Gisteren vroeg gaan
slapen. Was ook nodig. Deze mogen wakker geworden met een aangenaam zonnetje.
Warmte was dragelijk deze nacht. Om 7 uur ontbijt. Boterham met confituur of
honing.
Om 7 uur naar de bakkerij. Iedereen stond aangekleed met de T-shirts
en schorten die ik had uitgedeeld. Klaar om nieuwe producten te leren. Het is fijn
te zien hoe leergierig ze waren. Er stond water in de koeling. Men denkt er over
na om een diepvriezer aan te kopen om voldoende koud water te hebben. Eerste
deeg een brood met maïs 10% om te beginnen. Mais staat hier goedkoper dan
bloem. Het geeft ook een aangename smaak aan het brood. Nadien Ronde Zwitserse
koeken. Niet uitgerold met een machine maar
platgedrukt met de handen en nadien opgerold. Met het zelfde deeg "Pavé au sucre".
Ronde deeglapjes bestreken met ei en boter en nadien suiker opgestrooid. Ook Hollandse
suikerkoeken. En dan waar iedereen naar uitkeek stokbrood. Moet zeggen dat deze
voor de eerste keer goed gelukt waren. Dan nog ananasbeignet en appelbeignet.
En suikerbrood op zijn Afrikaans. Deze namiddag zal de presentatie volgen van
de producten. Ik ga aan hen zelf laten uitleggen hoe ze het gemaakt hebben ( geleerd
van Stephane) zo weet ik ook dat ze het begrepen hebben.
Nu had ik even middagpauze om straks opnieuw te werken tot
17 uur.
Deze morgen om 5h30 waren de zuster al wakker. Ik slaap op het gelijksvloers, juist naast de keuken. Gevolg geen wekker nodig. 's Morgens wassen met koud water gevolg onmiddellijk wakker. Om 7 uur onbijt.
Om 7h30 afspraak in de bakkerij. Een tiental jonge gasten waren al druk bezig. Zij starten om 6 uur om te eindigen om 18h. Er is ook een kleine nachtploeg. Zij snijden en verpakken de producten die in de namiddag zijn gemaakt.
Over dag verwerkt men hier 25 zakken van 25 kg bloem, 's nachts 10 zakken. Eigenlijk een grote hoeveelheid. Producten worden verdeeld aan verschillende winkels in de stad. Ook verkopers die brood komen afhalen om in de dorpen rond de stad te verkopen. Aan het klooster is ook een eigen winkel.
Eerste kennismaking zit er op. Een kender, een oven gestookt met hout. Dit is het materiaal waar we het moeten mee doen. Hier zijn het vooral broodproducten. Sandwisches, grote en kleine, broden, begniets.
Mijn taak is om de producten te verbeteren. Ook hier heeft men nog niet gehoord dat men een weegschaal moet gebruiken. Om af te wegen wel, maar sandwiches worden hier stukje na stukje uit het deeg getrokken. En ik moet zeggen, ze zijn min of meer even groot.
Ook deegtemperatuur is een probleem. Zij draaien degen van 35 tot 40°C, niet echt ideaal. Dus voor morgen staan er al emmers water in de diepvriezer.
Ik moet wel zeggen dat er een goede sfeer is. Tegen de middag eten ze samen. Een meisje maakt dan eten klaar voor heel de bende. Vandaag Manjok met bonen.
Ik eet samen met de zusters. Vandaag ook manjok of aardappelen met kip en spinasie of een soort spinasie van manjokbladeren. Echt typisch Afrikaanse keuken.
Deze namiddag zijn we de stad ingetrokken. Ik wou kijken wat er in andere bakkerijen te koop is. Je ziet hier duidelijk een klasseverschil. Aan croissants hoef ik niet te denken. Niet de juiste grondstoffen en de boter heel duur. Wat ik wel gezien heb dat stokbroden en grote ronde broden wel goed verkopen. Ook een soort ronde koek met créme tussen, een beetjen zoals onze ronde swissen. Dus morgen er echt invliegen. Leuk is wel dat ik hier heel wat ondersteuning heb van de zusters. De kans is groot dat deze missie een succes zal zijn.
Aangekomen in Rwanda. Aan de luchthaven een hele delegatie zusters. Ze hadden geen bord nodig met mijn naam erop.
De aankomst verliep vlot. Wat je hier vooral opvalt is structuur. Niet opdringerig, alles kalm. Aangekomen in het klooster, ja ook deze keer verblijf ik in een klooster. Stond mijn kamer klaar, bloemen op de tafel als welkom.
Nadat mijn koffer waren uitgepakt heb ik samen met de zuster gegeten. En of ze het wisten, ook bier stond er klaar. Na het gebed voor het eten kon ik de eerste keer genieten van hun kookkunsten. En ik moet zeggen het was lekker.
Nu lekker slapen en morgen starten we met de eerste dag om 7h30.
Nahet ontbijt naar Sodipalwaar vandaag de bakkers enkele bijsturingen vroegen.
We hebben croissants en chocoladekoeken gemaakt. Ook is verder gewerkt aan het konfijten.
Uiteraard is zondag ook een familiedagdie gepaard gaat met tafelen op de middag met heelde familie.
Daarna terug naar de bakkerij waar ik een aantal bakkers heb opgeleid in het maken van bloemen en blaadjes.
In de late middag heb ik een toertje gemaakt met madam Soundi, een moment om ook eens te bespreken over de organisatie en motivatie van het personeel.
Voor het eerst in 8 dagen heb ik in de late namiddag wat rust genomen, ook omdat het er op zondag iets rustiger aan toe gaat.
Na het avondeten gaan slapen.
Maandag 5 augustus.
Na eennacht met weinig slaap (buikkrampen voor het eerst na 8 dagen )terug naar de bakkerij. Het is vandaag de laatste dagin Afrika. Er wordt dan ook enkel in de voormiddag gewerkt.
Op het programma staan vandaag nog wat suggesties met harde en zachteluxe. De bakkers waren tevreden want er was weinig extra werk om een aantal nieuwe modellen in de winkel te brengen.
Ook het verder konfijten moest verder gebeuren, ik denk dat de medewerkers de handelingen wel onder de knie hebben. Ik ben benieuwd naar de mail met het resultaat.
De croissants en chocoladekoeken waren heel snel uitverkocht. Zo zie je maar, de klant merkt sneller dan we denken dat er veranderingen zijn aangebracht .
Daarna gaan eten en in de namiddag stond enkelwat aankopendoen en valiezen maken op het programma.
Het was nu de tweede maal dat ik hier bij de familie te gast was. Het is een warme familie waar ik gastvrij ben ontvangen. Warme mensendie al het mogelijk deden om het mij zo aangenaam mogelijk te maken.
Ik mag wel bescheiden zeggen dat het opvolgingsproject een succes was. Mevr. Soundi was heel tevreden met de bereikte resultaten en de positieve gevolgen voor haar bedrijf.
Nuhet vliegtuig op en terug bij vrouw en kindjes, die ik toch alle drie heb gemist.
Groeten Jan Vanderghote.
Succes aan de collegas Guy en Dirk die binnenkort vertrekken naar Vietnam. Geniet van jullie project.
Zaterdag 3 augustus Jan Vanderghote in Burkina Faso
s morgens gaan ontbijten bij de familie en vervolgens naar het bedrijf.
Ze waren madelijntjes aan het maken en dat deden ze perfect, bijsturen was dan ook niet nodig.
Vervolgens ben ik terug naar de privé woning gegaan want daar gebeuren ook een hele boel activiteiten zoals het drogen van de maïs en het maken van karamellen met mango smaak.
Hier moet ik het konfijten opstarten. Aangezien dit een procedé is van meer dan 15 dagen kan ik enkel de uitleg doen en opvolgen via de mail. In ieder geval ik heb me beholpen met de middelen die er zijn, gaatjes in deksels maken enz..
Daarna ben ik met Maritreise op pad gegaan om de kledij die hier nog opgeslagen lag, die via een container vanuit België is gekomen te gaan ophalen (deeltje). Morgen kunnen we dan weer 15 werknemers gelukkig maken met een werkbroek, T-shirt en een polo.
Na de lunch bij de familie terug naar de bakkerij waar er vraag was om de werkwijze van de croissants wat bij te sturen. Moeilijke opdracht bij temperaturen van 35°c, slechte koeling, en dit met boter. De degen rijzen lustig door zelf in de diepvriezer.
Rond 18u30 ben ik dan naar mijn hotel getrokken om een uurtje later de dag af te sluiten met een maaltijd bij de familie. Om 22 u lag ik dood moe in bed. De warmte is zwaar en zeer vermoeiend. Het was heel de dag doef maar de regen bleef uit.
Vandaag al vroeg op sodipal. Na iedereen hartelijk begroet te hebben (leuk weerzien) eerst eens geskypt naar het thuis front, het was immers lang geleden dat ik nog eens een goede internet verbinding had.
Daarna blogdoorgetuurd en aan de slag. Voor ik aan de slag ging heb ik eerst eensde winkel bekeken om te zien wat er nog over bleef van onze missie van vorig jaar. Leuk te zien dat er bepaalde producten nog altijd goed verkocht worden. Andere producten die in eerste instantie enthousiast onthaald werden worden nu niet meer verkocht. Blijkbaar waren de grondstoffen te duur en moesten de producten ook te duur verkocht worden. Allemaal aspecten waar we rekening moeten mee houden.
Daarna aan de slag in de bakkerij. Er was vraag naar enkele nieuwe recepten en ze wouden rolbicuit maken. Ook hebben we soezen gemaakt en heb ik geholpen met de productie van de koekjes. Voor ik het goed besefte was de dag voorbij gevlogen. Daarna snel een douche en bij Manja en Noel gaan eten. Dit zijn de contactpersonen van Ex-Change. Het was heerlijk friet met steak en een koele Westmalle.
Deze ochtend 7 uur werd ik voor de laatste keerl verwacht in de bakkerij .De eerste ploeg heeft de volledige productiebroden gemaakt met 10% maniok . De tweede ploeg zonder maniok. Het verschil is niet merkbaar, dus vanaf nu wordt er volop geproduceerd met 10% maniok.Dit is haalbaar op alle vlakken. Later wanneer toevoeren nieuwe grotere molen aanwezig is kunnen we het % opdrijven.
Daarna kwam een plaatselijk muziek groep meet veel Afrikaanse dans mij uitwuiven. Uniek een volledige band die als vorm van dank voor mij kwam spelen en dansen. Heel bijzonder en hartverwarmend. De appreciatie voor het werk doet echt deugd. Het was bovendien prachtig met de kostuums.
Ik denk dat we terug kunnen spreken van een geslaagde missie. Ik ben eergelijk gezegd met een beetje argwaan vertrokken toen ik de fotos zag hoe primitief ze hier nog werkten. Maar zo zie je maar met een beetje goede wil, wat kennis en respect voor elkaars ideeënkomen we er wel.
Daarna ontbijten en valies maken. Dit wordt nog een hele opdracht, want ik moet van twee valiezen één maken. Heb gelukkig wel één uitgedeeld (kledij). Was ook enorm plezierig om te zien hoeveel vreugde ze hier hebben voor een kledingstuk. Na het verdelen van de kledij liepen ze hier fier als pauw rond met gekregen stuk kledij.
Na een prachtige autorit langs de zee van bijna 1,5 uur en een controle waarbij alle valiezen moest worden geopend kwamen we aan bij de luchthaven. Het was bijzonder druk, ook was er veel politie aanwezig. Het was vandaag de nationale feestdag in Benin vandaar.
Na een prachtige en aangename vlucht met ASKY kwam ik dan eindelijk aan in Ouagadougou. Daar werd ik opgewacht door de familie Soundi enManja van Ex-Change . Het was een hartelijk weerzien want vorige jaar heb ik ook al een project begeleid hier voor de firma Sodipal. Na een ritje via een kleine omweg (protest van de studenten) kon ik mijnintreknemen in hetMotelvlak bij Sodipal.
Na eendouche , snel nog een hapje gegeten op de hoek van de straat.
Morgen gaan we dan van start bij Sodipal. Ik kijk er al naar uit.
Slaapwel, het wordt een warme nacht, het is ruim 10°c meer dan in Benin.
De zee is toch even rijden met de brommer (5km) maar wel prachtig, geen flat gebouwen enkel wat hutjes en geen volk. De weg (piste) er naar toe was zeker even mooi, kleine dorpjes met de typische hutjes. Vervolgens gaan eten en s avonds de resultaten gaan bekijken.
De broden met 20% maniok zijn anders van uitzicht en smaken ook anders. Te doen maar misschien nog een te grote stap. Grootte en structuur zijn wel goed. De methode die we nu toepassen is dus juiste en daar voelen ze zich hier ook goed bij. Ten slotte moeten de bakkers het hier zelf doen in de toekomst.
We hebben dan ook deze ochtendbesloten om te starten met 10% deels ook om dat de aanvoer en de verwerking van maniok nog een probleem is. Bij 10% moeten we nu al meer dan 50 kg maniokmeel maken en dat is met de huidige molen wel het maximum. Ook de toevoer is nog een op te lossen probleem, want maniok moet elke dag na het oogsten vers aangevoerd worden .Men kan het dus niet stockeren , misschien nog iets om te bespreken in België.
Ook hebben we overleg gepleegd hoe we de maniok best kunnen drogen en is dit besproken met de lokale aannemer. Het is de bedoeling dat men metdeze investering nog deze week start , wat enkel maar aantoont hoe gemotiveerd ze hier zijn.
Op de middag heb ik dan de bakkerij verlaten om de blog te schrijven en om de zaakvoerder zijn slaap te hunnen want deze was zeer moe.
In de late namiddag als de warmte wat afnam ben ik terug gegaan om de fotos te nemen en al de verzamelde info door te geven.
Daarna naar internetcafé om leze blog door te sturen.
Morgen is een reisdag. Auto, vliegtuig en het nodige wachten en dit op de nationale feestdag van Benin. Op aanraden van de bevolking iets meer tijd voorzien om naar de luchthaven te reizen.
Gisteren heel de namiddag testen gedraaid. We hebbendeeg gemaakt op twee verschillende methodes en met 10% maniok. Het rijsprocesverloopt normaal en structuur veranderd niet. De eerste resultaten zijn dus goed.
Tegen de avond dan eens naar het centrum geweest om verslagen door te mailenzodat blog wordt aangevuld .Ook bezoek gekregen vande Ex-Change coördinator ter plaatse. Na een sympathieke babbelen alles geregeld te hebben voor de vlucht naar Ouagadougou heb ik genoten van een stevig avondmaal. Wat kunnen ze hier heerlijk koken.
Daarna ben ik terug naar de bakkerijgegaan en de resultaten gaan bekijken vande broden met 10% maniok. De resultaten zijn zeer goed en volume en structuur waren zoals ze het hier graag hebben.
Vandaag dan meertesten gedaan met meer maniok.
Opgestaan na een nacht met veel regen. De geuren zijn fantastisch. Na het ontbijt naar de bakkerij waar we verschillende testen hebben gedaan met 10%,15% en 20% maniok.
Het resultaat zal pas vergeleken kunnen worden vanavond laat.
Ook de organisatie en planning is besproken met de eigenaar. Het voorstel om de maniok te drogen zoals ze het doen met de cacaobonen werd positief onthaald. Enkele schetsen waren voldoende om morgen al aan de slag te gaan. Na een maniok geoogst te hebben en opnieuw enkele aangepland te hebben konden we verder met organisatie. Ook het voorstel om te investeren in bepaalde machines kreeg gehoor en werd positief onthaald.Het is aangenaam om aan te voelen dat ze hier echt wel vooruit willen. Alle aanbevelingen worden echt wel serieus genomen.De toekomstvisievan de eigenaar zal deze bakkerijzeker nog doen groeien.Ik heb het gevoel dat we in de toekomst hier nog nuttig werk kunnen verzetten.Na het versturen van de blog gaan we nog eens uitwaaien aan zee.
Opgestaan en onmiddellijk naar de bakkerij gegaan, is amper twee minuten stappen. Benieuwd gaan kijken naar het resultaat van de verschillende testen. Jammer genoeg konden ze sommige resultaten van testen niet terug vinden. Wel opmerkelijk dat degen meer dan vijf uur rijzen en nog perfect stevig zijn.Men was nog de laatste broden en broodjes aan het afbakken. De vlechten werden zeer positief onthaald en komen bijna zeker in het assortiment. De eerste stap is gezet.
Ook hebben we het deeg dat we niet gelamineerd (persen tussen rollen) vergeleken met onze methode van kneden. Er is duidelijk een andere structuur, niet gelamineerd is veel steviger van structuur en leent zich beter om te snijden. Gelamineerd heeft veel meer volume en een witte kruim omdat er daar bloem wordt aan toegevoegd op het laatst. Er was wel interesse om brood te snijden met snijmachine. Misschien wel een investering waard want volgens de bakkers is er zeker vraagnaar.
Ook werd mij bevestigd dat de weegschaal die van Cotonou moet komen (40 km verder) onder weg is en er zeker op de middag zal zijn. Beetje geduld kan hier geen kwaad. Ondertussen ook de voorziene testen uitgelegd en doorgenomen. Daar we pas kunnen starten in de namiddag met de degen ( houtoven wordt pas opgestart in de late namiddag om s nachts te kunnen bakken).
Ook was er hulp nodig bij de nieuwe wasbakken om de maniok te reinigen. Je kan op de fotoook het versnijden zien.
Met een goed gevoel ben ik beetje laat gaan ontbijten. Vervolgens de blog bijgewerkt en dan kort na de middag terug naar de bakkerij . Het is ook de bedoeling dat ik het bakproces vannacht ga volgen.
Maar eerst de verschillende testen uitvoeren en dit met hopelijk een weegschaal om een duidelijke vergelijking te hebben.
Vandaag zondag gestart (zoals het hoort voor een bakker) met een nieuw project in Benin, meer bepaald in het kust en cultuurstadje Quidah vlak aan de zee.
Gisteren na een vlucht van zeven uur met daarbij twee uur vertraging en meer dan een uur wachten op de bagage in Cotonou aangekomen. Vervolgens een ritje van bijna twee uur om de laatste 40 km af te leggen. Uiteindelijk aangekomen in mijn hotelletje voor de komende vijf nachten . Na een frisse pint dan toch om 2 uur gaan slapen.
Het is de opdracht om in de plaatselijke bakkerij een deel van de bloem te vervagen door maniok maar wel met behoud van de kwaliteit en smaak gewoontes. De eerste contacten met de mede eigenaar zijn zeer positief verlopen.
Ben vandaag dan ook het productieproces gaan volgen en heb moeten vast stellen dat de recepten enkel als indicatie dienen, zal eerste werkpunt zijn, anders is het moeilijk om maniok te gaan gebruiken als er geen constante is. Morgen wordt al een weegschaal aangeschaft, want alles gebeurd hier op zicht (net Koks)
De bakkers zijn hartelijk en sympathieke kerels die toch de indruk geven om open te staan voor de voorziene vernieuwingen.
Ook de inrichting ( zie fotos) is op zijn Afrikaans, met twee grote houtovens,en de nodige plaatselijk muziek. Ik heb vandaag ook al enkele andere modellen voor getoond, en de reacties waren zeer positief. Nu nog afwachten op het resultaat want het brood rijst hier ruim 5 uur.
Vanaf nu zullen ook andere bakkers hun project hier toelichten
Tijdens de maanden juli en augustus zullen Dirk Devriendt, Jan Vanderghoten en Guy Pauwels hun bakkerservaring delen met mensen uit Vietnam, Burkina Faso en Benin. Dirk zijn vorige ervaring kan je lezen via deze link http://kinshasapeloustore.skynetblogs.be/ Guy zijn ervaring via http://guyopverplaatsing.blogspot.se/
Zo, dit is onze laatste avond. Ik moet zeggen een zeer leuke avond. We werden uitgenodigd door de vriendin van Hans. Zij heeft een Bed en Breakfast. We zijn hier aangekomen om 7 uur, het was donker maar morgen bij de eerste zonneschijn zal ik een paar foto's maken. Neen dit is niet centraal afrika, dit is anders. Wij dachten dat het vandaag onze laatste werkdag was, maar we hebben zelf voorgesteld om er morgen een halve dag bij te doen. Vandaag hebben we de laatste hand gelegd aan de organisatie. Hier en daar nog wat getoond. Opnieuw was de vraag naar de nieuwe producten groot. Het brood, de gebakjes en koekjes. Ik val in herhaling maar wat we hier bereikt hebben is echt fantastisch. Meer mensen die werk hebben, je ervaring en kennis kunnen delen met mensen die anders de kans niet krijgen. Ook voor ons was het opnieuw een ervaring rijker. Ook wij hebben geleerd. De voldoening die je hebt, je kennis en ervaring de kans te geven om verder te zetten. Graag willen we Ex-change hier ook vermelden. Het werk dat zij doen is enorm belangrijk. Experten de kans geven om mensen op te leiden in Afrika. Deze organisatie is zeer doeltreffend. Opleiding gaat nooit verloren. Het is een investering in de toekomst van iedereen. Morgen vertrekken we terug naar België. Onze vakantie was opnieuw goed besteed. Groeten "Bakkers zonder vakantie" Guido en Jan
Vandaag even de test gedaan of iedereen alles goed onder de knie heeft. En we mogen nu al zeggen dat we geslaagd zijn. Zowel Jan als ik hebben voldoening over ons werk. Hans heeft directe plannen om personeel aan te nemen. Dit is ook het opzet van Ex-Change. Morgen opnieuw kijken hoe ze het zelf doen. Deze avond blijven we lekker thuis. De recepten opschrijven, planning maken.
Nog twee dagen opleiding, Vandaag was het opnieuw een drukke dag. De nieuwe aangeleerde producten worden steeds beter verkocht. Hans weet nu al dat hij personeel zal moeten bijnemen. Dit is dan ook het opzet van de missie en Ex-Change. KOM's laten groeien zodanig dat ze nog meer tewerkstelling bieden. Wel in dit opzet zijn we hier geslaagd. Meer nog Hans gaat ook investeren materiaal. Ook merken we dat er espect is voor personeel. Nu is het vooral kijken of ze alles zelf aankunnen. In de bakkerij hebben we een programma opgesteld dat morgen uitgetest zal worden. Als afsuiter van de dag zijn we naar een lokaal café geweest mat een plaatselijke band. Opnieuw een mooie en leuke dag. Wel 10 uur werken maar als je resultaat ziet geeft dit niet.
Vandaag een druk dagje achter de rug. Ik had er een nieuwe werknemer bij. Ik legde Klevin uit dat hij deze jongen moest opleiden. Voor hem was dit een vorm van erkenning. ( zie foto's)Hij deed dit met een geweldige motivatie. Voor mij ook leuk te zien dat je kennis onmiddellijk doorgegeven kan worden. Hij leerde hem het toeren van gerezen bladerdeeg. Ondertussen maakte hij zelf zijn stokbrooddeeg, cyabatta en bagnats, een plat bruin zacht broodje. af en toe moets ik bijspringen maar het liep goed. Jan was ondertussen begonnen met opnieuw een vracht dessertkoekjes te maken samen met de banketbakkers. deze producten slaan wel aan. Ook werd er van de zelgemaakte marsepein bloemen gemaakt voor een taart. Jan had ook aardbeienkorstjes gemaakt. deze hadden echt succes. De nieuwe producten van zowel de bakkerij als de banketbakkerij hebben succes. Morgen starten we met een assortiment belegde broodjes. We hebben gewerkt van 8 uur tot 18 uur. Maar echt voldaan en blij met het resultaat. Om de avond af te sluiten zijn we in een Italiaans restaurant gaan eten. nu bedje in en morgen opnieuw aan de slag
Vandaag zijn we gestart om 8 uur. Voor mij voorgebakken stokbroden, cyabatta en bruine stokbroden. Dit tussen de productie door. Ik had er vandaag een cursist bij. Het meisje dat in de keuken werk van een restaurant ging de opleiding mee volgen.Hans ging zorgen dat er stoom kon zijn op de vloeroven. Zo kunnen we voor kwalitatieve producten gaan. Jan leerde opnieuw zijn banketbakkers koekjes maken. Bokkepootjes, rotsjes,... Op de foto's kan je zien dat we slaagde in ons opzet. Het is leuk om hier te werken. Er is opvolging van Hans. Kom je iets tekort staat hij klaar om in te springen. Je ziet dat er hier leiding is van een een Europeaan (Belg). Nu al een goed gevoel. Vandaag zal ik vooral de de nieuwe producten inpassen in de werkorganisatie. Er komt dan ook een nieuwe bakker bij. Ook in de winkel zal hij iemand aanwerven om belegde broodjes te maken. Het is de bedoeling dat Hans in de toekomst gaat investeren in bijkomend personeel. Is zeker een pluspunt voor deze regio waar meeer dan 80% werkloosheid is. 's Avonds hebben we een bijeenkomst meegemaakt van een vereniging die elke week samenkomt om te lopen en nadien hun studententijd herbeleven. Een leuke afsluiter voor deze dag.
Gisten hebben we heel de dag gewerkt. Om 8 uur zijn we naar de bakkerij vertrokken. We zijn gestart met cyabatta en stokbroden. Hans ging zorgenn dat de stoom in de oven werkte. Er was nog een jonge dama bij uit een andere shop die wou zijn hoe men cyabatta maakte. Kelvin is iemand die vlug aanleerd, leuk om mee te werken. Nadien maakte we nog bruine stokbroden. Dit tussen de productie van de dag door. Jan leerde opnieuw bokkepootjes, rotsjes en andere koekjes maken. Ook hier is het personeel heel gemotiveerd. Al zeggen we het zelf onze producten zaken er keurig uit ( zie foto's) 's Avonds zijn we naar een bijeekomst gegaan van oud Engelse studenten die elke week samenkomen om te joggen. Nadien herbeleven ze hun studententijd. We hebben daar en traditioneel gerecht gegeten van Zuid Afrika. Een stoofpot met rundsvlees, uien, boontjes, witte bonen, tomaten, wortelen en tomaten. Was een leuke avond. Morgen komt er iemand bij in de bakkerij. Kelvin zal waarschijnlijk het werk niet alleen aankunnen. Daarom is het nodig om ook ander personeel opleiidng te geven. Ook zal ik een werkorganisatie opstellen voor de bakkerij. Het grote verschil met andere projecten is dat ook hier net als in Kenya een europeaan de leiding heeft over het bedrijf. de opvolging gebeurd zeer goed. Hans is zelfs van plan om te inversteren in meer personeel eenmaal allse goed draaid.
Zo, onze rustdag is voorbij. Een lekker weertje voor een uitstap. We zijn naar het natuurpark Chiveromeer geweest. Een mooi natuurpark, bosrijk en leuk om door te rijden. Op onze tocht hebben we giraffen, herten, apen, struisvogels en nijpaarden gezien. gezellig aan het meer een pint gedronken. Nadien de stad doorgereden, je ziet hier echt Engelse invloeden. Net, mooie tuinen. deze avond friet met steak, sla en tomaten. Morgen opnieuw opleiding. Ik maak opnieuw stokbroden en ciabatta, Jan gaan biscuit en opnieuw dessertkoekjes maken. ook gaan we bekijken of we bij de organisatie niets kunnen wijzigen. De dag zal weer snel voorbij zijn Foto's van het park