Mijn favorieten
  • FOTO's
  • VANDAAG
  • .
    Foto
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Gastenboek
  • De laatste dag van herfst vaarwel
  • Prettige Donderdag lieve vriendin
  • mevr
  • Fijne nieuwe week gewenst vriendin
  • Aangename Zondag vriendin

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Archief per maand
  • 06-2020
  • 04-2020
  • 04-2019
  • 03-2018
  • 12-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 12-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 01-2011
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 07-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 01-2008
    Over mijzelf
    Ik ben André
    Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 27/09/1949 en ben nu dus 71 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Natuur Bretagne Saint-Malo Festival de Cornouaille Joan Baez KleinKunst.
    BIOLOGISCH-DYNAMISCH-ECOLOGISCH TUINIEREN met een knipoog naar de MAAN en Maria THUN
    .
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    30-08-2014 08+ 2014
    01• Vrijdag • H. Alfonsus Maria van Liguori - - -
    02• ZATerdag • H. Eusebius van Vercelli - - - DMK 13:27
    03• ZONDAG • H. Lydia - - 20:00 -
    04• Maandag • H. Johannes-Maria Vianney - EK 02:50 - -
    05• Dinsdag • H. Abel - - 05:00 -
    06• Woensdag • Gedaanteverandering van de Heer - - -
    07• Donderdag • H. Juliana van Cornillon -  KMB - 11:01 - 05:01
    08• Vrijdag • H. Dominicus - - -
    09• ZATerdag • H. Teresia B. v. h. Kruis - - 11:00 -
    10• ZONDAG • H. Laurentius - VM 20:09 - - PE 19:43 356895
    11• Maandag • H. Clara - - 07:00 -
    12• Dinsdag • H. Gorik - - 22:00 -
    13• Woensdag • HH. Pontianus en Hippolytus - - -
    14• Donderdag • H. Maximiliaan Maria Kolbe - - -
    15• Vrijdag • TENHEMELOPNEMING VAN MARIA - - - KMK 02:13
    16• ZATerdag • H. Arnold - - -
    17• ZONDAG • H. Hyacint - LK 14:26 - 09:00 -
    18• Maandag • H. Helena - - -
    19• Dinsdag • H. Johannes Eudes - - - 22:00
    20• Woensdag • H. Bernardus - - 06:00 -
    21• Donderdag • H. Pius X - - -
    22• Vrijdag • Maria Koningin - - 14:00 -
    23• ZATerdag • H. Rosa van Lima - - -
    24• ZONDAG • H. Bartholomeüs - - 09:00 - AP 08:09 406523
    25• Maandag • H. Lodewijk - NM 16:13 - -
    26• Dinsdag • H. Natalia - - -
    27• Woensdag • H. Monica - - 07:00 -
    28• Donderdag • H. Augustinus - - -
    29• Vrijdag • Marteldood H. Johannes de Doper - - - DMK 15:15
    30• ZATerdag • H. Felix - - -
    31• ZONDAG • Maria, Moeder en Middel. v. Genade - - -
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    23-08-2014 VUELTA DEELNEMERS






    198


    [...]


    13
    LAM 001 CONTI Valerio RICHEZE Ariel Maximiliano SERPA Jose Rodolfo ANACONA Winner CUNEGO Damiano FAVILLI Elia FERRARI Roberto NIEMIEC Przemyslaw POZZATO Filippo
    ALM 011 DUPONT Hubert BETANCUR Carlos BOUET Maxime GAUDIN Damien GRETSCH Patrick HUTAROVICH Yauheni MONDORY Lloyd NOCENTINI Rinaldo TURGOT Sébastien
    AST 021 ARU Fabio LANDA Mikel KANGERT Tanel TIRALONGO Paolo FOMINYKH Daniil GUARDINI Andrea LUTSENKO Alexey ZEITS Andrey GUARNIERI Jacopo
    BEL 031 KELDERMAN Wilco GESINK Robert HOFLAND Moreno WAGNER Robert TJALLINGII Maarten TEN DAM Laurens KEIZER Martijn MARTENS Paul CLEMENT Stef
    BMC 041 SáNCHEZ Samuel 043 EVANS Cadel 046 NERZ Dominik 044 GILBERT Philippe 042 DENNIS Rohan 048 WARBASSE Larry 049 WYSS Danilo 047 QUINZIATO Manuel 045 MORABITO Steve
    RGA 051 SANCHEZ Luis Leon BILBAO Pello PIEDRA Antonio MAS Lluís Guillermo DOMAGALSKI Karol TXURRUKA Amets ARAMENDIA Javier LASCA Francesco ARROYO David
    CAN 061 SAGAN Peter BENNETT George LONGO Paolo KRIZEK Matthias DE MARCHI Alessandro GATTO Oscar BOIVIN Guillaume CARUSO Damiano BODNAR Maciej
    COF 071 NAVARRO Daniel 078 BAGOT Yoann 072 COPPEL Jérome 073 HARDY Romain 074 JõEääR Gert 075 LE MéVEL Christophe 076 LEVARLET Guillaume 077 MATE Luis Angel 079 ZINGLE Romain
    EUC 081 SICARD Romain BERHANE Natnael COUSIN Jérôme CRAVEN Dan ENGOULVENT Jimmy JEROME Vincent MARTINEZ Yannick MEDEREL Maxime NAULEAU Bryan
    FDJ 091 BOUHANNI Nacer PINOT Thibaut ELISSONDE Kenny SOUPE Geoffrey PINEAU Cédric FISCHER Murilo Antonio GENIEZ Alexandre LE BON Johan ROUX Anthony
    GRS 101 HESJEDAL Ryder 106 CARDOSO André Fernando 107 MILLAR David 102 MARTIN Daniel 103 FERNáNDEZ DE LARREA Koldo 108 TALANSKY Andrew 105 BROWN Nathan 104 HAAS Nathan 109 VANSUMMEREN Johan
    GIA 111 BARGUIL Warren 112 ARNDT Nikias 113 CRADDOCK Lawson 115 DEGENKOLB John 116 FROHLINGER Johannes 117 HAGA Chad 114 DE KORT Koen 118 LUDVIGSSON Tobias 119 SINKELDAM Ramon
    IAM 121 AREGGER Marcel LANG Pirmin FUMEAUX Jonathan HINAULT Sébastien PELUCCHI Matteo REYNES Vicente SARAMOTINS Aleksejs SCHELLING Patrick TSCHOPP Johann
    KAT 131 RODRíGUEZ Joaquim CARUSO Giampaolo CHERNETCKII Sergei KOLOBNEV Alexandr KOZONTCHUK Dmitry LOSADA Alberto MORENO Daniel TROFIMOV Yuri VORGANOV Eduard
    LTB 141 VAN DEN BROECK Jurgen 149 MONFORT Maxime 142 ARMéE Sander 143 BREEN Vegard 144 DE CLERCQ Bart 145 DEBUSSCHERE Jens 146 HANSEN Adam 147 HENDERSON Gregory 148 LIGTHART Pim
    MOV 151 VALVERDE Alejandro MORENO Javier MALORI Adriano HERRADA José IZAGIRRE Gorka CASTROVIEJO Jonathan ERVITI Imanol QUINTANA Nairo AMADOR Andrey
    MTN 161 PARDILLA Sergio CIOLEK Gerald MEINTJES Louis THOMSON Jay Robert VENTER Jaco JANSE VAN RENSBURG Jacques TEKLEHAIMANOT Daniel KUDUS Merhawi SBARAGLI Kristian
    OPQ 171 BOONEN Tom 172 BRAMBILLA Gianluca 173 MAES Nikolas 174 MARTIN Tony 175 POELS Wout 176 SERRY Pieter 177 URAN Rigoberto 178 VELITS Martin 179 VERONA Carlos
    OGE 181 YATES Adam LANCASTER Brett MEYER Cameron CHAVES Johan Esteban SANTAROMITA Ivan MATTHEWS Michael DOCKER Mitchell BEWLEY Sam CLARKE Simon
    SKY 191 FROOME Christopher KENNAUGH Peter ROWE Luke DEIGNAN Philip NIEVE Mikel SIUTSOU Kanstantsin KIRYIENKA Vasil CATALDO Dario KNEES Christian
    TCS 201 CONTADOR Alberto ZAUGG Oliver TOSATTO Matteo SøRENSEN Chris Anker ROVNY Ivan HERNANDEZ Jesus PAULINHO Sérgio VALGREN Michael BENNATI Daniele
    TFR 211 CANCELLARA Fabian 219 ZUBELDIA Haimar 216 SERGENT Jesse 213 FELLINE Fabio 215 POPOVYCH Yaroslav 214 JUNGELS Bob 217 STUYVEN Jasper 218 VANDEWALLE Kristof 212 ARREDONDO Julián David
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    21-08-2014 09 SKELET
    •• Siderische Maanfazen kalender • Calendrier Lunaire • Moon Calendar • Mond kalender • © 2008•2014 quicengroigne • DUTCH VERSION ONLY •• *
    • 06:56 20:28 34. 06:22 21:02 • • SIDERISCHE in VUUR LEO LEEUW 11-08 •• 16-09
    * • 14:09 23:33 • 01 Maandag • H. Egidius - 12:01 - •
    KLIMMENDE maan • ZAAIdag : [03:00-12:00] • ZAAIEN • OOGSTEN bovengrondse gewasdelen
    LIB 00:00 03:00 • 06:00 • 09:00 • 12:00 12:00 15:00 • 18:00 • 21:00 • 24:00
    BLOEMdag • Bloem Bomen Kruiden(bloem blad) Fruit(kersen bessen) gewas • ZEER gunstig ZAAIEN bij WASSENDE maan
    = alle bloemen, bloembollen, broccoli, oliehoudend vlas-koolzaad-zonnebloemen, geneeskrachtige kruiden-gewassen...
    • ONDERHOUD Bloemgewas = Verzorgen, Opbinden, Wieden, lichte BODEMBEWERKING (hakken, schoffelen, ondiep spitten, ploegen, eggen)
    DELENDE BLOEIgewas: Knolvenkel Chinese Kool Waterkers Munt Galanga Anu Duiven(Congo)erwt Ivy gourd Ananaskers Nigerzaad Sorgo Sterhyacint (Scilla)
    • brood bakken, maken Activated EM1, MAAIEN gazon-klavers=trage groei
    • SNIJDEN van bloemen om te drogen behouden hun heldere kleuren, snijbloemen blijven langer vers
    • ENTEN spleet-driehoek-kroonenten, oogenten(rozen), zoogenten van bomen, rozen
    • SNIJDEN STEKKEN Scheut-Stengel-tak-Blad-Wortelstek, (lucht)afleggen van (fruit)bomen, hagen, heesters, struiken, rozen, geraniums, druiven, vijgen, buxus, coniferen, lavendel, koel bewaren en PLANTEN bij DALENDE maan
    • Plukken-Verzamelen (eventueel om te COMPOSTEREN) van bladeren en bloemen in de natuur
    • ZEER gunstig BOMEN KAPPEN (klimmende maan + bloemdag + rond NIEUWE maan)
    • OOGSTEN VERS uit de tuin of voor DIEPVRIES-verwerking Blad Kool Kruiden(blad) Gras
    • ZEER GUNSTIG om een FLES WIJN te proeven-drinken = Moment favorable à la dégustation
    AARDAPPELZIEKTE : -
    •
    •
    •
    •SIDEREAL - MOON in LIBRA :
    •SYNODIC :
    •BIODYNAMIC MOON in Libra : This is a Air sign.

    • • • •
    • *
    WM WASSENDE MAAN EK OM • Periode van NIEUWE tot VOLLE maan Bevorderen bovengrondse groei-bloei (uitademen grond-plant winter-lente), opstijgen levenssappen, alle bovengrondse werkzaamheden = beste tijd alles wat naar boven groeit (bladgroenten, salades, enz.) Aantrekkingskracht van de maan laat het grondwater stijgen, en laat de zaden zwellen & barsten Deze aantrekkingskracht en verhoogde maanlicht leidt tot een evenwichtige wortel & bladgroei
    • ZEER GUNSTIG • ZAAIEN [ZAAIdag KLIMMENDEmaan] • PLANTEN [PLANTdag DALENDEmaan] bij WASSENDEmaan BLOEM BLAD VRUCHT gewas op BLOEM BLAD VRUCHTdag (gewas dat boven de grond groeit)
    • GUNSTIG OOGSTEN om te bewaren
    AM AFNEMENDE MAAN LK AMS • De impulsen zijn op levering en het vrijgeven van energieën gericht, de sappen stromen terug in de wortels. Ondergrondse gewasdelen rijpheid oogst neergang rust (inademen grond-plant zomer-herst), vitalisatie grond-gewas , alle ondergrondse werkzaamheden Aangezien de maan afneemt, vermindert de energie, de aantrekkingskracht is hoog, waardoor vochtigheid in de grond hoog is, maar maanlicht vermindert, energie in de wortels neemt toe
    • ZEER GUNSTIG • ZAAIEN [ZAAIdag KLIMMENDEmaan] • PLANTEN [PLANTdag DALENDEmaan] bij AFNEMENDEmaan WORTELgewas WORTELdag (gewas dat onder de grond groeit)
    • GUNSTIG OOGSTEN voor onmiddellijk gebruik vers uit de tuin
    [ DALENDE maan • PLANTdag : [15:00-24:00] • PLANTEN • OOGSTEN ondergrondse gewasdelen • BEMESTEN • SNOEIEN
    KLIMMENDE maan • ZAAIdag : [03:00-12:00] • ZAAIEN • OOGSTEN bovengrondse gewasdelen ]
    WEERKUNDIGE HERFST (september oktober november) HERFSTEQUINOX - ASTRONOMISCHE HERFST - DINSDAG 23-09 04:29 MEZT
    • FRUIT HERFST (Haver.avena-Evene-Gerst) maand SEPTEMBER [VOLKSWEERKUNDE is best droog zonnig]
    •
    GEZOND LIEF VREUGDEVOL BLOEIEND VRUCHTBAAR 2014 vol schoonheid,verukkelijk voorjaar,zalige zomer,heerlijke herfst,wonderlijke winter
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    20-08-2014 SMAAK
    Bruno Wyndaele Axel Daeseleire Michiel Hendryckx en Bart Thoelen: Een geroosterde kip, een zacht lamskroontje of een mooie risotto; iedereen heeft wel een absolute favoriet. Een gerecht waarvan hij of zij het recept verfijnd heeft tot een hoogstpersoonlijke ultieme culinaire ervaring. Het uitgangspunt van Smaak is iedere week het lievelingsgerecht van een bekende gast © één 2012
    - 16-04-2012 Martin Heylen woont in Oostende en is, zoals elke Oostendenaar, verzot op al het lekkers uit de zee. Maar wat zijn nu de lekkerste schaaldieren? Bruno ging kreeften vangen op de Oosterschelde, Axel verdiepte zich in garnalen en ondertussen trok Michiel naar de Bretoense zee om een forse lading langoustines binnen te halen.Martin gaf de voorkeur aan de fijne smaak van de LANGOUSTINES.
    - 09-04-2012 Siska Schoeters is zot van oesters. Zo zot zelfs, dat ze soms 10, 15 tot wel 20 stuks na elkaar kan eten. Maar ze vraagt zich wel af of er nòg lekkere schelpdieren zijn. Axel trok naar het Nederlandse Yerseke voor mosselen, Bruno koos voor Franse oesters en Michiel ging naar Jersey voor zeeoren. Siska zwichtte uiteindelijk toch voor de geliefde FRANSE OESTERS.
    - 02-04-2012 Lotte Pinoy houdt van champignons in alle maten en kleuren. Maar welke champignon is de beste? Michiel ging 25 meter diep onder de grond op zoek in de oude mergelgroeves van Riemst. Bruno bracht truffel en eekhoorntjesbrood mee. Het was een moeilijke beslissing maar Lotte viel toch voor de risotto met EEKHOORNTJESBROOD.
    - 26-03-2012 Gert Verhulst stuurde Bruno, Axel en Michiel op pad om het lekkerste stuk rund te vinden. Michiel zoekt het in zijn eigen streek en brengt een stuk West-Vlaams Rood mee. Bruno is dan weer enthousiast over het zenuwstukje van het Franse Limousinrund. Bij de eerste hap ging de voorkeur van Gert uit naar het West-Vlaams Rood, maar de veelzijdigheid van het LIMOUSINRUND bleek achteraf toch sterker
    - 19-03-2012 Andrea Croonenberghs legt de lat hoog en verwacht het allerbeste stukje lam. Terwijl Axel kiest voor een klassiek lamskroontje, gaat Bruno voor een stevige lamsbout. Na wat twijfelen geeft Andrea toch de voorkeur aan het LAMSKROONTJE
    - 12-03-2012 Terwijl Michiel zijn steenbolk op de vismarkt in Duinkerke haalt, wagen Michiel en Axel zich op zee voor hun stukje vis. Zij brengen Rouget en en kabeljauw mee. Het is de zachte smaak van de vergeten STEENBOLK die Geena Lisa weet te bekoren
    - 05-03-2012 - Vanuit Spanje, onze eigen Ardennen en Frankrijk worden de beste stukjes vlees meegenomen naar sterrenchef Bart Thoelen. Maya Detiège valt voor de nieuwe en gevariëerde smaak van the DUKE OF BERKSHIRE
    - 27-02-2012 - Michiel kiest voor twee alombekende groenten: witloof en raapjes. Met Japanse andoorn en warmoes brengt Bruno dan weer de iets specialere producten mee. Sofie Van Moll gaf uiteindelijk de voorkeur aan de RAAPJES.
    - 20-02-2012 - In hun zoektocht naar het lekkerste ingrediënt gaan Bruno en Michiel elk mee op jacht. Want alleen wild is 100% bio. Sally-Jane Van Horenbeeck oordeelt: de fazant van Bruno of het EVERZWIJN van Michiel
    - 14-02-2012 - Bruno, Axel en Michiel gingen op zoek naar de lekkerste kip voor een gerecht van Marleen Merckx. Bruno waagde zijn kans met een MECHELSE KOEKOEK die hij vond bij de enige echte Roi du Poulet in Molenbeek. Michiel zocht het wat verder en koos voor de Franse poulet de Bresse. Dat is de enige kip ter wereld met een eigen Appellation d'Origine Contrôlée (AOC).
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    16-08-2014 TGénérale R3










    • Na twee succesvolle reeksen TOURNéE GéNéRALE ondernemen notoire BIERkenners JEAN BLAUTE en RAY COKES opnieuw een culinaire ontdekkingstocht. In de derde reeks van TOURNéE GéNéRALE gaan JEAN en RAY op zoek naar trends en tradities in onze rijke en steeds levendigere BIERcultuur. Deze keer treden ze in het spoor van de trappisten. Het vertrekpunt ligt in Nederland en op hun weg naar Noord-Frankrijk komen ze langs de meest markante plaatsen die er voor BIERminnaars in de Lage Landen te vinden zijn. JEAN en RAY trachten het geheim van de brouwende trappisten te ontsluieren en gaan op zoek naar de roots van het Belgische BIER. Tegelijk houden ze de ogen open voor nieuwe smaken en innoverende BIERconcepten, want de Belgische BIERcultuur is meer dan ooit volop in beweging. Onderweg ontmoeten ze gepassioneerde jonge brouwers, creatieve koks with attitude en vooral heel wat interessante vrouwen, die hen nog heel wat kunnen leren over BIER en GASTRONOMIE.
                                 3-1 3-2 3-3 3-4 3-5 3-6 3-7 3-8 3-9 3-10

    • Wie dacht dat JEAN BLAUTE en RAY COKES na twee seizoenen niets meer over BIER konden bijleren, heeft het helemaal mis. In TOURNéE GéNéRALE 3 vervolgen ze hun tocht door de trends en tradities van BIERland België en piepen ze zelfs even over de Franse en Nederlandse grens. Ze laten zich met plezier nog eens onderdompelen in de wereld van aroma’s en smaken, ontdekken hoe wetenschappelijk BIER kan zijn en proeven enkele beroemde en minder gekende toppers. Eén ding is duidelijk: er is leven in de brouwerij. Niet alleen duiken er heel wat nieuwe trends op, zoals BIERcocktails en op hout gerijpte BIEREN, maar daarnaast zijn heel wat tradities levendiger dan ooit - denk maar aan het succes van de TRAPPISTEN en het OUD BRUIN. BIER zoals je het nog niet gezien en beleefd hebt, dat is wat je mag verwachten van TOURNéE GéNéRALE 3. Met interessante weetjes en leuke tips voor BIERtrips onder de arm nemen BIERliefhebbers JEAN en RAY de lezer mee op een boeiende roadtrip

    • Met die kennis op zak kunnen JEAN en RAY opnieuw op zoek naar de perfecte receptuur voor hun nieuwe eigen BIER PREMIUM TRIPEL De kroon op het werk in het derde seizoen is de creatie van de PREMIUM TRIPEL Het BIER wordt gebrouwen en gebotteld bij • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE •051 27.27.00 rodenbach Het is een goudblond gastronomisch BIER dat eeuwenoude brouwtradities met innovatieve hedendaagse brouwtechnieken combineert. PREMIUM TRIPEL is een zachte volle tripel, gebrouwen met het beste gerstemout, rijst, maisgries en gekruid met de fijnste Belgische hopsoorten Hallertau Magnum en Kent Golding uit de streek van Poperinge. De specifiek geselecteerde gist geeft een wat exotisch fruitaroma en zorgt voor een subtiele balans tussen de milde smaak van de grondstoffen en de drogende zacht hoppige afdronk van het BIER. De hergisting op de fles versterkt alle fijne smaken en aroma's en zorgt voor een uitstekende bewaring ervan. Het alcoholgehalte van de TOURNéE GéNéRALE PREMIUM TRIPEL bedraagt 8,5 procent. Het BIER kost 4,99 euro voor een fles van 75 centiliter en is vanaf de eerste week van februari te koop bij Delhaize en vanaf midden februari bij de betere BIERhandelaar

    In REEKS 1 en 2 van TOURNéE GéNéRALE moesten BROUWERS nog betalen om in beeld te komen. REEKS 3 van het BIERprogramma wordt gemaakt zonder product placement. BIERliefhebbers JEAN BLAUTE en RAY COKES volgen deze keer het spoor van de TRAPPISTEN

    • • • 5580 ROCHEFORT •084 22 01 40 abbaye rochefort ROCHEFORT • 6=7,5% • 8=9,2% • 10=11,3%
    • • • •00 scourmont
    • • Orval 1 • 6823 VILLERS- devant-ORVAL •061 31 10 60 orval
    • • Antwerpsesteenweg 496 • 2390 WESTMALLE •03 31 29 222 westmalle
    • • Donkerstraat 12 • 8640 WESTVLETEREN •070 21 00 45 sixtus
    • De Kluis 1 • 3930 HAMONT- ACHEL •011 80 07 60 achelse kluis
    • Eindhovenseweg 3 • 5056 RP BERKEL-ENSCHOT •+31 013 535 81 47 la trappe
    • • Stiftstraße 6 • 4090 ENGELHARTSZELL an der Donau •+43 77 17 8010 engelszell






    JEAN en RAY proeven Isid'or en Embrasse

    • Om het nieuwe seizoen in stijl in te zetten, trakteren JEAN en RAY op straat in BRUSSEL met een TOURNéE GéNéRALE

    • In de Nederlandse TRAPPISTEN • Eindhovenseweg 3 • 5056 RP BERKEL-ENSCHOT • la trappe produceren monniken een rijk palet aan JEAN en RAY proeven er een waarvan de opbrengst exclusief gaat naar een nieuwe abdij in Oeganda

    • De • Pastoor de Katerstraat 24 • 2387 BAARLE-HERTOG dedochtervandekorenaar van Ronald Mengerink en zijn vrouw ontleent zijn naam aan een gedicht van Keizer Karel die zei: • ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar dan tegen het bloed van de druiventros • JEAN en RAY proeven er een BIER gerijpt op eiken whiskeyvaten

    • In het restaurant BITTER-ZOET Houthalense weg 105 • 3520 ZONHOVEN maken ze kennis met de eigenzinnige Hilaire Spreuwen. Die chef-kok biedt geen wijnkaart aan, maar combineert elk gerecht, van het aperitiefhapje tot het dessert, met BIER
    Café Welkom • Marlou Dranken Prik en Tik • Heikensstraat 11 • 3520 ZONHOVEN





    JEAN en RAY proeven Toetëlèr en Achel extra blond

    • In het Openluchtmuseum van BOKRIJK Bokrijklaan 1 • 3600 GENK •011 26 53 00 bokrijk kan je nog een historische brouwinstallatie vinden. JEAN en RAY brouwen hier samen met DEMERDAL BIERgilde op een oertraditionele manier Ze proeven een blond witBIER TOETëLèR en zorgen direct voor een streepje muziek. Een Toetëlèr is immers een fluitje gemaakt uit een vlierstruik

    • Na een tussenstop in kaasmakerij CATHARINADAL Catharinadal 5 • 3930 HAMONT-ACHEL waar JEAN artisanale kazen met Achelse TRAPPIST proeft, houden onze BIERliefhebbers halt in Achel is de jongste en kleinste TRAPPISTEN • • 3930 HAMONT-ACHEL achelse kluis van België en ontmoeten de minzame Broeder Jules verantwoordelijk voor de brouwerij JEAN en RAY genieten van een en een stevige TRAPPIST die zich laat smaken met een stukje kaas

    • Onze heren eindigen de dag bij Boeres of Herberg IN DE STER Kerkstraat 6 • 3111 WEZEMAAL Aan de toog wacht hen burgemeester Dirk Claes op. Hij is de man die zijn schouders zette onder de herlancering van het JACK-OP BIER Fonteinstraat 65 • 1502 LEMBEEK •02 356.66.44 boon een legendarisch BIER dat vroeger heel populair was. Samen met hem bereiden ze mosselen JACK-OP





    JEAN en RAY stoken een eau-de-bière en proeven witloofbier

    • JEAN en RAY zetten koers naar het verre LIMBURG. In de imposante Wilderenlaan 8 • 3803 WILDEREN SINT-TRUIDEN •011 58 06 80 wilderen zullen ze voor een keer niet brouwen maar STOKEN. Een EAU-DE-BIÈRE en daarvoor gebruiken ze het eerste TOURNéE GéNéRALE BIER

    • In de ambachtelijke Caubergstraat 2 • 3150 TILDONK HAACHT •477 51 59 91 hof ten dormaal leggen vader André en zoon Dries uit hoe ze op het idee kwamen om een te brouwen met zelfgeteelde GERST en HOP, een deel van de HOP wordt vervangen door witloofwortels, wat zorgt voor een originele smaaksensatie

    • Eindpunt van die dag is Chaussée Brunehault 37 • 7387 MONTIGNIES sur ROC HONNELLES•065 75 59 99 abbaye des rocs in HENEGOUWEN waar BIEREN gebrouwen worden die razend populair zijn op BIERratingsite RATEBEER







    JEAN en RAY maken bapas en bezoeken het Goudblommeke van Papier

    • In een van de laatste BROUWERIJEN ter wereld Côte Marie-Thérèse 86 • 5500 FALMIGNOUL •082 74 40 80 caracole die haar ketels nog op een HOUTVUUR verwarmt krijgen JEAN en RAY de te proeven, een BIER dat volgens dat procedé gebrouwen wordt

    • Daarna leidt hun pad naar de TRAPPISTEN • 5580 ROCHEFORT •084 22 01 40 abbaye rochefort Ze worden er opgewacht door broeder Pierre, een begeesterde monnik die hen trots in de • BROUWKATHEDRAAL van België • rondleidt

    • In Brussel maken ze kennis met Karl Van Malderen de man achter de • BAPAS • of • BEERTAPAS • Samen met hem maken ze hapjes die perfect samengaan met verschillende BIERsoorten. Eindstation is het Cellebroersstraat 55 • 1000 BRUSSEL •02 511 16 59 hetgoudblommekeinpapier een legendarisch Brussels café dat enkele jaren geleden van het faillissement werd gered door Danny Verbiest JEAN en RAY genieten van BIER en chocolade en spelen er de blues op de cafégitaar





    JEAN en RAY proeven BIERcocktails en krijgen geschiedenisles over trappisten

    • JEAN en RAY worden door Ben Wouters van de Belgian BARFLIES barflies, een collectief dat staat voor vernieuwende cocktailcreaties, ingewijd in de wereld van de BIERcocktails, een nieuwe wereld van verrassende smaken openbaart zich aan hen in de MUSEUM BRASSERIE Koningsplein Place Royal 3 • 1000 BRUSSEL •02 508 35 80 museum

    • Niemand kent de TRAPPISTENABDIJEN-BIEREN beter dan BIERexpert Jef Van den Steen. In de monumentale SOLVAY BIBLIOTHEEK Leopoldpark-Rue Belliard 137 • 1040 BRUSSEL •02 738 75 96 solvay-bibliotheek schetst hij aan de hand van een grote kaart en de bijbehorende het verhaal van de wereldvermaarde monniken en hun tradities

    • Dan gaat het richting RESTOBIèRES Vossenstraat 9 • 1000 BRUSSEL •02 511 55 83 restobieres een beroemd BIERrestaurant in de Marollen. Sofie Van Rafelghem en Anneke Rijkers, twee jonge vrouwen met een grenzeloze passie voor BIER, wachten hen daar op. In de pittoreske POECHENELLEKELDER Rue du Chêne 5 • 1000 BRUSSEL •02 511 92 62 poechenellekelder hartje Brussel nippen de heren van de Orval 1 • 6823 VILLERS-devant-ORVAL •061 31 10 60 orval een bijzonder populaire en om die reden ook vrij zeldzame TRAPPIST






    JEAN en RAY proeven PimpernelBIER en SeefBIER

    • JEAN en RAY trekken naar Laageind 43 • 2940 STABROEK •03 568 6868 om een lacune in hun BIERkennis op te vullen. Ze kunnen hier met hun eigen ogen het belang van MOUT, een van de basisingrediënten van BIER ontdekken

    • Hun tocht leidt dan naar Broechemlei 95 • 2520 RANST •0472 43 49 91 waar ze kennismaken met Bart Belmans. Die ex-punker trekt met zijn kruidenboerderij topchefs uit het hele land aan en creëerde er zijn eigen kruidenBIER

    • Verborgen in de Antwerpse binnenstad ligt het eeuwenlang de plaats waar de Antwerpse BROUWERIJEN van water voorzien werden. In de statige grote zaal van het BROUWERSHUIS krijgen JEAN en RAY het echte Antwerpse te proeven, een BIER waar zelfs een Antwerpse wijk naar vernoemd is en dat nu een revival kent

    • Bij de hypermoderne Vlassenhout 5 • 9200 DENDERMONDE •052 20 18 57 dilewyns ontmoeten ze vader Vincent en zijn dochters Anne-Catherine (24) en Claire (21), die op hun jonge leeftijd al voluit kiezen voor het BROUWERSbestaan







    JEAN en RAY proeven Augustijn Grand Cru en de Maeght van Gottem

    • In de Doornzelestraat 20 • 9080 HIJFTE LOCRISTI •09 35 67 102 deproefbrouwerij wordt BIER wetenschappelijk maar ook met veel passie benaderd. JEAN en RAY ontdekken er onder meer de The MUSKETEERS Tramstraat 8 • 9910 URSEL •+32 09 226 4276 troubadourbieren

    • Na een ritje door het Oost Vlaamse landschap ontmoeten ze Dr. Canarus en zijn KLEINSTE gezelligste brouwerij van België • Polderweg 28 • 9800 DEINZE GOTTEM •051 63 6931 Hij ontkurkt en laat hen van zijn zeldzame proeven

    • JEAN en RAY zetten daarop koers naar het Meetjesland, waar ze zullen bereiden met een ABDIJBIER augustijn Lindenlaan 25 • 9940 ERTVELDE EVERGEM •09 34 45 071 vansteenberge Daarvoor moeten ze zelf de ingrediënten vinden: paling en garnalen

    Het GODSHUIS Leemweg 11 • 9980 SINT LAUREINS •09 223 1510 godshuis
    Restaurant DE WARANDA Warande 10 • 9982 SINT-JAN-IN-EREMO •09 379 0051 dewaranderestaurant



    JEAN en RAY proeven OerBIER, een Queue de Charrue en een Hommeltje

    • Meer en meer zijn vrouwelijke BROUWERS graag geziene gasten in de BIERwereld. Hildegard van Ostaden is er een van. Haar •013 53 58 147 urthel zijn aan een steile opgang bezig en in haar picobrouwerijtje experimenteert ze volop met nieuwe brouwsels

    • In de Roeselarestraat 12B • 8600 ESEN •051 50 27 81 dedollebrouwers maken JEAN en RAY kennis met Kris en zijn kranige 94-jarige moeder Moes die nog wekelijks in drie talen rondleidingen geeft in de Brouwerij

    • Aan het einde van de dag houden JEAN en RAY halt in het Paul en Iris Vanholme-Crampe • IJzerstraat 16 • 8691 STAVELE •057 30 01 12 hofvancommercestavele een volkscafé in de Westhoek waar de flamboyante waardin Iris de plak zwaait.






    • Bij • • 8640 OOSTVLETEREN •+32 495 28 86 23 de struise brouwers nemen JEAN en RAY weer plaats op de schoolbanken. Hun smaakpapillen worden er op de proef gesteld met een blinde smaak en BIER test

    • Hun pad leidt de twee over de grens, naar Frans-Vlaanderen en tot hun verbazing stellen ze vast dat de Vlaamse cultuur er nog steeds erg leeft. Bij Ferme Beck ontmoeten ze HOPBOER Denis Beck die zijn Vlaamse identiteit hoog in het vaandel draagt. Hij fokt Vlaamse boerenpaarden op zijn prachtige hoeve en ontvangt toeristen uit de vier windstreken die hij in het Frans en het Vlaams rondleidt. Denis brouwt er ook zijn eigen HOMMELPAP met HOP van eigen kweek

    • Weer over de grens eindigt hun tocht die dag bij Rudi Gekiere van • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE •051 27 27 00 rodenbach Met hem willen ze bespreken welk BIER ze zelf willen brouwen. Het moet een smaakvol BIER worden dat trends en tradities combineert






    • In de laatste aflevering van deze derde reeks laten JEAN BLAUTE en RAY COKES in het Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel vier prominenten uit de BIERwereld oordelen over het nieuwe BIER dat ze gebrouwen hebben
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    15-08-2014 TGénérale R2





    •

    • JEAN BLAUTE & RAY COKES duiken opnieuw onder in de Belgische BIERwereld om verhalen van brouwers, kwekers en telers te sprokkelen en de verborgen pareltjes in de Belgische BIERkroon te ontdekken. De rode draad is deze keer: smaak. JEAN & RAY bezoeken verschillende chef-koks en laten zich de heerlijkste BIERmaaltijden voorschotelen. Ze gaan op zoek naar bekende en onbekende smaken en combinaties. Wist je bijvoorbeeld dat BIER en whisky een uitstekend duo vormen? En dat BIER en kaas soms beter samengaan dan wijn en kaas? En op het einde van de rit brouwen de twee bon vivants, met de kennis die ze vergaard hebben, opnieuw hun eigen BIER

    • Geen BIERprogramma zonder een eigen BIER En dus stellen JEAN en RAY met gepaste trots hun tweede TOURNéE GéNéRALE-BIER voor. TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP is een hoppig en verfrissend gastronomisch BIER. De specifiek geselecteerde gist zorgt voor een uitgesproken fruitig banaanaroma, terwijl een unieke selectie van drie hoppen het BIER zijn uiterst aantrekkelijke toets geeft. De Magnum-hop, een ‘kettle hopping’, zorgt voor een aan de basis bittere smaak. De aromatische Amerikaanse Amarillo-hop, een ‘late hopping’, geeft het BIER een typische citrussmaak en tot slot werkt de Amerikaanse Cascade-hop in ‘dry hopping’ het BIER af met een aanvullend citrus- en pompelmoesaroma. De hergisting op fles verzekert een verdere verfijning en een uitstekende bewaring. Gezondheid! TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP (75cl) is verkrijgbaar in de Delhaize-supermarkten en in de drankhandel. Schenken op 5°C. Alc. 7,5% Vol.


    Zakt onze Britse gastheer RAY COKES opnieuw af naar BIERland België. Spitsbroeder JEAN BLAUTE heeft hem uitgenodigd om het gastronomisch potentieel van Belgisch BIER te ontdekken. Meer nog, JEAN wil met RAY een nieuw BIER lanceren met een verfijnde smaak, met gastronomische allure en met een breed en vrouwvriendelijk smaakprofiel [ Poperinge • BIOHOPTEELT Biohopboer Joris Cambie • Elverdingseweg 16 • 8970 POPERINGE • tel 057 33.36.54 ]

    •• Ingrediënten (per persoon) • 120 gram zeebaars met vel • 40 gram gekuiste hopscheuten • 30 centiliter • 15 centiliter room • 50 gram boter
    •• Bereiding De zeebaars ontschubben en ontgraten. Bakken op velkant in olijfolie. • Hopscheuten goed wassen en kort ‘wokken’ in olijfolie. Kruiden met peper en zout. • BIER opwarmen, eerst de room en vervolgens de boter toevoegen. Goed mixen en afkruiden.
    •• Garnituur • Gedroogde schijfjes tomaat: de tomaat in schijfjes snijden, die je gedurende 2 uren droogt in de oven op 100 graden Celsius. • Gefruite blaadjes van het aromatische kruid lavas: frituren op 170 graden Celsius. • Toastjes bakken in olijfolie, kruiden met peper en zout
    Vistrap (naast Noordzeeaquarium) • Visserskaai • 8400 OOSTENDE
    Café Botteltje • Louisastraat 19 • 8400 OOSTENDE • hotelmarion
    • Belgium Pier • Zeedijk 261 • 8370 BLANKENBERGE • Hotel Restaurant Pegasus-Recour • Guido Gezellestraat 7 • 8970 POPERINGE • tel 057 33.57.25




    JEAN neemt RAY mee naar • Trappistenweg 23 • 8978 WATOU • sint bernardus Die West-Vlaamse brouwerij kent een lange TRAPPISTengeschiedenis en serveert de een volwaardig alternatief voor de mythische TRAPPIST van Westvleteren. Het duo maakt ook kennis met dé smaakexpert van België als het over BIER gaat professor Freddy Delvaux (KU LEUVEN) JEAN & RAY krijgen een spoedcursus "blindproeven". Voortaan zullen onze twee BIERambassadeurs een écht mondje kunnen meepraten
    Dat Belgisch BIER op gastronomisch vlak heel wat in zijn mars heeft, ontdekken onze hosts bij de jonge sterrenchef Kobe Desramaults in Dranouter. Onze BIERliefhebbers komen tot de conclusie dat ze misschien ook een gerecht moeten bedenken dat past bij hun eigen toekomstig BIER

    • Neem het jus van groene kruiden (60 gram kervel, 60 gram platte peterselie, 80 gram jonge spinazie, 100 gram ijs, 10 centiliter water, 5 centiliter chardonnay-azijn, 2 gram ascorbinezuur, 2 gram zout, 1 gram guargom). Mix dit alles door elkaar en zeef het.
    • Neem kruiden uit Dranouter: jong lindeblad, klaverzuring, duizendblad, wikke, longkruid, wilde kervel, muurkruid, dovenetelbloem, postelein en bloem van wilde kervel. Voeg ze puur natuur toe op het bord.
    • Voor de crème van Keiemtaler-kaas heb je nodig: 600 gram Keiemtaler, 20 centiliter Brugse Zot, 10 gram kappa carrageenan (bindmiddel), 2 gram zout. Warm dit alles op in een Thermomix tot 90 graden Celsius, stort het uit en mix het weer tot een gladde crème
    In de Wulf • Wulvestraat 1 • 8950 Heuvelland (Dranouter) • tel 057 44.55.67


    JEAN & RAY worden verwacht bij Luc Van Honsebrouck en zoon Xavier in het • Kasteel INGELMUNSTER • Stationsstraat 3 • 8770 INGELMUNSTER • tel 051 30.15.42 In de kelders van het kasteel degusteren ze verschillende kasteelBIERen van van honsebrouck
    Daarna ontmoeten onze twee heren Omer-Jean Vander Ghinste - de vijfde generatie brouwer in het familiebedrijf - genoemd naar zijn vader en voorvaderen Omer. Ook hun jongste brouwsel én pareltje draagt de logische naam 'Omer'.
    JEAN & RAY proeven met kaasaffineur Michel Van Tricht enkele kazen en drinken er gepaste BIERen bij: CHEESE & BEER pairing is geboren [ Brouwerij BOCKOR Kwabrugstraat 5 • 8510 BELLEGEM • tel 056 23.51.71 bockor ]
    Café ‘De Sportwereld’ • Bellegemplaats 12 • 8510 BELLEGEM
    LINKS • Belgomilk


    In Oost-Vlaanderen hebben JEAN & RAY een afspraak met Antoine Bosteels • Kerkstraat 96 • 9255 BUGGENHOUT • tel 052 33.23.23 • bestbelgianspecialbeers Antoine doet de geschiedenis van het bijzonder Kwakglas uit de doeken en schotelt hen de vermaarde Tripel Karmeliet voor
    Daarnaast ontmoeten ze de heren van de Confrérie van de Roze Olifant, een soort ridderorde ter bescherming van het streekBIER • Brusselse Steenweg 282 • 9090 MELLEe • tel 09 252.15.01 delirium JEAN & RAY degusteren dit zware BIER onder toeziend oog van de brouwmeester en houden er ei zo na een delirium aan over JEAN heeft ook een afspraak geregeld met Annick De Splenter, de enige stadsbrouwer in Gent • Grote Huidevettershoek 10 • 9000 GENT • tel 09 269.02.69 gruut
    In Gent bezoeken JEAN & RAY Bob Minnekeer, België’s grootste whiskykenner. Hij is de enige man die het riskeert om BIER en whisky te combineren WHISKY & BIER pairing
    The Glengarry • Sint-Baafsplein 32 • 9000 GENT • tel 09 233.58.98 glengarry

    In de hoofdstad BRUSSEL hebben JEAN & RAY een afspraak met Julien Vrebos , een rasechte Brusselaar én BIERliefhebber. In zijn stamcafé degusteren ze enkele populaire KRIEKBIERen , zowel de zoete als de zure varianten.
    JEAN wil het geheim van de Schaarbeekse kriek achterhalen: hij gaat op zoek naar de roots van deze uitzonderlijke wilde krieksoort. Hij brengt een bezoekje aan het Schaarbeeks BIERmuseum • Avenue Louis Bertrand 33-35 • 1030 SCHAARBEEK • tel 02 241.56.27 BIERmuseum en ontmoet er de charismatische brouwer Frank Boon Brouwerij BOON • Fonteinstraat 65 • 1502 LEMBEEK • tel 02 356.66.44 boon
    Ondertussen wil RAY nog meer fruitige kriekBIERen ontdekken en hij zet zijn lippen aan het instapBIER uit het Mort Subite-gamma Brouwerij MORT SUBITE • Lierput 1 • 1730 KOBBEGEM (Asse) • tel 015 30.90.11 • mort-subite : de Xtreme-BIERen • Café La Brocante • 170 rue Blaes • 1000 BRUXELLES • tel 02 512.13.43

    In de familie • Chemin du Croly 54 • 1430 QUENAST • tel 067 67.07.66 brasserie lefebvre in het Waals-Brabantse Quenast ontdekken JEAN & RAY de Hopus, een bitter BIER op basis van vijf verschillende hopsoorten. Na deze degustatie reist het duo naar Brussel voor een bezoek aan de gloednieuwe ZENNE Brouwerij BRASSERIE de la SENNE • Steenweg op Gent 565 • 1080 BRUSSEL • brasserie delasenne In BIERcafé Moeder Lambic Fontainas • Fontainasplein 8 • 1000 BRUSSEL • tel 02 544.16.99 degusteren ze de BIERen van deze Brusselse brouwerij. In de hoofdstad organiseren JEAN & RAY op de Grote Markt een smaaktest. Ze willen graag van enkele buitenlandse BIERliefhebbers te weten komen wat ze van onze bittere BIERen vinden. Tenslotte belanden de twee heren in de BIERwinkel van Pierre Zuber, een Zwitser met een hart voor Belgisch BIER, in de Beenhouwersstraat. Hier maken ze kennis met de IPA Indian PALE ALE BIERstijl, de nieuwste BIERtrend in België


    JEAN & RAY bezoeken • Provinciesteenweg 28 • 3190 BOORTMEERBEEK • tel 016 60.15.01 haacht een onafhankelijke familiebrouwerij in Vlaams-Brabant. JEAN zet RAY er af voor een spoedcursus pilstappen. Hijzelf ontdekt er met de brouw- meester het Keizer Karel-BIER én de Château Haut-Saint-Georges, een wijn van het eigen wijnkasteel van de brouwerij
    In Mechelen ontmoet het duo Charles Leclef, de huidige eigenaar van familie • Guido Gezellelaan 49 • 2800 MECHELEN • tel 015 28.71.47 het anker Ze ontdekken er de Gouden Carolus Classic, de Maneblusser én de Gouden Carolus Tripel Single Malt, een whisky gedistilleerd uit BIER van de brouwerij
    Als afsluiter volgt er in Antwerpen nog een blinde degustatie en een smaaktest bij • Mechelsesteenweg 291 • 2018 ANTWERPEN • tel 03 218.40.48 • de koninck kunnen onze heren het juiste De KoninckBIER bij het drie gerechten van sterrenchef Wouter Keersmaekers plaatsen
    Brasserie Brouwershof • Provinciesteenweg 10 • 3150 HAACHT • tel 016 60.71.26

    De ‘Route van de Smaak’ brengt JEAN & RAY naar Limburg, waar ze halt houden op de abdij- site van Herkenrode: meer dan 200 jaar na het stilleggen van de brouwerij, heeft de • Herkenrodeabdij 4 • 3511 HASSELT • tel 011 33.43.70 herkenrode Tripel en de Herkenrode Donker terug een BIER dat haar naam draagt
    Hun trip gaat verder naar • Eikendreef 21 • 3530 HOUTHALEN-HELCHTEREN • tel 011 60.69.99 • ter dolen waar ze de abdijBIERtjes van hypermoderne micro- brouwerij De Dool proeven. Vervolgens zakken ze af naar Brasserie du Bocq in de Condroz-streek om wat meer op te steken over het belang van water als basisingrediënt voor BIER. JEAN & RAY proeven hier ook hun eerste BIERcocktail met het bekroonde witBIER Blanche de Namur
    Brasserie Du Bocq • Rue de la brasserie 4 • 5530 PURNODE • tel 082 61.07.80

    Vooraleer ze zich opnieuw wagen aan het brouwen van hun eigen BIER, trekken JEAN & RAY naar • Chaussée de Mons 28 • 7904 Pipaix • tel 069 67.22.22 dubuisson de oudste brouwerij van Wallonië, die bekend staat om haar 'duivelse' BushBIERen
    Na wekenlange research is het duo nu klaar voor de vervulling van hun mission statement: een BIER brouwen met groot gastronomisch potentieel en met een vrouwelijke toets. Hun busje zet zijn weg verder naar het Vlaams-Brabantse Steenhuffel, de bakermat voor hun nieuwste BIER. Oude bekende Jan Toye van ontvangt hen op kasteel Diepensteyn, waar de brouwerij een kweekprogramma heeft voor Brabantse trekpaarden
    Alex De Smet van • Steenhuffeldorp 3 • 1840 Steenhuffel • tel 052 31.74.11 palm breweries neemt JEAN & RAY onder zijn hoede voor de ontwikkeling van de TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP Het proeven van het eerste brouwsel vindt plaats in de • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE • tel 051 27.27.00 rodenbach waar het nieuwe BIER ligt te gisten


    De TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP is een feit en JEAN & RAY zetten hun lippen aan het glas met hun nieuwste BIERcreatie
    Voormalige Ladychef of the Year Sofie Dumont mag als eerste haar oordeel vellen over het nieuwe brouwsel en ontwikkelt samen met JEAN & RAY het ideale gastronomische gerecht voor bij hun BIER TRIPEL HOP
    Les Eleveurs • Suikerkaai 1A • 1500 HALLE • tel 02 361.13.40
    De Loketten Vlaams Parlement • Leuvenseweg 86 • 1000 BRUSSEL • tel 02 552.11.11
    Het Brouwershuis (BIERmuseum) • Grote Markt 10 • 1000 BRUSSEL • tel 02 511.49.87 beerparadise
    LINKS Belgian Brewers • Palm Breweries
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    12-08-2014 DKost 2013
    2013
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    TODO?
    TODO?
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    08- 2014
    Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag ZATerdag ZONDAG
    28 29 30 31 01 WM

    02

    DMK 13:27
    03
    21:01
    04 EK 02:50

    05
    06:01
    06

    07 KMB
    11:01
    05:01
    08 VM-2

    09 VM-1
    12:01
    10 VM 20:09 AM

    PE 19:43 356895
    11
    08:01
    12
    23:01
    13

    14

    15

    KMK 02:13
    16

    17 LK 14:26
    10:01
    18

    19 DMB

    23:01
    20
    07:01
    21

    22
    15:01
    23 NM-2

    24 NM-1
    10:01
    AP 08:09 406523
    25 NM 16:13 WM

    26

    27
    08:01
    28

    29

    DMK 15:15
    30

    31

    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    11-08-2014 SUPERMAAN 10-08-2014
    10-08-2014
    SUPERMAAN = VOLLE MAAN 20:09 + PERIGEUM 19:43 356895 km
    [10-08-2014 VM 20:09 AM PE 19:43 356895 km   ]
    VOLLE MAAN: De Maan staat tegenover de Zon aan de hemel, en dus zien we de Maan vrijwel de hele nacht, en is de verlichte kant van de Maan naar de Aarde gekeerd
    PERIGEUM = kleinste afstand MAAN-Aarde (27,66 dagen)- Het punt van de elliptische baan van de Maan dat het dichtst bij de Aarde ligt Wanneer de Maan in het perigeum staat, staat deze dichter bij en heeft een grotere schijnbare diameter

    BRON 2014: © vrt


    SUPERMAAN rolt de aarde voorbij
    Afgelopen nacht werd al wie wakker was, getrakteerd op een prachtige supermaan. Het fenomeen komt voor wanneer de maan erg dicht bij de aarde staat, stukken groter lijkt dan gewoonlijk en ook helderder schijnt. De beelden komen uit verschillende delen van China, Australië, de Filipijnen, Malta, Duitsland en Engeland. Experts benadrukken dat dit verscheidene keren per jaar kan gebeuren - in 2014 drie keer- maar dat de term supermaan alleen slaat op die ene keer per jaar dat de maan het allerdichtst nadert
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    05-08-2014 GROENLAND 1


    Bartel Van Riet toont de kijkers elke week met aanstekelijk enthousiasme hoe ze het beste kunnen halen uit hun tuinen of terrassen, hoe groot of klein die ook zijn. Niet iedereen heeft een eigen tuin of terras en daarom beperkt Bartel zich niet tot het groen binnen de privémuren. Hij gaat op zoek naar mooie groene plekjes die voor iedereen toegankelijk zijn en laat de kijkers het groen in hun omgeving herontdekken. Groenland is leuk om naar te kijken, maar geeft ook zin om buiten te komen, eens diep adem te halen en er vervolgens zelf stevig in te vliegen. De plekjes die Bartel toont en de tips die hij geeft, wakkeren de groene goesting aan en zetten aan tot creativiteit. Groenland volgt het ritme van de seizoenen, zodat de kijkers de tips van Bartel onmiddellijk in de praktijk kunnen omzetten. Doen, genieten en inspiratie opdoen © vrt één
    - Een pallettuin neemt amper plaats in beslag: je zet hem recht tegen de muur waarna de planten mooi de hoogte in groeien. Je kan er allerlei eetbaar groen in kwijt: verschillende soorten sla (rode krulsla, eikenbladsla, pluksla, kaboutersla, rucola), bieslook, koriander, munt, basilicum, Italiaanse en krulpeterselie, zurkel, mosterdsla en een enkele kerstomaat. Voeg kleur toe met rode en gele snijbiet, bloedzuring of eetbare viooltjes - Een koertje in de stad oogt vaak troosteloos grijs. Maak van die ondankbare betonplek een groene patio waar je een zomer lang van geniet.
    - Pasen betekent feest, en daar hoort versiering bij. Maak zelf eens een bloemstuk - zo moeilijk is het heus niet. - Veel verzorging vraagt een kip niet, maar aan het hok besteed je best wel wat aandacht
    - Neem de kinderen mee naar buiten en geef ze een eigen minituintje. Wie weet zit er in jouw gezin een tuinkampioen in spe? - Een grote speelplaats is ideaal om te voetballen maar met wat bloemen, bessen en een moestuin valt er zoveel meer te beleven
    - Syringa microphylla ‘superba’ is een bladverliezende sering met een verrukkelijke bloemengeur. De seringen bloeien tussen midden mei en half juli met grote trossen lilaroze bloemen. Vooral bijen zijn blij met een Syringa microphylla ‘superba’ in de tuin. De plant heeft in het najaar dikwijls nog een tweede bloei op de nieuwe scheuten - Een bijzondere eigenschap van de Kalanchoë is haar bloeiwijze. De plant is namelijk een kortedagplant. Ze vormt dus pas bloemen wanneer de dag korter is dan de nacht. Wanneer de Kalanchoë vervolgens echt bloeit, doet ze dat ook intens. De bloemen kunnen wit, roze, rood, geel, oranje of paars zijn
    - De kleinbloemige Clematis montana 'Rubens' staat vanaf mei in bloei en is dus een vroegbloeier. De plant kan maar liefst tien meter hoog worden en heeft massa's lichtroze bloempjes - Bonsai is Japans voor ‘boom in pot’. Maar het is in China dat de bonsaikunst haar wortels heeft. Al enkele eeuwen voor Christus hield de rijke burgerij zich daar op hoog niveau bezig met bonsais. Pas ergens in de twaalfde eeuw werden de eerste bonsaiboompjes naar Japan geëxporteerd. Daar werd de kunst naar een nog hoger niveau getild. In 1862 showde Japan de esthetisch volmaakt ogende boompjes op de Wereldtentoonstelling in Londen. Zo was ook de interesse van Europa gewekt
    - Een zwemvijver combineert de voordelen van een zwembad met die van een vijver: je kunt er zwemmen in helder water met het gevoel van een natuurlijke plas - Nu de temperatuur 's nachts stilaan boven vijf graden Celsius stijgt, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Samen met kikkers en salamanders trekken ze richting water, om zich voort te planten
    - Meer dan een paar viooltjes, madeliefjes en primula's heb je niet nodig om je vensterbank of balkon in een fris lentekleurtje te steken - In de koude bak is het net een tikje warmer en beter beschut dan elders in je tuin. Een ideaal plekje voor je eerste lentegroenten
    - Ligt er een plat dak op je huis? Maak van de nood een deugd en beplant het. Een groendak biedt niets dan voordelen - Voel je ook wel eens de drang om jouw stukje stad wat groener te maken? Doe eens gek en rebels en gooi wat zaadbommen uit
    - Lijkt je tuin nog in diepe winterslaap? Als je goed kijkt, zie je hier en daar al de eerste jonge scheutjes. Tijd om je borders op te ruimen - Je paden, terras en tuinmeubelen liggen er na zo'n natte, donkere winter groen en glibberig bij. Tijd voor een poetsbeurt
    - Bartel Van Riet bundelde alle weetjes en tips uit Groenland in een leuk boek. Ideaal om de groene goesting aan te wakkeren -
    - Om buiten te zaaien is het nog te vroeg maar in een koude bak kan je straks wel al de eerste sla en radijsjes kwijt. Met een koude bak ben je de natuur minstens drie weken voor: de zon zorgt er binnen de kortste keren voor een microklimaat. Maak hem uit hout, met een raam van dubbelwandige polycarbonaat. Dat isoleert tot veertig procent beter dan glas en is veel lichter en veiliger, zeker met kinderen in de tuin - Hoewel de tuin nog lijkt te slapen, zijn er toch al een paar wakkere jongens te ontdekken. Sneeuwklokjes zijn de allersympathiekste onder de winterbloeiers
    - Zodra het een tikje warmer wordt, gaan de vogels op zoek naar een partner en een nestje. Help ze een handje en timmer zelf een vogelkast in elkaar - Een natuurlijke, gemengde haag is een paradijs voor vogels: merels, lijsters en vinken komen er wonen en de bessen vormen een heerlijk wintermaal
    - KUS Heerlijk romantisch, zo'n rozenboeket voor Valentijn. Maar hoe kies je je rozen en hoe houd je ze lang mooi? - Wil je graag creatief uitpakken met Valentijn? Maak dan je eigen liefdeszeepje
    - Zolang het niet vriest, kan je leilinden, fruitbomen, hortensia's, rozen en vlinderstruiken snoeien. Dat stimuleert ze om straks veel nieuwe takken en bloemen te produceren. Klein snoeiafval knip je in stukjes en gooi je op de composthoop. Lange, rechte takken verzamel je in een takkenwal. Al de rest gaat de hakselaar in - Snoeihout is meer dan afval alleen; je kan er ook nieuwe planten uit kweken. Deze maand kan je brem, druivelaar, forsythia, rozen, wilg, liguster, bruidssluier, klimop, aal- en kruisbessen of een vlinderstruik stekken
    - Wilgenhout is bijzonder populair. Je vlecht er prachtige afsluitingen, kruidenmanden en moestuinbakken mee - Een zweethut is een soort primitieve sauna, lang geleden door de Indianen bedacht. Je verwarmt hem met gloeiend hete stenen waarop je water sprenkelt.
    - Kriebelt het al om te beginnen zaaien? Straks is het eindelijk zover. Maar eerst moet je de serre onder handen namen. - Een hottub is een grote eikenhouten ton die door de spanning van het vocht 100% waterdicht geworden is. Vergelijk het een beetje met een wijnvat: de eerste keer dat je het vult, loopt het water er uit maar al gauw sluiten de kieren zich definitief. Je kan je vat op allerlei manieren verwarmen maar een natuurmens kiest natuurlijk voor een houtkachel
    - Hoe vergroen jij je werkplek? Doe mee, ontvang het boekje 'Ik en mijn plant' en maak kans op een bloemenabonnement van een jaar
    - Hoezo, de winter een dood seizoen? Heel wat planten pronken net nu maar wat graag met hun felle bloemen - De winter is een ideale periode om dieren in het bos te bespieden. Met een beetje geluk stoot je in de Ardennen op een hert of een beverburcht
    - Zin in iets artistieks in je tuin? Probeer dan eens een levend moskunstwerk op een stuk tuinmuur - Ligt je kantoor er wat saaitjes bij? Vrolijk de boel dan op met planten, want aan al dat groen hou je een goed gevoel over
    - Even teveel gefeest? Een rondje in je tuin levert genoeg ingrediënten op voor een opkikkerend antikaterdrankje - Ook in een rustig tuinseizoen valt er altijd wat te doen. Na al dat feesten, zorgen een paar uurtjes in de buitenlucht voor frisse moed
    - We kennen de maretak vooral als kerstdecoratie, waaronder het heerlijk zoenen is. Maar waarom zou je er niet een in je tuin kweken - Trek op een droge avond de tuin in en schaar familie en vrienden rond je zelfgemaakte Zweedse fakkel
    - Platanenbladeren zijn dankbaar decoratiemateriaal: ze zijn groot, blijven lang stevig en kleuren mooi roestbruin. Heb je geen plataan in je tuin, dan vind je er beslist een in het park. - Tegen een hoog plafond kan je originele versiering kwijt. In de hoogte werken, spaart bovendien plaats en zorgt voor een leuk verrassingseffect. Zeker als je met een omgekeerde paraplu werkt
    - De moestuin ligt er nu behoorlijk kaal bij; alleen de kolen houden nog stand. Zoek een laatste bloemkool uit, die zal voor een verrassende aankleding van je feesttafel zorgen - Welke boom je kiest, hangt helemaal van je smaak af. En van de grootte van je woonkamer, uiteraard. Koop alleen een boom met kluit of in pot. Wil je lief zijn voor de natuur, investeer dan in een ecologisch gekweekte boom.
    - Welke boom je kiest, hangt helemaal van je smaak af. En van de grootte van je woonkamer, uiteraard. Koop alleen een boom met kluit of in pot. Wil je lief zijn voor de natuur, investeer dan in een ecologisch gekweekte boom. - Voor de vogels valt er nu in de tuin niet veel meer te rapen. Steek een handje toe en verwen ze met een vogeltaart
    - Heerlijk toch, als je vanuit je luie zetel van je tuin kan genieten? Met deze slimme trucs haal je het groen naar binnen - Groenten groeien niet alleen in de tuin; je kan ook binnen heerlijk vers groen kweken
    - Natuurlijk kies je rozen in de eerste plaats voor de kleur en de geur van de bloemen. Maar vaak zijn ook de bottels om te stelen. Ken je deze? -De duinenroos (Rosa spinosissima alias pimpinellifolia): gitzwart, rond -De egelantier (Rosa rubiginosa): feloranje tot rood, peervormig -Rosa 'Kathleen' en 'Geranium': oranje flesvormige bottels - De tuin hoeft geen kerkhof te worden tijdens de herfst. Tuinarchitect Chris Ghyselen geeft tips voor een mooie herfsttuin
    - Orchideeën houden van een warme plek met veel licht, waar het verschil tussen dag en nacht niet groter is dan acht graden. In de winter mag je ze bij een groot raam plaatsen maar uit de buurt van de radiator. Vanaf april hou je ze uit het directe zonlicht - Met een paar planten in huis fleurt je interieur meteen op. Sommige zuiveren zelfs de lucht of verspreiden een heerlijk parfum. Elke plant is verschillend. Hou dus steeds rekening met de specifieke noden van de planten wanneer je een plekje kiest
    - Buitenplanten kunnen wel wat extra bescherming gebruiken tijdens de winter. Maak van de nood een deugd en strooi de afgevallen bladeren, al dan niet gemengd met wat grasmaaisel, tussen je struiken en in de borders - Heel wat terrasplanten mogen buiten overwinteren maar let op: ze zijn niet allemaal even bestand tegen sneeuw en vorst. Met een winterdekentje of plantenjas bescherm je ze alvast tegen de ergste kou
    - Geen Halloween zonder een griezelige pompoenlantaarn. Kies een dikke pompoen die voldoende hoog is om er een gezicht in te snijden. Teken bovenaan een vijf- of zeshoek van minstens vijftien centimeter diameter voor het deksel. Snij het schuin naar binnen toe uit. Zo valt het straks niet in je pompoen wanneer die wat krimpt - Koop je chrysanten (Chrysanthemum) liefst een paar dagen voor Allerheiligen. Kies een plant waarvan de knopjes net opengaan. Haal het plastieken omhulsel meteen weg en dompel je pot ruim een uur in een emmer water, tot de wortels zich volgezogen hebben. Begiet je chrysant dagelijks, tot je hem naar het kerkhof brengt
    - In elke tuin hoort een boom, hoe klein je groenplek ook is. Maar welke past nu precies bij jou? Laat eerst en vooral je smaak spreken - Bespaar tijd noch moeite om je boom zorgvuldig in de grond te stoppen. Een goede start is allerbelangrijkst en bepaalt hoe mooi je boom later wordt. Meer dan een fikse spade, een steunpaal en een zak potgrond heb je niet nodig
    - Een ecologische tuin is een gezonde tuin. Bartel vertelt hoe je ecologisch kan tuinieren. - Composteren vraagt weinig inspanning maar wel een beetje aandacht. Eens je het onder de knie hebt, gaat het vanzelf.
    - In de herfst liggen de kastanjes voor het rapen. Pof ze en je hebt een heerlijke snack - Tijdens de herfst vallen de bladeren volop van de bomen. Dat brengt veel werk en afval met zich mee
    - In bijna elke tuin zitten egels. Help hen de winter door met een knus egelhuisje - Vlinders zijn niet alleen mooi. Ze zijn ook nuttig. Bartel toont hoe je de beestjes naar je tuin lokt
    - Iedereen droomt van een perfecte gazon. Maar kies je voor zoden of toch beter zaaien? En hoe doe je dat dan? - Krist Calmeyn is de greenkeeper van een golfclub. Hij weet echt alles af van het perfecte gazon
    - September is de uitgelezen periode om te planten en verplanten. Bartel zet je op weg - Voor je aan de slag kan, moet je natuurlijk je planten kiezen. Maar welke planten kies je dan en hoe?
    - Niets geeft zoveel trots en voldoening als het oogsten van zelf geteelde, gezonde groenten - Of je nu en hele boomgaard wil aanleggen of enkel wat appels wil oogsten, er is er altijd een fruitboom die bij je past
    - Groen in de stad, dat heb je ook zelf in de hand. Met een tegeltuintje bijvoorbeeld Bartel legt uit hoe je eraan begint - Waar haalde Bartel zijn passie voor de natuur? Hij vertelde het in De laatste show
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    GROENLAND 2