Foto

Balena is een Everson 33, een 10 m lange zeilboot, met vaste zomerligplaats in Wolphaartsdijk (NL). In voor- en najaar beleven we vooral leuke zeiltochten op het Veerse Meer en de Oosterschelde. De Belgische en Nederlandse Kust en de Westerschelde staan eveneens regelmatig op het programma.

In de vakanties gaan we verder : Denemarken (in 2009 en 2010), tot Edinburgh (Schotland in 2011), naar Jersey en Guersney, tot St Malo en St. Cast (in 2012), de Engelse Oostkust, Londen, Chatham en dan zuidelijk tot Weymouth (in 2013), Bornholm en zuid-Zweden (2014) en de Duitse Hansesteden en Rügen in 2015. Vakantie 2016 was 2,5 week Veerse Meer wegens motorproblemen, en nadien nog tot de Engelse Oostkust en Wells-next-the Sea ! 2017 werd het Kopenhagen, met heenreis via de Eider en het Kielerkanal.

2018 staat onze neus opnieuw richting de Oostzee... om samen met vrienden retour te komen naar Zeeland.

Zoeken in blog

Zeiljacht Balena
Zeilavonturen dichtbij en verder weg met onze Everson 33
06-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een laatste stop

Zaterdag 5 augustus: Colijnsplaat - Goese Sas: 11 M


Nog één stop voor we naar de heimathaven keren: bezoekje aan Kapp Linné in het Goese Sas.  We zeilen op het fokje, via de opening van de zeelandbrug,  maar het begint toch nog te regenen. Voor een keer mag ik de honeurs buiten waarnemen zodat Kurt droog binnen blijft. Maar het is niet ver, en als we aanmeren in de sluis, is de boot al opgedroogd.

Saltwater komt ook nog binnenvaren, en komen de vakantieverhalen boven natuurlijk…

Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veilig op de oosterschelde

Donderdag en vrijdag 3 en 4 augustus:  Colijnsplaat


2 dagen met heel veel wind, maar we zijn op ons gemak: een goede box, een mooie haven en prachtig zicht op de Oosterschelde en de Zeelandbrug.

En tijd om even op te laden 😃. Beetje poetsen, verse vis kiezen bij de viskraam, die op donderdag en vrijdag bij de visveiling staat: voor de eerste keer maak ik zelf paling klaar, en die is zeer geslaagd.

Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
03-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug de zee op

Dinsdag 1 augustus : Durgerdam - Scheveningen : 47 M


Een mooie zonnige ochtend, en een treffelijk uur om te vertrekken. We verlaten Durgerdam om 9u10, en op minder dan 2 mijl zijn we bij de Schellingwoudebrug en de Oranjesluizen, de toegang tot het IJ-kanaal. Aan deze gekanaliseerde rivier ligt hoofdstad Amsterdam.  Ons idee was om hier zeker een dag halt te houden, doch de weergoden doen ons anders beslissen. We varen verder, want het einde van week zal veel wind meebrengen. Dus tussen de vele pontjes en rivierboten, lage vrachtschepen en andere pleziervaart, motoren we verder tot zeehaven ijmuiden.  Hier moeten we opnieuw versluizen naar zee. 18 mijl staat op de teller als we het havenhoofd van Ijmuiden buitenvaren.


Het is zonnig weer, iets frisser op zee natuurlijk en met een fris zuidwesten windje gaat het rustig in enkele rakken tot Scheveningen waar we tegen 19u arriveren.  Hier liggen vele passantenboten in dikke pakketjes naast elkaar, we zien de havenmeester niet en parkeren ons op een mooi plaatsje voor de restaurants aan de kade. Nog lekker en lang in de zon. Ik ga snel naar de grote Jumbo vlakbij de haven, maar eigenlijk moet je niet snel zijn want die is open tot 22 u! Gemakkelijk voor de jachtmensen.

We eten aan boord en gaan op tijd slapen, morgen willen we vroeg vertrekken, een laatste effort 😊…


Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het venijn zit in het staartje

Woensdag 2 augustus: Scheveningen - Colijnsplaat : 66 M


Wekker op 4u30, kattewasje en om 5 u varen we weg. In de haven geen wind, Kurt zegt nog bezorgd, t zal misschien een hele dag op motor zijn… jawadde !


In de voorhaven merken we al dat er een flinke golfslag staat en dat het behoorlijk waait, zuidwest, sowieso in de neus. Dat wisten we wel, maar de meteo voorspelde 3 en 4 bft, dus het is even wennen aan de zeegang. In het donker hijsen we het grootzeil en eens op zee,  na een 20 minuten stampend op motor, zetten we reef 1 om comfortabeler te kunnen opkruisen. Ik neem toch maar een zeeziektepilleke, het waait minstens 5 bft...


Na 15 mijl zijn we bijna bij de oversteek van de Maasmond/ Rotterdam, daar melden we ons aan, zoals gebruikelijk, ik zit een tijdje binnen om marifoon uit te luisteren en AIS te volgen. De ferry vanuit Newcastle komt snel aanvaren, en passeert op 200 m voor ons. Eens dit punt voorbij, verlaagt het stress-gehalte en verhoogt de misselijkheid. Tja, dat overvalt je, zelfs na zoveel dagen op zee.


We blijven opkruisen, het gaat traag vooruit, temeer omdat we lang tij tegen hebben… in theorie hadden we stroom mee bij Rotterdam,  maar daar hebben we niet veel van gemerkt. Soit we blijven zeilen onder het motto, al genoeg gemotord de laatste dagen. Ons gemoed wordt opgekrikt wanneer een Bavaria 44 inhalen. Die houdt het dan maar voor bekeken en rolt zijn zeilen in, gaat verder  op motor. Ondertussen wakkert de wind nog aan, 6 bft, bij de geul van de Banjaard, kunnen we eindelijk afvallen en sjezen we met pieken tot 8,2 kn door het water (over de grond minder, want het was nog stroom tegen). Samen met 2 andere zeiljachten en een sportvisser varen we de sluis van de Roompot binnen. We liggen naast de vissers, en ze zijn verbaasd dat we met ‘dat yachie’ van Kopenhagen komen.


Op de Oosterschelde is het meteen een rustiger gevoel… op de fok zeilen we nog iets meer dan een uurtje tot we de haven van Colijnsplaat binnenvaren, hier nog amper 3 bft. We kregen een box met de neus in de wind, dat is maar beter zo voor de volgende winderige dagen. Het is 18u30,  we zijn meer dan 13 uur onderweg geweest. Normaal een tochtje van ca. 46 mijl… We deden er 66 over op gps  (of eigenlijk 74 mijl volgens het log)... Het was meteen ook de zwaarste trip van deze vakantie.

Na een weldadige douche trakteren we  ons op een verdiende schotel  in de yachtclub van Colijn, altijd lekker bij Kees Saaman.

Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
01-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gouden eeuw-stadjes voorbij

Maandag 31 juli: Koudum (5 mijl voor Stavoren) - Ijsselmeer - Markermeer-Durgerdam: 55 M


We vertrekken vroeg, en ontbijten onderweg. De brug bij Warns die we gisteren niet meer haalden, draait al om 6 uur, maar zo vroeg waren we er nu ook weer niet… even verder zijn we bij de sluis van Stavoren, als enige te schutten. In de marina er vlak achter, meren we even aan om verse broodjes te halen in de croissanterie. Het is net open,  t is pas 8u15.


We hebben reef 1 in het grootzeil gezet, en zullen vandaag eindelijk terug kunnen zeilen. Vanaf Stavoren is onze bestemming Enkhuizen, dat betekent tegen de wind, want het is ZW, 4 en 5 bft, maar we tekenen toch 17 tot 20 knopen op. Het IJsselmeer is ook heel anders wat golfslag betreft, in vergelijkung met de zee… en bovendien, ondiep natuurlijk. Maar beter dan gedacht schieten we mooi op, en vooral WE ZEILEN TERUG !


Het dreigt naar buien maar we houden het droog. Zon en wolken trachten elkaar te verdringen, de meeste foto’s zijn echter tamelijk grijs, dus je weet dan wie gewonnen heeft. Op het ijsselmeer is er tamelijk wat pleziervaart, vooral vanuit het zuiden, die varen voor de wind natuurlijk en hebben wellicht ook enkele dagen in één van de mooie Hollandse Gouden Eeuw-stadjes liggen wachten op minder wind (Enkhuizen, Medemblik, Hoorn,  Edam, Volendam,...).


Via de naviduct (de sluis boven de autoweg) worden we versast naar het Markermeer…

Opnieuw onder zeil, komt een klein rubberbootje in vaart afgesjeesd, we zagen hem al eerder rondjes varen bij een ander zeiljacht. Als hij dichterbij komt, begint de man foto's te nemen van ons en onze boot. Zijn bootje stampt op de golven, en hij heefteen grote telelens vast in de hand. Ik zou al ferm zeeziek zijn !  Uiteindelijk komt hij dichterbij, slaat vriendelijk een praatje en smijt een drijvende sleutelhanger met zijn website erop gedrukt in onze kuip: kijk maar eens naar www.kiekeboot.com, in de gallerij van 31/7 staan alle boten alfabetisch die hij genomen heeft! Slimme marketing!


We zeilen verder, hier is het nog ondieper, we halen de reef eruit en zeilen onder een schuchter zonnetje in enkele kruisrakken richting zuidwest.

De laatse mijlen is de wind op, en we sluiten het Markermeer af, zoals bijna overal in NL op de binnenwateren,  zijn er na 18 u. niet veel boten meer te bespeuren. We varen tegen 19 u Durgerdam binnen, krijgen een comfortabele box met mooi zicht op de pittoreske huisjes en kunnen in de kuip nog aangenaam zitten. Het is nog een zonnige avond.

Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
31-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noordelijke provinciën

Zondag 30 juli: Dokkum - Koudum (5 mijl voor Stavoren) : 45 M


Om 7 u, gietende regen. 

Deel 2 van de kanalenroute staat vandaag op het lijstje. Op zondag gaat de eerste brug om 9 u open, we worden uitgezwaaid door Lisette en Raoul,  en passeren dus de 4 bruggen van Dokkum; de eerste brugwachter int  het bruggeld hier nog steeds met een klompje aan een vislijn. Je moet dus voorzien zijn van cash geld, liefst passend. 


En dan volgt een heel mooi stukje, de Dokkumer Ee ! Prachtige boerderijen, huizen, tuinen, terrassen, bootgarages,...  Ook Birdaard is zeer pittoresk, en dan arriveren we in de hoofdstd van Friesland,  nl. Leeuwarden. Ook hier bruggeld voor de vele brugpassages. En omdat het zondag is,  stoppen de brugwachters tussen 12 en 13 u, en leggen we ons vast om een boterham eten, en nog eens de meteo voor de volgende dagen te bekijken. We beslissen dan ook om niet naar Harlingen te varen vandaag, nog teveel zw-wind op wadden en noordzee op komst.

Dus gaat het verder richting Stavoren… na Leeuwarden sturen we bakboord, en bevaren we een onbekend stuk. Hier komen we in het gebied van de Friese meren, allemaal zeer mooi, zelfs onder een grijs, soms wit wolkendek, maar voor ons zeer beperkt toegankelijk, ttz, we moeten strikt binnen de boeienlijn blijven, erbuiten betekent onverbiddelijk: vastlopen. Ideaal voor kleinzeilerij of ondiepe kajuitjachten. 


Er volgen nog vele bruggen/spoorbruggen, maar die gaan zeer vlot open als je aan komt varen. We hebben nergens moeten aanleggen om te wachten. Bovendien zijn hier ook enkele nieuwe aquaducten aangelegd, die een aantal bruggen vervangen. Zo varen we over de weg.


We geraken net niet in Stavoren omdat we de brug bij Warns niet meer kunnen halen voor 20 u. En daarom zoeken we bij Koudum de jachthaven Kuilart op. Mooi plaatsje aan de hoge wal, en hulp van de vriendelijke opa van Lelystad.  


Het was een lange motordag, 10 uur varen en 1 uur rust.

De reservevoeding (bokaal stoofvlees) wordt opgewarmd, en met een vers gekookt minibloemkooltje en minibroccoli smaakt dat super.



Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolen in Dokkum

Zaterdag 29 juli: Dokkum


Echt uitslapen kan je het niet noemen: de buurman van de Eau-de-Vie vertrekt om 8 u, eindbestemming een stad verder, want zijn dochter moet naar de tandarts (zijn er dan geen bussen naar Leeuwarden ?). Soit, tussen 2 buien gelukkig, meert Eau-de-Vie terug aan, en wij even later naast hen. 


Een chilly voormiddag, diesel aanvullen, meer dan nodig tijdens “staande mast varen”, bloggen, douchen… er staat nog steeds veel wind, maar na de enkele vroege buien, klaart het op, er daar is de zon. Heet is anders, maar zo zijn we al content. We kunnen s middags buiten eten, en nadien verkennen we het kleine vestingstadje Dokkum. Mooi verzorgd, vele bloembakken, knusse tuintjes en huisjes. Uiteraard gezellige winkelstraatjes.


We bezoeken een werkende windmolen op een van de bolwerken, klimmen de smalle laddertjes op, en omdat een Belgische molenaar zo geïnteresseerd was, werden de wieken stop gezet, zodat we ook het gevaarlijke topdeel (waar zich de bewegende delen bevinden) konden bewonderen.

We proeven op een terrasje het Dokkumer bier Bonifacius, genoemd naar de Engelse monnik die de Friesen kwam kerstenen. Het werd hem duur betaald gezet, want hij werd bij Dokkum vermoord, samen met 51 gezanten, in de 8ste eeuw.

Ik wandel nog even naar de Bonifacius Kapel, een impressionant halfopen kapel, halve ellips, waar 2.000 mensen overdekt een mis kunnen bijwonen, maar die ook regelmatig dienst doet als theater/concert zaal.

Samen met Lisette en Raoul gaan we na een ‘real American gin tonic’ en apero, uit eten in hotel/restaurant/café op de hoek, en behalve Kurt, laten we ons met 3 verleiden tot een “mosselpannetje”... Wat een ontgoocheling als je de Zeeuwse mosselen en de Belgische porties gewend bent. Koffie nemen we bij Eau-de-Vie,  en daarmee sluiten we ons gezamenlijk stukje reis af. Wij moeten verder, het werk kondigt zich snel aan en we hebben nog een flink stuk voor de boeg, letterlijk nu.


Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
29-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noordelijke provinciën

Vrijdag 28 juli: Groningen - Dokkum: 33 M


Als stadshaven is de Oosterhaven een rustige haven. Mooie ligging, sanitair complex in een smal steegje aan de overkant naast de mooie watersportwinkel, en een zeer vriendelijke havenmeesteres, die met haar megafoon de aankomende schepen toeroept. Ik wandel even naar de Jumbo vlakbij om de voorraad op peil te houden.


We hadden gelezen dat je de stad Groningen kon doorvaren in konvooi op drie tijdstippen, zoals de blauwe golf in het kanaal van Walcheren, maar dat blijkt enkel op zondag zo te zijn. Dus starten we ons eigen konvooi om 10.10, de eerste 4 bruggen in de stad liggen op minder dan 1 mijl van begin tot eind… al snel is ons konvooi 6 schepen groot. Eer we Groningen verlaten hebben, is het 11.40, en zijn we ca. 10 bruggen en 3,2 mijl verder. We nemen hier vele foto's,  grote majestueuze panden, gezellige woonboten, musea,... Mooie wolkenvelden maar gelukkig droog na enkele eerdere druppels.


Het waait ondertussen flink door. We varen de Dokwerdersluis in, nogal vervelende wal met inhammen, zodat je altijd de fenders moet in het oog houden, en we liggen aan de lagerwal. Maar alles komt goed… en dan gaat het verder. Bruggen openen wanneer ons konvooitje arriveert, dat gaat vlot, maar het neemt alleszins tijd.


Een mooie plek is Zoutkamp, waar vissersboten liggen en een palingrokerij is.  We zijn dan ook vlakbij het Lauwersmeer, en vanaf hier kennen we deze route wel. Hier is het water erg bumpy, we meten wind tot 31,1 knopen (7bft). Maar dan gaat het nu terug zuidelijk, via het sluisje van de Dokkumer Zijlen (16.45 u/27 M).


Het is een mooie route, soms zeer smal en ondiep, maar zowel we weten lukt het, en moet je natuurlijk zo goed mogelijk het midden van de vaarweg houden.


Dokkum ons doel bereiken we om 18.20; 33 Mijl afgelegd in 8 u en 2 sluizen en 28 bruggen gepasseerd. Moe en voldaan. De havenmeester informeerde ons dat de ligplaatsen aan de kade al vol lagen en dat we dubbel zouden moeten liggen. En zowel Eau-de-Vie als wij vinden een mooie ligplaats.


We eten aan boord en nadien gaan we nog even debriefen bij onze vrienden. We kunnen nog in de kuip zitten tot 23 u, dan begint het te regenen, maar dat is toch bedtijd.


Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe route uitproberen

Donderdag 27 juli: Borkum - Groningen: 37 M


Nog tamelijk goed geslapen aan deze steiger. Rond 7 u wakker, we ontbijten, en staan bijna klaar om te vertrekken als een ambtenaar van het Schifffahramt ons komt zeggen dat we hier niet mogen blijven liggen. Geen probleem, we gooien los, vertrek dus 8u50.


Deel 1 van de tocht is de rivier Eems op, tot de havenstad Delfzijl, om zo via de zeesluis, de Staande Mastroute aan te vangen. Het is grijs weer; met de industrie op de achtergrond, lijkt het nog grauwer. De meteo kondigde 5 en later 6 bft aan, maar hier hebben we  niets van gemerkt, integendeel, er kon niet gezeild worden.Via Ranzelgat en Dukegat naderen we de sluis, en daar krijgen we een fikse bui over ons, zeer lokaal. We hebben 22 mjl afgelegd, met minder stroom mee dan verwacht.


Via de AIS zien we dat zeiljacht Eau-de-vie een 7-tal mijl voor ons vaart. Vanaf Delfzijl varen we dus via kanalen en rivieren, vaak ondiep, want officieel mag je niet dieper steken dan 2 m… Balena steekt 1,85 m diep, en dat gaat dus wel.  


Omdat er voor de volgende dagen veel wind voorspeld wordt, hebben we deze optie gekozen.  Zeker niet het snelst, want er zijn natuurlijk bruggen en sluisjes te passeren, maar zo ben je wel onderweg en bovendien hebben we dit stukje staande Mastroute nog nooit gedaan. Op het Eemskanaal een viertal bruggen, die worden aansluitend geopend, en dat gaat eigenlijk vlot.

De eerste brug van Groningen willen we passeren voor 16 u want dan wordt deze 2 uren niet bediend wegens de spits. Dat lukt, en dan nog 2 kleine bruggetjes en zo arriveren we in de Oosterhaven, waar Raoul en Lisette een plekje naast hen vrij hebben kunnen houden. (We vaarden echter eerst een verkeerde haven binnen 😀)


Zo, voor het eerst in Groningen, op eerste zicht een zeer bruisende, trendy en jonge stad. We wandelen in gezellige straten op enkele minuten van de haven, het is zonnig, af en toe wat bewolking, maar niet koud.

Aperitiefje aan boord van Eau-de-Vie en aansluitend gaan we eten in Grand Café Weeza. Gezellig nog een koffietje bij ons aan boord en na middernacht te kooi.

Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
27-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De langste trip van de reis

Woensdag 26 juli : Cuxhaven - Borkum: 95 M


Een vroeg vertrek dus, om 4.10 gooien we los… het is droog, zelfs geen condens op de boot. We verlaten een slapende haven en pikken het begin van de eb op, de Elbe stroomafwaarts dus. Een uur op motor tot we de deining in ons benen hebben  en dan, rust, als de zeilen het overnemen. Enkele grote schepen varen de Elbe op, maar verder op de dag zien we niet veel scheepvaart.


Het is gelukkig een prachtig zonnige dag, we zeilen een rustige aandewindse koers, even valt de wind weg, dan wakkert die weer aan zodat een reef nodig is en hop, een halfuur later mag die eruit… zo varen we de toegangsgeulen van de Weser en de Jade over, en alle Duitse waddeneilanden passeren ons zuidelijk…

We zouden perfect Norderney kunnen aanlopen want we komen uit bij de aanloopton van de Dovetief…  maar ons doel is Borkum,  dus overstag hier, en enkele mijlen terug de zee in, om hoogte te halen. 


De wind krimpt, en neemt ook af, de laatste uren gaan dus op motor. We worden verwelkomd door enkele grote zeehonden bij het Fischerbalje in Borkum.  Uiteindelijk liggen we vast in de Burkana Hafen om 22u15, we hebben er 18 u op zitten. Onderweg hebben we wel afwisselend even binnen geslapen.


We meren af aan de steiger met autobanden, en dus halen we de plank weer boven. Het is nog een zachte avond, we drinken nog een oorlam in de kuip, en dan bed in !


Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
25-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vertrekken naar Helgoland of niet ?

Dinsdag 25 juli : Cuxhaven


De vraag van vandaag is of we het volgend stuk, nl. tot Borkum in 2 gaan kappen of niet…  in twee delen betekent een etappe van 35 en een van 70, ofwel dus een etappe van 90. Voor vandaag geven ze veel regen, en ook wind tot 5 bft, wel noord, dus Helgoland is toch niet zo interessant.


Maar ook de volgende dagen zijn de weersvoorspellingen overgoten met veel water. Morgen blijft het misschien zelfs droog. Planning is dus morgen tot Borkum en aansluitend misschien wel via Delfzijl te varen, een stuk Staande Mastroute dat we nog nooit gedaan hebben.


In de voormiddag trekken we richting oude haven, regenjasjes aan, naar de jachtwinkel; in de buurt daar ook enkele outlet-kledijwinkels, vrnl. zeilkleding… tja, shoppingtime dus.


Een stop in een vishuisje en dan even overhuis om alles af te kappen en een siësta. We zijn kletsnat ondertussen.

Onze voorraad moet nog aangevuld worden, groenten/fruit/vers gerief, dus opnieuw de laarsjes aan en naar de supermarkt.


We maken de boot terug Noordzee-klaar, en na een klein hapje, gaan we op tijd slapen. De wekker staat op 3u15… Getijwater dus. 

Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beetje vanalles

Maandag 24 juli: Cuxhaven


Uitslapen - laat ontbijt - douche en havenduties vereffenen - oprommelen - poetsen - wandeling naar tankstelle - late lunch - lezen - plannen - faulenzen - de tijd gaat snel - droog en grijzig en regen vanaf 17 u… - diner in het leuke clubhuisvan Cux.

Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
24-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kielerkanaal en misschien Elbe op ?

Zondag 23 juli: Moltenört - Cuxhaven : 71 M


Om 5u30 staat de zondagse wekker, om 6 u verlaten we de haven. Op 2 mijl liggen de Holtenau sluizen; in tegenstelling tot de heenreis, zijn nu 2 in plaats van 1 sluis operationeel. Eerst moeten 3 grote professionele coasters en cargo's vastgelegd worden, nadien mogen de jachten…  We waren hier als eerste jacht, ondertussen zijn we met 8. We meren aan naast een NL jacht, op retour van Noorwegen.


Om 7u45 motoren we het Kielerkanaal op… Het is grijs en al gauw begint het te regenen, te gieten eigenlijk, en ook even onweer. Kurt houdt buiten wacht, ik binnen 😃… beetje oprommelen, zaden/fruitkoekjes bakken, lunch maken,... We varen dit stuk voor de 10de keer al. Nooit vervelend maar met dit slechte zicht en zo grijs, is er natuurlijk ook minder te zien. Om toch iets doen, telt Kurt de op- en afgaande coasters, toch meer verkeer dan tijdens de heenreis.


In de namiddag klaart het toch op, en laat de zon zich soms zien. Het gaat supervlot, om 16u45, dus precies 9 uur/54 mijl later, zijn we bij de sluis van Brunsbüttel, en dus nog mooi op tijd om de eb mee te pikken richting Cuxhaven.  Dat is nog 17 mijl.

Aan deze kant van het kanaal zijn de 2 grote sluizen aan het werk en 1 van de kleine sluizen. In de zuidelijkste sluis worden de jachten samen met 1 cargo versast.


17 u dus, en de Elbe op ! Enkele grote grijze wolken doen het ergste vrezen, we zien enkele frontjes passeren over land, wij houden het nu droog, en het gaat supersnel !! We varen 6,3 knopen door het water en zien dat we over de grond tot 11 kn maken ! Zo zijn we dus voor 19 u in Cux ! 


En daar hebben Raoul en Lisette van de Eau-de-Vie een box naast hen gereserveerd: dat is nog eens service ! Na vier weken ontmoeten de eerste Belgen, en nog bekenden ook dus. Ze liggen hier al enkele dagen, en vertrekken tussen 3 en 4 vannacht. We stappen bij hen aan boord om een glas te drinken, maar uiteraard wordt het niet te laat. Misschien dat we elkaar later nog ontmoeten, in Leeuwarden of Amsterdam of zo. Want wij hebben met onze 2 afgelopen lange dagen ook een dag rust verdiend.


Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
23-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wordt het Duitsland of Denemarken ?

Zaterdag  22 juli:  Femø - Moltenört: 65 M


Om 7 u eruit, en om 8 u. vertrek… richting zuidwestelijk, ofwel nog een stop op eiland Langeland (Bagenkop),  44 M, ofwel meteen de Kieler Fjord binnen, ca. 65 M. Wat het ook wordt, we zullen nat aankomen. Nogal wat regen voorspeld voor de namiddag.


De ochtend in nog droog alleszins, eerst zonnebrilweer, nadien niet meer. Bewolking zet op, soms heel donker zelfs.


Bij vertrek uit Femø voelen we de wind snel aantrekken, en even snel zitten de twee reven erin. We varen 6,5/7,5 kn, met zeer ruime wind. Dit gaat enkele uren zeer snel. Wat later een reef eruit, om opnieuw deze snelheid te kunnen behouden. En nog later de andere reef eruit. Opvallend dat er nu een flinke tegenstroom is: dat is hier geen getijden natuurlijk maar wel te wijten aan de wind. Rond 15 u begint het te regenen, ik blijf binnen boven de kaartentafel hangen, terwijl Kurt uitkijk houdt in gezelschap van Massimo, de autopilot.


Nog even overleg: binnenlopen op Langeland/Bagenkop, en morgen verder de 30 mijl tot Kiel, of even doorbijten en de hop tussen Denemarken en Duitsland vandaag al maken. Het wordt het laatste, de regen Is gestopt en af en toe een kleine opklaring,... Hoewel boven Kiel blijft het zeer grijs. Soit, het is niet koud, dus de laatste 30 mijl aftellen. We zijn pas over de helft…


Gelukkig  niet te veel professionele vaart, we passeren enkele ferry’s en bij Kiel vaart cruiseschip MSC Fantasia vlak naast ons: de doop van die schip hebben we in 2008 in Napels mee gevierd.

We arriveren in Möltenort om iets na 19 u, een snelle tocht dus, en op het laatste halfuur na wegens beschut door het land, alles onder zeil. Max. speed genoteerd van 8,9 knopen.


Een grote box met neus in de wind, snel naar de havenmeester voor die weg Is, zodat we nog een douchekaart kunnen bemachtigen. Diner aan boord en nog een frisse douche...

Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
21-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grijs zeilen

Donderdag  20 juli:  Stubbekobing - Femø : 25 M


Het heeft de hele nacht gewaaid, maar we hebben goed geslapen. En nog staat er een oostenwind flink te blazen, dat is goed voor onze bestemming, richting westelijk Femø, maar het moeilijkste zal hier het vertrek zijn, vanaf deze lagerwal. We helpen de buurman met zijn vertrek, en iets voor 10 uur verlaten wij ook Stubbekobing. Voor het lapje,  enkel het fokje, rustig aan in deze “sund”. We varen 2 grote bruggen onderdoor, komen in ruimer water, hetgeen iets grotere golven meebrengt, maar toch content dat we vertrokken zijn deze morgen, ik had er eerst niet zo veel zin in. Beetje kunnen koken en lezen onderweg.


Als we tegen 15 u. Femø in het vizier hebben, blijken de 2 kleine havenkommetjes al goed vol te liggen, geen boxen meer vrij. Een stuk kade ligt nog leeg, en daar maken we gebruik van. We blokkeren op deze manier wel een box, maar de eigenaar van het schip dat hier ligt, helpt ons aanmeren en maakt er geen punt van.


In de avond krijgen we uiteraard nog een schip langszij, 9,5 m, met een zestal zeilstudenten, tussen de 30 en 60 jaar. Als het aanleggen een examenproef was, dan zal deliberatie zelfs niet helpen. Tot na middernacht is het en va-et-vient over onze boot, omdat ze ook nog drie andere schepen in de andere havenkom hebben liggen. Rond 22 u vaart nog een catamaran binnen, en hop, die meert zich ook nog naast onze buren af, en dus als derde in het rijtje.


