Inhoud blog
  • Startdag Natuurpunt Leuven en Algemene Vergadering
  • Al gaat de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel
  • Misbegrepen biodiversiteit, oorzaak van misverstanden en onnodig getwist? Of begin van een betere verstandhouding?
  • Verdraaiing van de feiten
  • Maak van deze Vlaamse regering een pluspunt voor de natuur
  • De jacht op de Vlaamse vos: weer een blunder van onze Vlaamse Minister van “Leef”milieu.
  • Zijn de Dino’s uitgestorven?
  • Natuurindicatoren 2010
  • Politiek café: biodiversiteit in Vlaanderen
  • Oostelijke ondersoort van de Poema uitgestorven.
  • Driedubbele hakbijl voor milieu en natuur
  • Van 18 tot 29 oktober gaat er in Nagoya (Japan) de tweejaarlijkse internationale top door van de VN Conventie over Biologische Diversiteit (CBD
  • Europa bezwijkt onder de Canadese druk om de voorwaarden te versoepelen waaronder olie gewonnen uit teerzand mag ingevoerd worden.
  • Foto
    Laatste commentaren
  • vijvers van bellefroid (meme)
        op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
  • vijvers van bellefroid (tibe )
        op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
  • BELLEFROID (elbi)
        op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
  • Vijvers Bellefroid (Bellefroid Ria)
        op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
  • foto's en meer info over de gebeurtenissen (Pieter-Jan Van de Velde)
        op De Peruaanse regering klaagt Indianenleider Pizango aan wegens gewelddadig verzet tegen de ontginning van het regenwoud, na de dodelijke rellen met de politie. De Indianen eisen respect voor hun gronden en het milieu.
  • Rondvraag / Poll
    Kan en moet de stad meer doen opdat de stadsdiensten en de inwoners energie kunnen besparen
    Ja
    Neen
    Bekijk resultaat

    Zoeken in blog

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    frankie1965
    www.bloggen.be/frankie

     

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Yves Vanden Bosch

    06-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze bijen doen het goed!

    Tegelijk met onze zonnepanelen ontvingen wij ook ons eerste bijenvolk, de "imkerpeter" van Vif was een eerste zwerm gaan plukken en is daarmee naar ons gekomen, nu staan onze nieuwe huisdiertjes in een voorlopige bijenkast in onze nieuwbakken bijenhall.
    De bijen hebben blijkbaar de nieuwe situatie goedmoedig aanvaard en zijn dapper bezig zowel nectar als pollen aan te dragen. We hebben de hongerige meute trouwens voorzien van suikerwater. Lui zijn ze niet want ze hebben het enkel aangeraakt tijdens donkere dagen.
    Bijen in een omgeving komen trouwens ten goede aan de biodiversiteit en het natuurbehoud omwille van hun bestuivende rol. Klimop moet nl. ook worden bestoven, de bessen van klimop zijn soms de enige voeingsbron voor zaadeters in het voorjaar. Op onze klimop heb ik zelf een zwartkopgrasmus gezien, de insecteneter kwam waarschijnlijk af op de insecten in de bessen zelf.

    06-05-2009 om 13:36 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Tags:biodiversiteit,natuurbehoud
    29-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietshappening
    Programma
    • via verschillende trajecten van alle kanten rond Leuven naar het Martelarenplein te Leuven (voor het station) fietsen.
    • aan het station de officiële overhandiging van het "Groot Leuvens Fietsmanifest " en de Fietsknelpuntenkaart aan gemeentelijke (Leuven en omliggende gemeenten), Provinciale & Vlaamse overheden
    • daarna in volledige groep door de stad fietsen tot aan het tof gezinsfestival, zijnde het Wereldfeest (op de Bruul), waar extra fietsenstallingen zullen gevraagd worden.
    • onze happening is "politiek ongebonden" en wil dit absoluut zo houden

      Heverlee (14u00)

      Onder leiding van de Gezinsbond van Heverlee vertrekken we om 14 uur aan de kerk van Heverlee aan de Waversebaan. Via de abdij van 't Park rijden we naar de Spaanse kroon en zo naar het station van Leuven

    29-04-2009 om 22:58 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We draaien op zonne-energie!

    De Kogel is door de kerk, en de photovoltaische cellen op ons dak, dit laatste sinds maandag 27/04. Dat geeft een prachtig gevoel, we produceren al meer per dag dan dat we gemiddeld opdoen.
    Zelfs als de zon nog niet op de panelen staat (zoals deze morgen als de zon nog in het oosten stond) beginnen ze te werken en produceren ze al meer dan wat onze radio opkan. Vandaag is het een redelijke zonnige dag en het zal dus goed draaien.
    Vanaf nu zijn we dus officiële zonnekloppers.

    29-04-2009 om 10:24 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    16-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als we de CD&V en Joke Schauvliege niet hadden..
    We weten allemaal dat de CVP vroeger en de CD&V nu, altijd behoort hebben tot de voorvechters inzake leefmilieu. Joke Schauvliege (ondervoorzitter CD&V) heeft nu het reeds prangende probleem van de betonsokkels van de windturbines aangesneden: Wat moet er gebeuren met de sokkels van afgedankte windturbines?
    We hangen in Europa al aan het staartje wat betreft productie van hernieuwbare energie, inbegrepen windenergie, en Joke Schauvliege denkt er al aan ze beginnen af te breken..

    16-04-2009 om 13:20 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    14-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transitie duurzame samenleving vergt lokale energiebedrijven
    Gemeenten moeten de opbrengst van de verkoop van de Nederlandse energiebedrijven investeren in nieuwe, lokale energiebedrijven. Tegelijkertijd moeten alle daken van panden in stedelijke gebieden genationaliseerd worden. En we moeten 'slow buildings' introduceren. Dit soort maatregelen zijn noodzakelijk wil Nederland de transitie naar een duurzame samenleving maken, volgens Ronald Rovers. Hij poneerde deze stellingen bij zijn inauguratie als lector Gebouwde Omgeving en Regionale Ontwikkeling bij Hogeschool Zuyd. In zijn inaugurale rede beredeneerde hij ook dat Limburg zich moet opmaken voor de opvang van klimaatvluchtelingen uit de Randstad.

    Ronald Rovers werd vrijdag 3 april jongstleden officieel geïnstalleerd als lector bij Hogeschool Zuyd. Hij gaat zich richten op transitie van een samenleving die gebaseerd is op fossiele voorraden naar een maatschappij die alleen hernieuwbare energiebronnen en materialen inzet. Rovers onderzoekt welke effecten dit heeft op de gebouwde omgeving en hoe deze er in 2030 moet uitzien.

    Grenzen bereikt
    Volgens de lector loopt de wereld met zeven miljard mensen die een westers consumptiepatroon nastreven tegen de grenzen aan. We stevenen af op een crash. De enige oplossing is hernieuwbare energie en materialen. Om de transitie naar een duurzame samenleving te realiseren, moet er niet alleen geïnvesteerd worden in andere technologie, maar ook in andere processen, nieuwe diensten, andere sociaal-culturele en institutionele systemen en zullen we anders tegen zaken als bezit moeten gaan aankijken.

    Zo adviseert hij gemeenten om het geld dat ze krijgen als Essent en Nuon worden verkocht, te investeren in nieuwe, lokale energiebedrijven. Die gaan de zonnecellen in een wijk beheren. "Dat kan veel effectiever  op wijkniveau dan dat je het aan particulieren overlaat." Hij pleit voor nationalisatie van alle daken in stedelijke gebieden. Die kunnen benut worden voor het plaatsen van zonnecellen, en kassen. Want ook urban farming, het verbouwen van voedsel in de stad, zal noodzakelijk worden: "Steden zijn de meest kwetsbare plekken van de samenleving."

    "We moeten in plaats van jagers en verzamelaars van fossiele bronnen, zaaiers en oogsters van hernieuwbare bronnen worden. Grondstoffen en ruimte moeten we gaan managen."

    Limburg goed op weg
    De titel van de inaugurale reden is Bouwen op het Eiland Limburg. Rovers vindt dat de provincie Limburg goede keuzes maakt op weg naar een duurzame samenleving. "In tal van nota's kom ik de juiste sleutelwoorden tegen. Maar er worden onvoldoende targets gesteld." Om 20% reductie in 2020 te bereiken, moet je minstens 25000 woningen per jaar 40% zuiniger maken.  
    De bevolkingskrimp in Limburg ziet hij eerder als een zegen dan als een ramp. Dit schept kansen voor de transitie. Bovendien creëert het ruimte om de klimaatvluchtelingen uit de Randstad op te vangen. Want die gaan komen, is de overtuiging van de lector Gebouwde Omgeving en Regionale Ontwikkeling.

    "De permafrost in Groenland en Antartica smelt. De dreiging van abrupte  zeespiegelstijging is realiteit. Zelfs al stijgt de zeespiegel niet, de dreiging alleen al zal voor een uittocht uit Holland zorgen. Mensen in de Randstad gaan beseffen dat het niet handig is zeven meter onder NAP te wonen." Drijvende steden vindt hij een verkeerde oplossing. Die vragen namelijk grote hoeveelheden staal en beton. En om dat te maken, heb je naast schaarse grondstoffen enorm veel energie nodig, en die processen hebben juist schaarste en klimaatproblemen veroorzaakt.

    De Wijk van Morgen
    Samen met drie andere lectoren speelt Ronald Rovers een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van De Wijk van Morgen, een ambitieus project van Hogeschool Zuyd dat met studenten en marktpartijen op bedrijventerrein Avantis in Heerlen gerealiseerd wordt. Rovers ziet dit als een voorbeeldproject. Juist onderwijsinstellingen moeten jonge mensen leren duurzaam te denken en te werken. "Het zou schandalig zijn als je studenten niet opleidt om de transitie vorm te geven. Doen we dat niet, dan komt de verandering nooit."


    Bron: MVO-nieuwsbrief: http://www.duurzaamnieuws.nl/mvo/bericht.rxml?id=44141

    14-04-2009 om 21:47 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groen! Vlaams-Brabant wil geen extra verbindingswegen door het Meerdaalbos of Heverleebos

    Tijdens het paasweekend voerde Groen! Vlaams-Brabant actie rond een geplande verbindingsweg door het Meerdaalbos en Heverleebos. Groen! meent dat de Maurits Noëstraat voldoende is voor het plaatselijk verkeer. Het toenemende sluikverkeer moet door de overheid ontmoedigd worden en kan niet de reden zijn om extra wegen door de bossen aan te leggen.

    Daarom wil men voorkomen dat de Weertsedreef verder uigebreid wordt tot een volwaardige verbindingsweg. Groen! ijvert voor het verkeersvrij maken van de dreef.  Van een derde nieuw aan te leggen verbindingsweg door het Heverlee- of Meerdaalbos kan absoluut geen sprake zijn. Hiermee zal een uniek Vlaams bosgebied verder versnipperd worden.
    De actie werd op paasmaandag 13 april afgesloten met een picnic in Sint-Joris-Weert. Naast Groen! was er ook een delegatie van Ecolo met federaal parlementslid Thérèse Snoy en vele sympathisanten. 

    Hermes Sanctorum, Groen! lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen onderstreept het waardevolle karakter van deze bossen: “Het Heverleebos en het Meerdaalbos zijn dé groene long van onze regio. Uniek en anders dan het Zonienwoud, slechts doorsneden door één verkeersader: de Naamsesteenweg. We moeten keuzes maken voor de toekomst. Deze bossen verder versnipperen om het groeiende sluikverkeer op te vangen is een absurde keuze. Het kan niet dat een lokaal bestuur alleen hier het laatste woord in heeft.” 

    Yves Vanden Bosch, 3de effectief voor Groen! en actief in natuurverenigingen ziet een unieke toekomst voor het gebied: ”Meerdaalwoud is een der stilste gebieden van Vlaanderen en zou in aanmerking komen als  “stiltegebied” na de afsluiting van de Weertstedreef. Het zou het tweede officiële stiltegebied van Vlaanderen kunnen worden. En een veilige verbindingsweg voor fietsers en wandelaars.”

    14-04-2009 om 21:42 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    08-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je moet het maar durven!

    Jarenlang heeft Saoedi-Arabië miljarden aan dollars aan olie opgepompt, nu staan ze aan de klaagmuur omdat minder verbruiken van olie tot gevolg zal hebben dat hun economie instort: ze hebben nl. niet gedacht aan diversifiëren van hun economie: ze geven het N.B. zelf toe!
    Daarbovenop hebben ze het lef om voor die broodnodige, maar nagelaten, diversifiëring steun te vragen, waarschijnlijk vanuit hun marmeren paleizen met gouden deurklinken.

    U.N. climate talks threaten our survival: Saudi Arabia

    BONN, Germany (Reuters) - United Nations climate talks threaten Saudi Arabia's economic survival and the kingdom wants support for any shift from fossil fuels to other energy sources such as solar power, its lead climate negotiator said.

    Contrasting interests of different countries are challenging faltering climate talks, meant to forge by December a new global deal in Copenhagen to curb man-made climate change.

    Small island states say their survival is threatened by rising seas. But Saudi Arabia, the world's biggest oil exporter, says it could suffer from any pact which curbs oil demand by penalizing carbon emissions.

    "It's a matter of survival for us, also. So we are among the most vulnerable countries, economically," Mohammad Al Sabban told Reuters on the fringes of talks which end on Wednesday, after the latest in a series of meetings meant to thrash out a deal to replace or extend the Kyoto Protocol after 2012.

    "Saudi Arabia has not done that much yet to diversify."

    Other divisions in the talks include rich versus poor, nations which contribute more to climate change than others, and countries more vulnerable to sea level rise, floods and droughts.

    Saudi Arabia wants support, for example, to develop alternative energy sources and to earn credits for burying greenhouse gases underground in near-depleted oil wells.

    Al Sabban said Saudi Arabia's solar power ambition was "much larger" than Abu Dhabi's $15 billion Masdar project to invest in renewable energy and build a carbon neutral city, but declined to put a dollar number on Saudi plans.

    "We have a lot of sun, a lot of land. We can export solar power to our neighbors on a very large scale and that is our strategic objective to diversify our economy, it will be huge."

    "We need the industrialized countries to assist us through direct investment, transfer of technologies," to ease the burden of a new climate deal, he added.

    CASH

    Developing nations want more cash from rich countries to help fund their fight against climate change but may have to wait until the final days and weeks of haggling in December.

    Saudi Arabia wants to access an existing adaptation fund which the U.N.'s climate chief Yvo de Boer describes as a "pittance." The country may have to compete with others which want funds to prepare for sea level rise and extreme weather.

    "Adaptation is not only to the impact of climate change but also the impact of climate policies," said Al Sabban.

    Other Saudi demands from the U.N. talks include a re-vamping of fossil fuel taxes in industrialized countries to focus on carbon rather than energy, which may benefit oil because it emits less of the greenhouse gas compared to coal.

    It also wants an elimination of subsidies for rival biofuels which it says harm the environment and hike food prices.

    The new U.S. administration of President Barack Obama has called for an increase in the amount of corn-based ethanol to be used in gasoline in the United States.

    Al Sabban said Saudi Arabia was "worried" about a "dangerous" threat to its economy but would cooperate.

    Environmental groups say the country has obstructed the climate talks for years, filibustering with frequent interventions in debates involving up to 190 countries.

    "We get used to these allegations," Al Sabban said. "We are faithfully engaging in these negotiations. Everybody here is coming to protect their interests, we are doing the same, the EU is doing the same, the United States."
    (Reporting by Gerard Wynn; Editing by Dominic Evans)


    Bijlagen:
    http://www.reuters.com/article/environmentNews/idUSTRE5371QM20090408?sp=true   

    08-04-2009 om 13:31 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daar gaan we weer!

    Op dit moment is het openbaar onderzoek bezig van het ruimtelijk structuurplan Oud-Heverlee. In het ontwerp dat ter onderzoek ligt staat een verontrustende passage (richtinggevend gedeelte blz. 120):

     

    “De gemeente Oud-Heverlee voorziet in een duidelijke hiërarchische structuur van haar wegennetwerk.

    Type I: Bovengemeentelijke verzamelweg (Expresweg – Naamsesteenweg-zuid). Bij deze categorie van wegen wordt aandacht besteed aan de inrichting van de kruispunten, met o.m. het op- en afrittencomplex aan de E40, kruispunt Expresweg/Bovenbosstraat en kruispunt Bierbeekstraat/Naamsesteenweg. De gemeente vraagt een kwaliteitsvolle inrichting met aandacht voor verkeersbegeleidend groen.

    Type II: Gemeentelijke verzamelwegen (Waversebaan – Noëstraat – Blandenstraat – Parkstraat – Naamsesteenweg-noord).

    Bij deze gemeentelijke verzamelwegen wordt prioritair aandacht besteed aan het bannen en ontraden van sluikverkeer. Er wordt bij de inrichting aandacht gevraagd voor zowel de zachte weggebruiker als het gemotoriseerd verkeer. Een reeks verkeersmaatregelen worden in concept naar voor geschoven en dienen verder te worden afgewogen in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan of het mobiliteitsplan.

    De gemeente heeft nood aan goede oost-west verbindingen. De Noëstraat en Weertsedreef zijn de twee bestaande lokale oost-west verbindingen binnen de gemeente, maar de gemeente wenst te onderzoeken of een bijkomende verbinding langsheen de E40 als derde oost-west verbinding kan worden gecreëerd. De Noëstraat blijft de primaire hoofdverbinding met aandacht voor zowel

    gemotoriseerd verkeer, zacht verkeer en openbaar vervoer.

    De Weertsedreef en de bijkomende verbinding langs de E40 zijn van lagere orde en geven voorrang aan het zacht verkeer, met voor de Weertsedreef de koppeling aan beperkte verbindingsmogelijkheden voor het gemotoriseerd verkeer.”

     

    Deze derde oost-west verbinding is ook al eens opgedoken vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 te Leuven.

     

    Het voorgaande is wel sterk in tegenspraak met de volgende passages (richtinggevend gedeelte blz. 125) en zeker met de vet aangeduide:

     

    Het toekomstige beleid ondersteunt de bovengemeentelijke bevoegdheid, maar vraagt specifiek aandacht voor:

     Behoud, bescherming en ontwikkeling van de aanwezige ecologische en biologisch waardevolle gebieden;

     Versterken van de natuurwaarden in de andere gebieden, o.a. via de uitbouw van de ecologische infrastructuur;

     Het zelf nemen en ondersteunen van concrete natuurontwikkelingsinitiatieven;

     Het voeren van een ruimtelijk ordeningsbeleid waarbij de klemtoon ligt op het duurzaam in stand houden van de openruimte en kwaliteiten;

     De eigen bevolking, bezoekers en recreanten informeren en sensibiliseren over het belang, het behoud en de ontwikkeling van de aanwezige natuurwaarden.

    03-04-2009 om 22:12 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Earth Hour en Nacht van de duisternis
    Ook Leuven deed mee aan de Nacht van de Duisternis, dat was in ieder geval dat wat ze aankondigden in een persmededeling:

    "Door nutteloze verlichting uit te schakelen of door aangepaste energiezuinige verlichtingstoestellen te gebruiken, worden enorme besparingen gerealiseerd. Door deel te nemen aan de actie wil de stad ook haar steentje bijdragen aan de beperking van de CO2-uitstoot."

    Ik woon vlak over de Philipssite en heb van heel dat verlichting uitschakeling niets maar dan ook niets gemerkt. De aloude lichtdiarree was even hevig als altijd, meer nog, de verlichting van het skate-terrein, normaal gezien tot 22u in werking, is tijdens "Earth Hour" en nog ver daarna blijven branden.

    Leuven heeft dan wel de mond vol over het besparen van energie: het zijn vooral mooie woorden en absoluut geen daden.

    30-03-2009 om 22:06 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    27-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunnen de bijen onze toekomst voorspellen?

    Het lijkt er fel op. Alhoewel ik mij niet de voorstelling maak dat evenzoveel bijen evenzoveel kleine madamekes soleil zijn met een tulbandje en een glazen bolleke.

    Wat ik wel als bedenking heb is niet anders dan wat we nu bij de bijen zien gebeuren wel eens ons lot zou kunnen zijn als we zo verder doen met onze leefomgeving.

     

    Het lijkt er nl. sterk op dat de honingbij op dit moment getroffen wordt door een driedubbele crisis op gebied van biodiversiteit, ruimtelijke versnippering en de klimaatcrisis.

     

    Sinds een tiental jaren heerst er bij de honingbij de zgn. “verdwijnziekte”, hele bijenkasten raken op korte termijn compleet ontvolkt, sommige imkers verliezen 30 tot 50 % van hun volkeren op één jaar tijd.

     

    Uiteraard werd hierover de alarmklok geluid en vele overheden namen inderdaad de noodkreet van de imkers ernstig. Einde vorige eeuw werd met een beschuldigende vinger naar een aantal nieuwe insecticiden gewezen, kortwerkende insecticiden die inwerken op het zenuwstelsel van de insecten en o.a. gebruikt worden ter bescherming van zaden zoals maïskorrels e.d.

    Met name de Frans overheid verbood deze nieuwe insecticiden.

     

    10 jaar later moest iedereen toegeven dat dit verbod niet het verhoopte resultaat heeft opgeleverd. In Frankrijk blijft de mysterieuze ziekte evengoed slachtoffers maken als elders waar het verbod niet van kracht is.

     

    Overal over heel de wereld zijn dan diverse onderzoeken gestart om na te gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn.

     

    Er moest heel wat onder de loep genomen worden:

           De voeding van de bijen

           Het gebruik van insecticiden

           Het probleem van parasieten, reeds bestaande en recent toegevoegde

           De selectiedruk

           Hoe worden de bijen verzorgd door hun imker

     

    Wat blijkt: Er is zowel een probleem wat betreft de voeding, toch nog de insecticiden (oude én nieuwe formules, de agressiviteit van de parasieten met name de Varroamijt en mogelijk de selectiedruk (er wordt vnl. in Vlaanderen geselecteerd naar zachte, niet steeklustige rassen omwille van de dichte bevolking).

     

    De bij vindt in ons getemd landschap met heel veel monocultuur geen voldoende mix meer van diverse soorten pollen, pollen die ze nodig hebben als proteïnebron, dat wat ze wel vinden is dan nog minderwaardig. Die tendens wordt nog versterkt door de maniakale onkruidbestrijding die de biodiversiteit de das omdoet. Ook de goed honingleveranciers worden zo stelselmatig weggewied.

    De gewassen worden dan nog dikwijls voortdurend behandeld met allerlei pesticiden.

     

    Ook de klimaatwijziging brengt de interne klok en interne taakverdeling van de bijen in het gedrang waardoor de bijen onvoorbereid de winter ingaan en zo hun doodvonnis tekenen

     

    De bijen verzwakken en zijn dan een gemakkelijke prooi voor allerlei parasieten. De slechte weerbaarheid tegen de parasieten zou dan nog eens mede een gevolg zijn van het feit dat de honingbij wel eens te hard getemd zou kunnen zijn.

     

    Wat voor de honingbij geldt, geldt voor elk levend wezen op deze planeet, ook voor de mens. Als we verder blijven onze biodiversiteit ten gronde richten, als we verder blijven ons klimaat te verstoren, kortom als we bezig blijven zoals we bezig zijn dan komen wij vroeg of laat ook aan de beurt.

    27-03-2009 om 22:18 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    Tags:biodiversiteit,klimaatwijziging
    17-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles is biodiversiteit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    By John Acher

    OSLO (Reuters) - An international plan is needed to rescue polar bears and their icy Arctic habitat but its success will hinge on a U.N. deal to fight global warming due to be agreed in December, Norway said on Tuesday.

    "Climate change has overtaken hunting as the most significant threat to the polar bear," Norway's Environment and Development Minister Erik Solheim told a meeting of the five states rimming the Arctic where the white bears live.

    "We must work to protect the ecosystem the bear is part of," Solheim said. "Global warming must be stopped if we are to succeed."

    Solheim urged the three-day meeting -- the first time the range states have met since 1981 -- to agree on a joint action plan for saving the polar bear, including cooperation on research and management of the species.

    The meeting in the Norwegian town of Tromsoe within the Arctic Circle is the first since 1981 to bring together the states that are home to polar bears -- Norway, Russia, Canada, the United States and Danish-administered Greenland.

    The five agreed in 1973 to protect the bear and its habitat at a time when human hunters were its only known enemy. But the melting of the polar ice is now the biggest threat to the world's 20,000-25,000 polar bears, experts say.

    Though they are excellent swimmers, the great white carnivores are not fast enough to catch seals, their main prey, in open water. Their survival depends on catching seals on ice, which is shrinking fast.

    The International Union for the Conservation of Nature (IUCN) reclassified the polar bear as a vulnerable species on its Red List of Endangered Species in 2005.

    Arctic sea ice shrank in 2007 to its smallest since satellite measurements began 30 years ago, raising the prospect that it could vanish in summers.

    Though climate change is the main risk to the bear, Solheim said the species' habitat is also threatened with destruction through pollution, human disturbance and hunting.

    He said rapid reduction of sea ice can also trigger other mechanisms, such as a release of methane from the Arctic tundra or accelerate the melting of glaciers on Greenland.

    "This could have dramatic effects for people's living conditions all over the world," he said. "We must send a clear message to the climate meeting in Copenhagen that it must hurry to stop and reverse the rising of temperatures and melting of ice in the Arctic," Solheim said.

    More than 190 governments will meet in Copenhagen in December to agree a new global accord to replace the Kyoto pact.

    (Additional reporting by Alister Doyle)

    17-03-2009 om 22:54 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    12-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    “Never waste a good crisis”  zei Hilary Clinton op haar bezoek in Brussel, volgens haar citeerde ze hiermee de stafchef van het Witte Huis, Emmanuel Rahm.
    Om het even van wie de uitspraak komt: ze is gewoon briljant, duidelijk en een andere manier van verwoorden dan het aloude "crisissen zijn uitdagingen".

    De klimaatcrisis is zo'n crisis die we maar beter niet verspillen. We kunnen er alleen maar beter van worden als we van de klimaatcrisis erkennen dat ze bestaat, als we van de klimaatcrisis erkennen dat ze veroorzaakt wordt door de menselijke activiteiten en als we erkennen dat we er iets aan moeten doen.

    Dus een heel andere houding om aan te nemen dan het bange volkje bij LDD die liefst van al willen ontkennen dat er zoiets bestaat als een klimaatcrisis en al helemaal weglopen van hun verantwoordelijkheid als de invloed van de mens ter sprake komt: als de Suv nader is dan de rok, uiteraard.

    12-03-2009 om 13:27 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heeft er iemand nog een reden nodig voor de Biodiversiteit?

    Men kan dan zijn gading vinden in het volgende bericht, vandaag als Belgabericht verschenen:

    "Molecule van Namibische plant effectiever als ontstekingsremmer dan cortisone"

    " Een molecule uit een Namibische woestijnplant blijkt op de lange termijn effectiever als ontstekingsremmer dan cortisone en zorgt bovendien niet voor het veelvoorkomende neveneffect osteoporose. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Valerie Gossye, van de vakgroep Fysiologie aan de UGent.

    Gossye vergeleek het effect van cortisone met dat van een plantaardig derivaat, "Compound A" of CpdA, dat uit een Namibische woestijnplant wordt gehaald. Ze testte beide ontstekingsremmers op het ontstoken gewrichtsweefsel van patiënten met chronische reumatoïde artritis. Vooral vrouwen krijgen met deze ziekte te maken, waarbij een chronische ontsteking in de gewrichten onder andere leidt tot de vernietiging van het kraakbeen en erosie van het bot.

    Momenteel wordt ongeveer de helft van de reumapatiënten behandeld met cortisone, omdat het niet enkel de ontstekingen in de gewrichten tegengaat, maar ook voor een vertraging van de gewrichtsschade zorgt. Nadeel van cortisone is wel dat sommige patiënten op de lange termijn een resistentie ontwikkelen, en dat een langdurige cortisonebehandeling gepaard kan gaan met neveneffecten zoals diabetes en osteoporose.

    Eerder onderzoek aan de Gentse universiteit had al aangetoond dat de plantaardige derivaat CpdA op dezelfde manier werkt als cortisone, zonder diabetes als neveneffect. Gossye bewijst nu met haar onderzoek dat ook het risico op osteoporose sterk verminderd. Uit haar studie bleek bovendien dat het ontstekingsremmend effect van cortisone op langere termijn erg achteruit gaat, terwijl dat bij CpdA niet het geval is.

    De onderzoeksresultaten van Gossye werden gepubliceerd in de vaktijdschriften "The Journal of Immunology" en "Annals of the Rheumatic Diseases". ./. SAG/


    12-03-2009 om 12:59 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    06-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderbouwing gevraagd - deel 2

    Op 22 februari heb ik in deze blog erop gewezen dat het zinnetje ""En last but not least, nergens anders in Europa is de oppositie tegen de effectieve realisatie van groene projecten groter vanuit het kamp van de groenen". in de Column van de heer Steven De Proost  in DS van 19/02 geen onderbouwing had

    Steven De Proost  heeft hierop gereageerd op donderdag 5 maart:  zijn uitspraak ging over de houding van Natuurpunt'ers die, althans volgens hem, de relatie economie-ecologie enkel vanuit laatste hoek bekijken. Blijkbaar is door hem en zijn medewerkers recent analyse gedaan rond blokkering en recourses van windprojecten in Vlaanderen. Volgens hem was er heel vaak Natuurpuntactivisme aan gde rondslag, nergens anders in Europa is Natura2002 etc even krachtig als hier.

    Mijn antwoord was in eerste instantie dat ik het inderdaad niet verkeerd wou begrijpen maar dat het bewuste zinnethe eerlijk gezegd zeer weinig genuanceerd was en overkwam als een vlag die heel de groene beweging dekte, inbegrepen de partij Groen!, greenpeace, WWF, BBL en som maar op.

    Inderdaad zitten er binnen een deel van de groene en natuurbeweging scherpslijpers, die zich dan nog voor de kar laten spannen door andere politieke partijen en daar persoonlijk beter van (denken te) worden. Zo zou er al in 2005 een werkend windpark kunnen geweest zijn in de Noordzee, zonder enige schade aan de avifauna. te berokkenen. Inderdaad heeft de Natuurbeweging toen de zaak mee helpen blokkeren en daar was enige politieke druk niet vreemd aan: Groen! mocht die pluim niet op de hoed steken, daar was een andere hoed die die pluim moest krijgen. Alleen kreeg men het achteraf niet meer van de grond en nu dat er toch beweging in zit dreigt het weer stil te vallen.

    Zelf ben ik ook lid van Natuurpunt en zie wel dat niet iedereen op dezelfde golflengte zit wat die windturbines betreft, zelf ben ik ook van mening dat de inplanting zeer goed moet overwogen worden om zo weinig mogelijk slachtoffers onder de avifauna te maken, maar dat is best te doen zoals de praktijk in Nederland ons leert. Zelf zie ik eerder een blokkering bij vele conservatieve gemeentebesturen die grote heisa maken tegen de landschapsverwoestende windmolens  en terwijl ze dat doen grote koeltorens of iets andere industrieel lelijks staat te blinken, van een wassen neus als argument gesproken.

    Zelf heb ik als groen gemeenteraadslid te Leuven onze burgervader mogen meemaken die alles in het werk stelde en nog stelt om de windmolens van het Leuvens grondgebied weg te houden.

    06-03-2009 om 21:48 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    27-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obama budget realistic on climate revenue: analysts

    By Deborah Zabarenko and Ayesha Rascoe

    WASHINGTON (Reuters) - President Barack Obama's estimate of $646 billion in revenue for the first years of a carbon-capping program to curb climate change is realistic or possibly a little low, policy analysts said on Thursday.

    Obama's budget for 2010 projects this revenue, from 2012 through 2019, will fund $150 billion in clean energy technology investments over 10 years and a tax credit to help Americans make the transition to a less carbon-intensive economy.

    "I don't think it's overly optimistic at all," said Brian Murray, director for economic analysis at the Nicholas Institute for Environmental Policy Solutions at Duke University.

    "It's on the conservative side," said Tim Profeta, the institute's director. Both spoke in a telephone interview.

    "From a substantive standpoint, the numbers are based on a good analysis," said David Gardiner, senior adviser to the Ceres coalition of investors, environmental groups and others aiming to curb climate change.

    The $646 billion figure, spread over eight years, presumes that a U.S. law to limit carbon emissions will be in place by 2012, and Obama has said he will work with Congress to make this happen.

    Obama has said he wants a so-called cap and trade system that would put a price on emissions of climate-warming carbon. Companies that emit more than the limit would have to buy emission permits; companies that emit less could sell emission credits.

    It would mean about $80 billion in revenue annually, the Nicholas institute's Murray said, with each ton of carbon emissions priced at $15 at the start of the eight-year period. Because the goal is to reduce carbon emissions, the carbon price would rise over the eight years.

    Cap-and-trade legislation that narrowly failed in the Senate last year foresaw higher revenues based on a carbon price starting at $18 a ton and rising from there.

    CAP-AND-DIVIDEND

    The Obama budget envisions that some revenue from the emissions permits would be returned to individuals in an idea known as cap-and-dividend. Democratic U.S. Representative Chris Van Hollen of Maryland announced on Tuesday he plans to introduce a cap-and-dividend bill.

    Meanwhile, Senator Barbara Boxer, a California Democrat who shepherded a cap-and-trade bill to the Senate floor last year, has vowed to introduce carbon-curbing legislation this year.

    Environmental groups were jubilant at Obama's proposals on climate change.

    "It's a hugely important policy direction and another sign that Obama gets it when it comes to building a clean energy economy," said Gene Karpinski, president of the League of Conservation Voters.

    "Wall Street and Washington alike understand that the question is no longer if or when, but only how we will tackle global warming and build the clean energy economy that will rescue us from economic collapse," said Sierra Club's Carl Pope.

    Shell Oil Company president Marvin Odum also favors cap-and-trade.

    "The only really wrong thing to do, is not to do anything," Odum told a congressional hearing on Wednesday. "The reason I like a cap and trade system is it directly addresses the problem. So when money goes into buy these credits, then that money goes directly to reducing carbon emissions."

    The budget also raises the budget for the Environmental Protection Agency to $10.5 billion, a $3 billion rise from the previous year, with a $19 million increase for "a greenhouse gas emissions inventory and related activities that will provide data critical for implementing a comprehensive climate change bill," the agency said in a statement.

    (Editing by Jackie Frank)

    Bron: http://www.reuters.com/article/environmentNews/idUSTRE51P4Q920090226?sp=true

    27-02-2009 om 12:59 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    22-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderbouwing gevraagd

    In zijn column in de economische Standaard geeft de heer Steven De Proost  (managing partner bij het onafhankelijke energie-adviesbureau 7c Consult)  elke maand zijn visie op de energieactualiteit.

     

    Nu vrijdag 20 februari was dat weer het geval in de column met als titel “Zonnig Vlaanderen weldra in de kou”

     

    Daarin geeft hij in een onderbouwde stelling de mening te kennen dat de Vlaamse Regering een fout maakt door de staatssteun aan de zonnepanelen te verminderen.

     

    Op het laatst voegt hij er dan het volgende zinnetje aan toe: “En last but not least, nergens anders in Europa is de oppositie tegen de effectieve realisatie van groene projecten groter vanuit het kamp van de groenen”.

    Deze laatste stelling staat daar zonder de minste onderbouwing in tegenstelling met de rest van zijn doordachte column.

    Ik heb dan ook aan de redactie van de economische Standaard op zondag 22 februari gevraagd dat de heer Steven De Proost  hierover toelichting zou geven.

    22-02-2009 om 16:25 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    15-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn motivatie voor mijn kandidatuurstelling voor het Vlaams Parlement

    Waarom stel ik mij voor als kandidaat? Omdat ik er van uitga dat onze toekomst ecologisch is, indien onze toekomst niet ecologisch is, is er ook geen toekomst, toch geen toekomst zoals wij hem voor ogen hebben.

    Want er is een:

     

    • Ecologische crisis aan de gang, een ecologische crisis die alleen maar versterkt wordt door de vele nefaste beslissingen die de huidige Vlaamse regering op dit moment maakt zoals Vlaanderen omvormen tot logistiek centrum met vrachtwagenvervoer zo goed als enige wijze van vrachtvervoer);
    • Er is een klimaatscrisis aan de gang terwijl de huidige regering aan handen en voeten is gebonden aan één energiebedrijf;
    • Er is een biodiversiteitcrisis aan de gang, waarop als enige actie de Vlaamse regering de subsidie tot aankoop van natuurgebieden sterkt inperkt;
    • Er is een economische crisis waarop de regering alleen maar wil reageren met beton en niet met een relanceplan waar ecologische projecten mee aan bod kunnen komen.

     

    Wie mij kent weet dat ik de laatste jaren vond dat ecologie in en buiten onze partij te weinig aan bod kwam, Tot mij niet geringe vreugde moet ik zeggen dat Groen! zich heeft herpakt mét een sterk programma rond ecologische economie en de veelbesproken “green new deal”.

    Dit sterk programma vormt de ruggegraat van onze campagne, die campagne onderschrijf ik voluit

     

    Toch vind ik het herpakken gedeeltelijk, want de Groene standpunten wat betreft de klimaat crisis, het het natuurbehoud en de biodiversiteit komen te weinig onderbouwd en te weinig onderling gelinkt terecht op onze website, hierdoor belichten en onderwaarderen we te weinig het vele werk van onze nochtans hard zwoegende parlementairen. Ook de problemen die van alle kanten op ons afkomen krijgen onvoldoende forum op onze website:

    Eén klein voorbeeld: de imkerij worstelt met de “verdwijnziekte” bij bijen, die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een nieuwe generatie landbouwzenuwgiffen, giffen die ook voor vogels zeer problematisch zijn. Het kan een mineur probleem lijken maar Einstein himself heeft gezegd dat 5 jaar na het uitsterven van de bij de mens de volgende op de lijst is.

     

    Eén van de mijn doelstellingen binnen mijn partij is er dan ook voor te zorgen dat Groen! naast het grote verhaal niet de belangrijk zijlijnen in de rest van ons verhaal uit het oog verliest.

     

    Elke partij heeft nu zijn milieuprogramma. Vele van de klassieke partijen hebben zelfs een milieuprogramma waar men zo kan in mee stappen.

    Dat kan alleen maar toegejuicht worden. Mijn enthousiasme over die programma’s wordt wel getemperd door het zichtbare hokjesdenken dat haaks staat op een ecologische benadering, de milieuprogramma’s staan apart,zonder enige invloed op de andere delen van hun programma. Maar tot daar aan toe, er is een aanzet tot overeenkomst mogelijk.

     

     

    15-02-2009 om 13:24 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn Vlaamse groenen lauwe Vlamingen
    Als we onszelf vergelijken met de heetgebakerde kaakslagnationalistenvlamingen heeft dat het in ieder geval de schijn van.
    Als we bekijken wat die heetgebakerde kaakslagnationalistenvlamingen ervan gebakken hebben merken we waar al die gebralde strijdleuzen zoals "splitsen onverwijld en zonder enige prijs" goed voor waren: ze hebben helemaal niets uitgehaald.

    De strijdvaardige heren vertrokken in 2005 van het idee dat wat geroep en gebald vuistengezwaai voldoende zou zijn om de Franstaligen op de knieen te krijgen. Alleen hebben ze zonder de simpele waarheid gerekend dat er, voor zoiets, ook nog iets moest gebeuren dat onderhandelen heet, dat de tegenparij in de onderhandelingen ook zo zijn vragenlijstje kan hebben én dat de prijs net verhoogt als men doodgraag iets wil, waardoor de Vlamingen zichzelf direct in een slechte onderhandelingspositie hebben gemanoeuvreerd.
    Men eiste daarenboven garanties op het bekomen van wat men eiste. Waarom moets er dan aan onderhandelingen begonnen worden?

    Eén van de gevraagde middelen was het hebben van een 2/3 meerderheid in het parlement.
    Wie herinnert er zich niet dat het NVA met een verkeersbord opriep om "Vlaanderen niet te laten verstrikken", duidelijk doelend op de voorzitter van PS. Tot mijn verbazing werd na een tijdje de PS tot de regering toegelaten voor de 2/3 meerderheid te leveren.
    De heetgebakerde kaakslagnationalistenvlamingen keken dan ook nog eens laatdunkend neer op de eerste resultaten die ze "borrelnootjes" noemden. Het uiteindelijke resultaat is nu zelf dat die borrelnootjes in de diepvries zijn gesukkeld.

    Niet getreurd: Het NVA roept maar weer eens op tot een Onafhankelijk Vlaanderen, want dan kunnen we de crisissen zelf oplossen: De klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis, de ecologische crisis, de economische crisis, de financiële crisis...alles gaat met een vingerknip worden opgelost van zodra Vlaanderen onafhankelijk is.

    Te vrezen valt dat er dan in 2050 van Vlaanderen enkel een Gaza-achtige kuststrook van 60 km. lang en 10 km breed overblijft met "Leuven-aan-Zee" als hoofdstad, maar enfin: dan toch onafhankelijk.

    Te begrijpen valt dat ik mijn Vlamingzijn dan liever zou opbergen in de diepvries, het was al te erg om aan te zien wat "onze onderhandelaars" bekokstoofd hebben.

    12-02-2009 om 00:00 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    11-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 Belgische burgemeesters tekenen Europees milieupact
    De burgemeesters van Antwerpen, Brussel, Genk, Gent, Hasselt en Luik zijn naar het Europees Parlement in Brussel getrokken voor de ondertekening van het 'Covenant of Mayors' of het pact van de burgemeesters. Het verdrag is een Europees initiatief dat streeft naar 20% minder CO2-uitstoot en 20% minder energieverbruik tegen 2020. Bovendien wil de Europese Unie dat er 20% meer hernieuwbare energiebronnen gebruikt worden in 2020. Ongeveer 300 Europese burgemeesters hebben het pact al ondertekend. De steden Hasselt en Genk keurden het plan al goed in december 2008.
    Wie maar weer eens schitterde door afwezigheid, als het over ecologie en duurzaamheid gaat, was de Leuvense burgemeester.
    De burgemeester van een stad die zich beroemt op het innovatieve en vooruitstrevende karakter van alles wat zich op de Leuvense bodem bevindt. Louis Tobback is zo stilletjesaan aan het verworden tot een karikaturale sta-in-de-weg voor alles wat ecologie en duurzaamheid aangaat.

    11-02-2009 om 14:32 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obama says renewable energy key to economic future
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    WASHINGTON (Reuters) - U.S. President Barack Obama on Monday pushed for more investment in solar and wind energy, saying the country that can make renewable energy sources price-competitive with traditional fossil fuels will become the economic superpower of the future.

    Obama, speaking at a townhall meeting in Elkhart, Indiana, said renewable energy companies needed tax breaks and loan guarantees to provide incentives for firms to manufacture and customers to purchase solar and wind energy.

    Obama acknowledged that while the cost of producing electricity by wind and solar has declined, it is still cheaper to generate power from plants fueled by coal or natural gas.

    However, Obama said he wanted the government to invest every year in new technologies to drive down renewable energy costs over the long term.

    "The country that figures out how to make cheaper energy that's also clean, that country is going to win the economic competition of the future," he said.

    The roughly $800 billion stimulus package pending in Congress to revive the American economy includes billions of dollars in tax breaks and other financial incentives to boost the use of renewable energy.

    They are intended to ensure solar and wind energy companies have steady business.

    Obama called on Congress to require U.S. utilities to generate a certain amount of their electricity supplies, such as 15 to 20 percent, from renewable energy sources.

    He said that, once such a benchmark is set, then renewable energy companies can "count on a pretty solid market that they're going to be able to sell their energy to."

    The Senate Energy and Natural Resources Committee was scheduled to hold a hearing on Tuesday on draft legislation that would set a national renewable energy standard.

    Under the bill, the amount of the U.S. electricity supply coming from renewable energy resources would gradually increase to 4 percent by 2012, 8 percent by 2015, 12 percent by 2018, 16 percent by 2020 and 20 percent by 2039.

    Obama also pledged to double U.S. renewable energy production within the next three years.

    (Editing by Walter Bagley)

    Bron: http://www.reuters.com/article/environmentNews/idUSTRE51876P20090209

    10-02-2009 om 17:48 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    Over mijzelf
    Ik ben Vanden Bosch Yves
    Ik ben een man en woon in Heverlee/ Leuven (België) en mijn beroep is Diëtist.
    Ik ben geboren op 11/08/1950 en ben nu dus 73 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Natuur en milieu.
    Gemeenteraadslid Leuven voor Groen! van '90 tot '06.
    Open tuindag op 3 juni: welkom in de tuin aan de Geldenaaksebaan 92 te Heverlee
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Leefbare Geldenaaksebaan
  • Groen! Leuven
  • Stad Leuven
  • Vrienden Heverleebos en Meerdaelwoud
  • Natuurpunt Leuven
  • Koeheide
  • Fatiha Dahmani
  • Toon Toelen
  • Vogelwerkgroep Oost-Brabant
  • Heverlee

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/02-04/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 28/02-06/03 2011
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 16/10-22/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006

    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Ons bezoek aan Electrawinds
  • Hermes
  • facebook Hermes
  • twitter Hermes

  • Blog als favoriet !

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    belganieuws
    www.bloggen.be/belgani
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum. Anonieme reacties en scheldtirades worden verwijderd



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs