Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Madagaskar 15 december 2016
  • Madagaskar 14 december 2016
  • Madagaskar 13 december 2016
  • Madagaskar 12 december 2016
  • Bakers For Africa
    Bakers for Africa - Bakkers voor Ex-Change

    15-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madagaskar 15 december 2016

    Hallo,

    vandaag kan ik eigelijk kort zijn.

    Alles goed verlopen. Een lange maar leuke opleidingsdag gehad met een bevredigend resultaat.

    Morgen beginnen we aan de laatste dag. In de voormiddag nog een paar nieuwe producten en en de namiddag een school gaan bezoeken.

    foto's spreken voor zichzelf.












    15-12-2016 om 17:32 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madagaskar 14 december 2016

    Opnieuw een werkdag voorbij. Starks nog de andere verkooppunten gaan bezoeken met de zaakvoerder.

    Deze morgen bij het binnen komen in de werkplaats was het niet om aan te zien. Vuil, vuilst, vuiler Crying or Very sad

    Jack had net gedaan met het klaarzetten van de bestellingen. Ik begon de tafels te reinigen, nadien de grond te poetsen.

    Jack bekeek mij.....  wreef in zijn haar..... en begon mee te kuisen.

    Samen hebben we de hele werkplaats een ferme beurt gegeven.

    Als alles proper was zij Jack, Mon Patron, dit moet jij toch niet doen?

    Dit was het begin dat Jack los kwam. Vanaf dan stelde hij vragen, bekeek hij mij op een andere manier.

    Heel de voormiddag hebben we samen het programma afgewerkt tot ...... stroomonderbreking. Confused

    Ik nam dan de tijd om te lunchen.

    In de namiddag was onze nieuwe werkkracht aangekomen.

    Opleiding gerezen bladerdeeg. Ook was het meisje daar dat moet zorgen dat alles proper is.

    Al lachend even gezegd dat Jack en ik hier alles gepoets hadden, dat ik graag in een propere werkplaats begin.

    Boodschap was goed aangekomen. Op het einde van onze werkdag begon ze met alles te poetsen.

    Dus vandaag een leerrijke en leuke dag













    14-12-2016 om 15:42 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madagaskar 13 december 2016

    Even schetsen waar ik zit.

    Mad’Delice is een bedrijf die een hotel, verschillende restaurants en een bakkerij heeft. Meer gericht naar banketbakkerij en koeken.

    De producten uit de bakkerij worden verdeeld in de verschillende verkooppunten. Kleine The room's waar men kan lunchen, een koffie of thee drinken.

    Hier ook het zelfde probleem die we in Afrika kennen “vertrouwen”.

    Het ishier noodzakelijk om een inventaris te maken van de grondstoffen die besteld worden en deze die effectief verwerk worden.

    En daar zit meestal het probleem. Deze balans is niet altijd in evenwicht. Dus dit is één van mijn taken.

    Ook proberen wat meer structuur aan te leren. Dit start met hen te wijzen op regelmaat. Als je vertrekt van 1kg  bloem weet je dat er altijd hetzelfde aantal koeken moet hebben.

    Dus “ wegen en meten” J. Dit niet alleen voor het product maar ook voor de kostprijsberekening.

    Het voorstel van de zaakvoeder is dat ik iemand zou opleiden die nog niet veel kennis heeft en hem mijn manier van werken aanleer.

    Misschien een goed idee, heb ik ook in Kenia gedaan. Indien een gemotiveerd iemand moet dat lukken.

    Ok starten dan…… neen...... stroomonderbreking. Meer dan 3 uur zitten wachten en hopen op…..

    Na de drie uur konden we starten met het croissantdeeg. Proberen hun manier van werken te wijzigen.

    Morgen komt er een nieuwe beginnen. Deze kan ik van in het begin de juiste manier aanleren. Ze hebben nu gezien dat het resultaat goed is.

    Morgen hoop ik  een mooi assortiment te maken van brioches en dessertkoekjes. Als alles loopt zoals gepland.

