Gisteren mijn laatste opleidingsdag. In de voormiddag heb ik samen met Alexandre de technische fiches van elk poduct op papier gezet. Dit met de critische punten. Nadien ook de organisatie bekeken. Dit in voorbereiding van de vergadring met Robert, de zaakvoerder en Rudi de bakker. De vergadering in de namiddag had zeker zijn nut. Alles nog eens grondig overlopen, de wijzigingen duidelijk geformuleerd. En wat vooral belangrijk was dat iedereen met de neus in de zelfde richting zat. Alleen dan kan deze missie slagen. En ik moet zeggen dat we hierin geslaagd zijn. Robert zal er zeker op toezien dat alles opgevolgd zal worden. Alleen dan zal er constante zijn in kwaliteit. Ook Rudi en Alexandre hebben hier hun medewerkig beloofd.
's Avonds ben ik naar een theater geweest. Een man vertelde de voorgeschiedenis voor de genocide en over de genocide zelf. Was confronterend hoe hij sprak over de Hutu's en Tutsi's. Hoe hij zijn leerkracht van het 6de leerjaar zag afgevoord worden en nooit meer terug zag. Hoe hij zag dat vrienden, moeders en vaders werden afgeslacht. En dit in een zaal waar zowel Hutu's en Tutsi's zaten. Ook hier wil men dat jongeren bewust zijn van de gruwel van een burgeroorlog. Zeker omdat er volgendjaar opnieuw verkiezingen zijn en dat de huidige president niet meer gekozen kan worden. Juist deze week werd de vice president afgezet.
Gisteravond de nachtploeg opgevolgd. Opnieuw vastgesteld dat de aangeleerde basisbegrippen nageleefd worden. Zeker goed om dit te zien. Ook was de verhouding anders, ze waren meer open, ook meer respect. Om 1 uur lag ik opnieuw in mijn bed.
Deze morgen kwam men mij opnieuw afhalen om 8 uur. Dus een korte nacht. Deze voormiddag heb ik een eigen recept voor croissants gemaakt. Dit getoerd met boter. Geen eenvoudige taak met deze warmte. Maarr al zeg ik het zelf het resultaat was goed. Er was ook al een bestelling van stokbroden op de manier die ik hen heb aangeleerd. Dus een teken dat ook dit aanslaat. Deze stokbroden hebben ze zelf gemaakt. Ook cyabatta stond opnieuw op het programma. Dus een goed gevulde dag.
Morgen de laatse dag in de bakkerij. Dan is het vooral opvolging van de organisatie.
Ik kan en mag nu al besluiten dat dit opnieuw twee leuke maar ook doelgerichte opleiidngen waren. Ik ben er bijna zeker van dat deze twee bedrijven een stap voorruit zetten. Nu is het aan hen om dit ook op te volgen. Het was intensief maar met voldoening kijk ik terug op deze twee weken.
Deze nacht heeft het heel de nacht gegoten. Gevolg slecht geslapen. Voordeel nu is het wat frisser. 25°C, gisteren over de 30°C.
Ik kon de rust anders wel gebruiken. Zeker na de zware dag van gisteren. Maar kom, we slaan er ons wel door. Deze morgen heb ik samen met de bakkers de bestelling van de stokbroden gemaakt en de cyabatta's die we in de koeling hebben laten rijzen. Ja ook hier gekoelde degen. En het resultaat mocht gezien zijn. Nadien hun werk opgevolgd, om te kijken of ze de opleiding van gisteren hadden begrepen. Dit zal ook deze nacht mijn taak zijn.
Om 12 uur ben ik dan naar "Café Gourmond geweest, een aangename babbel gehad met de verantwoordelijk van de bakkerij. Ik moet zeggen dat ik bij de rondleiding aangenaam verrast was. Mooi ingesteld, prachtige producten. Natuurlijk is deze zaal één voor de hogere klasse. Maar er was veel volk en aangenaam vertoeven. Ik wed voorgesteld als " Ambassadeur du pain, een franse vereniging waar ik dan ook lid van ben. En deze keer een echt toepasselijke naam.
Deze nacht ga ik werken. Ook de nachtploeg moet gevolgd worden. Dus zal opnieuw even zwaar worden. Morgen kan ik dan overdag wat slapen. Vrijdag dan de laatste dag van de opleiding. Zaterdag een dagje vrij en Zondag avond terug naar familie.
Tussendoor toch even wat foto's genomen van de prachtige natuur. Dit is dan ook genieten.
Deze nacht heeft het heel de nacht gegoten. Gevolg slecht geslapen. Voordeel nu is het wat frisser. 25°C, gisteren over de 30°C.
Ik kon de rust anders wel gebruiken. Zeker na de zware dag van gisteren. Maar kom, we slaan er ons wel door. Deze morgen heb ik samen met de bakkers de bestelling van de stokbroden gemaakt en de cyabatta's die we in de koeling hebben laten rijzen. Ja ook hier gekoelde degen. En het resultaat mocht gezien zijn. Nadien hun werk opgevolgd, om te kijken of ze de opleiding van gisteren hadden begrepen. Dit zal ook deze nacht mijn taak zijn.
Om 12 uur ben ik dan naar "Café Gourmond geweest, een aangename babbel gehad met de verantwoordelijk van de bakkerij. Ik moet zeggen dat ik bij de rondleiding aangenaam verrast was. Mooi ingesteld, prachtige producten. Natuurlijk is deze zaak één voor de hogere klasse. Maar er was veel volk en aangenaam vertoeven. Ik werd voorgesteld als " Ambassadeur du pain, een franse vereniging waar ik dan ook lid van ben. En deze keer een echt toepasselijke naam.
Deze nacht ga ik werken. Ook de nachtploeg moet gevolgd worden. Dus zal opnieuw even zwaar worden. Morgen kan ik dan overdag wat slapen. Vrijdag dan de laatste dag van de opleiding. Zaterdag een dagje vrij en Zondag avond terug naar familie.
Tussendoor toch even wat foto's genomen van de prachtige natuur. Dit is dan ook genieten.
Oef, wat een zware dag vandaag. Gestart om 8 uur met de opleiding van de dagploeg. Op het programma, familiebrood, campagnebrood, Type 7OO, is een carébrood, stokbrood met poolich en cyabatta. een zwaar programma, uitleg in het frans en nadien vertaling in hun taal. Echt een basis opleiding gevold door de zaalvoerder en zijn manager. Dit samen met de 8 bakkers. In de namiddag het zelfde voor de nachtploeg. hier spreekt de verantwoordelijke Engels, niet mijn beste taal, maar mijn plan getrokken. De leergierigheid was overweldig. leuk voor mij. Morgen werk in alleen in de voormiddag. Om 13 uur heb ik afspraak in " Cafe Gourmant". Een zaak uitgebaat door een Fransman. De venoot is Sylvain Herviaux, MOF van frankrijk en jurylid bij ons Belgisch kampioenschap. Echt een top zaak.
Gisteren een hele dag in de bakkerij geweest. Hier toch een totaal andere missie. Je hebt hier materiaal, het personeel heeft een minimum aan kennis. Alleen aan organisatie ontbreekt het. Hier is het niet de bedoeling om nieuwe producten te creëren maar om de huidige producten te verbeteren. En dit vooral door basis begrippen van de bakkerij toe te passen. Deegtemperatuur, kneedtijden, rusttijden ...
Gistern heb ik samen met de verantwoordelijke stokbrood en cyabatta gemaakt op mijn manier. Met een poolich, koud water en langere rusttijd. Het resultaat was dan ook goed. Ik heb dan een paar broden meegenomen naat het " Guest" en de felecitaties volgden. Zelfs van de Fransman die hier berblijft .
Vandaag is het verlof, deze dag gaan we gebruiken om de dag en de nachtploeg een basisopleiding te geven van 5 uur. De bedoeling is om ze in twee groepen te verdelen, een brooddeeg, een stokbrooddeeg en cyabattadeeg te laten maken. en ze te wijzen op de basis elementen en ook de reden waarom ze dit zo moeten doen.
Zo, je ziet dat het elke keer een andere aanpak is, een andere omgeving. Een Ex-Change project is nooit het zelfde. Het land, mentaliteit, inrichting van de bakkerij en de grondstoffen. Daarom is het telkens een uitdaging. En ik denk dat ik kan spreken in naam van onze Zes Ex-Change bakkers Experten.
Gisteren samen met alle "Guest" verblijvers te voet naar het Kivu meer getrokken. Het was een aangename temeratuur. Leuk vertoeven aan het meer. Gezellig genieten van een frisse pint en de rust. We hadden ook geluk. 6 nijlpaarden vonden het leuk ons te komen begroeten. Zo een dieren in de vrije natuur zien is toch iets anders dan in de zo. 's Avonds heeft Luc, één van de gasten wafels gebakken. Het leuke is dat je hier nooit alleen bent. Tijd gaat dan ook snel.
Gisteren aangekomen in Bujumbura. Roland is mij komen afhalen aan de luchthaven. Ik had we een probleem bij het inchecken, Met Brussels Airlains kan je twee valiezen van 23 kg meenemen. Bij Rwanda Airlains mag je maar 30 kg meenemen. Ik had 8 kg teveel. Na wat overleg en 2000 Rw = 2.2 kon mijn koffer toch door. Normaal kost dit toch een aantal 's meer
Aangekomen in Burundi ben ik gelogeerd in" Guest", dit utgebaat door een Belg. Ook vorige missie logeerde ik hier. Dus toch een beetje thuiskomen. Jaen-luc, de eigenaar nam mij onmiddellijk mee om samen iets te gaan eten.
Deze nacht een zware regenbui gehad. Dit was deze moregn nog te merken. Rudi een Belgische bakker uit Wallonië kwam mij afhalen. Hij werkt hier al 6 jaar. Is ook verantwoordelijk voor deze bakkerij. Na een uitvoerig gesprek merkte ik dat we op dezelfde lijn zaten. Aangekomen in de bakkerij, een goed ingerichte bakkerij voor Afrikaanse normen. Een aantal bakkers waren bezig met het maken van brood. Opnieuw het probleem van deegtemperatuur en kneedtijd. Dit is echt het knelpunt. Voor de rest zal ik vooral organisatie brengen. Dindag heeft iedereen een vrije dag. Deze dag gaan we gebruiken als uitvoerige opleidingsdag. De andere dagen zal ik afwisselend de dag en de nachtploeg bbijstaan.
Na het werk lekker gaan eten met Roland de eigenaar. Nu luisteren naar de cross
Mijn laatste opleidingsdag in Rwanda. Gisteren heb ik nog
een aangename kennismaking gehad met een zuster van 88 jaar en die hier al 50
jaar verblijft. Zij kwam samen met haar vriendin die werkzaam is bij de
Salisianen. De zuster werkt in het groot hospitaal en is verantwoordelijke. Je
zou denken dat ze maar 75 is. Rita was vroeger verantwoordelijk voor het
containertransport van de Salisianen. Nu werkt ze hier bij de Salisianen. Samen
zijn we gaan eten in een restaurant in de stad. Toeval wou dat ze Erik en Wilfried
Meert kende. Twee Salisianen die van Sint-Pieters-Leeuw zijn. Het was een
gezellige Vlaamse avond.
Deze morgen opnieuw naar de bakkerij. Er was een bestelling
van 30 rijsttaartjes. Ik heb deze door hen laten maken. Ik moet zeggen dat ik
verrast was van het resultaat. Nadien de stokbroden. Deze waren niet goed
gelukt. Oorzaak was, ze hadden geen koud water. Nu zagen ze zelf dat koud water
van essentieel belang is voor het maken van een deeg. Ook de zuster beseffen
dat dit de eerste investering zal zijn, aankoop van een diepvriezer. Voor de
rest waren al de andere producten mooi.
11 nieuwe producten in het assortiment vraagt dan ook de
nodige notities. Samen met Ernest hebben we de recepten en bereiding op PC geplaatst
samen met een foto en de
kostprijsberekening. Omgekeerd dan bij ons zijn de grondstoffen prijs de
grootste kost. Ook het hout voor de oven is niet goedkoop. Om u een idee te
geven de bloem kost hier 50 cent. Lonen zijn wel lager.
In de namiddag ben ik samen met Ceriel de twee bakkerijen
gaan bezoeken waar Geert en Guy vorig jaar een opleiding hebben gegeven. De
eerst, de minst ontwikkelde bakkerij is ter plaatse blijven stappen. Guy en
Geert hebben daar nochtans hun energie in gestoken. Maar ik heb gesproken met
de eigenaar. Hij was altijd bezig over moderne machines. Maar de basis daar
kijkt hij niet naar. Zijn bakkerij is al moeten sluiten door de inspectie omdat
hij niet in orde was met de hygiëne.. Ik moet u niet vertellen de normen zijn hier al niet hoog. Ik heb hem
dan ook gewezen op de basis die eerst moet in orde zijn. Maar ik denk dat dit
ook geen invloed op hem had. De tweede bakkerij was dan wel goed. Daar hebben
onze twee bakkers wel resultaten gehaald. Ik zal een krokodil liggen die geert
had getoond. Ook andere producten waren hekenbaar. Zo zie je dat de ene missie
de andere niet is.
Nadien even een aangrijpend moment. Ik ben het monument en
de plaats gaan bezoeken waar onze 10 Belgische blauwhelmen zijn omgebracht. Aan
het gebouw is niets veranderd. De kogelgaten zijn een teken dat dit een
gruwelijke afslachting moet geweest zijn.
s Avonds werd ik dan verrast door de zusters met een
afscheidfeestje. Een voorgerecht, een koude schotel met avocados, kip met
groenten en rijst. Nadien hebben we samen de fotos bekeken.
Morgen vertrek ik naar Burundi, Bujumbura. De derde keer dat
ik naar Burundi ga. Daar start mijn missie op maandag.
Opnieuw lekker weer in Rwanda. Een aangename warmte. Deze morgen was er geen electriciteit. Ook hier gebeurd dit regelmatig. Om 7h30 was ik in de bakkerij. Er werden vleesbroodjes gemaakt. Deze broodjes zijn zwaar. Ik heb hun de raad gegeven om deze ook te later rijzen voor ze gebakken worden. De persoon die ze maakt was eerst niet te overtuigen. Ik heb dan een plaat met broodjes laten rijzen en hem het verschil laten zien. Tegen zijn zin gaf hij het toe. Morgen zal ik erbij moeten zijn anders doet hij opnieuw zijn zin. Ook paaskonijnen stonden op het programma. Samen met hen hebben we deze ook gemaakt.
Ik heb dan rijst laten koken voor rijsttaartjes. Ook banketcrémé laten maken. Met hun deeg van de sandwisches hebben we dan taartje uitgerold en gevuld met rijst en créme. Hier was het ook voor mij gokken. Een houtoven zonder thermometer iw tasten in het duister. Het resultaat mocht gezien zijn. De rijst en ananastaarten waren goed gelukt. Toevalling kwamen twee Vlaamse zuster op bezoek. Zij kochten onmiddellijk 4 taartjes van elk en bestelde voor morgen 30 rijsttaartjes. De jongeren waren fier. Ook Ernest, waar ik echt veel ondersteuning van heb was blij met deze bestelling. Opnieuw een product dat hier zijn succes zal hebben. Ook was er een opnieuw een bestelling van 100 " pavé au sucre". Ik heb ze nu door de jongeren laten maken. Het resultaat was zeer goed.
