PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
04-11-2013
Zure van Tildonk 2013
Dit aangenaam bierje meegebracht na een bezoekje aan Bierhalle Deconinck te Vichte. het is een zeer speciale 'Limited Edition' van de familie Janssens bij Hof ten Dormaal. Dit klassebier is blond en zurig en werd gerijpt in het 'Engelen Burcht met wilde gist uit hun boerderij in Tildonk.
PROEFKOTJE: Wazig met ringetje van romige schuimkraag. Zoetig moutaroma met toets van foederhout. Het heeft een zeer bruisende carbonatie en sprankelt voortdurend de tong. De smaak gaat over naar zoet zurige gisttoets met houtig foedergevoel en een vannilachtige alcohol warmte. Zoet zure sprankelende afdronk.Een zurigheid om van te genieten.
Gekocht aan degustatiede stand van Marianne Vansteekiste (Nemisis) en er thuis op een rustige namiddag van genoten in het juiste gals. De naam 'Omer' komt nog uit de tijd dat de bieren geen merknamen had en naar de brouwerij werden genaamd. De prachtige handgemaakte ramen bij de café's van Bockor dienen als inspiratie voor de stijl en de smaak van het bier. Bij het brouwen wordt gebruik gemaakt van gerstenmout uit de Loirestreek met daarbij 3 soorten hop (Duitsland,Slovenië en Tsjechië) waardoor een specifieke hopbitterheid komt.
PROEFKOTJE: Stevige witte schuimkraag met een stevige carbonatie. De smaak is uitgesproken zacht hopbitter met een klein citrussmaakje tussendoor. Zeer mooi evenwichtig mondgevoel met een aangename fruitige hopbitterheid. Zeer prachtig terrasbiertje.
Sinds oktober 2008 op de kaart van het gezellige proeflokaaltje bij brouwerij 't Gaverhopke en onlangs prachtig opgefrist. Gedronken en geproefd in Kroegske te Emelgem. De naam verwijst naar de bekendheid van muziekstad Harelbeke. Het kleurrijk etiket is ontworpen door massaspektakelmaker Marcel Caluwier.
PROEFKOTJE: Mooie witte schuimkraag met een goede carbonatie. Er herst een fruitig aroma (pompelmoes en groene appels) met toch een licht kruidige toets. In de smaak ook een zoete fruitigheid en een evenwichtige moutbitterheid die overgaat in de droge afdronk. genietbaar TV- en terrasbiertje ondanks zijn 9,8%.
Meegenomen uit het grote gamma streekbieren bij Bierhalle Deconinck te Vichte. Deze Spéciale Belge (5%) werd voor het eerst gebrouwen in 2010 bij De Proefbrouwerij te Lochristi in opdracht van Beerdevolopment Viven uit Sysele (Damme).
PROEFKOTJE: Zeer vaste mooi witte schuimkraag. een moutig aroma met toch een fruitig hopgeurtje. De smaak heeft een aangename, zachte hop gewaarwording mede door de Britse Golding hop. Geen zwaar maar zeer evenwichtig mondgevoel met een lichtbittere lange afdronk. Om van te genieten in alle rust.
Geproefd tijdens het Modest Bierfestival in Antwerpen. Biertje ontsproten uit de breinen (?) van brouwer Johan Brandt en zijn biermaatje Chris Bauweraerts en genoemd naar de bekende Cajun groep 'Big Bayou Bandits' graag geziene gasten tijdens het jaarlijks 'Smisje Feestweekend'. Het bier (amper 4%) werd gebrouwen met de cajunkruiden chili- en cayennepeper. Naast Belgische hop en gist uit dardennen wordt ook gebruik gemaakt van tarwe-, gerst- en roggemout.
PROEFKOTJE: Heerlijk gistaroma en naast het kruidige ook een toets van sinaasappelzeste. In de kruidige smaak vind je een mooie bitterheid, waarschijnlijk veroorzaakt door de aanwezige maar niet te proeven pepers. Ook de afdronk stelt een mooi kruidig gevoel uit. Heerlijk bier om van te genieten.
75 Cl fles gekocht bij Bierhalle Deconinck te Vichte en heerlijk thuis ervan genoten.
In de maand juli worden de Lou-bieren gemaakt met 2 jaar oude lambiek met een milde smaak dank zij de Bordeauxvaten. Er worden 330 gr zure kersen per liter gebruikt. Bij Lou Pepe wordt geen jonge lambiek gebruikt maar gesuikerde likeur voor een intensieve fruitsmaak.
PROEFKOTJE: Dit uitzonderlijk robijnrode brouwsel (5%) met fijn koolzuurgehalte heeft een intens kersenaroma en de geur van eikenhout. Het heeft een lichte body met een scherpe zuurheid en degelijke fruitsmaak waarin ook de muffe gewaarwording van het eikenhout zit. Het geheel mondt uit tot een milde droge afdronk. Heerlijk terrasbiertje.
Geproefd van 't vat in de DDB brouwerij in Esen en daarna van 't flesje in eet-biercafé 'Kroegske' (vijfwegenstraat 35) in Emelgem/Izegem.
De naam verwijst naar de altijd dorstige papegaaiensoort 'Ara' maar ook naar het warme land 'Arabië'. Trouwens, het meervoud van 'Arabier' is 'Arabiers'. Het is een blondje van hoge gisting (8%) gebrouwen met gerstengraan en Belgische (Poperinge) hoppen als het bloemige Nugget en Whitebread Golding. Dit via de methode 'Dry-Hopping' wat het bier een hemelse bitterheid schenkt.
PROEFKOTJE: Fruitig (appel) en goed hoparoma met de indruk van wat peper en citrus. Het goed, evenwichtig, vol mondgevoel brengt een zachte hoppigheid over de hele lijn. Er is ook een soort kruidig gevoel en sinaasappelzeste dat zich verder zet in de zoete hopbitterheid van een droge afdronk. Zeer prachtige doordrinker.
Dit blond witbier (5%) werd gerecepteert door 'Het Brugs Bierinstituut (Eli Noë) maar gebrouwen in de ketels van 'De Proefbrouwerij' te Lochristi. Het troebel biertje werd gebrouwen met 2 pilsmouten en 30% tarwegist. daarnaast werd Duitse Halletau Perle hop gebruikt met toevoeging van kamille.
PROEFKOTJE: Kruidig (kamille) gistaroma met een fruitigheid van groene appels. ergens toch wat aromatische hop gewaar. Het licht, evenwichtig mondgevoel bevat een tamelijk zoete moutsmaak, licht gekruid met een licht bittere, droge afdronk waarin het gebruik van honing ietsje meer doorsmaakt. Zeer aangenaam tijdens de maaltijd maar ook als tussendoortje te genieten.
Het Brugs Bierinstituut (Eli Noe), Waalsestraat 39, Brugge - 0499/998 964 (na 17u) - info@brugsbierinstituut.be - www.brugsbierinstituut.be
Geproefd tijdens het bekende Zwevegems bierfestival en beschouwd als een der betere bieren die ik daar genoot. Ieder jaar wordt de hopsoort van Troubadour Magma (Simcoe) gewijzigd. Deze prachtige IPA krijgt een Australische inbreng met de hopsoort Galaxy. Deze kenmerkt zowel als aromaat als voor bitterheid en overheerst dus het concept.
PROEFKOTJE: fruitig hoparoma (mango, pompelmoes) met licht kruidengevoel en wat caramelmout. Deze geuren komen ook voor in de aangename smaak waar nog een proefje sinaasappelzeste in voorkomt. Een evenwichtig en volmondig smaakpallet met een zachte carbonatie waarin een hopbittere droge afdronk er een heerlijk degustatiebier van maakt.
Het 2° biertje in de reeks Novice bieren bij brouwerij Malheur. Dit blonde zusje van 'Novice Black' krijgt zijn zachtheid door toevoeging van Amerikaanse hopsoorten.
PROEFKOTJE: Fruitig moutaroma (abricoos) met toets van pompelmoes. Het is een complex maar evenwichtig mondgevoel met een mooie, stevige carbonatie. In de licht zoete smaak heerst een zachte bitterheid. De frisse afdronk is zoet-bitter. een prachtige terrasbier.
Deze heerlijkheid is te proeven en te genieten in Dardennen bij Pol en Tine van B&B 'La Vieille Forge' (Mont-Houffalize). Gebrouwen met Hallertau hop, gerst- en tarwemout, rijst en haver en als kruiden koriander en sinaasappelzeste. Het eerste bier van Pol Ghekiere (master-brouwer van Inter-Pol) kwam er reeds in 2007 tot hij van zijn Tine met 'kliks en klaks' uit haar keuken werd gebonjourd en in de nabije smidse (uit 1710) begon te brouwen naast zijn klein 'Au Grand Café' waar regelmatig het lied 'Witte Pol, Zwarte Pol....' weerklinkt.
PROEFKOTJE: Moutig, licht kruidig maar vooral citrusaroma. De fris smaak heeft een zeer evenwichtig zacht karakter met een zoet een fruitig mondgevoel. Het aangename van de korianderinvloed vooral te herkennen in de mooie licht-zurige afdronk. Een echte heerlijkheid in de wereld van de witbieren.Wie dit ooit heeft geproefd kan maar één ding zeggen "gif ter oes nog eene'.
La Vieille Forge, Mont 33, B-6661 Mont - Tel: 061:289639 - GSM: 0476/369 639 - info: lavieilleforge@skynet.be - website: vieilleforge.freehostia.com/
Als abieriefbiertje (7,5%) ontdekt tussen de vele streekbieren bij Bierhalle Deconinck in Vichte. De naam is uiteraard ontleed aan de oorspronkelijke vestingsplaats van de brouwerij in Kessel-Lo en werd door Marc Andries van Brouwerij De Vlier als eerste bier met succes gebrouwen.
PROEFKOTJE: Een fris, fruitig tarwearoma waarin de hopsoorten Saaz en Perlehop samen met de appel en sinaasappelgeur samen invloed hebben. Een tintelende fruitigheid waarin gist en honing prioriteit vormen. Een lange lichthoppige afdronk maakt er een prachtig degustatiebier van.
Dit goudhaantje van Haacht geproefd van 't vat in café-bistro Moby Dick (Visserskaai 5) te Oostende. Het was oorspronkelijk een bruin bier van 9% toen het voor het eerst werd gebrouwen in 1950 ter gelegenheid van het feest voor Keizer Karel te Beaumont. Vanaf 1970 werd het vast opgenomen in het gamma van brouwerij Haacht. Daar lieten ze een authentieke aarden pot met 3 oren maken ter herinnering aan de legende van Keizer Karel en 'de pot van Olen'. Goud Blond staat voor het symbool van de zonsopgang. Keizer Karel Goud Blond werd gelanceerd in 2006.
PROEFKOTJE: Fruitig en kruidig moutaroma met toets van zachte aromahop. De bloemige smaak is zoet, mooi kruidig met wat citrusgevoel en een lichte hopbitterheid die het ook meeneemt in de smaakvolle afdronk. Zeer goed terrasbiertje.
Dit prachtig bier staat al een tijdje in de bierbijbel van café Kroegske te Emelgem. Alpaïde wordt gebrouwen sinds 2006 in de café-brouwerij Nieuwhuys in Hoegaarden. Zijn naam verwijst naar Gravin Alpaïde, stichteres van het middeleeuws Kapittel 'Huardis' (Hoegaarden).
Deze karaktervolle tripel (8,5%) heeft zijn smaak te danken aan een verscheidenheid van mouten en Poperingse hop. Hij werd samengesteld, geproefd en goedgekeurd door de Hoegaardse Generaal-Majoor-vlieger Claude Van de Voorde, chef van de tactische luchtmacht
PROEFKOTJE: Fruitig citrusaroma (sinaasappel) waarin mout en vooral hop zich doen opmerken. De zoet fruitige smaak bevat een smaakvolle hopbitterheid met toch wat gevoel voor kruidigheid. Er is er tamelijk lange zoetbittere afdronk met een heerlijk hoppig keelgevoel.
Gekocht bij Bierhalle Deconinck Vichte en genoten van dit heerlijk suikervrij bier. Gebrouwen bij de 'Proefbrouwerij Lochristi voor Caulier Developpement SA (Ghislenghien). Het wordt gebrouwen met gerstenmout en Simcoe hop en toevoeging van wilde kruiden.
PROEFKOTJE: Moutig, fruitig (abrikoos, pompelmoes) aroma waarin ook iets kruidig zit. Een karaktervol mondgevoel met een stevige en evenwichtige carbonatie. De smaak van geroosterde karamelmout maakt het fris lichtbitter en een zoet gevoel. In de lange afdronk is moutbitterheid en kruiden een geweldige ervaring. Zeer genietbaar bier.
De Hopjutters (Stabroek) Hans en Joke Jensen waren al met hun vrienden Olivier Constant en Nathalie Lemmens beste hobbybrouwers van Vlaanderen (Brouwland) en hun 'Triple Hop' in de consumententrophy van Zythos hoog scoorde. Momenteel wordt deze IPA (7,3%) gebrouwen bij De Graal te Brakel. De smakelijke bitterheid wordt gecreëerd door toevoeging van de hopsoorten Cascade, Amarello en Simcoe ook via dry-hopping.
PROEFKOTJE: Aroma fruitig en bloemige citrus hopbitterheid. In de smaak vind je ook het iets zoete citrusachtige van de hop en tevens wat sinaasappelzeste fruitigheid terug. Zeer volmondig met een stevige en evenwichtige carbonatie. De afdronk heeft dan ookeen zeer goede hopbitterheid wat deze IPA tot een uitstekend terras- of abieritiefbier maakt.
Een van mijn lievelings bieren, meegebracht na bezoekje aan Bierhalle Deconinck Vichte en thuis lekker genoten op een rustige TV-avond. Ook te genieten op de Oostendse Bierjutterij 2013.
Een prachtig foederbier van oude lambiek die 18 maanden heeft verbleven in eikenhouten vaten van Brouwerij Bockor.
De naam 'Jacobin' is afkomstig van het beroemde Franse klooster 'Hospiche St Jacques' dat werd gebouwd in 1218 door de paters Dominikanen. Zij dragen nog steeds de naam 'Jacobijnen' en de Bellegemse brouwer Omer-Rémi Vander Ghinste verbleef een tijdje in het klooster als oorlogssvluchteling en grifte de naam 'Jacobins' in zijn geheugen. later noemde hij tal van bieren naar die naam;
PROEFKOTJE: fruitig aroma van melkzuur vermengt met eikenhout. In de romige smaak het zachte melk- en azijnzuur gevoel waarin ook hier het fruitige en de smaak van kersepitten behoren. Sprankelende carbonatie en een vol mondgevoel dat eindigt in een heerlijk zacht zurige afdronk waarin toetsen van vanille en kersen aanwezig zijn.
Dit donker 'Aughems Fluytjesbier' (7%) nogmaals geproefd na een aangename bierreis met BLES. Gebrouwen als vervolg van het succesrijke 'Slaefke' door en voor biervereniging 'De Ouwegemse Fluitjes' met als brouwmeester Yannick de Coqueau in Huisbrouwerij Sint Canarus te Gottem (naast de kerke). Het etiket werd ook bij deze ontworpen door 'Publi Michels' Ouwegem.
PROEFKOTJE: Zoetig moutaroma met kruidige inslag. Een complex mondgevoel waarin de smaak van kandijsuiker niet vreemd is. Een mooie en zeer evenwichtige hopbitterheid met een lange zelfvoldane afdronk die het bewijs van een uitstekend degustatiebier of abieritief levert. Goe bezig!
Meegebracht van 'Tour de Geuze' 2013. Deze fantastische geuze werd gebrouwen op 3/12/2008 op basis van jonge en oude lambiek en grotendeels uit foeder Nr 44 (10.000 liter). Op 31/8/2010 werden 20.000 flessen gebotteld om in april 2013 aan het brede publiek te worden voorgesteld bij de opening van de nieuwe brouwerij Boon.
PROEFKOTJE: Aroma van citroenzuur met invloeden van tropisch fruit. Een zeer evenwichtig, zacht mondgevoel met mooie carbonatie. Een fruitige (ananas, groene appels) citrussmaak met een zachte bitterheid en lichte zuurtegraad. De frisse fruitige licht bittere afdronk die zeer volmondig en droog aanvoelt. Prachtig, om van te genieten.
Deze nieuwe versie van Cuvée Nelson opnieuw geproefd samen met uitbatersc Danny en Nadine en brouwer Piet Salomez (Het Alternattief Izegem) in 't Kroegske te Emelgem (Vijfwegenstraat 35 Izegem). De spectaculaire Nieuw Zeelandse hop 'Nelson Sauvin' is terug in omloop. Hij wordt gebruikt als bitterhop maar heeft ook aromatische eigenschappen wat zich tekent in dit lekker degustatiebier van de Izegemse meester-brouwer.
PROEFKOTJE: Licht blonde kleur met mooie, romige schuimkraag en sprankelende Carbonatie. Zoet moutig aroma met een fruitige, grasachtige hopinvloed. Er heerst een droog hopbitter mondgevoel, iets fruitig (perzik). De zeer hopbittere afdronk is karaktervol en maakt het een heerlijk terrasbier.