Suske en Wiske #51: De nerveuze Nerviërs. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2006)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/De Gentenaar/Het Volk' in 2006.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Eduard de Rop.
Lambik heeft zijn vrienden uitgenodigd voor een picknick en loopt naar een steengroeve. Door een ontploffing komt een ingang van een grot bloot te liggen, maar de vrienden gaan met de gewonde Lambik naar huis. Wiske heeft iets zien bewegen en gaat samen met Suske naar de grot. Ze vinden een pot en dalen af in een put. Beneden zien ze drie kwade bosgeesten, Twistorix, Pintorix en Zanziorix, die 2000 jaar geleden door een druïde van de Nerviërs zijn opgesloten in de grot. Ze komen in moeilijkheden, maar Wiske kan Lambik en Jerom nog waarschuwen. De geesten proberen met een dobbelspel, muziek en bier Jerom over te halen niet te vechten, maar hij vindt Suske en ze gaan naar huis. Lambik gelooft niks van het verhaal over de bosgeesten. Ze stoppen bij professor Barabas, die met zijn elektronisch brein informatie over bosgeesten opvraagt. Met de teletijdmachine bekijken ze de tijd van de Nerviërs en ze zien een paaldorp. Maar dan knapt de lamp van de teletijdmachine en Jerom brengt de kinderen naar huis.
Suske en Wiske #50: Sjeik El Ro-Jenbiet. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2006)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2006.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Eduard de Rop.
Tante Sidonia rijdt per ongeluk een man aan die plotseling de straat oversteekt, ze vinden een pakje en brengen dit naar het ziekenhuis. De man zegt dat ze het pakje moeten afgeven aan Ahmed bij herberg De Rode Maan, maar als ze in de herberg komen vlucht Ahmed weg. Als de vrienden in het ziekenhuis komen, blijkt de Arabier al vertrokken te zijn. In het pakje zit een gouden dolk en de vrienden vinden op de verpakking het adres Blokzeilstraat Nr. 7 van Oriëntal Arts. Ze gaan naar de winkel en de Griekse eigenaar is dolblij zijn gouden dolk terug te zien, hij werd s ochtends gestolen. Tante Sidonia wil de dolk kopen voor de verjaardag van Lambik, maar de Griek wil veel geld voor het ding. Na een bedreigend telefoontje geeft de Griek de dolk toch voor veel minder geld mee en de vrienden versieren het huis. Als Lambik langskomt zijn zijn vrienden vastgebonden en hij hoort dat ze overvallen zijn. Lambik wil zijn dolk terug en de vrienden vertellen Jerom wat er is gebeurd. Ze volgen de Arabieren naar het park en ze vinden de Arabieren in de muziektent. Abdoel kan ontkomen en de vrienden volgen Ahmed en de gouden dolk, ze halen een schip uit het water en brengen deze naar de stad maar de Arabier kan ontkomen. Suske kan de dolk terugpakken en Jerom brengt de boot terug naar het water. Lambik krijgt dan zijn verjaardagscadeau en verkleedt zich als een sjeik. De vrienden vinden een briefje in de schede van de dolk en lezen dat Sjeik El Ro-Jenbiet zijn dolk terug wil. Lambik besluit de dolk zelf naar Jordanië te brengen en ze gaan in Genua aan boord van de pakketboot Esperia om naar het Midden-Oosten af te reizen. Suske ontdekt dat zijn hut is doorzocht en Wiske vindt hem even later bewusteloos. De kinderen vertellen Lambik wat er is gebeurd en de Arabier kan de dolk te pakken krijgen. De Arabieren nemen het bevel van het schip over en verbieden aan te meren in Alexandrië, ze moeten doorvaren naar Beiroet. Suske en Wiske worden gevangengenomen en naar het land gebracht. Een geheimzinnige man volgt de auto met de Arabieren en Suske, maar Wiske is verdwenen.
Suske en Wiske #49: De sissende sampam. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2006)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2006.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Eduard de Rop.
Lambik neemt zijn vrienden mee naar een Chinees restaurant waar de kok, die net uit Hongkong is gekomen, meteen belt met een Chinees in een havenkroeg en er worden twee Chinezen op Lambik afgestuurd. De Chinezen ontvoeren Lambik en geven hem zangzaad, ze gooien hem van een torengebouw en Lambik blijft per toeval ongedeerd. Lambik wordt meegenomen naar het politiebureau door agenten die hem ontdekken, hij ontmoet Arthur daar. Arthur blijkt tegen de kathedraal gevlogen te zijn en vertelt dat hij net uit Hongkong komt. Als ze het politiebureau uitlopen wordt Arthur neergeschoten en naar tante Sidonia gebracht. Er wordt een kist uit Hongkong afgeleverd en T. Renslaw, een agent van de Far East intelligence service, stapt uit. Hij vertelt dat het Masker pogingen om hulp te verlenen verstoort en zijn bende wil Arthur in handen krijgen. De vrienden moeten Arthur in Hongkong schaduwen, Wiske ontdekt dat ze worden afgeluisterd. Jerom kan de criminelen aan de politie afleveren, de vrienden vliegen met een straalvliegtuig naar het Verre Oosten. Ze krijgen een briefje waarop staat dat ze in Manilla op de Filipijnen moeten uitstappen, het wachtwoord is Bukas. Ze stappen in een wagen, maar die blijkt juist van de criminelen te zijn.
Suske en Wiske #48: Het rijmende paard. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/De Gentenaar/Het Volk' in 2005.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Eduard de Rop.
Suske en Wiske willen paardrijden op de Kalmthoutse Heide. Een werknemer van de manege waarschuwt hen dat de douane van Putte een spookpaard gezien heeft op de Heide. Als ze een straat willen oversteken, worden ze bijna geraakt door een auto. Suske ontsnapt aan een man(Slugger) die hem wil aanvallen.
Op de hei vindt Wiske een spoor van hoefbladen die recht naar het mastbos lopen. Als Suske en Wiske het spoor volgen, zien ze een geheimzinnig wit paard. Bij elke hoefslag komt een bloem uit de grond en het paard verdwijnt. De kinderen gaan terug naar de manege en vertellen wat er is gebeurd. Freddy gelooft het verhaal niet, maar dan wordt een briefje achtergelaten door iemand uit de auto die Suske en Wiske bijna aanreed. In het briefje, dat is ondertekend door iemand die zich Dr. Krimson noemt, staat dat er geen ruiters meer op de hei mogen rijden. Tante Sidonia en Lambik zijn bij de villa en worden gewaarschuwd door de kinderen. Lambik pakt meteen zijn souvenirs uit de Eerste Wereldoorlog tevoorschijn als hij de naam van Krimson hoort. Er wordt een leren koker uit een helikopter geworpen met daarin opnieuw een briefje van Krimson: Suske en Wiske mogen niet spreken over het spookpaard op de hei.
Suske en Wiske #47: De kwakstralen. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/De Gentenaar/Het Volk' in 2005.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Willy Vandersteen, Eduard de Rop.
Op de radio is een bericht van agentschap T. Ruter te horen over een vliegend voorwerp dat boven de kusten is gezien. Lambik doet dit af als kletspraat en gaat met de vrienden naar een speelgoedwinkel om een nieuw radiografisch bestuurbaar vliegtuigje te kopen voor Suske en Wiske. Ze horen het breken van het winkelraam, maar dit blijkt niet stuk te zijn.
Suske krijgt een vliegtuigje van Lambik, maar dat vliegt s nachts weg door het raam. Wanneer de anderen boven komen, blijkt het raam niet stuk te zijn. Lambik gelooft het verhaal niet, maar neemt Suske en Wiske de volgende dag mee naar de Royal Antwerp Aviation Club om hen te troosten voor het verdwenen vliegtuigje.
Jerom landt op het vliegveld en vertelt de mensen over metalen bollen die hij op zijn vlucht heeft gezien, maar Lambik is al met de kinderen op weg naar het huis van tante Sidonia. Op de terugweg krijgen ze motorpech en landen. Dan zien Suske en Wiske het vliegtuigje en volgen het, als ze opnieuw motorpech krijgen redt het vliegtuigje hen. Lambik gelooft het verhaal niet en is boos omdat de kinderen weggevlogen zijn. Ze gaan naar het vliegtuig waar een man veel interesse toont in het verhaal van Jerom. Lambik en Jerom zien een taxichauffeur en een verkoper van tweedehands autos opbiechten dat ze hun klanten bedonderen.
Suske en Wiske #46: De kaartendans. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Willy Vandersteen, Eduard de Rop.
Wanneer Wiske samen Suske en tante Sidonia de Oude markt bezoekt, ziet ze in een stand een grote speelkaart, een ruitendame. Er rolt een traan over de wangen van de dame, hoewel ze enkel een kaart is. Niemand gelooft Wiske. Als tante Sidonia de kaart voor haar wil kopen, komt ineens een vreemde man tussenbeide. Hij wil de kaart absoluut hebben en er ontstaat een ruzie. De koopman besluit de kaart dan maar niet te verkopen. Diezelfde nacht nog verdwijnt de kaart uit zijn opslagplaats met een briefje achtergelaten door de vreemde man.
De Rode Ridder #265: De moordaanslag. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2020)
Tekst: Marc Legendre --- Tekeningen: Fabio Bono.
Om aan de overkant van een gevaarlijke riviermond te raken, doen Johan en Allis beroep op een ervaren loods. Maar de man wordt voor hun ogen vermoord en Johan krijgt de schuld. Een blinde pelgrim helpt hen te ontsnappen, maar de opdrachtgever van de moord heeft een goede reden om Johan uit de weg te ruimen.
Er rest onze vrienden niets anders dan zich zonder gids in het verraderlijke zwin te wagen...
Suske en Wiske #44: De wilde weldoener. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/De Gentenaar/Het Volk' in 2005.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Willy Vandersteen, Eduard de Rop.
Terwijl Lambik en Wiske door het park wandelen, klaagt Wiske dat Lambik een egoïst is omdat hij geen ijsje voor haar koopt. Dan zien ze een man die geld wil hebben, omdat een meisje met haar bal zijn broek vuil heeft gemaakt. Lambik geeft de man geld, de moeder en dochter zijn dankbaar. Wiske krijgt vervolgens alsnog haar ijsje van Lambik, en ook zij is hem heel dankbaar. Jerom pakt die avond een man die s nachts door de tuin sluipt. Het blijkt de vader van Treesje te zijn, die Lambik uit dankbaarheid een cadeau wil geven: een beeld dat hij heeft gekocht in Agra in India. Het is een miniatuur van de Taj Mahal. Lambik leest dat het een graftombe is; in de 17e eeuw bouwde keizer Shajehan de tempel voor zijn stervende vrouw Mumtaz Mahal. Het beeldje valt stuk en er blijkt een ring in te zitten, die Lambik om zijn vinger doet. Lambik blijkt met de ring geld tevoorschijn te kunnen toveren en de vrienden lezen op een briefje dat de ring het mogelijk maakt voor de drager om "te leven om te geven".
Lambik geeft een man in het park geld, maar zijn vrienden horen dat hij blut was door gokschulden. Lambik draagt plotseling een wit kleed en Suske en Wiske volgen hem als hij in een taxi stapt en in de Ullevellensteeg de bewoners geld schenkt. Ze zien dat Lambik in een busje van Pats' Poppenspel stapt en de werknemers van het poppenspel zetten hem af in Kaalheuvel op hun weg naar Emmeloord. Lambik koopt een auto en rijdt naar Armenstein, hij deelt daar ook geld uit. Jerom wordt door de politie ondervraagd, ze willen weten waar het geld vandaan komt. De vrienden zien Lambik dan met helikoptervleugels door de stad vliegen en er ontstaat chaos door mensen die geld willen pakken. De politie arresteert Lambik en de vrienden, maar Lambik kan ontkomen door het riool. De vrienden volgen hem op een flatgebouw en de pers filmt Lambiks ontsnapping. Jerom helpt Lambik ontsnappen en ze gaan naar een verlaten villa in het bos. De vrienden waarschuwen met een zender de bewoners van wijk 7, ze kunnen geld ophalen in een weiland achter de ringdijk. Ballonnen met geld vliegen over de stad naar het weiland en Jerom doet onderzoek naar de weersomstandigheden voor de volgende dropping.
Suske en Wiske #43: De klankentapper. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Willy Vandersteen, Eduard de Rop.
Van Zwollem nodigt de vrienden uit op het kasteel, nu Anne-Marie met de kinderen op reis is. Op het kasteel is de danseres Nanette, haar rijke ouders zijn voor onbepaalde tijd naar het Verre Oosten en daarom logeert ze op het kasteel. Nanette heeft het niet zo begrepen op Wiske en probeert veel tijd door te brengen met Suske, wat Wiske jaloers maakt.
Een man met een uilenmasker wil Nanette ontvoeren en de vrienden vinden zijn schuilplaats in de gesloten cellofaanfabriek. Dan horen de vrienden op de radio dat er een vliegtuig brandend is neergestort in Thailand; hierin zaten de ouders van Nanette. Nanette verliest van schrik het bewustzijn en de vrienden moeten een ampul van het vliegveld halen om haar te redden. Maar het vliegveld en de auto worden onklaar gemaakt, iemand probeert te voorkomen dat Nanette wordt gered. In het huis van de familie Lenoir vinden Wiske en tante Sidonia een geboeide man. Hij verklaart inspecteur Duval van Interpol te zijn en onderzoekt de dood van Nanettes vader, die in contact kwam met een verdacht individu.
Suske en Wiske #41: De wolkeneters. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Willy Vandersteen, Eduard de Rop.
De vrienden kijken tv bij Jerom en Lambik als er een projectiel door het dak naar binnen vliegt en een enorme krater in de grond slaat. De politie kan weinig doen en Wiske neemt een foto van het object in de kuil. s Nachts vindt Lambik een spoor vanaf de kuil naar de kamer van Wiske. Wiske is erg verdrietig want ze heeft de foto ontwikkeld en Schanulleke ligt beneden, waarschijnlijk is het popje door het projectiel meegesleurd. Jerom vertelt dat Schanulleke gewoon in de slaapkamer van Wiske is en dan blijkt het leger om het huis te staan. Er wordt een dikke betonlaag over het huis van Lambik gestort en de vrienden gaan naar professor Barabas, die een ronde koepel zonder ramen en deuren naast zijn laboratorium heeft gebouwd.
De professor vertelt dat het complex enorm goed is beveiligd en legt uit dat de regering hem heeft gevraagd om de ruimte in de gaten te houden. De vrienden zien een ruimteschip dat bollen laat wegvliegen, waarop de professor vertelt dat er wel vaker bollen wegvliegen en dan soms op de aarde terechtkomen. Professor Barabas heeft opdracht gegeven het huis van Lambik in beton te storten, zodat onderzocht kan worden of het ding gevaarlijk is en de professor heeft een "Ruimtekruiser" ontworpen. Lambik heeft voor de oorlog een schuilkelder aangelegd en gaat hierlangs zijn huis binnen. Hij drinkt zich een stuk in de kraag en duikt in de kuil.
Suske en Wiske #40: De zingende zwammen. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Willy Vandersteen, Eduard de Rop.
Lambik en Jerom zijn na hun gouden cirkel-avontuur bij tante Sidonia om weer op krachten te komen. Lambik gaat in het park eendjes voeren, maar dan verdwijnt een meisje dat hij even bij de hand hield. Hij weet uit handen van de woedende menigte te blijven en Suske, Wiske en Jerom komen hem met de auto halen. In de krant staat dat hij Marleentje Daelmans heeft ontvoerd, maar Lambik verdenkt iemand met een krant. Wiske vindt de volgende dag een krant met een adres, Pompstraat 22, in het park en samen met Jerom en Suske gaat ze naar het adres. Jerom grijpt de vluchtende man. Bij de politie bekent de man alles gezien te hebben. Marleentje is opgeslokt door een ballon in de vorm van een paddenstoel. De politie gelooft hem niet en hij wordt opgesloten.
Suske en Wiske #39: De gouden cirkel. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Willy Vandersteen, Eduard de Rop.
Lambik en Jerom gaan uit eten bij tante Sidonia, maar als professor Barabas opbelt valt hij ineens flauw. Hierop snellen de vrienden zich naar zijn laboratorium. De politie komt ook aangesneld en waarschuwt de vrienden de deur van het laboratorium niet te openen, professor Barabas heeft een bestralingsmethode ontdekt waarmee radioactiviteit kan worden bestreden. Maar helaas is de professor zelf slachtoffer geworden van de straling. Met een microfoon kan de professor nog vertellen dat bestraling met capsules Xo25 de ioniserende straling kunnen verhelpen. Professor Robijn, een assistent van professor Barabas, komt aan en vertelt dat de capsules zijn uitgedeeld aan collegas tijdens de reis naar het Verre Oosten. Niemand merkt dat Snoeffel en Gaffel de vrienden afluisteren, ze vertellen later dat ze in dienst zijn van een trust van chemische producten die alle capsules opeist na het ongeluk van professor Barabas. Lambik geeft niks om de miljoenen die de trust heeft geïnvesteerd en Jerom zet beide mannen buiten de deur.
Suske en Wiske #38: De windmakers. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst: Willy Vandesteen --- Tekeningen: Willy Vandersteen, Eduard de Rop.
Na het avontuur in Texas is Theofiel Boemerang met Celestien naast tante Sidonia komen wonen, ze zijn op bezoek bij de vrienden maar het contact verloopt niet soepel. Lambik krijgt een brief van de V.D.V., maar het licht wordt uit gedaan en de brief verdwijnt. Tante Sidonia vraagt Lambik haar tuin te verzorgen en ontdekt dat de kippen van Theofiel het graan uit haar tuin eten. De postbode brengt weer een brief, maar deze verdwijnt voordat Lambik hem in handen krijgt. Lambik schrikt enorm als hij een muurschildering van V.D.V. vindt en de er ontstaat een ruzie met de buren. Als Lambik opnieuw een boodschap van V.D.V. ziet wil hij naar huis, de postbode brengt dan opnieuw een brief maar opnieuw verdwijnt deze. Tante Sidonia vertelt Theofiel over de gebeurtenissen en Celestien ziet dan ook V.D.V. op hun eigen voordeur staan. De burenruzie bedaart en de vrienden bespreken alles.
Suske en Wiske gaan de volgende dag naar een jeugdkamp, maar ze krijgen straf voor hun gedrag en mogen niet meer mee. Ze moeten de rommel in huis opruimen en Jerom ontdekt dan en man en grijpt hem, maar het blijkt de postbode te zijn die een brief terug wil pakken omdat er geen postzegel op zit. Lambik achtervolgt de man, maar een agent verhindert zijn poging. Tante Sidonia laat Suske en Wiske toch naar het kamp gaan en Lambik wil per se de brief in handen krijgen, maar als hij hem wil lezen komt hij per toeval in een overval terecht. Lambik wordt ontvoerd en de politie organiseert een klopjacht in wijk 7. Lambik kan zelfstandig aan de criminelen ontsnappen en levert ze uit aan de politie, hij kan de brief echter niet lezen. Tante Sidonia nodigt de buren uit en wordt opnieuw erg beledigd door Celestien en er ontstaat een ruzie over de garagemuur. Tante Sidonia schrijft een brief naar Suske en Wiske, de buren zijn niet langer welkom. Lambik en Jerom verzorgen de tuin van tante Sidonia en Lambik ontdekt dat er veel slakken aanwezig zijn, ook in de tuin van de buren is een plaag van Cenaea nemoralis.
Suske en Wiske #36: Het vliegende bed. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst: Willy Vandersteen --- Tekeningen: Willy Vandersteen, Eduard de Rop.
Wiske is jarig. Suske heeft als verrassing een mechanisch werkje in Schanulleke laten bouwen, hierdoor kan Wiskes popje lopen. Schanulleke wandelt de straat op. Als Lambik het popje terughaalt, glijdt hij uit en lijdt daardoor tijdelijk aan geheugenverlies. Hij stuit op een vliegend bed, dat hem naar het kasteel van de Van Zwollems brengt. Een gemaskerde boef vertelt over een geniale geleerde, die in 1880 iets geheimzinnigs uitvond. De drie zonen van deze geleerde kregen ruzie, waarop hij besloot de formule van zijn uitvinding niet aan hen na te laten, maar deze te verdelen in drie verschillende vliegende bedden.
De gemaskerde vertelt dat hij al één bed in zijn bezit heeft. Per toeval ontdekken de vrienden het derde bed in een geheime kamer in het kasteel, maar dit bed wordt vernield. Door toedoen van Van Zwollem kan de gemaskerde wegvliegen met het tweede bed. De vrienden gaan naar professor Barabas, die het bed probeert te repareren. Daar laat Van Zwollem een gevonden Egyptisch paspoort zien, dat van prins Tof-Fen-Tip blijkt te zijn.
Suske en Wiske #35: De Zwarte Zwaan. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik en Jerom zijn beiden aan het werk voor de pers, en bedenken zelf verhalen. Wiske belooft niks tegen de krant te zeggen, als ze in het vervolg maar eerlijke verhalen maken. Tante Sidonia werkt als gids op de Wereldtentoonstelling (Expo 58) in Brussel en zij helpt Lambik telefonisch aan een interview met de beroemde hond Bessy. Hierdoor worden Lambik en Jerom concurrenten.
Jerom krijgt veel exclusieve verhalen, het blijkt dat die hem worden aangeleverd door een helderziende zigeunerin. Deze vrouw, de Zwarte Zwaan, is verliefd op Jerom, die hier gebruik van maakt. De Zwarte Zwaan heeft een glazen bol en helpt Lambik en Jerom hiermee aan een foto van de achterkant van de maan. Hierdoor worden Lambik en Jerom beroemd en ze verzoenen zich. Haar broers Lasido en Remifa vinden dit maar niets omdat ze willen dat hun zus met iemand van haar eigen volk, de Gitanos (Spaanse zigneuners), trouwt. Jerom heeft echter aan de Zwarte Zwaan beloofd dat hij haar broers geen pijn zal doen, dus moeten Lambik en Jerom hen telkens ontwijken. Maar zelfs dreigementen met vendetta kunnen Lambik en Jerom niet tegenhouden.
Suske en Wiske #34: De duistere diamant. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik vraagt Suske, Wiske en tante Sidonia mee op vakantie op een oude boerderij, De Ganzenhoeve. Jerom gaat niet mee, hij werkt op het ministerie. De eigenares van de boerderij is een jonge vrouw genaamd Alwina, die om onduidelijke redenen wordt gemeden door de lokale bevolking. Suske en Wiske vinden in het naburige moeras een zwarte diamant. Alwina vertelt de legende over een toren in het moeras, die later inderdaad door Lambik wordt gevonden. De zwarte diamant wordt verkocht aan baron Rijnkopers, die een presentatie voor de pers organiseert. Suske en Wiske worden daar beschuldigd van diefstal van de diamant, en vluchten met de teletijdmachine naar het verleden (omstreeks 1400).
In het verleden aangekomen neemt Wiske een foto met flits. Ze wordt op de brandstapel gezet, nadat ze door de Vierschaar is veroordeeld als heks. Ze wordt net op tijd gered doordat Lambik, tante Sidonia en Alwina ook op het marktplein aankomen. De jeep wordt aangevallen door de lokale drakendoder, maar de vrienden ontsnappen. Professor Barabas heeft armbanden uitgevonden, waarmee je weer naar het heden terug kan gaan als de teletijdmachine hapert.
Suske en Wiske #33: De geverniste zeerovers. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik, die erg rijk is geworden, besteedt zijn tijd door geld op straat uit te delen. Hierdoor wordt hij zelfs in de krant genoemd. Hij heeft het afgebrande huis van tante Sidonia laten herbouwen en woont hier nu samen met Jerom. Anderzijds is Lambik ook een onuitstaanbare ijdele kwast geworden. Het blijkt dat het ware doel van zijn vrijgevigheid is om zelf in de spotlight te staan. Tante Sidonia zegt hem flink de waarheid. Jerom besluit om als schipper te gaan werken, omdat hij er genoeg van heeft om op kosten van Lambik te moeten leven. Lambik is Jerom een slag voor: hij koopt de Kibmal, het schip waarop Jerom wil aanmonsteren, onder voorwendsel dat hij geld gaat uitdelen aan de armen in Afrika. Lambik neemt Jerom in dienst als eerste stuurman. Wiske, Suske en Sidonia beseffen dat Lambik zich in de nesten werkt en besluiten mee te gaan als verstekelingen.
Als de vrienden zich willen verstoppen in een kist in de haven, redden Suske en Wiske een dronken zeeman uit het water met hulp van Lambiks talisman van Sholofly. De zeeman geeft hun als dank een kruik met vernis die wondere krachten zou bezitten. De zeeman heeft deze kruik ooit gekregen van een fakir. Ze vergeten de talisman terug te vragen, maar tante Sidonia besluit dat dit niet erg is.
