PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
15-04-2013
Maeght van Gottem
Bier meegebracht na bezoek aan Bierhalle Deconinck Waregem en thuis bij het eerste lenteweer geproefd;
Gebrouwen bij Huisbrouwerij Sint Canarus te Gottem (deelgemeente van Deinze)
Het vernieuwde etiket werd ontworpen (na wedstrijd) door Bart Simoens van het bedrijf 'Seamoose'. In ieder flesje van dit blondje (7%) wordt een hopbelletje uit Vlamertinge ingebracht waardoor een grotere bitterheid ontstaat. Er komt ook wat 'gussing' bij kijken bij het openenen van het flesje. Dus voorzichtigheid geboden.
PROEFKOTJE: Bloemig hoparoma met lichte invloed van mout. Zeer evenwichtig lichtzurig en fruitige mondgevoel. Mede de inreng van de hopbel komt een mooie hopbitterheid boven. Zeer goede, karaktervolle lichtbittere afdronk.
Dit zeer lekker blondje geproefd tijdens de voorstelling bij Bierhalle Deconinc, Waregem en later nog eentje samen met Danny, uitbater Kroegske Emelgem en mijn biermaatje Thierry Van Mullem uit Bredene.
De naam Quinto verwijst naar het 5de Vicarisbier, het behaalde alc/vol, het huisnummer van de brouwerij en de Italiaanse brouwinstallatie. Het brouwsel is gebaseerd op de succesrijke 'Vicaris Tripel'. Hij werd eerst speciaal gebrouwen als het 'Vicaris Openingsbier' tijdens de pers- en publieke voorstelling van de nieuwe brouwerij. Pas in 2012 kwam brouwster Ann-Cathérina Dilewyns (samen met zusje Claire) met de naam 'Quinto 5' op de biermarkt en werd meteen goed onthaalt door het brede publiek van bierliefhebbers.
PROEFKOTJE: Er heerst een fruitig aangenaam gistaroma (citrus) met een sprankelende carbonatie. Het mondgevoel bevat eveneens een zachte bitterheid met toetsje van kruidnagel. De afdronk is kruidig en lichtbitter. Echt een karaktervol biertje om aan den toog of op terras vele bierverhalen op te rakelen.
Dit helder blondje (6,6%) kreeg zijn naam naar de grootvader van Eutropius-icoon Bernard (Oscar) Vandamme. De komst van de pas afgestudeerde Wouter Vermeersch is werkelijk een meerwaarde voor de Heulse Pico-brouwerij. Voor het brouwen werd Belgische aromahop (Cascade en Hallertau) en een (geheimzinnige ?) Amerikaanse bitterhop gebruikt.
PROEFKOTJE: Blond biertje met mooie, stevige schuimkraag. Naast een weinig gistaroma ontpopt zich de bloemige en fruitige invloed der drie gebruikte hopsoorten. In de smaak zit eveneens een lekker evenwicht tussen de aroma- en bitterhop met een toets van de iets geroosterde mout. De afdronk is dan ook heerlijk bitter en dus geschikt zowel als degustatiebier als doordrinker. Prachtig terrasbiertje (of zeggen we proefzolderbier).
Deze volmondige IPA-soort, van brouwerij Urthel, geproefd in streekbierencafé Kroegske Emelgem (vijfwegenstraat 35)
Vroeger (2000) gebrouwen in de ketels van Brij. Vansteenberge te Ertvelde maar intussen staat brouwster Hildegarde Van Ostaden ermee in de brouwerij van het prachtig domein Kongingshoeven (La Trappe) in Nederland. Het wordt eveneens (iedere zaterdag) aangeboden in het proef- brouwlokaal van Hildegarde en Baske 'De Hoppeschuur' te Ruislede (met gezellig zomers terras). Gelegen in het landbouw-natuurgebied (de vorte bossen) waar je de aanwezigheid van de 'Erthels' al kan aanvoelen.
PROEFKOTJE: Dit helder blondje met zijn mooie schuimlaag heeft een kruidig hoparoma. In het evenwichtig mondgevoel heerst, tussen een warm alcoholgevoel een zoete, kruidige hopbitterheid die in de afdronk iets zachter wordt. Heerlijk, sprookjesachtig abieritiefbier. Leve het Urtheliaanse bier. Paché
Geproefd in proeflokaal van Brouwerij Maenhout en binnenkort verkrijgbaar in talrijke bierzaken o.a. (het hele gamma van Maenhout) in café Kroegske Emelgem. Het bier wordt eigenlijk gebrouwen voor de firma Graszoden Lannoo uit Pittem ( Hoogrokersstraat 6) en wegens goed gedrag in het Maenhout-gamma beland. De naam brengt ook een link naar het diertje dat zijn thuis vindt in vele graszoden. Bij de receptuur werd gezocht naar een passende grassmaak en met het gebruik van Cascade en Styrian Golding (resp. Amerikaanse en Europese aromahop) werd een mooi en gezond biertje ontwikkeld. Naast het proeflokaal brouwer Thijs Maenhout, talrijke biercafé's en bekende biercentra, is het ook te verkrijgen in het zaaltje van Graszoden Lannoo, die het ook aanbied op beurzen enz...
PROEFKOTJE: Mooie schuimlaag met een goede carbonatie. Fruitig aroma (mango, ananas...) met toch iets kruidigs. Een evenwichtige en zeer frisse hopsmaak die toetsen van pompelmoes bevatten. Ook de afdronk is smaakvol hopbitter. Een heerlijk bier om gezellig te bierbrabbelen.
Beter een 'Blinde Mol' aan den toog dan aan de leiband of in uwen hof.
Geproefd uit het grote biergamma van biercafé 't Kroegske te Emelgem en onlangs bij een activiteit van de Waregemse Bierfanaten. Deze hoogblonde dame (8,5%) werd gedurende een aantal maanden op eiken Medoc vaten gerijpt waardoor de zacht-bittere tannine zijn smaak bepaald. 'Ontembaar' kreeg ze als bijnaam mee en het etiket werd ontworpen door Ferrari-ontwerper Lowie Vermeersch.
PROEFKOTJE: Bloemig en fruitig aroma met toets van pompelmoes. Een complex mondgevoel met een licht zoete smaak waarin tevens de licht zurige (witte wijn?) zijn perceptie vind. Het verbergt goed zijn alcoholgehalte en de frisse afdronk draagt hier ook de smaak van de tannines in zich. zeer geschikt als terrasbier of degustatiebier.
Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde - tel: 050/25 07 96 - luc.vermeersch@helbig.be - www.deleite.be
Pas op de markt er reeds mogen proeven in bier- eetkaféé 'Kroegske' te Emelgem, waarvoor dank. Elk jaar wordt er naast de gebruikelijk Saaz en Styrian Golding, een derde nieuwe hopsoort gekozen om een nieuwe smaak aan deze exclusive Duvel te geven. Er werd gekozen voor de Japanse Sarachi Ace en gekweekt in Yakima Valley in de Amerikaanse staat Washington. Deze Aziatische hop is vooral heel aromatisch waarin de smake, van citrus, munt en groene hop door elkaar vloeien.
PROEFKOTJE: Zeer mooie schuimlaag met een zacht aroma waarin pompelmoes en dry-hopping een hoofdrol spelen. Ook in de volle smaak een zacht, indringend hopgevoel. In de zeer lang,e fruitige hopbitterheid van de afdronk smaakt men limoenzeste en kruidnagel.Een der prachtigste bieren van de laatste jaren (wat hoppigaards betreft).
Geproeft in eet- en biercafe 't Kroegske te Emelgem waar ze een heel assortiment oude kriek's en geuze's hebben.
De geuzestekerij van brouwer Kael Goddeau is gevestigd in de gebouwen van de gemeente Gooik. Naast het volkscafé,het instrumentenmuseum en een karrenverzameling vindt je het tonnenmagazijn waar 45 houten tonnen met een capaciteit van 1000 liter zijn gestapeld. In de geuzestekerij versnijdt (of mengt) men jonge (drie maanden) en oude (drie jaar) lambiek.
PROEFKOTJE: Deze donkerambere geuze met weinig of geen schuimlaag ruikt naar de eikenhouten vaten en vooral is het licht kruidig, citroenachtig melkzuur bepalend. De smaak is droog en rijkelijk zuur. Het frisse, iets zoetere, mondgevoel is zeer evenwichtig met toets van zuur fruit (pompelmoes, zure appels). In de afdronk is er een zeer goedkoolzuurgehalte.
