2015
Rio Reserva 2011
Reeds meerdere malen gedegusteerd maar nu hebben ze hem in het mooie Struise gamma van 't Kroegske Izegem. Ooit gebrouwen in 2008 in samenwerking met brouwmeester Rychei Sagawara San van de Rio Brewery & Co. Als inwerkende rustplaats werd gekozen voor de smaak afgevende Bourbon Barrels uit Kentucky.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en goede carbonatie. Een kruidig wijn- caramelmoutaroma met gegevens van perzik en sinaasappelzeste. De zoete smaak herbergt een lekkere alcoholwarmte doorheen de fruitige toetsen van onder meer vijgen en rozijnen en het noodzakelijke eik- en wijnachtig gevoel. Het eindigt dan ook met een lange, droge kruidige afdronk. Zeer smaakgevend maar meer als nabieritief (degustief)
Meegenomen uit het grote gamma streekbieren bij Bierhalle Deconinck (Bosstraat 37) te Vichte. Deze RIPA (een ipa met rogge) werd gebrouwen bij Boelens (Belsele) door de legendarische Oberman Werner Mertens (ja van Huisbrouwerij Drie Vaten, Ekeren) met gebruik van rogge en hopsoorten als Cascade en Mozaïk. Zal zeker aanbeden worden door alle bierliefhebbers in het Ober Winterbier Festival 2014 in Essen
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een goede carbonatie.. Een overheersend fruitig hoparoma met toch wat plaats voor wat moutbitterheid. Ook in de smaak die zachte hopbitterheid met toets van citrus. Dit alles voelt even lekker tot ver in de hopbittere afdronk. Een overheerlijk abieritief en graag gevraagd degustatiebier.
Brouwerij Boelens, Kerkstraat 7, Belsele - Tel: 03/772 32 00 - http://www.brouwerijboelens.be - Info W. Mertens: info@drievaten.be
Van deze Ardense IPA (Saison style) genoten tijdens Winters Bierfestival 2014 Vichte samen met de zeer sympathieke (wild) troufette Cathérine Minne. Gebrouwen (sinds 2011) met de aromahop Cascade en dry-hopping met ondermeer de bitterheid van Hallertaü Magnum. Ook gebruik van spelt en Orvalgist.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een zachte carbonatie. Het aroma is licht moutig met zeker plaats voor een heerlijke hoppigheid. In een kruidig lichtbitter mondgevoel met toets van citroenzeste en ananas is er ook hier een heerlijk zachte hopbitterheid aanwezig die vlot overgaat naar een iets honingzoete bitterheid in de droge afdronk. Overheerlijk degustatiebier.
Brasserie de Bastogne, Chaussée de Bastogne, Vaux-sur-Sure - gsm Catherine: 0475/878 366 - info@brasseriedebastogne.be - https://brasseriedebastogne.worldpress.com
Batch 6, gebrouwen in februari 2014 en lekker van genoten in de kasteelhalle tijdens Horeca Expo samen met Frédéric Boulez, commercieel manager bij Brouwerij Van Honsebrouck. Tijdens het brouwproces werden de befaamde rode Ablacinska krieken mèt pit enkele maanden getrokken in de gueuze Fond Tradition. Zeer lekker abieritief en eentje om gezellig van te genieten.
PROEFKOTJE: Robijnkleurig met fijne roze schuimkraag en een zachte carbonatie. Zoet kersenaroma met een heerlijke citrustoets en de moutere geur bij het aanwezige melkzuur. Een fris en fruitig mondgevoel waarin ook hier het melkzurige nadrukkelijk aanwezig is en goed in balans met de smaak van ingelegde krieken. De afdronk is een lekkere droge en fruitige moutbitterheid met een gedempt lambiekgevoel in de keel.
