PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
20-08-2013
Troubadour Galaxy
Geproefd tijdens het bekende Zwevegems bierfestival en beschouwd als een der betere bieren die ik daar genoot. Ieder jaar wordt de hopsoort van Troubadour Magma (Simcoe) gewijzigd. Deze prachtige IPA krijgt een Australische inbreng met de hopsoort Galaxy. Deze kenmerkt zowel als aromaat als voor bitterheid en overheerst dus het concept.
PROEFKOTJE: fruitig hoparoma (mango, pompelmoes) met licht kruidengevoel en wat caramelmout. Deze geuren komen ook voor in de aangename smaak waar nog een proefje sinaasappelzeste in voorkomt. Een evenwichtig en volmondig smaakpallet met een zachte carbonatie waarin een hopbittere droge afdronk er een heerlijk degustatiebier van maakt.
Het 2° biertje in de reeks Novice bieren bij brouwerij Malheur. Dit blonde zusje van 'Novice Black' krijgt zijn zachtheid door toevoeging van Amerikaanse hopsoorten.
PROEFKOTJE: Fruitig moutaroma (abricoos) met toets van pompelmoes. Het is een complex maar evenwichtig mondgevoel met een mooie, stevige carbonatie. In de licht zoete smaak heerst een zachte bitterheid. De frisse afdronk is zoet-bitter. een prachtige terrasbier.
Deze heerlijkheid is te proeven en te genieten in Dardennen bij Pol en Tine van B&B 'La Vieille Forge' (Mont-Houffalize). Gebrouwen met Hallertau hop, gerst- en tarwemout, rijst en haver en als kruiden koriander en sinaasappelzeste. Het eerste bier van Pol Ghekiere (master-brouwer van Inter-Pol) kwam er reeds in 2007 tot hij van zijn Tine met 'kliks en klaks' uit haar keuken werd gebonjourd en in de nabije smidse (uit 1710) begon te brouwen naast zijn klein 'Au Grand Café' waar regelmatig het lied 'Witte Pol, Zwarte Pol....' weerklinkt.
PROEFKOTJE: Moutig, licht kruidig maar vooral citrusaroma. De fris smaak heeft een zeer evenwichtig zacht karakter met een zoet een fruitig mondgevoel. Het aangename van de korianderinvloed vooral te herkennen in de mooie licht-zurige afdronk. Een echte heerlijkheid in de wereld van de witbieren.Wie dit ooit heeft geproefd kan maar één ding zeggen "gif ter oes nog eene'.
La Vieille Forge, Mont 33, B-6661 Mont - Tel: 061:289639 - GSM: 0476/369 639 - info: lavieilleforge@skynet.be - website: vieilleforge.freehostia.com/
Als abieriefbiertje (7,5%) ontdekt tussen de vele streekbieren bij Bierhalle Deconinck in Vichte. De naam is uiteraard ontleed aan de oorspronkelijke vestingsplaats van de brouwerij in Kessel-Lo en werd door Marc Andries van Brouwerij De Vlier als eerste bier met succes gebrouwen.
PROEFKOTJE: Een fris, fruitig tarwearoma waarin de hopsoorten Saaz en Perlehop samen met de appel en sinaasappelgeur samen invloed hebben. Een tintelende fruitigheid waarin gist en honing prioriteit vormen. Een lange lichthoppige afdronk maakt er een prachtig degustatiebier van.
Dit goudhaantje van Haacht geproefd van 't vat in café-bistro Moby Dick (Visserskaai 5) te Oostende. Het was oorspronkelijk een bruin bier van 9% toen het voor het eerst werd gebrouwen in 1950 ter gelegenheid van het feest voor Keizer Karel te Beaumont. Vanaf 1970 werd het vast opgenomen in het gamma van brouwerij Haacht. Daar lieten ze een authentieke aarden pot met 3 oren maken ter herinnering aan de legende van Keizer Karel en 'de pot van Olen'. Goud Blond staat voor het symbool van de zonsopgang. Keizer Karel Goud Blond werd gelanceerd in 2006.
PROEFKOTJE: Fruitig en kruidig moutaroma met toets van zachte aromahop. De bloemige smaak is zoet, mooi kruidig met wat citrusgevoel en een lichte hopbitterheid die het ook meeneemt in de smaakvolle afdronk. Zeer goed terrasbiertje.
Dit prachtig bier staat al een tijdje in de bierbijbel van café Kroegske te Emelgem. Alpaïde wordt gebrouwen sinds 2006 in de café-brouwerij Nieuwhuys in Hoegaarden. Zijn naam verwijst naar Gravin Alpaïde, stichteres van het middeleeuws Kapittel 'Huardis' (Hoegaarden).
Deze karaktervolle tripel (8,5%) heeft zijn smaak te danken aan een verscheidenheid van mouten en Poperingse hop. Hij werd samengesteld, geproefd en goedgekeurd door de Hoegaardse Generaal-Majoor-vlieger Claude Van de Voorde, chef van de tactische luchtmacht
PROEFKOTJE: Fruitig citrusaroma (sinaasappel) waarin mout en vooral hop zich doen opmerken. De zoet fruitige smaak bevat een smaakvolle hopbitterheid met toch wat gevoel voor kruidigheid. Er is er tamelijk lange zoetbittere afdronk met een heerlijk hoppig keelgevoel.
Gekocht bij Bierhalle Deconinck Vichte en genoten van dit heerlijk suikervrij bier. Gebrouwen bij de 'Proefbrouwerij Lochristi voor Caulier Developpement SA (Ghislenghien). Het wordt gebrouwen met gerstenmout en Simcoe hop en toevoeging van wilde kruiden.
PROEFKOTJE: Moutig, fruitig (abrikoos, pompelmoes) aroma waarin ook iets kruidig zit. Een karaktervol mondgevoel met een stevige en evenwichtige carbonatie. De smaak van geroosterde karamelmout maakt het fris lichtbitter en een zoet gevoel. In de lange afdronk is moutbitterheid en kruiden een geweldige ervaring. Zeer genietbaar bier.
De Hopjutters (Stabroek) Hans en Joke Jensen waren al met hun vrienden Olivier Constant en Nathalie Lemmens beste hobbybrouwers van Vlaanderen (Brouwland) en hun 'Triple Hop' in de consumententrophy van Zythos hoog scoorde. Momenteel wordt deze IPA (7,3%) gebrouwen bij De Graal te Brakel. De smakelijke bitterheid wordt gecreëerd door toevoeging van de hopsoorten Cascade, Amarello en Simcoe ook via dry-hopping.
PROEFKOTJE: Aroma fruitig en bloemige citrus hopbitterheid. In de smaak vind je ook het iets zoete citrusachtige van de hop en tevens wat sinaasappelzeste fruitigheid terug. Zeer volmondig met een stevige en evenwichtige carbonatie. De afdronk heeft dan ookeen zeer goede hopbitterheid wat deze IPA tot een uitstekend terras- of abieritiefbier maakt.
Een van mijn lievelings bieren, meegebracht na bezoekje aan Bierhalle Deconinck Vichte en thuis lekker genoten op een rustige TV-avond. Ook te genieten op de Oostendse Bierjutterij 2013.
Een prachtig foederbier van oude lambiek die 18 maanden heeft verbleven in eikenhouten vaten van Brouwerij Bockor.
De naam 'Jacobin' is afkomstig van het beroemde Franse klooster 'Hospiche St Jacques' dat werd gebouwd in 1218 door de paters Dominikanen. Zij dragen nog steeds de naam 'Jacobijnen' en de Bellegemse brouwer Omer-Rémi Vander Ghinste verbleef een tijdje in het klooster als oorlogssvluchteling en grifte de naam 'Jacobins' in zijn geheugen. later noemde hij tal van bieren naar die naam;
PROEFKOTJE: fruitig aroma van melkzuur vermengt met eikenhout. In de romige smaak het zachte melk- en azijnzuur gevoel waarin ook hier het fruitige en de smaak van kersepitten behoren. Sprankelende carbonatie en een vol mondgevoel dat eindigt in een heerlijk zacht zurige afdronk waarin toetsen van vanille en kersen aanwezig zijn.
Dit donker 'Aughems Fluytjesbier' (7%) nogmaals geproefd na een aangename bierreis met BLES. Gebrouwen als vervolg van het succesrijke 'Slaefke' door en voor biervereniging 'De Ouwegemse Fluitjes' met als brouwmeester Yannick de Coqueau in Huisbrouwerij Sint Canarus te Gottem (naast de kerke). Het etiket werd ook bij deze ontworpen door 'Publi Michels' Ouwegem.
PROEFKOTJE: Zoetig moutaroma met kruidige inslag. Een complex mondgevoel waarin de smaak van kandijsuiker niet vreemd is. Een mooie en zeer evenwichtige hopbitterheid met een lange zelfvoldane afdronk die het bewijs van een uitstekend degustatiebier of abieritief levert. Goe bezig!
Meegebracht van 'Tour de Geuze' 2013. Deze fantastische geuze werd gebrouwen op 3/12/2008 op basis van jonge en oude lambiek en grotendeels uit foeder Nr 44 (10.000 liter). Op 31/8/2010 werden 20.000 flessen gebotteld om in april 2013 aan het brede publiek te worden voorgesteld bij de opening van de nieuwe brouwerij Boon.
PROEFKOTJE: Aroma van citroenzuur met invloeden van tropisch fruit. Een zeer evenwichtig, zacht mondgevoel met mooie carbonatie. Een fruitige (ananas, groene appels) citrussmaak met een zachte bitterheid en lichte zuurtegraad. De frisse fruitige licht bittere afdronk die zeer volmondig en droog aanvoelt. Prachtig, om van te genieten.
Deze nieuwe versie van Cuvée Nelson opnieuw geproefd samen met uitbatersc Danny en Nadine en brouwer Piet Salomez (Het Alternattief Izegem) in 't Kroegske te Emelgem (Vijfwegenstraat 35 Izegem). De spectaculaire Nieuw Zeelandse hop 'Nelson Sauvin' is terug in omloop. Hij wordt gebruikt als bitterhop maar heeft ook aromatische eigenschappen wat zich tekent in dit lekker degustatiebier van de Izegemse meester-brouwer.
PROEFKOTJE: Licht blonde kleur met mooie, romige schuimkraag en sprankelende Carbonatie. Zoet moutig aroma met een fruitige, grasachtige hopinvloed. Er heerst een droog hopbitter mondgevoel, iets fruitig (perzik). De zeer hopbittere afdronk is karaktervol en maakt het een heerlijk terrasbier.
Dit tamelijk zachtaanvoelend blondje (8%) gedronken, geproeft en genoten aan den toog van biercafé Kroegske (vijfwegenstraat 35) te Emelgem (Izegem). 700 jaar na de Gulden Sporenslag kwam via brouwer Geert Toye de eerste versie uit de ketels van zijn eigen, zelfgemaakte brouwerij te Marke
PROEFKOTJE: Fruitig, bloemig aroma met wat geur van gerstemout. Lichte body maar met een goede carbonatie. De smaak is citrusachtig gistbitter met tussendoor een lichte hopsmaak. Deze zijn ook terug te vinden in de zachte bitterheid bij de afdronk.
Brouwerij Toye, Rekkemstraat 64, Marke (Kortrijk) - info@goedendagbier.be - www.goedendagbier.be
Karaktervol biertje (9%) gedronken tijdens het bezoek met 'De Oostendse Bierjutters' aan biercafé 'OPCD' te Ardooie.
De naam van de brouwerij verwijst enerzijds naar ' Cassis Lupus' de officiële naam van het misterieuze, gevaarlijke en in Vlaams Brabant verdwenen roofdier en anderzijds naar 'Humulus Lupelus' de Latijnse naam van hop. Het rood-bruintje is dan ook een sterk en gevaarlijk bier zijn naam waardig en wordt nu in eigen brouwketels gebrouwen. (Wolf 7 en Wolf 8 worden sinds 2010 door Brouwerij het Anker gebrouwen)
PROEFKOTJE: Moutig aroma van zoet fruit (perzik) met wat kruidigheid. De smaak is ietsje gistbitter met een toets van licht gebrande mout met toch een lekkere karamelachtig en fruitig (abricoos) mondgevoel. Stevige body met een forse carbonatie. Bij de kruidige afdronk heerst een zoet, warm alcoholgevoel. Goed degustatiebier maar kan ook als abieritief worden gebruikt.
Dit stevig herdenkingsbier meegebracht van 'Bierhalle Deconinck' Vichte en samen met uitbater Danny van biercafé 'Kroegske' te Emelgem geproefd en besproken.
Een tijdje geleden werd de 'Double Barrel Aged Oud Bruin' maanden gerijpt in foedertjes van Bourgogne en Wild Turkey. Het bier werd speciaal voor de komende herdenking van wereldoorlog 1 waarbij van over de hele wereld vredelievende mensen de regio Ieper zal bezoeken.
PROEFKOTJE: Zurig aroma waarbij de houten foedergeur niet onbelangrijk is. Er heest een gewaarwording van fruit en wijn en ook wat karamel. De zoete, licht moutbittere smaak met een stevige zuurheid en fruitige bessen blijkt ook wat kruidig over te komen. Zoet en zuur zeer mooi in evenwicht. de lange afdronk is zurig en kruidig.
De Struise Brouwers, Kasteelstraat 50 Oostvleteren / Noordhoek 13, Lo-Reninge - Tel Carlo: 0495/288 623 - info@struisebrouwers.be - http://www.struisebrouwers.be
Deze karaktervolle hoppigaard en zeer stevige dorstlesser (5%) geproefd in Den Zytholoog (bij Vacas) in Adegem (Maldegem). het zou een etiketbierbier zijn van hun creatie 'Zinnebir'
Bernard Lebouck en Yvan De Baets hebben de overgang van Brass. De Ranke (Dottignies) naar eigen Brusselse vesting in St Jans Molenbeek goed verteerd, al blijft de kennis die ze daar opdeden nog steeds hun stempel dragen en kunnen ze met een aantal bitterheden iedereen blijven bekoren. Ze begonnen in 2003 en zitten momenteel aan een capaciteit van 1800 hl.
PROEFKOTJE: Peperig gistaroma waarin de fruitigheid van de hop niet ontbreekt. Zeer mooie carbonatie. De zacht fruitige smaak waarin sinaasappelzeste een zeer fris gevoel waarborgt. Het complexe mondgevoel is zeer evenwichtig en de droge lichtbittere afdronk maakt het een zeer goede doordrinker. Prachtig bier!
Brasserie de la Senne, Steenweg op Gent 565, St Jans Molenbeek - tel: 02/465 07 51 - info@brasseriedelasenne.be - www.brasseriedelasenne.be
Meegekregen uit ZBF 2013 met dank aan Bocq-vertegenwoordiger John Barrez (0475/964 364)
Deze ongefilterde 'Limited Edition' ter gelegenheid van de eerste saison bij de oprichting van deze Waalse brouwerijdoor Martin Belot precies 155 jaar geleden.
PROEFKOTJE: Dit ongefilterd.'farmhouse' bier heeft een fris citrusachtig aroma waarin een toets bloemengeur schuilt en er parelt door een zeer mooie carbonatie; Het vrij pittig mondgevoel heeft een gezonde gerstenmoutbitterheid waarin een beetje fruitige sinaasappelzeste en ook koriander natuurlijk goed aanwezig. Het heeft ook een droge lichtfruitig gekruide afdronk die lang blijft hangen . Een juweeltje en zeer geschikt voor de warme zomerdagen.
Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - Tel: 082/61 07 90 - www.bocq.be - info: brasserie@bocq.be
Geproefd en goed bevonden in 't Kroegske (Vijfwegenstraat 35) te Emelgem. Van 't vat te verkrijgen bij Filip Maes in 2Be (Wollestraat) in Brugge.
Hugo Gevaert (Snellegem), Mario Vermeersch (Oedelem), Kurt Persyn (Torhout) en Franky Van Brabandt (Assebroek), beter bekend als 'De Hippe Hoppers' wonnen ' Beste Hobbybrouwers' uitgereikt door Brouwland met hun 'Bryggia' Dit godendrankje (8,5%) is een hoppige tripel met eerlijke en heerlijke ingrediënten. De naam komt van de Vikings die de Westvlaamse hoofdstad als Bryggia uitspraken. Onder het logo 'katerloos bier' zijn ze na de lancering bij 't Hofbrouwerijtje overgestapt naar de ketels van De Graal te Brakel. De naam werd aangepast aan het Internationaal karakter: Bryggja Brewery.
PROEFKOTJE: Hoppige, zoetfruitige esters in het aroma dat ook terug te vinden is in de smaak. Complex, zeer evenwichtig mondgevoel gevoed met de juiste dosis zoetstof. Lange, droge, hopbittere afdronk. Een zeer lekker terrasbier.
Bryggja Brewery, Sint Kristoffelstraat 139 B-8310 Assebroek - Tel: 0479/220 113 (Franky) - info@bryggjabrewery.be - www.bryggjabrewery.be - ook op Facebook en Twitter
Bier meegebracht na bezoek aan Bierhalle Deconinck Waregem en thuis bij het eerste lenteweer geproefd;
Gebrouwen bij Huisbrouwerij Sint Canarus te Gottem (deelgemeente van Deinze)
Het vernieuwde etiket werd ontworpen (na wedstrijd) door Bart Simoens van het bedrijf 'Seamoose'. In ieder flesje van dit blondje (7%) wordt een hopbelletje uit Vlamertinge ingebracht waardoor een grotere bitterheid ontstaat. Er komt ook wat 'gussing' bij kijken bij het openenen van het flesje. Dus voorzichtigheid geboden.
PROEFKOTJE: Bloemig hoparoma met lichte invloed van mout. Zeer evenwichtig lichtzurig en fruitige mondgevoel. Mede de inreng van de hopbel komt een mooie hopbitterheid boven. Zeer goede, karaktervolle lichtbittere afdronk.
Dit zeer lekker blondje geproefd tijdens de voorstelling bij Bierhalle Deconinc, Waregem en later nog eentje samen met Danny, uitbater Kroegske Emelgem en mijn biermaatje Thierry Van Mullem uit Bredene.
De naam Quinto verwijst naar het 5de Vicarisbier, het behaalde alc/vol, het huisnummer van de brouwerij en de Italiaanse brouwinstallatie. Het brouwsel is gebaseerd op de succesrijke 'Vicaris Tripel'. Hij werd eerst speciaal gebrouwen als het 'Vicaris Openingsbier' tijdens de pers- en publieke voorstelling van de nieuwe brouwerij. Pas in 2012 kwam brouwster Ann-Cathérina Dilewyns (samen met zusje Claire) met de naam 'Quinto 5' op de biermarkt en werd meteen goed onthaalt door het brede publiek van bierliefhebbers.
PROEFKOTJE: Er heerst een fruitig aangenaam gistaroma (citrus) met een sprankelende carbonatie. Het mondgevoel bevat eveneens een zachte bitterheid met toetsje van kruidnagel. De afdronk is kruidig en lichtbitter. Echt een karaktervol biertje om aan den toog of op terras vele bierverhalen op te rakelen.