Gelukkig neemt de wind in de nacht af. Wel begon het rond een uur of 17 te regenen, en daarom zetten we de kuiptent, zodat we vanonder onze veranda, het reilen en zeilen in de haven kunnen gadeslaan.


Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
20-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klein paniekske

Woensdag  19 juli: Klintholm - Stubbekobing : 20 M


Vroeg wakker in deze volle haven, vele early-bird vertrekkers, m.a.w. veel niet-betalers. Het is prachtig zonnig weer, maar eens op het water is het ferm fris.

Ontbijt en douche, en vertrek 8.15 u ook weg… olieglad als we Klintholm buitenvaren, en een uurtje brommen. Maar de tocht is niet te lang gepland, en er komt wat wind, dus zeilen bij. Voornamelijk halve wind, oostelijk, en die wakkert stilaan aan. We zeilen tussen de eilanden Møn en Falster,  dan nog een 6 mijl tot Stubbekobing.


Ondertussen fikse wind, dat zal niet gemakkelijk aanleggen zijn in de boxen die allemaal halvewinds liggen en zeer groot zijn.

We zien het flink misgaan bij een 36-voeter, en varen even in achteruit om ons manoeuver in te zetten. Plots voelt Kurt dat het stuur niet meer kan bewegen: wat kan dat zijn ? De schroef draait nog wel, en motor werkt voor en achter, maar daar heb je weinig aan als het roer niet meer beweegt (en het is geblokkeerd naar stuurboordzijde). We zien dat het touw van de bijboot met het achteruitvaren onder de boot is geraakt, en wellicht deze blokkage veroorzaakt. We snijden de meertouwen van de bijboot los, die komt vanzelf terecht op de lagerwal. Dat wordt ook onze bestemming, want de wind blaast ons in de geul tussen de twee rijen boxen. Kurt kan enkel af en toe voor en achteruit zetten om ons van afgemeerde  schepen in de boxen af te houden. Enkele omstaanders komen te hulp, hebben de bijboot al op de centrale steiger gehesen, en helpen ons afmeren. Pff, eind goed al goed. We liggen dan wel op lagerwal, maar toch veilig hier geraakt.


Kurt gaat meteen het water in, shorty aan want zeer fris. Zonder het duikflesje lukt het niet, en er moet met enkele messen getoverd worden, want het touw zit behoorlijk tussen romp en roer geklemd. Na een kwartiertje wrikken, snijden, trekken komt het los en zo zit er terug beweging in de helmstok.


De havenmeester zegt dat we hier gerust mogen blijven liggen, er komt zelfs nog een motorboot achter ons liggen.

Even bekomen, de benen strekken, op zoek naar een fiskehuset, doch tevergeefs, dus late lunch met meloen en hesp aan boord. Er komen nog vele boten binnen, dikwijls moeilijk afmeren, en we krijgen zefs nog een klein bootje langszij, een Deens gezin, met zoontje en dochtertje. Met onze dikste fenders en een plank ervoor liggen we stevig lagerwals.

Nadien nog een wandeling naar tankstelle en supermarkt, waar we een windzeiltje in de aanbieding kopen, en dat monteren we tegen de strakste wind aan boord. Zo kunnen we nog buiten eten en zitten tot na 21 u. 


Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
18-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 kapen voorbij

Dinsdag  18 juli: Køge - Klintholm : 41 M


We vertrekken om 8.15 u, platte zee, maar toch zeilen bij… eerst ruime koers, dat gaat nog niet te snel. Eens verder van het land, meer wind die vrijkomt, en sneller dus.


De eerste kaap en kliffen zijn die van Stevns Klint, hier hebben we gewandeld tijdens de heenreis. Nadien verleggen we koers, zodat we meer halvewinds varen. Even kan de de halfwinder erop, maar als die een kwartier zijn best doet, begint de wind aan te wakkeren, en mag die alweer ingepkt worden. We komen in ruimer water, er is meer golfslag, en we lopen nu 6,5/7 knopen… bij de volgende kaap, Møns Klint,  valt de wind weer weg, wegens beschutting, en we bergen de zeilen op. Nog even motoren tot de haven van Klintholm. 


Traditioneel een drukke haven, weten we van de vorige keren, wegens zijn strategische ligging, en we meren af aan de visserskade, aan grote camionbanden. Hiervoor worden onze afmeer-planken bovengehaald… ook deze haven loopt tegen de avond goed vol. Balena wordt ingesloten tussen pakketjes grote boten voor en achter, en daardoor wordt het moeilijk om nog naast ons af te meren…

Tegen 22 u is er rust in de haven, voordien behoorlijke deining en tamelijk onrustig.


Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsverkenning

Maandag 17 juli: Køge


Mooi weer terug vandaag, veel zon’ af en toe wat vriendelijke wolkjes. We gaan in de voormiddag winkelen met de kruiwagen, 35 liter mazout en ook naar de supermarkt, dus niet sleuren aan tassen en rugzakken.


In de namiddag een wandeling naar het kleine stadje Køge, met mooie oude vakwerkhuisjes, alles heel verzorgd. Enkele autovrije winkelstraatjes, en een pleintje waar traditionele volksdansen gedanst worden. 


Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
17-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondagse rust

Zondag 16 juli: Køge


Het is grijs en het regent… en dat zal voor heel de dag zijn, vrezen we.  Dan lassen we maar eens een zondagse rustdag in.

Beetje plannen (afstanden en routes) voor retour, foto's opladen, eindelijk haakwerk bovengehaald, beddengoed verversen en oprommelen. Het sanitair complex is zeer ruim en de douches zijn lekker warm, en inclusief. Dus nu eens niet op de teller kijken naar de resterende doucheseconden.


We lunchen aan boord en toasten op de helft van de vakantie, en voor ‘s avonds hebben gereserveerd in het vishavenrestaurant, genre Bom Dia / Wemeldinge… enkele oesters als hapje, Kurt kiest voor pladijs, en ik voor een fiske-soep. Ik krijg wapens zoals een knijptang en een kreeftenvorkje, een grote lege kom en een nat handdoekje: dat belooft !! Een groot diep bord wordt me voorgezet met inderdaad een soep met saffraan en  krabbepoten, King crab ook, scampi, garnalen, langoest…  ik ben er een tijd zoet mee !


Hier hebben we voor het eerst in DK goed internet in de haven. We kunnen vanavond zelfs op vrt.nu het nieuws zijn, en ook enkele afleveringen van Bevergem. 

Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug zuid

Zaterdag 15 juli: Kopenhagen - Køge: 29 M


Terug de zon erbij vandaag… We maken ons klaar om Kopenhagen te verlaten, brugopening van 11 u. De havenmeesteres komt de laatste nacht ontvangen, en ik ga nog even naar de buurtwinkel,  het zou wel eens bbq-weer kunnen worden.


Weekenddrukte bij het buitenvaren van de stad, vele huurbootjes die al aant indrinken zijn, watertaxi's en waterbussen, en ook de platte kanaal-rondvaartboten. Na een halfuur motoren, draaien we het hoekje om en zien we alweer de grote Oresund-brug. De weinige wind die er is, blaast pal op kop. Maar als we we na een uurtje koers verleggen, kunnen we zeilen onder een lekker zonneke, maar verdorie, ondanks de zuidenwind, is het zeer fris. Bestemming is Køge, in de Køger Bucht,  gemakkelijk aan te lopen, het is een grote marina, mooie brede geulen en steigers. Uiteraard weer op z’n Scandinavisch aanmeren, grote lussen in de achtermeertouwen om over de palen te leggen en dan traag vooruit om van de boeg te stappen, of hopen dat er iemand helpt om de voorlijnen aan te nemen 😉…


We betalen aan de automaat, elke boot betaalt hier hetzelfde, nl. 135 kronen… dat is 18 euro, goedkoper dan de gemiddelde haven dan Zeeland…  trouwens de havengelden in Denemarken zijn nergens overdreven, max. dat we betaalden was 150 kr. Duitsland is trouwens nog goedkoper.


En ja hoor, er is hier een grillplatz met 2 grote ronde bbq’s, die elk verdeeld zijn in 4 kwart-roosters, die afzonderlijk te openen zijn, zodat er 4 aparte vuurtjes kunnen gemaakt worden. Ook een overdekte halfopen eetgelegenheid, met vele banken en tafels, allemaal zeer proper. En om alles te vervoeren hebben ze hier grote plastic kruiwagens met dubbele banden vooraan, zeer handig.

Samen met enkele gezelschappen beleven we hier een mooie avond.

Categorie:Zeilseizoen 2017
» Reageer (0)


Gastenboek
  • Wanneer zijn jullie weer in Zeeland?
  • Goede vaart
  • Halfweg
  • mooie trip
  • Bijna 'thuis'

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek


    Inhoud blog
  • Terminus
  • Bezoek op de Oosterschelde
  • Brommen, brommen, brommen
  • Rain !

    Agenda

    Wat plannen we binnenkort ?


    Categorieën
  • Geschiedenis (4)
  • Zeilseizoen 2010 (57)
  • Zeilseizoen 2011 (63)
  • Zeilseizoen 2012 (62)
  • Zeilseizoen 2013 (80)
  • Zeilseizoen 2014 (114)
  • Zeilseizoen 2016 (38)
  • Zeilseizoen 2017 (44)
  • Zeilseizoen 2018 (47)

  • Archief per maand
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 11--0001

    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • Geschiedenis (4)
  • Zeilseizoen 2010 (57)
  • Zeilseizoen 2011 (63)
  • Zeilseizoen 2012 (62)
  • Zeilseizoen 2013 (80)
  • Zeilseizoen 2014 (114)
  • Zeilseizoen 2016 (38)
  • Zeilseizoen 2017 (44)
  • Zeilseizoen 2018 (47)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs