100 gr. tahoe 100 gr. winterpeen 2 teentjes knoflook 2 el. olie 150 gr. spitskool, gesneden 150 gr. taugé 250 gr. kreeftenvlees 4 flensjes 2 el. nam pla 2 el. rijstazijn 2 tl. suiker 2 tl. gemberpoeder 2 el. bonenpasta, zwarte 1 takje selderij Sla Peper Zout
Benodigde materialen: een staafmixer, een rasp en een wok.
Bereiding:
Geef er ook eens een pindasausje bij, op smaak gebracht met suiker, wijnazijn en eventueel wat ragfijn gesneden Spaanse peper.
Neem flensjes van circa 22 cm doorsnede en neem bij voorkeur gefermenteerde bonensaus (verkrijgbaar bij de toko).
In plaats van kreeftenvlees kunnen ook krabsticks genomen worden.
Meng
de ingrediënten voor het sausje (nam pla, rijstazijn, suiker,
gemberpoeder en bonensaus) met de staafmixer. Snijd de tahoe in kleine
blokjes. Rasp de winterpeen. Snipper de knoflook.
Verhit de
olie in een wok en roerbak de knoflook een halve minuut. Voeg de kool
en wortel toe en roerbak het geheel tweeminuten. Voeg de tahoe toe en
roerbak het geheel een minuut. Schep de taugé door de groenten en
roerbak het geheel nog korte tijd. De groenten moeten nog beetgaar
blijven.
Laat de groenten afkoelen en breng op smaak met peper
en zout. Snijd het kreeftenvlees in stukken en meng dit met de
groenten. Spreid de flensjes uit op het werkblad en schep het
kreeftenmengsel in het midden. Vouw de flensjes zorgvuldig dicht en
stoom de pakketjes vijf minuten. Serveer de gevulde flensjes met de
saus en wat groene sla en een takje selderij.
ongeveer 220 ml water (tijdens kneden voelen, eventueel wat water of meel toevoegen tot u een mooi soepel deeg heeft)
16 gram droge gist
8 gram zout
8 gram suiker
20 gram roomboter
banketbakkersroom
ca 300 gram gewelde rozijnen en eventueel krenten
een losgeklopt ei
Bij bereiding in de broodmaker: kies het programma
speedbaking. Het deeg moet zeer soepel zijn (tijdens het kneden even
voelen of het mooi soepel is). Na het kneden het deeg uit de broodmaker
halen . Bij bereiding met de hand: maak een zeer soepel deeg. Verdeel
het deeg in twee langwerpige stukken en laat 20 minuten rijzen. Druk na
de rijs de lucht uit het deeg en rol uit tot een langwerpige lap.
Bestrijk met banketbakkersroom. Beleg met krenten en rozijnen en rol de
lap op tot een lange "worst". Snij hier plakjes van ca. 1 cm breed van
en bestrijk deze met het ei. Laat dit rijzen en bak in ca 15 tot 20
minuten op 230 à 250 graden. Ze worden nog lekkerder als u ze na het
afkoelen bestrijkt met witte fondant.
Hoofdgerecht, 4 personen Benodigdheden · 6 plakjes hartige-taartdeeg (diepvries) · 1 bloemkool · 1 broccoli · zout · 150 g zachte geitenkaas (Bettine Blanc) · 4 eieren · 1 pakje Pan en Oven (vloeibare roomkaas 200 g) · peper · 1 zakje amandelschaafsel (45 g) · 1 eetlepel bloem om te bestuiven · olie om in te vetten · quiche- of ovenschaal doorsnede 24 à 26 cm
35 minuten wachttijd 30 minuten bereidingstijd
Voorbereiden Oven
voorverwarmen op 200 °C. Plakjes deeg op aanrecht uitspreiden en in ca.
10 minuten laten ontdooien. Bloemkool en broccoli schoonmaken, in
kleine roosjes verdelen en wassen. Roosjes in ruim water met zout in
3-5 minuten beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken. Aanrecht
bestuiven met bloem. Plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot
ronde lap van ca. 30 cm. Vorm invetten, met deeg bekleden, met vork
gaatjes in bodem prikken. Bloemkool en broccoli over bodem verdelen.
Kaas erboven verkruimelen. In kom eieren loskloppen met roomkaas,
mespunt zout en peper. Eimengsel in taartvorm schenken.
Bereiden Taart
in midden van oven ca. 20 minuten bakken. Amandelschaafsel erover
strooien en taart in nog ca. 15 minuten goudbruin bakken. Serveren met
tomatensalade.
Bereidingswijze Strooi de helft van de suiker op de bodem van de pan waarin de melk en de room zit. Niet in de melk roeren, de suiker voorkomt dat de melk aanbrandt. De melk en de room nu gaan verwarmen. De droge stoffen nu met elkaar gaan vermengen, klont vrij maken. De andere helft van de suiker glad roeren met de eidooier. Bij een temperatuur van 70°C het droge stofmengsel toevoegen aan de melk met de room. Dit gehele mengsel op de eidooier, suiker massa gieten en goed met elkaar vermengen. Het geheel terug gieten in de pan. Nu de gemalen kokos toevoegen. Het geheel goed doorroeren. De temperatuur laten oplopen tot 80 - 82°C. en de warmtebron matigen. Pina Colada toevoegen. Het geheel nu 10 minuten op deze temperatuur houden. Dit noemt men pasteuriseren. Hierna de ijsmix zeven (de gemalen kokos moet verwijderd worden) en terug koelen tot een temperatuur van ± 20°C. De ijsmix afdekken met plastic folie en minimaal 4 uur laten rijpen in de koelkast bij een temperatuur van 6°C. Na de rijpingstijd de ijsmix afdraaien in de ijsmachine volgens de gebruiksaanwijzingen, behorende bij de ijsmachine.
20 gr boter of margarine, 20 gr bloem, ½ l water, 1 bouillontablet,
40 gr geraspte pikante kaas, peper, ½ paprika. mager kalfslapje, 10 gr boter of
margarine. 50 gr geraspte wortel, dragonazijn en wat peterselie. Smelt de boter,
roer de bloem erdoor en warm die even mee. Voeg 1 dl heet water toe en roer
goed. Schenk onder voortdurend roeren de rest van het water erbij. Voeg de
bouillontablet toe en kook de soep 10 minuten zachtjes door. Maak de paprika
schoon en snijd deze in kleine blokjes. Kook de paprika 5 minuten mee. Roer de
kaas door de soep en maak hem op smaak af met wat vers gemalen peper. Bak het
kalfslapje in de boter en serveer dit met een wortelslaatje aangemaakt met
dragonazijn en gegarneerd met wat peterselie.
Nagerecht: Limoenijs in limoentjes We sluiten onze Recepten Nieuwsbrief niet altijd af met een
nagerecht, dit ter voorkoming van uitdijende dijen en/of bollende buikjes.
Nagerechten zijn namelijk bijna altijd heerlijk. Soms zelfs té heerlijk. Maar zo
nu en dan moet een uitzondering kunnen worden gemaakt. Zeker als het een
bijzonder dessert betreft, zoals: Limoenijs in limoentjes
Ingrediënten
(voor 6 personen):
12 tot 15 mooie limoenen, alle met gave schil
circa 220 gram fijne tafelsuiker Bereiding: Borstel 12 limoenen goed
schoon en snijd de kapjes eraf. Lepel het vruchtvlees uit de limoenen boven een
zeef en vang het sap op. Druk het sap goed uit het vruchtvlees. Meet het sap af:
u heeft zo'n 1,8 dl limoensap nodig. Pers eventueel wat extra limoenen uit. Zet
de lege limoenen in de diepvriezer. Breng 4 dl water met de suiker aan de kook
tot de suiker is opgelost. Laat het suikermengsel direct afkoelen en roer het
limoensap erdoor.Draai het limoenmengsel in een ijsmachine tot ijs of laat het
in circa 6 uur in een bakje bevriezen. Roer het mengsel, als u het in een bakje
bevriest, elk uur door met een vork. Vul de limoenen met het ijsmengsel en zet
de kapjes erop. Bewaar de gevulde limoenen tot het moment van serveren in de
diepvriezer. Serveer 2 limoenen per persoon.
Als u zo nu en dan voor een opvallende en tegelijk smakelijke
verrassing wilt zorgen, hanteer dan met verve het onderstaande recept. Is het
maal eenmaal gereed, dan zal de dampende schaal gauw leeg zijn. Aan de slag
dus...! Ingrediënten (voor 5 à 6 personen):
1 kg kalkoenfilet aan
een stuk 2 pakjes slagroom 1 pakje uiensoep wat boter
Bereiding (75 minuten, inclusief garen in oven): Smeer de
binnenzijde van een ovenschotel lichtjes in met wat boter. Maak in de
kalkoenfilet na elke centimeter een diepe insnijding. Leg deze hierna in de
ovenschotel. Strooi de inhoud van het pakje uiensoep in de insnijdingen. Giet
vervolgens de inhoud van de 2 pakjes slagroom over de filet. Zet de ovenschotel
in de oven en zet de nog niet verwarmde oven op 180 graden. Laat een en ander
gedurende één uur gaar worden. Serveer bij de heerlijk ruikende en bijzonder
smakelijke kalkoenfilet wat frietjes (of wat aardappelpuree) en salade.
Ik ben trudy, en gebruik soms ook wel de schuilnaam trudy1949.
Ik ben een vrouw en woon in emmen (drenten) () en mijn beroep is huis vrouw.
Ik ben geboren op 06/12/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: borduren breien kaarten maken en koken.
ik kook graag
en ben getrouwd
en hebben zamen 3kinderen 2meiden en 1 jongen
een hond vissen en vogels
en mag graag u
ja wel kom
hier zie je mijn recepten
er staan al wat lekkers in
dus kom maar eens kijken trudy