Atelier Plano wenst je alle goeds toe: een stevige gezondheid, lieve mensen rondom je, veel leuks om van te genieten. Op de foto een kraanvogel, het symbool bij uitstek van voorspoed en gezondheid. Wil je meer weten over de origami-kraanvogel, of wil je er zelf één vouwen, klik dan hier.
Nog snel iets moois nodig voor bij de koffie morgen? Op de foto's zie je doosjes die chocolade-met-papierplezier bevatten. De doosjes zijn schaaltjes die openvallen zodra je het deksel eraf schuift. Ze kwamen ons aangewaaid via Lieve Fee 1 die deelnam aan de workshop vouwen vorige week.
Echt onschatbaar is mijn krantje! Vorig weekend weer, de suggestie om een kijkje te gaan nemen op www.foundmagazine.com: een website die allerlei gevonden stukjes papier mèt schrijfsel toont, van boodschappenlijstjes, over lijstjes met goede voornemens voor het nieuwe jaar tot liefdesverklaringen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het verschijnt er wel. Voor als je eens een verloren halfuurtje hebt, en je de rest van de dag glimlachend wilt doorbrengen.
Vakantie en heerlijk winterweer, wat heb je meer nodig om een grote tuinschoonmaak te organiseren? Opgeruimd het nieuwe jaar in, ook buiten. En wist je dat er een handig en milieuvriendelijk hulpmiddeltje bestaat om al die halfrotte afgevallen blaren in samen te proppen? Yanko Design presenteert ons de Rake-and-Take, die eigenlijk niet veel meer is dan een bijzonder soort kartonnen doos. Volgens mij dus ook gemakkelijk zelf te maken van de doos die je daarnet uit het grootwarenhuis meenam om je oud-en-nieuw-champagne in te vervoeren ...
Op vrijdag 27 februari 2009 gaat de volgende workshop van Atelier Plano door: je start 's morgens met een stapeltje papier, karton en linnen, en je rondt de dag af met een afgewerkt boekje met meerdere katernen, beklede harde omslag en linnen rug (formaat ongeveer 10 op 15 cm). De workshop gaat door in de kunstkelder van de Gouden Pluim (Gent), begint om 9.30 en duurt tot 16.30. Kostprijs: 50 , alle materialen, begeleiding, koffie, thee en water inbegrepen. Inschrijven via email.
Bij Boektotaal vind je alles wat je nodig hebt voor het boekbinden, en het wordt zo aan je voordeur afgeleverd. Handig is ook dat je meteen een referentiepunt hebt waar je kunt zien hoeveel welk product zo ongeveer mag kosten. Wel opletten met de verzendkosten, want die maken je bestelling meteen een pak duurder.
De Italiaanse firma Arbos heeft een mooie website en maakt mooie producten. Vooral het luikje 'eco' kan me charmeren. Leuk vind ik het notitieboekje met verschillend gelinieerde katernen (een katern met ruitjes, één met lijntjes, één zonder liniëring, één met een afscheuroptie, ...), en handig vind ik de optie 'find' op de website, die je meteen naar de gezochte productengroep dirigeert. Geniet ook van de mooie foto's.
Feest vandaag, dus wat hoort er bij onze outfit? Juist, een hoed. Maar wat hebben hoeden met papier te maken? Soms zijn ze uit dezelfde grondstof gemaakt! De hoedjes op de foto's bestaan helemaal of gedeeltelijk uit moerbeibast (en moerbeivezels zijn ook een belangrijke grondstof voor Japans papier). Het grijze hoedje is gemaakt uit drie lagen moerbeibast; het bordeaux hoedje bestaat uit een viltlaag met een moerbeibastlaag erover. De maakster van de hoedjes is Greet Blomme (niet alleen hoedenmaakster, maar ook keramiste, kalligrafe, ...).
Moet je één dezer dagen aan pete- of metekinderen geld schenken, doe dat dan in stijl, en zorg voor een mooie verpakking. Een idee nodig? Hieronder nog een handleiding (vroeg kerstcadeautje twee), die zowel kan dienen voor het verpakken van cd's als voor het verpakken van geld. Zo simpel dat je tegen vanavond nog al je saaie envelopjes kunt vervangen door iets beters.
Gisteren de eerste van twee workshops vouwen gegeven. Acht vouwsels op het programma, waarvan een drietal met een behoorlijke moeilijkheidsgraad. En wat deden de deelnemers tussendoor, bij de koffie of de boterhammen? Vragen stellen over nog andere vouwsels, bijvoorbeeld over de vierkante schaaltjes in de rechterbalk van dit blog. Hieronder de handleiding om ze zelf te maken. Een vroeg kerstcadeautje, zeg maar.
Mensen die bij Sjamma of bij De Gouden Pluim een papieren foldertje voor de workshop 'vouwen' meegenomen hebben, zijn geïntrigeerd door de manier waarop het gemaakt werd. Dat verwondert me niet, omdat het effect vrij spectaculair is. Toch gaat het over een eenvoudige origami, waarbij aan de waterbombasis nog één vouw en een tegenvouw toegevoegd wordt. Hieronder het vouwschema (let op: het gaat uit van een vierkant, terwijl het foldertje van een rechthoek gemaakt was; het effect is even spectaculair). De cijfertjes verwijzen naar de volgorde waarin je de vouwen moet maken. Streepjeslijnen verwijzen naar dalvouwen, punt-streeplijnen naar bergvouwen (merk op dat de diagonale dalvouwen op een bepaald punt overgaan in bergvouwen). Is dat alles Chinees voor je, loop dan vandaag of morgen even binnen in de kunstkelder van De Gouden Pluim (ingang naast de winkel), waar de workshop 'vouwen' doorgaat: volk genoeg om je snel en grondig op weg te zetten.
Er zijn geschenken die eerst in zijdepapier moeten gewikkeld worden voor ze defintief verpakt worden. Vaak kiest men dan wit voor het zijdepapier en veel kleur voor de buitenkant. Je kunt deze gewoonte ook omdraaien, en kleurig zijdepapier verstoppen onder een sobere buitenkant. Bij Pipoos vind je 5 vellen 'wilde-dieren-zijdepapier' voor 1,95 . Niet goedkoop, wel verrassend. En misschien is dat papier wel een goed alternatief voor het nog duurdere Decopatch? Binnenkort eens proberen of je met die zijdepapiertjes ook glazen kunt bekleden ...
Schleiper verkoopt een speciaal soort vellen papier: ze heten Decopatch, ze zijn flinterdun, mooi bedrukt en behoorlijk sterk; ze meten 30 cm op 40 cm, en ze kosten ongeveer 1 per stuk. Waar dienen ze voor? Ze worden gebruikt om allerlei objecten van een kleurig jasje te voorzien. Decopatch zelf verkoopt bijvoorbeeld kartonnen dieren en dozen die bekleed kunnen worden ermee, maar je kunt het ook op andere materialen kleven. In deze donkere dagen rond Kerstmis is het bijvoorbeeld erg leuk om eenvoudige glaasjes om te toveren tot kleurrijke lichtjes (theelichtje erin, weet je wel). Je hoeft geen speciale lijm te kopen: stijfsellijm voldoet prima. Je rolt het glaasje over de achterzijde van het papier, en je tekent het af. Je snijdt het papier voorzichtig uit met een scherpe bistouri die je zo vlak mogelijk houdt, je lijmt het in (goed laten uitzetten), en je kleeft het zo glad mogelijk op het glas. Laten drogen - klaar. Als je een beetje voorzichtig bent scheurt het ingelijmde papier niet bij het aanbrengen, en toch is het na het drogen transparant genoeg om licht door te laten. Met één blad kun je 4 glazen bekleden (als ze niet te groot zijn). En wil je je mooie glazen daar niet aan opofferen? Ga dan als de bliksem naar de kringwinkel, en koop wat grote borrelglazen of kleine waterglazen: hoe eenvoudiger en rechter ze zijn, hoe gemakkelijk te bekleden en hoe mooier het resultaat. Alleen op letten dat er een theelichtje in kan. Op de website van Schleiper kun je zien welke bedrukkingen er allemaal te koop zijn bij Decopatch (klik op merken, en dan op decopatch), en op de foto hieronder zie je zo'n afgewerkt theelichtje.
Tweezijdig bedrukt inpakpapier is een moeilijk te vinden, maar o zo leuk product in deze tijden van geschenken en inpakken. In Japan is het gemeengoed, maar bij ons is het normaal gezien alleen te vinden in het duurdere gamma. Maar wat zagen wij in de buurt van de kassa's van de gloednieuwe Ikea: verschillende soorten dubbelzijdig bedrukt papier, voor weinig geld. Allen daarheen. En voor het vervoer van rolletjes geschenkpapier kun je gewoon de tram nemen - geen auto nodig. Wil je vooraf weten of dat papier wel in je smaak valt, kijk dan hier.
Ook in de wereldwinkel te koop: de wenskaarten van Bhaktapur Craft Paper, een Nepalese onderneming. Op de website vind je een zeer brede range aan papierproducten, en wat informatie over lokta, de grondstof waarmee Nepalees papier gemaakt wordt.
Ik heb het altijd een vreemde gedachtenkronkel gevonden: wij willen de mensen in het Zuiden die niets of nog minder hebben steunen, en dat doen we bijvoorbeeld door in de kerstperiode hopen geld uit te geven bij Oxfam aan geschenken voor mensen die alles al hebben en nog veel meer... De Wereldwinkels hebben dus hun geschenkenbeurzen weer geopend, en op papiergebied is er allerlei leuks te beleven. Zo kun je er mooie geschenkendoosjes-met-venstertje kopen om één, twee of drie stukjes zeep van Soap'n Scent in te verpakken. Klik even door op deze link: je krijgt een feest van kleuren en vormen te zien, en je merkt meteen dat ook de Fair-Tradebeweging van wanten weet op het gebied van webdesign en productvormgeving.
In de lijst met links zie je vanaf vandaag Origami USA verschijnen. Een site waar veel informatie te vinden is over origamiboeken, en waar je een tiental basisdiagrammen vindt (onder 'resources/diagrams') (als je bijvoorbeeld even wilt proeven van origami) (of als je alvast wat wilt oefenen voor de workshop volgende week). Ben je nieuwsgierig naar wat zoal gevouwen kan worden (alles!), neem dan een kijkje onder 'resources/art gallery'. Je gelooft je ogen niet.
Met de kerstdagen in het vooruitzicht is Atelier Plano onder meer bezig met de productie van nieuwe engelenvleugeltjes. Veel engelen zijn toe aan vervanging van hun vleugels, of willen overstappen naar een nieuwer model. Hieronder een voorbeeld. Buiten de kerstperiode worden deze vleugeltjes ook besteld, maar dan voornamelijk door prinsessen.
We blijven nog even op de geschenkenbeurs van Sjamma. Er werd in de winkel een dichtbundel te koop aangeboden, die wel op een heel bijzondere manier was gemaakt: de gedichten geprint op losse vellen papier, en samengehouden door een soort wrap-around van schildersdoek, waarop de titel van het bundel geprint was. Het geheel was dichtgeknoopt met een reep verbandgaas. Ik ben alleen vergeten de naam van de dichter(es) te noteren. Iemand die het weet?
(nvdr 1: LF1 laat weten dat 'het bundel' verkeerd is en dat het 'de bundel' moet zijn) (nvdr 2: LF2 laat weten dat de bundel geschreven is door Pat Lowette (m/v?)) (nvdr 3: dank aan LF1 en aan LF2) (nvdr 4: LF staat voor Lieve Fee)
Isabel had een bijzonder soort zakjes mee naar de Sjamma-beurs: een soort handtasje uit papier, dat helemaal opengevouwen kan worden tot een plat geheel.
Zo'n idee is natuurlijk te mooi om niet zelf uit te proberen. Het heeft ons ongeveer twee uur vouwen, weggooien en herbeginnen gekost en een aantal vellen stevig papier, voor er een min of meer toonbaar resultaat verscheen. De dimensies zijn wat gewijzigd, er is een sluiting toegevoegd, en het soort papier doet een compleet verschillende stijl ontstaan, maar het vouwprincipe is hetzelfde.