Jommeke #216: De laatste viking. (SC) (Ballon) (2017)
Dit album werd aangeboden bij het weekblad 'Story magazine (België)' op 08-08-2017.
Tekst & tekeningen: Jef Nys.
Kapitein Haring wordt geplaagd door belastingsbrieven. Om zijn schulden te betalen besluit hij de schat verworven in het De plank van Jan Haring-avontuur uit te graven. Maar in de kist vindt hij een bijzondere hoorn die een mysterieus geheim bewaart. Het is een oud manuscript dat verwijst naar een andere schat! Jan Haring mobiliseert onze vrienden om op zoek te gaan naar nazaten of restanten van Volvoerik.
Tekst: René Goscinny --- Tekeningen: Albert Uderzo.
13. Asterix en de koperen ketel: Een ketel vol belastinggeld wordt in het dorpje afgegeven door een niet te vertrouwen Gallisch dorpshoofd (zijn naam Moraalelastix - "rekbare moraal" staat voor "onbetrouwbaar" - voorspelt al niet veel goeds). Moraalelastix heeft de reputatie, dat hij collaboreert met de Romeinen. Dat uitgerekend hij Romeinse belastingsgelden wil verbergen is dus vreemd;
14. Asterix in Hispania: Julius Caesar heeft de zoon ontvoerd van de Spaanse hoofdman die met zijn bastion verzet biedt tegen de Romeinen. De man moet zich koest houden of zijn erfgenaam gaat eraan. De kleine wordt naar Babaorum gestuurd. Niet zon goed idee, want das vlakbij het dorp van Asterix en Obelix. Die begrijpen al gauw dat ze in Hispania wat hulp kunnen gebruiken
15. Asterix en de intrigant: De kracht van de Galliërs is er één gestoeid op de grootse eenheid binnen hun rangen. Maar wat als nu eens een intrigant van het Romeinse Rijk er tweedracht gaat zaaien? Cassius Catastrofus krijgt de opdracht en slaagt er in om de beste vrienden van elkaar te scheiden...
16. Asterix en de Helvetiërs: Quaestor Claudius Centus komt de goeverneur-thesauriër der provincie Condatum (Rennes) inspecteren naar diens uitgaven en inkomsten. Maar hij wordt vergiftigd. Panoramix wordt er bijgehaald, maar die heeft om een brouwseltje te maken zilverster (edelweiss) nodig. Onze vrienden trekken naar Helvetia
17. Asterix en de Romeinse Lusthof: Een comfortabele flat met appartementen voor Romeinen wordt direct naast het Gallische dorp gebouwd. De bedoeling is om zo aan het dorp de romanisatie min of meer op te dringen; zodra de Galliërs hun eigen identiteit verliezen, zullen ze hun verzet staken.
18. Asterix en de lauwerkrans van Caesar: Wanneer stamhoofd Abraracourcix met zijn vrouw Bellefleur Lutetia bezoekt wordt hij daar door zijn zwager Homeopatix gekwetst wanneer die afgeeft op het leven in de provincie. Abraracourcix besluit hem, geholpen door dronkemansmoed, te overtroeven en nodigt Homeopatix uit in het Gallische dorp ragout te komen eten, gekruid met laurier uit de krans van Caesar. Asterix en Obelix valt de eer te beurt dit ingredient in Rome te gaan halen. Het plan dat daar ontstaat is om zich als slaaf aan de huishouding van Caesar te verkopen om zo makkelijker in het paleis te kunnen rondzoeken.
Tekst: René Goscinny --- Tekeningen: Albert Uderzo.
7. De kampioen: Dat wat het Gallische dorp sterk maakt, is ook het zwakke punt: de toverdrank, oftewel de maker ervan Panoramix. Deze is het mikpunt van de Romeinen en wordt buiten werking gezet - ook al gaat dat anders dan ze zelf bedoeld hadden.
8. Asterix en de Britten: Julius Caesar wil nu ook Britannia onder de voet lopen. En dat lukt hem aardig. Totdat iemand de hulp van zijn neef in Gallië gaat inroepen. De versterking die Panoramix voorziet, is meer dan welkom. Asterix en Obelix hebben namelijk een hele ton toverdrank meegenomen. Een uitstekende manier om kennis te maken met Britse gewoontes: theetijd, Rugby, etc...
9. Asterix en de Noormannen: Hippix, het neefje van Abraracourcix, komt uit de grote stad Lutetia. Zijn vader Oceanonix, een broer van de grote baas Abraracourcix, vindt dat hij te week en te verwijfd wordt in de grote stad en wil dat ze in het dorp een vent van 'm maken. Tegelijkertijd gaan een stel woeste Noormannen op pad om er achter te komen wat angst is, want: "Het schijnt dat angst vleugels geeft, bij Odin! Wij zouden kunnen vliegen ... net als vogels!". Zij belanden aan de kust bij het dorp van Asterix en de confrontatie die daarop volgt, zorgt ervoor dat zij uiteindelijk dankzij onze bard leren wat angst is. En Hippix leert juist zijn angst te overwinnen. Voor het eerst mag Assurancetourix aan het eind meedoen aan het banket, terwijl Hoefnix, de smid, dit keer vastgebonden aan de boom hangt.
