PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
21-02-2014
BE-NL Double IPA
In november 2013 waren we getuige van een samenwerking met Wouter Vermeersch, brouwmeester bij Eutropius Heule en de Nederlandse brouwerijen De Eem (Amersfoort) waarbij recepturist-brouwer Ruud van Moost en de jonge brouwgasten Nando Servais en Timothy Waremante van de Nederlandse 'De Pampus' Amsterdam. De toevoeging (in +9 beurten) van de hopsoorten Chinook, Bramling Cross, Columbus, Galaxy en Centenial bracht de EBU teller op 70. HHet bier is momenteel verkrijgbaar op de proefzolder van Brouwerij Eutropius in Heule en nog enkele bij Bierhalle Deconinck (Bosstraat 37) Vichte.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie vaste schuimkraag. Een fruitig aroma (ananas, mango en wat sinaasappelzeste) met hoppige aanwezigheid. Een stevige volmondigheid, romig en met de juiste hoeveelheid carbonatie. De smaak herbergt een zeer aangename maar toch stevige hopbitterheid. Ook de droge hopbittere afdronk heeft het bier een mooie afsluiter. Prachtig degustatie- en terrasbier.
Dit suikervrij bier (alle moutsuikers zijn uitgegist) aangekocht bij Bierhalle Deconinck in Vichte en ook op de kaart in Bourgondisch Kruis te Deerlijk (Belgiek) wordt gebrouwen door Bouwerij De Graal in Brakel. Deze speciale hopbittere tripel met zowel een late als dry-hopping is zeer geschikt voor diabetici.
PROEFKOTJE: Een complex citrus aroma met gevoel van sinaasappelzeste en perzik. Het brengt een evenwichtig mondgevoel met een stevige carbonatie. In de smaak is het kruidig koriander in een mouterig gevoel met iets peperigs de voorbode van een kruidige en zachte hopbitterheid in de afdronk.
Dit speciaal biertje aangeboden door Danny van Kroegske te Emelgem wordt gebrouwen bij de bekende brouwerij Anders uit Halen voor de familie Vansimpsen op basis (de zaadjes) van de, als streekprodukt erkende Haspenhouse waterkers. Deze brengt een kruidige gewaarwording door het gebruik van 'cresonette zaadjes' tijden het kookproces die met zijn speciale bitterheid een meerwaarde heeft aan het mooie mondgevoel.
PROEFKOTJE: Een uitgesproken kruidig mout en hoparoma. In de smaak plaats voor romige fruitigheid (abricoos) met toch wat citrusgevoel. een zachte carbonatie leid naar een zachte bitterheid met toch iets zoetigs in de keel. Mooi dessert of abieritefbier.
Brouwerij Anders, Stadsbeemd 1025, Halen - Tel: 013 460 360 - info@bieranders. be - www.bieranders.be - La Cress bvba, Kraaiboomstraat 37, Tongeren - gsm: 0473/58 89 13 - info@lacess.be -www.lacress.be
Dit donkerblond bier van amper 4,3% meegebracht uit het grote aanbod bij Bierhalle Deconinck te Vichte. 'Caulier Extra', met zijn trendy verpakking, is een nieuw gegeven in de 'Sugar Free' gamma van Caulier Developement. Er werd gebruik gemaakt van een de krachtigste hopsoorten. De 'Simcoe' is een Amerikaanse hop dat zowal aroma als bitterheid (EBU 25) veroorzaakt. Met zijn 30 kcal/100 ml is het dan ook een zeer gezond biertje.
PROEFKOTJE: Fruitig, hoppig citrusaroma (pompelmoeszeste) met een licht parelend, natuurlijke carbonatie. In de frisse smaak komt een mooie hopbitterheid naar boven die zich tot in de droge afdronk verder doorzet. Zeer gezonde doordrinker en ook als terrasbiertje lekker.
Ontdekt tussen de vele aanbiedingen in Kroegske Emelgem. Jaren geleden maakte Du Bocq stichter/brouwer Martin Belot de verwijzing naar de authentieke brouwwijze van de Galloo-Romeinen waarvan de sites in de Bocqvallei nog steeds te bezichtigen zijn. Dit goudblondje (9,7%) is uitschieter in het grote gamma 'Galoise' bieren van de Waalse brouwerij.
PROEFKOTJE: Prachtige witte, wandklevende schuimlaag. Een fruitig aroma die de aanwezigheid van koriander en sinaasappelzeste vermoed. Het mondgevoel verraad een zachte alcoholwarmte maar vooral een stevige carbonatie. De smaak heeft naast het licht kruidige een frisse zoetheid (watermeloen) en de zoete, kruidige moutbittere afdronk bevestigd een overheerlijk degustatiebier.
Brasserie Du Bocq, Rue de la brasserie 4, Purnode - Tel: 082 61 07 80 - info: brasserie@bocq.be - www.bocq.be - Vertegenwoordiger John Barrez - 0475 964 364
Tijdens een onaangekondigde proefsessie in Kroegske te Emelgem geproefd. Stouterik, een van de prachtige bieren van brouwers Yvan De Baets en Bernard Leboucq. Vroeger gebrouwen bij Brouwerij De Ranke en momenteel in eigen ketels van Brasserie de la Senne te Brussel. Het is een donkere stout (4,5%) gebrouwen op Ierse wijze.
PROEFKOTJE: Zeer donkere kleur met een uitgesproken koffiearoma waarin een aangename hoppig smaakmaker zich verbergt.Een romige mondgevoel met zachte carbonatie. Ook in de licht bittere smaak is het koffiegevoel aanwezig. De afdronk is zeer evenwichtig lmet een lichte hop en mout bitterheid.
Brasserie de la Senne, Gentsesteenweg 565, St Jans Molenbeek - 02/465 07 51 - info@brasseriedelasenne.be - www.brasseriedelasenne.be
Dit kabouterbierwijntje (9%) geproefd ten huize van mijn biermaatje William Roelens en dit met dank aan Chris Bauweraerts en zijn Duvelse bode Kevin Clement. Uitvinder Duvel-brouwmeester Hedwig Neven verklaart het lekkertje als begeleiding voor een gezellige of feestelijke babbel maar kan ook als abieritief worden genomen. Er zijn amper 12000 flessen gebrouwen.
Chateau d'Ychouffe kwam er na een samensmelting van 60% La Chouffe met 40% Saterneswijnmost van het Chateau du Mes in het Franse Loupiac.
PROEFKOTJE: Fruitig aroma met een vleugje koriander maar ook met invloed van de zoete Saterneswijn. Deze zet zich verder in de frisse zacht fruitige licht gekruide smaak met nauwelijks carbonatie. (wat de bedoeling is). Zacht wijnachtig gevoel in de hemelse afdronk.
Brasserie Achouffe, Rue du village 32, B-6666 Wibrin - Tel: 061/ 28 81 47 - www.achouffe.be - www.beergiftsbelgium.be/nl
Dit suikerarm bier (dus geschikt voor diabetici) kocht ik bij het Izegems Kaashuisje van Gwendoline Dierickx Vissers (Bosmolens); Invoerder is de bekende Bierpromotor Yve Mostrey van 't Koelschip Oostende. Gebrouwen bij de Proefbrouwerij te Lochristi voor de firma Stepaja eveneens uit Lochristi met Municher gerstenmout, Carapils- en chocolademout en met Belgische Goldinghop. Stepa word aangemaakt met stevioglycoside.
PROEFKOTJE: Donkerbruin bier met niet al te hevige beige schuimkraag. Een aroma van zeer zoete geroosterde caramelmout. Ook in de smaak is de chocoladeachtige smaak met toets van donker fruit overheersend. Dit gaat zelfs mee in de moutbittere zoete afdronk.
Deze zeer aangename quadrupel (10%) geproefd in het gezellige proeflokaal bij Brouwerij Maenhout. Het werd voor het eerst gebrouwen in februari 2013 als eerbetoon aan pater Ferdinand Verbiest, afkomstig van Pittem, de thuishaven van brouwerduo Thijs Maenhout en Birgit De Rammelaere.
PROEFKOTJE: helder, amberkleurig biertje met mooie romige schuimkraag; Een zeer evenwichtig mondgevoel met zachte alcoholwarmte. In de smaak komt vooral de geroosterde caramelmout tot uiting. Deze loopt door tot de zachtbittere afdronk. Zeer aangenaam feestbiertje die ook als foodparing hoge waarde heeft.
Deze IPA geproefd ten huize van Biergoeroe William Roelens. Gebrouwen bij de Proefbrouwerij te Lochristi in opdracht van Delhaize en behorende tot het concept 'Single Hop'; Deze XTrem hop Citra (7,1%) werd gebrouwen met een pils- en Munichmout en natuurlijk met de hopsoort Citra, die met haar hoog alfazuur een intense geur en smaak bereikt.
PROEFKOTJE: zacht, bloemig citrusaroma met toets van pompelmoes. Het mondgevoel is zeer evenwichtig hoppig met een zachte carbonatie waarin je ook de smaak van pompelmoes weer vind. De perfecte hopbitterheid voel je ook in de droge afdronk. Zeer geslaagd degustatiebier.
Het biertje (8,3%) opgestuurd door brouwer Ivan Geudens. Onder het motto 'Vals maar (H)eerlijk' wordt het gebrouwen met eigen receptuur in opdracht van Huisbrouwerij 't Drankorgel uit Mol bij Brouwerij De Graal in Brakel. Er zitten 3 soorten mout in en de nagist is een champagnegist die het zowat suikervrij maakt. Er wordt ook gebruik gemaakt van een geheim ingrediënt uit de Geelse regio.
PROEFKOTJE: Complex, moutig aroma met invloed van wat fruitigheid (sinaasappel, perzik). Het mondgevoel herbergt een zachte evenwichtige carbonatie met een zachte moutsmaak waarin toch wat hopbitterheid zit verscholen. Ook de afdronk heeft dat zachte, licht kruidige moutbitterheid. Een fris terras.haard biertje.
Stevig bier gekocht bij Bierhalle Deconinck te Vichte. Het werd geboren in juli 2013 naar receptuur van Rudy Vossen en brouwer Bjorn Desmadry bij Gulden Spoor (Gullegem) voor café, bier- en Absintheshop De Bierboom in Brugge. De naam komt van de stok waarmee de brouwers in het verleden hun vaten droegen.
PROEFKOTJE: Een romige beige schuimkraag. Er heerst een zacht aroma van donkere mout; Ook de smaak is zacht en zoetig met een mooie toets moutbitterheid. In het volle fluweelzacht mondgevoel is er wat kruidigheid (zoethout) en komt er toch wat hopbitterheid aan te pas. Deze is vooral merkbaar in de lange licht droge afdronk. Stevig degustatiebier en met werkelijk een trappistengevoel.
Deze hoppigaard aangekocht bij de bekende Bierhalle Deconinck te Vichte. Het werd, na 2 jaar werkkracht aan de receptuur, gebrouwen door zes vrienden (waaronder 2 brouwers) op een andere locatie. Het projeckt zou in 2015 moeten resulteren met een eigen artisanale brouwerij L'Echasse in de streek van Namen.Er werd gebruik gemaakt door 3 Belgische hopsoorten.
PROEFKOTJE: Citrus en fruitig hoparoma. In de smaak zit ook het zacht exotische fruitig hopgevoel (mango) met een matige carbonatie. Een droge, zeer evenwichtige afdronk. Zeer prachtig terrasbier.
Dit luxe speciaal bier van Carlsberg werd aangeboden via Diamonds & Pearls Communications (met dank aan Debbie Wilmsen). Gebrouwen door meesterbrouwer Dane Morten Ibsen bij huisbrouwerij Jacobsen (Carlsberg) ter gelegenheid van de 200ste geboorteverjaardag van JC Jacobsen, stichter van Carlsberg. Er werd hier gebruik gemaakt van de Tsjechische hopsoort Saaz en toevoeging van engelenwortel, kruidnagel en koriander.
PROEFKOTJE: donkergoud kleurig met stevige schuimkraag. Aroma van zoete mout en fruitige banaan met toch een kruidige toets en wat hoppegeur. Ook in de smaak dat kruidige met een zacht mondgevoel van lichte hopbitterheid. De korte afdronk is toch wel iets lichtbitter.
Niet verkoopbaar in België maar er is een unieke promotie (zolang de voorraad strekt) bij Makro, Metro en Carrefour. Ook bij Bierhalle Deconinck (Bosstraat 37) te Vichte is er promotie.
Deze speciale tripel geproefd tijdens het BLES bierfestival te Zottegem. Gebrouwen onder het goedkeurend oog van brouwer Dany De Smet bij de Proefbrouwerij te Lochriti. Deze afgeleide van Slaapmutske tripel krijgt zijn heerlijke smaak door het gebruik van verschillende bio-mouten in combinatie met goed uitgekozen bio-hopsoorten.
PROEFKOTJE: Dit goudblondje heeft een stevige schuimkraag met een fris, zoet en fruitig (perzik, abricoos) aroma die zich in de zeer verfijnde hopsmaak verder zet en op het einde wat kruidigheid en flinke moutbitterheid herbergt. Een zeer evenwichtig mondgevoel met goede carbonatie. Een mooie zachte hopbitterheid in de korte afdronk nodigd uit. Prachtig terrasbier of bij de warme kachel/haard in de huiskamer.
Dit aangenaam bierje meegebracht na een bezoekje aan Bierhalle Deconinck te Vichte. het is een zeer speciale 'Limited Edition' van de familie Janssens bij Hof ten Dormaal. Dit klassebier is blond en zurig en werd gerijpt in het 'Engelen Burcht met wilde gist uit hun boerderij in Tildonk.
PROEFKOTJE: Wazig met ringetje van romige schuimkraag. Zoetig moutaroma met toets van foederhout. Het heeft een zeer bruisende carbonatie en sprankelt voortdurend de tong. De smaak gaat over naar zoet zurige gisttoets met houtig foedergevoel en een vannilachtige alcohol warmte. Zoet zure sprankelende afdronk.Een zurigheid om van te genieten.
Gekocht aan degustatiede stand van Marianne Vansteekiste (Nemisis) en er thuis op een rustige namiddag van genoten in het juiste gals. De naam 'Omer' komt nog uit de tijd dat de bieren geen merknamen had en naar de brouwerij werden genaamd. De prachtige handgemaakte ramen bij de café's van Bockor dienen als inspiratie voor de stijl en de smaak van het bier. Bij het brouwen wordt gebruik gemaakt van gerstenmout uit de Loirestreek met daarbij 3 soorten hop (Duitsland,Slovenië en Tsjechië) waardoor een specifieke hopbitterheid komt.
PROEFKOTJE: Stevige witte schuimkraag met een stevige carbonatie. De smaak is uitgesproken zacht hopbitter met een klein citrussmaakje tussendoor. Zeer mooi evenwichtig mondgevoel met een aangename fruitige hopbitterheid. Zeer prachtig terrasbiertje.
Sinds oktober 2008 op de kaart van het gezellige proeflokaaltje bij brouwerij 't Gaverhopke en onlangs prachtig opgefrist. Gedronken en geproefd in Kroegske te Emelgem. De naam verwijst naar de bekendheid van muziekstad Harelbeke. Het kleurrijk etiket is ontworpen door massaspektakelmaker Marcel Caluwier.
PROEFKOTJE: Mooie witte schuimkraag met een goede carbonatie. Er herst een fruitig aroma (pompelmoes en groene appels) met toch een licht kruidige toets. In de smaak ook een zoete fruitigheid en een evenwichtige moutbitterheid die overgaat in de droge afdronk. genietbaar TV- en terrasbiertje ondanks zijn 9,8%.
Meegenomen uit het grote gamma streekbieren bij Bierhalle Deconinck te Vichte. Deze Spéciale Belge (5%) werd voor het eerst gebrouwen in 2010 bij De Proefbrouwerij te Lochristi in opdracht van Beerdevolopment Viven uit Sysele (Damme).
PROEFKOTJE: Zeer vaste mooi witte schuimkraag. een moutig aroma met toch een fruitig hopgeurtje. De smaak heeft een aangename, zachte hop gewaarwording mede door de Britse Golding hop. Geen zwaar maar zeer evenwichtig mondgevoel met een lichtbittere lange afdronk. Om van te genieten in alle rust.
Geproefd tijdens het Modest Bierfestival in Antwerpen. Biertje ontsproten uit de breinen (?) van brouwer Johan Brandt en zijn biermaatje Chris Bauweraerts en genoemd naar de bekende Cajun groep 'Big Bayou Bandits' graag geziene gasten tijdens het jaarlijks 'Smisje Feestweekend'. Het bier (amper 4%) werd gebrouwen met de cajunkruiden chili- en cayennepeper. Naast Belgische hop en gist uit dardennen wordt ook gebruik gemaakt van tarwe-, gerst- en roggemout.
PROEFKOTJE: Heerlijk gistaroma en naast het kruidige ook een toets van sinaasappelzeste. In de kruidige smaak vind je een mooie bitterheid, waarschijnlijk veroorzaakt door de aanwezige maar niet te proeven pepers. Ook de afdronk stelt een mooi kruidig gevoel uit. Heerlijk bier om van te genieten.