Genoten van 'vat in 't Bourgondisch Kruis te Deerlijk (Belgiek). Deze roodbruine imperial IPA is met zijn 9% alc/vol en vooral de 163 EBU een der bitterheden van ons brouwlandje. Een wetenschappelijk verantwoordde samenwerking tussen enkele grootheden uit de Europese brouwereld: Mikkeler (Denemarken) en 'oeze' Struise Brouwers.
PROEFKOTJE:rood amberkleurig met mooie beige schuimkraag en een behoorlijke carbonatie. Een complex aroma waarin de caramelmoutigheid zijn evenwicht vindt met de stevige fruitige hopbitterheid. In de smaak is natuurlijk de eigenzinnige zachte hopbitterheid overheersend maar toch is er plaats voor wat caramelmoutgevoel. De heerlijk lange pompelmoesachtige afdronk met heel wat bitterheid maakt het een uitstekend degustatie biertje van.
Deze abieritief meegenomen uit het grote gamma Alvinne bieren bij Bierhalle Deconinck te Vichte. Het bier werd een eerste keer gebrouwen in 2005 onder de naam 'Alvinne Extra' waarna het iets later opnieuw verscheen onder de noemer 'Alvinne Extra Restyled'. In 2010 werd gebruik gemaakt van eigen Morpheusgist en kwam het als 'Morpheus Extra RA' op de biermarkt (RA betekend Restyled Again) Naast hun eigen wilde gist werden ook moutsoorten gebruikt samen met de hopsoorten Chinook (aroma) en Cascade (bitterheid)
PROEFKOTJE: Amberkleurig (6 ebu) met een romige witte schuimkraag. Een uitgesproken zacht hoparoma met een nootachtige mouttoets.In de zacht hopbittere smaak komt het fruitige (sinaasappelzeste) van de Morpheusgist goed tot uiting en gaat verder in de droge zachte hopbittere afdronk met een zoete kruidigheid in de keel.
Gebrouwen als Britse IPA voor het 11° Zythos Bierfestival te Leuven door zigeunerbrouwer Jef Pirens Brioj d' Oude Maalderij) bij Brouwerij Alvinne te Moen. Geproefd en genoten in 't Kroegske te Emelgem. Er werd gebruik gemaakt van gerst- en tarwemout en een typischs Britse hop.
PROEFKOTJE: Goudamberkleurig met mooie romige schuimkraag en een fijne carbonatie. Licht fruitig (abrikoos, mango) moutaroma met tussendoor een citrusachtige gistgeur Complex, goed uitgebalanceerde, zachte zoete en fruitige hopbitterheid (Britse IPA) in het mondgevoel met een lange, droge, iets fruitige afdronk. Zeer goed terras- en abieritiefbier.
Huurbrouwerij d' Oude Maalderij, Zwevezelestraat 4, Koolskamp - gsm: 0486/69 30 34 - info: doudemaalderij@hotmail.com
Meegebracht uit het grote gamma specialletjes bij Bierhalle Deconinck te Vichte. Deze smaakvolle 'American IPA Style' is een single hop bier gebrouwen in de 'Proefbrouwerij' (Lochristi) voor het Deense bierbedrijf Mikkeller. Bij de receptuur werd gebruikgemaakt van de 'dubbeldoelhop' Warrior gekweekt in het hommelbedrijf 'Yakima Chief Rabcha' te Summyside Washinton Vs maar bewaard in Louvain-La-Neuve.
PROEFKOTJE: Wazig koperkleurig bier (6,8%) met romige beige schuimlaag en een stevige carbonatie. Het heeft een aroma van tropisch fruit en bloemige hop maar ook een korte moutige inbreng. Zeer evenwichtig smaakgevoel waarbij naast de moutbitterheid het bitterzoete van de gekozen hopsoort 'Warrior' de smaakzin bepaald. Een lange, droge citrus caramelbittere afdronk. Heerlijk degustatiebier (EBU 115)
Aspergebier, een rariteit in de groenselkesbieren; Meegenomen uit hety grote gamma speciaalbier bij Bierhalle Deconinck te Vichte. In het verleden reeds gebrouwen in het Nederlandse Raalte. De Belgische versie werd gebrouwen bij 't Hofbrouwerijtje (Beerzel) in opdracht van Aspergeteelt Pietyer Gooris te Begijnendijk. Gebrouwen met asperges en hop van eigen bodem. Het etiket werd vervaardigd door Aronaver (Naomi Verlinden).
PROEFKOTJE: Helder blond bier met geringe witte schuimkraag maar een leuke carbonatie. Zowel aroma als smaakgevoel zijn nadrukkelijk asperges aanwezig. Een zachte bitterheid van de groente gaat verder van de smaak naar de droge lichtbittere afdronk. zeer goed als degustatiebier of gezellige en apart abieritief.
Gedegusteerd bij Bierhalle Deconinck (Bosstraat Vichte) tijdens de voorstelling van enkele bieren van brouwerij Gulden Spoor door de mooie verschijning van vertegenwoordigster Isabelle 'Belle' Depuydt. Het colaboration beer (7,5%) met Butchers Tears (Amsterdam) waarin enkele Europese hopsoorten doorlopend zijn toegevoegd die er een uitgesproken IPA van maakt. Zeer prachtig degustatiebier.
PROEFKOTJE: Donker amberkleurig bier met mooie romige schuimkraag en stevige carbonatie. Een fruitig, bloemig hoparoma overstijgt alles en deze intense hopbitterheid zet hem verder in het volle mondgevoel en smaak met een toetsje van sinaasappelzeste. De stevige groene hopsmaak leent zich ook in de lange droge afdronk.
Nen 'Kavès', van oorsprong uit de 17de eeuw en gebrouwen sedert 1976 bij Brouwerij Verhaeghe te Vichte in opdracht van de 'Confrèrie van de Gilde der Heren van Lier'. Gevonden bij de herschikking van mijn bierkelder en net net niet over het tijdslimiet. 'Caves' mag enkel worden geschonken op Lierse grond (plaatsen waar Lierse grond werd aangebracht). In mijn tuin staat dan ook een urne met Lierse grond.
PROEFKOTJE: amberkleurig met mooie romige schuimkraag en stevige carbonatie. Een zuur/zoet, wijnachtig aroma met een fruitigheid van onder meer mango, groene appels en citroenzeste. Er heerst ook een invloed van de eikenhouten foeders waarin het bier lange tijd gerust heeft. Dit alles gaat over naar de licht zoet zurige smaak waarin vooral het wijnachtige naar boven komt. De lange afdronk is dan ook zoete en fruitig. Perfect degustatie bier.
Brouwerij Verhaeghe, Sint Dierikserf 1, Vichte - 056/77 70 32 - info@brouwerijverhaeghe.be - www.brouwerijverhaeghe.be - De Gilde der Heren van Lier, St-Walburges en St-Rochus, Martinushoek 4, Lier - 0413/736 969 - info@herenvanlier.be - www.herenvanlier.be
Meegebracht uit Delhaize Izegem. Een oorlogsherrinnering vanuit 'Flanders Treasures Brewery', het nieuwe speeltje van Filip Vanhaverbeke en Isabelle David uit Bistro De Golf te Ieper. Deze Engelse Ale werd gebrouwen bij Brouwerij Anders (Halen) met toevoeging van de hopsoorten Goldngs, Saphir en Fuggles uit onze Nationale hommelvelden samen met een geheime kruidenmengeling.
PROEFKOTJE: Helder licht amberkleurig (5,5%) met mooie witte schuimkraag en esthetische carbonatie. Fruitig (mango) moutig aroma met lichte toets van kruidigheid. Een frisse, zoete smaak herbergt een zachte, kruidige bitterheid die uitvloeit naar een iets zurig prikkelde, droge licht bittere afdronk. Goede dorstlesser.
