Ik ben lang geleden opgehouden met mijn huis-, tuin- en keukenprinter te gebruiken voor werk dat àf moet zijn. Print- en copyzaken hebben veel betere printers dan ik me ooit zal kunnen veroorloven, en klaren de klus bovendien stukken goedkoper dan ik ooit met mijn eigen printertje zou kunnen. Het mooie kleurendrukwerk hieronder over de 'open papierateliers' is gemaakt bij 'Printing Shop Graphics'. Heel eenvoudig: je stapt de winkel binnen met je USB-stick waarop je pdf-documentje staat, de (vriendelijke) meneer van de winkel opent je documentje en print het zo voordelig mogelijk uit. De kwaliteit van het drukwerk is zeer goed, de prijzen zijn redelijk, en je krijgt een behoorlijke korting met lerarenkaart. 'Printing Shop Graphics' vind je op de Ajuinlei 27, 9000 Gent (in de buurt van Schleiper en Lesaffre), en op www.ajuinlei27.be.
Over het algemeen vind ik de gewoonte om tekeningetjes uit een servet op iets anders te plakken nogal verfoeilijk: soms ontstaan daar dakpannen uit die je dan naast je voordeur moet hangen, en dan moet je ook nog op zoek naar een stuk of wat pompoenen en een bussel wilgentenen, of naar zo'n afschuwelijke bloempottenman, ... Arme postbode, die al dat geweld welgemutst moet doorstaan. Het boekje hieronder gaat ook over stukjes servet kleven, maar het kon me wel bekoren. Ik heb nog nooit stukjes servet op een theelicht gekleefd, maar ik wil wel eens zien wat er mee gebeurt als je het kaarsje aansteekt. En als idee voor een geboortecadeautje heeft het wel iets, of voor rond kerstmis, als het kitschgehalte toch net wat groter mag zijn. 1,99 in De Slegte.
Veel mensen zijn zowat dagelijks in de weer met het produceren van documenten. Dat wordt dankzij de pc ook steeds makkelijker. Wat de pc niet kan, is bedenken hoe je een document een lay-out meegeeft die werkt. In De Slegte ligt momenteel een boek dat je hierbij op een onderhoudende manier een steuntje in de rug geeft. Heel praktisch opgevat, met massa's concrete voorbeelden en oefeningen om zelf te maken: je leert spelenderwijs lay-outen en vormgeven. En het is ook nog uitgegeven door Librero, wat betekent: degelijk en goedkoop. Wat kan een mens zich nog meer wensen?
Kiezen wordt moeilijk volgend weekend! Natuurlijk kom je naar het eerste open papieratelier van Atelier Plano en de opening van Rondom Papier, maar er zijn nog leuke manifestaties: de KunstSuperette "is een kleurrijk en vrolijk stadsevenement met eigenzinnige creaties van tientallen toegepaste vormgevers en ontwerpers op een unieke locatie in hartje Gent. Naast diverse kraamkes van ontwerpers is er ook stemmige randanimatie (dj's, live optredens, gimmicks) èn een bar met terras. Zaterdag 28 en zondag 29 juni 2008, van 11 u tot 19 u, Sint-Baafsplein, Gent".
Prachtige dagen in het verschiet: de zomerateliers komen eraan! Op 15, 16 en 17 juli geeft papier- en textielkunstenares Lieve Jacob een 'intensieve workshop plantaardig verven'. In de introductieles krijg je een diep inzicht in de voorbereiding van de vezels, het beitsproces en het verfproces. In de tweede sessie leer je verven met inheemse planten, in de derde met exotische plantaardige kleurstoffen. Een fotoreportage over plantaardig verven in Azië geeft een grondige aanvulling. De workshop gaat door in De Pottenmaecker te Meetkerke (en dat is een schitterende locatie). Meer info over Lieve Jacob op www.bluefingers.be, en over de workshop op www.vormingplusbrugge.be (050 33 01 12).
5 betaalde je nog voor een volle doos boeken, zondagnamiddag op de boekenverkoop van de Gentse openbare bibliotheek ten voordele van 11.11.11, en 50 cent per boek als je geen volle doos wilde buitenzeulen. Mijn stapeltje bevatte ondermeer het boekje hieronder (gepubliceerd in 1975). Het doet me denken aan de boekjes van de Vrekkenclub, en aan het hilarische 'Kreatief met kurk' van o.a. Arjan Ederveen. Als de olieprijzen blijven stijgen, en we dus volgend jaar niet alleen onze auto's afschaffen, maar ook ons huis niet meer kunnen verwarmen: het bevat ondermeer een werkbeschrijving om voetenwarmers te maken van oude kranten. Een ideetje voor een workshop volgende winter?
De markt in Ledeberg is een heerlijke plek op zondagvoormiddag. Je hoort er alle talen die Gent rijk is, het ruikt er naar Luilekkerland waar de gebraden kippen in je mond vliegen, en je vindt er verse bloemen zonder poespas. Als je die bloemen dan ook nog laat inpakken 'voor eigen gebruik' krijg je een boeket waar niets meer kan aan verbeterd worden. Zo mooi kan een gewoon wit blad papier zijn.
Collega Isabel ('De Vuurkorf') heeft sinds kort een website, en organiseert vandaag en volgende zondag opentuindeurdagen. Hieronder haar aankondiging/uitnodiging:
Beste vrienden, kennissen, en geïnteresseerden
Eindelijk is het zover. ..
Mijn papieractiviteiten kan je vanaf heden volgen op mijn website
Hoe moest je dat ook weer doen, een fietsband plakken? En een fa kruis spelen op een blokfluit, dat weet ik ook niet meer. www.instructables.com geeft het antwoord op alle mogelijke vragen die met 'hoe' beginnen. Wat dit met papierplezier te maken heeft? Je vindt er ook alle mogelijke papiertechnieken in het lang en het breed beschreven. Geef maar eens de zoekterm 'origami' in, en voorzie een halve dag om alle links die je als antwoord krijgt te gaan bekijken ...
Wanneer een bibliotheek haar collectie uitkuist en up-to-date houdt, dan heet dat met een mooi woord 'wieden'. Datgene wat gewied wordt uit de collectie heet minder mooi 'de afvoer'. Soms kun je met de 'afvoer' echter mooie dingen doen. De Gentse stadsbibliotheek verkoopt haar 'afvoer' ten voordele van 11.11.11, vanaf vandaag 20/06 tot en met zondag 22/06, telkens van 10.00 tot 17.00. Voor kinder- en jeugdboeken moet je in Vredeshuis zijn (Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent), voor boeken voor volwassenen in het Caermersklooster (Vrouwebroersstraat, 9000 Gent). Allen daarheen, en pak een grote boodschappentas mee.
Vandaag papierscheppen met een groep opvoeders/begeleiders-in-spe. Op zoek naar mooie toepassingen van handgeschept papier vond ik deze:
Je kunt inderdaad kalligraferen op handgeschept papier, hoewel het niet evident is. Het voorbeeld is gemaakt door Erik Wille met een rietpen, op papier dat veel ruwe brandnetelvezels bevat. Het schrijven moest behoorlijk snel gaan, anders liep de inkt uit. Wil je meer comfortabel kunnen schrijven, dan moet je het papier 'lijmen', een laagje geven dat verhindert dat de inkt uitloopt. Je kunt dit bijv. doen met gelatine (te koop in de voedingsafdeling van grootwarenhuizen) die je oplost in kokend water en dan met een brede kwast aanbrengt op het droge handgeschepte papier.
Sommige publiciteitsstunts kunnen ons toch wel charmeren. Hieronder een voorbeeld: Schoenen Torfs slaat de handen in elkaar met Natuurpunt, en deelt een brochure uit die maar liefst 19 wandelingen in Vlaamse natuurgebieden beschrijft! Voor al die fantastische zomerdagen die er aankomen.
Het huis geurt nog naar de drukinkt van Artelier 2009, of daar komt al een ander boek binnengewaaid, even versgebakken, even fascinerend: 'Brugse Poort gefixeerd'. Het is een fotoboek gemaakt door Fixatief, de fotografische poot van 'De Vieze Gasten'. Waar Artelier 2009 vooral over chique, dure dinges gaat, gaat 'Brugse Poort gefixeerd' in hoofdzaak over mensen die wel andere zorgen aan hun hoofd hebben dan chique, dure dinges te kopen. Sociale fotografie, noemt Fixatief het zelf. Het boek toont de wijk in heel zijn verscheidenheid en vrolijkheid, maar ook in zijn miserie en verval. Vanaf dinsdag is het voor 10 te koop in de Stadwinkel, en vanaf dan loopt ook de tentoonstelling in de Hoofdbibliotheek aan het Zuid. Meer info lees je hier.
Dichter bij huis, en actief in dezelfde branche als The Japanese Paper Place, is Bleu Celeste. Ook hier het accent op Japans papier en een fijne webwinkel. Erg veel achtergrondinformatie krijg je er niet, maar wel mooie afbeeldingen van bijv. chiyogami (zeefdrukken) en katazome-shi. Kijk ook eens naar de prijzen per vel. Van de duurste kun je trouwens een half vel of zelfs een derde van een vel kopen ... Voor heel speciale gelegenheden.
Lieve Jacob gebruikte 'kozo' voor het werk dat we gisteren lieten zien. Met de benaming 'kozo' bedoelen we over het algemeen 'papier gemaakt met overwegend kozovezels'. Die vezels zijn dan afkomstig van een welbepaald soort moerbei, en het is één van de soorten plantaardige vezels (naast gampi en mitsumata) die in Japan al lang gebruikt worden voor de productie van papier ('washi'). Mooie beelden van washi, veel achtergrondinformatie en een schitterende webwinkel (zowel groot- als kleinhandel) vind je bij The Japanese Paper Place.
Niet te evenaren, de geur van een boek dat nog maar kort geleden van de persen is gerold. En als de inhoud dan ook nog inspirerend is en mooi vormgegeven, wordt het helemaal een feest om erin te bladeren. Ik heb het natuurlijk over "Artelier 2009 - contemporary crafts in Belgium". In vergelijking met de vorige gids (Artelier 2004) zijn er meer foto's en minder tekst. Geen voorstelling in woorden meer van elke kunstenaar, maar meer foto's per kunstenaar en alleen nog een algemene inleiding per medium. 15 kunstenaars die papier als medium gebruiken staan erin (het dunste hoofdstukje, dat wel). Papiermensen zijn duidelijk niet altijd computer- en internetmensen! Ze zijn ondertussen wel allemaal te bereiken via e-mail, maar diegenen met een website zijn toch nog dunnetjes gezaaid. Jammer, want wie geen website heeft komt ook niet in aanmerking voor een blogbericht ... Lieve 'Bluefingers' Jacob heeft wel een website die een bezoekje waard is, werkt met papier (en met textiel) en staat in Artelier 2009. Hieronder een werk van haar (koperdraad en kozo).
Cirkels snijden behoort tot de moeilijkere klussen voor een papiermens. Er zijn wel hulpmiddelen, maar die werken niet allemaal even goed. Hier gaan we. 1. Hij is lelijk, dik en roze en snijdt met één druk op de knop een cirkel met een diameter van 6 cm. Hij kost een kleine 20 , en dat is veel te veel als je weet dat het ding alleen maar goed werkt met licht karton (zo'n 200 gr/m²); niet met gewoon papier, niet met zelfklevende folie, ... Het is zeker te veel voor een ding met een vaste diameter. Wie hem wil kan hem van mij overkopen voor 7,50 . Ik heb nl. twee betere alternatieven!
2. Hij komt uit Japan en is van het gerenommeerde messenmerk Olfa. Hij is doodeenvoudig, kost ongeveer 9.00, en kan cirkels snijden die variëren van diameter 1 cm tot 15 cm. Hij werkt redelijk goed, al vraagt het vrij veel oefening voor je vlot cirkels snijdt ermee. Het grootste probleem is om de helling van het mes en de druk die je uitoefent de hele cirkelomtrek lang gelijk te houden. Ook dit toestelletje werkt het best voor het snijden van licht karton. Wordt geleverd met enkele vervangmesjes en met een kussentje dat probeert het prikgat in het centrum van de cirkel te vermijden (wat soms je hele cirkel onbruikbaar maakt, want de passerpunt verschuift veel te gemakkelijk als je het gebruikt). Is een goede aankoop als je maar af en toe eens een cirkel moet snijden, en als je kunt leven met 'weggooien en herbeginnen'. Niet voor dure, delicate materialen dus!
3. Deze tenslotte komt ook uit Japan, is geproduceerd door de firma NT en kost zo'n 40 . Hij laat cirkels snijden tot 17 cm diameter, en je kunt er een verlengarm voor kopen, zodat je tot ongeveer 40 cm diameter kunt gaan. Hij maakt geen prikgat, ook hier krijg je er vervangmesjes bij, en het snijden lukt bijna altijd. Met de ene hand druk je het centrale punt stevig neer; met de andere hand draai je de witte plastieken cirkel rond. Is een zeer goede investering voor iedereen die regelmatig eens een cirkeltje wil snijden, en die dat snel en met een grote kans op slagen wil doen ... Krijgt van ons zonder enige twijfel de titel van 'beste koop', ook al is het een duur beestje.
Vandaag een update-bericht van het Origami Resource Center: er is een pagina toegevoegd met origami-ideetjes voor bruiloften. . Minstens twee vaste bezoekers van www.bloggen.be/atelierplano zullen hierin bijzonder geïnteresseerd zijn! Hier is de link. Rondstruinend van link naar link nog een origami-site gevonden die het bookmarken waard is: worldorigamidays.