Ik ben André
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 27/09/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Natuur Bretagne Saint-Malo Festival de Cornouaille Joan Baez KleinKunst.
BIOLOGISCH-DYNAMISCH-ECOLOGISCH TUINIEREN met een knipoog naar de MAAN en Maria THUN
19:20 VOLLE maan : Sterke energien komen vrij. Toename en afname houden elkaar in evenwicht ZEER gunstig OOGSTEN van geneeskrachtige kruiden, helende kracht van kruiden is nu erg hoog, vooral van de wortels BEMESTEN geeft een optimale werking - Dierlijke, Mest, Compost, Plantengier, Groenbemesting, Kunstmest ONGUNSTIG SNOEIEN (Inkorten) Je kunt dan zelfs gezonde exemplaren ernstige schade toebrengen, of zelfs doen afsterven
VOLLE Maan 29,5 dagen
Volle Maan De Maan staat tegenover de Zon aan de hemel, en dus
zien we de Maan vrijwel de hele nacht, en is de verlichte kant van de Maan naar de Aarde gekeerd - Het element dat het meest door de energie van
de maan wordt beïnvloed is WATER (bv het sap van de planten) - Tijdens de periode van de Volle maan kiemen de zaden sneller,
groeien de planten sneller en is er een snelle hernieuwde groei van gesneden, gemaaide of gesnoeide delen van om het even welke vegetatie Er schijnt
een snellere celdeling en een tendens voor de verlenging van de groei te zijn - Het kiemen van zaden is snel, maar kan zacht en gebogen zijn door
paddestoelengroei vooral bij warm weer en hoge luchtvochtigheid - De invloed van de Volle maan schijnt de gunstige voorwaarden voor de groei van
paddestoelen op alle planten te verstrekken Dit door de verhoging van het grondwater en de luchtvochtigheid - Er is een verhoging van de
insectenactiviteit - Vooral naaktslakken en slakken, en interne wormparasieten bij mensen en dieren - De invloed van de Volle maan laat vloeibare mest
goed absorberen Vaak is er een tendens voor regen bij Volle maan - De meeste regen valt net na Volle Maan en Nieuwe Maan? ZEER ONGUNSTIG SNOEIEN-INKORTEN [Je kunt dan zelfs gezonde exemplaren ernstige schade toebrengen, of zelfs doen afsterven] ZEER GUNSTIG BEMESTEN (uitdragen van compost) In de 48 uren die aan Volle maan voorafgaan schijnt er een noemenswaardige toename van het grondwater te zijn De groeikracht van planten wordt hierdoor verbeterd
= voormiddag 03>12 uur [geneeskrachtige Kruiden] invloed houdbaarheid kwaliteit = matin 03>12 heures [influence sur la
durabilité et la qualité des plantes Aromates médicinale] = morning 03>12 hours [medicinal herbs] = Vormittag 03>12 Stunden [Heilkräuter]
ASTROLOGIE Volle maan 180>225° Assosiatie BLOESEM Moeder nieuwemaan De maan is volledig verlicht Ze komt op rond
zonsondergang en gaat onder bij zonsopkomst De climax Nu zie je de resultaten van je werk en krijg je antwoorden op je vragen Dit kan resulteren in
extreme ervaringen. Wat je voelt zal je buiten je geprojecteerd zien De aarde staat nu tussen de zon en de maan in Aan beide kanten wordt er kracht
uitgeoefend De truuk zit hem in het vinden van een balans Niet in balans wordt je verblind of je ziet het niet
PLEINE Lune 29,5
jours
PHASES lune Tous les 29.5 jours, la Lune fait un cycle complet appelé la lunaison. Pendant ce cycle
nous pouvons observer 8 phases avec différents taux d'illumination vus depuis la Terre. Lorsque la Lune est croissante, ces phases sont appelées NL
Nouvelle Lune PC Premier Croissant PQ Premier Quartier GA Gibbeuse Ascendante La Lune devient alors décroissante PL Pleine
Lune Les phases de la Lune : Un cycle lunaire est constitué des phases de la Lune : Nouvelle lune, Premier croissant, Premier quartier, Lune Gibbeuse, Pleine lune, de nouveau Lune Gibbeuse, Dernier quartier, Dernier croissant. Les phases de la Lune correspondent à ses portions illuminées par le soleil qui sont visibles de la Terre. La Lune tournant en orbite autour de la Terre, ces portions ne cessent de changer en fonction de la position de l'astre. n cycle lunaire est aussi appelé une lunaison. Le calcul d'une lunaison : En moyenne, entre deux nouvelles lunes, il se passe 29 jours 12 heures 44 minutes 2,9 secondes soit 29,53 jours. Copernic, astronome polonais du Moyen Âge, appliquait la formule suivante pour calculer la durée entre deux nouvelles consécutives : 1/((1/27,322)-(1/365,25)) Cette période est aussi appelée période synodique de la Lune (de nouvelle lune à nouvelle lune)
FULL Moon 29,5 days
This rhythm is easy to see. It begins at new moon, when the moon is close to the sun and almost invisible As the moon moves
away from the sun we see it more clearly, first as a slender very beautiful crescent in the sky Just over 7 days later it reaches first quarter, when
the moon's disk is half bright, half dark First quarter is followed by full moon which is about 12 times as bright as first quarter, then comes last
quarter, when the other half is illuminated After approx. 29.5 days the rhythm begins again Farmer observations and scientific experiments over many
centuries have identified noticable effects of the Full Moon on plant growth Based on the Agriculture Lectures of Rudolf Steiner and subsequent
scientific research, biodynamic agriculture recognizes the following New Moon and Full Moon influences: The element most affected by the moon
energies is water (for example, the sap in plants) In the 48 hours leading up to Full Moon there appears a distinct increase in the moisture
content of the earth The growth forces of plants seem to be enhanced During the Full Moon period there is quick gemination of seeds, fast plant
growth, and a rapid re-growth of any cut, mown or pruned vegetation There appears to be a quicker cell division and a tendency to elongation of
growth Seed germination is fast but may be soft and prone to fungus attack, particularly in warm conditions and high humidity The influence of
the Full Moon appears to provide favourable conditions for the growth of fungus on all plants This is related to the increase of moisture and
humidity There is an increase in insect activity. Particularly slugs and snails, and internal worm parasites in humans and animals The Full Moon
influence allows good absorption of liquid manures Often there is a tendency for rain at Full Moon Towards New Moon there is more activity
underground in the soil and the flow of sap in plants is less strong Therefore, a good time for turning under green manure and cutting hay.
Naar Nieuwe Maan toe is er meer ondergrondse activiteit en de sapstroom in planten is minder sterk Daarom een goede tijd voor het inwerken van
groene mest en scherp hooi
Full Moon, as the moon wanes, the energy is drawing down The gravitation pull is high, creating more moisture in the soil,
but the moonlight is decreasing, putting energy into the roots This is a favorable time for planting root crops, including beets, carrots, onions,
potatoes, and peanuts It is also good for perennials, biennials, bulbs and transplanting because of the active root growth Pruning is best done
in the third quarter, in the sign of Scorpio
Volle maan, aangezien de maan afneemt, vermindert de energie De aantrekkingskracht is hoog, waardoor de vochtigheid in de grond hoog is, maar het
maanlicht vermindert, de energie in de wortels neemt toe Een gunstige tijd voor het planten van wortelsgewassen, met inbegrip van bieten, wortelen,
uien, aardappels en pinda's Ook gunstig voor perennials, biennials, bollen en het verplanten wegens de actieve wortelgroei Snoeien wordt het
best gedaan in het derde kwartier, in het teken van Schorpioen Sow seeds at times of low humidity and warmth (48 hours before
Full Moon) Apply liquid manures, including CPP (48 hrs before Full Moon) Fungus control - Spray with BD preparation 508 horsetail 'tea' D5
potency, or Sodium silicate 0.5% Insect control - Watch out for chewing and sucking insects: use a garlic/ginger/chilli pepper spray, Natural
pyrethrum, Neem oil, or Stinging Nettle together with 5% Cow urine Watch out for slugs and snails. Surround plant with diatomaceous
earth. Drench animals for internal parasites, on an empty stomach with, for example, garlic and cider vinegar. (48 hours before Full Moon)
Zaai zaden op momenten van lage vochtigheid en warmte (VM-2 48 uren vóór Volle maan) Pas vloeibare bemesting toe, met inbegrip van CPP (VM-2 48
uren vóór Volle maan) toe Paddestoelen: Benevel met een bereiding 508 horsetail ' van BD; tea' D5 kracht, of silicaat 0.5% Natrium Insekten -
let voor kauwende en zuigende insecten op: gebruik een knoflook/gember/Spaanse pepers een pepernevel, Natuurlijk pyrethrum, olie Neem, of Brandnetel
samen met 5% urine van de Koe Naaktslakken en slakken: strooi diatomaceous aarde rond de planten Interne parasieten bij dieren: geef op een lege
maag een slok van bijvoorbeeld, knoflook en ciderazijn (VM-2 48 uren vóór Volle maan)
VOLLMond 29,5 tages
Setzt starke Energien frei Diese halten sich aber im Gleichgewicht (Zu- und Abnahme halten sich die Waage) Heilkraft von
Kräutern ist jetzt sehr hoch, besonders von Wurzeln, optimale Wirkung von Düngung Sterke energieën komen vrij. Deze houden zich nochtans in
evenwicht (Verhoging en verminderering gebeurt evenwichtig) De kracht van Kruiden is nu het sterkst, in het bijzonder van wortels, optimaal effect
voor bemesting Les énergies fortes se dégagent. Ceux-ci se tiennent pourtant dans l'équilibre (augmentation et diminution
arrivent équilibrément) La force des herbes est maintenant la plus forte, en particulier des racines, de l'effet optimal pour fertiliser
fumage Sets free strong energies. These hold themselves however in the equilibrium Increase and decrease hold
themselves in balance) Welfare strength of herbs is now very highly, particularly of roots, optimal effect of fertilization VollMond ist der Zeitpunkt, an dem Sonne und Mond in Opposition zueinander stehen, also von der Erde aus gesehen in entgegengesetzten Richtungen Der
Mond befindet sich dabei meist geringfügig über oder unter der Ebene der Erdumlaufbahn (Ekliptik) Liegt er zu diesem Zeitpunkt genau in
Höhe der Ekliptik, findet eine Mondfinsternis statt Die genaue Definition lautet: Vollmond ist der Zeitpunkt, zu dem die scheinbare ekliptikale geozentrische Länge
des Mondes um 180° größer ist als die scheinbare geozentrische ekliptikale Länge der Sonne Scheinbar heißt: unter Berücksichtigung von Aberration und Nutation Die Nutation kann im vorliegenden Fall vernachlässigt werden, da sie beide Positionen
auf identische Weise beeinflusst Geozentrisch heißt: von einem hypothetischen Beobachter im Erdmittelpunkt aus gesehen Die Definition ist also
unabhängig vom Standort eines realen Beobachters; Vollmond findet daher weltweit zum selben Zeitpunkt statt (der aber in verschiedenen Zeitzonen
verschiedenen Uhrzeiten entspricht) Bei Vollmond erreicht der Mond seine maximale Helligkeit und hat eine scheinbare Helligkeit von etwa -12,5
bis -13 mag Die Helligkeit des Vollmonds schwankt aufgrund der elliptischen Umlaufbahnen von Erde und Mond Ist die Erde der Sonne besonders nahe (Perihel) und zugleich der Mond an
seinem erdnächsten Punkt Perigäum, so ist der Vollmond etwa 22 Prozent heller als im umgekehrten Fall, wenn beide Entfernungen maximal sind Im
September 2006 stand der Vollmond sehr nahe am Perigäum, solche Konstellationen kommen nur etwa alle neun Jahre vor
Volle Maan is de tijd, waarop zon en maan in oppositie aan elkaar, dus die van de aarde in tegenovergestelde richtingen wordt
gezien. De maan is daardoor gewoonlijk lichtjes over of onder het niveau van de (ecliptische) aardebaan. Als het op dit ogenblik precies bij hoogte
van ecliptisch ligt, vindt een maanverduistering plaats. De nauwkeurige definitie leest: De volle maan is de tijd, waarin de duidelijke ekliptikale
geocentric lengte van de maan groter is rond 180° als duidelijke geocentric ekliptikalelengte van de zon. Wordt genoemd duidelijk: met overweging van
aberratie en Nutation. Nutation kan in het beschikbare geval worden veronachtzaamd, aangezien het beide posities op identieke manier beïnvloedt. Wordt
genoemd geocentric: gezien door een hypothetische waarnemer in het aardecentrum uit is de definitie zo onafhankelijk van de plaats van een materiële
waarnemer Volle Maan vindt van daar wereldwijd tezelfdertijd in plaats van (de kloktijden nochtans verschillend in verschillende tijdriemen
correspondeert). Met volle maan de maan zijn maximumhelderheid bereikt en een duidelijke helderheid van ongeveer -12.5 tot -13 heeft houdt van. De
helderheid van de volle maan variërt wegens de elliptische banen van aarde en maan. De aarde van de zon is bijzonder dichtbij (Perihel) en
tezelfdertijd de maan bij zijn nearest-to-Earth puntperigeum, als dat de volle maan ongeveer 22 percent is helder zoals in omkeert geval, als beide
afstand is maximum In September 2006 komt de volle maan zeer dicht bij het perigeum, dergelijke bevonden constellaties slechts over om de negen
jaar voor
Pleine Lune est le temps, l'où le soleil et lune dans l'opposition entre eux, ainsi vu de la terre dans des directions
opposées. La lune est de ce fait habituellement légèrement au-dessus ou sous du niveau de l'orbite terrestre (écliptique). Si elle se trouve
actuellement exactement à la taille de l'écliptique, une éclipse lunaire a lieu. La définition exacte lit : La pleine lune est le temps, à l'où la
longueur géocentrique d'ekliptikale apparent de la lune est plus grande autour de 180° comme longueur géocentrique apparente d'ekliptikale du soleil.
S'appelle évident : avec la considération de l'aberration et de la nutation. La nutation peut être négligée dans le cas disponible, puisqu'elle
affecte les deux positions de manière identique. S'appelle géocentrique : vu par un observateur hypothétique au centre de terre dehors la définition
est ainsi indépendant de l'endroit d'un observateur matériel ; La pleine lune trouve de là dans le monde entier en même temps au lieu de (les temps
d'horloge cependant différents dans différentes ceintures de temps correspond). Avec la pleine lune la lune réalise son éclat maximum et a un éclat
apparent d'approximativement -12.5 à -13 goûts. L'éclat de la pleine lune varie en raison des orbites elliptiques de la terre et de la lune. La terre
du soleil est en particulier près (Perihel) et en même temps la lune à son périgée de point de la proche-à-Terre, comme cela la pleine lune environ 22
pour cent est plus lumineuse comme dans le cas renversé, si les deux distances sont maximum. En septembre 2006 la pleine lune très étroitement au
périgée, de telles constellations tenues se produit seulement environ tous les neuf ans
Full Moon is the time, on which sun and moon in opposition to each other, thus seen from the earth in opposite directions. The
moon is thereby usually slightly over or under the level of the earth orbit (ecliptic). If it lies at this time exactly at height of the ecliptic, a
lunar eclipse takes place. The exact definition reads: Full moon is the time, at which the apparent ekliptikale geocentric length of the moon is
larger around 180° as the apparent geocentric ekliptikale length of the sun. Is called apparent: with consideration of aberration and Nutation. The
Nutation can be neglected in the available case, since it affects both positions in identical way. Is called geocentric: seen by a hypothetical
observer in the earth center out The definition is thus independent of the location of a material observer; Full moon finds from there world-wide at
the same time instead of (the clock times however different in different time belts corresponds). With full moon the moon achieves its maximum
brightness and has an apparent brightness from approximately -12.5 to -13 likes. The brightness of the full moon varies due to the elliptical orbits
of earth and moon. The earth of the sun is particularly near (Perihel) and at the same time the moon at its nearest-to-Earth point perigee, like that
the full moon about 22 per cent is brighter as in the reverse case, if both distances are maximum. In September 2006 the full moon very close at the
perigee, such constellations stood occurs only about every nine years
R1-1 HELDEN van ons BIER R1-2 BRUSSEL LAND van en R1-3 700 Jaar BIERDORP R1-4 BAKERMAT van
de R1-5
OUDE VLAAMSE BIEREN R1-6 BELGISCH BIER export R1-7 BIEREN in BEWEGING
R1-8 R1-9 CANVASBIER R1-10 RIDDERS van de ROERSTOK
In het
CANVAS-programma TOURNéE GéNéRALE neemt muzikant en duivel-doetal JEAN BLAUTE zijn Britse vriend en oerveejay RAY COKES mee op een queeste naar de geheimen
van het Belgische BIER. Tijdens hun verrassende, verfrissende en van tijd tot tijd hilarische trip maken ze kennis met 1001 onvermoede aspecten van de rijke
Belgische BIERcultuur en met tal van onbekende toeristische pareltjes. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen: zelf een BIER brouwen dat aan al hun eisen
voldoet. Het boek TOURNéE GéNéRALE zet aan de hand van de spraakmakende zoektocht van deze twee bon vivants de boeiendste weetjes over het Belgische BIER in
de schijnwerpers. Waarom hebben wij het beste BIER en de beste brouwers ter wereld? Wie zijn de onbekende professoren in ons land die alles over BIER weten?