Deze namiddag maken we volkorenbrood. Ook een brood dat door de rijkere klasse zal aangekocht worden. Koken we rijst voor de bestelling. Het is echt een plezier om hier je kennis door te geven. En daarvoor doen we het ook.
Deze avond ben ik uitgenodigd door de Vlaamse zusters om met hen in de stad te gaan eten. Zoals het een gast hier past heb ik eerst de toelating gevraagd aan de zusters
Zo presentatie van de producten goed gelukt. Leuk te zien dat ook de jongeren foto's nemen van de producten.Voor hen was het al schitterend, voor mij kan het nog beter.
Nadien een klasfoto. Het leuke was dat na de presentatie de zuster onmiddellijk met een aantal producten de straat optrok. En bij wonder de eerste bestelling kwam binnen. De "pavé au sucre" moet in de smaak zijn gevallen. Voor morgen een bestelling van 60 stuks. Hierdoor weet ik nu al dat dit een geslaagde missie zal worden. Onmiddellijk reactie. Ook de stokbroden verkopen goed. Dus morgen herhaling van de producten en vrijdag laat ik ze alleen aan het werk.
Zo nu eten, ben benieuwd. Deze middag was het zonder vlees. Maar we overleven dat wel
Morgen zie ik de dag al met plezier aan.
Croissants met gerezendeeg en crémevulling Pavé au sucre Afrikaans suikerbrood Stokbrood in houtoven gebakken ( Bloem, water, gist en zout)
Gisteren vroeg gaan
slapen. Was ook nodig. Deze mogen wakker geworden met een aangenaam zonnetje.
Warmte was dragelijk deze nacht. Om 7 uur ontbijt. Boterham met confituur of
honing.
Om 7 uur naar de bakkerij. Iedereen stond aangekleed met de T-shirts
en schorten die ik had uitgedeeld. Klaar om nieuwe producten te leren. Het is fijn
te zien hoe leergierig ze waren. Er stond water in de koeling. Men denkt er over
na om een diepvriezer aan te kopen om voldoende koud water te hebben. Eerste
deeg een brood met maïs 10% om te beginnen. Mais staat hier goedkoper dan
bloem. Het geeft ook een aangename smaak aan het brood. Nadien Ronde Zwitserse
koeken. Niet uitgerold met een machine maar
platgedrukt met de handen en nadien opgerold. Met het zelfde deeg "Pavé au sucre".
Ronde deeglapjes bestreken met ei en boter en nadien suiker opgestrooid. Ook Hollandse
suikerkoeken. En dan waar iedereen naar uitkeek stokbrood. Moet zeggen dat deze
voor de eerste keer goed gelukt waren. Dan nog ananasbeignet en appelbeignet.
En suikerbrood op zijn Afrikaans. Deze namiddag zal de presentatie volgen van
de producten. Ik ga aan hen zelf laten uitleggen hoe ze het gemaakt hebben ( geleerd
van Stephane) zo weet ik ook dat ze het begrepen hebben.
Nu had ik even middagpauze om straks opnieuw te werken tot
17 uur.
Deze morgen om 5h30 waren de zuster al wakker. Ik slaap op het gelijksvloers, juist naast de keuken. Gevolg geen wekker nodig. 's Morgens wassen met koud water gevolg onmiddellijk wakker. Om 7 uur onbijt.
Om 7h30 afspraak in de bakkerij. Een tiental jonge gasten waren al druk bezig. Zij starten om 6 uur om te eindigen om 18h. Er is ook een kleine nachtploeg. Zij snijden en verpakken de producten die in de namiddag zijn gemaakt.
Over dag verwerkt men hier 25 zakken van 25 kg bloem, 's nachts 10 zakken. Eigenlijk een grote hoeveelheid. Producten worden verdeeld aan verschillende winkels in de stad. Ook verkopers die brood komen afhalen om in de dorpen rond de stad te verkopen. Aan het klooster is ook een eigen winkel.
Eerste kennismaking zit er op. Een kender, een oven gestookt met hout. Dit is het materiaal waar we het moeten mee doen. Hier zijn het vooral broodproducten. Sandwisches, grote en kleine, broden, begniets.
Mijn taak is om de producten te verbeteren. Ook hier heeft men nog niet gehoord dat men een weegschaal moet gebruiken. Om af te wegen wel, maar sandwiches worden hier stukje na stukje uit het deeg getrokken. En ik moet zeggen, ze zijn min of meer even groot.
Ook deegtemperatuur is een probleem. Zij draaien degen van 35 tot 40°C, niet echt ideaal. Dus voor morgen staan er al emmers water in de diepvriezer.
Ik moet wel zeggen dat er een goede sfeer is. Tegen de middag eten ze samen. Een meisje maakt dan eten klaar voor heel de bende. Vandaag Manjok met bonen.
Ik eet samen met de zusters. Vandaag ook manjok of aardappelen met kip en spinasie of een soort spinasie van manjokbladeren. Echt typisch Afrikaanse keuken.
Deze namiddag zijn we de stad ingetrokken. Ik wou kijken wat er in andere bakkerijen te koop is. Je ziet hier duidelijk een klasseverschil. Aan croissants hoef ik niet te denken. Niet de juiste grondstoffen en de boter heel duur. Wat ik wel gezien heb dat stokbroden en grote ronde broden wel goed verkopen. Ook een soort ronde koek met créme tussen, een beetjen zoals onze ronde swissen. Dus morgen er echt invliegen. Leuk is wel dat ik hier heel wat ondersteuning heb van de zusters. De kans is groot dat deze missie een succes zal zijn.
Aangekomen in Rwanda. Aan de luchthaven een hele delegatie zusters. Ze hadden geen bord nodig met mijn naam erop.
De aankomst verliep vlot. Wat je hier vooral opvalt is structuur. Niet opdringerig, alles kalm. Aangekomen in het klooster, ja ook deze keer verblijf ik in een klooster. Stond mijn kamer klaar, bloemen op de tafel als welkom.
Nadat mijn koffer waren uitgepakt heb ik samen met de zuster gegeten. En of ze het wisten, ook bier stond er klaar. Na het gebed voor het eten kon ik de eerste keer genieten van hun kookkunsten. En ik moet zeggen het was lekker.
Nu lekker slapen en morgen starten we met de eerste dag om 7h30.
Nahet ontbijt naar Sodipalwaar vandaag de bakkers enkele bijsturingen vroegen.
We hebben croissants en chocoladekoeken gemaakt. Ook is verder gewerkt aan het konfijten.
Uiteraard is zondag ook een familiedagdie gepaard gaat met tafelen op de middag met heelde familie.
Daarna terug naar de bakkerij waar ik een aantal bakkers heb opgeleid in het maken van bloemen en blaadjes.
In de late middag heb ik een toertje gemaakt met madam Soundi, een moment om ook eens te bespreken over de organisatie en motivatie van het personeel.
Voor het eerst in 8 dagen heb ik in de late namiddag wat rust genomen, ook omdat het er op zondag iets rustiger aan toe gaat.
Na het avondeten gaan slapen.
Maandag 5 augustus.
Na eennacht met weinig slaap (buikkrampen voor het eerst na 8 dagen )terug naar de bakkerij. Het is vandaag de laatste dagin Afrika. Er wordt dan ook enkel in de voormiddag gewerkt.
Op het programma staan vandaag nog wat suggesties met harde en zachteluxe. De bakkers waren tevreden want er was weinig extra werk om een aantal nieuwe modellen in de winkel te brengen.
Ook het verder konfijten moest verder gebeuren, ik denk dat de medewerkers de handelingen wel onder de knie hebben. Ik ben benieuwd naar de mail met het resultaat.
De croissants en chocoladekoeken waren heel snel uitverkocht. Zo zie je maar, de klant merkt sneller dan we denken dat er veranderingen zijn aangebracht .
