Deze missie is totaal niet te vergelijken met de vorige.
Vooral werken op hotelniveau is totaal anders. Zeker als je niet beschikt over
echt bakkerijmateriaal. Bakken in een oven onder het fornuis, zonder stoom en kleine
hoeveelheden vraagt een aanpassing. Toch zijn we er in geslaagd om elke dat een
mooi ontbijtbuffet te maken. De stokbroden werden per drie afgebakken. Stoom
werd gevormd door een glas water over de onderste plaat te gieten ( niet gezond
voor de oven). Als er producten te ver gerezen waren moesten de platen in de
frigo geplaatst worden om het rijzen af te remmen. Zeker rekeninghoudend dat
het hier tussen de 40 en 44°C is.
Op de laatste dag van de opleiding was het toch even " kippevelmoment". De producten dit uit de oven kwamen waren TOP. Een resultaat van een week herhalen, herhalen en opnieuw herhalen.
Maar hier gaat men een investeringen doen. De eigenaar
beloofde mij om de werkplaats te klimatiseren, een ventilatieoven aan te kopen
en een uitroltafel. Ook zal er een tweede bakker worden aangenomen. Ik ben er
zeker van de deze geen loze beloften zullen zijn. Ik ben dan ook bereid om aan
deze opleiding vervolg te geven.
Bij het opserveren van de klanten kan je zien dat ze plezier
beleven aan het ontbijt. Voor de regelmatige klanten die hier keer op keer
terug komen was dit echt een verrassing. Ook staat er nu een gekoelde toog met
een aantal eenvoudige gebakjes, ook dit kan nog uitgebreid worden.
Algemeen kan ik nu al zeggen dat deze opleiding verder
gevolgd zal worden door de verantwoordelijken. Dat men zeker zal investeren in
materiaal en personeel.
Wie ooit naar Burkina Faso gaat, Hotel Sissiman is een
aanrader, niet alleen het ontbijt, ook de netheid, vriendelijkheid, het eten en
de service en kans om lekker te ontspannen.
Eindverslag Hendrik
Een bakkerij die 4000 kg bloem verwerkt in stokbroden kan je
geen kleine bakkerij noemen. Dit zijn ongeveer 30 000 stokbroden per dag. Daar
heeft Hendrik opleiding gegeven. Bakkers die vastgeroest zijn in hun gewoontes.
Bakkers die dit werk doen puur omdat dit hun lot is. Deze mensen een bepaalde
beroepsfierheid bijbrengen en proberen wat ze doen te verbeteren was niet
altijd evident. Door mijn beroepsfierheid heb ik geprobeerd hun wat vakkennis
bij te brengen. Het weten waarom men bepaalde handelingen doet, waarom men temperatuur
van het deeg moet controleren, waarom men rusttijden moet respecteren. Om
uiteindelijk een mooi product uit de oven te halen. Door nieuwe producten te
maken, nieuwe vormen te ontwikkelen heb je ook de eentonigheid niet.
Steeds herhalen, herhalen en nog eens herhalen tot je tot
een bevredigend resultaat komt. De nieuwsgierigheid wekken, het laten zelf
ondervinden. Tor je tot een resultaat
komt waar iedereen trots op is. Op de laatste dag hen zelfstandig laten
ondervinden dat de manier die je getoond hebt het resultaat geeft die je wil en
moet bereiken.
Ook hier bij de laatste dag was het resultaat verbluffend. Geduld en volhuoden geven uiteindelijk resultaat
Ook voor Hendrik was dit een geslaagde missie. Hij kreeg
ondersteuning van de verantwoordelijke. Elke dag opnieuw was hij er bij om de
opleiding te volgen. Het is nu aan hem om de volgende weken het werk op te
volgen en te corrigeren.
Ook deze bakkerij heeft nood aan een vervolg van opleiding.
Ook hier is er groeipotentieel
Vandaag onze laatste dag in Bobo Dioulassa. Ook de laatste dag opleiding.
Zowel voor Hendrik al voor mij zijn de voorbije dagen goed verlopen. Stilaan nemen ze onze gewoontes over.
Gisteren heb ik toch nog een paar nieuwe dingen gemaakt op aanvraag van de verantwoordelijke van het hotel. Hij had graag wat hartige koekjes en roomijs. Ook dit viel in de smaak.
Hendrik heeft gisteren een algemene herhaling gehouden. Ook de test verliep goed.
Vandaag ronden we dus af. Alle deelnemers zullen een getuigschrift ontvangen. Voor hen heeft dit een grote betekenis.
Deze avond pakken we onze koffers en morgen rijden we naar Ouaga. Daar hebben we nog een paar afspraken.
Gisteren hadden we beiden een prachtige opleidingsdag.
Hendrik heeft zich kunnen uitleven, er gaan namelelijk een aantal bakkers van de bakkerij meedoen aan een wedstrijd. De gelegenheid om eens uit te pakken met een aantal speciale broden.
Voor de bakkers was dit echt een openbaring. Tevens geeft het ook een beroepsfierheid die je overbrengt. De verantwoordelijke van de bakkerij staat dan ook volledig achter de aanpak van Hendrik. Dit is een pluspunt voor het welslagen van deze missie. Het is de bedoeleing dat onze manier van werken verder gaat. Zoals je kan zien zijn ook hiet T'shirts erg welkom.
Ik heb opnieuw een paar nieuwe koekjes aangeleerd. Ook hebben we de recepten op fiches gezet. Ook hier is de waardering voor ons werk groot. 's morgens bij het ontbijt is het leuk om de mensen te zien kiezen, voordien had men keuze tussen brood en ... brood. Voor Daniël, de verantwoordelijke is het dan ook leuk om de ontbijttafel klaar te zetten.
Opnieuw zien we dat de manier van werken van "Exchange" zijn doel niet mist. Ervaring en kennis delen, ook al is het in klassezaken. Door de kwaliteit hier te verbeteren zijn ook andere hotels verplicht zich aan te passen. Ook zo voor de bakkerij waar Hendrik werkt.
Vandaag is het vooral kijken of ze het zelfstandig aan kunnen. dit is belangrijk, anders vervallen ze in oude gewoonten.
Ik ben om 5 uur opgestaan om het ontbijt klaar te zetten. Het was leuk te zien dat ze zelf foto's namen van de ontbijttafel.
Om 7 uur heb ik samen met Hendrik ontbeten. Hij had niet goed geslapen. Al kunnen we zeggen dat we ervaring hebben, toch ben je er steeds mee bezig. Je werkt hier niet in de zelfde omstandigheden.
Op het programma van Hendrik stonden gisteren broodjes met noten, gedroogde mango en rozijnen, volkorenbroden, stokbroden en pizzadeeg. Bij mij opnieuw het ontbijt en dessertjes maar ook pizzadeeg..
Zoals ik al zei, het was echt warm, de chocolade smolt op de tafel, bij het toeren en verwerken van de croissants moet je het deeg telkens in de koeling leggen. Deeg werd gemaakt met ijsblokjes.
Om 16 uur hadden we onze middaglunch, ik moet jullie niet zeggen dat dit gesmaakt had en zeker die frisse pint erbij.
Om 18 uur hebben we samen in het hotel getoond hoe men een echte pizza moet maken. De directeur van het hotel waas de eerste proever. " vanaf nu wil ik altijd zo een pizza's"
Nadien zijn we nog naar de bakkerij gegaan waar hendrik de opleiding geeft. Ook daar Pizza. Je kan je misschien afvragen, konden zij dat dan niet? Wel hun degen waren te droog, ook de manier van beleggen was verkeerd.
Na nog een frisse pint lagen rond 23 uur in ons bed. Mijn wekker staat op 5 uur
Opnieuw een dagje verder in onze missie. Met het aangepast ontbijt als start voor een nieuwe dag. Voor mij toch mooi dat een vakman als Hendrik genoten had van de nieuwe producten. Daarom leuk om elke dag elkaar te briefen en te overleggen van het verloop van d dag. En je mag het weten dat daar een pintje bij hoort. Nadien is Hendrik met volle "goesting " vertrokken deze morgen. Pizza stond op het programma, Maar Afrika zou Afrika niet zijn; pizzeria was nog niet volledig proper gemaakt. Hij heeft zich dan nuttig gemaakt in de bakkerij. Meer en meer krijgt hij vertrouwen en respect door zijn kunnen. Foto's bewijzen dit.
Mijn opdracht was vooral naar desserten toe. Enkele leuke producten gemaakt die als gebakje bij de koffie kunnen dienen. Gisteren was ik niet tevreden van mijn broodjes. Dus dit moest beter. Wel vandaag kan in zeggen, rekening houdend met de omstandigheden, dat dit goed was. In een keukenoven bakken is niet alijd een voordeel. Ook waren mijn koffiekoeken echt goed. Na het werk ook een goed gesprek gehad met de verantwoordelijke voor de bakkerij. Donderdag zitten we samen met de directeur van het hotel. Zij willen echt investreren in een oven, een geklimatiseerde werkplaats. Dus mooie toekomst.
Morgen opnieuw een dagje verder. Hendrik zal zijn pizza kunnen maken en ik zal 's avonds gaan proeven Van een goede samenwerking gesproken ;-)
Hendrik is de productie in de bakkerij gaan opvolgen. Net als al onze andere bakker experten stond hij na korte tijd mee
tussen de bakkers.
Dit is de manier om onmiddellijk vertrouwen te geven.Hendrik kon het niet laten om zelf een deeg te draaien en wat eigen
producten te laten zien. Belangstelling was er zeker. Producten mochten gezien
zijn. Je moet weten dat je in omstandigheden werkt van rond de 45°C en een
vocht % van 15.
Ik ben gestart met kleine broodjes. Ik had de keuze tussen
een steamer oven, oven onder een fornuis. Steamer was geen goed idee. De andere
een alternatief die voldoening gaf. Gisteren was de verantwoordelijke van het
hotel al bewust dat dit een nieuwe investering zal worden.
De brioches waren wel mooi, uit één deeg een mooi
assortimentje gemaakt. Rozijnen brood, brioches, franse brioches, brioche
taart, Daarna getoond hoe ik koffiekoeken maak. Hier willen ze echt van die
minikoekjes. Ik zal ik mijn overtuigingskracht moeten gebruiken om deze toch
iets groter te maken. Mij deze temperaturen is het niet mogelijk om een deeg
lang te laten liggen.
Ook hebben we een eerste dessertkoekje gemaakt. Dit viel
zeker in de smaak.
Vandaag gaat Hendrik zich gooien op de pizzas. Ik zal
vandaag wat taartjes maken en opnieuw wat werken aan het ontbijt.
Na een lange dag gisteren,, 6 uur vliegen en dan nog 6 uur in de wagen richting Bobo Dioulasso, de tweede grootste stad van Burkina Faso. was ons bed meer dan welkom.
Deze morgen hadden we afspraak om 8 uur. De lokale vertegenwoordiger van Exchange en de landcoördinator hadden het even hebben over de projecten. Dat er iets moet gedaan worden aan het ontbijt stond dan al vast.
Om 9 uur hadden we afspraak met de verantwoordelijke van het hotel. Een Fransman die heel veel verwacht van deze missie. Zelf hebben ze al materiaal aangekocht, vormen, uitroltafel, kleine kneder. Dus alles wat er nodig moet zijn om mij thuis te voelen in mijn speeltuin.
Ons eerste bezoek was naar een trieerfabriek voor mango's. Deze mango's worden gexporteerd naar België. Hier krijgen ze voor 17 kg mango's 1650 CEFA (= ca 2,8) de prijs die wij betalen voor 1 mango , in dit sorteerdepo werken ongeveer 70 mensen. Via boottransport komen deze na 1 maand aan in Antwerpen en nadien in onze winkels.
Nadien zijn we de bakkerij en pizzeria gaan bezoeken. Ook daar een verantwoordelijke die op onze komst zat te wachten. Ze hebben speciaal de opening van hun pizzeria uitgesteld om zeker te zijn van hun kwaliteit. De bakkerij die we bezochte verwerkt ongeveer 4 ton bloem per dag dit alleen voor stokbroden van ongeveer 180g per stuk. De pizzeria staat klaar voor gebruik. Hier zal Hendrik zich kunnen uitleven. Ook het bezoek aan de banketbakkerij was een verrassing. Prachtige producten. De croissants en chocoladekoeken waren van hoge kwaliteit. Er werd hier dan ook gewerkt met "top" basisgrondstoffen.
Om 15h30 hebben we afspraak in de keuken van het hotel en de twee bakkers.
Burkina Faso, Waar het avontuur ooit ( 6 jaar geleden) begon. Ondertussen al de 14de missie, Al 7 bakkers kunnen overtuigen om ook hun ervaring te delen in het zuiden.
Samen met Hendrik Deschacht zullen we drie projecten aanpakken. Eén in het hotel, één in een pizzeria en een laatste in een bakkerij. Wat wel eigenaardig zal lijken, maar het hotel is een van de beste uit Burkina Faso.
Ik hoor jullie al denken... hebben die dit nodig? Wel er zijn projecten bij Exchange die ook voor een groot deel gefinancierd worden door de aanvrager. Wel dit project is er zo één.
Om een land vooruit te helpen is het ook goed om dergelijke hotels op een goed niveau te brengen. Vorig jaar kregen ze hier al een collega uit de hotelsector als expert. Nu willen ze verder verbeteren.
Er zijn hier een 70 tal kamers. Het ontbijt is een belangrijke troef voor een hotel, Hier zal ik proberen om hen kwalitatieve producten te leren maken.
Hendrik zijn project is een project die gefinancierd wordt door de opbrengst " www.bakkerij-knapen.be ". Hier vooral verbeteren van de bakkerijproducten en pizza's.
Gisteren was het een vrij rustige dag. Opvolging van het werk. Ook bekeken dat alle lijsten zorgvuldig werden ingevuld.
Ook werd het broodsnijmahine waar ik drie jaar geleden voor gezorgd had gemaakt. De nieuwe messen werden geplaats.
Vandaag laatste dag in de bakkerij. Deze voormiddag nog een laatste opvolging. Deze namiddag ga ik naar het weeshuishuis waar mijn vrouw verblijft.
Morgen nog koopjesdag, inpakken en terugkeer naar België.
Ik denk dat ik mag spreken van een geslaagde missie. Het was niet alleen de productie, maar ook het beheer, personeel, organisatie. Drie punten waar men in Afrika moet aan werken. Met de middelen die men hier heeft trekt men goed zijn plan. Maar bij het plannen en beheren loopt het mis.
Nu hopen dat de bakkerij verder kan evolueren en Bomaca een mooie toekomst heeft.
Tussenin ook de kans gehad om kennis te maken met de Bakkersfederatie van Ivoorkust.
Ik wil dan ook Why-Not danken voor het georganiseerde event in Kortrijk, De gemeente Sint Pieters Leeuw voor de financiele ondersteuning en Ex-Change die ons de kans geeft om onze ervaring te delen met het Zuiden.
Gisteren verder opvolging gedaan, nadien de banketbakkerij eens deftig proper gemaakt. Ook wat tafels verplaatst,materiaal herschikt. Deze nacht hebben we dan gemerkt dat er beter georganiseerd kon gewerkt worden.
Na een korte nacht de dagploeg opgestart. Vandaag is het hier ook een feestdag voor de Moslims. Er zijn dan heel wat bestellingen voor het feest " einde Ramada".
Tijdens het ontbijt nog even doorgepraat met Bomaco. Ik mag nu klein materiaal bestellen in België, hij laat dit dan overkomen met de container. Alweer een pluspunt.
Ik heb ook gezien dat de fische van mijn voorganger van Ex Change gebruikt worden. Dit om een betere controle te doen bij de productie. Dit is wel nodig als je ongeveer 1000 kg bloem verwerkt per dag.
Ook al dacht ik dat dit een moeilijke missie zou worden, toch heb ik een gevoel dat mijn bezoek hier invloed zal hebben.
Deels heb ik dit te danken aan de ervaring die ik heb na de tiende missie. De aanpak is hier helemaal anders dan bij ons.
Nog drie dagen en we keren terug naar belgië.
Greet maakt het ondertussen ook goed. Ze heeft al een paar bezoeken gedaan. Ik heb een vermoeden dat zij meer zal gezien hebben dan ik.
Gisteren ben ik naar een feest geweest ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van een school en leefdorp voor jongeren. Dit werd gefinancierd door Belgische, Franse en Zwitserse verenigingen. 400 genodigden. Toespraken, muziek, dans. De traditionele chefs in volle ornaat. Voor mij de kans om ook eens het leven buiten de bakkerij te bekijken. Zeker als je tussen de bevolking kan vertoeven met hun gewoonten. Het was een vermoeiende maar mmoie dag.
Gisteren avond heb ik samen gezeten met Bomaco, zijn dochter en Serge. Ik ben begonnen aan het moeilijkste deel van de missie. Bomaco overtuigen om meer controle te doen. Ook door kleine investeringen zijn alelier te verbeteren. Voor hem was het moeilijk om te moeten aanhoren dat werknemers misbruik maken van zijn goedheid. Verschillende keren sprak hij over het verleden. Toen lukte dit wel, toen was het goed. Maar ook hier is er een verandering in mentaliteit. Eenmaal men weet hoe men kan profiteren laat men het niet na. Zijn dochter die de zaak verder gaat zetten heeft hierop ook een heldere kijk. We hebben haar aangeraden om toch een korte opleiding bakkerij te volgen. Zo heeft ze kennis van de verschillende degen en producten. Het was een lange avond. Dit was vermeiender dan een hele nacht werken. Je woorden wikken en wegen en proberen niemand te kwetsten. Maar toch de realiteit laten inzien. Ik wist dat dit heel gevoelig lag. Maandag komen we opnieuw samen, dit moet je nu even laten doordringen.
Deze morgen ben ik gestart met een opleiding kleine broodjes. Het was een plezier om te zien hoe fier de meisjes waren als ze het resultaat voor ogen kregen.
Deze namiddag komt Greet en Sylvia samen met de kinderen pizza eten. Ik kijk er naar uit om ook haar verhalen te horen. Morgen zijn we uitgenodigd op een feest in de brousse.
Blijven hameren op organisatie, dat is mijn taak. Dit maakt ook dat de nachten zeer kort zijn.
Gisteren opnieuw de nachtploeg, zeer jonge bakkers, opgestart. Opvolging is een noodzaak. Toch zie ik dat ze stilaan het nut inzien van deze werkwijze.
Resultaten zijn beter, je merkt dit ook als er iets uit de oven komt.
Om 2 uur ben ik gaan slapen. Om 5 uur mijn overbuur zijn gezangen moeten aanhoren. Nadien getoeter van de "taxi moto's" die voordurend de straat op en neer rijden om een klant te dienen.
Ik ben dan maar opgestaan en samen met de dagploeg opgestart. Er waren weinig bestellingen. Even tijd om wat nieuwe en eevoudige dingen te tonen. Zelfs de "bodding" viel hier in de smaak.
Ik hoop van deze namiddag wat te kunnen slapen, toch als de schrijnwerker niet teveel lawaai maakt. Hij "zou" moeten klaar zijn tegen zaterdag. Ik ben dan ook een weddingschap aangegaan. Klaar, ik betaal een rondje.
Wel straf om te zijn dat ze met weinig middelen hier mooie dingen maken ( zie foto's).
Ik heh ook nieuws ontvangen van Greet. Ze zijn gisteren op bezoek geweest bij de chef van het dorp. Ik denk dat ze met heelveel verhalen zal thuis komen. Ze klint in ieder en geval vol entousiasme. foto's heb ik morgen.
Gisteren opnieuw gestart met de nachtploeg, leuk was het om te zien dat Fatima, het meisje dat er drie jaar geleden stage deed nog werkte.
Ze was zo gelukkig, het weerzien werd bekroond met een fikse omhelzing. Nog steeds is haar droom om een stage te doen in België, jammer dat er zo veel formaliteiten moeten zijn.
Fatima is iemand die geweldig zou groeien. Ze is leergierig, schrijft alles op. Het doet me pijn dat je iemand de kans niet kan geven om verder open te bleoien in haar beroep.
Gisteren opnieuw satp na stap duidelijk gemaakt hoe Bomaca zich moet organiseren. Ik had het geluk dat zijn afgestudeerde dochter bij het gesprek was. Zij heeft haar studie in Parijs gedaan.
Het is de bedoeling dat ze vanaf 2015 mee de zaak komt runnen. Ze luisterde aandachtig mee.
Bakkerij bomaco staat niet stil. Men is bezig met het vernieuwen. Er komt naast de winkel een koffie- en thee huis. Normaal is de opening voorzien nu zaterdag. Het zal dan wel moeten vooruitgaan.
Deze morgen ben ik gestart om 8 uur, opnieuw opserveren en bijsturen.
Greet maakt het ondertussen ook goed. Druk in de weer met de kinderen, Samen met sylvia doorkruisen ze de "Brousse". Een ervaring om nooit te vergeten.
Why not is niet veraf, Zelfs hier wisten ze dat het door dit evenement is dat ik hier ben ;-)
Tweede dag gestart. Gisteren avond de nachtploeg mee helpen opstarten. Opnieuw enkele basis regels uitgelegd. nadien een goed gesprek gehad met Bomaco.
Ik heb hem proberen duidelijk te maken dat hij meer controle punten moet plaatsen. Ook controle op werkwijze, afweeggewichten, aantallen,...
Voor hem was het even confronterend, maar als deze bakkerij wil blijven bestaan zal dit moeten. Hij heeft teveel vertrouwen en teweinig zicht op zijn zaak.
Tot 1 uur deze nacht mee opgevolg, nadien gaan slapen. Om 5 uur was mijn Moslimvriend al stevig katoen aan het geven. ben dan maar opgestaan en verder de opvolging gedaan in de bakkerij.
Ik zal deze middag dan een middagdutje doen.
Ook even contact gehad met mijn vrouw, zij is druk bezig in het weeshuis. Ze zijn deze voormiddag maïs gaan oogsten en nu moet deze van de torsen gehaald worden. Een leuk werkje om samen met de kinderen te doen.
Eerste dag in TOGO. Na een lange vliegreis, Brussel - Ivoorkust - Lomé zijn we aangekomen. Documentencontrole, wachten op bagage en opgewacht door Bomaco.
Dus een korte nacht. Om 5 uur gewekt door onze Moslimvriend. Vandaag komt Sylvia, JokoTogo Greet ( mijn vrouw) ophalen. Ik ben ook meegeweest om te kijken waar ze 10 dagen zou verblijven.
1,5 uur rijden, eerst de grote baan, nadien door de brousse. Proberen elke put te vermijden. Gelukkig een 4X4.
Het weeshuis ziet er mooi uit. Netjes ingericht. Een oase van rust.Dit geef momenteel aan 8 kinderen de kans om in goede omstandigheden op te groeien. Op terijn zullen er nog 12 kindern bijkomen.
Greet zal daar een leuke ervaring beleven. Ik keerde terug naar de bakkerij. Vandaag nog een planning gemaakt en morgen eerste werkdag.