Gisteren heel de namiddag testen gedraaid. We hebbendeeg gemaakt op twee verschillende methodes en met 10% maniok. Het rijsprocesverloopt normaal en structuur veranderd niet. De eerste resultaten zijn dus goed.
Tegen de avond dan eens naar het centrum geweest om verslagen door te mailenzodat blog wordt aangevuld .Ook bezoek gekregen vande Ex-Change coördinator ter plaatse. Na een sympathieke babbelen alles geregeld te hebben voor de vlucht naar Ouagadougou heb ik genoten van een stevig avondmaal. Wat kunnen ze hier heerlijk koken.
Daarna ben ik terug naar de bakkerijgegaan en de resultaten gaan bekijken vande broden met 10% maniok. De resultaten zijn zeer goed en volume en structuur waren zoals ze het hier graag hebben.
Vandaag dan meertesten gedaan met meer maniok.
Opgestaan na een nacht met veel regen. De geuren zijn fantastisch. Na het ontbijt naar de bakkerij waar we verschillende testen hebben gedaan met 10%,15% en 20% maniok.
Het resultaat zal pas vergeleken kunnen worden vanavond laat.
Ook de organisatie en planning is besproken met de eigenaar. Het voorstel om de maniok te drogen zoals ze het doen met de cacaobonen werd positief onthaald. Enkele schetsen waren voldoende om morgen al aan de slag te gaan. Na een maniok geoogst te hebben en opnieuw enkele aangepland te hebben konden we verder met organisatie. Ook het voorstel om te investeren in bepaalde machines kreeg gehoor en werd positief onthaald.Het is aangenaam om aan te voelen dat ze hier echt wel vooruit willen. Alle aanbevelingen worden echt wel serieus genomen.De toekomstvisievan de eigenaar zal deze bakkerijzeker nog doen groeien.Ik heb het gevoel dat we in de toekomst hier nog nuttig werk kunnen verzetten.Na het versturen van de blog gaan we nog eens uitwaaien aan zee.
Opgestaan en onmiddellijk naar de bakkerij gegaan, is amper twee minuten stappen. Benieuwd gaan kijken naar het resultaat van de verschillende testen. Jammer genoeg konden ze sommige resultaten van testen niet terug vinden. Wel opmerkelijk dat degen meer dan vijf uur rijzen en nog perfect stevig zijn.Men was nog de laatste broden en broodjes aan het afbakken. De vlechten werden zeer positief onthaald en komen bijna zeker in het assortiment. De eerste stap is gezet.
Ook hebben we het deeg dat we niet gelamineerd (persen tussen rollen) vergeleken met onze methode van kneden. Er is duidelijk een andere structuur, niet gelamineerd is veel steviger van structuur en leent zich beter om te snijden. Gelamineerd heeft veel meer volume en een witte kruim omdat er daar bloem wordt aan toegevoegd op het laatst. Er was wel interesse om brood te snijden met snijmachine. Misschien wel een investering waard want volgens de bakkers is er zeker vraagnaar.
Ook werd mij bevestigd dat de weegschaal die van Cotonou moet komen (40 km verder) onder weg is en er zeker op de middag zal zijn. Beetje geduld kan hier geen kwaad. Ondertussen ook de voorziene testen uitgelegd en doorgenomen. Daar we pas kunnen starten in de namiddag met de degen ( houtoven wordt pas opgestart in de late namiddag om s nachts te kunnen bakken).
Ook was er hulp nodig bij de nieuwe wasbakken om de maniok te reinigen. Je kan op de fotoook het versnijden zien.
Met een goed gevoel ben ik beetje laat gaan ontbijten. Vervolgens de blog bijgewerkt en dan kort na de middag terug naar de bakkerij . Het is ook de bedoeling dat ik het bakproces vannacht ga volgen.
Maar eerst de verschillende testen uitvoeren en dit met hopelijk een weegschaal om een duidelijke vergelijking te hebben.
Vandaag zondag gestart (zoals het hoort voor een bakker) met een nieuw project in Benin, meer bepaald in het kust en cultuurstadje Quidah vlak aan de zee.
Gisteren na een vlucht van zeven uur met daarbij twee uur vertraging en meer dan een uur wachten op de bagage in Cotonou aangekomen. Vervolgens een ritje van bijna twee uur om de laatste 40 km af te leggen. Uiteindelijk aangekomen in mijn hotelletje voor de komende vijf nachten . Na een frisse pint dan toch om 2 uur gaan slapen.
Het is de opdracht om in de plaatselijke bakkerij een deel van de bloem te vervagen door maniok maar wel met behoud van de kwaliteit en smaak gewoontes. De eerste contacten met de mede eigenaar zijn zeer positief verlopen.
Ben vandaag dan ook het productieproces gaan volgen en heb moeten vast stellen dat de recepten enkel als indicatie dienen, zal eerste werkpunt zijn, anders is het moeilijk om maniok te gaan gebruiken als er geen constante is. Morgen wordt al een weegschaal aangeschaft, want alles gebeurd hier op zicht (net Koks)
De bakkers zijn hartelijk en sympathieke kerels die toch de indruk geven om open te staan voor de voorziene vernieuwingen.
Ook de inrichting ( zie fotos) is op zijn Afrikaans, met twee grote houtovens,en de nodige plaatselijk muziek. Ik heb vandaag ook al enkele andere modellen voor getoond, en de reacties waren zeer positief. Nu nog afwachten op het resultaat want het brood rijst hier ruim 5 uur.
Vanaf nu zullen ook andere bakkers hun project hier toelichten
Tijdens de maanden juli en augustus zullen Dirk Devriendt, Jan Vanderghoten en Guy Pauwels hun bakkerservaring delen met mensen uit Vietnam, Burkina Faso en Benin. Dirk zijn vorige ervaring kan je lezen via deze link http://kinshasapeloustore.skynetblogs.be/ Guy zijn ervaring via http://guyopverplaatsing.blogspot.se/
Zo, dit is onze laatste avond. Ik moet zeggen een zeer leuke avond. We werden uitgenodigd door de vriendin van Hans. Zij heeft een Bed en Breakfast. We zijn hier aangekomen om 7 uur, het was donker maar morgen bij de eerste zonneschijn zal ik een paar foto's maken. Neen dit is niet centraal afrika, dit is anders. Wij dachten dat het vandaag onze laatste werkdag was, maar we hebben zelf voorgesteld om er morgen een halve dag bij te doen. Vandaag hebben we de laatste hand gelegd aan de organisatie. Hier en daar nog wat getoond. Opnieuw was de vraag naar de nieuwe producten groot. Het brood, de gebakjes en koekjes. Ik val in herhaling maar wat we hier bereikt hebben is echt fantastisch. Meer mensen die werk hebben, je ervaring en kennis kunnen delen met mensen die anders de kans niet krijgen. Ook voor ons was het opnieuw een ervaring rijker. Ook wij hebben geleerd. De voldoening die je hebt, je kennis en ervaring de kans te geven om verder te zetten. Graag willen we Ex-change hier ook vermelden. Het werk dat zij doen is enorm belangrijk. Experten de kans geven om mensen op te leiden in Afrika. Deze organisatie is zeer doeltreffend. Opleiding gaat nooit verloren. Het is een investering in de toekomst van iedereen. Morgen vertrekken we terug naar België. Onze vakantie was opnieuw goed besteed. Groeten "Bakkers zonder vakantie" Guido en Jan
Vandaag even de test gedaan of iedereen alles goed onder de knie heeft. En we mogen nu al zeggen dat we geslaagd zijn. Zowel Jan als ik hebben voldoening over ons werk. Hans heeft directe plannen om personeel aan te nemen. Dit is ook het opzet van Ex-Change. Morgen opnieuw kijken hoe ze het zelf doen. Deze avond blijven we lekker thuis. De recepten opschrijven, planning maken.
Nog twee dagen opleiding, Vandaag was het opnieuw een drukke dag. De nieuwe aangeleerde producten worden steeds beter verkocht. Hans weet nu al dat hij personeel zal moeten bijnemen. Dit is dan ook het opzet van de missie en Ex-Change. KOM's laten groeien zodanig dat ze nog meer tewerkstelling bieden. Wel in dit opzet zijn we hier geslaagd. Meer nog Hans gaat ook investeren materiaal. Ook merken we dat er espect is voor personeel. Nu is het vooral kijken of ze alles zelf aankunnen. In de bakkerij hebben we een programma opgesteld dat morgen uitgetest zal worden. Als afsuiter van de dag zijn we naar een lokaal café geweest mat een plaatselijke band. Opnieuw een mooie en leuke dag. Wel 10 uur werken maar als je resultaat ziet geeft dit niet.
Vandaag een druk dagje achter de rug. Ik had er een nieuwe werknemer bij. Ik legde Klevin uit dat hij deze jongen moest opleiden. Voor hem was dit een vorm van erkenning. ( zie foto's)Hij deed dit met een geweldige motivatie. Voor mij ook leuk te zien dat je kennis onmiddellijk doorgegeven kan worden. Hij leerde hem het toeren van gerezen bladerdeeg. Ondertussen maakte hij zelf zijn stokbrooddeeg, cyabatta en bagnats, een plat bruin zacht broodje. af en toe moets ik bijspringen maar het liep goed. Jan was ondertussen begonnen met opnieuw een vracht dessertkoekjes te maken samen met de banketbakkers. deze producten slaan wel aan. Ook werd er van de zelgemaakte marsepein bloemen gemaakt voor een taart. Jan had ook aardbeienkorstjes gemaakt. deze hadden echt succes. De nieuwe producten van zowel de bakkerij als de banketbakkerij hebben succes. Morgen starten we met een assortiment belegde broodjes. We hebben gewerkt van 8 uur tot 18 uur. Maar echt voldaan en blij met het resultaat. Om de avond af te sluiten zijn we in een Italiaans restaurant gaan eten. nu bedje in en morgen opnieuw aan de slag
Vandaag zijn we gestart om 8 uur. Voor mij voorgebakken stokbroden, cyabatta en bruine stokbroden. Dit tussen de productie door. Ik had er vandaag een cursist bij. Het meisje dat in de keuken werk van een restaurant ging de opleiding mee volgen.Hans ging zorgen dat er stoom kon zijn op de vloeroven. Zo kunnen we voor kwalitatieve producten gaan. Jan leerde opnieuw zijn banketbakkers koekjes maken. Bokkepootjes, rotsjes,... Op de foto's kan je zien dat we slaagde in ons opzet. Het is leuk om hier te werken. Er is opvolging van Hans. Kom je iets tekort staat hij klaar om in te springen. Je ziet dat er hier leiding is van een een Europeaan (Belg). Nu al een goed gevoel. Vandaag zal ik vooral de de nieuwe producten inpassen in de werkorganisatie. Er komt dan ook een nieuwe bakker bij. Ook in de winkel zal hij iemand aanwerven om belegde broodjes te maken. Het is de bedoeling dat Hans in de toekomst gaat investeren in bijkomend personeel. Is zeker een pluspunt voor deze regio waar meeer dan 80% werkloosheid is. 's Avonds hebben we een bijeenkomst meegemaakt van een vereniging die elke week samenkomt om te lopen en nadien hun studententijd herbeleven. Een leuke afsluiter voor deze dag.
Gisten hebben we heel de dag gewerkt. Om 8 uur zijn we naar de bakkerij vertrokken. We zijn gestart met cyabatta en stokbroden. Hans ging zorgenn dat de stoom in de oven werkte. Er was nog een jonge dama bij uit een andere shop die wou zijn hoe men cyabatta maakte. Kelvin is iemand die vlug aanleerd, leuk om mee te werken. Nadien maakte we nog bruine stokbroden. Dit tussen de productie van de dag door. Jan leerde opnieuw bokkepootjes, rotsjes en andere koekjes maken. Ook hier is het personeel heel gemotiveerd. Al zeggen we het zelf onze producten zaken er keurig uit ( zie foto's) 's Avonds zijn we naar een bijeekomst gegaan van oud Engelse studenten die elke week samenkomen om te joggen. Nadien herbeleven ze hun studententijd. We hebben daar en traditioneel gerecht gegeten van Zuid Afrika. Een stoofpot met rundsvlees, uien, boontjes, witte bonen, tomaten, wortelen en tomaten. Was een leuke avond. Morgen komt er iemand bij in de bakkerij. Kelvin zal waarschijnlijk het werk niet alleen aankunnen. Daarom is het nodig om ook ander personeel opleiidng te geven. Ook zal ik een werkorganisatie opstellen voor de bakkerij. Het grote verschil met andere projecten is dat ook hier net als in Kenya een europeaan de leiding heeft over het bedrijf. de opvolging gebeurd zeer goed. Hans is zelfs van plan om te inversteren in meer personeel eenmaal allse goed draaid.
Zo, onze rustdag is voorbij. Een lekker weertje voor een uitstap. We zijn naar het natuurpark Chiveromeer geweest. Een mooi natuurpark, bosrijk en leuk om door te rijden. Op onze tocht hebben we giraffen, herten, apen, struisvogels en nijpaarden gezien. gezellig aan het meer een pint gedronken. Nadien de stad doorgereden, je ziet hier echt Engelse invloeden. Net, mooie tuinen. deze avond friet met steak, sla en tomaten. Morgen opnieuw opleiding. Ik maak opnieuw stokbroden en ciabatta, Jan gaan biscuit en opnieuw dessertkoekjes maken. ook gaan we bekijken of we bij de organisatie niets kunnen wijzigen. De dag zal weer snel voorbij zijn Foto's van het park
Onze eerste werkdag is heel goed verlopen. Ik werk met Kelvin, Vandaag hebben we stokbroden gemaakt en zachte bruine broodjes. Deze zullen gebruikt worden in de koffieshop van Hans. Nadien is het ook de bedoeling om te leveren aan hotels. Hans sprak van Kelvin verantwoordelijk te maken voor de bakkerij en hem een jongeren te laten opleiden. Het verleip zeer vlot. Kelvin is iemand die open staat en wil bijleren. Jan maakte vandaag een reeks dessertkoekjes. Hier verliep ook alles zeer goed. Bij elk mechanisch probleem is Hans daar om te helpen. Ook naar inverstering lijkt dit goed te zitten. Een langmaaker voor stokbroden en verdeler opboller zullen de eerste aankopen zijn. Elke dag gaan we eten in een shop, een lekker gezond slaatje met kip en een pintje bier. Leuk samen zitten met de cheff. Morgen is hetrust dag. Hans gaat ons het land wat leren kennen. Een uitstapje zal leuk zijn. Neen, hier is het echt een ander Afrika. Ook veel blanke mensen. Alleen jammer dat het land niet goed bestuurd wordt. Zo een mooi en vruchtbaar land, met veel mogelijkheden. Nu gaan we eten bij vrienden van Hans.
Gisteren zijn we naar de bakkerij gegaan. Hier werken ongeveer 15 mensen.. Dus we kunnen hier wel spreken van een middel grootbedrijf. De infrastructuur is goed in orde. Hans, de eigenaar laat jaarlijks een container met grondstoffen komen vanuit België. Bloem komt van Zuid Afrika. We gaan echt iets kunnen betekenen voor dit bedrijf. Op chocoladegebied is dit hier echt wel in orde. (kan je ook merken op de foto's) Dit met dank aan Guido Hoste die 16 jaar geleden deze zaak heeft mee helpen opstarten . In de bakkerij zijn de croissants en de chocoladekoeken ook wel in orde, hier en daar wat bijschaven aan de werkwijze maar er is al een goede basis. Mijn taak zal vooral opleiding voorgebakken stokbroden en ciabatta's zijn. Nadien ook nog andere soorten broden en koeken. Ook voorgerezen en ingevroren koeken om te leveren aan hotels. Jan zal starten met dessertkoekjes, nadien cakes, huwelijkstaarten,... dus onze week zal goed gevuld zijn. De eerste kennismaking met het personeel verliep zeer goed. Na de turbulente aankomst was het vandaag een leuke en leerrijke dag. Hier wat meer info over het land zelf. Dit is mijn 7de missie in Afrika, hier is het totaal anders dan centraal Afrika. Zimbabwe was tien jaar geleden één van de rijkste landen van Afrika met een groot aantal toeristen. Na verschillen devaluaties van de munteenheid betalen ze hier nu met Amerikaanse dallars. Ook is het hier duur, zowel voor ons als de inwoners Er leven in Zimbabwe zon 13,1 miljoen mensen. De meeste Zimbabwanen zijn Shona, gevolgd door Ndebele en Tonga. De Shona maken ongeveer 75% van de bevolking uit. Traditionele gebruiken, rituelen en spiritualiteit zijn nog steeds verweven in de dagelijkse levensstijl van de Zimbabwanen.
Cultuur Zimbabwe betekent 'huis van steen'. Het was in de oude documenten de naam voor de koninklijke residentie. De Great Zimbabwe in de buurt van Nabij is een van de belangrijkste overblijfselen van deze koninklijke residentie. Tot op de dag van vandaag is de oorsprong van de Great Zimbabwe Ruins een mysterie maar zeker is dat het rond 1200 gebouwd moet zijn. Door vondsten binnen de ommuring heeft men een beeld gekregen van de manier van leven uit die tijd. Het Great Zimbabwe Museum is een goede plek om de nieuwsgierigheid naar kostbare voorwerpen te bevredigen. U vindt er onder andere gereedschappen, kroonjuwelen en een kleine collectie oosterse handelsgoederen.
Een van de oudste overblijfselen in Zimbabwe zijn de schilderingen van de bosjesmannen, ofwel de San. De San versierden hun tijdelijke grotten en hutten met afbeeldingen van jacht, hun spiritualiteit en hun levenswijze. Door het hele land zijn deze schilderingen terug te vinden.
Taal: De officiële taal is Engels, maar er wordt ook veel dialect gesproken zoals Shona en Ndebele.
Religie: Het overgrote deel van de bevolking is katholiek (ongeveer 55%), verder inheemse godsdiensten.
Gisteren zijn we aangekomen in Zimbabwe. Bij deze missie heb ik het gezelschap van Jan Vanderghote, TA van de hotelschool Gent. De vlucht is goed verlopen. De eerste keer dat ik vlieg met KLM. Om 8h20 vertrokken en om 20h30 aangekomen in Harara. Voor Afrikaanse normen een zeer mooie en nette luchthaven. 10 jaar geleden was dit dan ook één van de rijkste Afrikaanse landen. Na de gebruikelijke controles en het wachten op de bagage stond Hans ons op te wachten in de aankomsthal. Geen opdringerige mensen, geen bedelaars, dit was iets wat opviel. Na de bagage ingeladen te hebben vertrokken we naar onze verblijfplaats. Hans vertelde ons dat de weg van en naar de luchthaven niet echt veilig was. Af en toe slagen hier struikrovers toe. Ze weten dat mensen die van de luchthaven komen meestal waardevolle dingen bij hebben. Meestal zorgen ze dat je een lekke band hebt en dan slagen ze toe. Hans moest stoopen voor een rood verkeerslicht. Plots een knal, onze achterruit werd ingeslagen. Twee handen grepen naar een koffer die op de achterbank stond. Jan die achteraan in de wagen zat had de reflex om de koffer onmiddellijk vast te grijpen en hard te roepn. Hans en ik schrokken, Hans reed verder en de boef moest zijn buit lossen. Twee andere keken toe van achter de struiken. Dit was echt schrikken. Het was even stil in de wagen. Hans vertelde ons dat dit de eerste keer was na 16 jaar in Zimbabwe dat dit hem overkwam. Achteraan lag de auto vol glas. Bij de volgende verkeerslichten reed Hans gewoon door. Aangekomen aan het huis van Hans werden we verwelkomt door Omega, de vrouw die voor ons zal koken en zorgen. Nog tot 24h30 hebben we zitten praten over Zimbabwe. Hans wou ons toch geruststellen dat dit geval een uitzondering was. Tja, ook in Brussel kom je dit tegen. We verblijven de 10 dagen in het huis van Hans, een mooi en gezellige verblijfplaats. Deze morgen wakker geworden door de vogels en de priemende zon.Een lekker aangenaam warm weertje Vandaag al aan de slag, we gaan het bedrijf bezoeken en kijken hoe ze daar werken. Zo kunnen we vanaf morgen starten met de opleiding. Jan en ik zijn klaar voor een mooie missie.
Temperaturen De zomermaanden zijn de warmste maanden in Zimbabwe. Op de meeste plekken in Zimbabwe loopt de gemiddelde maximumtemperatuur snel op zodra de winter voorbij is. Op het moment dat Zimbabwe onder sterke invloed komt van de Intertropische convergentiezone neemt de kans op neerslag flink toe en regent het gemiddeld ongeveer de helft van de dagen. Door de neerslag en het afnemend aantal uren zonnig weer wordt de temperatuur iets getemperd. Pas zodra de winter in aantocht is daalt de thermometer verder wat dan vooral in de nachtelijke uren merkbaar is.
Klimaatcijfers Verspreid over Zimbabwe vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Harare en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Zimbabwe.
Ex-Change heeft er opnieuw twee bakkers bij. Ook al zijn de ervaringen niet altijd positief toch maakte Geert en Jan er het beste van. Ook zij hebben Afrika leren kennen. En zo te lezen, een leuke ervaring. Ook Jan en Geert, net als Guy Pauwels ( ook al twee missies achter de rug) treden in de voetsporen. Uw eigen kennis kunnen delen met mensen in ontwikkelingslanden geeft een goed gevoel. Hier kan je lezen dat de gastvrijheid in Afrika groot is. Het bedrijf Sodipal liet hun waardering blijken door samen met de familie, en daar hoorden ook Jan en Geert bij een uitstap te maken.
Hier het verhaal van Jan en Geert Vandaag stond een gezellige familiedag op het programma. Naar de krokodillen gaan kijken, veilig achter een draadje, ik was enkelvergeten dat we hier in Afrika zitten. Na een uurtje auto kwamen we aan in een soort parkje. Eerst wat eten met een pintje bier, gezellig. Daarna kwam onze gids (krokodillentemmer) ons halen. We gingen naar een groot meer zonder draadje. Wanneer de gids onze levende kipjes liet kwaken duurde het geen twee minuten of meneer en mevrouw krok stonden op de wal op drie meter van ons. Krokjes van twee a drie meter lang, grote beesten dus.
Daarna gingen we verder naar een soort strand waar het wemelde van de kroks, ik telde er bijna twintig. Geert wou persé eentje van dicht gaan bewonderen, de gids koos er dan ook een groot exemplaar uit, gelukkig had deze gisteren een kipje gekregen en had hij nu weinig honger.
Een unieke ervaring zo dicht bij deze gevaarlijke dieren; zo iets kan enkel alleen in Afrika. De uitleg van de gids was duidelijk,ze zijn heilig en elk jaar wordt er een groot feest voor gegeven. Deze dieren zijn daar voor echt dankbaar.Dit was een unieke ervaring en de kers op taart van deze twee unieke weken.
Morgen het vliegtuigop naar huis bij vrouw en kindjes.
Ik dank Jan en Geert voor het verder zetten van dit verhaal die dan toch een "happy end" kende Guido
Donderdag is voorbij gevlogen. Gewerkt bij Sodipal tot in de late namiddag. Nieuwe koekjes gemaakt en een reeds gemaakt assortiment brood aangepast op vraag van de klant (minder grote broden).
Daarna naar debloemmolen om het project definitief af te sluiten, samen met Manja (contactpersoon van Ex-Change). Manja nodigde ons daarna uit om hun projecten te gaan bezoeken en daar iets te eten. Wij zijn dan ook graag op haarvraag ingegaan.
We hebben de school en het project voor de straatkinderen bezocht. Hier worden de armste kinderen opgevangen (veelal ongehuwde moedertjes). Deze twee projecten liggen in de dorpjes rond de stad, hier is de armoede zeer erg confronterend, geen elektriciteit of water.Noël en Manjazijn dan ook terecht fier op wat ze hier al gerealiseerd hebben met de hulp van giften.Onder andere stond daar een container met als opschrift: St-Joris Menen, Geluwe (zie foto) Klaslokalen,waterputten werden gerealiseerd. Een groot afdak (speelplaats) gekregen van stad Wevelgem. Naast een dagelijkse warme maaltijdkrijgen de kinderen hier onderwijsin een veilige omgeving.
Na een maaltijd en een lokale dans opgevoerd door de straatkinderen zijn we dan rond 20:00 uur in ons appartementje aangekomen . Moe maar erg voldaan. Je moet het gezien hebben om te geloven en te begrijpen.
Vrijdag onze laatste dag Sodipal, zaterdag een afsluiten dag samen met de familie van Sodipal en zondag terug naar Belgie.
Geert was al vroeg uit te veren en kon de vuilkar aan het werk zien. Beetje verbaasd dat hier een vuilkar bestaat, ze sorteren hier zelf!!
Vandaag woensdag stond niks op het programma, nadat we gisterenavond te horen kregen dat het bakkerij project afgelopen is omdat de baas geen tijd meer heeft. Eerst vragen ze twee personen voor drie weken en als je hier dan bent hebben ze na één week geen tijd meer.Weinig respect vol om zo behandeld te worden terwijl je een deel van je vakantie opoffert en je gezin twee weken achter laat. Gelukkig kunnen we morgen aan de slag bij het tweede project die ik vorige week heb gedaan.
Wij (Geert en ikzelf) zijn vandaag dan toch even de stad ingetrokken en de grote bazaar gaan bezoeken in het centrum, na 1u30 wachten op onze chauffeur! Warm, vochtig en veel volk. Gelukkig konden we even verkoeling vinden in de Cappuccino (bar,tearoom ).
Daarna onze verslagen wat bijgewerkt en wat patience gespeeld. Geert was wel ontgoocheltomdat hij zijn feuilleton op TV had gemist!
Morgen kunnen we gelukkig bij Sodipal aan de slag.
Doordenkertje van de dag: we hebben de airco afgelegd om af te koelen!
Gisteren heb ik Guido uitgewuifd op de luchthaven, van de directie van de bloemmolen vonden ze het blijkbaar niet nodig om afscheid te nemen na een week van samenwerking .Bij het lezen van deze blog zal Guido al thuis zijn. Vandaar dat Geert en ikzelf nu instaan voor een woordje uit Afrika. Vandaag zijn we begonnen aan onze tweede week. Volgens het dossier zouden we nu met twee bakkers de verschillende bakkerijen gaan bezoeken en daar ter plaatse aanpassingen doorvoeren om de kwaliteit van het brood te verbeteren.
De realiteit is echter dat we niet weten wat we deze week nog gaan uitrichten. Ikzelf heb in overleg met Guido besloten om verder te werken bij Sodipal(patisserie & koekjesfabriek) waar wel een visie is op de toekomst.
Geert kwam vandaag na twee dagen het land ingetrokken te zijn terug van één bakkerij, wel ontgoocheldwant zijn goede raad zal weinig aarde aan de dijk brengen. De eigenaar heeft het blijkbaar druk met de voorbereidingen van de verkiezingen.
Op de foto kan je zien dat ze hier zelf tolwegen hebben, de vraag is enkel waarom betaal je tol want de wegen liggen er levensgevaarlijk bij.
Weetje van de dag 38°c in de schaduw en verschrikkelijk vochtig, we verwachten regen.
Nu 12 uur, na een nachtvlucht even wat geslapen. Gisteren avond vertrokken vanuit Burkina. Toch met een raar gevoel. Je ploeg achterlaten, twee vrienden die ik op een andere manier heb leren kennen. Twee mensen die heel wat vakkennis hebben en deze ook net als ik willen delen met de mensen in Afrika. Stilaan worden wij i.p.v. dokters zonder vakantie, bakkers zonder vakantie. Jan beloofde mij om dagelijks een verslagje te schrijven. Dit zal dan te lezen zijn op dit blog. Voor mij zit het er op. De vlucht verliep niet vlekkeloos. Twee pogingen nodig om te landen. De eerste maal raakten we even de landingsbaan. plots trok het vliegtuig opnieuw op. Nadien kondigde de piloot aan dat er een probleem was met één van de motoren. De tweede poging verleip goed. Toch even spanning. Nu hopen dat de machines aankomen in Burundi en dan zal er dit jaar of begin volgend jaar opnieuw een missie volgen. Ook thuis komen geeft een goed gevoel, dankbaar dat men je toelaat om dit te mogen doen. nog enkele sfeer foto's Wat mij van deze missie vooral bij blijft net als bij ons heb je veel verschillende mensen en bedrijven. En toch ook al lijkt het bedrijf niet open, het pesoneel krijgt hier de kans te ontplooien. Voor hen is dat van onschatbare waarde.