Daarna gaan eten en in de namiddag stond enkelwat aankopendoen en valiezen maken op het programma.
Het was nu de tweede maal dat ik hier bij de familie te gast was. Het is een warme familie waar ik gastvrij ben ontvangen. Warme mensendie al het mogelijk deden om het mij zo aangenaam mogelijk te maken.
Ik mag wel bescheiden zeggen dat het opvolgingsproject een succes was. Mevr. Soundi was heel tevreden met de bereikte resultaten en de positieve gevolgen voor haar bedrijf.
Nuhet vliegtuig op en terug bij vrouw en kindjes, die ik toch alle drie heb gemist.
Groeten Jan Vanderghote.
Succes aan de collegas Guy en Dirk die binnenkort vertrekken naar Vietnam. Geniet van jullie project.
Zaterdag 3 augustus Jan Vanderghote in Burkina Faso
s morgens gaan ontbijten bij de familie en vervolgens naar het bedrijf.
Ze waren madelijntjes aan het maken en dat deden ze perfect, bijsturen was dan ook niet nodig.
Vervolgens ben ik terug naar de privé woning gegaan want daar gebeuren ook een hele boel activiteiten zoals het drogen van de maïs en het maken van karamellen met mango smaak.
Hier moet ik het konfijten opstarten. Aangezien dit een procedé is van meer dan 15 dagen kan ik enkel de uitleg doen en opvolgen via de mail. In ieder geval ik heb me beholpen met de middelen die er zijn, gaatjes in deksels maken enz..
Daarna ben ik met Maritreise op pad gegaan om de kledij die hier nog opgeslagen lag, die via een container vanuit België is gekomen te gaan ophalen (deeltje). Morgen kunnen we dan weer 15 werknemers gelukkig maken met een werkbroek, T-shirt en een polo.
Na de lunch bij de familie terug naar de bakkerij waar er vraag was om de werkwijze van de croissants wat bij te sturen. Moeilijke opdracht bij temperaturen van 35°c, slechte koeling, en dit met boter. De degen rijzen lustig door zelf in de diepvriezer.
Rond 18u30 ben ik dan naar mijn hotel getrokken om een uurtje later de dag af te sluiten met een maaltijd bij de familie. Om 22 u lag ik dood moe in bed. De warmte is zwaar en zeer vermoeiend. Het was heel de dag doef maar de regen bleef uit.
Vandaag al vroeg op sodipal. Na iedereen hartelijk begroet te hebben (leuk weerzien) eerst eens geskypt naar het thuis front, het was immers lang geleden dat ik nog eens een goede internet verbinding had.
Daarna blogdoorgetuurd en aan de slag. Voor ik aan de slag ging heb ik eerst eensde winkel bekeken om te zien wat er nog over bleef van onze missie van vorig jaar. Leuk te zien dat er bepaalde producten nog altijd goed verkocht worden. Andere producten die in eerste instantie enthousiast onthaald werden worden nu niet meer verkocht. Blijkbaar waren de grondstoffen te duur en moesten de producten ook te duur verkocht worden. Allemaal aspecten waar we rekening moeten mee houden.
Daarna aan de slag in de bakkerij. Er was vraag naar enkele nieuwe recepten en ze wouden rolbicuit maken. Ook hebben we soezen gemaakt en heb ik geholpen met de productie van de koekjes. Voor ik het goed besefte was de dag voorbij gevlogen. Daarna snel een douche en bij Manja en Noel gaan eten. Dit zijn de contactpersonen van Ex-Change. Het was heerlijk friet met steak en een koele Westmalle.
Deze ochtend 7 uur werd ik voor de laatste keerl verwacht in de bakkerij .De eerste ploeg heeft de volledige productiebroden gemaakt met 10% maniok . De tweede ploeg zonder maniok. Het verschil is niet merkbaar, dus vanaf nu wordt er volop geproduceerd met 10% maniok.Dit is haalbaar op alle vlakken. Later wanneer toevoeren nieuwe grotere molen aanwezig is kunnen we het % opdrijven.
Daarna kwam een plaatselijk muziek groep meet veel Afrikaanse dans mij uitwuiven. Uniek een volledige band die als vorm van dank voor mij kwam spelen en dansen. Heel bijzonder en hartverwarmend. De appreciatie voor het werk doet echt deugd. Het was bovendien prachtig met de kostuums.
Ik denk dat we terug kunnen spreken van een geslaagde missie. Ik ben eergelijk gezegd met een beetje argwaan vertrokken toen ik de fotos zag hoe primitief ze hier nog werkten. Maar zo zie je maar met een beetje goede wil, wat kennis en respect voor elkaars ideeënkomen we er wel.
Daarna ontbijten en valies maken. Dit wordt nog een hele opdracht, want ik moet van twee valiezen één maken. Heb gelukkig wel één uitgedeeld (kledij). Was ook enorm plezierig om te zien hoeveel vreugde ze hier hebben voor een kledingstuk. Na het verdelen van de kledij liepen ze hier fier als pauw rond met gekregen stuk kledij.
Na een prachtige autorit langs de zee van bijna 1,5 uur en een controle waarbij alle valiezen moest worden geopend kwamen we aan bij de luchthaven. Het was bijzonder druk, ook was er veel politie aanwezig. Het was vandaag de nationale feestdag in Benin vandaar.
Na een prachtige en aangename vlucht met ASKY kwam ik dan eindelijk aan in Ouagadougou. Daar werd ik opgewacht door de familie Soundi enManja van Ex-Change . Het was een hartelijk weerzien want vorige jaar heb ik ook al een project begeleid hier voor de firma Sodipal. Na een ritje via een kleine omweg (protest van de studenten) kon ik mijnintreknemen in hetMotelvlak bij Sodipal.
Na eendouche , snel nog een hapje gegeten op de hoek van de straat.
Morgen gaan we dan van start bij Sodipal. Ik kijk er al naar uit.
Slaapwel, het wordt een warme nacht, het is ruim 10°c meer dan in Benin.
De zee is toch even rijden met de brommer (5km) maar wel prachtig, geen flat gebouwen enkel wat hutjes en geen volk. De weg (piste) er naar toe was zeker even mooi, kleine dorpjes met de typische hutjes. Vervolgens gaan eten en s avonds de resultaten gaan bekijken.
De broden met 20% maniok zijn anders van uitzicht en smaken ook anders. Te doen maar misschien nog een te grote stap. Grootte en structuur zijn wel goed. De methode die we nu toepassen is dus juiste en daar voelen ze zich hier ook goed bij. Ten slotte moeten de bakkers het hier zelf doen in de toekomst.
We hebben dan ook deze ochtendbesloten om te starten met 10% deels ook om dat de aanvoer en de verwerking van maniok nog een probleem is. Bij 10% moeten we nu al meer dan 50 kg maniokmeel maken en dat is met de huidige molen wel het maximum. Ook de toevoer is nog een op te lossen probleem, want maniok moet elke dag na het oogsten vers aangevoerd worden .Men kan het dus niet stockeren , misschien nog iets om te bespreken in België.
Ook hebben we overleg gepleegd hoe we de maniok best kunnen drogen en is dit besproken met de lokale aannemer. Het is de bedoeling dat men metdeze investering nog deze week start , wat enkel maar aantoont hoe gemotiveerd ze hier zijn.
Op de middag heb ik dan de bakkerij verlaten om de blog te schrijven en om de zaakvoerder zijn slaap te hunnen want deze was zeer moe.
In de late namiddag als de warmte wat afnam ben ik terug gegaan om de fotos te nemen en al de verzamelde info door te geven.
Daarna naar internetcafé om leze blog door te sturen.
Morgen is een reisdag. Auto, vliegtuig en het nodige wachten en dit op de nationale feestdag van Benin. Op aanraden van de bevolking iets meer tijd voorzien om naar de luchthaven te reizen.