10. Asterix en het 1ste Legioen: Obelix is verliefd (net als later Idefix en - op het eind - Asterix zelf). Veel grappen draaien om de verlegenheid van deze oerkracht, die Romeinen in mekaar slaat, maar tegenover HAAR zo verlegen is, dat hij geen woord meer over zijn lippen kan krijgen. Wanneer zijn wereld instort (ze hééft al een vriendje!) huilt Obelix. Vanaf dat moment komt bij elke huilende persoon stereotiep de reactie "is hij verliefd?". Andere sterke punten vormen de vele nationaliteiten in het "vreemdelingenlegioen", waarbij de Egyptenaar de kroon spant.
11. Asterix en het ijzeren schild: Bij Caesar (De Bello Gallico VII, cap.89) staat te lezen hoe zijn grote Gallische tegenstander Vercingetorix definitief verslagen wordt bij een veldslag in Alesia en hem daarna de wapens aan de voeten legde. De speurtocht naar het schild waarop het Gallische stamhoofd zich had laten verplaatsen vormt een rode draad in deze strip - en de uitkomst is verrassend en niet vooraf te raden voor wie dit verhaal voor het eerst leest. Een tweede rode draad vormt de leverkwaal van Abraracourcix, diens kuur en genezing.
12. Asterix en de Olympische Spelen: "Om de vier jaar organiseren de Hellenen in Griekenland internationale sportwedstrijden ter ere van Zeus in t grote stadion van Olympia. De spelen verstevigen de onderlinge band tussen de Griekse stammen. Ze duren vijf dagen en de winnaar en zijn stam verwerven onmetelijke roem." Wat als Asterix en Obelix nu eens meededen aan die befaamde Spelen?
Tekst: René Goscinny --- Tekeningen: Albert Uderzo.
1. Asterix de Galliër: Caligula Minus is de sigaar. Hij moet zich als Galliër vermommen en proberen het geheim van de toverdrank los te peuteren. Het lukt hem zelfs van ht brouwsel te proeven en wordt dus onoverwinnelijk. Totdat het goedje uitgewerkt is natuurlijk... Zullen onze vienden in staat zijn om hem tegen te houden?
2. Het gouden snoeimes: Panoramix gouden snoeimes is gebroken, een belangrijk attribuut in het bereiden van toverdrankjes en andere middeltjes. Alleen Amerix in Lutetia is in staat om degelijk materiaal af te leveren. Asterix stelt voor om samen met zijn vriend Obelix er naartoe te reizen, hoe gevaarlijk de tocht ook...
3. Asterix en de Gothen: Het druïdencongres wordt verstoord door enkele Gothen op jacht. Ze ontvoeren Panoramix. Das voor Asterix voldoende om samen met Obelix erachteraan te gaan. Zal het hen lukken Panoramix heelhuids thuis te krijgen?
4. Asterix en de gladiatoren: Zelfs al hebben ze liever dat Assurancetourix een toontje lager zingt, wanneer hij antvoerd wordt door Romeinen, gaan Asterix en Obelix hem achterna. Ze komen in het grootse Rome terecht. Zullen zij ongewenst voor brood en spelen zorgen?
5. Asterix en de Ronde van Gallia: De Romeinen van Petitbonum hebben een houten omheining gebouwd rond Asterix dorp, gewoon om te vermijden dat ze hun verderfelijke ideeën niet zouden verspreiden over het ganse land. Asterix gaat daarom een weddenschap met de hoofdman aan waarbij hij en Obelix het dorp zullen verlaten en ondanks alles een Ronde van Gallia lopen en niet gevat zullen worden!
6. Asterix en Cleopatra: "Mijn volk is nog steeds geniaal! Caesar! En het bewijs zal ik je leveren. Ik zal voor jou hier in Alexandrië een kostbaar en luxueus paleis laten bouwen! In drie maanden!" Alzo sprak Cleopatra tot Julius Caesar. Ze geeft de wereldvermaarde architect Tekenis opdracht er onmiddellijk mee te beginnen. Die ziet dat niet direct zitten, tenzij... Panoramix voor een tijdje meewil om hem te helpen...
Agatha Christie #3: Dood op de Nijl. (SC) (LeFrancq) (1996)
Tekst: Agatha Christie, François Rivière --- Tekeningen: Jean-François Miniac.
Hercule Poirot hoort in een Londens restaurant toevalling hoe twee mensen plannen maken voor een huwelijksreis naar Egypte. Als hij een paar maanden later een bootreis langs de Nijl maakt, ontmoet hij ze daar. De man is inderdaad op huwelijksreis, maar met een andere vrouw. En het meisje is er ook - alleen! De situatie bevalt Poirot helemaal niet. Maar wat kan hij anders doen dan afwachten wat er gebeuren zal?
Agatha Christie #4: Tien kleine negertjes. (SC) (LeFrancq) (1996)
Tekst: Agatha Christie, François Rivière --- Tekeningen: Frank Leclercq.
Tien personen krijgen een uitnodiging van een vage kennis om een weekend in een landhuis op het eiland door te brengen. Op de eerste avond krijgen de tien gasten via een grammofoonplaat te horen dat ze stuk voor stuk worden beschuldigd van een misdaad. Meteen daarna valt de eerste gast dood neer. Als een aantal uren later een tweede gast dood wordt gevonden slaat de angst toe. Er is een moordenaar en daar ze slechts met zijn tienen op het eiland zijn is de moordenaar één van hen.
De Orde van de Drakenridders #3: Het verdoemde land. (HC) (Silvester Strips) (2009)
Tekst: Ange --- Tekeningen: Sylvain Guinebaud.
Niemand weet waarom de draken opduiken. Door hun aanwezigheid vervormen ze de realiteit, de mensen, de dieren. Naarmate de draak ouder wordt, groeit met hem de kwaadaardige nevel. De Veill. Alleen maagden kunnen die zonder gevaar betreden. Alleen maagden kunnen het beest benaderen om het te doden. Daarom is de orde van de Drakenridders opgericht.
Karl May #61: De val bij Thunderhead. (SC) (Standaard Uitgeverij) (1980)
Tekst & tekeningen: ?
Kolonel Carrigan uit Fort Reagan vraagt aan Old Shatterhand om als gids mee te gaan met een groep kolonisten die zich willen vestigen in de hooglanden van de Smokey Mountains...
Jommeke #207: De geniale malloten. (SC) (Ballon) (2014)
Tekst & tekeningen: Jef Nys.
Professor Stanislas Kirre en professor Evarist Wiet zijn twee geniale malloten die in de buurt van Paradijseiland experimenten uitvoeren op dieren. Wanneer Gobelijn na een onderzoek niet terugkomt, besluiten Jommeke en Filiberke hem op te sporen. Wat ze te zien krijgen, is verbazingwekkend.
Karl May #62: De desperado. (SC) (Standaard Uitgeverij) (1980)
Tekst & tekeningen: ?
Tijdens een rustige tocht door de vrije natuur, hoort Old Shatterhand plots een schot in de verte! Hij gaat kijken in de richting van het schot en ziet dat er een man achtervolgd wordt door twee anderen...
Jommeke #206: De ring van Mac Rum. (SC) (Ballon) (2014)
Tekst & tekeningen: Jef Nys.
Bijna honderd jaar geleden sloten de grootvaders Petty Mac Rum en Tutty Mac Jampudding een weddenschap af: Petty had een ring verborgen in Tuttys kasteel. Als deze in tachtig jaar die ring niet zou vinden, wordt het kasteel eigendom van eerstgenoemde. Mic Mac heeft nog welgeteld 40 dagen om het kleinood te vinden.
Jommeke #205: De kopermicroben. (SC) (Ballon) (2014)
Tekst & tekeningen: ?
Er loopt een stoorzender door Zonnedorp Eerst valt de elektriciteit uit, dan geeft de waterleiding het op en tot overmaat van ramp is er ook nergens meer benzine te vinden! Terwijl de inwoners met de meest originele oplossingen op de proppen komen om hun dagelijks leven weer op te pikken, zit de minister met de handen in het haar. Gelukkig weet professor Gobelijn raad
Jommeke #204: De verdwenen tuinkabouter. (SC) (Ballon) (2015)
Tekst & tekeningen: ?
Elodie van Stiepelteen is radeloos: haar tuinkabouter werd gestolen. De kwaadaardige Eviliana heeft hem gebruikt om een staatsgeheim (een geheimzinnige kubus) te verbergen en plaatst hem naderhand terug om het goedje later het land uit te kunnen smokkelen. Maar wanneer Jommeke ontdekt dat er met de tuinkabouter geknoeid werd, stelt hij een onderzoek in. Zo belanden ze in Mexico.
Karl May #65: Het kind van de rekening. (SC) (Standaard Uitgeverij) (1980)
Tekst & tekeningen: ?
Old Shatterhand nadert een wrak van een huifkar. Het blijkt aangevallen te zijn door de Pawnees. Hij vindt ook voetsporen van een overlevende. Snel gaat hij op zoek..
Jommeke #203: De lachende mango's. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2021)
Tekst & tekeningen: ?
Op een mooie dag loopt Jommeke weer eens tegen Archibald Van Buikegem aan. Nadat die op adem is gekomen, vertelt Archibald hem, Filiberke en zijn goede vriend professor Gobelijn groot nieuws: hij heeft lachende mangos ontdekt die allerlei ziektes kunnen genezen. De vruchten groeien ergens diep in het Braziliaanse regenwoud. Of onze vriendjes mee op zoek willen gaan? Wat dacht je?