De Peruaanse regering klaagt Indianenleider Pizango aan wegens gewelddadig verzet tegen de ontginning van het regenwoud, na de dodelijke rellen met de politie. De Indianen eisen respect voor hun gronden en het milieu.
Alberto Pizango Chota is de leider van de groep AIDESEP, de voornaamste organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse bevolking in Peru. Hij bestrijdt de verkoop van olieconcessies aan buitenlandse oliebedrijven door de overheid, omdat de gronden volgens de Indianen aan de inheemse bevolking toebehoren.
In augustus 2008 trad Pizango op de voorgrond bij protesten door inheemse bewoners van het Amazonewoud. Daarbij hielden ze politiemannen gegijzeld. Als antwoord daarop kondigde de overheid de noodtoestand af. Daardoor kreeg de overheid de macht om het leger in te zetten om de demonstranten met geweld te verwijderen en te arresteren.
De spanningen kwamen tot een hoogtepunt toen Pizango verklaarde dat 'de inheemse bevolking zich beschermde tegen overheidsagressie'. De protestacties eindigden toen Pizango en zijn AIDESEP in september 2008 het parlement konden overtuigen om de twee decreten af te schaffen die hadden geleid tot de protesten. Die decreten waren tot stand gekomen onder invloed van president Alan García, en hadden als doel het grondgebied van de Indianen open te stellen voor oliebedrijven.
Pizango verklaarde dat zijn overwinning 'een nieuwe dageraad aankondigde voor de inheemse bevolkingsgroepen van het land'. De problemen bleven echter niet lang uit. Vanaf april dit jaar begon zich hetzelfde scenario af te spelen als vorige zomer. De overheid bleef multinationals toelaten om aan mijnbouw en olie- en aardgasontginning te doen. Er kwamen opnieuw protestacties. De Indianen legden olie- en gaspompen lam en blokkeerden het weg- en rivierverkeer.
Afgelopen vrijdag kwamen inheemse betogers de straat op met vederkronen en traditionele speren, waarop de politie in de massa begon te schieten. President Alan García had al gewaarschuwd voor een gewelddadige reactie om 'de orde te herstellen' in de opstandige gebieden. Plaatselijke ziekenhuizen konden het aantal gewonden niet bijhouden en moesten hun deuren barricaderen. Er is geen zekerheid over het precieze aantal slachtoffers, maar er is sprake van een veertigtal doden bij de betogers en een tiental bij de politie.
De politie zou de lijken van de inheemse slachtoffers in zakken hebben gestopt en in een rivier hebben gedumpt. Marijke Deleu, een Belgische medewerkster van de ngo Catapa, was ter plaatse toen het bloedige conflict vrijdag zijn hoogtepunt bereikte en zag hoe de politie lijken meenam. 'Zo proberen ze het officiële dodental te verlagen', zegt ze in een persmededeling.
De inheemse bevolking beschuldigt president Garcia van 'genocide' en roept op tot internationale solidariteit. Garcia blijft erbij dat zijn reactie gepast was en vindt het niet kunnen dat de Indianen denken dat zij kunnen beslissen wat er op hun territorium gebeurt. Volgens hem heeft Peru de investeringen nodig om de armoede te bestrijden.
Pizango noemt de gebeurtenissen van vrijdag 'de ergste slachting van ons volk in 20 jaar'. Hij zei ook nog: 'Ons protest is altijd vreedzaam geweest. We willen gewoon respect voor ons territorium en voor het milieu.' Om te ontkomen aan zijn arrestatie, heeft Pizango zijn toevlucht gezocht in de ambassade van Nicaragua. (ivm)
Reacties op bericht (1)
11-06-2009
foto's en meer info over de gebeurtenissen
Op de website van Catapa staan de foto's die Marijke en Thomas gemaakt hebben. Ze geven nu vrijdag meer info op een info-avond aan de Universiteit Antwerpen. Meer info ook op www.catapa.be
11-06-2009 om 14:34
geschreven door Pieter-Jan Van de Velde
Over mijzelf
Ik ben Vanden Bosch Yves
Ik ben een man en woon in Heverlee/ Leuven (België) en mijn beroep is Diëtist.
Ik ben geboren op 11/08/1950 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Natuur en milieu.
Gemeenteraadslid Leuven voor Groen! van '90 tot '06.