Inhoud blog
  • Nog even rustig aan...
  • The Day after...
  • ... volgens Tibo was dit ...de langste dag van zijn leven ..
  • Wat duurt het wachten lang
  • Begin van de vakantie
  • Volgende deadline
  • Bij de neurochirurg
  • Eerste weekje school
  • Morgen ... een beetje zoals de eerste schooldag
  • De volgende stap...
  • Stilaan wordt Janik weer ... Janik
  • Weer een evenwicht zoeken ...
  • Terug thuis
  • Dag 3 - ontlading
  • Dag 2 in het UZ
  • Dag één - bis
  • Een bewogen dag - embolisatie
  • Terug thuis van cursus
  • Op monitorcursus
  • Eindelijk vakantie
  • Dank aan iedereen
  • Nog een laatste muziekles voor D-Day
  • Nog wat regelen ... rooming in ...en Tibo
  • Terug naar het UZ
  • Janik is ziek ... en fylosofisch
  • Bij de huisdokter en co
  • Janik in gesprek
  • Oudercontact op school
  • Eerste bezoek aan het UZ
  • Spannende weken
  • Angiografie
  • Brief naar de klastitutlaris - muziek
  • Bezoek neurochirurg - harde noot om te kraken
  • Bezoek neuroloog en neurochirurg - verslag
  • Het nieuwe schooljaar begint
  • Geen rust meer in ons hoofd
  • De diagnose
  • Het alarmerend telefoontje
  • ....wat vooraf ging....
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn zoon is 15 en heeft een AVM
    Het verhaal van Janik
    Janik was net 15 toen een hersen-AVM (Arterioveneuze Malformatie) werd vastgesteld door een MRI na een epilepsieaanval.
    02-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank aan iedereen
    Mijn laatste dag op het werk voor de vakantie.... en dus ook voor Janik zijn opname...
    Op het einde van de schooldag kom 2 leerkrachten mijn bureau binnengestapt... een emotioneel moment als ze mij een kaartje geven met een mooie boodschap getekend door de collega's. 
    Dat doet toch iets, doet deugd...
    Via deze weg wil ik ook eens iedereen bedanken: familie, vrienden, collega's, leerkrachten van Janik, directie en studiebegeleiding, Janik's vrienden... Dank voor jullie steun, sterke schouders, en luisterend oor....

    Daarom dat ik ook deze blog begonnen ben. Niet alleen om eens alles van me af te schrijven, voor de AVM Netherlands groep, voor Janik, maar ook omdat jullie het verhaal kunnen verder volgen. 
    Het zal ook niet makkelijk zijn voor ons om het verhaal tientallen keren te hervertellen.

    Iedereen vraagt om op 20 april op de hoogte gehouden worden via mail, sms,telefoontje .... maar we weten zelf niet wat 20 april ons zal brengen....Wie weet hoe moeilijk het wordt... Daarom deze blog...dan vergeten we ook niemand. Want soms weet ik dan niet meer aan wie ik wat al verteld heb en is het emotioneel ook niet altijd even makkelijk. Soms gaat het makkelijk en soms ..... ga ik weer even onder... dat weet ik uit ervaring van de vorige maanden.

    Dank aan iedereen om met ons mee te leven en aan ons te denken. Naar ik vernomen heb zullen er al veel kaarsjes branden op die dag.... en hopelijk wordt het zoals Janik zegt "Mama, het komt allemaal wel goed !". Daar moeten we in blijven geloven. 

    02-04-2015 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    30-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog een laatste muziekles voor D-Day
    Janik is echt bezig met muziek. Niet enkel muziek spelen, maar ook naar muziek luisteren. Maar dan volgens zijn stemming. Zo heeft hij massa's liedjes waar hij vrolijk van wordt...
    Hij is ook zot van de Sound Of Music: de film, met zijn zus naar de musical, en natuurlijk... zelf de liedjes spelen. Hij leeft zich it op de xylofoon en zijn keyboard. 

    Vandaag is zijn laatste muziekles voor de vakantie. Hij neemt ook zijn trompet mee. Thuis speelt hij af en toe wel een paar minuutjes rustig tussendoor (want hij mag niet meer voluit spelen) , maar nu wil hij nog  even "les" . ... Hij bevestigd wat ik aanvoel ... "wie weet wanneer ik opnieuw kan spelen?"
    Wat er ook gebeurd...ik ben er zeker van dat muziek hem steeds extra kracht zal geven...

    30-03-2015 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    12-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog wat regelen ... rooming in ...en Tibo
    Janik geeft aan dat hij het niet echt ziet zitten om alleen in het zieknhuis te blijven tijdens zijn verblijf. Hij is toch wel angstig om wat hem te wachten staat. Het gaat ook niet om een gebroken been hé. Eignelijk zie ik dat ook wel zitten. Ik zou thuis toch niet kunnen slapen en waken bij de telefoon. We wonen ook niet vlakbij en zijn er dan ook niet op 1, 2, 3... De eerste nacht zou ik wel niet echt bij hem slapen want dan zal hij op intensieve zorgen liggen.
    Bij -15 jarigen gebeurt dit automatisch en die liggen op de kinderafdeling.
    Hij is al 15 geworden en ligt dus op de afdeling neurochirurgie. Eigenlijk vind ik dit ook niet slecht. Dan ligt hij direct op de "juiste" afdeling.

    Ik surf even op de website van het UZ voor informatie hierover en lees dat ik best contact op neem om alles op voorhand te regelen. Ik neem dan ook contact op met de verpleegafdeling van het VINRAD. Zij vertelt mij dat ze alles zal proberen te regelen en contact zal opnemen met mij. Vandaag krijg ik het verlossende mailtje dat het in orde is. Weer een zorgje minder.

    Mijn nicht, die ook in het UZ werkt, stelt voor om Tibo ook mee te nemen naar het ziekenhuis. Hij zou zich toch niet kunnen concentreren op school. Niet dat zijn andere broers en zus zich geen zorgen maken (wees maar zeker dat ze geen seconde gerust zullen zijn), maar de band tussen tweelingbroers is toch net iets anders. Tibo zou dan 's avonds met haar mee naar huis en kunnen en de volgende dag terug. Misschien moet ik dit voorstel toch maar in overweging nemen. Ik heb al een paar keer met haar gebeld voor raad en praktische vragen. Supernichtje ;-)

    12-03-2015 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    03-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar het UZ
    We zijn terug bij de professor. 
    Het wordt weer een goed gesprek. De professor vraagt wat we beslist hebben en hoe we tot die beslissing gekomen zijn. Ook aan Janik stelt hij de vraag, waarop Janik "Ook al had ik maar 1 % kans op een hersenbloeding, dan nog zou ik prijs hebben". Hij vindt ook dat hij het moet laten behandelen. Hij heeft vertrouwen in de prof en gaat er van uit dat alles goed komt. En komt het toch niet helemaal goed, dan heeft er vertrouwen in dat we alle zullen doen om zo goed mogelijk alles op te vangen.

    We denken dat de professor er ook vanuit ging dat we zouden beslissen om wel te behandelen. Hij heeft in elk geval nog eens alles meer in detail bekeken en zou proberen om het met één keer emboliseren zover te kunnen krijgen dat het voldoen verkleind is om over te gaan tot de bestraling. Naast complicaties tijdens de behandeling zelf, zou vooral zijn rechterbeen kunnen verlamd geraken.

    Ik vertelde hem ook dat Janik heel nerveus is, telkens voor een bezoek aan het UZ, vooral de papa heeft het daar nogal moelijk mee.... maar de prof geeft ook aan dat dit heel normaal is : hoe zouden we zelf zijn in zo een situatie verteld hij de papa. Dat zal stilaan weer wegebben en voor de behandeling weer volop de kop op  steken. Hij heeft dan ook moeite om hem in die weken te concentreren. Daarom is het goed dat hij voor de ingreep vakantie heeft en naar de animatorcursus kan, afleiding genoeg.

    Toch even een emotioneel moment. Ik vertel de prof dat het de eerste keer in mijn leven is, dat ik het lot van één van mijn kinderen in iemand anders zijn handen moeten leggen, en het daar heel moeilijk mee heb. Hij antwoordt dat hij die volkomen kan begrijpen. 

    Er wordt afgesproken om de ingreep te laten doorgaan op 20 april.

    03-02-2015 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    15-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janik is ziek ... en fylosofisch
    Janik is ziek thuis. Iedereen is tijdens de winter hier al goed ziek geweest, behalve Janik. Nu heeft hij blijkbaar ook een virusje te pakken. Gisteravond lag hij met wat koorts in de zetel... fylosofisch te wezen.

    Op een gegeven moment zegt hij: "Mama, weet je wat de vijf belangrijkste dingen zijn in mijn leven? .... Ons gezin, familie, mijn muziek, vrienden en het speelplein". Geen materiële dingen dus....  en een dikke knuffel doet zo deugd. 

    Janik doet dat de laatste tijd wel meer ... knuffels geven, laten tonen dat we elkaar graag zien en er zijn voor elkaar. Woorden zijn niet altijd nodig om elkaar te begrijpen.

    15-01-2015 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    19-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij de huisdokter en co
    Ik laat er geen gras over groeien en ga direct te rade bij de huisdokter. Ik bespreek met hem het lijstje dat ik opgesteld heb. Volgens de prof komen ze dit ongeveer 1 keer per jaar tegen in een regionaal ziekenhuis. Hijzelf ziet ongeveer één patient per week, in behandeling of op consultatie. Ik vraag dan ook aan de huisdokter in hoever hij al patienten gehad heeft met een hersen-AVM. Janik is zijn vierde patient in zijn loopbaan, maar de eerste waarbij het vastgesteld werd voor een hersenbloeding. Ik heb dan toch maar het gevoel dat Janik wel een kans krijgt om wel te kiezen en we toch die kans misschien moeten grijpen. 

    Als ik later bij de huisdokter terugga nadat hij het verslag van het UZ gekregen heeft, zegt hij ook wel het echt niet te weten wat de beste oplossing is. In zijn verslag stelt hij eerst wat er zou gebeuren bij niet behandelen, dan bij wel behandelen ..... zoals ik eerder al zei .... dus kiezen tussen de cholera en de pest. De laatse zin van het verslag blijft wel door mijn hoofd spoken..."Anderzijds is het natuurlijk ook zo dat dat de jongeman nog een gans leven voor zich heeft en heel dikwijls zal geconfronteerd worden met het feit dat hij drager is van een AVM....."

    Ik praat ook met collega's op het werk, heb veel aan de collega die psychologie studeerde, vrienden en familie. Als laatste met de neuroloog op 18 december. Zei voegde er ook aan toe, dat aangezien hij nu al gevolgen heeft, die alleen maar groter zullen worden. Ze gaf toch wat te kennen dat we eigenlijk best wel behandelen, zeker weer omdat janik nog zo jong is. 

    Wij zijn er dus zo goed als uit om hem wel te behandelen. Janik is nog volop bezig met zijn proces van praten, aanvaarden, beslissen. Dus vooral hij, heeft 3 maanden bedenktijd echt wel nodig.

    19-12-2014 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    01-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janik in gesprek
    Eindelijk... De dag na het bezoek aan het UZ begint Janik erover te praten. Blijkbaar heeft de professor toch indruk gemaakt met zijn opmerking. Hij blijkt ook alles goed begrepen te hebben. 
    We hebben een lang gesprek. Hij beseft nu ook, dat als ik het aan anderen vertel, dat dit mensen zijn die ons graag zien, dat we mensen nodig hebben om ons verhaal aan kwijt te kunnen, mensen die ons, vooral emotioneel, kunnen steunen.... dat we niet alleen staan met onze zorgen en verdriet.

    Stilaan begint hij het ook aan anderen te vertellen. Eerst aan zijn beste vriend, later aan klasgenoten, soms een deel van het verhaal, soms wat meer. Het heeft zijn tijd nodig. Hij voelt ook de steun van al zijn broers en zus.

    Janik, lieve broer
    We zijn misschien niet altijd broers voor elkaar geweest
    wanneer het soms het meest nodig was
    maar weet een ding heel goed
    je grote broer is er voor je
    als er iets is waar mee ik je kan helpen dan hoef je het maar te vragen
    ik sta klaar voor je kleine broer
    ik hou van je zoals de rest van onze familie
    zonder jouw gekte kunnen we niet meer verder
    en ik poost dit op facebook
    om te laten zien aan de wereld dat ik echt om je geef
    ook al laat ik dat soms niet echt merken
    hou vol klein broertje van me

    Jonas
    ... en daarna moest de mama toch even een traantje wegpinken.




    01-12-2014 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    24-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudercontact op school
    Vorige week spraken we in de school af voor een uitgebreid oudercontact.
    Niet enkel met de klastitlularis maar ook met de studiebegeleidster.
    Ik leg eerst uit wat er eigenlijk allemaal aan de hand is en wat er in het UZ besproken werd.
    Eerst dacht we nog om heel de procedure uit te stellen tot na de grote vakantie. Bij complicaties zou hij veel lessen missen en misschien dat het dan beter was dat alle behandelingen in één schooljaar zouden vallen, zodanig dat hij dan maar één jaar zou missen. Janik zou natuurlijk liever niet blijven zitten. het klikt nu eenmaal goed met de klasgenoten en hij voelt zich goed in de groep.
    Beiden geven echter aan dat het misschien toch beter is om de start niet uit te stellen, waaop ik dan de vraag stel wat er zal gebeuren als hij zijn laatste trimester of een deel ervan mist.
    Janik straalt echter al de nodige maturiteit uit en staat zeer sterk in zijn vak elektriciteit. Het is uiteindelijk de klasseraad die beslist en hij kan dus wel een A-attest krijgen als zijn resultaten goed blijven, ook al zou hij het laatste deel van het jaar missen.

    Verder bespreken we ook hoe de praktijklessen buiten het best kunnen verlopen, wat kan en niet kan tijdens de turnlessen, hoe zal dit kunnen opgevangen worden bij stages volgende schooljaren. Allemaal vragen waar ik GELUKKIG een positief antwoord op krijg. Ik geef ook wat extra info en medische kaart mee.

    Ik ga met een supergoed gevoel naar huis, over de school hoef ik mij geen zorgen te maken. Niet te geloven hoe super ze daar mee omgaan. We beslissen om verder op te communiceren en hou via mail contact met hen en met de directie. De studiebegeleidster volgt Janik ook verder op en polst ook af en toe hoe alles bij hem leeft. 
    Eigenlijk hebben ze toch een belangrijke rol gespeeld in de beslissing, als we ervoor gaan stellen we het niet uit tot volgens schooljaar.

    24-11-2014 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    04-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste bezoek aan het UZ
    Voor de eerste keer naar Gent. We weten niet goed wat we kunnen verwachten.
    Maar het eerste contact met de professor valt heel goed mee. Hij is vriendelijk, neemt zijn tijd om alles goed uit te leggen en straalt vertrouwen uit, wat ik toch wel heel belangrijk vind. Hij richt zich ook tot Janik, om zeker te zijn dat hij ook alles begrijpt en later mee moet beslissen. Hij is geen klein kind meer, maar een puber die veel te snel  volwassen moet zijn. Het is hij die het uiteindelijk allemaal moet doormaken en met de eventuele gevolgen zal moeten leven.

    Volgens de prof is niets doen wel een optie. Maar hij legt de verschillen goed uit. Thuis maak ik dan ook direct een lijstje, om zelf een houvast te hebben, met de voor- en nadelen van al dan niet te behandelen.

    Niet behandelen heeft als voordeel dat hij misschien noeg enkele jaren (niet wetende hoeveel) geen verdere medische problemen zal kennen door het AVM. Hij heeft dan wel een cumulatief risisco van 4% per jaar op een hersenbloeding of de berekening van 105 - zijn leeftijd of dus 90%. Het is een tijdbom in zijn hoofd van wat niemand weet wanneer ze zal inwerking treden. Bij een hersenbloeding loop ongeveer 20% fataal af of met heel ernstige gevolgen, ook bij die andere 80 % is het zodat een groot deel dagelijks problemen blijft ondervinden.
    Omdat het zo is dat indien er één bloedvaatje knapt er nog zo goed als zeker nog meerdere volgen, men moet dan eigenlijk alsnog behandelen. 
    Als we niet laten behandelen zijn we eigenlijk ook nooit meer gerust. Janik zal eigenlijk niet alleen kunnen zijn, want men weet nooit. Onder welke omstandigheden zal het mislopen? Waar, hoe wanneer, hoe zal de eerste hulp verlopen, wie zal er bij hem zijn?.... Een soort angst  waar moeilijk mee te leven valt, toch? 
    Verder zal hij steeds moeten rekening houden met beperkingen, geen goedkeuring van arbeidsgeneesheer krijgen voor op stellingen, ladders of hoogtewerkers te werken, levensverzekeringen, geen dingen doen die extra druk in zijn hoofd veroorzaken.

    Behandelen is ook niet zonder risisco : frontaal syndroom, coördinatiestoornissen en verlamming(sverschijnselen) zijn de grootste risico's, alsook risico's bij de embolisatie zelf zoals problemen bij de verlijming en bloedingen, omdat er toch druk op de adertjes gezet wordt. Dit zou 2 keer moeten gebeuren met een tussenperiode van 3 maand. Daarna zou men nog een stereotactische bestraling moeten uitvoeren (terug 3 maand later). Daarvoor moet het AVM kleiner zijn dan 3 cm (nu ongeveer een dikke 4cm). Na de bestraling duurt het nog ongeveer 2 tot 3 jaar voor het resultaat van de bestraling volledig duidelijk is. Eerts volgen controles via scans. Als men dan denkt dat het ok is doet men nog een laatste angiografie. Het hele proces duurt dus ongeveer 3 jaar. Pas als het AVM voor 100% uitgeschakeld is kan men genezen verklaard worden. Dus moet met sowieso 3 jaar blijven rekening houden met alle maatregelen en het risico op een bloeding. 99% is niet voldoende... het risico blijft dan even groot als dat we niets gedaan hebben... Het is dus de hele weg te gaan of wel niet.

    Hij zegt ook dat we de beslissing nog even kunnen uitstellen, of de start van de behandeling. We mogen sit ook in overweging nemen. Het voordeel is natuurlijk dat, als we zo snel mogelijk starten, hij misschien ook de hele procedure achter de rug is tegen de tijd dat hij moet gaan werken.

    De professor geeft ook nog mee dat een hersenbloeding eender wanneer kan optreden, ook op rustmomenten, bvb terwijl hij tv kijkt of in zijn bed ligt. Daarom zegt hij ook dat hij beperkt mag muziek spelen, wel mee mag sporten, maar dan zonder risico's en stoppen bij duizeligheid en hoofdpijn. 
    Hij vraagt ook aan Janik wat hij van dit alles vindt en of hij er al met iemand over gepraat heeft. Hij zegt dan ook duidelijk dat hij echt het hoofd niet in het zand mag steken. 