    Na het werk heb ik nog even samen gezeten met de zaalvoeder. Opnieuw geluisterd naar zijn zorgen ( fustraties).

    Ik hoop hier een oplossing voor te vinden. Tijdens onze babbel..... opnieuw stroomonderbreking.

    Dus even romantisch met kaarlicht gaan slapen.








    14-12-2016 om 15:15 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madagaskar 12 december 2016

    hier mijn verhaal.

    Na de lange reis en tal van controles en lang wachten op de bagage toch even geslapen. Er is hier twee uur verschil .

    Dus deze nacht rond 3h30 in mijn bed en deze morgen om 5 uur was het al klaar en super druk in de straat.

    Afrika ontdekken, er is nergens meer diversiteit dan in Afrika. De vorige landen, zeker centraal Afrika is echt zwart Afrika.

    Hier in Madagaskar is het meer Oosters getint. Geen of weinig kroezelhaar, niet echt een zwarte huidskleur. Ook de levensstijl is anders.

    Elk land heeft zijn eigenheid. Eén ding hebben ze gemeenschappelijk.... ze zeggen allemaal .....oui mon patron.(wat ze ernadien dien mee doen moet je zelf ontdekken.)

    Madagaskar is een arm land. Deze mensen kunnen onze hulp zeker gebruiken. Na één dag merk je dat ook hier een groot verschil is tussen arm en rijk.

    En toch zie je ook hier dat dit een volk is dat zijn trots niet wegsteekt. Mijn eerste bevindingen in de bakkerij.... veel.....veel werk.

    De zaakvoerder wil zijn kwaliteit verbeteren, maar de prijzen mogen niet stijgen want hij wil een product dat door de middenklasse kan gekocht worden.

    En wetende dat kwaliteit grondstoffen zoals boter, bloem en suiker veel geld kosten.

    Ik heb hier boter crème zien maken met eiwit suiker en boter, geen dooiers. Ook de banketcrème is gemaakt met water i.p.v. melk enz…

    Dus even improviseren. Ook geen regelmaat in hun werk. Grondstoffen worden aangekocht per dag, dus niet proberen om hier iets meer te maken. Dus zoals ik al zei veel werk.

    Morgen staan we om 6 uur op en starten we de opleiding.

    Misschien nog leuk om te weten, mijn bord, waarvan de foto koste 500 Ariary Malagasy weetende dat 1€ 3490 Ariary Malagasy is.

    En het was zeer lekker Smile










    13-12-2016 om 06:39 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa

    Vandaag onze laatste opleidingsdag. We zijn gestart om 7h30.

    Vandaag electriciteit, juist afgewogen, alleen de uitrolmachien was niet bruikbaar.

    Al de gerezenbladerdegen en bladerdegen met de hand uitgerold.

    Ook onze banketbakkerijproducten waren mooi.

    Om 16 uur was het dan het groot moment, presentatie van de gemaakte producten.

    Iedereen kreeg een getuigschrift uit de handen van de minister van toerisme.

    Een grote eer voor alle deelnemers. Zij waren dan ook trots en dankbaar.

    Het einde van een goed gevulde en zware week. Maar als team zijn we hier goed doorgeraakt.

    Morgen reizen we naar de Victoria watervallen. Even de toerist spelen.

    Beste groeten en dank om onze verhalen te lezen.

    Guido en Hendrik

















    18-03-2016 om 20:33 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 17 maart 2016

    Vierde opleidingsdag.

    Vandaag een rotdag, meer dan 4 uur zonder electriciteit. Een uitroltafel geleverd zonder de messen.

    Cakesbeslag werd verkeerd afgewogen, dubbel bakpoeder.

    Gelukkig waren onze stokbroden en cyabatta al gebakken en waren die wel mooi.

    Morgen rol ik de croissants met de hand, Hendrik zal ook de bladerdeeg met de hand verwerken.

    En dan midden in de dag het droevige nieuws ontvangen dat Jozef Govaerts overleden is.

    Een man die ik 7 jaar geleden leerde kennen en heb mee samen gewerkt. Onze twee boeken die men in de meeste

    bakkerscholen gebruikt hebben we samen met zijn uitgeverij ontwikkeld.

    Met dit overlijden verlies ik iemand waar ik veel respect voor had.

    Morgen een nieuwe dag.

    Nu vlug tussen de lakens?

    Groeten

    Guido en Hendrik









    17-03-2016 om 19:58 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 16 maart 2016

    Derde opleidingsdag, Opnieuw op 7h30 in de school. Start opleiding om 8 uur.

    Vandaag gestart met het maken van lepelbeslag en hertoginnenbeslag.

    Hendrik maakte ook macarons, deze waren echt heel goed!!!

    Nadien Taarten, kaastaart, flantaart, rijsttaart en afleidingen.

    Dan briochedeeg gemaakt, normaal werken we in Afrika met gedroogde gist. Nu was er verse gist.

    Heel donker van kleur, Toch maar gebruikt, met alle gevolgen.

    Heel weinig gisting. Deze keer konden we echt niet tevreden zijn. Maar niet onze fout.

    Voor morgen hebben we het deeg gemaakt met gedroogde gist. Dan zijn we zeker.

    De evaluatie was dan ook heel goed. De deelnemers zijn echt tevreden.

    Na opnieuw een lange en zware werkdag zijn we blij om ons bed te zien

    Groeten Guido en Hendrik











    16-03-2016 om 20:29 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 15 maart 2016

    Onze tweede opleidingsdag.

    Onze Afrikaanse vrienden leren snel bij.

    We konden starten om 8uur....... en 10. Toch mooi

    Vandaag stond "droog gebak " centraal. Verschillende producten.

    Het verliep vlotter dan gisteren, iedereen wou dan ook helpen.

    Voor de cursiten zijn we een geschenk uit de hemel, dit blijkt ook bij de uitleg op het einde.

    Wij zijn moe maar tevreden, 12 uur werken voel je wel maar de voldoening nadien ook.

    Morgen verschillende taarten, gerezendeeg en enkele banketbakkerijproducten

    tot morgen

    Guido en Hendrik 















    15-03-2016 om 20:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 14 maart 2016

    Vandaag onze eerste dag Opleiding.

    Om 2 uur wakker geworden en zitten denken over ons programma.

    Ook Hendrik vertelde bij het ontbijt dat hij was wakker geworden en naar zijn recepten had zitten kijken.

    Om 5h45 liep de wekker af, nadien ontbijt en om 7 uur waren we al in de school.

    Daar aangekomen hebben we de taart afgewerkt, wel een aantal problemen, diepvries stond op 0°C

    Normaal zou de opleiding starten om 8 uur (Belgische tijd )

    Afrikaanse tijd is dat ...... 10 uur

    Er ontbraken nog een aantal grondstoffen maar we konden dan toch starten.

    Lunch was voorzien om 12h30.... Afrikatijd 14h

    In de namiddag al de producten afgewerkt en al de voorbereiding van morgen gedaan.

    Al bij al zijn we tervreden van het resultaat.

    De reacties logen er niet om. Bij de presentatie moest iedreen uitleggen wat hij had gedaan en gemaakt.

    Deze avond zijn we dan gezellig gaan eten.

    Morgen een nieuwe dag

    Groeten

    Guido en Hendrik



















    14-03-2016 om 20:29 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    13-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 13 maart 2016

    Onze eerste voorberedingsdag zit er op.

    Eigenlijk geen voorbereiding, maar een bestelling van een taart voor 150 personen.

    Eerste probleem, geen electriciteit.....

    Alternator moet het werk opknappen ( foto zegt genoeg)

    Maar ja dat is Afrika, ook al waren we dit een al beetje vergeten.

    Voor de rest was alles ok, buiten een paar grondstoffen die er nog niet waren.

    Nu vlug nog even ons programmaplanning op punt zetten en gaan slapen.

