Atelier Plano was tot eind 2013 een kleine onderneming die workshops organiseerde met papier (boekbinden, papier scheppen, papier marmeren, dozen maken, verpakkingen ontwerpen, ...). Atelier Plano werkte ook op bestelling en maakte boeken, dozen, verpakkingen, relatiegeschenken.
Ondertussen zijn de commerciële activiteiten van Atelier Plano stopgezet (meer tijd voor andere bekommernissen nodig, je kent het wel). Maar er ligt een schat aan foto's, handleidingen, kennis, boeken waar veel mensen interesse voor hebben. Dit wordt voortaan een plek waar je in het virtuele materiaal van Atelier Plano kunt snuffelen en waar je - gratis voor niks - wat kunt leren.
Wij zijn verhuisd naar www.atelierplano.be! Je vindt er allerlei informatie over papierwerk, computerwerk, leren, al onze favoriete papierwebsites, en als je je registreert en inlogt kun je een hele reeks Atelier-Planodocumenten downloaden en afdrukken. Welkom!
Onze nieuwe website is online sinds enkele weken. Je vindt er allerlei informatie over - papierwerk - computerwerk - leren We hopen je er vaak te ontmoeten! Klik snel op www.atelierplano.be.
Meer dan 50.000 keer is er ondertussen geklikt op www.bloggen.be/atelierplano. Van die bezoekers laten velen weten dat ze vooral het informatieve karakter van deze blog appreciëren. Onze website-in-de-maak zal hier dan ook veel nadruk op leggen. Vandaag hebben we de zoekfunctie geïnstalleerd (en ze werkte meteen), en voor morgen staan enkele submenu's op het programma. Veel werk, duurt lang. Ondertussen, als ik sterretjes zie van op het computerscherm te staren, maak ik wel eens een boekje, een pop-upje, een flexagonnetje. Veel inspiratie daarvoor vind ik bij Esther K. Smith - Magic Books & Paper Toys, en in de andere boeken van de boekbindbeurs. Waarom heeft een dag maar 24 uur, en een week maar 7 dagen?
Ondertussen snort mijn website-in-wording weer als een poes in het zonnetje, en dat zonder dat er ook maar één hulptroep aan te pas gekomen is. Ik ben zelf in de catacomben van broncode en database afgedaald, en moe maar tevreden, want de boel werkt weer, ben ik nu terug onder de mensen. Ik denk voortaan wel twee keer na voor ik het waag te deleten. De website wordt een boeiend geheel. Vandaag heb ik de webwinkel eens goed bekeken, en ik ben ook druk bezig met het omzetten van allerlei vroeger geschreven handleidingen in echte online leerpaden. Leuk, maar ontzettend veel werk.
Lieve Jacob vraagt me om haar nieuwe workshops aan te kondigen. Hier zijn ze:
12 en 13 juni: Shibori (Vorming+, Brugge) 6, 7, 8 juli: plantaardig verven (Meetkerke) 9 juli: indigo (Meetkerke) De workshops in juli zijn ook georganiseerd door Vorming+, maar gaan door op een prachtige boerderij in Meetkerke en de sfeer is de max, zegt Lieve.
... is toch niet het gemakkelijkste wat er bestaat: net toen ik dacht dat ik het systeem wel zo'n beetje door had, en ik een beetje ondoordacht op 'delete' drukte, crashte de hele boel. Alle hulptroepen opgetrommeld dus met veel uitroep- en vraagtekens, en nu hopen op redding. Wordt vervolgd. Ondertussen wordt er veel 'gepopupt' bij Atelier Plano: de nieuwe boeken van de boekbindbeurs werpen vruchten af. Wist je dat er zelfs een 'for dummies' is over pop-ups? 'Paper Engineering & Pop-Ups for Dummies' heet hij, en voor een habbekrats is hij van jou, en hier kun je hem zelfs voor een stukje inkijken.
Weer voorbij voor een jaartje, de boekbindbeurs. Lidy Schoonens was er met haar ongelooflijke boekenstand: genoeg inspiratie voor minstens een jaar. We plannen een bezoek aan haar papierboekenwinkel in Den Haag (gecombineerd met een bezoek aan het Meermannomuseum, of aan Damen Papier Royaal - winkel met zeer uitgebreid gamma papier). Geef een seintje als je interesse hebt...
Nog even geduld, en je kunt de tekst hieronder lezen op onze gloednieuwe website www.atelierplano.be:
"Atelier Plano streeft alle mogelijke vormen van papierplezier na, leert ze aan en maakt ze bekend. Dat papierplezier mag je heel ruim bekijken: van papierscheppen over origami en papier decoreren tot boekbinden; van wat je doet met oude rollen behangpapier tot het signaleren van blitse designtentoonstellingen; van het ontwerpen van een kaartje in Word2007 tot leren werken met OpenSource-programma's voor DTP.
Je kunt bij Atelier Plano allerlei leren over grondstoffen en producten: waar koop je ze, hoe gebruik je ze, zijn er alternatieven, ...
Je kunt er handleidingen ('tutorials') vinden om zelf aan de slag te gaan; je krijgt de titels van de boeken waar Atelier Plano inspiratie haalt; je kunt je er af en toe inschrijven voor een workshop als je liever in groep en met begeleiding leert.
Je mag er ook meesurfen naar de websites die Atelier Plano ontdekt op haar web-expedities: de linkenpagina heeft de ambitie om het beste wat er op papiergebied te vinden is op het web te verzamelen, en van nabij te volgen of er interessante nieuwigheden verschijnen.
Tenslotte beschouwt Atelier Plano ook leesplezier als papierplezier, en krijg je allerlei te lezen over wat er leeft in de bibliotheek- en de ruimere boekenwereld.
Deze website is de opvolger van www.bloggen.be/atelierplano; we bouwen ze stap voor stap op, maar we wachten niet om online te gaan tot ze af is (dat is immers nog niet voor morgen, en ook niet voor overmorgen). Kom dus regelmatig kijken, en geef ons veel feedback (wat vind je goed, wat mis je?). En signaleer zeker wat jij aan moois en boeiends vindt op je surftochten."
Op deze plek zijn tot nu toe 781 berichten verschenen en 347 foto's. 47909 keer heeft iemand geklikt op www.bloggen.be/atelierplano. Sinds 25/02/2007 is hier elke dag minstens één nieuw bericht verschenen, dat van ver of dichtbij met papier te maken heeft. Daar komt verandering in, want Atelier Plano is druk bezig met de opbouw van een website die helemaal (hoe kan het ook anders?) over papier zal gaan. Dit betekent dat de blog op een lager pitje gaat draaien, en in de toekomst zal opgenomen worden in de gloednieuwe website. Interessante links, gebeurtenissen en persartikelen krijg je in afwachting via Facebook. Tot binnenkort op een nieuw adres. Wordt vervolgd!
Ook Atelier Plano zit op facebook. In tegenstelling tot een blog (waar je alleen maar kunt lezen, kijken, luisteren, en als je veel zin hebt ook reageren), is facebook een plek waar je zelf een volwaardige bijdrage kunt leveren. Je vormt een netwerkje rond je eigen persoon of rond je interesses, en dat netwerkje koppel je aan de netwerkjes van allerlei andere mensen die je kent of die dezelfde interesses hebben. De informatie die al die netwerkjes samen hebben wordt daardoor veel gemakkelijker gedeeld en doorgegeven (een interessante link of een mooie foto is zo opgeladen in je eigen pagina en beschikbaar gemaakt voor iedereen uit je netwerkje). Nu wil Atelier Plano wel graag weten waar al die bezoekers van www.bloggen.be/atelierplano op papiergebied mee bezig zijn. Ik wil de tentoonstellingstips wel krijgen, of een verslag van wie al geweest is, of afspreken hoe laat we dan aankomen op de Boekbindersbeurs en waar we elkaar treffen. Ik wil de foto's wel zien van wat al die creatievelingen maken, en hun boekentips ontvangen. Heb je daar ook zin in: meld je aan op facebook en stuur een 'vriendschapsverzoek' naar atelier.plano@telenet.be. En wees gerust: je zet zelf precies zo veel of zo weinig op facebook als je zelf wilt. Het is perfect mogelijk om er te zijn en informatie mee te pikken zonder je hele privéleven en al je interesses prijs te geven. Toch maar doen?
Het Kasteel d'Ursel in Hingene is in het nieuws gekomen omwille van, jawel, behangpapier! En natuurlijk gaat het niet zomaar om een behangetje van 10 à 12 per rol. Er zijn namelijk op een zolder vier extra rollen opgedoken van het roze behang dat in één van de salons van het kasteel aan de muren prijkt. Het zou rond 1870 in Kanton gemaakt zijn, speciaal voor de export naar West-Europa. Een schitterende vondst natuurlijk, want het geeft een beeld van hoe het behangpapier eruit gezien kan hebben zonder langdurige blootstelling aan het licht. Er is op het internet heel veel te vinden over het Kasteel d'Ursel, over de geschiedenis ervan, en over de binneninrichting. Steevast wordt het mooie Chinese behangpapier vermeld. Prachtige foto's en boeiende achtergrondinformatie (o.m. over de restauratie van het behang door Rosemie Cheroutre) vind je in "De Oriënt in Hingene - gerestaureerde Chinese behangsels, deur- en schouwstukken uit het Kasteel d'Ursel", een document van de Provincie Antwerpen. Veel leesplezier.
Het vouwen van toiletpapier in een punt is blijkbaar een gewoonte die in hotels over heel de wereld ingang heeft gevonden, als een soort signaal dat iemand de badkamer heeft schoongemaakt. In Japan is er ondertussen een machine op de markt die dat toiletpapier vouwen geautomatiseerd doet: de meruboa.
Gent Zuid heeft een shoppingcentrum, en dat shoppingcentrum heeft toiletten waar je moet betalen om je plas e.d. te mogen deponeren. De mevrouw die daar de scepter zwaait en de boel netjes houdt, laat haar signatuur achter in de vorm van een bescheiden toilegami: elk velletje toiletpapier dat als eerste in de rij staat om gebruikt te worden is in een fiere punt gevouwen. Hoe een toiletbezoek papierplezier kan opleveren!
Op 12/11/2008 signaleerden we op deze plek het boekje "En iedereen ging op z'n mieren zitten." van Paul De Moor. We schreven toen over dat boekje: "Het omslag is gemaakt van blauwgroen linnen en bedrukt dik grijsbord. Het grijsbord is aan de buitenzijde niet bekleed. Aan de binnenzijde is het schutblad over het gehele oppervlak vastgekleefd, waardoor je mooi de trekkracht van papier geïllustreerd ziet: het dikke grijsbord wordt door het dunne schutblad in een duidelijk merkbare ronding getrokken. Het boekje wordt er net niet door ontsierd, integendeel. Het vertoont de lichte 'ballonvorm' die zo mooi is bij veel bibliofiele bindingen." Wij zijn duidelijk niet de enigen die opgemerkt hebben hoe mooi dit boekje is, want het is in de prijzen gevallen! Illustrator Sabien Clement krijgt er de Boekenpauw voor. Op haar website kun je haar werk bewonderen.