    Er zijn echt wel emotionele momenten. Want hoe kunnen wij nu beslissen? Het is kiezen tussen de cholera en de pest. Hij geeft mee dat we altijd de juiste keuze zullen maken, omdat de reden van de keuze altijd wel goede zullen zijn. Hij zegt vooral dat ik zeker geen schuldgevoelens mag hebben. Want ja, wat als we wel behandelen en er loop iets mis op dat moment, of we laten niet behandelen en hij krijgt dan een bloeding. Moeilijk, moeilijk, moeilijk....

    We gaan naar huis met een afspraak om binnen 3 maanden terug te komen. 3 maanden om een beslissing te nemen, misschien de belangrijkste beslissing in ons leven, om alles op een rijtje te zetten, te overleggen met anderen, ook voor Janik......



    04-11-2014 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    31-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spannende weken
    De molen is nu echt aan het draaien. We hebben het gevoel dat we nu op de eindbestemming zijn in ons ziekenhuisverloop. Nu is het eigenlijk afwachten op wat het vervolg van het verhaal zal brengen.
    We blijven natuurlijk alert en maken ons snel zorgen. We zorgen dat hij de nodige rust heeft, zeker als hij hoofpijn heeft, hartklachten heeft of zich moe voelt. 

    Aangezien de afspraak valt na de herfstvakantie kunnen we nog van een weekje Nederland genieten. Zo een reisje is geen probleem, zolang hij maar niet in een vliegtuig stapt. Vliegen is in zijn situatie blijkbaar ook uit de boze. Dat is nu echt geen ramp, de mama heeft ook nog nooit gevlogen.

    We kunnen dus niet naar het oudercontact gaan vlak voor de vakantie, maar met de klastitularis wordt afgesproken dat we een uurtje kunnen samen zitten nadat hij naar het UZ geweest is. 

    We genieten van het weekje vakantie ... (toch op zijn kamer even kijken als het te lang stil is, toch even paniek als hij bij de wandeling wat achterop blijft .... maar dan had ik zijn zus wel al horen gillen....) .....

    Janik wordt stilaan al wat nerveuzer. Voor hem is 4 november zo een beetje D-Day. We zien aan hem dat dit alles hem bezig houdt maar echt erover praten doet hij niet. Ook niet met zijn vrienden.... struisvogelpolitiek...Als hij bij het turnen niet mag meedoen, zegt hij bevoorbeeld dat het door zijn teen komt (waar hij op dat moment ook last van heeft).

    31-10-2014 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    18-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angiografie
    Vroeg in de ochtend al naar het OLV ziekenhuis in Aalst... dagopname. Janik ziet het niet echt zitten.... heeft een hekel aan de onderzoeken. Die MRI was dik tegengevallen en nu dit. De verpleger die assisteerd bij de angio is echter supervriendelijk, geeft de nodige informatie en stelt Janik gerust. Terwijl Janik recupereerd op zijn kamer gaan wij op consultatie bij de radioloog. De diagnose wordt bevestigd en we krijgen ongeveer hetzelfde te horen als bij de neurochirurg.... Er is op dit ogenblik wel duidelijk dat er nog geen bloedingen geweest zijn. Dat is toch al iets, geeft ons ook wat meer tijd om alles volgens het boekje te doen.... spoedprocedures zijn ook niet altijd het best.

    Ook het probleem om een geschikte specialist te vinden is van de baan. We zijn blijkbaar bij de juiste persoon terechtgekomen. Hij kent namelijk de professor in het UZ in Gent die de nodige expertise heeft en tot de top behoord. Hij heeft er reeds mee samengewerkt en volgt nog steeds bijscholing bij hem. Andere opties waren Leuven of Antwerpen, maar we kiezen dan toch voor Gent. Die radioloog in Aalst geeft het nodige vertrouwen en we volgen zijn advies. Hij beloofd om zo snel mogelijk contact op te nemen met de professor van de VINRAD (vasculaire en interventionele radiologie) in Gent om een overleg te plannen samen met hem en een neurochirurg. Ik zou later gecontacteerd worden voor een afspraak.

    De volgende ochtend ..... telefoon vanuit het UZ Gent .... er wordt onmiddellijk een afspraak vastgelegd voor 4 november. Wat een snelle comminicatie en een nieuwe deadline geeft ook ergens rust. Weer ... nog meer tijd ... om nog meer na te denken .... 

    18-09-2014 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    15-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brief naar de klastitutlaris - muziek
    Achteraf zei de klastitularis dat het in zijn lange carrière de eerste keer was dat hij zo een lange brief gekregen had van een ouder.... die hij trouwens altijd bijheeft.
    Een brief met het verhaal, de afspraken voor praktijklessen, geen turnen... een stukje voor elke betrokken leerkacht...
    Een brief die de start betekende van een positief schoolverhaal.

    Verder proberen we ook zo postief mogelijk te blijven voor Janik en gaan we op zoek naar alternatieven. Hij trakteert zichzelf op een keyboard en we spreken met de muziekleraar af dat hij Xylofoon en Vibrafoon zal leren spelen ipv zijn trompetlessen. Voor Janik een hele opluchting dat hij toch met muziek bezig kan blijven. Hij vliegt me letterlijk om de hals omdat ik dit geregeld heb. Blij om hem ook gelukkig te zien. 

    15-09-2014 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    12-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek neurochirurg - harde noot om te kraken
    Het verslag is het verslag. Het gesprek en de impact hiervan een mokerslag.
    Blij dat ik aan het bloggen ben en het eindelijk ook allemaal eens van me af kan schrijven. Misschien dat het dan allemaal minder in mijn hoofd blijft spoken.

    Voor deze consultatie had ik al heel wat opzoekwerk verricht. Gelukkig is inernet geen doolhof voor dit onderwerp. Heel veel is er niet over te vinden, maar wat ik lees is objectief en de informatie loopt gelijk over de verschillende websites. Alles wordt hierdoor toch wat duidelijker. Zeker over WAT een AVM is en hoe het eruitziet en de verschillende behandelingsmethoden. Je kan een AVM bekijken als een strop van bloedvaten vol met mini-aneurysmas doordat de adertjes zuurstofrijk bloed omvatten en de aderwand hier niet tegen bestand is. Ik hoopte dus tot dan dat bij Janik dat kluwen nog wel ok was, zonder uitgezette adertjes..... NIET dus.

    Het was dus heel confronterend toen de neurochirug zei dat we geen optie hadden en moesten behandelen.Dat het hard en moeilijk ging zijn maar we erdoor moeten. Door de ligging is een gewone operatie niet mogelijk, maar zal men kiezen voor embolisatie (verlijmen van de adertjes via de lies) en stereotactische bestraling. Een angiografie zal nog meer duidlijkheid scheppen over de juiste vorm en omvang van het kluwen.

    De neurochirurg zegt ook dat dit niet hier kan gebeuren, maar dat we moeten op zoek gaan naar iemand met de nodige expertise. Een hersen-AVM komt niet zo dikwijls voor. Een regionaal ziekenhuis komt het maar een enkele keer per jaar tegen. Na de angiografie zullen we dan moeten bekijken waar we wel terecht kunnen.

    Ik had verwacht om "het lot" maar pas te horen na de angiografie en niet om het nu al te horen. De papa was niet mee en die miste ik wel op dit moment. Janik stond er wat verslagen bij, ook al om te horen dat hij ook geen trompet meer mocht spelen, niet op hoogtewerkers, stellingen of ladders mocht... Concrete zaken uit zijn dagelijks leven die weeral een impact hebben. 

    Wat verslagen gingen we naar huis ... op naar de volgende stap ... De angiografie...

    12-09-2014 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    11-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek neuroloog en neurochirurg - verslag
    De definitieve diagnose staat op papier "Arterioveneuze malformatie frontaal diep gelegen parasagittaal ter hoogte van de voorste helft van corpus callosum met wat uitbreiding naar linker laterale ventrikel". Een cerebrale radiografie (angio) werd reeds voorzien op 18/09.
    De neurochrirug legt de 3 behandelingsmethoden uit:
    Endovasculaire embolisatie, heelkunde (chrirurgie) en puntbestraling (stereotactische bestraling). In funtie van de mogelijkheid al dan niet het letstel volledig te behandelen met endovasculaire behandeling wordt soms een aanvullende behandeling met hetzij chirurgie hetzij radiotherapie voorgesteld. Gezien het een diepgelegenletsel betreft zal de endovasculaire behandeling waarschijnlijk de prioriteit krijgen.
    Tot nadere specificatie werd patiënt vrijgesteld van intensieve sortieve inspanningen waaronder de sportlessen.

    Bij de neuroloog gaat het ook over het gebruik van Keppra voor zijn epilepsie. De keuze van deze medicatie is wat "trial and error". Elk medicijn heeft vele mogelijke bijwerkingen die dan ook nog frequent voorkomen. Zo komen vermoeidheid, gedragsveranderingen, hoofdpijn vrij frequent voor. Gelukkig reageert hij goed op de Keppra. Ook zijn karaktertje blijft gelukkig hetzelfde.... Met zijn ADHD-barometer, zijn typetjes die hij tot in het oneindige kan imiteren.. zoals zijn eigen typetje Marcel, Mr Bean en vele andere....

    11-09-2014 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    01-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het nieuwe schooljaar begint
    Ook het begin van het nieuwe schooljaar confronteerd ons met vragen. In afwachting van ons bezoek aan de neuroloog en neurochirurg, stelt de huisarts voor om hem voorlopig niet te laten mee turnen. 
    De huisarts verwijst me door naar het OLV-ziekenhuis van Aalst voor de angiografie, omdat die ook een goed neuroafdeling hebben. Ik maak direct een afspraak. 

    01-09-2014 om 00:00 geschreven door Mama Chris


    28-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen rust meer in ons hoofd
    Er zijn nu plots praktische zaken waar we mee rekening moeten houden.
    Janik mag niet alleen meer gaan zwemmen, fietsen, grote inspanningen waarbij druk  in zijn hoofd kan ontstaan.
    Plots heeft Janik een stukje vrijheid kwijt. Ik voer hem met de auto naar het speelplein, hij kan met de kleutergroep niet mee gaan zwemmen. Onze activiteiten worden ook beperkt omdat we steeds stand-by moeten staan en hem ook zelf moeten gaan halen. Bij de animatorenavonden moet hij op tijd naar huis....voldoende slaap is echt nodig. Hij vindt dit allemaal erg en heel moeilijk, maar beseft uiteindelijk dat het om zijn bestwil is.

    Hij is al blij dat hij gewoon naar het speelplein kan blijven gaan. De verantwoordelijke is wel op de hoogte van zijn verhaal. We proberen alles zo te regelen dat hij er niet te veel last van heeft en gewoon zijn ding kan blijven doen. Verder mogen en durven we hem nooit meer alleen te laten. Er is steeds iemand bij hem die ons kan bellen indien nodig. Niets is plotseling nog vanzelfsprekend... Raar, hoe een diagnose plots je wereld op zijn kop kan zetten.

    Een puber van 15 hoeft zich helemaal nog geen zorgen te maken over het leven. Het blijft dus malen in ons hoofd... Wat zal de toekomst brengen? Hoe leef je met een tijdbom in je hoofd? 



    28-07-2014 om 00:00 geschreven door Mama Chris



    Archief per week
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs