½ theelepel gehakte tijm (vers of diepvries) of mespuntje gedroogde tijm
2 eetlepels geschaafde amandelen
½ liter vanille-ijs
bereiding
Boen de sinaasappels schoon onder heet water. Rasp 1 eetlepel van de schil.
Pel de sinaasappels en de grapefruits en verdeel ze in partjes. Vang het sap op en verwijder zoveel mogelijk witte schilletjes en velletjes want deze geven een bittere smaak.
Verhit de olie in een wok, roerbak de sinaasappel- en grapefruitpartjes 2 minuten.
Voeg de rozijnen, honing, wijn en tijm toe. Rooster intussen de amandelen goudbruin in een droge hete koekenpan.
Serveer bolletjes ijs in schaaltjes met de lauwwarme citrusvruchten erbij en strooi de amandelen en sinaasappelrasp erover
Techniek: Stoven Bereiden: 60 min + wachten: 15 min Bevat per eenpersoonsportie:
Energie 245 kCal Eiwit 29 g Vet 14 g Koolhydraten 1 g
Ingrediënten: 6 tenen knoflook, gepeld 4 stukken ossenhaas, op kamertemperatuur 2 eetlepels mosterd 50 g roomboter 150 ml rode wijn, op kamertemperatuur
Materialen: zware braadpan met deksel Bereiden: -
Snijd de tenen knoflook in vieren.
- Kerf met een mesje in elke ossenhaas 6 inkepingen en steek daarin een stukje knoflook.
- Bestrooi de ossenhaas met zout en peper naar smaak en smeer het vlees in met de mosterd.
- Verhit de boter in een braadpan met dikke bodem en braad hierin het vlees rondom aan.
- Draai het vuur laag, schenk de wijn voorzichtig via de zijkant van de pan erbij.
- Doe de deksel op de pan, zet de pan op een warmhoudplaatje en laat het vlees in 60 minuten zachtjes gaar worden - Let op: het vocht mag absoluut niet koken.
- Als het toch bijna gaat koken, schenk er dan nog een beetje wijn bij, zodat de temperatuur weer omlaaggaat.
- Zet het vuur uit en laat het vlees nog minimaal 10 minuten met de deksel op de pan staan, voordat je het aansnijdt.
500 gr. nieuwe aardappelen, schillen en in stukken snijden, 2 teentjes knoflook, pellen en in plakjes snijden, 2 eetl. olijfolie, 1/2 gele paprika, wassen en in dunne reepjes snijden, 1 rode ui, pellen en snipperen, 300 gr. kardoen, wassen en in plakjes snijden, 1 takje tijm, rissen, 1 dl. sojamelk, 1 theel. zoutloze kruidenbouillonpoeder, cayennepeper.
Bereiden:
aardappelen gaarkoken met de kruidenbouillon. Olie verhitten en de knoflook, ui en paprika er ca. 2 min. in smoren op niet te hoog vuur. De kardoen in ca. 10 min. beetgaar koken in licht gezouten water. Aardappelen grof stampen met de sojamelk. De kardoen en paprikamengsel erdoor mengen. Op smaak brengen met cayennepeper. Ca. 3 min. doorwarmen.
kardoen is ook lekker gegratineerd met een bechamel- of tomatensaus. klaarmaken zoals bleekselder en opdienen met kaas- of tomatensaus. in olijfolie fruiten en daarna stoven à la barigoule met witte wijn, tijm en knoflook.
Verwarm de oven voor op 175° C. Schil de aardappels en kook deze ca. 15 minuten in water met een snufje zout. Verhit ondertussen boter in een koekenpan en bak het gehakt in ca. 7 minuten rul. Voeg ui en knoflook toe en fruit deze ca. 2 minuten mee. Voeg de paprika toe en bak deze 3 minuten mee. Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper. Hol de aardappels tot 1 cm van de wand uit. Vul de aardappels met het gehaktmengsel en druk dit goed aan. Giet de bouillon in de ovenschaal, leg de aardappels erin en dek de schaal af met aluminiumfolie. Laat de aardappels ca. 35 minuten in het middel van de oven garen. Verwarm de ovengrill voor. Strooi kaas over de gehaktvulling en laat deze ca. 5 minuten onder de ovengrill gratineren. Lekker met een groene salade.
verhaal over kinderen Knoem, knoem, Joeper-die-pnoem
Knoem, knoem, Joeper-die-pnoem
Knoem, knoem, Joeper-die-pnoem. Je bent weer vlug, bij ons terug.
Al duurde het niet zo lang, toch waren we wel bang.
Dat het daar leuker zou zijn, Hier is het toch ook wel fijn?
Knoem, knoem, Joeper-die-pnoem.
We zijn blij, met jou erbij.
Geef ons een hand, en blijf voortaan, in ons land.
Het lied was uit, Knoem klapte in zijn handen. Ook het mensen kind klapte uitbundig mee. "Mooi, mooi gezongen, dus jullie hebben me allemaal een beetje gemist. Maar nu ben ik er weer hoor! Ik heb heel wat beleefd in de grote mensen wereld. Willen jullie weten wat?" "Ja,ja, vertel Knoem, kom vertel. " Nou in de grote mensen wereld sneeuwt het nu, weten jullie wat dat is? Nee hè, want hier sneeuwt het nooit, het is hier véél te warm, dan moet het eerst héél koud zijn, dan komen er kleine koude natte watjes uit de lucht vallen en als je ze dan opvangt smelten ze. Ik heb mijn mond open gedaan en die kleine natte watjes dwarrelden zo op mijn tong, en het wordt dan water, koud water. De mensenkinderen maken er grote sneeuwpoppen van, met een wortel als neus en andere dingen voor de ogen en de mond, dan doen ze de sneeuwpop een das om en een hoed op. De sneeuw blijft liggen,omdat het zo koud is. Dan kunnen de mensen kinderen sleeën. " "Wat is dat Knoem een slee?" "Nou ja uhh ja uhh, vertel jij eens mensenkind wat dat precies is.... " Oh, dat is.ehm een soort karretje maar dan zonder wieltjes, wat glad is aan de onderkant." "Ha hahaha, hie hiehie. "Allemaal liggen ze krom van het lachen, dat rijdt dan toch niet hahahiehie". "Nee dat rijdt ook niet!, dat glijdt! De sneeuw op de grond wordt glad, snappen jullie?" Even is het stil, allemaal denken ze na, hoe kan dat nou? Dan ineens roept Knummeltje, "maar hier is het lekker warm, ik zou daar steeds verkouden zijn, niets voor mij hoor, hier schijnt altijd de zon. Kom zullen we naar Knampie gaan, die heeft vast wel wat lekkers voor ons. Hoe het bij Knampie is lezen jullie volgende week in het vierde verhaaltje van Knoem.
De rode variant die aan zonsondergang doet denken en de soorten met zijvertakkingen gaan natuurlijk iets minder de hoogte in. Ze blijft een echte reus onder de bloemen.
Je ziet haar dan ook bijna groeien. Je ziet haar in ieder geval bewegen.
Ze draait zich naar de zon. Ze lijkt ook nog op de zon daarom is haar naam in veel talen zonnebloem. In het midden van de bloem zitten honderden pitten. Mens en dier eet deze pitten. Deze kunnen allemaal tot nieuwe zonnebloemen uit groeien, als ze op de grond vallen, of als de wind ze naar een nieuw plekje brengt, of via vogels, die ze lekker vinden. Als de zaden niet meteen op een goeie plek terecht komen hebben ze nog wat speling in tijd, want vogels zorgen meteen voor een laagje mest om het zaadje heen. Als ze niet gegeten worden vallen ze vanzelf op het gunstigste moment, als ze rijp zijn, met een optimaal vetlaagje. Als je zonnebloemolie van de pitten maakt blijft er eiwitrijke koek over, zelfs dat is nog bruikbaar, als veevoer. De olie, en ook de pitten puur, heten gezond te zijn, Je kut ze roosteren, dan zijn ze al lekkerder, of je kunt er kettingen van rijgen.
