Vermeng de hete espresso met de rietsuiker en vries deze in. Roer
het ijs regelmatig om met een vork tot het geheel een korrelige
structuur heeft gekregen. Bewaar het ijs tot gebruik in de vriezer.
Smelt in een pan met dikke bodem de suiker met de boter en laat
licht karamelliseren. Blus af met het water en de slagroom. Laat
zachtjes koken tot alle suiker is opgelost en een mooie karamelsaus is
verkregen.
Schep de ijskoffie in glaasjes. Klop nu met een staafmixer de
karamel schuimig en schep deze boven op de koffie. Garneer
deamusesmet een chocolade koffieboontje.
De rode variant die aan zonsondergang doet denken en de soorten met zijvertakkingen gaan natuurlijk iets minder de hoogte in. Ze blijft een echte reus onder de bloemen.
Je ziet haar dan ook bijna groeien. Je ziet haar in ieder geval bewegen.
Ze draait zich naar de zon. Ze lijkt ook nog op de zon daarom is haar naam in veel talen zonnebloem. In het midden van de bloem zitten honderden pitten. Mens en dier eet deze pitten. Deze kunnen allemaal tot nieuwe zonnebloemen uit groeien, als ze op de grond vallen, of als de wind ze naar een nieuw plekje brengt, of via vogels, die ze lekker vinden. Als de zaden niet meteen op een goeie plek terecht komen hebben ze nog wat speling in tijd, want vogels zorgen meteen voor een laagje mest om het zaadje heen. Als ze niet gegeten worden vallen ze vanzelf op het gunstigste moment, als ze rijp zijn, met een optimaal vetlaagje. Als je zonnebloemolie van de pitten maakt blijft er eiwitrijke koek over, zelfs dat is nog bruikbaar, als veevoer. De olie, en ook de pitten puur, heten gezond te zijn, Je kut ze roosteren, dan zijn ze al lekkerder, of je kunt er kettingen van rijgen.
verhaal over kinderen Knoem, knoem, Joeper-die-pnoem
Knoem, knoem, Joeper-die-pnoem
Knoem, knoem, Joeper-die-pnoem. Je bent weer vlug, bij ons terug.
Al duurde het niet zo lang, toch waren we wel bang.
Dat het daar leuker zou zijn, Hier is het toch ook wel fijn?
Knoem, knoem, Joeper-die-pnoem.
We zijn blij, met jou erbij.
Geef ons een hand, en blijf voortaan, in ons land.
Het lied was uit, Knoem klapte in zijn handen. Ook het mensen kind klapte uitbundig mee. "Mooi, mooi gezongen, dus jullie hebben me allemaal een beetje gemist. Maar nu ben ik er weer hoor! Ik heb heel wat beleefd in de grote mensen wereld. Willen jullie weten wat?" "Ja,ja, vertel Knoem, kom vertel. " Nou in de grote mensen wereld sneeuwt het nu, weten jullie wat dat is? Nee hè, want hier sneeuwt het nooit, het is hier véél te warm, dan moet het eerst héél koud zijn, dan komen er kleine koude natte watjes uit de lucht vallen en als je ze dan opvangt smelten ze. Ik heb mijn mond open gedaan en die kleine natte watjes dwarrelden zo op mijn tong, en het wordt dan water, koud water. De mensenkinderen maken er grote sneeuwpoppen van, met een wortel als neus en andere dingen voor de ogen en de mond, dan doen ze de sneeuwpop een das om en een hoed op. De sneeuw blijft liggen,omdat het zo koud is. Dan kunnen de mensen kinderen sleeën. " "Wat is dat Knoem een slee?" "Nou ja uhh ja uhh, vertel jij eens mensenkind wat dat precies is.... " Oh, dat is.ehm een soort karretje maar dan zonder wieltjes, wat glad is aan de onderkant." "Ha hahaha, hie hiehie. "Allemaal liggen ze krom van het lachen, dat rijdt dan toch niet hahahiehie". "Nee dat rijdt ook niet!, dat glijdt! De sneeuw op de grond wordt glad, snappen jullie?" Even is het stil, allemaal denken ze na, hoe kan dat nou? Dan ineens roept Knummeltje, "maar hier is het lekker warm, ik zou daar steeds verkouden zijn, niets voor mij hoor, hier schijnt altijd de zon. Kom zullen we naar Knampie gaan, die heeft vast wel wat lekkers voor ons. Hoe het bij Knampie is lezen jullie volgende week in het vierde verhaaltje van Knoem.
Verwarm de oven voor op 175° C. Schil de aardappels en kook deze ca. 15 minuten in water met een snufje zout. Verhit ondertussen boter in een koekenpan en bak het gehakt in ca. 7 minuten rul. Voeg ui en knoflook toe en fruit deze ca. 2 minuten mee. Voeg de paprika toe en bak deze 3 minuten mee. Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper. Hol de aardappels tot 1 cm van de wand uit. Vul de aardappels met het gehaktmengsel en druk dit goed aan. Giet de bouillon in de ovenschaal, leg de aardappels erin en dek de schaal af met aluminiumfolie. Laat de aardappels ca. 35 minuten in het middel van de oven garen. Verwarm de ovengrill voor. Strooi kaas over de gehaktvulling en laat deze ca. 5 minuten onder de ovengrill gratineren. Lekker met een groene salade.
500 gr. nieuwe aardappelen, schillen en in stukken snijden, 2 teentjes knoflook, pellen en in plakjes snijden, 2 eetl. olijfolie, 1/2 gele paprika, wassen en in dunne reepjes snijden, 1 rode ui, pellen en snipperen, 300 gr. kardoen, wassen en in plakjes snijden, 1 takje tijm, rissen, 1 dl. sojamelk, 1 theel. zoutloze kruidenbouillonpoeder, cayennepeper.
Bereiden:
aardappelen gaarkoken met de kruidenbouillon. Olie verhitten en de knoflook, ui en paprika er ca. 2 min. in smoren op niet te hoog vuur. De kardoen in ca. 10 min. beetgaar koken in licht gezouten water. Aardappelen grof stampen met de sojamelk. De kardoen en paprikamengsel erdoor mengen. Op smaak brengen met cayennepeper. Ca. 3 min. doorwarmen.
kardoen is ook lekker gegratineerd met een bechamel- of tomatensaus. klaarmaken zoals bleekselder en opdienen met kaas- of tomatensaus. in olijfolie fruiten en daarna stoven à la barigoule met witte wijn, tijm en knoflook.
Techniek: Stoven Bereiden: 60 min + wachten: 15 min Bevat per eenpersoonsportie:
Energie 245 kCal Eiwit 29 g Vet 14 g Koolhydraten 1 g
Ingrediënten: 6 tenen knoflook, gepeld 4 stukken ossenhaas, op kamertemperatuur 2 eetlepels mosterd 50 g roomboter 150 ml rode wijn, op kamertemperatuur
Materialen: zware braadpan met deksel Bereiden: -
Snijd de tenen knoflook in vieren.
- Kerf met een mesje in elke ossenhaas 6 inkepingen en steek daarin een stukje knoflook.
- Bestrooi de ossenhaas met zout en peper naar smaak en smeer het vlees in met de mosterd.
- Verhit de boter in een braadpan met dikke bodem en braad hierin het vlees rondom aan.
- Draai het vuur laag, schenk de wijn voorzichtig via de zijkant van de pan erbij.
- Doe de deksel op de pan, zet de pan op een warmhoudplaatje en laat het vlees in 60 minuten zachtjes gaar worden - Let op: het vocht mag absoluut niet koken.
- Als het toch bijna gaat koken, schenk er dan nog een beetje wijn bij, zodat de temperatuur weer omlaaggaat.
- Zet het vuur uit en laat het vlees nog minimaal 10 minuten met de deksel op de pan staan, voordat je het aansnijdt.
½ theelepel gehakte tijm (vers of diepvries) of mespuntje gedroogde tijm
2 eetlepels geschaafde amandelen
½ liter vanille-ijs
bereiding
Boen de sinaasappels schoon onder heet water. Rasp 1 eetlepel van de schil.
Pel de sinaasappels en de grapefruits en verdeel ze in partjes. Vang het sap op en verwijder zoveel mogelijk witte schilletjes en velletjes want deze geven een bittere smaak.
Verhit de olie in een wok, roerbak de sinaasappel- en grapefruitpartjes 2 minuten.
Voeg de rozijnen, honing, wijn en tijm toe. Rooster intussen de amandelen goudbruin in een droge hete koekenpan.
Serveer bolletjes ijs in schaaltjes met de lauwwarme citrusvruchten erbij en strooi de amandelen en sinaasappelrasp erover
2 courgettes, in de lengte in dunne repen gesneden
5 trostomaten, in grove stukken
2 eetlepels balsamicoazijn
grillpan
bereiding
Schep 2 fijngesneden tenen knoflook om met de naalden van 2 takjes rozemarijn en 2 eetlepels olie en breng op smaak met (versgemalen) peper en zout. Marineer hierin de entrecotes.
Verhit in een braadpan 2 eetlepels olie. Fruit hierin al omscheppend de stukken rode ui met de rest van de knoflook en de paprika tot ze lichtbruin kleuren. Schep er de courgette, de tomaat en een takje rozemarijn bij.
Breng de ratatouille zachtjes aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur doorkoken.
Verhit de grillpan. Neem de entrecotes uit de marinade, wrijf de naaldjes en knoflook er met keukenpapier af.
Gril het vlees 2 minuten aan weerszijden tot het een bruin streepje heeft (vanbinnen mag het vlees rood zijn).
Breng de ratatouille op smaak met de balsamicoazijn, (versgemalen) peper en zout. Verwijder de rozemarijn voor het serveren.
Lekker met brood of aardappelpuree.
tips
Voeg 200 gram in vieren gesneden champignons toe aan de ratatouille
Snijd de kaas in kleine blokjes. Snipper de ui en de paprika. Breek de eieren in een kom en voeg alle ingrediënten toe, behalve 1 theelepel Provençaalse kruiden en de olie) en meng alles door elkaar. Vorm van het mengsel een brood en doe dit in een cakevorm. Strooi er de Provençaalse kruiden over en giet er de olie over. Zet het gehaktbrood in een op 225° C voorverwarmde oven. Schakel de oven na 15 minuten op 175°C en laat het gehaktbrood daarna in nog 50 minuten gaar worden. Snijd het gehaktbrood in plakken
Ontvel de Tomaten door de tomaten in te kerven en ongeveer 1 minuut in kokend water te laten dompelen, spoel ze af met koud water en haal het vel eraf. Snij de tomaten in kleine stukjes.
Bak de gesnipperde ui en de geperste teentjes knoflook in wat olie. Na een paar minuten voeg je het bakje champignons en de ham toe. Als de champignons wat beginnen te krimpen voeg je de stukjes tomaat en het blikje tomatenpuree toe, even een paar minuten goed roeren
Meng vervolgens de Ketjap en wat zout na smaak toe. Laat de tomatensaus lekker ongeveer een minuut of 15 tot 20 pruttelen, en kook onder tussen de pasta volgens de algemene bereidingswijze. Voeg in de laatste 5 minuten de basilicum toe.
Serveer de pasta op een bord met daarover de tomatensaus, strooi wat parmezaanse kaas over de saus en eet smakelijk!
Pavlova: Meringue: De oven voor verwarmen op 100° C. De eiwitten met de helft van de suiker opkloppen tot het schuim stijf is. Er dan stelselmatig de rest van de suiker aan toevoegen en blijven kloppen tot de suiker opgelost is. Ofwel in vormpjes spuiten ofwel gewoon uitstorten op een bakplaat en gedurende zeker 2 uur laten opstijven. Zet de oven uit en laat verder drogen met de oven op een kier. Klop de mascarpone, de slagroom en de suiker met een mixer tot een dikke gladde massa die langzaam van de lepel loopt. Verdeel de grof gebrokkelde meringue over de glazen. Leg daarop 2 lepels van het mascarponebeslag en werk af met rood fruit. Laat zeker 3 uur opstijven in de koelkast en dien op naar smaak met frambozencoulis en bestrooi met bloemsuiker
Aardbeien in Camparigelei:
Blancheer de zestes 3 maal gedurende enkele minuten in water. Konfijt ze daarna gedurende 15 minuten in gesuikerd water. Warm het sinaasappelsap samen met de Campari op en los er de geweekte gelatineblaadjes in op, van het vuur en laat koud worden. Voeg er voorzichtig de in blokjes gesneden aardbeien, samen met de gekonfijte zestes, aan toe. Giet in kleine glaasjes en laat afkoelen. Werk af met een muntblaadje.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak hierin de karbonades aan beide kanten bruin. Laat het vlees verder gaar worden op een laag vuur.
Meng ondertussen de mosterd, azijn, basterdsuiker, honing, 1 eetlepel olijfolie, sojasaus en chilisaus in een steelpan. Verwarm de saus op een laag vuur al roerend aan de kook. Laat de saus zachtjes koken totdat de saus iets is ingedikt.
Bereiding: Oven voorverwarmen op 150 graden Schil de aardappels, de uien en de knoflook. Snij de aardappels en de uien in rondjes en hak de knoflook fijn. Verhit de boter in een pan en bak hierin de koteletten aan beide kanten bruin. Haal ze uit de pan en bak in dezelfde boter de uien en de aardappels bruin. Geef er zout en peper over. In een ovenvaste schaal leggen we de helft van het aardappel-uien mengsel op de bodem, daarop de koteletten, wat peterselie, het blaadje laurier, de knoflook en zout en peper. Bedek met de tweede helft van het aardappel-uien mengsel. Geef er de bouillon over en zet de schaal met deksel erop in de oven laat ze daar 50 minuten garen
1 theelepel limoensap of rasp van onbespoten citroen
zout
1 theelepel garnalenpasta (trassi oedang)
Verder:
800 gram mager varkensvlees
4 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)
300 gram sperzieboontjes
3-4 eetlepels olie
1 eetlepel palm- of rietsuiker
2 rode pepers
Voor de chilipasta de gedroogde pepertjes verkruimelen. De sjalotjes pellen en snipperen. De teentjes knoflook pellen en uitpersen. Deze met de overige ingrediënten voor de pasta in een vijzel fijnwrijven. Het vlees in lange dunne repen snijden en door 2 eetlepels sojasaus wentelen. De sperziebonen schoonmaken en in stukjes van 2 cm snijden. De boontjes in een bodem kokend water met zout in ca. 15 minuten beetgaar koken en vervolgens laten uitlekken. De olie in een pan verhitten, het vlees hierin snel aanbakken, uit de pan nemen en tot het gebruik opzij zetten. In het bakvet de chilipasta al roerend enkele minuten bakken, vervolgens het vlees, de palmsuiker, de overige sojasaus en de sperzieboontjes erdoor scheppen. De pepers van zaad en zaadlijsten ontdoen, het vruchtvlees in ringen snijden en het gerecht met ringen peper bestrooien.
- 1 panklaar konijn (in stukken gesneden) - bakboter - 50 cl bruin bier (naar keuze) - 1 ajuin (fijngesneden) - peper en zout - muskaatnoot - water - azijn
bereidingswijzen
Zet de stukken konijn onder water en voeg een goede scheut azijn toe. Laat alles 2 uur trekken. Haal het konijn uit het azijnwater en droog goed af. Bak de stukken konijn langs alle kanten goed bruin in wat bakboter. Voeg het bruine bier en de ajuin toe. Kruiden met peper, zout en muskaatnoot. Breng alles aan de kook en laat 2 uur op een zacht vuurtje pruttelen.
Tomaten ontvellen. Kruis in zetten en even in kokend water leggen. Laten schrikken in koud water. Dan in stukjes snijden. Courget schillen en in stukjes snijden. Boter in de pan en courget aansmoren tot hij bijna gaar is. Peper en zout naar smaak toevoegen. De knoflook erboven uitpersen,de kruiden de suiker erdoor roeren. De tomaten erbij doen en even doorroeren. Als laatste de creme fraiche erdoor roeren en opwarmen.
Ik ben trudy, en gebruik soms ook wel de schuilnaam trudy1949.
Ik ben een vrouw en woon in emmen (drenten) () en mijn beroep is huis vrouw.
Ik ben geboren op 06/12/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: borduren breien kaarten maken en koken.
ik kook graag
en ben getrouwd
en hebben zamen 3kinderen 2meiden en 1 jongen
een hond vissen en vogels
en mag graag u
ja wel kom
hier zie je mijn recepten
er staan al wat lekkers in
dus kom maar eens kijken trudy