Dit kerst- winterbier 2012 hebben we geproefd uit het grote biergamma die te verkrijgen is in bier-eetcafé Kroegske te Emelgem (Izegem). Dit prachtig, bij ongeëvenaard, kerst- winterbier genaamd naar het bekende kerstliedje wordt ieder jaar artisanaal gebrouwen en verkocht tegen 1 december. Naast de vele uren koken met o.a. bleke gist en daarna drooggehopt, met 'Nugget' hopbellen uit Poperinge waardoor er extra bitterheid vrijkomt, ook toevoeging van witte kandijsuiker. Er komt weinig of geen kwaliteitsverlies na jaren bewaring.
PROEFKOTJE: Fruitig aroma (banaan, perzik...) met een kruidige toets. Het evenwichtig mondgevoel is lichtbitter en heeft een zeer goede carbonatie. In de zoete fruitsmaak is een beetje gistbitterheid merkbaar. De zoet-fruitige afdronk herbergt toch een warm alcoholgevoel. Zeer goed degustatiebier dat ook na de feestdagen even lekker smaakt.
In Delhaize Izegem is hij reeds een tijdje terug te verkrijgen en dus mee naar huis, geproefd en beschreven. Deze uitzonderlijke doordrinker, uit de jaren 30, werd ooit door de bekende brouwer Henri Vanderlinden (1916) wat hervormd maar de heropgeviste (geheime) receptuur werd op 9 maart 2012 door Jan Van Dyck en zijn Antwerpse Brouw Compagnie (ABC) de biermarkt opgestuurd. Het wordt voorlopig nog gebrouwen bij Brouwerij Roman te Mater met gebruik van Poperingse hop en 4 soorten graan: tarwe, haver, gerst en boekweit.
PROEFKOTJE: Fruitig en kruidig moutaroma met een mooie carbonatie. het fris mondgevoel heeft een kruidig pilsgevoel met een lichte moutbitterheid. De afdronk is bitter zoetzuur en zeer geschikt als zomers terrasbier.
In de prachtige bierkaart van 't Kroegske te Emelgem ontdekte, proefde en genoot ik van deze 'Enfant Terriple' uit het gamma van brouwerij De Leite uit Ruddervoorde. Een product volgend op 'Femme Fatale' en 'Bon Homme'. Hun eerste duivelse tripel (8,5%) was geboren. Een 'onvoorspelbaar' speels bier waarbij het etiket met een winters tintje werd gemaakt door de bekende kunstenaar Robin Vermeersch. De speelse figuur en de heldere kleuren vertolken de onvoorspelbare frisheid waarvan iedere bierliefhebber kan genieten. Deze tripel werd gedurende 3 maanden gerijpt in eiken vaten waarbij het een soort dryhopping kreeg. De botteling gebeurd ook hier bij brouwerij Strubbe te Ichtegem;
PROEFKOTJE: Fruitig aroma met toetsen van kandijsuiker. Een zalig mondgevoel met een moutzoete smaak en fruitig citrushints. In de zeer lange afdronk zit veel hopbitterheid wat er een uitstekend terras en degustatie bier maakt.
Brouwerij De Leite, Leiteweg 32 Oostkamp/Ruddervoorde - Tel: 050/33 35 54 - mail helbig@helbig.be - http://www.deleite.be
Onlangs geproefd bij activiteit 'Biobieren' van de Oostendse Bierjutters met verhaal van Geroen Vansteenbrugge. Saison Dupont Bio (5,5%) werd gecreëerd in 1990 en is samen met Moinette Biologique een der eerste biologische bieren van de brouwerij die nu al 31% bereikt. de productie wordt gecontroleerd door Certisys® en draagt het label van biogarantie®. Deze biologique is iets zuriger, fruitiger en iets hopbitter dan de gewone saison. Er worden geen kruiden in verwerkt en zijn 95% vergist.
PROEFKOTJE: Licht citrusaroma. Pittig koolzuurhoudend mondgevoel met een smaak van zoete, licht zure gistbitterheid en een licht zure bitterheid in de lange afdronk. Goede doordrinker
Lekker en verfrissend biertje (7%) geproefd en genoten op Poperings Bierfestival 2012. Een verwijzing naar de 'Muur van Geraardsbergen' waarbij een gepassioneerde wielertoerist na een zware beklimming op de kinderkopjes van de 'Muur' even tot herstel kan komen met een heerlijk 'Muurken'. Dat was waarvan de receptuurs Geert Welleman, Paul Vanrespaille en Hein Delabie van droomden. Hun succesbier wordt gebrouwen onder toezicht van Dirk Naudts in de proefbrouwerij te Locristi.
PROEFKOTJE: Kruidige moutaroma met toch wat hopgeur.Koriander was geen ingrediënt maar wegens combinatie van gist- en hoparoma's kwam deze in de neus iets naar boven De zoete kruidige smaak herbergt wat citrus en hop. De goede evenwichtige body en een zachte carbonatie. Zeer verfrissende bittere afdronk.
Deze ZonderikX zit al, net als andere bieren van Luc Van Esch in het grote gamma van 't Kroegske te Emelgem (Izegem). Deze nieuwe variant van Zonderik Tripel, ook gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristy, werd opgetrokken tot 10% Vol.Alc. De eerste botteling beperkte zich tot 2000 liter. Het karakter van dit uitzonderlijk bier wordt bevestigd door gebruik van fijne kruiden, komijn, koriander, karwij, een vleugje honing, Barley- en Cara Malt en hopsoorten als Golding en Saaz. Zonderik, die verwijst naar de Zonderikbeek (Roosterbeek) en de X (Romeinse 10) slaat op de lanceringdatum: 10 oktober 2010. Dit om 10 min na 10 uur.
PROEFKOTJE: Zoetig aroma met geuren van de gebruikte specerijen. Vol mondgevoel met zachte carbonatie. eer evenwichtige bitter-zoete smaak van de gebruikte ingrediënten. In de hopbittere afdronk is wel degelijk honing te proeven. Zeer leuk degustatiebier.
* Na ledigen van glas een paar minuutjes wachten en er zit een walm van honing in het glasaroma
Biertje (8.5%) geproefd op Poperings Bierfesstival 2012 en daarna nogmaals herbronnen in mijnen hof tijdens laatste zomerdag van oktober. Het is eveneens te degusteren in 'Brew-Pub Local' Leiestraat 80 te Anzegem. Het goudblondje is verschillend van de orignele IPA. De bierpiraten uit Anzegem hebben wel voor een zeer hoppig karakter gekozen maar dan geraffineerder en alvast een lichtere kleur. De IPA-Verzetstyle dat sedert 2011 de Belgische bierwereld veroverd wordt naast de brouwerij Gulden Spoor' Gullegem (bij Het Rusteel) ook met zelfde recept gebrouwen bij Brasserie De Ranke in Dottignies (weinig smaakverschil). Het gebruik van Hallertau, pilsmout en speciale dry-hopping met bloemige aromahop (tijdens het lageren) krijgt het bier een heerlijk lichtbitter karakter.
PROEFKOTJE: Fruitig heersend hoparoma. Een zeer evenwichtige smaak met frisse bitterheid waar ook de moutbitterheid een belangrijke bijrol speelt. Het warme alcoholgevoel en zijn prettig hoppig gevoel gaat ook over bij de droog bittere afdronk. Heerlijk terrasbier.
Dit lekker biertje werd aangekocht na een proefglaasje in café Kroegske te Emelgem waar het zeer in de smaak viel van de aanwezige bierkenners.
De Dolle Brouwers hebben al voor de 12de keer bier geleverd voor de folklorefeesten der heemkundige kring Karel Van de Poele te Lichtervelde. De biernaam verwijst naar de verdwenen 'Blonde des Flandres van de Lichterveldse brouwerij 'De Hoop', in het verleden uitgebaat door Theophile Labens-Maes.(zie BB 218)
PROEFKOTJE: Fruitig, hoppig aroma (perzik,abricoos)met licht zurige invloed. Een voortreffelijke, zachte hopbitterheid in het mondgevoel met een zachte en frisse carbonatie. In de smaak ook het fruitige van het moutaroma met toetsjes van peper en kruidnagel. Een droge fruitige afdronk die het een gezellig terrasbiertje maakt
Deze 7 jaar oude Orval gedronken bij het afscheid van uitbaters Dominiek Snauwaert en Patrick Acx van de Pado te Tielt samen met de Oostendse Bierjutters.
PROEFKOTJE: Ondanks zijn ouderdom was het aroma nog altijd hoppig en net nog geen banaangeur. In de smaak ook nog geen verschijnselen van enig verval door portorisatie. toch was de droge fruitige frisheid van een verse Orval wat gematigd geworden. Wel was er nog een goede carbonatie en met zijn lange lichtbittere afdronk brengt hij het nog steeds tot een heerlijk terrasbier. Hier weer eens het bewijs dat de bierliefhebbers en vooral de Orvallisten al die jaren goed verwent zijn geweest in het befaamde tapas- en biercafé Pado.
Hobbybrouwer Guy Pirlot begon lang geleden in moeders keuken (10 liter) en kwam pas in 1998 officieel aandraven met een bier gebrouwen bij zijn vriend 'Microbrouwerij Paeleman' te Wetteren. Wegens groot succes moest hij daarna uitwijken naar De Proefbrouwerij te Lochristi om pas in 2011 een eigen brouwerij op te richten. In een boerderijtje aan de Heistraat te Zandhoven maakte hij enkele goede bieren. Zijn Kempische hOppergod is geen zuivere IPA want er is met pilsmout gewerkt. 2 bitterhoppen en 3 aromahoppen (toegevoegd op een verschillend ogenblik tijdens het brouwen) bij de ingrediënten. Het werd een stevig gehopt bier (50 EBU). Het werd dan ook niet gecentrifugeerd, gefilterd of gepasteureerd.
PROEFKOTJE: Zowel in het complex aroma als in het mondgevoel is een stevige hopbitterheid merkbaar. Zeer evenwichtig met een vleugje citrus (pompelmoes). ook in de lange afdronk een heerlijke hopbitterheid die het een goeie terrasdrinker van maakt.
Dit exclusief streekbier (10,5%) werd door Patrick en Tilly (klanten van Kroegske Emelgem) meegebracht van een bierige uitstap om samen even te genieten van deze stevige bitterheid van de Dorré. 'Dorre' of de 'Dorre van Dormael' verkreeg zijn naam door samenvoegen van de Germaanse woorden 'Thurnu' (doorn) en 'Mala' (helling). Het bier werd speciaal gebrouwen voor café St.Martinus uit Dormaal ter gelegenheid van de 11° Hagelanddag op 1 juni 2003. In 2007 werd het nog gebrouwen door brouwerij Duvel Moortgat. Momenteel is het verkrijgbaar bij de Toeristische diest en enkele cafe's van Zoutleeuw (al zou 'Afspanning Speelhof' St Truiden het ook als huisbier uitschenken. Sinds kort wordt het gemaakt bij brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde. Het bier is gebasserd op 'Piraat' maar met verschil dat voor de tweede gisting een ander gist werd gebruikt, wat het bier uniek maakt.
PROEFKOTJE: koperkleurig met een mooie schuimkraag. Het heeft een kruidig aroma en in het volle mondgevoel komt vooral het warme alcoholische karakter tot uiting. Verder nog fruitige, kruidige en vooral pittige smaakbelevenis. Het zeer droogbittere en lange afdronk maakt het zeer geschikt tot degustatiebier. Trouwens een de weinige bieren met hergisting in het vat.
Een van de vele 'niet overal te krijgen' bieren tijdens een der fantastische activiteiten van de Waregemse Bierfanaten. met dank aan de biersnuffelaars Geroen Vansteenbrugge en William Roelens. Deze stevige blonde (8,5%) werd gebrouwen bij Brasserie Grain d'Orge ter gelegenheid van de 350ste ' La Société Royale de Tir St. Etienne de Montzen.' Het werd een volledig nieuw recept van Benoit Johnson en waarschijjnlijk de enige pilssoort in zijn gamma.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met vooral de bekende Belgische pilsmout in het aroma. De smaak voelt licht hopperig aan en ook in de afdronk komt er niet veel echte bitterheid bij kijken. Toch zeer evenwichtig en technisch gebrouwen en het is absoluut een stevige doordrinker