    Morgen om 6 uur opstaan en starten

    groeten

    Guido en Hendrik













    13-03-2016 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Bakers For Africa" In Zimbabwe 12 maart 2016

    Na een lange reis van Brussel naar Dubay, naar Johannasburg en dan eindbestemming Harare zijn we ter bestemming geraakt.

    Douane controle, nadat mijn koffer de dedector doorwas moest ik deze openen. Ik moest de waarde schatten van het materiaal dat ik mee had,

    uiteindelijk na de uitleg van de opleiding mochten we zonder betalen doorgaan.

    Het ontvangst was hartelijk, een lagere school stond ons op te wachten en zongen welkomsliedjes. kom je niet alle dagen tegen

    De verantwoordelijke van de school stond ons ook op te wachten. We reden naar ons verblijf. Hier kunnen we zeker niets op aanmerken.

    's Avonds hebben Hendrik en ik ons programma nog eens overlopen, nadien een lekker avondmaal en vroeg in bed.

    Vandaag bezoeken het opleidingscentrum, een paar hotels en winkels. dit om een idee te hebben van wat er hier is.

    morgen opnieuw meer

    Guido en Hendrik











    12-03-2016 om 07:16 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Bakers For Africa" In Zimbabwe 12 maart 2016

    Onze volledige dag zit er net op. We werden opgehaald om 10 uur. Dit na een stevig Engels ontbijt.

    We bezochten de school, al ons materiaal afgezet. Nog even onze planning bekeken.

    Ook de aangekochte grondstoffen werden gecontroleerd.

    Daarna was het al tijd voor middaglunch, daarna bezochten we enkele supermarkten.

    Morgen is ons gevraagd om een chocolademousse taart te maken voor 150 personen.

    dus weten we opnieuw wat te doen.

    Groeten

    Guido en Hendrik













    12-03-2016 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project Exchange "opleiding bakkerij-banketbakkerij Zimbabwe"

    Op 10 maart vertrekken Hendrik De Schacht en ik zelf naar Zimbebwe.

    Vertrek in Brussel,van daar naar Dubay, naar Johannesburg en ten slotte naar Harare Zimbabwe

    Via de facebook pagina van het opleidingscentrum in Zimbabwe zal je waarschijnlijk ook onze missie kunnen volgen



    09-03-2016 om 18:55 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:https://www.facebook.com/dmchoteltrainingcentre
    >> Reageer (0)
    28-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindverslag Missie Exchange Burkina Faso

    Eind verslag Missie Hotel Sissiman.

    Deze missie is totaal niet te vergelijken met de vorige. Vooral werken op hotelniveau is totaal anders. Zeker als je niet beschikt over echt bakkerijmateriaal. Bakken in een oven onder het fornuis, zonder stoom en kleine hoeveelheden vraagt een aanpassing. Toch zijn we er in geslaagd om elke dat een mooi ontbijtbuffet te maken. De stokbroden werden per drie afgebakken. Stoom werd gevormd door een glas water over de onderste plaat te gieten ( niet gezond voor de oven). Als er producten te ver gerezen waren moesten de platen in de frigo geplaatst worden om het rijzen af te remmen. Zeker rekeninghoudend dat het hier tussen de 40 en 44°C is.

    Op de laatste dag van de opleiding was het toch even " kippevelmoment". De producten dit uit de oven kwamen waren TOP. Een resultaat van een week herhalen, herhalen en opnieuw herhalen.

    Maar… hier gaat men een investeringen doen. De eigenaar beloofde mij om de werkplaats te klimatiseren, een ventilatieoven aan te kopen en een uitroltafel. Ook zal er een tweede bakker worden aangenomen. Ik ben er zeker van de deze geen loze beloften zullen zijn. Ik ben dan ook bereid om aan deze opleiding vervolg te geven.

    Bij het opserveren van de klanten kan je zien dat ze plezier beleven aan het ontbijt. Voor de regelmatige klanten die hier keer op keer terug komen was dit echt een verrassing. Ook staat er nu een gekoelde toog met een aantal eenvoudige gebakjes, ook dit kan nog uitgebreid worden.

    Algemeen kan ik nu al zeggen dat deze opleiding verder gevolgd zal worden door de verantwoordelijken. Dat men zeker zal investeren in materiaal en personeel.

    Wie ooit naar Burkina Faso gaat, Hotel Sissiman is een aanrader, niet alleen het ontbijt, ook de netheid, vriendelijkheid, het eten en de service en kans om lekker te ontspannen.

    Eindverslag  Hendrik

    Een bakkerij die 4000 kg bloem verwerkt in stokbroden kan je geen kleine bakkerij noemen. Dit zijn ongeveer 30 000 stokbroden per dag. Daar heeft Hendrik opleiding gegeven. Bakkers die vastgeroest zijn in hun gewoontes. Bakkers die dit werk doen puur omdat dit hun lot is. Deze mensen een bepaalde beroepsfierheid bijbrengen en proberen wat ze doen te verbeteren was niet altijd evident. “Door mijn beroepsfierheid heb ik geprobeerd hun wat vakkennis bij te brengen.” Het weten waarom men bepaalde handelingen doet, waarom men temperatuur van het deeg moet controleren, waarom men rusttijden moet respecteren. Om uiteindelijk een mooi product uit de oven te halen. Door nieuwe producten te maken, nieuwe vormen te ontwikkelen heb je ook de eentonigheid niet.

    Steeds herhalen, herhalen en nog eens herhalen tot je tot een bevredigend resultaat komt. De nieuwsgierigheid wekken, het laten zelf ondervinden.  Tor je tot een resultaat komt waar iedereen trots op is. Op de laatste dag hen zelfstandig laten ondervinden dat de manier die je getoond hebt het resultaat geeft die je wil en moet bereiken.

    Ook hier bij de laatste dag was het resultaat verbluffend. Geduld en volhuoden geven uiteindelijk resultaat

    Ook voor Hendrik was dit een geslaagde missie. Hij kreeg ondersteuning van de verantwoordelijke. Elke dag opnieuw was hij er bij om de opleiding te volgen. Het is nu aan hem om de volgende weken het werk op te volgen en te corrigeren.

    Ook deze bakkerij heeft nood aan een vervolg van opleiding. Ook hier is er groeipotentieel   

     


















    28-03-2015 om 18:46 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28/03/2015 Burkina Fasa

    Vandaag onze laatste dag in Bobo Dioulassa. Ook de laatste dag opleiding.

    Zowel voor Hendrik al voor mij zijn de voorbije dagen goed verlopen. Stilaan nemen ze onze gewoontes over.

    Gisteren heb ik toch nog een paar nieuwe dingen gemaakt op aanvraag van de verantwoordelijke van het hotel. Hij had graag wat hartige koekjes en roomijs. Ook dit viel in de smaak.

    Hendrik heeft gisteren een algemene herhaling gehouden. Ook de test verliep goed.

    Vandaag ronden we dus af. Alle deelnemers zullen een getuigschrift ontvangen. Voor hen heeft dit een grote betekenis.

    Deze avond pakken we onze koffers en morgen rijden we naar Ouaga. Daar hebben we nog een paar afspraken.

    Dindagmorgen zijn we opnieuw in België









    28-03-2015 om 07:48 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26/03/2015 Burkina Faso

    Gisteren hadden we beiden een prachtige opleidingsdag.

    Hendrik heeft zich kunnen uitleven, er gaan namelelijk een aantal bakkers van de bakkerij meedoen aan een wedstrijd. De gelegenheid om eens uit te pakken met een aantal speciale broden.

    Voor de bakkers was dit echt een openbaring. Tevens geeft het ook een beroepsfierheid die je overbrengt. De verantwoordelijke van de bakkerij staat dan ook volledig achter de aanpak van Hendrik. Dit is een pluspunt voor het welslagen van deze missie. Het is de bedoeleing dat onze manier van werken verder gaat. Zoals je kan zien zijn ook hiet T'shirts erg welkom.

    Ik heb opnieuw een paar nieuwe koekjes aangeleerd. Ook hebben we de recepten op fiches gezet. Ook hier is de waardering voor ons werk groot. 's morgens bij het ontbijt is het leuk om de mensen te zien kiezen, voordien had men keuze tussen brood en ... brood. Voor Daniël, de verantwoordelijke is het dan ook leuk om de ontbijttafel klaar te zetten.

    Opnieuw zien we dat de manier van werken van "Exchange" zijn doel niet mist. Ervaring en kennis delen, ook al is het in klassezaken. Door de kwaliteit hier te verbeteren zijn ook andere hotels verplicht zich aan te passen. Ook zo voor de bakkerij waar Hendrik werkt.

    Vandaag is het vooral kijken of ze het zelfstandig aan kunnen. dit is belangrijk, anders vervallen ze in oude gewoonten.

















    26-03-2015 om 09:08 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    25-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25/03/2015 Burkina Faso

    Gisteren was het een zware en warme dag.

    Ik ben om 5 uur opgestaan om het ontbijt klaar te zetten. Het was leuk te zien dat ze zelf foto's namen van de ontbijttafel.

    Om 7 uur heb ik samen met Hendrik ontbeten. Hij had niet goed geslapen. Al kunnen we zeggen dat we ervaring hebben, toch ben je er steeds mee bezig. Je werkt hier niet in de zelfde omstandigheden.

    Op het programma van Hendrik stonden gisteren broodjes met noten, gedroogde mango en rozijnen, volkorenbroden, stokbroden en pizzadeeg. Bij mij opnieuw het ontbijt en dessertjes maar ook pizzadeeg..

    Zoals ik al zei, het was echt warm, de chocolade smolt op de tafel, bij het toeren en verwerken van de croissants moet je het deeg telkens in de koeling leggen. Deeg werd gemaakt met ijsblokjes.

    Om 16 uur hadden we onze middaglunch, ik moet jullie niet zeggen dat dit gesmaakt had en zeker die frisse pint erbij.

    Om 18 uur hebben we samen in het hotel getoond hoe men een echte pizza moet maken. De directeur van het hotel waas de eerste proever. " vanaf nu wil ik altijd zo een pizza's"

    Nadien zijn we nog naar de bakkerij  gegaan waar hendrik de opleiding geeft. Ook daar Pizza. Je kan je misschien afvragen, konden zij dat dan niet? Wel hun degen waren te droog, ook de manier van beleggen was verkeerd.

    Na nog een frisse pint lagen rond 23 uur in ons bed. Mijn wekker staat op 5 uur














    25-03-2015 om 08:24 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23/03/2015 Burkina faso

    Opnieuw een dagje verder in onze missie. Met het aangepast ontbijt als start voor een nieuwe dag. Voor mij toch mooi dat een vakman als Hendrik genoten had van de nieuwe producten. Daarom leuk om elke dag elkaar te briefen en te overleggen van het verloop van d dag. En je mag het weten dat daar een pintje bij hoort.   Nadien is Hendrik met volle "goesting " vertrokken deze morgen. Pizza stond op het programma, Maar Afrika zou Afrika niet zijn; pizzeria was nog niet volledig proper gemaakt. Hij heeft zich dan nuttig gemaakt in de bakkerij. Meer en meer krijgt hij vertrouwen en respect door zijn kunnen. Foto's bewijzen dit.

    Mijn opdracht was vooral naar desserten toe. Enkele leuke producten gemaakt die als gebakje bij de koffie kunnen dienen. Gisteren was ik niet tevreden van mijn broodjes. Dus dit moest beter. Wel vandaag kan in zeggen, rekening houdend met de omstandigheden, dat dit goed was. In een keukenoven bakken is niet alijd een voordeel. Ook waren mijn koffiekoeken echt goed. Na het werk ook een goed gesprek gehad met de verantwoordelijke voor de bakkerij. Donderdag zitten we samen met de directeur van het hotel. Zij willen echt investreren in een oven, een geklimatiseerde werkplaats. Dus mooie toekomst.

    Morgen opnieuw een dagje verder. Hendrik zal zijn pizza kunnen maken en ik zal 's avonds gaan proeven Van een goede samenwerking gesproken ;-)







    23-03-2015 om 22:58 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23/03/2015 Burikana Faso - Bobo Dioulasso

    Gisteren is onze eerste dag goed verlopen.

    Hendrik is de productie in de bakkerij gaan opvolgen. Net als al onze andere “bakker experten” stond hij na korte tijd mee tussen de bakkers.

    Dit is de manier om onmiddellijk vertrouwen te geven.  Hendrik kon het  niet laten om zelf een deeg te draaien en wat eigen producten te laten zien. Belangstelling was er zeker. Producten mochten gezien zijn. Je moet weten dat je in omstandigheden werkt van rond de 45°C en een vocht % van 15.

    Ik ben gestart met kleine broodjes. Ik had de keuze tussen een steamer oven, oven onder een fornuis. Steamer was geen goed idee. De andere een alternatief die voldoening gaf. Gisteren was de verantwoordelijke van het hotel al bewust dat dit een nieuwe investering zal worden.

    De brioches waren wel mooi, uit één deeg een mooi assortimentje gemaakt. Rozijnen brood, brioches, franse brioches, brioche taart,… Daarna getoond hoe ik koffiekoeken maak. Hier willen ze echt van die minikoekjes. Ik zal ik mijn overtuigingskracht moeten gebruiken om deze toch iets groter te maken. Mij deze temperaturen is het niet mogelijk om een deeg lang te laten liggen.

    Ook hebben we een eerste dessertkoekje gemaakt. Dit viel zeker in de smaak.

    Vandaag gaat Hendrik zich gooien op de pizza’s. Ik zal vandaag wat taartjes maken en opnieuw wat werken aan het ontbijt.




     

     

     

    23-03-2015 om 08:27 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burkina Fasso 03/21/2015

    Na een lange dag gisteren,, 6 uur vliegen en dan nog 6 uur in de wagen richting Bobo  Dioulasso, de tweede grootste stad van Burkina Faso. was ons bed meer dan welkom.

    Deze morgen hadden we afspraak om 8 uur. De lokale vertegenwoordiger van Exchange en de landcoördinator hadden het even hebben over de projecten. Dat er iets moet gedaan worden aan het ontbijt stond dan al vast.

    Om 9 uur hadden we afspraak met de verantwoordelijke van het hotel. Een Fransman die heel veel verwacht van deze missie. Zelf hebben ze al materiaal aangekocht, vormen, uitroltafel, kleine kneder. Dus alles wat er nodig moet zijn om mij thuis te voelen in mijn speeltuin.

    Ons eerste bezoek was naar een trieerfabriek voor mango's. Deze mango's worden gexporteerd naar België. Hier krijgen ze voor 17 kg mango's 1650 CEFA (= ca 2,8€) de prijs die wij betalen voor 1 mango , in dit sorteerdepo werken ongeveer 70 mensen. Via boottransport komen deze na 1 maand aan in Antwerpen en nadien in onze winkels.

    Nadien zijn we de bakkerij en pizzeria gaan bezoeken. Ook daar een verantwoordelijke die op onze komst zat te wachten. Ze hebben speciaal de opening van hun pizzeria uitgesteld om zeker te zijn van hun kwaliteit. De bakkerij die we bezochte verwerkt ongeveer 4 ton bloem per dag dit alleen voor stokbroden van ongeveer 180g per stuk. De pizzeria staat klaar voor gebruik. Hier zal Hendrik zich kunnen uitleven. Ook het bezoek aan de banketbakkerij was een verrassing. Prachtige producten. De croissants en chocoladekoeken waren van hoge kwaliteit. Er werd hier dan ook gewerkt met "top" basisgrondstoffen.

    Om 15h30 hebben we afspraak in de keuken van het hotel en de twee bakkers.

    Morgen starten we dan echt.

    Guido en Hendrik




     

     

     

     

                        

    21-03-2015 om 15:36 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs