Foto
Foto
acv nyrstar balen
Welkom op onze blog !!!!
Inhoud blog
  • CPBW APRIL
  • CPBW MAART
  • Update bedrijfsrestaurant
  • CPBW JANUARI
  • SYNDICALE DELEGATIE JANUARI
    nuttige links
  • bruto naar netto loon
  • belasting berekenen
  • klein verlet
  • sociale wetgeving
  • krantenkoppen
  • weersverwachting
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Nyrstar Balen

    20-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORT VERSLAG SYNDICALE DELEGATIE

    Kort verslag syndicale delegatie van 30 september 2020

    Vacatures

    Elektromekaniekers:

    Er zijn 3 openstaande vacatures. Hiervoor zijn er 2 kandidaten in beeld, waarbij er eentje zijn testen al positief beëindigd heeft, de tweede kandidaat moet nog getest worden.

    Zinkhallen:

    Hier zijn er 2 vacatures. Een plaats is ingevuld. Voor deze persoon moet nog een startdatum bepaald worden. Voor de resterende vacature zijn er 2 kandidaten.

    Logerij:

    Voor een van de 2 vacatures is er reeds iemand gestart. Voor de overblijvende vacature is er ook een persoon in beeld met een vermoedelijke startdatum 6 oktober 

    Functiebeschrijvingen PWZI en Zinkpoeders

    De vakbonden hebben hun feedback over de functiebeschrijvingen aan de directie gegeven.

    De directie zal onze feedback bespreken met de dienstleiding en ons hierover een terugkoppeling geven op de volgende SD.

    Terugwerkende kracht 1e man Hamons

    De bijkomende groep rechthebbenden op de retroactiviteit hebben allemaal reeds persoonlijke uitleg gekregen van HR en ook hun betaling is ondertussen gebeurd. Voor 1 persoon zal een bijkomende betaling krijgen (wegens een rekenfout). Ook blijkt er nog 1 collega uit de ploegen over het hoofd gezien te zijn. Voor hem volgt een bijbetaling bij de afrekening van de maand september.

    Retroactiviteit bedrijfsverlaters

    Voor de bedrijfsverlaters blijft de directie bij haar standpunt dat door de getekende dading alle verdere verantwoordelijkheid van Nyrstar ophoudt.

    We zullen ons hierover beraden bij de juridische dienst van het ACV.

    Reserve LO logerij: loongroep en terugwerkende kracht

    Door het ongeval in de zinkhallen en de daaropvolgende productieproblemen is hierover door de leiding nog niet volledig overlegd kunnen worden. Meer nieuws volgt op een later tijdstip.

    We vragen om hierover snel initiatief te nemen.

    Doorgroei arbeider PWZI

    We halen het probleem aan van een arbeider op de PWZI die nog steeds niet de bijhorende loongroep krijgt ondanks dat de STUV-test positief afgelegd is voor de PWZI bij de Logerij gegaan is.

    De directie meent dat de betrokken man zijn test heeft afgelegd nadat de PWZI bij de Logerij gegaan is en dat hij dus 3 functies moet kennen voor hij recht heeft op klasse 7V.  Ze zegt dit te zullen nakijken. Als blijkt dat de man getest is voor de PWZI bij de Logerij gegaan is dan is er geen discussie over dit aangehaalde punt.

    Helper stielman

    De directie stelt voor om productiemensen in hun eigen loongroep te blijven betalen als het eens voorvalt dat men moet meewerken als helper-stielman. Ze vindt dat het helpen verschilt per afdeling. Het is dan ook moeilijk een algemene loongroep te bepalen. De directie zegt dat het al meer dan 10 jaar niet meer toegepast wordt dat er gewerkt moest worden als helper-stielman.

    We halen aan dat er vroeger met twee aparte barema’s gewerkt werd voor de productie en de stielmannen. De barema’s voor stielmannen waren hoger dan voor productie en de helper-stielman kreeg een hogere verloning (+1LG). We stellen voor dit te blijven toepassen.

    De directie zegt dat we met een nieuw statuut zitten. Ze is niet van plan dit nog op te nemen.

    Opmerkingen keuken

    De directie zegt ons dat ze onze opmerkingen over de kwantiteit en de kwaliteit van het eten voor de mensen die met de late staan te werken hebben overgemaakt aan het cateringbedrijf. Deze zeggen dat ze er extra aandacht aan zullen besteden.

    Als er nog opmerkingen zijn gelieve het ons te laten weten zodat we dit punt kunnen opvolgen.

    Grote eetzaal

    We halen het punt aan dat er tegenwoordig vergaderingen doorgaan in de grote eetzaal. Mensen zitten hier in volledige werkkledij te vergaderen. Er worden zelfs arbeiders die hun middagpauze nemen aangemaand om stil te zijn om de vergadering niet te storen.

    Een eetzaal is en blijft een eetzaal en hier moeten onze arbeiders in alle hygiëne hun middagmaal kunnen eten zonder hierbij gestoord te worden door vergaderingen.

    De directie zegt dat dit slechts af en toe voorvalt en bovendien van tijdelijke aard is tot de grote vergaderzaal in het hoofdgebouw klaar is voor gebruik. Ze zegt wel ons te begrijpen en neemt het punt mee.

    We vragen extra kapstokken zodat mensen hun vuile werkkledij vooraf kunnen ophangen.

    Bezetting en taken portiers

    Gezien de coronacrisis en de bijkomende controlerondes lijkt het ons aangewezen om van de tijdelijke versterking bij de portiers een permanent gegeven te maken. We halen aan dat door de bijkomende poortcontroles reeds diefstallen van onze site voorkomen zijn.

    De bijkomende bezetting is volgens de directie voorzien tot het einde van het jaar. 

    Bezetting Zinkpoeders

    We vragen hoe de directie de bezetting wil garanderen gezien het grote personeelsverloop op deze kleine afdeling.

    De bedoeling is om 4 vaste medewerkers te hebben plus 3 reserven per ploeg. Dit zit in het effectief van de Zinkhallen. We gaan maximaal vaste medewerkers (dus geen interims) werven voor de zinkpoeders om het verloop te beperken.

    Selectie van ervaren LO voor TL logerij

    We zeggen dat sommige kandidaten ontgoocheld waren omdat het feit dat ze lange tijd geen coaching konden krijgen van hun (zieke) teamleider, zich tegen hen keerde.

    De directie ontkent dat dit de doorslaggevende factor was. Bij de twee eindkandidaten waren de verschillen niet erg groot, maar meerdere elementen hebben gespeeld in de uiteindelijke keuze. Ze benadrukt dat er nog kansen komen voor doorgroei.


    20-10-2020 om 15:45 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    28-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORT VERSLAG ONDERNEMINGSRAAD SEPTEMBER

    Kort verslag ondernemingsraad 28 september 2020

     

     

    Waardering en tegemoetkoming inzet in moeilijke Corona tijden

    De directie heeft onze vraag besproken met het topmanagement in Budel. Deze heeft bijkomende vragen gesteld aan de plaatselijke directie. Ze zal deze zo snel mogelijk behandelen en opnieuw met het managent bespreken.

     

    Toestand coronacrisis

    De directie informeert dat er een 5-tal werknemers gebruik moesten maken van de quarantaine-regeling, meestal in de vorm van Tijdelijke Werkloosheid.

     

    Ze zegt ook dat er geen enkele Nyrstar-site in de problemen is gekomen door corona. Het grootste aantal besmetten is in Clarksville in de VS.

     

    De bevoorrading in maskers stelt op dit moment geen noemenswaardige problemen.

     

    We vragen om terug wekelijks samen te komen i.v.m. Corona, gezien de evolutie van de cijfers.

    Er zal terug frequenter overlegd worden over Corona: op het CPBW, de OR, en ergens halfweg tussen OR en het volgende CPBW.

     

    We stellen ook dat de coronamaatregelen niet altijd opgevolgd worden wanneer er zich ongewone zaken voordoen zoals het pellen met de hand. Dat brengt risico’s met zich mee, zeker wanneer arbeiders van verschillende afdelingen en sites door elkaar werken.

     

    Gelijkrichter defect in zinkhallen, en gevolgen voor de productie en AIP

    De directie komt terug op dit punt. Ze bevestigt dat de stillegging een reactie was op een routineonderzoek met slechte resultaten. Er is echter geen enkele band met een tekort aan investeringen, of een andere externe oorzaak. Daarom wordt het productieverlies wel meegenomen in de berekening van de AIP.

     

    Berekening AIP en mandaat van de directie i.v.m. verhoging van plafondbedrag:

    Er is een gesprek geweest tussen de personeelsdirectie van Balen en het topmanagement van Nyrstar. Daaruit kwam de bedenking dat een eventueel verhogen van het plafond, samenhangt met de doelen die gehaald moeten worden. Het Nyrstar-management heeft gevraagd om een aangepast voorstel te doen tegen het einde van de week. Daarover zal aanstaande woensdag een bespreking plaatsvinden tussen de directie en de vakbonden.

     

    Productie in Balen en Overpelt

    In augustus werd 2.700 ton minder kathoden geproduceerd dan gebudgetteerd. In september is het nog erger gesteld, gezien de problemen in de hallen en de logerij. September is één van de slechtste maanden ooit. Op dit moment wordt opnieuw automatisch gepeld op de hallen. Er is een bijkomende probleem gerezen op de roosterij, met een ernstige lek in de stoombundel van fluo 5. In de oven van fluo 4 moet ook nagekeken worden hoe een probleem met de ovenstenen al dan niet aangepakt dient te worden.

     

    Leeftijdspyramide, arbeiders in regie, bezetting onderhoud

    We hebben gezegd dat volgens ons niet alle cijfers kloppen die de directie ons gegeven heeft. Zo zijn er meer arbeiders van onderaannemers per uur aan het werk op de roosterij. We vragen ook om de loopbaangesprekken met onderhoudsmensen sneller te doen uitmonden in voorafgaande aanwervingen. We vragen ook dat extra onderhoudsmensen een mogelijk verloop van eigen stielmannen kunnen opvangen. We wijzen de directie er op dat het lang duurt voor een geschikte kandidaat onderhoudsman gevonden wordt. We zullen volgende keer ook een voorstel doen in verband met voorafgaande aanwervingen.

     

    De directie zal het cijfer van de roosterij nakijken. Ze zal informeren of (en welke) termijnen gehanteerd worden in verband met voorafgaande aanwervingen. Ze zal ook een antwoord geven op onze andere vragen.

     

    Hoyanger

    We vragen informatie te krijgen wat er in Hoyanger gebeurt. Als daar testen gebeuren die invloed hebben op de latere fumer, is Balen belanghebbende partij daarover informatie te krijgen.

     

    De directie antwoordt dat de fumer een Europees project blijft, en dat het op dat niveau moet besproken worden.

     

    Turbine 4 in de centrale

    De directie dient nog steeds een bijeenkomst te plannen met de eigen mensen energie en emissies.

    28-09-2020 om 16:28 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    14-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONERNEMINGSRAAD AUGUSTUS 2020

    Kort verslag ondernemingsraad 31 augustus 2020

     

    Waardering en tegemoetkoming inzet in moeilijke Corona tijden

    We hebben opnieuw gevraagd wat de situatie is in verband met de mogelijkheid een premie te geven op basis van de wettelijke mogelijkheid om maximaal 300 € belastingvrij toe te kennen.

     

    De directie antwoordt dat er ondertussen een regeling in het Staatsblad verschenen is. Ze is bereid om een regeling te bespreken met de vakbonden. Ze zal een datum voorstellen om dit met de vakbonden te onderhandelen.

     

    Toestand coronacrisis

    We vragen naar de toestand van de naar huis gestuurde werknemer in Overpelt.

    De directie antwoordt dat de man negatief getest werd, en terug aan het werk is.

     

    We vragen wat de invloed van airco op verspreiding van corona al dan niet heeft.

    De directie antwoordt dat IDEWE gevraagd werd advies te geven. Volgens hen vormt de luchtbeweging een risico. Advies is om airco af te zetten. Er is wel luchtverversing nodig.

     

    We vragen ons af of een landschapsbureau, waar bedienden dicht op elkaar zitten, besmetting niet verergert.

    Volgens de directie dient de afstand van 1,5m gerespecteerd te worden. Een masker moet in ieder geval opgezet worden als mensen elkaar passeren, zeker op minder dan 1,5m.

     

    Gelijkrichter defect in zinkhallen, en gevolgen voor de productie en AIP

    We vragen hoe het komt dat dit defect zich kon voordoen, terwijl werknemers reeds waarschuwden dat er een probleem was.

     

    De directie antwoordt dat er zowel problemen waren met vervuilde olie (en water in de olie), als met de stappenteller. Er werd een voorlopige oplossing ingesteld (vastleggen van stap 9), en er werd een ontwateringstoestel ingebracht.

     

    We vragen of dit het gevolg is van onvoldoende investeringen. We vragen ook wat de gevolgen zijn voor de AIP.

     

    De directie antwoordt dat de stillegging een reactie was op een routineonderzoek, dat slechte resultaten aangaf. Ze zal de gevolgen voor de AIP onderzoeken.

     

    Berekening AIP en mandaat van de directie i.v.m. verhoging van plafondbedrag:

    De directie verduidelijkt dat er nog geen mandaat is. Ze zegt dat een totaalpakket voorgelegd zal worden, waarbij maximumbedrag en AIP-concept zelf verbonden zullen zijn.

     

    We wijzen er op dat het de bedoeling was om de bespreking rond het verhogen van het plafondbedrag, los van de jaarlijkse invulling van de AIP-doelen te doen. Dit was zo afgesproken, omdat de ervaringen van de voorbije jaren hebben geleerd dat we altijd in tijdsnood kwamen om hierover te praten.

     

    De directie herhaalt dat ze bereid is om de bespreking rond de verhoging van het maximum bedrag ernstig te voeren. Ze is bereid stappen te zetten. Er is een engagement om dit wel mee te nemen in de besprekingen. Maar ze heeft nog wat meer tijd nodig.

     

    Leeftijdspyramide, arbeiders in regie, bezetting onderhoud

    De directie geeft uitleg over het aantal (en de evolutie ervan) van het aantal onderaannemers die in regie (=per uur) werken in het onderhoud. Het gaat om een dalend aantal (van 18 zullen dat er 14 worden). Ze vindt de inzet van de onderaannemers noodzakelijk, omdat dit bepaalde voordelen biedt (verschuiven tussen de diensten, zieke die onmiddellijk vervangen kan worden,…).

     

    We vinden dat er nog steeds teveel functies aan onderaannemers gegeven worden. Voor ons zijn er meerdere redenen om het aantal onderaannemers te verminderen, ten voordele van contracten Nyrstar: dit verlicht de weekdienst van de stielmannen, het past in het kader van leeftijdsbewust werken, en contractorwerknemers komen en gaan ook wat het moeilijker maakt hen in te schakelen in de weekdienst,…

     

    Project verkoopbare gips

    De directie vertelt dat de labo testen in verband met het vochtgehalte nog steeds lopen.

     

    Turbine 4 in de centrale

    We hebben de vraag gesteld wat de invloed van de beslissing over turbine 4 heeft op de toekenning van CO2-uitstootrechten. We vragen ook of er niet meer stoom afgeblazen zal worden. We benadrukken ook dat er ongerustheid is in de centrale naar aanleiding van turbine 4.

     

    Volgens de directie zijn er geen gevolgen voor de toekenning van CO2-uitstootrechten. Er komt een bijkomende bijeenkomst over dit onderwerp. De directie wijst er op dat het om een grote investering gaat om turbine 4 te laten blijven draaien.

    14-09-2020 om 12:15 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    12-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORT VERSLAG VERGADERING SYNDICALE DELEGATIE 11 AUGUSTUS 2020

    Kort verslag syndicale delegatie van 11 Augustus 2020


    Vacatures

    Elektromekaniekers:

    Er is nog een openstaande vacature met nog 1 kandidaat, met wie een gesprek gepland wordt.

    Bijkomend komt hier nog een extra vacature vanwege het vertrek van een collega.

    Teamleader Logerij:

    Zowel deze vacature als die voor de lead-operator zijn ingevuld. De timing wordt nog bekeken.

     

    Terugwerkende kracht 1e man Hamons

    Er werden door de dienstleiding 14 namen (inbegrepen de huidige rechthebbenden) doorgegeven van personen die deze functie door de jaren heen mogelijk zouden uitgeoefend hebben. Er zijn dus bijkomend 10 mensen bekeken, waarbij blijkt dat 8 van deze 10 recht hebben op terugwerkende kracht. Van de andere 2 zijn er geen uren teruggevonden dat ze deze functie effectief hebben uitgeoefend. Voor deze 8 mensen is de terugwerkende kracht al berekend. Dit wordt uitbetaald met de afrekening van de maand augustus. Als er nog mensen zijn die deze functie hebben uitgeoefend maar die over het hoofd gezien zijn dienen ze zich te melden.

     

    Reserve LO logerij: loongroep en terugwerkende kracht

    Door de verloven van de betrokken leidinggevenden is hierover door de leiding nog niet volledig overlegd kunnen worden. Meer nieuws volgt op een later tijdstip.

     

    Aanpassen niet-geïndexeerde tussenkomsten

    We vroegen om de niet-geïndexeerde tussenkomst bij langdurige ziekte toch aan te passen.

     

    Dit is volgens de personeelsdienst materie die we moeten meenemen naar de tweejaarlijkse IPA loononderhandelingen. Deze worden dus nu niet aangepast.

     

    Corona aanmoedigingspremie - consumptiecheque

    De vrijstellingsvoorwaarden voor de sociale zekerheid zijn ondertussen duidelijk. De RSZ zegt dat het mogelijk is deze te geven tot 31/12/20. De fiscale vrijstellingsvoorwaarden moeten nog in het staatsblad komen.

     

    Bespreking Fietsleaseplan

    Fietsleaseplan: bij verlies van een fietssleutel mag men er een laten bijmaken. Dit mag zowel bij de fietsenmaker als bij een slotenmaker. Er dient hier geen aangifte van gedaan te worden bij de politie. Let wel dat er steeds een franchise geldt van 50 euro bij het laten bijmaken van een sleutel.

    Op onze vraag om tabellen uit te hangen met de fietsvergoeding per kilometer heeft de personeelsdienst uiteindelijk beslist om dit niet te doen. Dit omwille van het verschil in berekeningswijze tussen arbeiders, bedienden en kaders. Als mensen vragen hebben over hun fietsvergoeding mogen ze steeds op de personeelsdienst passeren bij Michel.

     

    Arbeidsongeval Zinkhallen – verzekeringsarts

    De directie zegt ons contact te hebben gehad met de arbeidsongevallenverzekering. Deze hebben een commissie van medici die zulke dossiers bespreken. Deze commissie heeft beslist dat de samenwerking met de controlerende geneesheer van de verzekering kan verder lopen.

    De directie vermeldt ook dat ze gesproken heeft met een ander indirect slachtoffer van het zware ongeval. Deze man is twee keer bij de controlerend geneesheer. Hij zou hier wel positief over zijn.

     

    Naar onze mening ontwaard een positief verhaal bij de ene niet het negatieve verhaal bij de andere. We vragen aan de directie te overwegen of ze nog verder wil gaan met de huidige verzekering.

     

    Verdere tewerkstelling werknemer met mogelijke medische beperking

    We hebben ervoor gepleit dat een arbeider die mogelijks in de toekomst een medische beperking kan ontwikkelen, toch in het bedrijf tewerkgesteld blijft. Op dit moment is er geen bevestigde medische beperking. Mocht die er komen, dienen dan aangepaste opties gezocht te worden.

     

    De directie legt uit dat vanaf de aanwerving geweten was dat het omwille van (toekomstige) medische redenen, niet om een blijvende tewerkstelling zou gaan. Ze onderzoekt welk standpunt ze zal innemen in dit verband.

     

    Retroactiviteit bedrijfsverlaters

    De mensen zijn ongerust te horen dat ze na ontslag geen recht meer zouden hebben op terugwerkende kracht. We vragen hoe een dading de wet op loonbescherming kan omzeilen.  Volgens ons kan het toch niet zijn dat een individuele overeenkomst een collectieve wet omzeilt.

     

    Volgens de directie is zo’n dading een juridisch sluitend akkoord tussen 2 partijen over hoe een contract te laten eindigen.  En dus ook waar eenieders verantwoordelijkheid ophoudt.

     

    Helper stielman

    De werkgeversdelegatie heeft geen mandaat om hierover een afspraak te maken.

    We zullen dit punt bespreken met de leiding van de werkgeversdelegatie.

     

    Klachten keuken

    We hebben klachten overgebracht i.v.m. hoeveelheid en kwaliteit van het eten in de late post.

     

    De directie zal dit punt opnemen met de keuken.

     

    Wat als iemand in een ploeg Corona krijgt?

    De directie stelt dat contact tracing zijn werk moet doen. Men kan ook naar de eigen dokter of bedrijfsarts gaan om te horen wat best gebeurt. In ieder geval dienen beschermingsmiddelen gebruikt te worden, en de afstandsregels gerespecteerd te worden.

     

    Doorgroei logerij reserve leadoperator

    We halen het probleem aan van een arbeider die nog steeds niet het bijhorende loon voor reserve leadoperator ontvangt.

     

    De directie antwoordt dat bekeken wordt of er in die ploeg behoefte is aan een bijkomende leadoperator. Ze zal dit navragen bij de verantwoordelijke hiervoor.


    12-08-2020 om 10:09 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    01-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORT VERSLAG EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD 16 JULI 2020

    Kort verslag Europese ondernemingsraad 16 juli 2020

     

    Fumer

    Het management stelt dat de goethietbekkens in Balen nog tot 2032 meekunnen. Men heeft een studie gedaan om te bepalen welke technologieën mogelijk zijn om goethiet en gips te verwerken zodat de hoeveelheid afval sterk kan verminderen. Tegelijk dient het bedrijf ermee rekening te houden met de EU doelstelling om tegen 2050 CO2 neutraal te zijn, wetende dat nieuwe installaties veel langer zullen produceren dan tot 2050.

     

    Er zijn meerdere methoden die werken op basis van steenkool, waardoor uitstoot tot meerdere 100.000 ton CO2 veroorzaakt zou worden. Een tweede soort technologie is gebaseerd op plasmatechnieken. Hier is de energiebron geen steenkool, maar elektriciteit. De energiebron veroorzaakt geen plaatselijke uitstoot op de site, maar eventueel wel bij de elektriciteitsproducenten, wanneer de productie niet afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Er blijft wel een plaatselijke uitstoot ten gevolge van koolstof (vb. uit steenkool) als reductiemiddel. Deze bedraagt nog steeds tot ongeveer een kwart van bovengenoemde hoeveelheden. Op onze vraag om een ander reductieprocedé toe te passen (groene waterstof, in onderzoek door Zweedse-Finse staalproducent), antwoordt het management dat dit nog niet direct voor nu is.

     

    Na onderzoek van 6 pistes, en omwille van hoge investeringskosten, besluit het management dat, uitgaande vanuit de huidige uitgangspunten, geen enkel scenario (voldoende) waarde creëert. Daarom komt er nu geen investering, en schuift het project rond de fumer/plasmaoven door tot later.

     

    Ondertussen dient echter wel een project rond gips gerealiseerd te worden, om de levensduur van de goethietbekkens met meerdere jaren te kunnen verlengen. Ook mikt men er op om deze bekkens nog enkele meters hoger te maken. Op deze manier wordt er tijd gewonnen. Tegelijk kan men zo een kans geven aan opkomende technologieën, zoals eventueel waterstoftechnologie, om de fuming/plasma technologie te verbeteren. Het betekent dat men zuiver gips, verkoopbaar aan de constructiesector, met behulp van reactoren en persfilters op de logerij zal produceren. Verder focust men op belangrijke investeringen om de toestand van de fabrieken te verbeteren (inbegrepen beton- en staalconstructies).

     

    Duurzaamheid

    De verantwoordelijke benadrukt dat er binnen Nyrstar een verschuiving optreedt van “milieu” naar “duurzaamheid”. Dit omvat meerdere aspecten, inbegrepen milieu, maar ook klimaat, mensenrechten, en goed beheer. Er is reden om rond duurzaamheid bekommerd te zijn, gezien meerdere parameters niet in de goede richting evolueren: milieu-incidenten, zoetwater gebruik vooral van mijnen, maar ook metaalverwerking, energie-intensiteit. De uitstoot van energieleveranciers is in Trafigura door de opname van Nyrstar meer dan vertienvoudigd, gezien de sterk energie-intensieve activiteiten van Nyrstar. Men wil in 2020 verder gaan met het rapporteren van uitstoot, zoals van de uitstoot in de toeleveringsketen van Nyrstar. Men wil ook een doelstelling formuleren rond vermindering van broeikasgasemissies.

     

    Veiligheid en corona

    Het management ziet een stijgende onveiligheidstendens, met veel incidenten aan handen en vingers. Tegelijk erkent ze ten volle het belang van belangrijke investeringen dit en volgend jaar om beton- en staalstructuren te vernieuwen. Testen met ultrasoon apparatuur worden overwogen.

     

    Wat Corona betreft, is de toestand in Tennessee en Clarksville zorgwekkend, met verder stijgende Corona-besmettingen. De toestand in de Australische zetels is OK. In Europa is er helaas weer een toename van het aantal besmettingen.

     

    Financiële resultaten

    Nyrstar leverde een in verhouding belangrijke bijdrage aan de brutowinst van Trafigura, maar haar EBITDA (Earnings Before Intrests, Taxes, Depreciations and amortisations – Inkomsten voor intresten, belastingen, waardeverminderingen en Afschrijvingen) wordt meer dan besteed aan investeringen, financiering en afschrijvingen. Uiteindelijk eindigt Nyrstar met verliescijfers.

    Trafigura daarentegen floreert  meer dan vorige jaren, met veel winst uit trading.

     

    De vooruitzichten voor het vierde kwartaal liggen moeilijk. Men verwacht wel stijgende metaal prijzen voor 2021 en 2022.

     

    Wat Port Pirie betreft, deze draait goed. Ze doet waarvoor ze ontworpen is. Er komt nog een onderhoudsstop in september. De financiële opbrengst is afhankelijk van wat soort voeding erin gestoken wordt. Ze kan alleszins materialen vanuit Hobart en Budel verwerken.


    01-08-2020 om 17:34 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    27-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORT VERSLAG ONDERNEMINGSRAAD

    Kort verslag ondernemingsraad 27 juli 2020

     

     

    Coronacrisis

    De directie heeft reeds enkele beslissingen genomen van verstrengde maatregelen, zoals het verplicht dragen van een masker tijdens de veilige startmeetings, en tijdens vergaderingen. Op dit moment is ook iemand in tijdelijke werkloosheid geplaatst, omdat hij, zelfs met een negatieve test, uit een rode zone terug uit vakantie gekomen is. Voor verdere maatregelen, zoals bijvoorbeeld thuiswerk, wacht ze de beslissingen van de veiligheidsraad van 27 juli af. Wanneer die er zijn, zal ze zich beraden welke bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn.

     

    Waardering en tegemoetkoming inzet in moeilijke Corona tijden

    We hebben gevraagd wat de situatie is in verband met de mogelijkheid een premie te geven op basis van de wettelijke mogelijkheid om maximaal 300 € belastingvrij toe te kennen.

     

    De directie antwoordt dat er nog steeds geen regeling in het Staatsblad verschenen is. Ze wacht dus af of dit wel het geval is, waarna een bespreking komt voor een akkoord hierover.

     

    Toestand en toekomst fuming in Nyrstar

    Het topmanagement heeft de studiefase (voorlopig) afgesloten met het besluit dat het project van de fuming uitgesteld wordt tot rond 2025, gezien er op dit moment, en in de huidige omstandigheden, geen business-case is voor deze investering. Wel onderzoekt men een snelle realisatie van een project om gips in een verkoopbare vorm aan te kunnen bieden. Dit moet meehelpen de afvalputten een langere levensduur te geven. Wat de Nyrstar-fumer in Hoyanger betreft, onderzoekt men verschillende opties.

    We hebben onze ongerustheid geuit dat er een drastische beleidswijziging bij Trafigura en Nyrstar rond fuming te merken valt. We pleiten sterk om wat nu nog afval is, binnen België en Europa zelf te verwerken, in plaats van dit te verkopen aan verre landen, en om dit tevens te doen zonder uitstoot van broeikasgassen.

     

    Berekening AIP:

    Aparte vergadering:

    • Er zijn besprekingen gestart in verband met een eventuele verhoging van het plafond van de AIP. Daarbij stelt de directie voor om met eenvoudiger doelen te werken voor veiligheid (en milieu), maar ook om een bijkomend doel te stellen voor de productie.

    • Wij willen alleszins dat het trimestrieel vastklikken van AIP-resultaten en de jaarrecuperatie onaangeroerd blijven. Wij stellen ook voor om de methode van de “stretch-doelen” (extra doel verbonden aan een deel van de AIP-premie) ook te vereenvoudigen, en een gelijkaardige methode van de productiedoelen toe te passen op veiligheid en milieu.

    • De resultaten voor april-juni werden ondertussen gepubliceerd. Het gaat om 484 €. De som van de twee eerste trimesters is dus 907 €.

    Ondernemingsraad:

    • Op de OR deelt de directie mee dat ze nog geen mandaat heeft gekregen voor het verhogen van het maximumbedrag van de AIP. 

    Sociale verkiezingen

    De data voor de sociale verkiezingen werden vastgelegd op 25 en 26 november 2020.

     

    Evaluatie opstart fietsleasing

    De directie stuurt de gegevens met de actuele aantallen van de instappers na. Ze merkt op dat er zich geen problemen voordoen, behalve bij bepaalde leveringen, die vertraging oplopen.

     

    Asset, elektromekaniekers en elektriciens, leeftijdspyramide, onderaannemers, aanwervingen

    We benadrukken het belang dat de directie zich houdt aan de belofte eind augustus met concrete gegevens te komen over het aantal onderhoudsonderaannemers die in regie werken.

     

    Zinkpoeders, stand van zaken problemen

    De directie erkent dat er nog enkele problemen zijn, maar dat de productie nu reeds in staat is om (deels) ook aan Auby te leveren. Ze heeft de productie zelfs tijdelijk moeten stilleggen, omdat er nog zinkpoeders van Everzinc contractueel afgenomen dienen te worden.

     

    Centrale turbine 4

    We vragen welke gevolgen de beslissing van de directie i.v.m. turbine 4 heeft voor de toekenning van extra emissierechten ten gevolge van vermeden emissies.

     

    De directie antwoordt dit de volgende keer te zullen beantwoorden.


    27-07-2020 om 13:40 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    29-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONDERNEMINGSRAAD JUNI 2020

    Kort verslag ondernemingsraad 29 juni 2020

     

    Coronacrisis

    De directie benadrukt dat ze het belangrijk vindt dat de Corona-regels behouden en gerespecteerd blijven.  Het gaat om het respect voor 1,5 m afstand, blijvende desinfectietoestellen, masker (tyvek niet meer), extra reiniging oppervlakten, informatie via mails, bedrijfsvideo, veilige start vergaderingen,…

     

    Waardering en tegemoetkoming inzet in moeilijke Corona tijden

    We hebben gevraagd om een premie te geven op basis van de wettelijke mogelijkheid om maximaal 300 € belastingvrij toe te kennen.

     

    De directie is positief en open om iets te doen. Ze wacht echter eerst af wat de uiteindelijke wettelijke bepalingen errond zullen worden. Ze antwoordt daarna.

     

    Evaluatie opstart fietsleasing

    Het fietsleaseplan kent een sterke start, met meer dan 50 effectieve bestellingen op minder dan een maand tijd. Het aandeel van de speed-pedelec is aanzienlijk, met meer dan 20 bestellingen. De lease-dienstverlening verloopt vlot. De wachttijd bij bestellingen varieert sterk en duurt soms lang.

     

    Berekening AIP

    • De besprekingen in verband met een eventuele verhoging van het plafond van de AIP start deze week (2/6).

    • De resultaten voor januari-maart werden ondertussen gepubliceerd. Het gaat om 423 €.

     

    Halfjaarresultaten Nyrstar en Trafigura

    We vragen om de resultaten te kennen van de metaalsectie van Trafigura, waartoe Nyrstar behoort.

     

    De halfjaarresultaten van Trafigura als geheel zijn in het voorbije jaarhelft (oktober 2019 tot en met maart 2020), buiten de omzet die door lagere prijzen daalde, op alle vlak gestegen. Dit geldt zowel voor EBITDA (2,411 miljard $, inkomsten voor intresten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen), als voor brutowinst (3,126 miljard $) en nettowinst. Ook Nyrstar leverde een bijdrage: ze realiseerde 370 miljoen $ brutowinst (12% van het totaal van Trafigura), echter slechts 72 miljoen $ EBITDA (3% van het totaal). Ze heeft geen weet van resultaten van de metaalsectie apart.

     

    Onderzoek fumer

    Er is geen verder nieuws over het onderzoek naar een fumer. Er zal wel een belangrijke topvergadering hierover doorgaan op 9 juli. Na deze datum gaat op 15 en 16 juli een EOR (Europese Ondernemingsraad) door, waar mogelijks meer informatie hierover gegeven kan worden.

     

    Betalingen

    De directie wil het gesprek over de kilometervergoeding (onvolledige informatieverstrekking) en maaltijdcheques (betalen tot 2 cijfers achter de komma per cheque) op een syndicale vergadering bespreken.

     

    Asset, elektromekaniekers en elektriciens, leeftijdspyramide, onderaannemers, aanwervingen

    De directie legt gegevens voor over de leeftijdsstructuur van de stielmannen in Balen en Overpelt. Hieruit blijkt dat in Balen 10 elektromekaniekers 55 jaar of ouder zijn, terwijl 4 elektriciens ouder zijn dan 50 jaar, met één elektricien van 55 jaar. In Overpelt zijn er zes elektromekaniekers vanaf 55 jaar, van wie de oudste 61 jaar is. Er is ook een elektricien van 52 jaar. De directie ziet dat er tijdig maatregelen genomen moeten worden. Er komt sowieso een vervanger voor de 61-jarige stielman. Er wordt ook bekeken wat men gaat doen voor de andere oudere stielmannen. Ze wijst er op dat Balen reeds meer verjongd werd dan Overpelt.

     

    We zeggen dat ook Balen veel oudere werknemers heeft. Bovendien willen we ook informatie over de hoeveelheid jobs die door onderaannemers gedaan worden.

     

    De directie antwoordt dat er nog informatie komt hierover.

     

    Centrale turbine 4

    We vragen waarom men niet investeert in de meest energie-efficiënte turbine 4, vergeleken met de investeringen die men wel wil doen in de minder efficiënte turbine 5. We vragen ook wat dit betekent naar de verkregen emissierechten voor vermeden uitstoot. Zijn deze mee opgenomen in de gemaakte berekeningen?

     

    De directie antwoordt dat hun onderzoek uitwees dat de verhouding tussen opbrengsten en kosten beter uitviel voor turbine 5. Bovendien dient men voor turbine 4 een veel grotere investering te doen. Wat de emissierechten voor vermeden uitstoot betreft, zal de directie navraag doen.


    29-06-2020 om 18:16 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    25-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Kort verslag ondernemingsraad 25 mei 2020

     

    Coronacrisis

    • We dringen aan de wet na te leven wat betreft het thuiswerk, en om de berichten in verband met stopzetten van thuiswerk in die zin te veranderen. Het kan niet zijn dat buitenlandse Nyrstar-richtlijnen tegen de Belgische wet ingaan.

      De directie zal een nieuwe nota versturen.

    • De toestand van de maskers blijft zorgen baren, maar voorlopig komen we toe, indien er zorgzaam omgesprongen wordt met de maskers.

    • Er komt terug een Corona overleg volgende week, na de bijeenkomst van de federale veiligheidsraad.

     

    Fietsleasing

    • Er is nog geen nieuws over onze vraag om de periode van 6 maanden voor een contract verbroken is (bijvoorbeeld bij langdurige ziekte) te verlengen tot 12 maanden. Het bedrijf is in principe akkoord dit te doen, als het juridisch mag. Dat laatste gaat ze nu na.

    • Mensen die het wensen kunnen informatie krijgen wanneer iets uit de voorwaarden niet duidelijk zou zijn. Dat zal individueel of in kleinere groepen gebeuren.

     

    Waardering en tegemoetkoming inzet in moeilijke Corona tijden

    De directie heeft geen mandaat hiertoe.

    We hebben gevraagd creatief te onderzoeken wat eventueel wel mogelijk is.

     

    Berekening AIP

    • Besprekingen in verband met een eventuele verhoging van het plafond, zullen voor de zomer starten.

    • De resultaten voor januari-maart worden eind van de week meegedeeld.

     

    Onderzoek fumer

    Er loopt tot augustus/september een voorafgaande haalbaarheidsstudie, om duidelijker en scherper te maken wat er juist nodig is, en wat het meer in detail zou kosten. De optie voor een installatie op steenkool blijft alleszins verlaten.

     

    Stand van zaken brownfields Nyrstar

    Het convenant met OVAM is afgesloten, maar verdere sanering blijft nodig. Het bedrijf wil zowat alle gebouwen en gronden in eigen beheer houden.

     

    Betalingen

    • We vragen het bedrag van de km vergoeding (extra km) juist op te nemen in de lijst van bedragen. Nu staat er een te laag bedrag.

    • We vragen de maaltijdcheques op 2 cijfers na de komma op de elektronische kaart te zetten.

    De directie kijkt dit na.

     

    Asset, elektromekaniekers en elektriciens, leeftijdspyramide, onderaannemers, aanwervingen

    We maken aan de directie duidelijk dat er volgens ons meer stielmannen aangeworven dienen te worden, gezien de veroudering van een belangrijk deel van de stielmannen, en gezien er nog steeds veel onderaannemers werken. Er komen en zijn ook nieuwe investeringen, die nadien meer onderhoud noodzakelijk maken. Dit helpt ook om de weekdiensten te verlichten. We vragen om ons gedetailleerde informatie te verschaffen over de huidige stand van de leeftijdspyramide en het aantal onderaannemers die als feitelijke vaste werknemers tewerkgesteld zijn. Daarover vragen we dan overleg aan.

    De directie zal proberen tegen de volgende ondernemingsraad van einde juni, of ten laatste die van juli, de gevraagde gegevens te verzamelen.

     

    Toestand zinkpoeders

    In Balen produceert men genoeg voor Balen zelf, maar nog niet (volledig) voor Auby. Er worden nog oplossingen gezocht voor enkele problemen, waaronder vooral de slurrypomp.

     

    Centrale turbine 4

    Op de jaarvergadering hebben we aangedrongen om de berekening van de business-case van turbine 4 te herdoen, onder andere omwille van de mogelijke piste dat de verkregen uitstootrechten voor vermeden uitstoot, niet langer toegekend zou kunnen worden vanuit het komende Europese beleid voor de markt van verhandelbare uitstootrechten. We begrijpen niet dat een bedrijf dat energie-efficiëntie hoog in het vaandel beweert te dragen, turbine 4 laat vallen voor een minder energie-efficiënte turbine 5.

    De directie bezorgt ons nog de gegevens hoe men tot haar besluit gekomen is.


    25-05-2020 om 14:55 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    13-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORT VERSLAG FIETSLEASEPLAN 20200513

    Fietsleaseplan: kort verslag 13/5/2020

     


    Opstart fietsleaseplan.

    Het is de bedoeling dat het fietsleaseplan van start gaat op 1 juni 2020.

     

    Enkele bijkomende elementen uit de besprekingen van vandaag

     

    De financiële bijdrage van de arbeider

    • Een elektrische fiets van ongeveer 2900 € zou een fietsleasebetaling van het bedrijf aan KBC inhouden van ongeveer 100 € per maand, of ongeveer 1200 € per jaar. Rekening houdend met kosten en met de sociale bijdragen, zou 1200 € betekenen dat een arbeider hiervan 825 € per jaar zou betalen, of 68,75 € voor elk van de 12 maanden (de concrete betalingsmodaliteiten worden nog bevestigd).

    • Netto betekent dit dat een lager bedrag nodig is, afhankelijk van de gemiddelde belastingvoet van een arbeider. In het geval iemand netto 50% overhoudt van zijn bruto loon (na aftrek sociale zekerheidsbijdragen van de arbeider zelf, en zijn belastingen), zou dit een netto betaling van ongeveer 35 € per maand betekenen.

    • Tegelijk is er een invloed op het vakantiegeld: omdat de afhouding bij de arbeider gebeurt op brutoloon, vermindert de brutobasis waarop het vakantiegeld berekend wordt.

    • Er kunnen ook gevolgen zijn voor sociale uitkeringen. Bijvoorbeeld de pensioenberekening, wat afhankelijk is van de hoogte van de jaarinkomens van de arbeider.

    • De arbeider dient ook ermee rekening te houden dat hij in principe instaat voor de verbrekingskosten, indien om welke reden dan ook, het fietsleasecontract binnen de drie jaren verbroken zou worden (zie ook verder).

    • Anderzijds is er een hogere fietsvergoeding in het woon-werk verkeer, dan de vergoeding voor woon-werk verkeer met de auto.

    • Er zijn ook lagere kosten per km met de fiets dan de kost per km met de auto.

    • Ook zijn verzekering, pechverhelping en jaarlijks onderhoud inbegrepen in de fietsleaseprijs – iets wat zonder fietsleaseplan bovenop de kosten van een fiets zou komen.

       

      Instapmomenten in het leasecontract

      Enige tijd geleden stelde de directie dat er twee instapmomenten zouden zijn (mei en november). Dat is nu veranderd. Een arbeider kan op elk moment instappen in een leasecontract.

       

      De verbrekingsvergoeding bij vroegtijdig stopzetten van het leasecontract

      In principe dient de arbeider in alle gevallen van een vroegtijdige stopzetting van het leasecontract, zelf te betalen voor de gevolgen.

       

      Hij heeft de keuze tussen twee mogelijkheden:

    1. Ofwel neemt hij de fiets over aan de boekwaarde van de fiets, vermeerderd met 15 % erbovenop als verbrekingsvergoeding.

    2. Ofwel neemt hij de fiets niet over. Dan betaalt hij een verbrekingskost (het verschil tussen A en de verkoopprijs van de fiets die hij niet meer wil).

       

      We hebben aangedrongen om als bedrijf tussen te komen in de verbrekingsvergoeding wanneer het gaat om gebeurtenissen buiten de wil om van de arbeider. Uit het gesprek dat daarop volgde, kwamen volgende punten naar voor:

    • Bij een herstructurering dient er steeds een sociaal plan opgemaakt te worden. De vraag rond de behandeling van de verbrekingskosten voor arbeiders die het bedrijf verlaten, is een mogelijk onderwerp in de besprekingen voor een sociaal plan.

    • Bij een arbeidsongeval of beroepsziekte wil het bedrijf haar verantwoordelijkheid opnemen. Ze wil dit concreet bekijken, rekening houdend met elementen zoals bijvoorbeeld resterende tijd van het leasecontract, interesse en mogelijkheid om de fiets over te nemen, …

    • Bij langdurige ziekte wil ze uitzonderlijk ook bekijken wat mogelijk is. In de regel echter is de betrokken arbeider zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van een verbreking.

    • De periode van automatische verbreking (bij de twee vorige gevallen): we hebben gevraagd dit te verlengen tot 12 maanden (in plaats van 6 maanden). De directie bekijkt dit punt nog tegen maandag 18 mei, en zal dan antwoord geven.

    • Bij overlijden wil de directie de verbreking op dezelfde manier bekijken als bij een arbeidsongeval of beroepsziekte.

    • In alle andere gevallen betaalt de arbeider volledig zelf de verbrekingskosten.


    13-05-2020 om 16:54 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    11-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORT VERSLAG SYNDICALE DELEGATIE

    Kort verslag syndicale delegatie van 23 April 2020

     


    Vacatures

     

    Elektriciens:

    Er is 1 openstaande vacature. Er zijn op dit moment geen kandidaten.

    Elektromekaniekers:

    Van de 3 vacatures is er 1 ingevuld in de Logerij. Er zijn dus nog 2 openstaande vacatures, 1 ter vervanging van een vertrokken medewerker en 1 voorafname.

    Logerij:

    Er is een operator gestart in ploeg B.

    Zinkhallen:

    Voor de vacature reserve controleur zijn er 5 kandidaten.

    Ertsenplein:

    Een operator van de Roosterij zal de vacature op het Ertsenplein invullen. Voor de vrijkomende plaats als operator op de Roosterij is er ook al iemand gevonden.


    Interne Brandweer:

    Er wordt feedback gegeven aan de kandidaten.

     

    Functiebeschrijvingen Zinkpoeders en Logerij

    De vakbonden hebben de opmerkingen verzameld en zullen deze zo snel mogelijk verwerken.

     

    Terugwerkende kracht 1e man Hamons

    De leiding zegt klaar te zijn met de berekeningen. Ze wil de betrokkenen individueel zien en uitleg verschaffen. Ze zal de mensen ook vragen of ze dit bedrag in een keer willen uitbetaald krijgen, dan wel gespreid over 2 jaren. In principe kan dit mee betaald worden met de afrekening van de maand april, betaling begin mei.

    We vragen of er rekening gehouden is met de regeling rond loonbehoud berekening, rekening houdend met loongroep 8 vanaf de begindatum? Mensen kunnen al recht hebben op loonbehoud loongroep 6 in plaats van loongroep 5 als ze 1/3e van hun tijd in loongroep 8 gewerkt hebben?

    Waar er loongroep 6 was is er al bijgepunt tot loongroep 8, en de huidige aanpassing is met alle loonsverhogingen tot op heden, ook als die toenmalig nog niet golden. Deze terugwerkende kracht wil het bedrijf betalen voor alle getroffen werknemers die nu nog in dienst zijn. Dus niet voor de mensen die de voorbije 10 jaar het fabriek reeds verlaten hebben en die al die jaren te weinig betaald zijn geweest?

    Deze mensen hebben bij hun vertrek een dading getekend dat financieel alles geregeld was, juridisch houdt de aansprakelijkheid van Nyrstar dan ook op. We zouden dit een gevaarlijk precedent vinden dat mensen niet krijgen waar ze recht op hebben. We zullen ons hierover beraden.

     

    Reserve LO logerij: loongroep en terugwerkende kracht

    De leiding wil door differentiatie in de loongroep voor het kennen van 1 (8U), 2 (8V) of 3 (9U) van de deelfuncties van de functie leadoperator een stimulans inbouwen voor het aanleren van meerdere deelfuncties. Dit zou volgens hen op vraag zijn van de reserve lead operatoren zelf.

    We herinneren de leiding eraan dat we op de SD van oktober 2019 de loongroep 9U hadden afgesproken. We begrijpen dan ook niet dat de leiding nu een stimulans wil inbouwen met als maximum 9U en niet met 9U als gemiddelde.

    Volgens de leiding zou er voor 80% - 90% van de medewerkers hierin geen probleem zijn, aangezien zij reeds alle 3  de deelfuncties uitoefenen en zij dus niets zouden verliezen. Laat ons een oplossing zoeken voor de 10% die wel nadeel ondervinden.

    Voor de terugwerkende kracht beschouwt de leiding december 2018 als vertrekpunt.

    Voor de Lead Operatoren werd de datum mei 2015 genomen voor de loongroep 9V en december 2018 voor de premie DDTL. Mei 2015 moet in onze ogen dus ook voor de hele groep gelden als het gaat over de terugwerkende kracht op het betalen van de hogere loongroep.

    Volgens de leiding is dit onlogisch, aangezien de wegingsvraag pas gesteld werd in december 2018.

    We antwoorden dat deze regeling inderdaad onlogisch was, maar dat dit een voorstel was van directiezijde uit. We vinden het dan ook logisch dat de reserve LO’s consequent dezelfde onlogische regeling krijgen.

     

    Effectief logerij A-ploeg

    Volgens de leiding is er in deze ploeg geen structureel bezettingsprobleem. Er is 1 zieke die begin mei het werk terug zal hervatten. HR is bezig met het zoeken van 2 zomermedewerkers voor de logerij. Wel zou door een nieuwe deeltijder deze ploeg op -0.20 zitten. Maar zou een andere deeltijder (de teamleider) vervangen zijn door een voltijdse kracht.

     

    Invulling klein onderhoud logerij

    De leiding heeft een oplijsting gemaakt wat klein onderhoud juist inhoudt op de logerij voor de operatoren. We vragen ook voor de Lead Operatoren een oplijsting te maken. De leiding zegt ons deze op de volgende SD te bezorgen.

     

    Interims per cyclus betalen

    Interim arbeiders in het 4-ploegensysteem hebben geen nette weken om hun loonbrief op te baseren. Zou het mogelijk zijn deze info per cyclus te geven?

    Volgens de leiding is de huidige procedure dat de teamleaders doorgeven welke dagen de interim arbeiders gewerkt hebben. Dit wordt verwerkt door HR en dan wordt er een betalingsopdracht aan de interim bureaus gegeven. Het zou niet praktisch zijn om dit voor de 4 ploegen apart te doen, zeker gezien sommige interim arbeiders al eens wisselen tussen ploegen onderling.

     

    Aanpassen niet-geïndexeerde tussenkomsten heelkundig ingrijpen en ziekte

    We vragen de niet-geïndexeerde tussenkomsten aan te passen. Volgens de leiding is dit reeds gebeurd, ze zullen dit nog eens nakijken.

     

    Fietsleaseplan

    We vragen gedetailleerde tabellen met prijzen en verbrekingsvergoedingen bij vervroegde opzeg. De mensen moeten een duidelijk zicht krijgen op welke risico’s ze aangaan bij het leasen van een fiets.

    De leiding zegt de werkgroep rondt het fietsleaseplan te zullen samenroepen hierover.


    11-05-2020 om 15:01 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    27-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORT VERSLAG OR 27 APRIL

    Kort verslag ondernemingsraad 27 april 2020

     

    Coronacrisis

    We hebben gevraagd om een Nyrstararbeider betaald thuis te laten blijven, wanneer diens partner positief test bij een Coronatest - ook wanneer de arbeider van zijn huisarts geen ziekteverlof krijgt. De directie zal zich hierover beraden.

     

    Fietsleasing

    Na de laatste bijeenkomst zijn er nog vragen die beantwoord moeten worden. De directie heeft ondertussen ook een standpunt bepaald rond de maandelijkse loonafhoudingen. We zullen dit toegestuurd krijgen. Er zal een nieuwe bijeenkomst gepland worden om deze laatste zaken te bespreken. We hebben wel gevraagd ook regelingen te bespreken rond de verbrekingsvergoeding bij vroegtijdige stopzetting van het leasecontract. Zeker nu het crisistijd is, en de werknemers geen slachtoffer mogen worden hiervan. We wijzen er op dat we weet hebben van andere bedrijven waar de directie tussenkomt, afhankelijk van de reden, wanneer een verbreking van het contract onvermijdelijk wordt.

     

    Investeringen in veiligheid naar aanleiding van de voorbije zware ongevallen

    Naar aanleiding van de zware ongevallen hebben we gevraagd om extra budget te voorzien voor de nodige bijkomende veiligheidsmaatregelen. De directie zal het nodige doen voor de veiligheid, en heeft aan het topmanagement van Nyrstar al laten weten dat ze daarvoor extra geld nodig heeft.

     

    Interims, tijdelijke en vaste contracten

    De directie zegt dat ze de zinkhallen tijdens de laatste ronde van omzettingen, verlengingen en stopzetting van contracten in alle afdelingen op een gelijkaardige manier behandeld heeft als de andere afdelingen.

     

    Situatie van de flexibele vormen van elektriciteitsvraag en -prijs

    We hebben gevraagd op welke manieren het bedrijf stroom vermindert, om mee te helpen netspanning of dreigend stroomtekort te ondersteunen. Er zijn meerdere manieren waarop het bedrijf dit doet. De directie houdt rekening met eventuele verloren productie in het behalen van de productiedoelen (zoals voor de AIP).

     

    Toestand van de zinkmarkt

    De directie ziet dat er een daling in de  vraag is, vooral van zamak dan. De zuivere zink wordt sowieso door Trafigura overgekocht. Dit betekent dat wanneer minder zamak geproduceerd wordt door een dalende vraag, er automatisch meer zuivere zink gegoten wordt, die eveneens door Trafigura aangekocht wordt.

    De directie deelt ook mee dat de budgetten van zowel kathodes als van de omsmelting van maart verre van gehaald werden.

     

    Fumer

    Dit project loopt verder in Balen. Men heeft 4 pakketten aan taken gedefinieerd, namelijk de eigenlijke oven (de fumer zelf), de rookgassenbehandeling, de bekkens (wiens levensduur men wil verlengen), en ten slotte een gipsproject. Het hematiet project wordt naar achter geschoven. Francis Terwinghe leidt het project.

     

    AIP en ROCE

    We hebben gevraagd om zowel over de AIP (maximumbedrag vanaf volgende keer) als over de ROCE (waarop de winstdeling berekenen?) zo snel mogelijk bijeen te komen. De directie zegt het volgende toe:

    • Voor de AIP moet ze nog mandaat vragen. Ze zullen ruim op tijd, en zeker voor de vakantie, hierover overleg voeren.

    • Voor de ROCE is een bijeenkomst gepland op woensdag 13 mei (na de jaarvergadering ondernemingsraad).

    We hebben ook gevraagd wat de directie gaat doen naar de AIP toe, gezien de verschillende ongevallen, en waaraan de werknemers geen schuld hebben. De directie zegt dat het boekjaar nog niet voorbij is. Ze wil het wel bekijken.

     

    Bijkomende camera’s op roosterij, spuitput en contractordorp

    De proces ondersteunende camera’s op de roosterij zullen er komen, gezien dit een vraag was vanuit operatoren, en hen helpt in het uitvoeren van hun werk. Wat de bewakingscamera’s betreft op het containerpark, is er één camera gericht op een ingang, en is er één panoramische camera. We hebben gevraagd inzicht te krijgen hoever die beelden van deze laatste camera reiken.

     

    Centrale turbine 4

    We wachten nog op de gegevens die de basis gevormd hebben om te beslissen turbine 4 niet te vernieuwen. Van zo gauw de betrokken leiding weer aanwezig is, zal de directie het hierover hebben met deze leidinggevende, zodat ons de gevraagde informatie opgestuurd kan worden.


    27-04-2020 om 17:12 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    07-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIJEENKOMST FIETSLEASEPLAN

    Fietsleaseplan: kort verslag 7/4/2020


    Vandaag hebben we een uiteenzetting gehad van iemand van KBC over het fietsleaseplan, en van Peter Vanheers over het bedrijfsbeleid.

     

    Hieronder volgen enkele punten. Het gaat om nieuwe punten, of gekende punten die verder verduidelijkt worden.

     

    Er zijn nog geen concrete bedragen van betalingen, omdat Nyrstar zelf nog beslissingen moet nemen over de (mate van) vermindering van het leasebedrag met de patronale bijdragen.

     

    De opmaak van een leasecontract

    • Het maximumbedrag voor een fiets (al dan niet met toebehoren) is 6.000 €.

    • Er is vrije keuze: ook speed pedelecs, maar geen lig- of bakfietsen.

    • Opties en accessoires kunnen meegenomen worden in het leaseplan: 

    • Werknemers kunnen opties nemen. Opties zijn zaken die bij de fiets verbonden blijven. Er zijn verplichte opties, zoals een slot. Er zijn vrijwillige opties, zoals een ander stuur of zadel… Een extra batterij is ook een optie.

    • Werknemers kunnen accessoires nemen. Dit zijn zaken die niet aan de fiets verbonden zijn, maar aan de werknemer. Voorbeelden zijn een fluovest, veiligheidshelm,… Rugzak, schoenen, regenkleding zijn geen accessoires.

    • Verzekering, reisbijstand en onderhoud zitten mee in het contract.

    • Voor een speed pedelec zorgt KBC voor een inschrijvingsbewijs.

    • Er zijn meer dan 350 fietsdealers en zeer veel soorten fietsen beschikbaar.

    • De fietsdealer is verplicht 10% korting te geven. Het mag vrijwillig meer zijn.

    • We krijgen nog tabellen per fietssoort en per prijs, met de bijhorende leasebedragen.

    • Procedure van bestelling:

    • Een werknemer gaat naar een fietsdealer om een fiets te kiezen en bespreekt een offerte. Deze stuurt hij door naar KBC.

    • In Coronatijden beslist elke dealer of hij offertes wil maken en bestellingen aanvaardt.

    • KBC maakt daarmee een leaseofferte dat hij naar de werknemer opstuurt.

    • Bij akkoord ondertekent de werknemer dit.

    • Hij ondertekent ook een exemplaar van het fietsbeleidsdocument van Nyrstar.

    • Beide documenten gaan naar HR, die de leaseofferte mee ondertekent.

    • Dan bestelt KBC de fiets.

    • Bij levering ondertekent de werknemer voor akkoord. Dan start het leasecontract.

       

      De uitvoering van het leasecontract

    • Onderhoud moet elk jaar gebeuren (is niet overdraagbaar naar volgend jaar).

    • Bij een ongeval in eigen fout, of als er geen tegenpartij is, is er een vrijstelling (franchise) van 50 €. Dat is ook het geval bij diefstal.

    • Bij diefstal wordt het contract afgesloten. Indien gewenst, kan een nieuw contract (3 jaar) beginnen.

    • Er is een garantie van twee jaar. Een derde jaar kan, voor een extra prijs (80 €).

    • Batterijen hebben na drie jaar normaal nog ongeveer 70% van hun capaciteit.

    • De verzekering dekt enkel de fiets, niet de fietser. Bij een woon-werk ongeval is de werknemer gedekt door de arbeidsongevallenverzekering.

    • Een werknemer met een speed pedelec dient in zijn familiale verzekering na te gaan of zij dat dekken (voor schade aan derde personen).

    • Bijstand gebeurt 24 op 24 u, 7 dagen op 7. Ze komen enkel naar plaatsen op openbare wegen.

       

      Het beëindigen van het leasecontract

    • Na drie jaren, kiest de werknemer wat hij met de “oude” fiets doet:

    • Ofwel neemt hij ze over aan 20% van de waarde. Dit moet 14 dagen voor het einde van het contract betaald zijn aan KBC.

    • Ofwel levert hij de fiets weer in, inbegrepen alle opties, maar zonder de accessoires.

    • Op dat moment kan hij kiezen om een nieuw leasecontract aan te gaan, of helemaal geen leasecontract meer aan te gaan.

    • Wanneer de werknemer het contract verbreekt, heeft hij volgende keuzes:

    • Hij koopt de fiets over. Dan betaalt hij de openstaande boekwaarde plus 15%.

    • Hij levert de fiets in. Dan betaalt hij de openstaande boekwaarde plus 15%, verminderd met de marktwaarde van de fiets.

    • Wat langdurige zieken betreft, zijn we in bespreking met de directie om een menselijke regeling te treffen.


    07-04-2020 om 00:00 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    03-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONGEVAL ROOSTERIJ

              ACV                                       ABVV                                     3 april 2020

    Opnieuw een zwaar (dubbel) ongeval op de fluo

    Vandaag is er opnieuw een zwaar ongeval geweest, ditmaal op de fluo in Balen. Twee arbeiders zijn door een loopvloer ongeveer 2,5 meter naar beneden gevallen. Daarbij werd een arbeider van FBSS ernstig verwond, en een arbeider van Balen eveneens gewond. De arbeider van FBSS is ondertussen geopereerd. De arbeider van Balen is na verzorging ontslagen uit het ziekenhuis.

    Veiligheidsoverleg met de directie

    We hebben tussen 13u en 20 u besprekingen gehad met de directie.

    We hadden drie uitgangspunten:

    1. Alle ploegen van alle afdelingen moeten geïnformeerd en geraadpleegd worden in verband met de veiligheid

    2. Dat overleg kan best gebeuren wanneer de arbeiders zich er volledig op kunnen concentreren. We denken dat dit best kan gebeuren als ondertussen geen productie gedraaid wordt.

    3. Er moeten doorgedreven externe inspectie komen van de betonnen en andere draagstructuren boven onze hoofden en onder onze voeten.

    Na lange besprekingen en vele schorsingen is het volgende eruit gekomen:

    1. Alle ploegen worden (tot tweemaal toe) geïnformeerd en bevraagd over de veiligheid. De vraag zal gesteld worden welke grote risico’s arbeiders zien, die een dodelijke of zwaar gewonde afloop kunnen kennen.

    2. De productie zal op de roosterij stilgelegd worden tussen 10u (03/04) en 6u (05/04). Daardoor kunnen de arbeiders volledig geconcentreerd op veiligheid overleg plegen met hun leiding.

    3. De directie zegt toe externe inspectie te zoeken en te vragen, met diepgaande methoden om zicht te krijgen op de mogelijke gebreken in draagstructuren.


    03-04-2020 om 20:42 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    31-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORT VERSLAG ONDERNEMINGSRAAD

    Kort verslag ondernemingsraad 30 maart 2020

     

    Coronacrisis

    We vragen wat de situatie is wat mogelijke tijdelijke werkloosheid betreft wegens overmacht of economische redenen.

    De directie antwoordt dat Trafigura alles blijft afnemen van Nyrstar. Doel is het bedrijf draaiende te houden. Er is voorlopig voldoende bevoorrading en afzet, zelfs al sluiten sommige mijnen, en zijn er minder oxides beschikbaar. Ook de concurrenten blijven produceren. De Overheid kan daar wel anders over beslissen, maar daar ziet het er op dit moment niet naar uit. Ook kan de markt zelf problemen veroorzaken, bijvoorbeeld als het bedrijf zijn zwavelzuur niet voldoende verkocht krijgt, of de binnenschepen niet meer varen,….

    We vragen de mensen gerust te stellen, en voorzieningen te treffen voor besprekingen over tijdelijke werkloosheid, zonder onderscheid tussen statuten.

    De directie wil dit niet op voorhand doen, en enkel besprekingen voeren als tijdelijke werkloosheid onafwendbaar wordt.

    We vragen aan de directie waardering te geven voor de extra hinder die arbeiders ondervinden door corona: angst voor besmetting, in bepaalde omstandigheden het dragen van noodzakelijke maar hinderlijke extra bescherming, veel minder voorzieningen vanuit het restaurant,…

    Voor de besprekingen i.v.m. Corona, zie ook het bericht op blog of prikborden.

     

    Ongeval zinkhallen

    We vragen om de vragenlijst van de arbeiders schriftelijk te beantwoorden.

    De directie is hiermee bezig. Ze plant nieuwe toelichtingssessies in de vier ploegen van de hallen om iedereen een update te geven.

     

    Fietsleasing

    De personeelsdirectie zal kortelings een bijeenkomst plannen met iemand van KBC om de details van het fietsleaseplan uit de doeken te doen. Ondertussen bevestigt ze dat het maximumbedrag voor de fietsleasing opgetrokken werd van 5.000 € naar 6.000 €, zodat speed-pedelecs in aanmerking kunnen komen.

     

    Interims, tijdelijke en vaste contracten

    We vragen waarom er zo weinig vaste contracten toegekend werden in meerdere afdelingen. We vragen dit te herbekijken.

    De directie onderzoekt dit. Omzettingen/verlengingen gebeuren op 01/04.

     

    Fumer

    De directie bevestigt dat de studie voor een elektrische fumer in Balen verder gaat. Het zou in fases verlopen, met eerst één elektrische fumer in Balen, gevoed vanuit Balen en/of Budel. Men onderzoekt volgende fases, zoals een tweede fumer, hematietproces, inschakeling van Auby,… Het geheel benodigt een grote investeringssom (270 miljoen), wat op zich reden is om het te faseren. Steenkool wordt niet weerhouden als brandstof, eventueel wel als hulpstof.

    We vragen om eventueel andere hulpstoffen te gebruiken, zoals vb. waterstof.

     

    Winstpotentieel Nyrstar in verhouding tot Trafigura, ROCE en AIP

    De financiële verantwoordelijke legt uit dat Nyrstar werkt met verwerkingslonen  (6% op kosten) voor haar productie, en dat alle risico’s en kansen die te maken hebben met commercialisering, valuta, hedging enz. buiten de productie-eenheden liggen. Dit heeft als gevolg dat Nyrstar Balen/Overpelt een matige winst maakt, juist omdat de risico’s elders liggen.

    We vragen welke afspraken er bestaan tussen Nyrstar en Trafigura. We vrezen dat er via transacties tussen Nyrstar en Trafigura, winstpotentieel kan verschuiven van de ene naar de andere. Op die manier zou zowel winst op groepsniveau kunnen verminderen, als winst op siteniveau steeds laag blijven. We vragen wanneer de besprekingen over de ROCE en AIP starten.

    De directie plant een ROCE-bijeenkomst. De AIP wordt behandeld in een later stadium. Ze is zich bewust van de vakbondsvraag dit voor de zomer te starten.

     

    CRM, Capaciteits Renumeratie Mechanisme

    We vragen of Nyrstar plant hiervan gebruik te maken via stroommodulatie en flexibele productie.

    De directie antwoordt dat dit afhankelijk is hoe het systeem er zal uitzien.

     

    Bijkomende camera’s op roosterij, spuitput en contractordorp

    De directie wil twee procescamera’s plaatsen op de roosterij (ketel, om zicht te krijgen op ontsnappende gassen en walmen), één bewakingscamera aan de spuitput (checken vervuiling) en twee op het contractordorp (tegen diefstallen).

    We houden ons antwoord enkele dagen in beraad.

     

    Centrale turbine 4

    We zeggen aan de directie dat we niet begrijpen dat turbine 4 geen revisie krijgt. Dit betekent dat met turbine 5 alleen, er verspilling van warmte/stoom zal zijn. Ze vraagt de uitgangspunten van de studie turbine 4 te krijgen.

    De directie antwoordt dat het kostenplaatje voor een revisie heel erg hoog is. Ze zal de uitgangspunten van de studie opzoeken en opvragen.

    31-03-2020 om 22:53 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    30-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Update: Toestand Corona 30-03-20

    Eerst willen we iets meegeven over de toestand van Johnny, het slachtoffer van het arbeidsongeval in Balen. Helaas moeten we vermelden dat bij hem besmetting met het Corona-virus is vastgesteld. Dit krijgt nu de hoogste prioriteit op de dienst intensieve zorgen. Het helen van zijn wonden verloopt volgens de dokters volgens plan. Wij wensen hem, zijn familie en vrienden, en zijn collega’s op het werk veel sterkte toe!

    Afwezigheden Balen/Pelt

    Eind vorige week was er een zeer lichte daling van de afwezigheden. Er zijn in het totaal 79 afwezigheden. Gisteren verliepen er in totaal 27 ziekteattesten. Men verwacht mogelijks deze week een daling, al moeten we dit eerst afwachten.

    Afstand houden!

    De directie zegt dat men nog steeds mensen, waaronder contractoren, in groepjes bij elkaar ziet lopen of samen op bankjes samen ziet.

    Hou u AUB aan de 1,5m afstand waar mogelijk. En bescherm u anders met de gepaste PBM’s.

    Magazijn

    Het ziektecijfer ligt hoog op deze afdeling. Bedoeling is om 2 extra interims tewerk te stellen. Eén ervan is reeds aangeworven.

    Logerij

    Afstand tussen elkaar van 1,5m kan gehandhaafd worden tijdens stilstand.

    Stilstand hallen

    Door werken bij de stilstand van 1 en 2 april riskeren mensen dichter bij elkaar te staan of te werken. We waarschuwen de directie dat er hierover ongerustheid is. De genomen maatregelen volgen moet ook werkbaar blijven. Een aantal cellen zijn in zeer slechte staat. Dit werk werd al eens uitgesteld. De leiding vreest dat verder uitstel ernstige veiligheidsrisico’s inhoudt (vb. doorbraak bak met kans op vlamboog). Bij deze stilstand worden meerdere contractoren ingeschakeld. Andere werken (stroombaren, afloop leiding,…) die ook dringend zijn, kunnen gedeeltelijk uitgevoerd worden door op veilige afstand van elkaar te werken. Waar dat niet kan, dienen gepaste beschermingsmiddelen gedragen te worden. De gezondheid en veiligheid vereisen dit. We snappen dat dit moeilijk ligt.

    Arbeidsgeneesheer

    Indien men in contact moet komen met de leden van de BGD dient zowel patiënt als arts en verpleger zich te beschermen.

    PBM,s

    Er zijn dunne latex handschoenen beschikbaar voor gevoelige handelingen, vb. toetsenbord pelmachine, PC, …

    Ontsmettingsmiddelen

    Een gedeelte is binnen maar er komt nog binnen bv Dettol (voor het ontsmetten van toetsen enz.). Dit zal dan zo snel mogelijk bedeeld worden.

    Corona-UAP-premie?

    Wat als de afstand tussen elkaar door omstandigheden niet gerespecteerd kan worden (zie boven voorbeeld stilstand hallen)? Voorziet de directie een Corona-UAP-premie? De directie is bereid dit te onderzoeken.

    30-03-2020 om 23:33 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    20-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    ACV informeert 20-03-2020

     

    Beste collega’s,

     

    Na het zware ongeval twee weken geleden, komen we nu in de zware Corona-storm terecht.

     

    De eerste prioriteit is: de gezondheid van de arbeiders en hun naasten.

    Het bedrijf moet ten allen tijde garanderen dat de arbeiders op een veilige en gezonde manier kunnen werken. Alle regels in verband met hygiëne, het bewaren van afstand, bescherming tegen gezondheidsschadelijke stoffen, dampen en gassen moeten goed toegepast worden.

     

    Werken zolang het kan en mag, stilleggen als het noodzakelijk wordt?

    ACV-Balen overweegt of en hoe ons fabriek al dan niet draaiende kan blijven. Maar we willen als ACV niet dat de arbeiders hier een zware tol voor betalen, noch naar gezondheid, en ook niet financieel. Zolang productie verantwoord kan worden naar gezondheid, belet dit ook inkomensverlies. We vrezen dat er nog zwaardere tijden aankomen, waarbij we geen zicht hebben hoe lang een stilstand kan duren. En als dit voor onze gezondheid nodig is, willen we ons voorbereiden op een sociaal rechtvaardige en geordende stillegging.

     

    Wat bij een stillegging van het fabriek?

    Indien de directie beslist te stoppen met produceren zal het fabriek op een gecontroleerde manier stilgelegd worden. Dan zegt de wet dat het bedrijf (niet de vakbonden of arbeiders) tijdelijke werkloosheid moet aanvragen. En vragen wij dat het bedrijf verhoogde bijpassingen geeft. En voor ons moet dit gebeuren op éénzelfde manier voor arbeiders en bedienden.

     

    Daarom:

    -         Volgen we elke dag de afwezigheidscijfers van onze mensen op. Op vrijdag 20 maart is er een lichte stijging van ziektemeldingen (twee volgens de directie).

    -         Hebben we op vraag van het ACV elke maandag en donderdag een extra comité.

    -         Is onze mening van dit moment misschien niet die van morgen. We bekijken alles van dag tot dag.

    -         Raden we jullie aan om bij twijfels over je gezondheid je arts te raadplegen, en diens besluit onverminderd op te volgen!

    -         Vragen we om alle richtlijnen van de overheid en Nyrstar strikt na te leven.

    -         Hebben we aan de directie gevraagd dat we volgende week over eventuele tijdelijke werkloosheid en verhoogde bijpassingen besprekingen houden.

    -         Samen staan we sterk: zeker gezien de ernst van de toestand, zullen we met alle vakbonden samen meer kans hebben om onze vragen te kunnen waarmaken, in plaats van dit apart te doen.

     

    Besluit:

    Zorg goed voor jezelf en je collega’s, respecteer de richtlijnen AUB!

    Help ons door jullie bezorgdheden met ons te delen.

    Dag per dag volgen we alles op, in samenspraak met de directie in functie van ieders gezondheid en het belang van onze medewerkers.

    Ten alle tijden is onze grootste zorg de gezondheid van de mensen!

     

    Voor meer info, vragen, opmerkingen, ongerustheden neem contact met ons op

    Marc Alexander          0474 87 89 98

    Peter Berkmans          0497 42 77 69

    Joris Vanhoof     0477 53 69 81

    20-03-2020 om 17:31 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    28-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kort verslag vergadering Syndicale Delegatie

    Kort verslag syndicale delegatie van 19 februari 2020


    Vacatures

     

    Elektriciens:

    Er is 1 openstaande vacature.

    Elektromekaniekers:

    2 à 3 vacatures.

    Er lopen gesprekken met een kandidaat. Testen vonden reeds plaats. Er komt een vervolggesprek.  

    Roosterij:

    Er was nog één vacature. De directie bekijkt dit.

    Logerij:

    Er wordt nog gekeken in welke ploeg versterking gewenst is.

    Zinkhallen:

    Er komt iemand tijdelijk naar de hamons (wegens zieken en/of mutatie naar ploegen).

    Interne Brandweer:

    Er zijn gesprekken aan de gang met de kandidaten.

     

    Functiebeschrijvingen zinkpoeders en logerij

    De vakbonden verzamelen de opmerkingen van de mensen.

     

    Terugwerkende kracht 1e man Hamons en LO/DDTL logerij

    De leiding is nog niet verder geraakt met de berekening van de terugwerkende kracht voor de functie hamons elektrolyse.

    Wat de leadoperatoren logerij betreft: men hoopt in maart te kunnen afronden. Men verzamelt de uren van de voorbije jaren (behalve 2019, dat was al betaald). De werkposten die nog niet betaald waren aan de nieuwe loonklasse, zullen bijgepast worden.

     

    Reserve LO logerij

    De directie betaalt hen nog steeds zoals vroeger. We hebben gezegd dat dit eveneens met terugwerkende kracht in orde gebracht dient te worden in verband met de nieuwe loongroep.

    De directie heeft een verder uitgewerkt voorstel. Ze zal daarover een aparte bijeenkomst beleggen.

     

    Betaling helper-stielmannen

    Er zijn geen bepalingen gevonden in vroegere teksten. Dit dient verder besproken te worden.

     

    Centrale en meeruren

    We vragen hoe de directie ziet dat de teller meeruren opgenomen kan worden.

    De directie zegt dat eerst rustdagen ingepland en opgenomen dienen te worden. Dit moet op trimesterbasis kloppen. Daarnaast is er nog een (historische) teller meeruren. Gezien de centrale, in de mate dat de opleidingen van nieuwe collega’s vordert, evolueert naar een afdeling met extra bemanning, moet er ruimte ontstaan om tellers in te lopen.

     

    Vervangen zieken met een ziekteduur van meer dan drie maanden

    We vragen de zieken die langer dan drie maanden ziek zijn, automatisch te vervangen. We wijzen op de verzending, waar dit nog steeds niet gebeurd is.

    De directie antwoordt dat daar geen verlof wordt geweigerd, en dat er intern wel voor vervanging wordt gezorgd.

     

    Dagploeg logerij

    We vragen dat een bijkomende man voorzien wordt, zodat de overuren teruggenomen kunnen worden, en een tiende man ingeschakeld kan worden in de weekdienst.

    De directie verwijst de discussie door naar de afdelingsleiding.

     

    Effectief A-ploeg logerij

    We vinden dat er een arbeider te weinig ingeschakeld is in de A-ploeg. Zeker nu een extra arbeider in een 4/5 regeling wil stappen.

    De directie heeft geen weet van een bijkomende arbeider 4/5. Ze bevestigt dat een bijkomende man voor de logerij voorzien wordt. Men bekijkt nog wel waar die het best ingeschakeld wordt.

     

    Berekening van de hoeveelheid vervangers voor eindejaarspremiedagen

    We vragen of eindejaarspremiedagen, ziekte en arbeidsongeval van vervangers voor de eindejaarspremiedagen, begrepen zijn in de berekening van het aantal vervangers.

    De directie antwoordt dat het aantal gevraagde dagen eindejaarspremie van tijdelijken mee vervat zit in het totaal te nemen dagen. Ze komt volgende keer terug op dit punt.

     

    Invulling klein onderhoud logerij

    We vragen duidelijk te maken wat wel en wat niet vervat zit in het klein onderhoud. Nu bestaat daar teveel onduidelijkheid over, met veiligheidsrisico’s tot gevolg. We willen ook niet dat mogelijke slachtoffers bij ongevallen met klein onderhoud, nadien met de vinger nagewezen worden.

     

    Drankpauzes en roken

    De directie licht ons in over het onderwerp drankpauzes en roken:

    De directie haalt aan dat het arbeidsreglement enkel over schafttijden praat. Er is ook een afspraak rond rookplaatsen. Ze wil geen verhaal maken met gigantisch veel regeltjes, die de mensen die het goed menen, enkel storen. Wanneer echter zaken overdreven worden (bijvoorbeeld elk half uur gaan roken), dan dienen leidinggevenden arbeiders hierop aan te spreken. Verder denkt ze eraan om geen onderscheid te maken tussen koffie- en rookpauze. Al bij al zullen hierbij enkele arbeiders aangesproken worden.

    We vragen om er met gezond verstand mee om te gaan van beide kanten uit. Er mag ook geen discriminatie zijn, noch mogen mensen geviseerd worden of afrekeningen vereffend worden.


    28-02-2020 om 15:48 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    20-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORT VERSLAG VEILIGHEIDSCOMITE FEBRUARI 2020

    Kort verslag CPBW van 17/02/2020


    Wateroverlast site

    Een aantal kanalen worden gereinigd. Bij andere stukken moet men de buizen aanpakken. Op enkele plaatsen zal alleen de scheiding tussen riolering en proceswater resultaten realiseren.

     

    Betonstructuur kuipen en kelders

    Er worden behoorlijke bedragen voorzien voor werken in de hallen zelf, voor de kelders van de hallen en de zuivering, en voor meerdere kuipen.

     

    Stand van zaken PBM’S

    • De omschakeling naar nieuwe veiligheidsschoenen is voltooid.

    • Men zal voldoende stock voorzien van maskers.

    • Halfgelaatsmaskers mogen op vrijwillige basis zelf gereinigd worden. Wanneer de arbeider oordeelt dat dit nodig is, wordt ze vervangen. 

    Dienstfietsen

    De directie stelt voor anders om te gaan met de dienstfietsen. Haar voorstel bevat twee elementen:

    • Iedereen kan gebruik maken van de dienstfietsen. Ze zijn voor iedereen beschikbaar in de fietsenstalling bij de tikklok.

    • Niemand heeft een eigen fiets. Maar omdat iedereen de fietsen kan gebruiken, hoeft niemand de fiets te gebruiken die een ander gebruikt.

    Wij geven onze bedenkingen:

    • Fietsen gaan op die manier minder goed verzorgd worden.

    • Zijn er wel voldoende fietsen?

    • Wat met werknemers van buitenfirma’s, zeker bij stilstanden.

    De directie zal onze bemerkingen onderzoeken.

     

    Overzicht uitstoot broeikasgassen

    We vragen inzicht te krijgen in hoeveel broeikasgassen uitgestoten worden. Dit wordt naar de toekomst steeds belangrijker, o.a. omdat klanten dat wensen. De directie is bereid dit te onderzoeken.

     

    Walkie talkies

    De tests i.v.m. ruisonderdrukking lopen verder. De volgende rondgang van de onderhoudsfirma vindt plaats op 23 en 24 april. Er worden ook meer accu’s voorzien.

     

    Mogelijk proefproject voertuigen aangedreven door duurzame energie

    De directie stapt niet in een proefproject met waterstofvoertuigen, wegens te ingewikkelde procedures. We wijzen er op dat deze voertuigen voordelen bieden: ze zijn klimaatneutraal, en veroorzaken geen lawaai of stank.

     

    Permanent contractordorp

    De voorzieningen zijn geplaatst. De mensen van Seris moeten nog opgeleid worden (half maart). Daarna worden de aannemers geïnformeerd.

     

    Circulatieplan werken riolering, zwakke punten (vb. verlichting fluo)

    We wijzen op nieuwe risico’s door het veranderde circulatieplan. De directie zegt toe de nieuwe risico’s in het tijdelijke circulatieplan ernstig te nemen. Ze bekijkt het punt van de verlichting (oversteek naar eet/kleedzaal fluo).

     

    Verwarming fluo

    Eerst moeten lekken hersteld worden tijdens een stilstand in april, of zelfs vroeger. Men onderzoekt ook om handkranen te plaatsen.

     

    Verkorting schouw fluo 5

    Men verwacht geen ontoelaatbare neerslag van rook uit de schouw.


    Verboden zone laden zwavelzuur

    Er zullen voor de zomer blijvende afsluitingen met hekken en poort geïnstalleerd worden.

     

    Water spuitput

    Het slib word uit de put gehaald, en de sproeiers zijn weer geplaatst. Het zal opgevolgd worden. Indien nodig komen er bijkomende maatregelen.


    20-02-2020 om 19:07 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    31-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kort verslag ondernemingsraad januari 2020

    Kort verslag vergadering OR 27 januari 2020

     

    Investering fumer

    Eind maart of april zou een plan over het soort project aan Trafigura voorgelegd worden, waarbij het topmanagement haar beslissing zal nemen. De technologiegroep onderzoekt wereldwijd, waaronder in China, welke technologieën reeds toegepast worden en waaruit geleerd kan worden. Ook wordt onderzocht waar de installaties in Balen zouden komen. De capaciteit en het aantal installaties staan nog niet vast. Het is mogelijk dat er ook bijkomende installaties op de logerij nodig zullen zijn in verband met het ijzerresidu en gips. Dit alles kan ook gevolgen hebben voor de installaties in Hoyanger, waar nu reeds een fumer staat.

     

    Elektrische fietsen

    Er zijn enkele punten veranderd of verduidelijkt vergeleken met vorige keer.

    • De directie heeft de argumenten in verband met het al dan niet opnemen van een speed-pedelec in het leaseprogramma gewikt en gewogen. Ze is tot het besluit gekomen dat een speed-pedelec toch opgenomen kan worden in het leaseprogramma.

    • Het maximale bedrag blijft op 5.000 €.

       

    • We vinden het positief dat een speed-pedelec opgenomen wordt, maar betwijfelen dat er veel keuze is voor speed-pedelecs tot 5.000€.

       

    • Het aantal ritten met de fiets voor woon-werkverkeer, dat minstens 20% moet zijn, zal opgevolgd worden. Er wordt nog bekeken welk systeem hiervoor uitgewerkt zal worden.

    • Er zullen prijssimulaties komen, evenals bedragen van de verbrekingsvergoedingen. De directie wil graag het hele plaatje kunnen presenteren.

    • De directie blijft bij haar standpunt dat het leaseplan enkel voor werknemers met een vast contract is. Tijdelijken hebben het vooruitzicht om bij een vast contract te kunnen instappen in dat plan.

    • Het bedrijf zal voldoende stopcontacten voorzien voor het laden van elektrische fietsen.

       

      Stand van zaken en vooruitzichten zinkpoeders

      Het doel was om volledig in de eigen behoeften van zinkpoeders te voorzien vanaf 1 januari. De ontwikkeling van de installaties is echter onregelmatiger verlopen dan eerst gedacht. Een aantal problemen (droger, slurrypomp,…) zijn gedeeltelijk aangepakt, maar verdere testing is nodig. Er is voor 2020 nog een contract met Angleur afgesloten voor 6.000 ton zinkpoeders, met een boete bij niet (volledig) afname. Op dit moment produceert men genoeg voor Balen, maar nog niet voor Auby.

       

      Bemanning KWP

      Op de vraag van de personeelsvertegenwoordigers naar meer reserven, antwoordt de directie dat er voldoende mensen volledig opgeleid zijn. Ze verwijst ook naar de lange opleidingstermijnen hiervoor. Om de mensen de kans te geven hun tellers te doen zakken, wordt er nu in twee ploegen gewerkt gedurende drie van de vijf weekdagen. De tweedagen gebeuren in dagdienst. Dat moet arbeiders de kans geven uren terug te pakken, zonder er nieuwe bij te maken.

       

      De personeelsvertegenwoordiging blijft pleiten voor meer reserven.

       

      Groeiprojecten

      Het bedrijf heeft nog verschillende andere groeiprojecten, zoals de oxidehub in Overpelt is klaar wat fase 1 betreft, wat onder andere inhoudt dat zinkoxides per binnenschip komen tot Meerhout. Er is ook een hal bijgekomen. Men streeft ook fase 2 na (o.a. DLO’s of directe loogproducten met behulp van silowagens,…).

       

      Centrale en elektriciteitsproductie

      Er is beslist om turbine 4 niet te reviseren, maar wel turbine 5. Eventuele restwarmte van een investering in fuming kan gebruikt worden in aangepaste processen op de logerij.

       

      Flexibel energiebeheer

      We vragen wat de situatie is in verband met de verschillende vormen van flexibel energiebeheer (vb. arbitrage of herverkoop elektriciteit bij hoge prijzen, maar ook nieuwe toekomstige vormen zoals flexibele productie). We vragen hiermee rekening te houden in de evaluatie van het behalen van productiebudgetten, en dit i.v.m. de AIP.

       

      De directie antwoordt dat er geen automatische arbitrage meer voorzien wordt, eventueel wel uitzonderlijk. Ze wil de zaken die in dit verband gebeuren met gezond verstand bekijken.


    31-01-2020 om 08:18 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kort verslag syndicale delegatie

    Kort verslag syndicale delegatie van 14 Januari 2020 


    Vacatures

     

    Elektriciens:

    1 openstaande vacature

    Elektromekaniekers:

    2 vacatures

    Er is nog 1 openstaande vacature

    Er wordt 1 persoon extra aangeworven als voorafname op een natuurlijke afvloeiing

    Roosterij:

    4 ploegen: 1 vacature

    Er is 1 openstaande vacature vanwege het vertrek van een collega

    Centrale:

    De vacature is ingevuld, de man zal starten op 21/1

    Interne Brandweer

    Er hebben zich 7 kandidaten aangemeld voor 2 plaatsen

     

    Functiebeschrijvingen zinkpoeders en logerij

    De functiebeschrijving Operator Zinkpoeder is klaar. De WGD vraagt ons om opmerkingen.

    De functiebeschrijving Logerij is nog niet volledig klaar, het organogram moet nog aangepast worden.

     

    Overuren Kathodewerkplaats

    Er zijn op dit moment 3 vaste medewerkers (plus 1 langdurig zieke) en 3 medewerkers die hier invallen als reserve. Qua productievolumes wordt er in Balen meer gevraagd, maar minder in Auby, waardoor het totaal op ongeveer 29.000 stuks per jaar blijft. Er is volgens de WGD dan ook geen probleem met het personeel, maar wel met de betrouwbaarheid van de installaties. De WGD is niet tevreden over de Robot-leverancier, wat veel problemen oplevert. Dit kan echter niet onmiddellijk opgelost worden.

     

    Wij vragen of er niet meer reserves moeten voorzien worden zodat de overuren afgebouwd kunnen worden.

     

    De WGD zegt dat dit niet aan de orde is, omdat er nu al 6 medewerkers zijn om 2 functies uit te oefenen. De WGD gaat bekijken of het arbeidsregime niet moet aangepast worden (naar 2 ploegen).

     

    Volgens ons heeft ook de WGD er alle baat bij om de KWP vlot te laten  lopen. Wij antwoorden ook dat je met twee ploegen zeker extra medewerkers in reserve nodig zal hebben.

     

     

    Terugwerkende kracht 1e man Hamons

    De WGD meldt hier nog mee bezig te zijn, maar dat het werk bemoeilijkt wordt omdat ze niet alle nodige gegevens ter beschikking heeft. Hier wordt in februari nog aan verder gewerkt. De WGD zegt met een voorstel te zullen komen.

     

    Terugwerkende kracht loongroep en DDTL Lead Operator Logerij

    Wij vragen dat de mensen een persoonlijke berekening in detail krijgen van de eerste betaling.

     

    De persoonlijke berekeningen zitten in een groot Excel bestand en dit is moeilijk af te printen. De WGD zegt dan ook dat mensen die met vragen zitten altijd mogen langs gaan op de personeelsdienst bij Liselotte. De WGD hoopt eind februari - begin maart de terugwerkende kracht van de nieuwe loongroep af te ronden.

     

    Betaalwijze extra premie DDTL leadoperator Logerij

    De medewerkers van de Logerij vragen om deze premie als 33%, 50% of 100% te kunnen inpunten om de premie correct te kunnen betalen. Exact zoals de retroactiviteit berekend werd.

     

    Voor de directie is het een principekwestie om geen nieuwe vorm van premiebetaling te installeren. Het principe is 1 Premie DDTL bijkomend te betalen per dag. Ze zegt zelfs een extra inpuntingscode voorzien te hebben om deze premie in te punten.

     

    We zeggen dat ook de directie er baat bij heeft dat dit goed loopt zodat er geen problemen ontstaan.

     

    Betaling helper-stielmannen

    De WGD is er geen voorstander om een klasse te bepalen zonder dat er een weging gebeurt. Volgens hen is er ook variatie naar de invulling tussen de afdelingen. Verder zeggen ze in hun archief geen vermelding te vinden van helper-stielmannen. Hun voorstel is dan ook gewoon om hun gebruikelijke loonklasse verder te betalen.

     

    Maskerpremie Zinkpoeders

    Er komen signalen dat medewerkers geen maskerpremie krijgen terwijl ze wel een masker dragen. Stofhinder zorgt er voor dat mensen toch een masker dragen.

     

    De WGD zegt zich bevraagd te hebben en zegt dat er bepaalde taken zijn waarbij een masker verplicht is en dat dit dan ook betaald dient te worden. Als mensen zelf bepalen een masker te dragen zonder dat dit verplicht is dient dit niet betaald te worden. De WGD zegt dat er verdere acties lopende zijn om stofhinder te voorkomen.

     

    Regeling maaltijden eindejaar tijd

    Sommige ploegen vinden het moeilijk om iets te vinden om te bestellen op Kerstavond, Kerstmis, oudejaar of nieuwjaarsdag. We vragen dan ook om flexibeler om te kunnen gaan met het voorziene budget voor deze maaltijden, namelijk om eventueel iets te kunnen bestellen op de avond voor dan wel de betrokken feestdag zelf.

     

    De directie wil zich in principe houden aan de bestaande afspraken, maar kan uitzonderingen overwegen.


    31-01-2020 om 08:15 geschreven door Het Acv Team  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)


    Foto


    forum
  • 5 postensysteem
  • verkiezingen
  • verkiezingen
  • verslag
  • verandering van acv-metaal naar acv - metea

    Druk op onderstaande knop om te reageren op ons forum, want UW mening is van het grootste belang voor ons


    E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Zoeken met Google



    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs