PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
26-07-2012
Rookop bruin bier
Biertje aangeboden door 'De Kinderbrouwerij' Reningelst tijdens bezoek op 23/7 (zie BB 212) , de 25 cl fles thuis geproefd. 'Roodkop' is een bruin bier (6%) dat ontwikkeld is in samenwerking met de 'Kinderbrouwerij' Deze vzw heeft zijn intrek in het gerestaureerde deel van de verdwenen brouwerij-mouterij St Joris (Six) te Reningelst. Daar werd gebrouwen tot het jaar 1963 en momenteel word het huisbier 'Rookop' gebrouwen door het biobedrijf 'De Plukker' van Joris Cambie en Kris Langouche te Poperinge. De naam 'rookop' komt uit het verleden, de toenmalige brouwer verfde zijn ene flesjes (rode etiket) uit voorzorg rood en kreeg daardoor bij het volk de naam 'nen rooie kop'
PROEFKOTJE: Al bij het openen van de fles komt het gebrande moutaroma los. Het mondgevoel is niet echt zoet maar heeft een fijn licht gebrande chocolade (koffie) smaak dat zeer evenwichtig overkomt. In de afdronk proef je een lichte, frisse hopbitterheid dat van het geheel een goed degustatie, maar vooral een lekker terrasbiertje maakt.
Als aandenken bij de spreekbeurt van de hopprofessor Dennis Dekeukelaere in 't Rusteel te Gullegem en thuis geproefd en besproken. Proefbrouwsel al geproeft op proefzolder brouwerij Eutropius Heule.
Het witbier uit het gamma van brouwerij Gulden Spoor (ex-Brouwkot) Gullegem.Het etiket wijst naar de verkeerde vertaling die gebeurt is met het Duitse 'Weissenbier' en hier verkeerdelijk werd vertaald naar witbier. 'wheat= tarwe'.
PROEFKOTJE: Het licht amber tarwebiertje (6%) heeft een zoetig tarwemoutaroma met een fruitige geur. Deze geuren gaan ook over in de smaak met de inhoud van wat koriander. zeer fris mondgevoel met een droge kruidige afdronk. Prachtig biertje voor op het zomerterras
Exclusief aangeboden in Kroegske Emelgem en thuis op zondagmorgen 15 juli om 11.00 geproefd. Deze 'Palm Hopper' (6%) werd pas eind 2011 voor het eerst gelanceerd door 'Palm Breweries, Steenhuffel' en door enkel bierexperts uitgetest in beperkte productie. Er werden slechts 7000 flessen (37,5 cl) gebotteld. De speciale hop (Hallertau Mittelfrüh) is een eigen teelt (35 are, 800 plantjes) en werd op 3 verschillende tijdstippen tijdens het brouwproces toegevoegd.
PROEFKOTJE: een oud-goud kleurig biertje met een kruidig hoparoma met fruitige flitsen van banaan en perzik. De verfrissende smaak heeft een ijzerachtige afdruk en er is alvast een heerlijke hopsmaak aanwezig. De licht bittere, soort greenhoppige, afdronk bevestigd het goede van een doordrinker en zet Palm waarschijnlijk opnieuw op het goede spoor.
In proefglaasjes aangeboden door Danny en Nadine in Kroegske Emelgem en besproken door de uitbaters samen met bierkenners Filip Galle, Bart Van Eeckhoutte en Marc Spriet. Ommegang, voor het eerst in 2011 gebrouwen bij Haacht, Boortmeerbeek, naar aanleiding van de 'Ommegang van Brussel'. Tijdens deze 'Ommegang' werd de blijde inkomst van Keizer Karel in 1549 herdacht. Ommegang K.K. is een strogeel bier van hoge gisting met een verfijnt aroma van citrusvruchten. De bloemige en kruidige smaak veroorzaakt door het gebruik van drie hopsoorten.Dit bier, hergist op de fles, waardoor de aroma's en smaken nog beter tot uiting komen.
PROEFKOTJE: Zeer beheerst zoetig moutaroma met toets van citrus. Het volle, complexe mondgevoel is een beetje fruitig met een lichte hopbitterheid. Een matige zuurtegraad in de tamelijk moutbittere afdronk.
Gebrouwen door Armand Debelder (3 Fonteinen) te Beersel en aangeboden door bierkenner Bart Van Eeckhoutte uit Roeselare. Samen geproefd met de uitbaters van 't Kroegske te Emelgem en bierkenner Filip Galle. Armand'4 Zomer is een mengeling van 1-2 en 3 jarige lambiek uit de vaten van 3 Fonteinen. Deze zomer gerichte 'Limited Edition' (éenmalige assemblage) van zijn 4 seizoenen gerichte Oude Geuze werd gebotteld op 26 maart 2010 en heeft de krachtige, rijpe smaak die zo typisch is voor de '3 Fonteinen Vintage Oude Geuze'. Het werd ook erkend als streekprodukt door 'VLAM' en door de 'Europese Unie'.
PROEFKOTJE: Gereserveerde zuurheid in het aroma met een verwijzing naar de eiken vaten. Zeer evenwichtig mondgevoel waarin naast het licht fruitige een citroen aanval merkbaar is. Een sprankelende en verfrissende carbonatie met een droge, fris-zurige afdronk.
Geproefd in café Kroegske (Emelgem) met uitbater Danny en bierkenner Filip Galle. Ook onze sympathieke uitbaatster Nadine nipte even. Die-hard bierproevers vinden de Leffe-bieren een marketingproduct, maar deze heeft wel iets meer niveau dan zijn commerciële soortgenoten. De receptuur werd gemaakt door hun meester-brouwer Charles Nouwen. Hij gebruikte voor dit Belgisch abdijbier (7,5%, van betere kwaliteit, een drietal hopsoorten. (de Poperingse Wheatbread Golding, uit de USA de heerlijke Cascade en ook nog een mengeling van Challenger en Tomahhawk om de citrus erin te brengen.
PROEFKOTJE: Fruitig en citrusachtig gistaroma met toetsen van koriander en banaan. Bij een evenwichtig mondgevoel schuilt een zachte sprankelende moutbitterheid die naar het einde toe overgaat in een iets zoete (toch het commerciële) maar lichte hopbitterheid. Zal waarschijnlijk een succesrijke doordrinker worden in de betere volkcafés
Geproefd samen met BB-technicus Koen Delsoir, Danny en Nadine, uitbaters biercafé 't Kroegske (Emelgem). In 2011 ontwikkelden Viki Geunis sterrenchef van het Antwerpse Zilte en de brouwers van Rodenbach een eerste aflevering die in korte tijd uitverkocht werd. In 2012 werd een nieuwe 'Limited Edition' uitgebracht. Brouwmeester Rudi Ghequiere: "Het bier ontstaat door een zes maanden durende, gistende maceratie, van vers fruit als krieken, frambozen en veenbessen. Het bier zelf heeft reeds een rijping van 2 jaar op de beroemde eiken foeders."
PROEFKOTJE: Het aroma van de foeders dwarrelt mooi tussen de zoete fruitgeuren. In de smaak is er een mooi evenwicht tussen het zoete van het fruit en de heerlijke zurigheid van de Rodenbach. Tot in de heerlijke afdronk heeft het foederfenomeen zijn plaatsje tussen het fruitige.Zeer prachtig abieritief!
Gekocht in Delhaize Izegem en thuis geproefd als abieritief. heerlijk! Dit frambozenbier (5%), waarbij brouwer Gert Christiaens gebruik maakte om verse frambozen (200gr/l) en wat krieken (50 gr/l) aan jonge lambiek toe te voegen waardoor deze complexe heerlijkheid een andere fermentatie resulteert. Het heeft de zuurtegraad van champagne, het boeket en de delicate smaak van het fruit en de balans van almondy droogte.
PROEFKOTJE: Als kleur prachtig rood-paars met sprankelende schuimlaag (die niet lang blijft). Het aroma is overheersend zoetig framboosaroma en wat kruidige doorslag. In de authentieke oud-beersel smaak heerst vooral de verse zuurheid met lichte fruitige invloed. Een prikkelende lang lichtzurige afdronk maakt van het bier een zeer goed abieritief.
Geproefd en heerlijk gevonden tijdens proefsessie over Witbieren op proefzolder van Microbrouwerij Eutropius te Heule en op 11 juli op bezoek in de brouwerij. Blanche van Namen was de dochter van Graaf Jan van Namen en door de machtige Magnus IV Erikson in 1335 uitgekozen als echtgenote. Ze werd koningin van Noorwegen, Zweden en Scanië. Om haar zachte schoonheid te herdenken heeft brasserie Du Bocq uit Purnode een witbier aan haar opgedragen. Het werd een zacht en smeuïg witbier van zeer hoge kwaliteit. Kreeg meer dan verdiend de titel van 'Beste Witbier ter Wereld'.
PROEFKOTJE: Licht troebel met fris gistaroma en een met fruitige en kruiden doorweven geur.In de smaak spelen ook hier koriander en frisse citrus een rol. In het mondgevoel is er een mooi evenwicht tussen zachte bitterheid en de citruszuurte en ook bij de afdronk is er een fris bitterig gevoel wat zeer dorstlessend blijkt te zijn.
Brass Du Bocq, Rue de la brasserie 4, Purnode - www.dubocq.be - tel: 082/61 07 80 Vertegenw.: Sandra & John Barrez: 0475/964 364
Geproefd tijdens 'In den Hof' van 'Den Toogoloog' te Middelkerke maar voor het eerst tijdens het feest van 3 jaar Smisje in de brouwerij te Mater (Driesleutelstraat 1). Wegens groot succes met zijn 'HopRandall' (waterfilter gevuld met verse hopbloempjes waardoor het bier tijdens het tappen doorstroomd) heeft brouwer Johan Brandt zijn gewoon 'Smisje' omgetoverd tot een uniek en vooral zeer hoppig degustatiebiertje. Meteen het pronkstuk van zijn 4 seizoensgamma. Er wordt gebruik van vier soorten verse Belgische hop (kreeg ook logo 'Belgian Hops') als Hallertau, Challenger, Goldings en Magnum maar vooral met de primaire, artisanale, mankracht van brouwer Johan.
PROEFKOTJE: Smisje Extra heeft een prachtige volle schuimkraag, en een aroma met een mooi evenwicht tussen mout en hop. Deze is ook weer te vinden in de bittere hopsmaak waar toch wat citrus te vinden is. De lange, hopbittere afdronk maakt het een genietbaar degustatiebier.
Geproefd uit het grote biergamma van biercafé Kroegske te Emelgem. BOM Brewery (Belgische Originele Moutbrouwerij). In de tijd dat de bieren nog spraken had iedere brouwerij een eigen mouterij en het is vanuit deze traditie dat Bert van Hecke probeert om met eigen gebakken mouten unieke, maar artisanale bieren, te brouwen. 'Triporteur From Heaven' is gebrouwen bij brij. Anders (Halen), volgens principe van de zigeuner(huur)brouwerij met huisgebakken BOM-mout, donkere en witte candy en tal van aromahoppen East Kent Golding, Styrian Golding en de American Cascade.
PROEFKOTJE:Troebel, wegens niet gefilterd, maar met een stevige witte schuimlaag. Zoet moutaroma onder invloed van aromatische hop. Het karaktervol mondgevoel hebben eveneens zachte hopsmaken en met een pittige afdronk is het bier uitstekend voor degustatie.
Geproefd en goed bevonden op het zomerse terras van Kroegske Emelgem. In mei 2012 vloeide 'Vicaris Tripel-Geuze' uit de ketels van de prachtige, nieuwe brouwerij in 't Hoogveld te Dendermonde (Vlassenroot 5). Deze bijzonder creatie werd gelanceerd als de opvolger van, het al even gesmaakte, Vicardin (wegens moeilijk te verkrijgen Girardinlambiek). Vicaris Tripl-Geuze is ideaal als dorstlesser voor de lange, warme zomerdagen. Het bier is door het complexe samenspel van de zachte fruitigheid van de Vicaris Tripel en de frisse zurigheid van de lambiek uit Brouwerij Boon (Lembeek) een uniek type bier
PROEFKOTJE: Mooie stabiele schuimkraag met goede carbonatie. Het aroma is vooral fruitig (pompelmoes) en in de smaak zit een evenwichtig moutbitterheid met een zurige inval. Ook in de afdronk dat frisse zuurgehalte met een lichte hopbitterheid wat er een uitstekend degustatiebier van maakt.
In 2004 herdenkt de stad Oostende het 'Beleg van Oostènde' een Europese veldslag die van 1601 tot 1604 werd uitgevochten tussen het katholieke kamp van Filips II en het protestante kamp van Engelsen en Nederlanders. De Oostendse Bierjutters hebben positief gereageerd op een oproep van de Oostendse cultuurdienst iets te organiseren bij dat beleggingsjaar. Op het verzoek van DOB, en met onze richtlijnen maakt de ambachtelijke brouwerij Strubbe (Ichtegem) drie verschillende proefbrouwsels die door de bierjutters blind werd geproefd en gekozen. De naam 'Keyte' kwamer als historische verantwoording maar ook omdat het in alle talen kort was en dus goed in de mond en de marketing lag. Het bier kreeg ook een beetje uitstraling door het feit dat Brouwerij Strubbe de laatste biermaker was in het douane- en accijnzenkanton Oostende en dat de brouwers zelf in Oostende woonde.
PROEFKOTJE: deze goudkleurige tripel met zijn mooie vaste schuimlaag heeft een rijk moutaroma met geur van Belgische gist en gras. De smaak heeft eveneens wat moutbitterheid maar toch een zoet, fruitig en droog mondgevoel met een beetje smaak van kruiden en citrus. Iets te zoet voor een stevige doordrinker maar toch wat moutbitterheid in de afdronk.
'Houblon Chouffe Dubbelen IPA' geproefd in Kroegske te Emelgem Dit mooi gehopt bier werd voor de eerste maal gebrouwen in Brouwerij Achouffe (Wibrin) in 2006. Deze typische Belgian IPA heeft een harmonieus evenwicht met een uitgesproken bitterheid door de 3 verschillende hopsoorten. Houblon Chouffe is niet gefilterd en zowel in de fles als het vat hergist. In 2011 maakten 30 proevers van Testaankoop' er een topbier van gekozen onder 210 speciaalbieren.
PROEFKOTJE: Het Ardens bier heeft licht gouden kleur en een prachtige schuimlaag. In het aroma overheerst een fruitige hopbitterheid. Ook de smaak is overwegend een aangename hopbitterheid en in het mondgevoel komt de Belgische gist en mouten zeer tot zijn recht. De zachte afdronk is niet zo complex als zijn Amerikaanse tegenhangers.
Brass. Chouffe: Rue du Village 32, Wibrin (Achouffe) - 061/ 28 81 47 - Info@achouffe.be
Het herdenkingsbier aangeboden en geproefd tijdens de voorstelling in brouwerij Eutropius te Heule. Een tijdje geleden (6 februari 2012) kwam het allereerste herdenkingsbier voor Wereldoorlog I uit de ketels van de Microbrouwerij Eutropius gerold. Opnieuw een stukje brouwkunst van Gudrun Vandoorne (Gaverhopke). Het werd een blond bier (9%) die werd gebrouwen in samenwerking van twee Amerikaanse brouwers, de tweelingen Sean en Andy Arsenault uit Philadelphia. Ze gebruiken 2 hopsoorten en 3 soorten graan die het geheel een mooi hoparoma heeft en een bitterheid in een evenwichtig gevoel.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en een sprankelende carbonatie. In het aroma een mooi evenwicht tussen hop en mout. het volle mondgevoel beheert de bittere hop met een lichte moutsmaak waarin een fruitigheid (pompelmoes) zijn deel opeist. De zachte bitterheid in de afdronk verwijst naar een zeer goed abieritief
Deze zachte bitterheid geproeft in het proeflokaaltje van Gaverhopke te Stasegem. Het bier (7,8%) werd gebrouwen door Gudrun Vandoorne in de ketels van 't Gaverhopke te Stasegem in samenwerking met de Amerikaanse brouwer Jean Broillet van de 'Tired Honds Brewing Compagny uit Pennysylvania.
PROEFKOTJE: Het is amberkleurig (dubbele IPA), heeft een mooie schuimkraag en zoals vele Amerikaanse bieren gearomatiseerd met citoen- pompelmoes dit waarschijnlijk door de pellets. de smaak houd een evenwicht tussen hopbitterheid en de zoetigheid van de mout. Niet extreem bitter (EBU 78) maar wel met zacht mondgevoel en een tamelijke bittere afdronk die lang blijft hangen
Deze Izegemse bittere geproeft tijdens een proeving van HIC te Ingelmunster. 'Bittere Waarheid is een blond bitter bier van 10% gebrouwen door Piet Salomez ('t Alternatief Izegem) in de ketels van De Graal te Brakel. Dit bier is zeker niet het bitterste op de markt. Maar misschien kan het evenwicht tussen bitterheid en hoparoma's u bekoren. Ondanks een EBU van 70 is het vlot drinkbaar. er werden 4 hopsoorten op vier verschillende tijdstippen toegevoegd. Een stevig bier voor mensen met een sterke persoonlijkheid.
Op het etiket een beeld 'bittere waarheid' gemaakt door de Izegemse kunstenaar Johan Herman.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met volle witte schuimkraag. Het aroma is zoetig, kruidig mout- en gistaroma (vandaar het citrusachtige)
De smaak voelt evenwichtig zoet-hopbitter met een toets van peper en een droge lichtbittere afdronk