Bistro De Golf, Albert Dehemlaan 24/B, Ieper - 0474 076 442 - mail: info@flandertreasure.com - http://www.flanderstreasure.com
Gekregen van Bruno en Gudrun ('t Gaverhopke) op mijn verjaardagsdrink in Bourgondisch Kruis (Deerlijk). Op het etiket de mooie snoetjes van de Evabrouwsters Gudrun Vandoorne (Gaverhopke Stasegem) en Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte). Zacht kriekbiertje gebruikt tijdens het aanmaken van 'Wacho's stoofpotje'. Eentje voor de pot en eentje voor de kok.
PROEFKOTJE: Helder robijnrood met licht rose schuimkraag. Aroma van kerssiroop met een lichte zurigheid en een toetsje kaneel. Een fris dun mondgevoel met zachte carbonatie. De smaak is zoet zurige kriek maar niet plakkerig of overheersend met een lichte moutbitterheid. Ook in de afdronk een frisse zachte bittereheid dus een heerlijke doordrinker met een zoet-zuur tintje.
Meegenomen uit de rekken bij Bierhalle Deconinck te Vichte. Deze spectaculaire tripel is een receptuur van Emanuelle Corazzini van Bras. Nova Birra. Het wordt voorlopig gebrouwen in de ketels van Brass. De Ranke te Dottenijs. Er werd gebruik gemaakt van ondermeer pilsner gerstemout en vooral een comfortabele hoeveelheid hop (Nugget en Willamette). Tijdens de rijping wordt dan nog een Elzasser Triskel dry) hopping aangebracht om de smaak intenser te maken.
PROEFKOTJE: Helder amberkleurig met stevige witte schuimkraag en een prachtige carbonatie. Het aroma is vooral fruitig hoppig met een toets van kruidige mout.De complexe volle smaak heeft een mooi evenwicht tussen de fruitiger hop en de kruidige moutbitterheid en met een zachte alcoholwarmte. Een frisse afdronk met prikkeling van hopbitterheid wat het zich verleent tot een prachtig degustatiebier.
Nova Birra, Avenue Cyclaam 2, Braine L'Allued (Eigenbrakel), Tel E. Corazzini 0475/262 796 - mail; info@novabirra.com - website: http://www.novabirra.com - ook op FB
Als abieritief in Hotellerie 'Charme de la Semois'(Alle-sur-Semois) tijdens bierreis Toogoloog Middelkerke. Het wordt gebrouwen bij Brasserie du Bocq (Purnode) voor de 'Confrérerie de la bière Godefroy' als huisbier op het Kasteel van Bouillon van de beroemde kruisvaarder.
PROEFKOTJE: Amberkleurig bier (8%) met romige witte schuimkraag. Zacht mondgevoel met een mooie carbonatie. Een scherp, zoet karamelmoutaroma met toch een kruidige toets. De fruitige smaak heeft een zacht kruidige moutbitterheid en een zoete lichtkruidige afdronk.Prachtig degustatie en foodparingbier.
Brasserie du Bocq,Rue de brasserie 4, Purnode - Tel: 082/61 07 80 - info: brasserie@bocq.be - www.bocq.be
Bij 'Brasserie et Distillerie Caulier' in Peruwelz gebrouwen door en met Volle Maan ( iedere fles draagt maandvermelding) naar traditioneel recept van de Cisterciënzer Abdij Paix Dieu (Amay) en met gebruik van goed gekozen lokale ingrediënten.
PROEFKOTJE: Wazig blond bier (9%) met romige schuimkraag en stevige carbonatie. Een prachtig zoethoppig aroma met gezonde kruidigheid. Ook in de smaak wat hopbitterheid en een kruidige alcoholwarmte. Een frisse honingzoete en lichtbittere in de afdronk.
Brass. Caulier, Rue de Sondeville 13.41, Péruwelz - 069/36 26 10 - www.brasseriecaulier.be - Caulier Developpement, avenue des artisans 35, Ghislenhien - 068/44 58 74 - 0476/219 606 - www.brasseriecaulier.be
Een van de betere bitternissen van het afgelopen jaar. Geproefd en genoten in bier- en eetcafé Kroegske (vijfwegenstraat 35) te Izegem/Emelgem. Een prachtuitvoering van het duo Ronald en Monique van brouwerij 'De Dochter van de Korenaar' werd aangemaakt met de moutsoorten Minich Cara-Hell & pilsmout waarbij er tevens 6 soorten hop werd gebruikt (6 kg/1000 L + 2 kg dry-hopping).
PROEFKOTJE: Donkergoud kleurig met mooie, romige witte schuimkraag en gelijkvormige carbonatie. Fruitig en bloemig (mango) hoparoma met toets van citroenzeste. De zwaar volmondige smaak is overwegend hopbitter en zeer droog in de lange bittere afdronk. Een sterk aan te raden degustatiefje of abieritief.
Brouwerij De Dochter van de Korenaar, Pastoor de Katerstraat 24, Baarle-Hertog (België) - Tel: 014/699 800 - info: brouwerij@dedochtervandekorenaar.be - Web: www.dedochtervandekorenaar.be
Smakelijk van genoten op het terras van Brouwerij Gaverhopke te Stasegem; Dit uniek degustatiebier (zachte IPA) werd ontwikkeld door Nathan Peeters uit Leest voor zijn bedrijfje 'Brouwershof te Steynemolen' Van kleinschalig naar grotere omzet in de ketels van Brouwerij Gaverhopke (Steenbrugstraat 187) te Stasegem.
PROEFKOTJE: Helder blond biertje (7%) met romige schuimkraag. Fruitig overheersend hoparoma (pompelmoes) met kruidige toets en een perfecte carbonatie. De smaak is zacht hopbitter waarbij het samenspel van de gebruikte Nieuw Zeelandse 'dubbeldoel' hopsoort 'Nelson Sauvin' met de juiste hoeveelheid kardemon een uniek gevoel bezorgen. De droge hopbitterheid in de afdronk maakt er een prachtig degustatiebier van.
Brouwershof te Steynemolen, Witveld 1, Leest (Mechelen) - info@brouwershofsteynemolen.be - info via Facebook -
Geproefd en genoten in 't Kroegske (Vijfwegenstraat 35) te Emelegem (Izegem). Dit gitzwart Russian Imperial Stout Type (10%) werd speciaal voor de Amerikaanse markt gebrouwen. Receptuur van dehobbybrouwers bij Het Nest maar gebrouwen bij Brij. Pirlot te Zandhoven. Met traditionele mooi gebrande mout heeft het een tijd geslapen en ontwikkeld in eikenhouten wijnvaten waardoor de gebrandigheid, koffie en mokka nog intenser aanwezig is. Er komen verschillende versies van in de toekomst.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met niet al de grote, romige, beige schuimkraag. Fruitig moutaroma met een lichte azijnzurige wijntoets. De stevige geroosterde karamelmoutsmaak bevat chocolade, mokka, donker fruit maar toch een lichte hoppigheid tussendoor. Een korte afdronk met ook hier een heerlijke wijnbitterheid. Stevig degustatiebier voor de frisse zomeravonden.
Gedegusteerdals afsluiter bij B&B 'La Vieille Forge' (Mont) tijdens de feestelijkheden van de 'Choufferie 2014'. Deze milkstout (6,2%) wordt gebrouwen door de Westvlamse brouwmeester Pol Ghekiere in zijn Microbrouwerij 'Inter-Pol' in de nabijheid van het B&B en 'Au Grand Café van Pol en Tine. Er is toevoeging van ondermeer kandijsuiker, cacaopoeder en lactose. 'Inter-Pol: no police, great beer (Ben Vinken)
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met mooie, romige schuimkraag. Deze speciale stout heeft een overwegende geturfde moutbitterheid met toch een licht zoet mondgevoel dat in de droge moutbittere afdronk heel lang blijft hangen. Zeer aangenaam degustatiebier en volksvriendelijk biertje.