Suske en Wiske: De macabere macralles. (SC) (Top Camera + Standaard Uitgeverij) (1999)
Deel 4 van 5 kortverhalen als reclame-uitgave voor Top Camera.
Tekst & tekeningen: Paul Geerts.
Professor Barabas geeft zijn oude apparaten een beurt als Suske, Wiske en Fons langskomen en bij hem blijven om boterhammen met bosbessenjam te eten. Wiske gooit een envelop met een postzegel uit de reeks Culturele nr 11 van 1992 onder de snelgroeier met daarop een ontwerp van kunstenaar René Hausman. Het is een rasterdiepdruk waarvan de verkoop op 28 juni 1992 is ingegaan. Wiske is boos als de jam op blijkt te zijn en ze ziet dat de envelop met postzegel enorm zijn vergroot, waarop ze besluit de teletransfor te gebruiken. Gustine Maca verschijnt in de cabine van de teletransfor met een pot tcha-tcha en ze zegt dat dit nectar van geplette bosbessen is. Professor Barabas slaat de pot uit Wiskes handen, maar ze heeft er al van gegeten. Ieder die van het goedje eet zal ook een heks worden, een macrâlle. Fons en Wiske veranderen inderdaad en vliegen op bezems richting Vielsalm met Gustine. Ze zorgen voor storm en hagel, een rupsenplaag en bij boeren wordt de melk zuur gemaakt.
Professor Barabas vertelt tante Sidonia en Lambik wat er is gebeurd en ook Jerom gaat mee naar Vielsalm om Wiske te zoeken. Gustine is met haar onderdanen in een hol onder een boom gegaan en daar komt hun meester, de duivel met een geitenkop. De duivel wil nog meer macrâlles en zijn onderdanen gaan op pad met nog meer tcha-tcha. De vrienden zijn in de Ardennen aangekomen en zien daar enorme molshopen en een vernielde oogst. Als Lambik aan een bewoonster vraagt of ze Gustine Maca kent schrikt ze enorm. Haar grootouders vertelden al over deze heks en nu gebeuren de rampen opnieuw. Dan zorgt Gustine samen met Fons en Wiske voor een hagelbui. Jerom kan de bende verslaan met hun eigen hagelstenen en ze blijven bewusteloos achter, waarna ze worden vastgebonden door Lambik. Maar Lambik laat zich beetnemen en laat de vrouwen los, waarna ze hem neerslaan en naar de bossen van Bonalfat vliegen.
Suske en Wiske: De witte gems. (SC) (Top Camera + Standaard Uitgeverij) (1999)
Deel 3 van 5 kortverhalen als reclame-uitgave voor Top Camera.
Tekst & tekeningen: Paul Geerts.
De vrienden zijn op vakantie in Oostenrijk en Suske en Wiske gaan een berg beklimmen. Ze komen in problemen door noodweer en worden gered door een vliegende witte gems. De vrienden geloven het verhaal niet en Lambik wordt naar de eigenaar van het huisje gestuurd als blijkt dat de waterpomp stuk is. De eigenaar is Hannelore, de dochter van de waard uit de herberg, en Lambik is erg van haar gecharmeerd. Suske en Wiske vragen naar de vliegende witte gems en Hannelore vertelt dat het verhaal waar is. De witte gems beschermt marmotten tegen jagers en de holeman.
Ook Jerom is gecharmeerd van Hannelore en hij is samen met Lambik naar de herberg als Suske en Wiske het bos in trekken. Als ze zien dat jagers op marmotten willen jagen proberen ze dit te voorkomen en laten de lokhamster ontsnappen, maar ze worden vastgebonden door de jagers en achtergelaten in het bos. Ze worden bevrijd door de hamsters die door Murmel, de lokhamster, zijn gewaarschuwd. De kinderen worden naar de grot van de hamsters gebracht en ontmoeten een sprekende hamster die nog uit de tijd stamt dat dieren konden spreken. De hamster vertelt over de holeman die boven in de bergen woont en meer dan twee meter lang is.
Lambik en Jerom keren dronken terug uit de herberg en zien onderweg de witte gems die hen waarschuwt voor de holeman. Ze zien Hannelore en de holeman, Hannelore vertelt dat haar verloofde zich heeft vermomd om haar te kunnen ontmoeten, want haar vader is tegen hun relatie. Maar bij de berghut verschijnt de echte holeman en Lambik gelooft dit pas nadat hij hardhandig met het monster heeft kennisgemaakt en de echte Frits komt opdagen. Frits en Hannelore horen bij de dierenbescherming en nu de trek van de gemzen begint zijn er veel stropers in het gebied. De sprekende marmot komt ook naar de berghut en vraagt de vrienden om hulp nu een bende stropers de bergen in getrokken zijn.
De vrienden kunnen enkele stropers tegenhouden, maar er zijn al anderen de bergen in getrokken. Suske en Wiske gaan verder de berg op terwijl Lambik en Jerom de stropers naar de politie brengen. Ze klimmen op de rug van de vliegende gems en bekogelen de stropers met stenen en leveren deze ook af bij de politie. Samen met Frits gaan ze opnieuw de bergen in en zien dat de klam is ingestort. Als Frits op weg gaat naar Lambik en Jerom zien Wiske hoe de witte gems nog meer stenen op de klam gooit. Dan blijkt de witte gems eigenlijk de holeman te zijn; met zijn toverkracht kon hij zich in een witte gevleugelde gems omtoveren en maakte hiervan gebruik door te doen alsog hij de gemzen hielp. In werkelijkheid lokte hij hen telkens in de val want hij leeft van gemzenvlees. Jerom redt de kinderen van de holeman en verslaat hem, waardoor hij veel kleiner wordt en toverkracht kwijtraakt. Jerom bevrijdt de gemzen uit de klam en de kleine holeman mag voortaan het wagentje van de sprekende marmot trekken. Lambik en Jerom besluiten Frits alle lof voor de redding van de gemzen toe te kennen en hierdoor geeft Hannelores vader uiteindelijk toch toestemming voor het huwelijk.
Suske en Wiske: Het onbekende eiland. (SC) (Top Camera + Standaard Uitgeverij) (1999)
Deel 2 van 5 kortverhalen als reclame-uitgave voor Top Camera.
Tekst & tekeningen: Paul Geerts.
De vrienden zitten aan het begin van hun vakantie in de tuin van tante Sidonia. Lambik wil bewijzen dat hij nog best avonturen kan beleven. Wiske leest in de krant dat Lambik een reis om de wereld wil maken in een zeilboot. De vrienden gaan naar de haven, maar Lambik vertrekt alleen. Hij zet koers naar Indonesië, maar komt in hevig noodweer terecht. Als professor Barabas contact opneemt, vertelt Lambik dat hij enkele dagen daarvoor Mauritius voorbij gevaren is. Dan wordt de verbinding ineens verbroken nadat Lambik zegt scherpe rotsen te zien; zijn boot slaat stuk. Met zijn onzinkbare kist bereikt hij een eiland tussen Mauritius en Indonesië. Jerom biedt aan de vrienden met de gyronef naar het gebied te brengen, maar Suske zegt dat Lambik zich wilde bewijzen en daar dus ook de kans voor moet krijgen.
Lambik vindt een boek over Robinson Crusoë, dat hij gebruikt als handleiding: hij bouwt een hut en gaat jagen. Maar aan het eind van elke dag blijkt zijn hut te zijn vernield en ook zijn eten wordt gestolen. Lambik raakt oververmoeid en uitgehongerd. Zijn vrienden vinden intussen dat ze lang genoeg hebben gewacht en gaan op weg naar het gebied waar Lambik is verdwenen. Jerom is gevraagd de Euromast in Nederland plat te leggen en kan daarom niet te lang op zoek blijven, hij brengt zijn vrienden met de gyronef naar het gebied. Suske, Wiske en tante Sidonia landen met parachutes op een eiland. Jerom zal hen oppikken als hij klaar is met de werkzaamheden aan de Euromast. De vrienden vinden Lambik en geven hem het proviand dat ze meegenomen hebben. Ze besluiten voorlopig op het eiland te blijven.
Tante Sidonia wordt op een nacht door een pratende aap meegenomen uit haar tent. Lambik en Suske en Wiske worden door andere apen gevangengenomen. De apen noemen zich de "Bitskoemers" en ze vertellen dat tante Sidonia voor Boeffer, hun koning, is bestemd. De vrienden worden aan touwen gehangen, maar Lambik kan voorkomen dat een enorme leguaan hen opeet. Tante Sidonia wordt meegenomen naar een door het oerwoud overgroeid tempelcomplex. Boeffer is dol op haar en behandelt haar goed. Tante Sidonia leert hem al snel manieren. Als Suske, Wiske en Lambik over een touwbrug lopen hakken de Bitskoemers de touwen door, maar de vrienden belanden veilig in een grot in de rotswand. Het blijkt een arendsnest te zijn en Suske wordt door de vogel meegesleurd naar boven.
Suske en Wiske: De mollige marmotten. (SC) (Top Camera + Standaard Uitgeverij) (1999)
Deel 1 van 5 kortverhalen als reclame-uitgave voor Top Camera.
Tekst & tekeningen: Paul Geerts.
Het is bijna volle maan en Sep, een Tiroler, heeft lang op dit moment gewacht. Tobias wordt samen met Dolly door toeristen achtergelaten in de bergen. Lambik, Jerom, Suske en Wiske zijn voor een vijfdaagse tocht door de bergen ook in Oostenrijk. Tante Sidonia is in het hotel gebleven. De vrienden komen bij Sep en als hij de vrienden een overnachting in zijn hut weigert wordt Lambik kwaad. Hierdoor valt Sep en verstuikt hij zijn enkel, hij vertelt de vrienden dat in de zestiende eeuw gevangenen in Salzburg veroordeeld werden tot de galeien. Ze werden geketend over het bergmassief, het Hochtor, naar Venetië gedreven. Enkele misdadigers wisten te ontsnappen en ze doodden hun bewakers. De boeven gingen op zoek naar het goud in de bergen bij de Grossglockner route, die ook wel de gouden bergen genoemd worden. Ze kwamen in een lawine en vroren in, maar kunnen eens in de honderd jaar terugkeren om naar het goud te zoeken.
Sep laat de vrienden in de hut overnachten als ze in zijn plaats op zoek gaan en bewijzen dat de legende klopt. Tobias brengt Dolly naar een grot, maar ze is erg zwak en Tobias huilt bij de volle maan. Zijn gehuil wordt door marmotten gehoord en ze gaan naar Tobias om te helpen. Ze brengen Tobias en Dolly naar hun huis en vertellen dat ze zich vreemd voelen en kunnen spreken. De vrienden gaan de volgende dag op pad om Sep te helpen met zijn zoektocht naar bewijs voor de legende. Ze komen bij de Pasterze, een gletsjer, en dalen af. Maar Wiske glijdt uit en sleept Suske mee in haar val. Tobias ziet hen en gaat hen achterna om te helpen. Hij komt in het binnenste van de gletsjer terecht en ziet een woeste bende uit de ijswand komen. Samen met Suske en Wiske kan Tobias ontkomen aan de bende en met een marmot gaat Tobias hulp halen. Suske en Wiske gaan verder de berg op.
Lambik en Jerom ontmoeten een sprekende steenbok die vertelt dat hij met volle maan kan spreken. Honderd jaar geleden gebeurde dit bij zijn voorvaderen ook. De steenbokken helpen met de zoektocht naar de kinderen. Dan zien ze Tobias en hij vertelt dat Suske en Wiske in gevaar zijn. Suske en Wiske worden ingesloten door de boeven, maar dan arriveren Lambik en Jerom op de steenbokken. Ze verslaan de boeven, maar Wiske wordt door één boef gevangengenomen. Jerom breekt de ijswand open en hierachter verschijnt een goudglans. Doordat de boeven alleen nog oog hebben voor het goud kan Wiske ontsnappen. Dan verschijnt een bewaker van de boeven, die gezworen heeft zich te wreken op de mannen die hem hebben vermoord.
Suske en Wiske: Het vliegende hart. (SC) (Uitgeverij Van Hemeldonck) (1971)
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik gaat een hond voor Suske en Wiske kopen, maar komt thuis met een papegaai. Het dier spreekt over Amoras verlossen en een prinsesje zonder naam. Als Lambik de papegaai wil vangen valt hij met het gordijn naar beneden en roept Miljaar. Tante Sidonia wil niet dat hij de vogel lelijke woorden leert en Lambik vertrekt. Suske, Wiske en tante Sidonia vertrekken met de gyronef naar Amoras en Lambik gaat op het laatste moment toch mee. De vrienden botsen tegen de kathedraal van Amoras en komen bij de klok terecht. Lambik komt per toeval bij twee mannen in de toren en krijgt een pakketje in handen geduwd en hoort dat het een bom is als de mannen wegrennen. Lambik vraagt de herbergier of hij het Prinsesje zonder naam kent en even later komen twee gewapende mannen binnen, maar dan ontploft de bom en de vrienden kunnen de aanvallers vastbinden. Lambik krijgt een speciale borrel en dit blijkt een toverdrank te zijn en één man kan ontsnappen. Een schildwacht vindt Lambik onbeweeglijk bij het standbeeld van Sus Antigoon en de mannen willen Lambik radbraken. De ontsnapte man laat de papegaai los en Lambik kan ontsnappen en volgt de papegaai naar een galjoen. Suske, Wiske en tante Sidonia vinden het prinsesje en zij vertelt dat op haar zevende verjaardag slecht nieuws kwam. Haar vader was met het galjoen vergaan, en haar oom liet haar moeder iets drinken en zij viel in slaap. Het prinsesje werd blind en de volgende dag hoorde ze dat haar moeder verdwenen was. De vrienden willen het meisje naar een dokter in Vlaanderen brengen, maar ze worden gevangengenomen door de mannen in capes. Lambik krijgt opnieuw een drankje en wordt overboord gegooid, maar per toeval komt hij terecht in het ruim bij zijn vrienden. De vrienden kunnen de boeven overmeesteren en komen dan in een draaikolk terecht.
Uit de archieven is een cover uit 1983 teruggevonden van de hand van Piet Wijn, medewerker van de Toonderstudios. Deze zeer goed bewaard gebleven tekening toont de cover voor het niet-verschenen album Panda en de spiegelbloemen.
Na 35 jaar gaat uitgeverij Cliché dit verhaal alsnog in albumvorm uitgeven.
Piet Wijn tekende en inkte voor Marten Toonder de Panda-verhalen vanaf 1970 en vanaf 1977 durfde de meester de strip helemaal over te dragen aan Piet Wijn. De strip werd gemoderniseerd en verscheen voortaan als ballonstrip.
In 1981 gaf Oberon het eerste album uit Panda en de ongelukszoeker. Na het tweede album in 1982 Panda en de meester-klungel werd de het album in formaat aangepast zodat er 4 stroken onder elkaar paste. Oberon startte een nieuwe reeks met in totaal 4 albums. Speciaal voor deze albums werden de tekeningen ingekleurd.
Nu blijkt dat Piet Wijn voor het 3e verhaal al een tekening had gemaakt die gebruikt zou worden als cover voor Panda en Spiegelbloemen. Deze was getekend op het formaat van de eerste 2 albums met 3 stripstroken onder elkaar. De cover is al die tijd in het archief gebleven en pas recentelijk opgedoken en zeer goed bewaard gebleven. De prachtige tekeningen en kleuren zijn nog steeds zeer fraai.
Uitgeverij Cliché gaat nu het album uitgeven met de cover van Piet Wijn. Tim Artz de jonge talentvolle tekenaar (o.a. Tom Poes en de krakers) gaat zorgen voor de sfeervolle inkleuring van het album.
De avonturen van Panda is de langslopende Nederlandse strip ooit gepubliceerd (45 jaar). Het stond van 1946 tot en met 1991 ononderbroken elke dag in de krant.
Verhaal & tekeningen: Kristof Spaey, David Safier.
Een paaldanseres staat verleidelijk tegen een paal geleund in een nachtclub. Ze blijkt ondanks haar uiterlijk een eenzame vrouw te zijn, die stiekem smacht naar een afspraakje met een tekenaar die bij haar in de flat woont. Hij ziet haar echter niet echt staan, ook al poseert ze een keer bij hem thuis als naaktmodel. Zou het er uberhaupt ooit van komen? Of blijft haar liefde onbeantwoord en zullen ze (want hij heeft stiekem wel door dat ze hem leuk vindt) er hun hele leven spijt van houden?
De nieuwe avonturen van Snoesje #1: Het geheim van Melanie Distel. (SC) (Casterman) (2017)
Tekst: François Corteggiani --- Tekeningen: Netch.
Ver weg van de moderne maatschappij met haar oorlogen, hongersnood, genetisch gemanipuleerde groenten en kabeltelevisie lijkt alles peis en vree in het feeërieke bos van Snoesje en haar vrienden. Tot Flouzemaker een vreemde affiche tegen zijn snavel krijgt aangewaaid. Daarop prijkt de lelijke tronie van de ergste tovenares ooit. Snoesjes verloofde Taboem bekijkt de affiche en raakt erdoor in een banvloek. Hoe kunnen ze die vloek in hemelsnaam ongedaan maken?