Hallo iedereen
leuk dat je mijn blog leest!
Vandaag iets helemaal anders !
Ik mocht voor de verandering een blog maken voor "Lederbewerking Craessaerts". Ik ken de familie Craessaerts al een tijdje. Weet je sommige dingen, zijn gewoon magisch, abstract en moeilijk te beschrijven, dat is ook zo bij Jannike en mezelf.
Jannike is de kleindochter van de bekendste zadelmaker in België, Julien Craessaerts. Hij heeft haar alles geleerd over de ambacht. Ik denk dat hij 5 keer op pensioen is gegaan. Zijn passie en liefde voor de lederbewerking en voor de paardensport in het bijzonder zat gewoon in zijn DNA. Hij kreeg het niet over zijn hart om definitief afscheid te nemen van zijn eerste grote liefde!
De liefde moest wel afscheid nemen van hem! Hij overleed in januari 2020 aan acute leukemie. de paardenharten stonden stil...., deze meester die zijn hart, ziel en leven gaf aan de paarden, hun ruiters en aan het werk was niet langer bij ons.
Jammergenoeg heb ik zelf nooit het genoegen gehad om hem te ontmoeten. De verhalen, anekdotes over hem en zijn magie zijn ondertussen te beschrijven als legendes. Het is daarom dat zijn kleindochter Jannike goed op weg is om zijn legende voort te zetten. Tuurlijk is dat niet hetzelfde als de meester zelf, dat kan ook niet en zou stricto senso maar heel raar zijn, toch?
Ik nam me voor om deze anekdote niet te vertellen, maar ik kan het niet laten. Het is me zo bij gebleven omdat het een levend bewijs is van de magische verhalen van lederbewerking Craessaerts. Zo kwam Jannike voor de eerste keer langs op stal in maart 2020 om voor mijn paard een zadel te maken. Ik herinner me het nog goed dat ze toekwam aan de wei en het was liefde op het eerste gezicht. Ik wist het dit is een recht uit recht aan persoon met een grote liefde voor haar werk, een doorzetter, een intelligente jonge dame doordrongen van levenservaring. Ik beschrijf zo'n mensen als een oude ziel die al eeuwen rond waart op deze aarde en op zoek gaat naar een levensvorm en stiekem vermoed ik dat de ziel van haar grootvader haar gevonden heeft - maar vertel dit niet verder anders verklaren ze me helemaal crazy in the coconut.
We gingen samen mijn paard halen en toen gebeurde het, het moment van verbijstering, geheel positief bedoeld. ze ging voorzichtig met haar hand over de rug naar de schoft en terug, zowel links als rechts. En toen zei ze: "Ja, ik weet het perfect, ik weet wat ik moet doen."
Dat was het dan! Ze wist wat ze moest doen! En ik zag helemaal haar bompa terug. Mijn partner had ooit verteld over de eerste keer dat haar bompa kwam en welgeteld 30 seconden nodig had om te weten welk zadel hij moest maken door gewoon met zijn hand over de rug naar de schoft te gaan en terug en de woorden uitsprak "Tis in orde, ik weet wat ik moet doen."
Ik was zo van mijn melk gebracht door dit gegeven dat ik uitbarstte in onnozel gegiechel. Jannike keek me niet eens vreemd aan. "Sorry, hoor ik lach je niet uit, ik dacht even dat ik je bompa zag en hoorde." Nu keek ze me pas vreemd aan. Vanaf de vreemde blik, waren we voor elkaar gemaakt!
Anyway, dit gezegd zijnde, mocht ik dus voor lederbewerking Craessaerts een blog maken over een ini mini, tini wini, klein koerszadeltje uit de tijd van de bompa. Het verhaal rond dit magisch zadeltje komt van bonneke - de vrouw van Julien Craessaerts.
Ik was dan ook helemaal vereerd dat ik dit mocht schrijven. Het boezemde me ook zoveel angst in, hoe kon ik de liefde, de passie beschrijven van Julien voor zijn ambacht zonder hem ooit ontmoet te hebben en de liefde van bonneke voor haar overleden man die ze nog elke dag zo hard mist en dat zonder mijn vriendschap met Jannike op het spel te zetten. No stress hoor, nee helemaal niet.
Dit is mijn eerbetoon! Lees het op:https://www.craessaerts.com/post/paarden-en-koersen-een-nostalgisch-delight-1?lang=nl of hieronder:- veel leesplezier!
Weet je, ik snuister graag rond op zoek naar objecten die een verhaal vertellen, en in het bijzonder bij bonneke in de atelier Ik vind daar altijd wel wat terug. In de atelier zijn schatten aanwezig die een geschiedenis dragen en een vertoon zijn van hoe het ambt van zadelmaker geëvolueerd is.
Eerlijk, het is ook een beetje nostalgisch. Het herinnert aan de periode van de bompa van Jannike en hoe hij met veel liefde, geduld, passie zadels maakte die bijna altijd perfect pasten voor het paard en voor de ruiter.
Voor ik verdrink in een tranenwaterval, neem ik je mee naar een tijd waar paardenkoersen dagelijkse kost waren. Ik dank bonneke voor haar mooi verhaal en anekdote.
Ik liep rond in het atelier en probeerde op vraag van Jannike een beetje op te ruimen. Misschien is de term oprommelen een betere omschrijving.
In ieder geval ontdekte ik iets wat leek op een zadel, toch niet helemaal. Het was ook een beetje heel erg bestoft. Net een beetje wanneer de spelers van Jumanji het spel vinden dat helemaal bezand is door zijn wilde avonturen in the jungle of de sahara.
'Dat is een heel oud koerszadel, Chari'ke.' Bonneke stond plots achter mij en haar blik veranderde. Ze droomde helemaal weg en begon te vertellen.
'Paardenkoersen waren hier in Sterrebeek bijna dagelijkse kost. Soms denk ik nog steeds de hoeven te horen van de galopperende paarden of van de dravers.'
'Zoals je wel weet, binnen de tak van de rensport heb je enerzijds de galoppeurs – Jockey's genoemd en anderzijds de dravers – sulky's genoemd. '
'De Drafsport is een vorm van paardensport, waarbij wedstrijden worden gelopen met paarden die voor een licht karretje – sulky genoemd – zijn gespannen. De sulky is een lichte tweewielige kar. de pikeur bevindt zich op een sulky achter het paard. De paarden mogen uitsluitend in draf lopen.'
Eigenlijk wilde ik haar gedachtestroom niet onderbreken, maar ik kon het niet laten, want dit object had niks met sulky's te maken! 'Bonneke, dat is toch geen onderdeel van een sulky?'
Ze keek me een beetje verdwaasd aan, was het omdat ik haar even uit haar droomzoete gedachten haalde of omdat ik iets te betweterig de opmerking eruit gooide.
'Je hebt gelijk', zei ze, 'dit is een koerszadel gemaakt voor de galopsport, voor de jockey's of zoals wij hier zeggen de galoppeurs.' 'Want Jockey's kunnen ook andere dieren berijden, zoals kamelen of drommedarissen.'
Ze begon te lachen, 'ik weet nog goed, dat die galoppeur hier toe kwam en tegen Julien zei dat hij een koerszadel moest hebben op maat en zo klein en licht mogelijk.'
'Tjah, in de rensport moet je kijken naar het totale gewicht, het gewicht van het zadel en de jockey en dat is afhankelijk van het type rennen.' Je hebt het klassieke rennen waarbij de jonge paarden tegen elkaar moeten rennen, maar ook conditierennen en rennen voor alle leeftijden.'
'In ieder geval', ging ze verder, je weet dat Jockey's zo licht mogelijk moeten zijn. ' Ik geloof dat hun gewicht tussen de 45 kg en 55 kg ligt'. 'In bepaalde kringen zorgde dat voor familiedramaÿs, zo kende ik een jockey die de paarden trainde, maar wanneer het wedstrijd was, zijn jongere en lichtere broer erop werd gezet en met het prijzengeld ging lopen.' Maar goed, jockey’s doen alles om zo weinig mogelijk te wegen, whisky drinken, niet eten en veel sauna.” Ze lachte, “zo verging het ook deze jockey.” “Dit zadel, Jannike is wel het kleinste, lichtste koerszadeltje ooit gemaakt door Craessaerts.” Ze raakte het zadel aan, alsof het plots tot leven zou komen.
“Het is nu niet alsof een galoppeur in het zadel zit.” “Het is geen dressuur”, grapte ze. “Ze staan min of meer voorover gebogen, de hurkzit, zo vangt de galoppeur minder wind en het paard kan hierdoor het gewicht van de jockey het gemakkelijkst dragen.” “Dus echt groot moet het zadel niet zijn, er komen enkel stijgbeugels aan met zeer korte stijgbeugelriemen.”
|