Vermeng de hete espresso met de rietsuiker en vries deze in. Roer
het ijs regelmatig om met een vork tot het geheel een korrelige
structuur heeft gekregen. Bewaar het ijs tot gebruik in de vriezer.
Smelt in een pan met dikke bodem de suiker met de boter en laat
licht karamelliseren. Blus af met het water en de slagroom. Laat
zachtjes koken tot alle suiker is opgelost en een mooie karamelsaus is
verkregen.
Schep de ijskoffie in glaasjes. Klop nu met een staafmixer de
karamel schuimig en schep deze boven op de koffie. Garneer
deamusesmet een chocolade koffieboontje.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:borduur kaarten van mij zelf
22-11-2009
Gestoomde gevulde flensjes
Gestoomde gevulde flensjes
Ingredienten:
100 gr. tahoe 100 gr. winterpeen 2 teentjes knoflook 2 el. olie 150 gr. spitskool, gesneden 150 gr. taugé 250 gr. kreeftenvlees 4 flensjes 2 el. nam pla 2 el. rijstazijn 2 tl. suiker 2 tl. gemberpoeder 2 el. bonenpasta, zwarte 1 takje selderij Sla Peper Zout
Benodigde materialen: een staafmixer, een rasp en een wok.
Bereiding:
Geef er ook eens een pindasausje bij, op smaak gebracht met suiker, wijnazijn en eventueel wat ragfijn gesneden Spaanse peper.
Neem flensjes van circa 22 cm doorsnede en neem bij voorkeur gefermenteerde bonensaus (verkrijgbaar bij de toko).
In plaats van kreeftenvlees kunnen ook krabsticks genomen worden.
Meng
de ingrediënten voor het sausje (nam pla, rijstazijn, suiker,
gemberpoeder en bonensaus) met de staafmixer. Snijd de tahoe in kleine
blokjes. Rasp de winterpeen. Snipper de knoflook.
Verhit de
olie in een wok en roerbak de knoflook een halve minuut. Voeg de kool
en wortel toe en roerbak het geheel tweeminuten. Voeg de tahoe toe en
roerbak het geheel een minuut. Schep de taugé door de groenten en
roerbak het geheel nog korte tijd. De groenten moeten nog beetgaar
blijven.
Laat de groenten afkoelen en breng op smaak met peper
en zout. Snijd het kreeftenvlees in stukken en meng dit met de
groenten. Spreid de flensjes uit op het werkblad en schep het
kreeftenmengsel in het midden. Vouw de flensjes zorgvuldig dicht en
stoom de pakketjes vijf minuten. Serveer de gevulde flensjes met de
saus en wat groene sla en een takje selderij.
ongeveer 220 ml water (tijdens kneden voelen, eventueel wat water of meel toevoegen tot u een mooi soepel deeg heeft)
16 gram droge gist
8 gram zout
8 gram suiker
20 gram roomboter
banketbakkersroom
ca 300 gram gewelde rozijnen en eventueel krenten
een losgeklopt ei
Bij bereiding in de broodmaker: kies het programma
speedbaking. Het deeg moet zeer soepel zijn (tijdens het kneden even
voelen of het mooi soepel is). Na het kneden het deeg uit de broodmaker
halen . Bij bereiding met de hand: maak een zeer soepel deeg. Verdeel
het deeg in twee langwerpige stukken en laat 20 minuten rijzen. Druk na
de rijs de lucht uit het deeg en rol uit tot een langwerpige lap.
Bestrijk met banketbakkersroom. Beleg met krenten en rozijnen en rol de
lap op tot een lange "worst". Snij hier plakjes van ca. 1 cm breed van
en bestrijk deze met het ei. Laat dit rijzen en bak in ca 15 tot 20
minuten op 230 à 250 graden. Ze worden nog lekkerder als u ze na het
afkoelen bestrijkt met witte fondant.
Hoofdgerecht, 4 personen Benodigdheden · 6 plakjes hartige-taartdeeg (diepvries) · 1 bloemkool · 1 broccoli · zout · 150 g zachte geitenkaas (Bettine Blanc) · 4 eieren · 1 pakje Pan en Oven (vloeibare roomkaas 200 g) · peper · 1 zakje amandelschaafsel (45 g) · 1 eetlepel bloem om te bestuiven · olie om in te vetten · quiche- of ovenschaal doorsnede 24 à 26 cm
35 minuten wachttijd 30 minuten bereidingstijd
Voorbereiden Oven
voorverwarmen op 200 °C. Plakjes deeg op aanrecht uitspreiden en in ca.
10 minuten laten ontdooien. Bloemkool en broccoli schoonmaken, in
kleine roosjes verdelen en wassen. Roosjes in ruim water met zout in
3-5 minuten beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken. Aanrecht
bestuiven met bloem. Plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot
ronde lap van ca. 30 cm. Vorm invetten, met deeg bekleden, met vork
gaatjes in bodem prikken. Bloemkool en broccoli over bodem verdelen.
Kaas erboven verkruimelen. In kom eieren loskloppen met roomkaas,
mespunt zout en peper. Eimengsel in taartvorm schenken.
Bereiden Taart
in midden van oven ca. 20 minuten bakken. Amandelschaafsel erover
strooien en taart in nog ca. 15 minuten goudbruin bakken. Serveren met
tomatensalade.
Bereidingswijze Strooi de helft van de suiker op de bodem van de pan waarin de melk en de room zit. Niet in de melk roeren, de suiker voorkomt dat de melk aanbrandt. De melk en de room nu gaan verwarmen. De droge stoffen nu met elkaar gaan vermengen, klont vrij maken. De andere helft van de suiker glad roeren met de eidooier. Bij een temperatuur van 70°C het droge stofmengsel toevoegen aan de melk met de room. Dit gehele mengsel op de eidooier, suiker massa gieten en goed met elkaar vermengen. Het geheel terug gieten in de pan. Nu de gemalen kokos toevoegen. Het geheel goed doorroeren. De temperatuur laten oplopen tot 80 - 82°C. en de warmtebron matigen. Pina Colada toevoegen. Het geheel nu 10 minuten op deze temperatuur houden. Dit noemt men pasteuriseren. Hierna de ijsmix zeven (de gemalen kokos moet verwijderd worden) en terug koelen tot een temperatuur van ± 20°C. De ijsmix afdekken met plastic folie en minimaal 4 uur laten rijpen in de koelkast bij een temperatuur van 6°C. Na de rijpingstijd de ijsmix afdraaien in de ijsmachine volgens de gebruiksaanwijzingen, behorende bij de ijsmachine.
20 gr boter of margarine, 20 gr bloem, ½ l water, 1 bouillontablet,
40 gr geraspte pikante kaas, peper, ½ paprika. mager kalfslapje, 10 gr boter of
margarine. 50 gr geraspte wortel, dragonazijn en wat peterselie. Smelt de boter,
roer de bloem erdoor en warm die even mee. Voeg 1 dl heet water toe en roer
goed. Schenk onder voortdurend roeren de rest van het water erbij. Voeg de
bouillontablet toe en kook de soep 10 minuten zachtjes door. Maak de paprika
schoon en snijd deze in kleine blokjes. Kook de paprika 5 minuten mee. Roer de
kaas door de soep en maak hem op smaak af met wat vers gemalen peper. Bak het
kalfslapje in de boter en serveer dit met een wortelslaatje aangemaakt met
dragonazijn en gegarneerd met wat peterselie.
Nagerecht: Limoenijs in limoentjes We sluiten onze Recepten Nieuwsbrief niet altijd af met een
nagerecht, dit ter voorkoming van uitdijende dijen en/of bollende buikjes.
Nagerechten zijn namelijk bijna altijd heerlijk. Soms zelfs té heerlijk. Maar zo
nu en dan moet een uitzondering kunnen worden gemaakt. Zeker als het een
bijzonder dessert betreft, zoals: Limoenijs in limoentjes
Ingrediënten
(voor 6 personen):
12 tot 15 mooie limoenen, alle met gave schil
circa 220 gram fijne tafelsuiker Bereiding: Borstel 12 limoenen goed
schoon en snijd de kapjes eraf. Lepel het vruchtvlees uit de limoenen boven een
zeef en vang het sap op. Druk het sap goed uit het vruchtvlees. Meet het sap af:
u heeft zo'n 1,8 dl limoensap nodig. Pers eventueel wat extra limoenen uit. Zet
de lege limoenen in de diepvriezer. Breng 4 dl water met de suiker aan de kook
tot de suiker is opgelost. Laat het suikermengsel direct afkoelen en roer het
limoensap erdoor.Draai het limoenmengsel in een ijsmachine tot ijs of laat het
in circa 6 uur in een bakje bevriezen. Roer het mengsel, als u het in een bakje
bevriest, elk uur door met een vork. Vul de limoenen met het ijsmengsel en zet
de kapjes erop. Bewaar de gevulde limoenen tot het moment van serveren in de
diepvriezer. Serveer 2 limoenen per persoon.
Als u zo nu en dan voor een opvallende en tegelijk smakelijke
verrassing wilt zorgen, hanteer dan met verve het onderstaande recept. Is het
maal eenmaal gereed, dan zal de dampende schaal gauw leeg zijn. Aan de slag
dus...! Ingrediënten (voor 5 à 6 personen):
1 kg kalkoenfilet aan
een stuk 2 pakjes slagroom 1 pakje uiensoep wat boter
Bereiding (75 minuten, inclusief garen in oven): Smeer de
binnenzijde van een ovenschotel lichtjes in met wat boter. Maak in de
kalkoenfilet na elke centimeter een diepe insnijding. Leg deze hierna in de
ovenschotel. Strooi de inhoud van het pakje uiensoep in de insnijdingen. Giet
vervolgens de inhoud van de 2 pakjes slagroom over de filet. Zet de ovenschotel
in de oven en zet de nog niet verwarmde oven op 180 graden. Laat een en ander
gedurende één uur gaar worden. Serveer bij de heerlijk ruikende en bijzonder
smakelijke kalkoenfilet wat frietjes (of wat aardappelpuree) en salade.
Ingrediënten 1 ei 75 gr boter/margarine 25
gr suiker 30 gr gist ca.11/2 dl lauwe melk 1 snufje zout 1/4 pot
jam eiwit
Maak een stevig gistbeslag van 400 gr bloem, 1 ei, 75 gr
boter/margarine, 25 gr suiker, 30 gr gist, ca.11/2 dl lauwe melk en 1 snufje
zout, zoals dit bij standaard gerechten is beschreven. Rol dit, op een met
bloem bestoven oppervlak uit tot 1 a l 1/2 cm dikte. Steek rondjes uit het
deeg met een glas (doorsnede ca. 8 cm) Bestrijk de helft van de rondjes aan
één kant met eiwit. Maak in de andere helft van de rondjes in het midden een
kuiltje en vul deze met een theelepel van 1/4 pot jam. Maak de randen van
deze rondjes met water nat en druk de andere rondje smet de met eiwit
ingesmeerde kant hierop. Bedek de bollen met een doek en Iaat ze 20-30
minuten rijzen Bak ze 5 a 7 minuten in de hete olie. Deze hoeveelheden
zijn voldoende voor ca. 12 Berliner bollen.
Ik ben trudy, en gebruik soms ook wel de schuilnaam trudy1949.
Ik ben een vrouw en woon in emmen (drenten) () en mijn beroep is huis vrouw.
Ik ben geboren op 06/12/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: borduren breien kaarten maken en koken.
ik kook graag
en ben getrouwd
en hebben zamen 3kinderen 2meiden en 1 jongen
een hond vissen en vogels
en mag graag u
ja wel kom
hier zie je mijn recepten
er staan al wat lekkers in
dus kom maar eens kijken trudy