Obama says renewable energy key to economic future
WASHINGTON (Reuters) - U.S. President Barack Obama on Monday pushed for more investment in solar and wind energy, saying the country that can make renewable energy sources price-competitive with traditional fossil fuels will become the economic superpower of the future.
Obama, speaking at a townhall meeting in Elkhart, Indiana, said renewable energy companies needed tax breaks and loan guarantees to provide incentives for firms to manufacture and customers to purchase solar and wind energy.
Obama acknowledged that while the cost of producing electricity by wind and solar has declined, it is still cheaper to generate power from plants fueled by coal or natural gas.
However, Obama said he wanted the government to invest every year in new technologies to drive down renewable energy costs over the long term.
"The country that figures out how to make cheaper energy that's also clean, that country is going to win the economic competition of the future," he said.
The roughly $800 billion stimulus package pending in Congress to revive the American economy includes billions of dollars in tax breaks and other financial incentives to boost the use of renewable energy.
They are intended to ensure solar and wind energy companies have steady business.
Obama called on Congress to require U.S. utilities to generate a certain amount of their electricity supplies, such as 15 to 20 percent, from renewable energy sources.
He said that, once such a benchmark is set, then renewable energy companies can "count on a pretty solid market that they're going to be able to sell their energy to."
The Senate Energy and Natural Resources Committee was scheduled to hold a hearing on Tuesday on draft legislation that would set a national renewable energy standard.
Under the bill, the amount of the U.S. electricity supply coming from renewable energy resources would gradually increase to 4 percent by 2012, 8 percent by 2015, 12 percent by 2018, 16 percent by 2020 and 20 percent by 2039.
Obama also pledged to double U.S. renewable energy production within the next three years.
Yvo de Boer, hoofd van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het klimaatbureau van de Verenigde Naties, roept de milieubeweging en andere non-gouvernementele organisaties (NGO's) op om ouderwets de barricaden op te gaan. Zij moeten volgens hem de druk rond de VN-klimaattop in Kopenhagen, in december van dit jaar, flink opvoeren.
In een interview met Milieudefensie Magazine, het journalistiek onafhankelijke opinieblad van Vereniging Milieudefensie, zegt hij: 'Ik heb de NGO-beweging tijdens de afgelopen klimaatonderhandelingen in het Poolse Poznan van bureaucratisering beschuldigd. Ze lopen daar allemaal rond met dassen om en zitten te vergaderen. In plaats van dat ze, bij wijze van spreken, stenen door de ruiten aan het gooien zijn.'
De Boer spreekt in het interview over zijn lastige positie bij de klimaatonderhandelingen. Hij vindt dat aan de politiek onvoldoende duidelijk wordt gemaakt hoe serieus mensen het klimaatprobleem nemen. 'En ik denk niet dat je dat echt verandert door als NGO verschrikkelijk open en niet confronterend zijn,' aldus De Boer in het magazine, dat vandaag uitkomt.
Willem Verhaak, campagneleider Klimaat en Energie van Milieudefensie: 'Yvo de Boer heeft gelijk, meer actie is nodig. Zonder druk van buiten zullen de onderhandelaars niet bewegen. Milieudefensie zal in 2009 dan ook mensen mobiliseren en acties organiseren om de druk op politici op te voeren. De Boer hoeft zich geen zorgen te maken: in Kopenhagen en in de aanloop daarnaartoe zullen de NGO's zeker van zich laten horen.'
De voorstanders van kernenergie zijn begonnen met een mediacampagne om kernenergie in een gunstiger daglicht te stellen. Dit gebeurt via een aantal stellingen waar je bijna niet tegen kan zijn. Maar wie aandachtiger toekijkt kan al snel de gaten ontdekken in hun stellingen.
Kernenergie zou de energiebron van de toekomst zijn: alleen is de bevoorrading niet zo sterk gegarandeerd als men voorstelt: de bewezen Uranium bronnen reiken niet verder dan 60 jaar en de proeven met kweekreactoren zijn een fiasco. De toekomst van kernenergie heeft wel andere zaken voor ons in petto: - onverwerkbaar en lang actief afval dat lang moet bewaakt worden: de recente geschiedenis bewijst dat de mens dat nog eens geen 40 jaar volhoudt: na de val van het Ijzeren Gordijn veranderden de kerncentrales in duiventillen waar alles uit verdween zelfs al was het te heet of te zwaar. - zelfs al was kernfusie een haalbare kaart (waar men al 65 jaar achter zoekt) dan is de grondstof (zwaar waterstof of deuterium en tritium) en dat afval daar nog moeilijker te bewaken. Deuterium met name vervalt naar helium, een niet-reactief edelgas, en je zal maar een waterstofbrug in je DNA hebben die naar Helium vervalt.
Ook wijst de nucleaire lobby op de onontkomelijkheid van het opwekken van de CO2 omdat de hernieuwbare bronnen onvoldoende zijn. Hen zelf hoor je nooit praten over rationeel energieverbruik (REG), er wordt nog altijd massaal energie verkwist en REG zou ons wel eens de helft kunne opleveren.
De pers staat er vol van, op de TV is in de zaterdag-Terzake "Magazine Vranckx" er een item aan gewijd: de ronduit schokkende wijze waarop het rijke westen de arme Afrikanen opzadelt met ons giftig afval. Het meest cynische is nog wel de wijze waarop: als een Ghanese ondernemer zijn brood wil verdienen met verouderde toestellen in te voeren is hij dikwijls verplicht er de rommel bij te nemen. Die rommel wordt dan gesloopt op zodanige wijze dat gezondheid van de slopers en het milieu er het meeste nadeel aan ondervinden, en dat zonder enige fatsoenlijke opbrengst voor de jonge mensen zelf. De Vlaamse minister van Leefmilieu, Hilde Crevits, roept op om de eigen e-waste naar de containerparken te brengen: hopelijk klopt het dat deze afval dan niet de weg volgt die we hebben mogen bewonderen in "Terzake". Hoe dan ook zullen zelfs bonafide producten stuk gaan na enige tijd (hopelijk zo lang mogelijk) en dan gaat men toch nog altijd dezelfde activiteiten zien. Daarom ook zou het nuttig zijn om via een tewerkstellingsproject terplaatse deze sloop te verzorgen op milieu- en mensvriendelijke wijze.
Johan Vande Lanotte spreekt heel wijze woorden in het interview met De Standaard, verschenen op 14 oktober 2006.
Alleen valt het maar weer eens op dat hij ze niet toepast op de eigen partij..
Het is mooi om een andere partij dogmatisch denken te verwijten (altijd zonder voorbeelden) en dan luidkeels te verkondigen aan zijn kameraden dat er buiten de socialisten nog mensen zijn met verstand als men tegelijkertijd het bijbelse gezegde vergeet over de splinter en de balk.
De afgelopen jaren heb ik niet veel anders meegemaakt dan dogmatisch denken van een burgemeester die alle voorstellen van de groene oppositie radicaal verwierp (zelfs voorstellen die elders door echte socialisten - sommige in het binnenland, gigantisch veel meer in het buitenland - reeds in praktijk werden gebracht) en dit voortdurend met niet terzake doende argumenten. Het is en blijft duidelijk dat hij er van uitgaat dat alleen de SP.a de waarheid in pacht heeft.
Wat ook opvalt is de groene praat die Johan Vande Lannote uitslaat. Deze staat wel in schril contrast met de werkelijkheid op het terrein. De Vlaamse regering halveert en/of decimeert het budget voor milieu en voor natuurontwikkeling. Het is weliswaar geen SP.a minister die de milieudienst uitmaakt in de Vlaamse regering maar de andere ministers (ook van SP.a origine) kijken vanop de zijlijn toe, evenals hungroene alibi-alis en excuus-truuzen, de zgn. binnengebrachte mensen van de milieubeweging. Dit terwijl een Federale minister van SP.a-label vanuit zijn postje voortdurend en op veilige afstand commentaar levert op het milieubeleid op Vlaams vlak zonder zelf ernstig werk te maken van zijn bevoegdheid.
De werkelijkheid is dat de SP.a en zijn voorzitter vertrekt vanuit een absoluut machtsdenken en zich het idee van eensamenwerking op vlak van gelijkheid tussen Groen! en de SP.a niet kan voorstellen. Vanuit dat idee moet Groen! dus verdwijnen en daar zijn alle smerige trucjes goed voor.
Onderwijl tikt de tijdbom van een ontredderd milieu verder, het zal de SP.a een zorg wezen
De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
Leuven heeft sinds een aantal jaren een "Gemeentelijk NatuurOntwikkelingsplan (GNOP)". Eén van de kroonjuwelen daarvan is het hier ook reeds vernoemde gebied rond de Abdij van Park, terecht is dit een prioritair dossier. Een minder prioritair project, ook omdat Leuven het (nog) niet in bezit heeft, van dat GNOP zijn de zgn. vijvers van Bellefroid te Wilsele. De mogelijkheden tot het ontwikkelen van de reeds bestaande natuurwaarden van deze vijvers zijn waarschijnlijk op zijn minst even groot als deze van de vijvers van Abdij van Park. Daarom zou het volgende stadsbestuur de eerstvolgende 6 jaar werk moeten maken van het verwerven van deze vijvers om er dan een natuurontwikkelingsplan voor uit te werken.
Nu al meer fijn stof in Vlaamse lucht dan in heel 2005
De Europese normen voor fijn stof zijn in Vlaanderen nu al even vaak overschreden als in heel het jaar 2005.
Dat blijkt uit gegevens op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Achttien gemeenten gingen al meer dan 35 keer over de daggrenswaarde voor fijn stof, ten aanzien van zeventien vorig jaar. De toename is volgens de VMM vooral te wijten aan een slechte winter voor smog.
Volgens de EU-norm mag de daggrenswaarde van 50 microgram per kubieke meter PM 10 - dat is fijn stof met een diameter kleiner dan een honderdste van een millimeter - gedurende maximum 35 dagen per jaar overschreden worden. Zwijndrecht was eind maart de eerste Vlaamse gemeente die die 35 dagen overschreed, Destelbergen voorlopig de laatste. Vermoedelijk zullen de normen dit jaar in nog enkele van de 32 meetpunten overschreden worden.
Volgens de VMM is de toename vooral te wijten aan een lange periode van wintersmog begin 2006. "In de eerste maanden waren er lage windsnelheden en kwam de wind meer dan normaal uit oostelijke richting. Een oostenwind brengt verontreiniging mee van het vasteland, zoals van het Ruhrgebied in Duitsland", luidde het eerder al. "De zomer was beter met voldoende wind in de warme maand juli en neerslag in augustus", vult de VMM nu aan.
Fijn stof is afkomstig van onder meer de verwarming van gebouwen en de industrie. Het verkeer is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het fijn stof. Bij pieken van fijn stof kunnen mensen met gevoelige luchtwegen ademhalingsproblemen krijgen. Op lange termijn kan het kankerverwekkend zijn en leiden tot hart- en vaatziekten. De hoge concentraties fijn stof in de lucht worden verantwoordelijk geacht voor ongeveer 350.000 voortijdige sterfgevallen per jaar in Europa.
In Vlaanderen stelde minister van Leefmilieu en Verkeer Kris Peeters een actieplan fijn stof voor. Zo zijn er op in totaal 465 kilometer snelweg borden geïnstalleerd om bij hoge concentraties een snelheidsbeperking van 90 km/u op te leggen. Tot nu toe is dat volgens het kabinet Peeters nog niet moeten gebeuren. Daarnaast namen de bevoegde ministers ook maatregelen om de uitstoot bij vrachtwagens te verminderen, met onder meer een ecologiepremie voor de installatie van roetfilters en de aankoop van Euro V-vrachtwagens.
Op Europees niveau heeft het Europees Parlement eind september voorgesteld om de limietwaarden te verstrengen tot 33 microgram per kubieke meter, maar wel 55 overschrijdingen van de daggrenswaarde toe te laten.
Abdij Van Park: weergaloos stukje natuur midden in de stad
Sinds enige tijd gaat het weer goed met de natuur in de abdij van Park. Dat is niet in het minst te danken aan de natuurwerkgroep van deVrienden van het Abdij van Park. De vijvers van de abdij zijn opgenomen in het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan Leuven. Zonder de impuls van de natuurwerkgroep zou er echter nog niet veel gebeurd zijn. Om de huidige resultaten te bereiken was er uiteraard een werkplan nodig dat nu stuk voor stuk wordt uitgevoerd. Eén van de maatregelen was het wegkappen van de populier op de tussenliggende dammen (deze exoot was kaprijp) en de dijken en deze dan enkel op de dijken te vervangen door duurzamere essen die veel langer kunnen blijven staan dan een populier (bijkomend voordeel is het feit dat de bladeren van de es minder stikstofrijk zijn dan deze van de populier). Zo werd bereikt dat de vijvers in de lengterichting een veel betere aanvliegroute vormen voor geïnteresseerd waterwild. En je kan er zeker van zijn dat ze geïnteresseerd waren! Sindsdien zijn het aantal waarnemingen van verschillende soorten vogels, al dan niet zeldzaam, op deze vijvers exponentieel gestegen. Vroeger werd er al gewag gemaakt van bvb. een purperreiger. Maar dit jaar werden alle records gevestigd: Tijdens de maand juli waren er zo maar liefst 3 zeldzaamheden te bewonderen; een koppeltje ijseend, 3 woudapen (kleinste soort reiger) en een roerdomp. Men kon daarenboven ook de dieren zeer goed zien terwijl het duidelijk was dat deze zich verre van bedreigd voelden, vooral de roerdomp heeft snel de neiging zich veilig weg te steken in het riet waar hij zo wegsmelt t.o. de achtergrond met zijn schutkleur. Het resulteerde in een bestorming door de amateur-ornithologen die daarmee ook de culturele waarde ontdekten van deze prachtige abdij.
Het is meer dan tijd om de roeiers van de Groen!e ploeg een dikke proficiat te wensen met hun prachtige prestatie op sportief vlak tijdens de Vaartchallenge van zondag 24 september. Groen! was 2de op 38 in haar categorie en de eerste, met lengtes voor, van de politieke partijen.
Bezienswaardigheid bij in de kruidtuin van Leuven.
In 1994, op een trektocht door de Australische Blue Mountains (200 km ten westen van Sydney), stootte de parkwachter David Noble, op een boomsoort die hij nog nooit gezien had. Plantkundigen identificeerden de tak die hij meebracht inderdaad als een nieuwe soort. Tot zover, maar wat bleek? Hetgeen David Noble ontdekt had was niet zomaar een nieuwe soort, zoals er nog regelmatig ontdekt worden, ook door de Plantentuin van Meise. Neen, het bleek om een soort te gaan waarvan men dacht dat ze uitgestorven was. Op botanisch vlak is dit het equivalent van oog in oog staan met een levende Tyrannosaurus. De plant kreeg de naam Wollemia nobilis. Het geslacht Wollemia was reeds gekend uit fossiele vondsten (90 miljoen jaar oud). De naam nobilis verwijst naar de parkwachter die de plant ontdekte. Samen met Araucaria en Agathis is Wollemia het derde nog levende plantengeslacht van de Slangendenfamilie (Araucariaceae). Wetenschappers waren er van overtuigd dat dit plantengeslacht 2 miljoen jaar geleden definitief uitgestorven was en zijn hoogtepunt van verspreiding kende in het Jura (200 miljoen jaar geleden).
Neefje van het apenverdriet
De wollemia (Wollemia nobilis) is een conifeer of naaktzadige boom die tot 40m hoog wordt. Hij heeft blauwgroene naalden die in 2 rijen groeien en een bobbelige schors die je aan chocopops doet denken. De plant is eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke kegels op dezelfde plant). De ouderdom van de soort wordt op 200 miljoen jaar geschat. Zijn meest nauwe verwanten zijn planten uit het geslacht Agathis (kauri en dammar zijn belangrijke houtsoorten uit het zuidelijk halfrond) en het geslacht Araucaria of slangenden, bij ons ook wel gekend door zijn vertegenwoordiger Araucaria araucana, de slangenden of apenverdriet die in menig Vlaams voortuintje groeit. De plant komt enkel nog voor in New South Wales (Australië), de populatie telt minder dan 100 exemplaren. De exacte locatie wordt extra bewaakt om diefstal tegen te gaan. Ook moet de plant beschermd worden tegen infecties en ziektes.
Om de soort voor uitsterven te behoeden (minder dan 100 volwassen exemplaren is bijzonder kritisch voor het overleven van een soort) is er een vermeerderingsprogramma opgezet. De betrokken instanties van Australië oordeelden dat men best zelf de plant kon verspreiden om de druk op de natuurlijke populatie te beperken. Daartoe werd Wollemi Australia opgericht. In eerste instantie wordt de wollemia verspreid over de verschillende Plantentuinen ter wereld. Het is immers de taak van plantentuinen om de aandacht te trekken op de biodiversiteitscrisis. De wollemia heeft al miljoenen jaar overleefd maar op het ogenblik is de soort, net als duizenden andere plantensoorten, ernstig bedreigd, vooral door menselijk invloed.
In dat kader is er dus nu ook aan diverse kruidtuinen in Vlaanderen een exemplaar van de Wollemia opgestuurd. Ook aan de Leuven kruidtuin.
Leuven is wat dat betreft niet aan zijn proefstuk toe, een ander levend fossiel, 200 jaar geleden ontdekt door de scheutist Ferdinand Verbiest in China ( verkeerdelijk de Japanse Honingboom of Sophora Japonica genoemd) kreeg zijn eerste standplaats buiten China in de Leuvense Kruidtuin. Op verschillende plaatsen in Leuven staan nakomelingen van deze eerste Sophora als prachtige bomen: zo ook de beschermde boom van groot verdriet aan de Naamsestraat aan het Atrecht-college waar trouwens het China-instituut van de Leuvense Universiteit is gevestigd.
In 2006 verschijnt de wollemia op de internationale plantenmarkten. Vanaf dat ogenblik kunnen ook liefhebbers en verzamelaars de plant bekomen. De royalties dienen voor de bescherming van de soort in situ, maar ook voor andere zeldzame of bedreigde plantensoorten. De plant is in onze streken waarschijnlijk niet winterhard maar hij groeit goed in pot en het vormt een fraaie en zeer boeiende plant voor de veranda of koude kas.
Daar past een kleine voorstelling bij: Mijn naam is Yves Vanden Bosch en ik woon al sinds 1954 (buiten een kleine onderbreking) in de huidige omschrijving Leuven. Nochtans ben ik geboren uit Leuvense ouders (vader uit Leuven, moeder uit Heverlee) maar wel (want vader was militair) in Arnsberg, Duitsland (in tot voor 11 jaar onze 10de provincie).
Ik ben getrouwd met een Leuvense (in het schoon Leuvens een Leivenes) waarmee ik 2 dochters heb die nu volwassen zijn en op hun eigen benen staan.
Tot voor 5 jaar was ik werkzaam als diëtist in een psychiatrisch ziekenhuis, sindsdien bij het Belgische voedselagentschap, mijn voedingshorizon is dus verlegd van dieetvoeding en gezonde voeding naar voedselveiligheid (beide onderwerpen zijn echter sterk verbonden)
Ook ben ik natuurgids, amateur-ornitholoog, bio-hobbytuinier en voor de rest vreselijk geïnteresseerd in alles wat natuur en milieu aangaat; vandaar mijn engagement in de Groene politiek (geschiedenis en politiek is ook altijd een interessepunt van mij geweest, daarin was ik in mijn familie een buitenbeentje), ik ben nu 16 jaar gemeenteraadslid te Leuven.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.
Ik ben Vanden Bosch Yves
Ik ben een man en woon in Heverlee/ Leuven (België) en mijn beroep is Diëtist.
Ik ben geboren op 11/08/1950 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Natuur en milieu.
Gemeenteraadslid Leuven voor Groen! van '90 tot '06.