Suske en Wiske #32: Het sprekende testament. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Als de vrienden na hun vorige avontuur terugkomen uit Japan, blijken hun woningen in een grote brand te zijn verwoest. Ze huren gezamenlijk een huisje. Jerom gaat werken in een zuivelfabriek waar hij melkflessen controleert. Lambik werkt op kantoor en samen met Jerom gaat hij modeltreintjes bouwen om aan de sleur te ontsnappen. Lambik wordt ontslagen en krijgt van zijn chef een geheimzinnige brief die hij is vergeten af te leveren mee. In de brief blijkt een spoel te zitten met een ingesproken tekst: een excentrieke miljonair die is gestorven zonder nakomelingen laat zijn hele vermogen na aan degene die erin slaagt om met een voertuig naar eigen keuze een rally te rijden waarbij tien levensgevaarlijke opdrachten dienen te worden uitgevoerd. Als Lambik overweegt of hij kan meedoen aan deze rally, om zo de erfenis te krijgen, twijfelt hij eerst. Wiske herinnert hem eraan dat hij de talisman van prinses Sholofly bezit, die ervoor zorgt dat de bezitter honderd jaar zal worden, ongeacht wat hem overkomt. Lambik kan de notaris nog net op tijd terugroepen nadat hij hem al had weggestuurd, zodat hij zich alsnog kan inschrijven voor de rally. De notaris waarschuwt hem dat hij de spoel goed moet verstoppen, want als iemand er kennis van neemt, mag deze net als Lambik aan de rally deelnemen.
Lambik bouwt de "Droomexpress", een grote trein met woonwagen, en hij gaat kijken bij een kasteel dat hij wil kopen als hij de erfenis heeft gewonnen. Bij het kasteel worden ze aangevallen door een wat oudere man, die met een speelgoedpistool op Lambik schiet. De man roept dat hij Davy Crockett (een populaire Amerikaanse volksheld) is en springt op een hobbelpaard. Zijn dochter Anne-Marie van Zwollem legt uit dat haar vader in de war is geraakt nadat hij zijn hele fortuin is kwijtgeraakt. Van Zwollem lijdt nu aan een speelgoedcomplex en een sterke vorm van infantilisme. Hij wordt naar een gesticht gebracht als hij niet van ophouden blijkt te weten.
Suske en Wiske #31: De mottenvanger. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Na een voorstelling bij Pats' Poppenspel horen de vrienden over het vergaan van de wereld, er is een projectiel afgeschoten vanaf een andere planeet. De Sterrenwacht van Ukkel heeft het projectiel gezien in het sterrenbeeld Saturnus.
De vrienden gaan de volgende dag op vakantie naar de Ardennen en zien s nachts een geheimzinnig figuur vlak bij hun kamp. Lambik hoort op de autoradio een bericht over een proefraket die door het Instituut voor Ruimte Onderzoek naar de maan is geschoten, en is neergekomen ergens in België. Na een achtervolging van de geheimzinnige figuur vinden de vrienden een raket en gaan naar binnen, ze merken niet dat de bosnimf ook instapt. Lambik zorgt ervoor dat de raket opstijgt en de bosnimf valt door een luik en wordt daar per toeval opgesloten. De bosnimf kan de zuurstofaanvoer stoppen, maar Lambik vindt gelukkig glazen helmen met cilinders met geperste lucht.
De vrienden landen op de maan. Wiske wil de achterkant van de maan bekijken, omdat die vanaf de aarde nooit zichtbaar is. Doordat de aantrekkingskracht veel minder sterk is dan op aarde kunnen de vrienden grote afstanden afleggen. De bosnimf vliegt dan met de raket weg en laat de vrienden achter op de maan.
Suske en Wiske #30: De stemmenrover. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
In Japan woont prinses Sholo-Fly in een middeleeuws rijk. Haar ouders zijn overleden. Ze krijgt adviezen van de sterrenwichelaar Komikio en mag van hem de troon pas bestijgen als het beeld van de goede geest Butagasaki[1] gesproken heeft. Het land is in chaos sinds Sholo-Fly's ouders dood zijn. Een geheimzinnige man in zwarte kimono maakt een toverdrankje om iemands stem te roven. Hij wil het beeld namelijk laten spreken. Hij doet het drankje in een pakje thee, dat in Europa terechtkomt en toevallig in het huis van tante Sidonia belandt.
Jerom en Lambik komen bij tante Sidonia op bezoek. Lambik drinkt als eerste van de thee, waarop zijn stem in een paar luchtbellen wordt gevangen en hem verlaat. Lambik is wanhopig en besluit na enkele dagen om stiekem af te reizen naar Japan, om daar zijn stem te gaan zoeken. Hij verdrinkt bijna als hij een jongetje wil redden. Daarop wordt hij zelf gered door een visser, die Lambik vertelt dat er in Japan nog een middeleeuws rijk bestaat. De vrienden vinden thuis een briefje dat door Lambik is achtergelaten.