Inhoud blog
 • Startdag Natuurpunt Leuven en Algemene Vergadering
 • Al gaat de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel
 • Misbegrepen biodiversiteit, oorzaak van misverstanden en onnodig getwist? Of begin van een betere verstandhouding?
 • Verdraaiing van de feiten
 • Maak van deze Vlaamse regering een pluspunt voor de natuur
 • De jacht op de Vlaamse vos: weer een blunder van onze Vlaamse Minister van “Leef”milieu.
 • Zijn de Dino’s uitgestorven?
 • Natuurindicatoren 2010
 • Politiek café: biodiversiteit in Vlaanderen
 • Oostelijke ondersoort van de Poema uitgestorven.
 • Driedubbele hakbijl voor milieu en natuur
 • Van 18 tot 29 oktober gaat er in Nagoya (Japan) de tweejaarlijkse internationale top door van de VN Conventie over Biologische Diversiteit (CBD
 • Europa bezwijkt onder de Canadese druk om de voorwaarden te versoepelen waaronder olie gewonnen uit teerzand mag ingevoerd worden.
 • Foto
  Laatste commentaren
 • vijvers van bellefroid (meme)
      op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
 • vijvers van bellefroid (tibe )
      op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
 • BELLEFROID (elbi)
      op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
 • Vijvers Bellefroid (Bellefroid Ria)
      op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
 • foto's en meer info over de gebeurtenissen (Pieter-Jan Van de Velde)
      op De Peruaanse regering klaagt Indianenleider Pizango aan wegens gewelddadig verzet tegen de ontginning van het regenwoud, na de dodelijke rellen met de politie. De Indianen eisen respect voor hun gronden en het milieu.
 • Rondvraag / Poll
  Kan en moet de stad meer doen opdat de stadsdiensten en de inwoners energie kunnen besparen
  Ja
  Neen
  Bekijk resultaat

  Zoeken in blog

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  geert_frickelo
  www.bloggen.be/geert_f

   

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Yves Vanden Bosch

  10-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Peruaanse regering klaagt Indianenleider Pizango aan wegens gewelddadig verzet tegen de ontginning van het regenwoud, na de dodelijke rellen met de politie. De Indianen eisen respect voor hun gronden en het milieu.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Alberto Pizango Chota is de leider van de groep AIDESEP, de voornaamste organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse bevolking in Peru. Hij bestrijdt de verkoop van olieconcessies aan buitenlandse oliebedrijven door de overheid, omdat de gronden volgens de Indianen aan de inheemse bevolking toebehoren.

  In augustus 2008 trad Pizango op de voorgrond bij protesten door inheemse bewoners van het Amazonewoud. Daarbij hielden ze politiemannen gegijzeld. Als antwoord daarop kondigde de overheid de noodtoestand af. Daardoor kreeg de overheid de macht om het leger in te zetten om de demonstranten met geweld te verwijderen en te arresteren.

  De spanningen kwamen tot een hoogtepunt toen Pizango verklaarde dat 'de inheemse bevolking zich beschermde tegen overheidsagressie'. De protestacties eindigden toen Pizango en zijn AIDESEP in september 2008 het parlement konden overtuigen om de twee decreten af te schaffen die hadden geleid tot de protesten. Die decreten waren tot stand gekomen onder invloed van president Alan García, en hadden als doel het grondgebied van de Indianen open te stellen voor oliebedrijven.

  Pizango verklaarde dat zijn overwinning 'een nieuwe dageraad aankondigde voor de inheemse bevolkingsgroepen van het land'. De problemen bleven echter niet lang uit. Vanaf april dit jaar begon zich hetzelfde scenario af te spelen als vorige zomer. De overheid bleef multinationals toelaten om aan mijnbouw en olie- en aardgasontginning te doen. Er kwamen opnieuw protestacties. De Indianen legden olie- en gaspompen lam en blokkeerden het weg- en rivierverkeer.

  Afgelopen vrijdag kwamen inheemse betogers de straat op met vederkronen en traditionele speren, waarop de politie in de massa begon te schieten. President Alan García had al gewaarschuwd voor een gewelddadige reactie om 'de orde te herstellen' in de opstandige gebieden. Plaatselijke ziekenhuizen konden het aantal gewonden niet bijhouden en moesten hun deuren barricaderen. Er is geen zekerheid over het precieze aantal slachtoffers, maar er is sprake van een veertigtal doden bij de betogers en een tiental bij de politie.

  De politie zou de lijken van de inheemse slachtoffers in zakken hebben gestopt en in een rivier hebben gedumpt. Marijke Deleu, een Belgische medewerkster van de ngo Catapa, was ter plaatse toen het bloedige conflict vrijdag zijn hoogtepunt bereikte en zag hoe de politie lijken meenam. 'Zo proberen ze het officiële dodental te verlagen', zegt ze in een persmededeling.

  De inheemse bevolking beschuldigt president Garcia van 'genocide' en roept op tot internationale solidariteit. Garcia blijft erbij dat zijn reactie gepast was en vindt het niet kunnen dat de Indianen denken dat zij kunnen beslissen wat er op hun territorium gebeurt. Volgens hem heeft Peru de investeringen nodig om de armoede te bestrijden.

  Pizango noemt de gebeurtenissen van vrijdag 'de ergste slachting van ons volk in 20 jaar'. Hij zei ook nog: 'Ons protest is altijd vreedzaam geweest. We willen gewoon respect voor ons territorium en voor het milieu.' Om te ontkomen aan zijn arrestatie, heeft Pizango zijn toevlucht gezocht in de ambassade van Nicaragua. (ivm)

  10-06-2009 om 10:32 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autovrije zondag een lachertje.

  Toen ik voor de eerste keer hoorde dat er in Leuven een autovrije zondag zou komen waarbij de volledige stad autovrij werd viel ik zowat van mijn stoel.

  Een autoloze zondag ín Leuven! Ongelooflijk! Onmogelijk!

  Inderdaad...

  Nu weten de organisatoren van "wijk voor de fiets" wat het stadsbestuur denkt over hun onvolprezen fietsmanifest: het huidige college zegt heel simpel met het middelvingertje omhoog "Up Yours".

  10-06-2009 om 10:29 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De stemmen zijn geteld.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen En voor Groen! is het tegengevallen. Vlaanderen heeft eens te meer teruggeplooid op zichzelf. Kan je het de mensen verwijten? Gisteren, in de canvascrack, bleek nog maar eens hoe slecht geïnformeerd de gemiddelde Vlaming is over alles wat buiten Vlaanderen gebeurt. We hebben een constitutionele crisis nodig opdat de media beginnen te berichten over Wallonië. En over het Buitenland krijgen we alleen iets te horen als het héél erg (en dus sensationeel) is of als een Vlaming ook slachtoffer is.
  De Vlamingen worden voortdurend versterkt in hun idee dat het Vlaanderen vs. De Boze Buitenwereld is en dat we het op ons eigen nekeer gaan oplossen.
  Die navelstarende zelfgenoegzaamheid hebben we gemeen met de Waalse bevolking van 40 jaar geleden, we weten allemaal dat de crisis van de jaren '70 daar ongemeen hard heeft toegeslagen, Wallonië kruipt nu pas uit het diepe dal waar het toen is ingesukkeld.
  Te vrezen valt dat de huidige crisis gecombineerd met de communitaire verdwazing ons in datzelfde schuitje gaat doen belanden.

  Daarom ook is het nodig dat Groen! hoe dan ook voortwerkt aan zijn standpunten over de Groene Economie en de Green New Deal.

  Persoonlijk heb ik niet te klagen over mijn verkiezingsuitslag, het is duidelijk dat mijn boodschap over natuurbehoud en biodiversiteit gesmaakt werd.

  10-06-2009 om 09:29 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  07-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de duivensport zeggen ze nu "Wachten"

  Het is zover, de stemverichtingen, zoals het zo mooi klinkt, zijn begonnen. Op dit moment heb ik al verschillende steunbetuigingen gekregen, soms vanuit een onverwachte hoek, nog andere vanuit mijn gemeenteraadslidverleden.
  Dat is bemoedigend.
  Ik heb er dan ook een goed gevoel bij.  07-06-2009 om 09:51 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  02-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gevolgen van de klimaatverandering zijn al goed merkbaar

  Jaarlijks sterven ongeveer 300.000 mensen aan de gevolgen van de klimaatsveranderingen. Wereldwijd lijden 300 miljoen mensen onder de opwarming van de aarde. Ook de financiële gevolgen zijn niet te overzien. De klimaatsveranderingen kosten elk jaar 90 miljard euro. Door een verstoorde natuur en de daaruit volgende voedseltekorten en ziektes kan de klimaatsverandering tegen 2030 jaarlijks de dood van een half miljoen mensen veroorzaken. Dat blijkt uit een studie die door de voormalige VN-secretaris Kofi Annan vrijdag in Londen werd voorgesteld.

  In de slotverklaring van een conferentie in Londen drongen de wetenschappers erop aan om tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen te halveren. Daarvoor zouden de industrielanden tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen moeten reduceren met 25 tot 40 procent.

  Annan beschreef de klimaatsverandering als "de grootste uitdaging voor de mensheid van onze tijd". Volgens de internationale organisatie Global Humanitarian Forum zullen tegen 2030 ongeveer 660 miljoen mensen door de klimaatsveranderingen getroffen zijn. Dat kan gaan van hongersnood tot ziektes en watertekorten.

  In totaal worden ongeveer 4 miljard mensen bedreigd door het stijgen van de waterspiegel, overstromingen en stormen. Veel van die mensen leven in de armste delen van Afrika en Azië.

  De voormalige VN-secretaris stelt de resultaten van de studie komende maandag tijdens de VN-klimaatsonderhandelingen in Bonn voor. Daar komen meer dan 3.000 experts samen om over de toekomst van de bescherming van het klimaat te spreken. Ook de bespreking van de opvolger van het Kyoto-protocol staat op het programma. Dat laatste wordt op het einde van het jaar in Kopenhagen vastgelegd.

  02-06-2009 om 13:41 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  01-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar zijn ze dan heel die tijd mee bezig geweest?
  N.a.v. de verkiezingen van 7 juni voor zowel het Vlaams als het Europees Parlement heeft de SP.a een brief aan de Leuvenaar in de brievenbussen gestopt. Niets aan de had zou je zeggen: 't zijn verkiezingen en alle partijen, inbegrepen Groen!, doet daar aan mee.

  Inderdaad, en de SP.a heeft het volste recht om dat te doen.

  Ik wil het dan ook over de inhoud hebben en die inhoud deed me steil achterover slaan:

  Zo stelt de Leuvense SP.a  dat "..We willen daarom de helft van de huizen in Leuven laten isoleren tegen het eind van de volgende regering" en " de productie van duurzame energie moet in onze stad (i.c. Leuven) minstens verdubbelen voor 2012!"

  WAAR ZIJN ZE DAN DE HELE TIJD MEE BEZIG GEWEEST???

  Voor zover ik mij herinner heeft sinds 1995 de SP.a de ambten van burgemeester, de schepen van openbare werken én de schepen van leefmilieu in handen. Voor zover ik mij herinner dient Agalev en later Groen! telkens opnieuw voorstellen in van strekking zoals  hierboven en telkens opnieuw veegt o.a. diezelfde SP.a diezelfde voorstellen van tafel, met bewoordingen als "onmogelijk", "onrealistisch"," belachelijk"... en zo kan ik nog even verder gaan.

  Als de SP.a werkelijk zou menen dat ze "hiervoor willen gaan" zouden we dit allang gemerkt hebben aan de dadendrang in het door hen gedomineerd Schepencollege.

  01-06-2009 om 22:47 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
  31-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fietsmanifest
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hierbij onderschrijf ik volledig de doelstellingen van het onderstaand fietsmanifest van 3012WD en aangesloten verenigingen:(zie ook www.wijkvoordefiets.be/)

  Fietsmanifest

  De fiets is een milieuvriendelijk, democratisch en sportief transportmiddel dat een betere plaats verdient in onze maatschappij. De fiets is het ideaal transportmiddel op lokaal niveau en uitermate geschikt voor aanvullend transport bij gebruik van het openbaar vervoer.

  Het voorliggende manifest is het resultaat van de inspanningen en reflectie van een werkgroep die bestaat uit verschillende verenigingen uit Leuven en omliggende gemeenten: Bertem, Herent, Haacht, Rotselaar, Holsbeek, Lubbeek, Bierbeek, Oud-Heverlee en Huldenberg, onder coördinatie van het dorpscomité 3012WD van Wilsele-Dorp.

  De verenigingen en scholen die zich aansluiten bij het algemeen principe van dit fietsmanifest staan vermeld onderaan.

  Wij richten hierbij een oproep tot iedere burger:

  • 1. we kunnen allen meer gebruik maken van de fiets, vooral voor korte verplaatsingen.
  • 2. als fietser zijn we hoffelijk in het verkeer tegenover alle andere weggebruikers, (we denken hierbij zowel aan voetgangers, fietsers, autobestuurders, maar ook tov vrachtwagens, rolstoelgebruikers,…)
  • 3. als fietser volgen we altijd de verkeersregels.

  Om mensen er toe aan te zetten meer te voet te gaan of de fiets te gebruiken, moeten de overheden ervoor zorgen dat de voorzieningen hiertoe nog verbeteren. Het realiseren van volgende punten zal hier zeker toe bijdragen:

  In verband met het beleid:

  • 1. Dit manifest is een vraag gericht naar elk bestuurlijk niveau, zowel federaal, Vlaams, provinciaal als gemeentelijk.
  • 2. Elk bestuurlijk niveau stelt een deskundig fietsbeleidsplan op. Men houdt hierbij rekening met bestaande plannen en normen, zoals het vademecum fietsvoorzieningen (Vlaams Gewest), de gemeentelijke mobiliteitsplannen, provinciaal fietsnetwerk,…
  • 3. Regelmatig (bv jaarlijks) worden de fietsknelpunten binnen het werkingsgebied geïnventariseerd. Budgetten worden voorzien om deze weg te werken onder meer door het verbeteren van de infrastructuur, oversteken te realiseren en missing links weg te werken. Alle niveau’s werken structureel samen om dit te doen. Ook de gemeenten onderling pakken dit gezamenlijk aan zoals ook op het gebied van aanleg, signalisatie en onderhoud beter wordt samengewerkt (vb. sneeuwvrij maken van fietspaden, fietspadbreedte en-materiaal,…) Een goed fietspad mag niet stoppen aan de gemeentegrens.
  • 4. Jaarlijks gebeurt een evaluatie over het gevoerde fietsbeleid en aan de hand van het gemeentelijk mobiliteitsplan en wordt een status opgemaakt en geëvalueerd met betrekking tot het wegwerken van de fietsknelpunten.
  • 5. Elk niveau neemt fietsambtenaren in dienst of duidt deze aan binnen de dienst. Deze worden betrokken bij alle mogelijke aspecten die consequenties hebben voor fietsers. Elk niveau richt tevens een fietscommissie op waarin alle geledingen van de maatschappij vertegenwoordigd zijn (bv verenigingen van zwakke weggebruikers, fietsersbonden, buurtverenigingen, jeugdverenigingen, scholen en oudercomités, werkgevers, …)

  In verband met infrastructuur:

  • 6. Bij het realiseren van grote ruimtelijke ontwikkelingen, nieuwe bedrijventerreinen of kantoorzones, grote inplantingen van woongebieden… worden de plannen getoetst op fietsvriendelijkheid. Er dienen minimum normen opgelegd te worden voor fietsstallingen bij woningen, winkels, horeca en kantoren. Zo nodig dienen omkleedruimtes en douches voorzien (bv bij kantoren).
  • 7. Bij de heraanleg van straten worden de plannen op fietsveiligheid en -vriendelijkheid gescreend. Wijken worden maximaal aangelegd in lussen, waarbij de auto slechts 1 ingaande en 1 uitgaande straat heeft, en de fietser snelle verbindingsmogelijkheden heeft. Sluipverkeer dient vermeden. Aan stations, bushaltes, in dorps- en stadscentra worden voldoende fietsstallingen voorzien met hoge steunbeugels (zo mogelijk overdekt).
  • 8. De kortste weg tussen 2 buurten is een voet- en/of fietspad met veilige kruisingen. Indien dit kortste pad onveilig is, dient dit zo snel mogelijk opgelost te worden en kan als tussenoplossing een langer traject verkozen worden. (Inter)gemeentelijke fietscorridors naar scholen, stations, ziekenhuizen, winkel- en kantoorcentra worden uitgewerkt. Fietsers verplichten om meermaals een baan te kruisen is uitgesloten. Wanneer een fietspad een drukke straat kruist dient dit uitdrukkelijk aangeduid, en dient de fietser voorrang te krijgen, desnoods met verkeerslichten. Fietssluizen aan kruispunten geven de fietsers een veilige voorrang op de auto. Waar wegen van het provinciale fietsnetwerk wegen kruisen met meer dan plaatselijk verkeer, dient een verkeerseiland aangelegd te worden, zodat fietsers in 2 tijden kunnen oversteken en er een asverschuiving ontstaat voor autoverkeer. Door een samenwerking van Vlaams en provinciaal niveau, stad Leuven en de buurgemeenten dienen vrijliggende fietswegen aangelegd als alternatief voor de fietspaden op de steenwegen. Langs wegen van het provinciale fietsnetwerk waar er geen fietspad ligt, wordt de snelheid beperkt tot 50 km/u. Autovrije fietswegen worden ook dermate aangelegd dat autoverkeer hier geen gebruik van maakt.
  • 9. Fietspaden zijn comfortabel, breed genoeg voor 2 fietsers, vrij van oneffenheden, voldoende verlicht, en veroorzaken minimaal conflicten met voetgangers. Het fietsen is aangenaam; het vademecum fietsvoorzieningen kan hier als richtlijn worden gehanteerd. Het dient altijd zeer duidelijk te zijn waar en of er mag gefietst worden. Dit moet tevens logisch zijn, en er dienen alternatieven aangeboden. Bij zeer drukke wegen (bv de steenwegen) dient langs weerszijden een twee-richtingsfietspad voorzien te worden.
  • 10. Fietsvoorzieningen worden ook aangepast aan de nieuwe fietsvarianten (tandems, ligfietsen, fietsen met aanhangwagentjes, bakfietsen,…) door extra ruimte te voorzien (breder fietspad, paaltjes verder uit elkaar, aangepaste draaicirkels, grotere ruimte voor fietsstalling,…).
  • 11. Op de fietstoegangswegen naar scholen wordt zwaar verkeer vermeden (zeker op de momenten waarop de leerlingen in en uit de school gaan). GPS-informatie wordt aangepast zodat de aangegeven route zoveel mogelijk het hoofdwegennet aanduidt.
  • 12. Bij wegeniswerken, waardoor een fietspad tijdelijk moet verdwijnen, wordt een plan opgesteld zodat de hinder voor de fietser beperkt is, en dienen tijdelijke oplossingen voorzien.

  Ondersteunend:

  • 13. Er worden fietsroutekaarten en degelijke bewegwijzering uitgewerkt die aangeven welke de meest veilige routes zijn naar scholen en kantoren, zodat die aan scholieren en personeelsleden kunnen meegegeven worden. Ook scholen dienen een specifieke fietsroutekaart aan de leerlingen ter beschikking te stellen.
  • 14. De overheidsdiensten geven het goede voorbeeld door zelf het fietsgebruik meer te promoten.
  • 15. Er worden aanvullende maatregelen getroffen zoals het verder uitbouwen van het openbaar vervoer (bus, tram en sneltram, trein), ondersteuning van systemen zoals autodelen,… Een vlotte en snelle overstap van fiets op openbaar vervoer dient voorzien

  31-05-2009 om 00:00 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  30-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stop de jacht op dwergvinvissen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Stop Iceland's Whale Hunting

  Teken mee de petitie tegen de jacht op de dwergvinvis

  Ijsland is ook dit jaar weer van plan de jacht op dwergvinvissen
  verder te zetten.
  Het is één van de laatste landen die blijven vasthouden aan deze belachelijke traditie, ondanks de vele kritiek dei ze hiervoor krijgen.
  Ijsland kan het niet blijven volhouden om in de ene baai toeristen te laten genieten van deze schitterende dieren, terwijl ze in de baai ernaast op wrede wijze worden afgemaakt, dus moet zware druk uitgeoefend blijven worden...

  De exacte link is hier te vinden:

  30-05-2009 om 18:12 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn bezoek aan de koeheide.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen http://www.youtube.com/watch?v=k8UvE5Lk-JA

  30-05-2009 om 18:03 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  26-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oprukken van dierenziektes vanuit het zuiden

  De opwarming van de Aarde leidt volgens de World Organisation for Animal Health (OIE) tot een heropflakkering van besmettelijke ziektes bij dieren. "We mogen deze realiteit niet negeren", verklaarde OIE-directeur-generaal Bernard Vallat maandag op de jaarvergadering van de OIE in Parijs. De veterinaire diensten moeten wereldwijd gewapend worden om het probleem aan te kunnen.

  Een studie, waaraan 126 van de 174 OIE-lidstaten deelnamen, toont het verband van de klimaatverandering met vele dierenziektes. Op de voorgrond staan de blauwtong, een virusziekte bij herkauwers (voornamelijk schapen, maar ook runderen), de Rift Valley Fever (RVF), die in Afrika grote economische schade onder herkauwers veroorzaakt, en veel slachtoffers maakt onder mensen, en het West-Nijlvirus, een door muggen overgebrachte virusziekte, die vooral onder vogels zijn slachtoffers maakt, maar ook zoogdieren zoals mensen en paarden kan aantasten.

  Achtenvijfig procent van de deelnemende landen verklaarde dat minstens een ziekte door de klimaatverandering op hun grondgebied nieuw of weer de kop heeft opgestoken. Eenenzeventig procent toont zich "zeer bezorgd" over de invloed van de opwarming van de Aarde op de dierengezondheid.

  26-05-2009 om 09:40 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  14-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Electrawinds
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ons bezoek aan de energieproducent electrawinds

  http://www.youtube.com/watch?v=RdM3hzXMbYY

  14-05-2009 om 22:52 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?

  Gisteren heb ik samen met anderen de "koeheide", een natuurgebied dat zich bevindt op en rond de gemeentegrens tussen Leuven en Bertem, dus aan de zuidwestkant van Leuven, een gebied dat dank zij enthousiaste en hardwerkende vrijwilligers (waaronder ook schapen) uitgegroeid is tot een nieuw natuurreservaat. 

  De koeheide is bij uitstek de plaats die bewijst dat een natuurreservaat, en het beheer daarvan, ervoor zorgt dat de biodiversiteit in stand blijft en zelfs spontaan zich kan herstellen naar vroegere natuurwaarden. Hier gaat dat op voor dieren en planten.

   

   

  Doordat er minder soorten zijn raken andere soorten en op de lange duur ook de mensen hun voedselbronnen kwijt. De mens is afhankelijk van een rijke variatie aan soorten, als die variatie verdwijnt, is het alsof er gaten in een fijnmazig gaas vallen, na een tijdje, en dan sneller en sneller, rafelt alles uiteen. Daarom zijn natuurreservaten zo belangrijk maar ook verbindingsgebieden en "stapstenen" zijn van belang. De mensen kunnen vanalles doen om de biodiversiteit te behouden zoals het zich aansluiten bij hun lokale natuurvereniging, die alles in het werk stelt om de biodiversiteit te behouden, dit zowel binnen als buiten de natuurreservaten.

   

  Wat kan Groen! nu doen aan het behoud van de biodiversiteit?

   

  Als het kan de draad oppakken die afgebroken werd in 2004 en terug meer subsidies geven om natuurgebieden te verwerven, dat is slechts een klein puntje van de massa voorstellen die Groen in haar Vlaams verkiezingsprogramma doet: Hier een kleine greep:

  Voluit kiezen voor natuurontwikkeling
  In de eerste plaats gaan we voor de integrale afbakening van natuur als voorzien in het RSV. Het Vlaams natuurdecreet is geen vodje papier. Slechts 70% van het Vlaams Ecologisch Netwerk is afgebakend en slechts 0,7% (sic) van het natuurverwevingsgebied. Sinds het VEN-besluit van Vera Dua is er nauwelijks vooruitgang geboekt. Groen! vraagt de onmiddellijke afbakening van de volle 125.000 ha VEN en de start van de afbakening van het verwevingsgebied (IVON). Daarbij kan er voor ons geen sprake zijn van de vermindering van het IVON van 150.000 tot 80.000 ha bij de herziening van het RSV. Vlaanderen heeft ook dringend nood aan een bebossingsprogramma. De regeling rond de verplichte boscompensaties moet verscherpt worden. De herbebossingsplicht afkopen is voor Groen! geen optie meer. Tegen 2012 heeft elke Vlaamse stad een toegankelijk stadsbos op fietsafstand.
  1.193. In de nieuwe plannen tot (beperkte) herziening van het RSV (2007-2012) wordt voorgesteld om de natuurverwevingsgebieden terug te brengen van 150.000 ha tot 80.000 ha. Dit is voor Groen! onaanvaardbaar.
  1.194. De afbakening van het VEN moet voor eind 2010 afgerond zijn, de afbakening van het IVON voor eind 2012. Groen! wil het aankoopbeleid voortzetten om de vooropgestelde doelstelling van 50.000 ha natuurreservaat te halen. Groen! wil ook een inhaalbeweging voor erkenningen.
  1.195. Daarbovenop wil Groen! in het kader van het nieuwe RSV de discussie openen over een uitbreiding van het VEN (ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige natuur) en van het IVON (extra natuurverwevingsgebieden, bv. ook in woonzones of KMO-zones: naast groen/geel ook groen/rood en groen/paars). Alle landbouwzones kunnen mee instaan voor het creëren van natuurwaarden (bv. min. 7% van de oppervlakte voor groen) op basis van billijke vergoedingen voor de landbouwers.
  1.196. Groen! steunt het streven van de natuurbeweging naar grotere aaneengesloten stukken natuur, om op die manier ook in Vlaanderen terug een stukje ‘wildernis’ te herstellen en ook terug ruimte te bieden voor grotere diersoorten. Ook in Vlaanderen kan er meer dan wat velen geloven: van zeehonden, bevers en lepelaars in het Schelde-estuarium, over edelherten in de Kempen tot zwarte ooievaars, visarenden, wouwen en kwartelkoningen in de valleien. Op die manier kan de economische (recreatieve waarde) van streken ook sterk verhoogd worden.
  1.197. Na de zonevreemde woningen wil Groen! ook een planmatige oplossing voor zonevreemde bossen en natuurgebieden. Zo hoeven de vele bossen, natuurgebieden en groene gordels die nu niet groen zijn ingekleurd niet zomaar te verdwijnen.
  1.198. Groen! wil extra stimuli voor ecolinten (natuurverbindingsgebieden) die doorheen alle ruimtelijke bestemmingszones kunnen lopen.
  1.199. De opmaak van natuurrichtplannen moet versneld worden. Eventueel kan de procedure als voorzien in het natuurrichtplanbesluit vereenvoudigd worden. Maar dan wel zodanig dat de landbouwsector minder stokken in de wielen kan steken.
  1.200. Tegen 2012 heeft elke Vlaamse stad een toegankelijk stadsbos op fietsafstand. Stadsbossen zijn plaatsen bij uitstek waar natuur, bos en recreatie een plaats kunnen krijgen. Groen! wil dat tegen 2010 elke Vlaams stad over een toegankelijk stadsbos op fietsafstand beschikt, waar natuur, bos en recreatie samen een plaats krijgen. Tijdens deze legislatuur zijn er daartoe al belangrijke inspanningen geleverd. Het is belangrijk dat deze dynamiek niet stilvalt, maar integendeel versterkt wordt.
  1.201. Het volgende ruimtelijk structuurplan Vlaanderen moet vertrekken van een hogere ambitie voor bosbehoud en –uitbreiding (20.000 ha tegenover 10.000 ha nu). Tegelijk moet bosuitbreiding aangemoedigd worden, door het aanpassen van wetgeving (o.m. federale pachtwet) en het vrijmaken van financiële middelen (o.m. uit het boscompensatiefonds).
  1.202. In landbouwgebieden en tijdelijk in woonuitbreidingsgebieden kan meer ruimte voorzien worden voor economische houtteelt. Akkerbouw en boomaanplantingen kunnen in het kader van landschapsbeheer en het realiseren van natuurlijke verbindingsgebiedenen samengaan (agroforestry).
  1.203. Groen! wil een aanscherping van de toepassing van het Bosdecreet.
   De herbebossingsplicht kan niet meer worden afgekocht. Dit betekent dat de compensatieplicht conform art. 90 bis van het bosdecreet van 13 juni 1990 (uitsluitend of gedeeltelijk) door het betalen van een bosbehoudsbijdrage, wordt afgeschaft. Men moet effectief herbebossen, in de onmiddellijke omgeving, en wel voorafgaand aan de ontbossing.
   25% van alle bossen in Vlaanderen is zonevreemd en kan dus gekapt worden. En dat terwijl Vlaanderen een van de bosarmste regio’s van Europa is. Elke logica is hier zoek. Groen! wil dat er een onderzoek komt naar de bestaande zonevreemde bossen. Waardevolle gebieden krijgen een nieuwe bestemming als bos. De eigenaars krijgen een billijke planschade uitbetaald. Dat geldt met name voor de resterende Ferrarisbossen, gebieden die sinds 1780 (de uitgavedatum van de Ferrariskaarten) onafgebroken bebost waren. Het gaat om 1% van ons bosareaal. 18% daarvan is zonevreemd en dus onbeschermd.
  1.204. Groen! wil de middelen van het Tropisch Bosfonds opnieuw verdubbelen. Dit fonds werd door de huidige regering gewoon gehalveerd.

  14-05-2009 om 22:31 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Tags:Biodiversiteit,natuurbehoud
  13-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groen! heeft zware kritiek op het natuur- en ruimtelijk beleid van deze regering. Vijf lange jaren werden verkwanseld. De positieve kentering onder paarsgroen werd niet doorgetrokken, maar zelfs teruggedraaid.

  Groen! heeft zware kritiek op het natuur- en ruimtelijk beleid van deze regering. Vijf lange jaren werden verkwanseld. De positieve kentering onder paarsgroen werd niet doorgetrokken, maar zelfs teruggedraaid.

  1.  De doelstellingen van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen rond meer natuur, bos en groen worden van geen kanten gehaald. De ruimtelijke kaalslag neemt zelfs toe.
  2.  Jaren liberaal beheer van ruimtelijke ordening hebben geleid tot een steeds verdergaande versoepeling en verrommeling van de decreetgeving én van de ruimte zelf.
  3.  Harde functies halen de overhand, de zachte functies raken steeds meer in de verdrukking.
  4.  De instrumentenmix voor natuur- en bosbeleid wordt een onontwarbaar kluwen.
  5.  De biodiversiteit gaat achteruit. Het aantal bedreigde diersoorten neemt zorgwekkend toe.

  Er is dringend nood aan een beleidsomslag waarbij zorg voor de natuur een centrale plaats moet krijgen en waardoor de biodiversiteit zich terug kan herstellen in Vlaanderen.

  Er moet een eind komen aan de ruimtelijke kaalslag in Vlaanderen

  Vlaanderen blijft verstenen tegen een hels tempo. Elke dag gaan er in Vlaanderen 8 ha aan open ruimte verloren. Of zestien voetbalvelden. Vlaanderen haalt de decretale doelstellingen op vlak van natuur van geen kanten. De Vlaamse regering lapt de bepalingen van het natuurdecreet en de natuurdoelstellingen van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen aan haar laars. De afbakening van grote eenheden natuur en van natuurverwevingsgebieden, de realisatie van 10.000 ha nieuw bos en de aanwijzing van Europese habitatrichtlijngebieden voor bedreigde soorten blijven achterwege. Bijna een op drie planten- en diersoorten in Vlaanderen is bedreigd, door versnippering, milieuvervuiling en door de klimaatverandering.

  De internationale en Europese afspraken op vlak van biodiversiteit tegen 2010 worden bijna zeker niet gehaald. De EU-strategie voor duurzame ontwikkeling (2001) heeft de ambitie vooropgesteld om tegen 2010 het verlies aan biodiversiteit in Europa te stoppen. Op wereldschaal werd op de Wereldtop inzake Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg (2002) afgesproken om het verlies aan biodiversiteit significant te verminderen, dit in uitvoering van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit van Rio (1992 (cf. doelstellingen Countdown 2010). Binnen België doet vooral Vlaanderen het slecht. Op de opvolgconferentie(COP 9) van de VN-Conventie over Biodiversiteit in Bonn op 22 mei stonden we met rode kaken.

  Het laatste Natuurrapport (2007) schetst geen vrolijk beeld van de staat van de Vlaamse natuur. De kentering die onder paarsgroen werd ingezet, is op alle vlakken stilgevallen. Het is dringend nodig om terug de draad op te nemen van een offensief natuurbeleid. Zorg dragen voor open ruimte en natuur is ook een kwestie van goed bestuur.

  Een schrijnend bilan

  1. Volgens het natuurdecreet moest 125.000 ha VEN (Vlaams Ecologisch Netwerk) afgebakend worden. Door de paarsgroene regering (eindstand 2004) werd 86.940 ha afgebakend, waaronder 8.000 via groene RUP’s. In 2007 is dat 87.045 ha geworden, dat is een toename met slechts 105 ha op 4 jaar tijd! Volgens de beleidsbrief van de minister zou er dit jaar nog 1.886 ha VEN bijgekomen zijn, wat het eindtotaal zou brengen op 88.931 ha. Dus er werd 5 jaar veel tijd verloren.

   Volgens het natuurdecreet moest 150.000 ha natuurverwevingsgebieden afgebakend worden. Momenteel is er 934 ha afgebakend! 

   Volgens het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen moest 38.000 ha nieuwe natuur worden afgebakend. Slechts 11.500 ha werd gerealiseerd. 

   Idem voor de afbakening van 10.000 ha extra bos. Slechts 2.000 ha werd gerealiseerd. 

   Op het terrein is de eigenlijke beboste oppervlakte echter verminderd. Tussen 1994 en 2007 werd 3.906 ha bos bij geplant. Maar ging er 4.239 ha bos voor de bijl dus globaal is er 333 ha MINDER bos. De bosuitbreidingachterstand is opgelopen van 11.500 ha in 2006 tot 12.140 ha in 2007 (t.o.v. de doelstelling opgelegd door het RSV, namelijk een totale bosoppervlakte in Vlaanderen van 160.000 ha). Cf. de bosbarometer 2008 van de Vlaamse Vereniging voor Bos

   Ter vergelijking: van de 10.000 ha bijkomend industriegebied die werden voorzien in het RSV (3.000 ha bestaande en 7.000 ha nieuw aan te duiden) werd 7.500 ha effectief gerealiseerd en de rest zit volop in ontwikkeling. In het herziene RSV wordt daarenboven 6.800 ha extra gevraagd.

   De erkenning van natuurreservaten is aan het stagneren. Tussen 1999-2004 was er een groei van 75% waarbij de oppervlakte erkende reservaten groeide van 9.000 ha naar 15.000 ha (+6.000 ha) . Tijdens deze legislatuur was er slechts een groei met 4.000 ha, dit is een groei van 20%.

   Volgens het MINAplan 3 moest Vlaanderen tegen eind 2007 50.000 ha gebieden onder effectief natuurbeheer tellen. De jaarlijkse terreinverwervingen (overheid + verenigingen) vertonen de laatste jaren een dalende trend waardoor de einddoelstelling niet gehaald wordt. De voorbije jaren is de gemiddelde aangroei 2.096 ha, wat ver onder de plandoelstelling van 5.000 ha ligt.

    Volgens het natuurdecreet moet voor alle ecologisch waardevolle gebieden, dit is 285.000 ha, een natuurrichtplan worden opgemaakt. Ook hier staat men hopeloos achterop. De toestand eind 2008 is dat er slechts 4 natuurrichtplannen voor een totale oppervlakte van 11.260 ha werden goedgekeurd en dat nog 2 natuurrichtplannen voor een gezamenlijke oppervlakte van 3.791 ha in uitvoering zijn. Momenteel horen we dat men het instrument van de natuurrichtplannen gewoonweg wil afvoeren…

  13-05-2009 om 17:12 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  11-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze aandachtspunten voor groene economie slaan bij de mensen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Zaterdag 9 mei zijn we voor de verkiezingen aan "Dorre den bêkker" gaan staan om de mensen aan te spreken over de verkiezingen en onze voornaamste punten. Het viel mij op dat de geïnteresseerden werkelijk heel wat zagen in onze programmapunten rond de groene economie. De schokken op de financiële markten, samen met de voordien hoge olieprijzen en het klimaatwijziging, hebben de mensen duidelijk de ogen geopend en duidelijk gemaakt dat er iets anders nodig is dan weer eens van hetzelfde. Men begint te beseffen dat het dankzij de groene economie zal zijn dat de fabrieken terug (en nu milieuvriendelijk) zullen draaien en niet ondanks de groene economie.

  11-05-2009 om 23:03 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  06-05-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze bijen doen het goed!

  Tegelijk met onze zonnepanelen ontvingen wij ook ons eerste bijenvolk, de "imkerpeter" van Vif was een eerste zwerm gaan plukken en is daarmee naar ons gekomen, nu staan onze nieuwe huisdiertjes in een voorlopige bijenkast in onze nieuwbakken bijenhall.
  De bijen hebben blijkbaar de nieuwe situatie goedmoedig aanvaard en zijn dapper bezig zowel nectar als pollen aan te dragen. We hebben de hongerige meute trouwens voorzien van suikerwater. Lui zijn ze niet want ze hebben het enkel aangeraakt tijdens donkere dagen.
  Bijen in een omgeving komen trouwens ten goede aan de biodiversiteit en het natuurbehoud omwille van hun bestuivende rol. Klimop moet nl. ook worden bestoven, de bessen van klimop zijn soms de enige voeingsbron voor zaadeters in het voorjaar. Op onze klimop heb ik zelf een zwartkopgrasmus gezien, de insecteneter kwam waarschijnlijk af op de insecten in de bessen zelf.

  06-05-2009 om 13:36 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Tags:biodiversiteit,natuurbehoud
  29-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietshappening
  Programma
  • via verschillende trajecten van alle kanten rond Leuven naar het Martelarenplein te Leuven (voor het station) fietsen.
  • aan het station de officiële overhandiging van het "Groot Leuvens Fietsmanifest " en de Fietsknelpuntenkaart aan gemeentelijke (Leuven en omliggende gemeenten), Provinciale & Vlaamse overheden
  • daarna in volledige groep door de stad fietsen tot aan het tof gezinsfestival, zijnde het Wereldfeest (op de Bruul), waar extra fietsenstallingen zullen gevraagd worden.
  • onze happening is "politiek ongebonden" en wil dit absoluut zo houden

   Heverlee (14u00)

   Onder leiding van de Gezinsbond van Heverlee vertrekken we om 14 uur aan de kerk van Heverlee aan de Waversebaan. Via de abdij van 't Park rijden we naar de Spaanse kroon en zo naar het station van Leuven

  29-04-2009 om 22:58 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We draaien op zonne-energie!

  De Kogel is door de kerk, en de photovoltaische cellen op ons dak, dit laatste sinds maandag 27/04. Dat geeft een prachtig gevoel, we produceren al meer per dag dan dat we gemiddeld opdoen.
  Zelfs als de zon nog niet op de panelen staat (zoals deze morgen als de zon nog in het oosten stond) beginnen ze te werken en produceren ze al meer dan wat onze radio opkan. Vandaag is het een redelijke zonnige dag en het zal dus goed draaien.
  Vanaf nu zijn we dus officiële zonnekloppers.

  29-04-2009 om 10:24 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  16-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als we de CD&V en Joke Schauvliege niet hadden..
  We weten allemaal dat de CVP vroeger en de CD&V nu, altijd behoort hebben tot de voorvechters inzake leefmilieu. Joke Schauvliege (ondervoorzitter CD&V) heeft nu het reeds prangende probleem van de betonsokkels van de windturbines aangesneden: Wat moet er gebeuren met de sokkels van afgedankte windturbines?
  We hangen in Europa al aan het staartje wat betreft productie van hernieuwbare energie, inbegrepen windenergie, en Joke Schauvliege denkt er al aan ze beginnen af te breken..

  16-04-2009 om 13:20 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  14-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transitie duurzame samenleving vergt lokale energiebedrijven
  Gemeenten moeten de opbrengst van de verkoop van de Nederlandse energiebedrijven investeren in nieuwe, lokale energiebedrijven. Tegelijkertijd moeten alle daken van panden in stedelijke gebieden genationaliseerd worden. En we moeten 'slow buildings' introduceren. Dit soort maatregelen zijn noodzakelijk wil Nederland de transitie naar een duurzame samenleving maken, volgens Ronald Rovers. Hij poneerde deze stellingen bij zijn inauguratie als lector Gebouwde Omgeving en Regionale Ontwikkeling bij Hogeschool Zuyd. In zijn inaugurale rede beredeneerde hij ook dat Limburg zich moet opmaken voor de opvang van klimaatvluchtelingen uit de Randstad.

  Ronald Rovers werd vrijdag 3 april jongstleden officieel geïnstalleerd als lector bij Hogeschool Zuyd. Hij gaat zich richten op transitie van een samenleving die gebaseerd is op fossiele voorraden naar een maatschappij die alleen hernieuwbare energiebronnen en materialen inzet. Rovers onderzoekt welke effecten dit heeft op de gebouwde omgeving en hoe deze er in 2030 moet uitzien.

  Grenzen bereikt
  Volgens de lector loopt de wereld met zeven miljard mensen die een westers consumptiepatroon nastreven tegen de grenzen aan. We stevenen af op een crash. De enige oplossing is hernieuwbare energie en materialen. Om de transitie naar een duurzame samenleving te realiseren, moet er niet alleen geïnvesteerd worden in andere technologie, maar ook in andere processen, nieuwe diensten, andere sociaal-culturele en institutionele systemen en zullen we anders tegen zaken als bezit moeten gaan aankijken.

  Zo adviseert hij gemeenten om het geld dat ze krijgen als Essent en Nuon worden verkocht, te investeren in nieuwe, lokale energiebedrijven. Die gaan de zonnecellen in een wijk beheren. "Dat kan veel effectiever  op wijkniveau dan dat je het aan particulieren overlaat." Hij pleit voor nationalisatie van alle daken in stedelijke gebieden. Die kunnen benut worden voor het plaatsen van zonnecellen, en kassen. Want ook urban farming, het verbouwen van voedsel in de stad, zal noodzakelijk worden: "Steden zijn de meest kwetsbare plekken van de samenleving."

  "We moeten in plaats van jagers en verzamelaars van fossiele bronnen, zaaiers en oogsters van hernieuwbare bronnen worden. Grondstoffen en ruimte moeten we gaan managen."

  Limburg goed op weg
  De titel van de inaugurale reden is Bouwen op het Eiland Limburg. Rovers vindt dat de provincie Limburg goede keuzes maakt op weg naar een duurzame samenleving. "In tal van nota's kom ik de juiste sleutelwoorden tegen. Maar er worden onvoldoende targets gesteld." Om 20% reductie in 2020 te bereiken, moet je minstens 25000 woningen per jaar 40% zuiniger maken.  
  De bevolkingskrimp in Limburg ziet hij eerder als een zegen dan als een ramp. Dit schept kansen voor de transitie. Bovendien creëert het ruimte om de klimaatvluchtelingen uit de Randstad op te vangen. Want die gaan komen, is de overtuiging van de lector Gebouwde Omgeving en Regionale Ontwikkeling.

  "De permafrost in Groenland en Antartica smelt. De dreiging van abrupte  zeespiegelstijging is realiteit. Zelfs al stijgt de zeespiegel niet, de dreiging alleen al zal voor een uittocht uit Holland zorgen. Mensen in de Randstad gaan beseffen dat het niet handig is zeven meter onder NAP te wonen." Drijvende steden vindt hij een verkeerde oplossing. Die vragen namelijk grote hoeveelheden staal en beton. En om dat te maken, heb je naast schaarse grondstoffen enorm veel energie nodig, en die processen hebben juist schaarste en klimaatproblemen veroorzaakt.

  De Wijk van Morgen
  Samen met drie andere lectoren speelt Ronald Rovers een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van De Wijk van Morgen, een ambitieus project van Hogeschool Zuyd dat met studenten en marktpartijen op bedrijventerrein Avantis in Heerlen gerealiseerd wordt. Rovers ziet dit als een voorbeeldproject. Juist onderwijsinstellingen moeten jonge mensen leren duurzaam te denken en te werken. "Het zou schandalig zijn als je studenten niet opleidt om de transitie vorm te geven. Doen we dat niet, dan komt de verandering nooit."


  Bron: MVO-nieuwsbrief: http://www.duurzaamnieuws.nl/mvo/bericht.rxml?id=44141

  14-04-2009 om 21:47 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groen! Vlaams-Brabant wil geen extra verbindingswegen door het Meerdaalbos of Heverleebos

  Tijdens het paasweekend voerde Groen! Vlaams-Brabant actie rond een geplande verbindingsweg door het Meerdaalbos en Heverleebos. Groen! meent dat de Maurits Noëstraat voldoende is voor het plaatselijk verkeer. Het toenemende sluikverkeer moet door de overheid ontmoedigd worden en kan niet de reden zijn om extra wegen door de bossen aan te leggen.

  Daarom wil men voorkomen dat de Weertsedreef verder uigebreid wordt tot een volwaardige verbindingsweg. Groen! ijvert voor het verkeersvrij maken van de dreef.  Van een derde nieuw aan te leggen verbindingsweg door het Heverlee- of Meerdaalbos kan absoluut geen sprake zijn. Hiermee zal een uniek Vlaams bosgebied verder versnipperd worden.
  De actie werd op paasmaandag 13 april afgesloten met een picnic in Sint-Joris-Weert. Naast Groen! was er ook een delegatie van Ecolo met federaal parlementslid Thérèse Snoy en vele sympathisanten. 

  Hermes Sanctorum, Groen! lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen onderstreept het waardevolle karakter van deze bossen: “Het Heverleebos en het Meerdaalbos zijn dé groene long van onze regio. Uniek en anders dan het Zonienwoud, slechts doorsneden door één verkeersader: de Naamsesteenweg. We moeten keuzes maken voor de toekomst. Deze bossen verder versnipperen om het groeiende sluikverkeer op te vangen is een absurde keuze. Het kan niet dat een lokaal bestuur alleen hier het laatste woord in heeft.” 

  Yves Vanden Bosch, 3de effectief voor Groen! en actief in natuurverenigingen ziet een unieke toekomst voor het gebied: ”Meerdaalwoud is een der stilste gebieden van Vlaanderen en zou in aanmerking komen als  “stiltegebied” na de afsluiting van de Weertstedreef. Het zou het tweede officiële stiltegebied van Vlaanderen kunnen worden. En een veilige verbindingsweg voor fietsers en wandelaars.”

  14-04-2009 om 21:42 geschreven door Yves  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)

  Over mijzelf
  Ik ben Vanden Bosch Yves
  Ik ben een man en woon in Heverlee/ Leuven (België) en mijn beroep is Diëtist.
  Ik ben geboren op 11/08/1950 en ben nu dus 70 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: Natuur en milieu.
  Gemeenteraadslid Leuven voor Groen! van '90 tot '06.
  Open tuindag op 3 juni: welkom in de tuin aan de Geldenaaksebaan 92 te Heverlee
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Mijn favorieten
 • Leefbare Geldenaaksebaan
 • Groen! Leuven
 • Stad Leuven
 • Vrienden Heverleebos en Meerdaelwoud
 • Natuurpunt Leuven
 • Koeheide
 • Fatiha Dahmani
 • Toon Toelen
 • Vogelwerkgroep Oost-Brabant
 • Heverlee

  Foto

  Foto

  Archief per week
 • 27/02-04/03 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 28/02-06/03 2011
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 16/10-22/10 2006
 • 02/10-08/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 18/09-24/09 2006

  Blog als favoriet !

  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • Ons bezoek aan Electrawinds
 • Hermes
 • facebook Hermes
 • twitter Hermes

 • Blog als favoriet !

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  achturencultuur
  www.bloggen.be/achture
  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  forum

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum. Anonieme reacties en scheldtirades worden verwijderd  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!