Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    08-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige worteltaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sinds jaar en dag heb ik een bril. Ondanks het vele wortel eten, in de vorm van hutspot, gewoon als groente of als worteltjestaart..het heeft niets geholpen! Tegenwoordig heb ik er een tweede bril bij. Om te lezen.
    Wortels goed voor je ogen? Ik geloof er niets van. Ik vind ze wel gewoon lekker.

    In Frankrijk verkopen ze bij alle supermarkten bladerdeeg, reeds in ronde vorm met bakpapier eromheen. Een handige uitvinding, want geen geplak en geknip met plakjes bladerdeeg. Als je deze taart in Nederland maakt dan zal je moeten knippen en plakken met bladerdeeg uit de vriezer. Het recept komt uit een Allerhande.

    Oven voorverwarmen op 200 °C. Eventueel deeg laten ontdooien, uitrollen, vorm bekleden met deeg en op verschillende plaatsen inprikken met een vork. 1 Rode paprika en 2 winterwortels schoonmaken en in blokjes snijden. Naar smaak een half of heel rood pepertje wassen, ontpitten, fijnsnijden en toevoegen.
    In een koekenpan 2 eetlepels zonnebloemolie verhitten. Paprika en wortel ca. 5 minuten bakken.
    4 Eieren loskoppen met zout,  75 ml room en 200 gram belegen kaas. . Wortel en paprika over bodem verdelen. Ei-kaasmengsel erover schenken. Taart in midden van oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin bakken.

    Categorie:Groenterecepten
    Tags:worteltaart, wortels, hartig
    08-10-2009, 14:46 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    11-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige cake met paprika`s
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ons dorpsfeest is weer voorbij...de hele dag heb ik pompoenen gesneden en voorlichting gegeven, erg leuk!
    Ook met de jaarlijkse wedstrijd tuintjeinkistje heb ik weer meegedaan, zie foto.
    Aan het einde van de dag wordt alle groente die over is verdeeld, en zo kwam ik thuis met 5 verschillende pompoensoorten om uit te proberen en een zak vol paprika`s.


    Hartige cake met paprika:
    Snij een groene, een rode en een gele paprika in dunne reepjes ( nadat je ze gewassen hebt).
    Doe in een beslagkom 150 gram gezeefd bloem, klop er drie eieren doorheen, en 150 ml volle yoghurt & 100 ml olie.
    Voeg ook 100 gram fijngewreven zachte geitenkaas of  geraspte gruyere toe.
    Los een zakje droge gist op in 10 cl lauwe melk en doe ook in de kom.
    Bak 200 gram spekjes zachtjes uit, Giet het vet eraf, en bak de paprikareepjes nog een minuutje mee.
    Voeg er zout en peper toe aan het beslag, en het spekmengsel, lepel  in een cakeschaal en bak 60 minuten op lage stand 160.
    Probeer met een satéprikker of de cake droog.  Gaat prima als bijgerecht!.




    Categorie:Groenterecepten
    Tags:paprika, hartige cake,parika groen,geel,rood
    11-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastasaus popre serre
    Pfff! Na flink party-en in Nederland ( ons Kleintje is getrouwd, misschien zullen we nu een andere naam voor haar moeten bedenken..) ben ik weer terug in eigen tuin. Met de kleintjes van Kleintje, dus niet echt de tijd om veel te werken in de tuin, maar wel om te oogsten, en dan vooral tomaten.

    Wat een heerlijkheid toch zo`n kas, hij heeft het werk ( om hem te plaatsen, alles van weggooi-materiaal) dubbel en dwars opgeleverd!
    Coeur de Beuf, Zuckertraube, Ananas, Linguria, Oranje kers, Marmande en nog enkele waar ik de naam niet van weet, tomaten van overal vandaan, en alle planten hebben nu 1,2, of wel 10 rijpe tomaten per dag.
    Ook de 3 soorten basilicum die ik er overal tussen gezet heb groeit goed, zo ook de hangende rozemarijn, de munt en het laurierplantje.
    Tijd voor een pastasaus!
    Fruit in een wok twee grote gesnipperde uien zachtjes in wat olijfolie, pers als de uien doorzichtig worden er drie tenen knoflook over.
    Snijd een kilo ontvelde tomaten in stukjes en doe die er een minuutje na de knoflook bij.
    Doe er een of twee takjes rozemarijn bij, en en flinke hand fijngesneden basilicumbladeren.
    Af en toe doe ik er ook enige takjes tijm, peterselie, een takje oregano en/of een enkel laurierblaadje bij.
    Laat zachtjes inkoken tot de helft van het eerdere volume onder af en toe roeren.
    Proef en voeg zout, peper en eventueel suiker toe.
    Eet meteen met pasta of bewaar tot de winter in een bakje in de vriezer.



    Categorie:Groenterecepten
    17-08-2009, 15:28 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    17-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bietjes uit de oven
    Terug uit Nederland, een heerlijke tijd gehad, met bezoekjes, honkbal en baden in zee.
    Bij aankomst in NOF was ik wel geschrokken zoals alles in een weekje gegroeid was, plotseling had ik 8! bloemkolen groot en rijp, om van de spitskolen, frambozen, bessen en peultjes maar niet te spreken...
    over de bietjes doe ik dat nu even wel:
    Bietjes uit de oven:
    Neem een biet per persoon, en spreid per biet een dubbelgevouwen stuk alu-folie uit. Schil de bietjes, en snijd ze in ongeveer 6 stukken, is de biet erg groot dan in 8 of meer stukken. Leg ieder bietje op het folie, knijp er wat knoflook overheen, en bestrooi met zout en peper.

     Maak er kommetjes van zodat er geen vloeistof uit kan lopen,(zie foto hieronder) en bedruip ieder bietje met een eetlepel balsamico-azijn en een eetlepel olijfolie.
    Je kunt ook alle ingrediënten in een kom doen, goed mengen en er dan pakketjes van maken, dan weet je zeker dat alle stukjes biet bedekt zijn met olie etc.

    Maak de pakketjes goed dicht, en bak een klein halfuurtje op 225 graden. Kijk na 20 minuten of de bieten al zacht zijn, dit kan nogal verschillen per biet en bietsoort ( bv: zomerbiet is veel sneller klaar als winterbiet).Serveer iedereen een bord met een pakketje erop.

    Zelf zaai ik bietjes di chioggia, zie foto`s, zaad gekocht bij zaadhandel Wout Spaan in Kortenhoef, zaadmerk: Franchi.
    Echt een heerlijke biet, groeit erg groot in de zomer, maar blijft heel zacht en zoet, en ziet er nog heel mooi uit als je er plakken van snijd.



    Categorie:Groenterecepten
    17-07-2009, 22:22 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    18-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met garnalen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Heb je ook enkele planten asperges in de tuin? Wat een pret als er weer een asperge de kop op steekt, ik kijk ze bijna de grond uit.
    De planten heb ik 4 jaar geleden van de boer voor mijn verjaardag gekregen, daarbij werd mij op het hart gedrukt er de eerste jaren niet van te  eten, de planten moeten eerst enkele jaren groeien.
    Het tweede jaar leek het wel alsof ik slakken kweekte, aan iedere tak hing wel een slak!! Het duurde tot in de zomer voor de planten hiervan herstelt waren.
    Omdat ik vorig jaar in het groeiseizoen van deze lekkernij in Zweden was, oogst ik dit jaar voor het eerst. Nu is het niet zo dat ik om de paar dagen een bos in mijn handen heb, het gaat nog traag, misschien vanwege de kou.
    Maar gisteren had ik een aardig bosje, en heb ik het volgende recept gemaakt:

    Neem zeg 400 gram asperges, zorgvuldig schillen en het onderste eindje eraf halen.
    Snij de asperges in rondjes van een ruime halve centimeter. Wok ze in  een scheutje olijfolie tot je ze zelf lekker zacht vind, ik hou wel van knapperige groentes en bak niet meer dan 5 minuut.
    Haal de groente uit de pan en wok, eventueel met een extra scheutje olie,  250 gram kleine garnalen enkele minuten met 1 à 2 tenen geperste knoflook.
    Beetje zout toevoegen en de asperges nog even meewarmen.
    Een mega combinatie!


    Categorie:Groenterecepten
    18-05-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    26-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde pastinaak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In januari had ik de pastinaken uit mijn tuin gehaald,en in de kas in de aarde gelegd om ze te bewaren zonder het risico te lopen op uitdrogen of muizvraat. Door de warmte van de afgelopen weken waren ze al flink aan t uitlopen. Tijd voor een pastinaakrecept!
    Tegenwoordig kan je overal op het internet blogpagina`s vinden over pastinaken.
    Hier in Nederland was het een vergeten groente; in het Verenigd Koninkrijk kun je het overal kopen en eten.


    Hier volgt een recept van geroosterde pastinaak als bijgerecht.
    je kunt het originele recept ook volgen op een video door het adres van de volgende site te kopiëren:
    http://www.videojug.com/film/how-to-make-roasted-parsnips
    Aanrader!

    Schil 750 gram pastinaak, heb je hele dikke wortels bij snij sommige dan in de lengte doormidden.
    Zet een pan water op het vuur die groot genoeg is om de wortels in te koken, en doe er zout bij.
    Verwarm de oven voor op 200 graden, doe 5 eetlepels olie in een schaal die groot genoeg is om de pastinaken naast elkaar te leggen, en verwarm deze schaal in de oven.Kook de pastinaak 5 minuten tot ze nog niet helemaal zacht is en laat uitlekken.
    Pak de hete schaal uit de oven en doe er de uitgelekte pastinaak in, draai de pastinaken met twee vorken tot ze helemaal met olie bedekt zijn.
    Bestrooi met een beetje zout en vers gemalen peper.
    Bak 15 minuten, draai de wortels op de andere kant en bak nog 15 minuten.
    Laat ze uitlekken op keukenpapier.


    Categorie:Groenterecepten
    26-03-2009, 14:53 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs