Inhoud blog
 • Startdag Natuurpunt Leuven en Algemene Vergadering
 • Al gaat de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel
 • Misbegrepen biodiversiteit, oorzaak van misverstanden en onnodig getwist? Of begin van een betere verstandhouding?
 • Verdraaiing van de feiten
 • Maak van deze Vlaamse regering een pluspunt voor de natuur
 • De jacht op de Vlaamse vos: weer een blunder van onze Vlaamse Minister van “Leef”milieu.
 • Zijn de Dino’s uitgestorven?
 • Natuurindicatoren 2010
 • Politiek café: biodiversiteit in Vlaanderen
 • Oostelijke ondersoort van de Poema uitgestorven.
 • Driedubbele hakbijl voor milieu en natuur
 • Van 18 tot 29 oktober gaat er in Nagoya (Japan) de tweejaarlijkse internationale top door van de VN Conventie over Biologische Diversiteit (CBD
 • Europa bezwijkt onder de Canadese druk om de voorwaarden te versoepelen waaronder olie gewonnen uit teerzand mag ingevoerd worden.
 • Foto
  Laatste commentaren
 • vijvers van bellefroid (meme)
      op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
 • vijvers van bellefroid (tibe )
      op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
 • BELLEFROID (elbi)
      op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
 • Vijvers Bellefroid (Bellefroid Ria)
      op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
 • foto's en meer info over de gebeurtenissen (Pieter-Jan Van de Velde)
      op De Peruaanse regering klaagt Indianenleider Pizango aan wegens gewelddadig verzet tegen de ontginning van het regenwoud, na de dodelijke rellen met de politie. De Indianen eisen respect voor hun gronden en het milieu.
 • Rondvraag / Poll
  Kan en moet de stad meer doen opdat de stadsdiensten en de inwoners energie kunnen besparen
  Ja
  Neen
  Bekijk resultaat

  Zoeken in blog

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  habbok_klas_4a
  www.bloggen.be/habbok_

   

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Yves Vanden Bosch

  16-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als we de CD&V en Joke Schauvliege niet hadden..
  We weten allemaal dat de CVP vroeger en de CD&V nu, altijd behoort hebben tot de voorvechters inzake leefmilieu. Joke Schauvliege (ondervoorzitter CD&V) heeft nu het reeds prangende probleem van de betonsokkels van de windturbines aangesneden: Wat moet er gebeuren met de sokkels van afgedankte windturbines?
  We hangen in Europa al aan het staartje wat betreft productie van hernieuwbare energie, inbegrepen windenergie, en Joke Schauvliege denkt er al aan ze beginnen af te breken..

  16-04-2009 om 13:20 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  14-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transitie duurzame samenleving vergt lokale energiebedrijven
  Gemeenten moeten de opbrengst van de verkoop van de Nederlandse energiebedrijven investeren in nieuwe, lokale energiebedrijven. Tegelijkertijd moeten alle daken van panden in stedelijke gebieden genationaliseerd worden. En we moeten 'slow buildings' introduceren. Dit soort maatregelen zijn noodzakelijk wil Nederland de transitie naar een duurzame samenleving maken, volgens Ronald Rovers. Hij poneerde deze stellingen bij zijn inauguratie als lector Gebouwde Omgeving en Regionale Ontwikkeling bij Hogeschool Zuyd. In zijn inaugurale rede beredeneerde hij ook dat Limburg zich moet opmaken voor de opvang van klimaatvluchtelingen uit de Randstad.

  Ronald Rovers werd vrijdag 3 april jongstleden officieel geïnstalleerd als lector bij Hogeschool Zuyd. Hij gaat zich richten op transitie van een samenleving die gebaseerd is op fossiele voorraden naar een maatschappij die alleen hernieuwbare energiebronnen en materialen inzet. Rovers onderzoekt welke effecten dit heeft op de gebouwde omgeving en hoe deze er in 2030 moet uitzien.

  Grenzen bereikt
  Volgens de lector loopt de wereld met zeven miljard mensen die een westers consumptiepatroon nastreven tegen de grenzen aan. We stevenen af op een crash. De enige oplossing is hernieuwbare energie en materialen. Om de transitie naar een duurzame samenleving te realiseren, moet er niet alleen geïnvesteerd worden in andere technologie, maar ook in andere processen, nieuwe diensten, andere sociaal-culturele en institutionele systemen en zullen we anders tegen zaken als bezit moeten gaan aankijken.

  Zo adviseert hij gemeenten om het geld dat ze krijgen als Essent en Nuon worden verkocht, te investeren in nieuwe, lokale energiebedrijven. Die gaan de zonnecellen in een wijk beheren. "Dat kan veel effectiever  op wijkniveau dan dat je het aan particulieren overlaat." Hij pleit voor nationalisatie van alle daken in stedelijke gebieden. Die kunnen benut worden voor het plaatsen van zonnecellen, en kassen. Want ook urban farming, het verbouwen van voedsel in de stad, zal noodzakelijk worden: "Steden zijn de meest kwetsbare plekken van de samenleving."

  "We moeten in plaats van jagers en verzamelaars van fossiele bronnen, zaaiers en oogsters van hernieuwbare bronnen worden. Grondstoffen en ruimte moeten we gaan managen."

  Limburg goed op weg
  De titel van de inaugurale reden is Bouwen op het Eiland Limburg. Rovers vindt dat de provincie Limburg goede keuzes maakt op weg naar een duurzame samenleving. "In tal van nota's kom ik de juiste sleutelwoorden tegen. Maar er worden onvoldoende targets gesteld." Om 20% reductie in 2020 te bereiken, moet je minstens 25000 woningen per jaar 40% zuiniger maken.  
  De bevolkingskrimp in Limburg ziet hij eerder als een zegen dan als een ramp. Dit schept kansen voor de transitie. Bovendien creëert het ruimte om de klimaatvluchtelingen uit de Randstad op te vangen. Want die gaan komen, is de overtuiging van de lector Gebouwde Omgeving en Regionale Ontwikkeling.

  "De permafrost in Groenland en Antartica smelt. De dreiging van abrupte  zeespiegelstijging is realiteit. Zelfs al stijgt de zeespiegel niet, de dreiging alleen al zal voor een uittocht uit Holland zorgen. Mensen in de Randstad gaan beseffen dat het niet handig is zeven meter onder NAP te wonen." Drijvende steden vindt hij een verkeerde oplossing. Die vragen namelijk grote hoeveelheden staal en beton. En om dat te maken, heb je naast schaarse grondstoffen enorm veel energie nodig, en die processen hebben juist schaarste en klimaatproblemen veroorzaakt.

  De Wijk van Morgen
  Samen met drie andere lectoren speelt Ronald Rovers een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van De Wijk van Morgen, een ambitieus project van Hogeschool Zuyd dat met studenten en marktpartijen op bedrijventerrein Avantis in Heerlen gerealiseerd wordt. Rovers ziet dit als een voorbeeldproject. Juist onderwijsinstellingen moeten jonge mensen leren duurzaam te denken en te werken. "Het zou schandalig zijn als je studenten niet opleidt om de transitie vorm te geven. Doen we dat niet, dan komt de verandering nooit."


  Bron: MVO-nieuwsbrief: http://www.duurzaamnieuws.nl/mvo/bericht.rxml?id=44141

  14-04-2009 om 21:47 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groen! Vlaams-Brabant wil geen extra verbindingswegen door het Meerdaalbos of Heverleebos

  Tijdens het paasweekend voerde Groen! Vlaams-Brabant actie rond een geplande verbindingsweg door het Meerdaalbos en Heverleebos. Groen! meent dat de Maurits Noëstraat voldoende is voor het plaatselijk verkeer. Het toenemende sluikverkeer moet door de overheid ontmoedigd worden en kan niet de reden zijn om extra wegen door de bossen aan te leggen.

  Daarom wil men voorkomen dat de Weertsedreef verder uigebreid wordt tot een volwaardige verbindingsweg. Groen! ijvert voor het verkeersvrij maken van de dreef.  Van een derde nieuw aan te leggen verbindingsweg door het Heverlee- of Meerdaalbos kan absoluut geen sprake zijn. Hiermee zal een uniek Vlaams bosgebied verder versnipperd worden.
  De actie werd op paasmaandag 13 april afgesloten met een picnic in Sint-Joris-Weert. Naast Groen! was er ook een delegatie van Ecolo met federaal parlementslid Thérèse Snoy en vele sympathisanten. 

  Hermes Sanctorum, Groen! lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen onderstreept het waardevolle karakter van deze bossen: “Het Heverleebos en het Meerdaalbos zijn dé groene long van onze regio. Uniek en anders dan het Zonienwoud, slechts doorsneden door één verkeersader: de Naamsesteenweg. We moeten keuzes maken voor de toekomst. Deze bossen verder versnipperen om het groeiende sluikverkeer op te vangen is een absurde keuze. Het kan niet dat een lokaal bestuur alleen hier het laatste woord in heeft.” 

  Yves Vanden Bosch, 3de effectief voor Groen! en actief in natuurverenigingen ziet een unieke toekomst voor het gebied: ”Meerdaalwoud is een der stilste gebieden van Vlaanderen en zou in aanmerking komen als  “stiltegebied” na de afsluiting van de Weertstedreef. Het zou het tweede officiële stiltegebied van Vlaanderen kunnen worden. En een veilige verbindingsweg voor fietsers en wandelaars.”

  14-04-2009 om 21:42 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)

  Over mijzelf
  Ik ben Vanden Bosch Yves
  Ik ben een man en woon in Heverlee/ Leuven (België) en mijn beroep is Diëtist.
  Ik ben geboren op 11/08/1950 en ben nu dus 70 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: Natuur en milieu.
  Gemeenteraadslid Leuven voor Groen! van '90 tot '06.
  Open tuindag op 3 juni: welkom in de tuin aan de Geldenaaksebaan 92 te Heverlee
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Mijn favorieten
 • Leefbare Geldenaaksebaan
 • Groen! Leuven
 • Stad Leuven
 • Vrienden Heverleebos en Meerdaelwoud
 • Natuurpunt Leuven
 • Koeheide
 • Fatiha Dahmani
 • Toon Toelen
 • Vogelwerkgroep Oost-Brabant
 • Heverlee

  Foto

  Foto

  Archief per week
 • 27/02-04/03 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 28/02-06/03 2011
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 16/10-22/10 2006
 • 02/10-08/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 18/09-24/09 2006

  Blog als favoriet !

  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • Ons bezoek aan Electrawinds
 • Hermes
 • facebook Hermes
 • twitter Hermes

 • Blog als favoriet !

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  bajadera
  www.bloggen.be/bajader
  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  forum

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum. Anonieme reacties en scheldtirades worden verwijderd  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!