Waarom is BIER even complex als wijn? Welke zijn de oudste familieBROUWERIJen van België? Waarom is een glaasje BIER drinken gezond? Kortom, veel bekende en
vooral onbekende weetjes over een van onze exportproducten bij uitstek. En natuurlijk met tientallen toeristische en gastronomische tips
JEAN BLAUTE en RAY COKES ontdekten tijdens hun roadtrip de complexiteit van het Belgische BIER en worden langzaam maar zeker echte
BIERexperts. Aan het eind van hun trip zijn ze dan ook klaar voor hun eigen BIERBROUWexperiment. Voor het recept gaan beide heren hun licht opsteken bij de
BROUWmeester van MOORTGAT DUVEL. Het BIER moet een 100 Belgisch en artisanaal BIERtje worden. Bio-ingenieur Nele Van Beneden bezorgt hen gist en onder het
goedkeurend oog van de BROUWmeester van LA CHOUFFE brouwen JEAN & RAY hun eigen CANVASBIER TOURNéE GéNéRALE Het resultaat van JEAN en RAYs BROUWexperiment
wordt een ongefilterd mistig en vlot doordrinkbaar amberBIER met lange rijping. Het is bijzonder aromatisch door het gebruik van een evenwichtige
kruidenmix. Het BIER hergist op fles en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 6,5°. 61.000 flessen CANVASBIER zullen van de band rollen in de brouwerij
DUVEL
CANVASPROGRAMMA TOURNéE GéNéRALE is een tiendelige reeks waarin muzikant, motard, duivel-doetal en BIERliefhebber JEAN BLAUTE zijn Britse maat, de legendarische MTV oerveejay RAY COKES, op sleeptouw neemt door het Belgische BIERlandschap. Samen reizen ze het hele land door op zoek naar onze unieke en veelzijdige BIERcultuur. JEAN BLAUTE is een ervaringsdeskundige in BIERzaken en RAY COKES een geïnteresseerde en dorstige leek. In TOURNéE GéNéRALE maken ze een tour door heel België. Onderweg houden ze geregeld halt om te worden ingewijd in diverse facetten van de rijke Belgische BIERcultuur. Al gauw beseffen JEAN & RAY dat BIER een vaak onderschat product is niet alleen het uitgebreide smaakpalet maar ook het specifieke brouwproces is veel complexer dan algemeen wordt aangenomen. BIER heeft bovendien een niet te onderschatten impact op verschillende domeinen van onze samenleving. Niet alleen onze kunst, economie en folklore, maar ook onze gastronomie, architectuur en religie zijn sterk verweven met de Belgische BIERgeschiedenis. Al reizend dringen JEAN & RAY diep door in dat typisch Belgische weefsel en plaatsen ze het nationaal BIERverhaal in een bredere context. Zo wordt TOURNéE GéNéRALE een verrassende, informatieve en geslaagde roadmovie met een geregeld geestige afdronk. Onderweg doen JEAN & RAY ook heel wat praktische ervaring op zodat zij tegen het einde van de reeks hun eigen CANVASBIERtje brouwen, het TOURNéE GéNéRALE BIER
JEAN BLAUTE & RAY COKES [traveling true BELGIUM to discover the BEST BELGIAN BEERS] gaan meteen op zoek naar het allerbeste BIER en de allerbeste BROUWERS
Ze belanden bij DE STRUISE BROWERSstruise brouwers die in 2008 tot de beste BROUWERS ter wereld werden verkozen Daarna proberen ze een glimp op te vangen van die andere helden, de TRAPPISTEN Donkerstraat 12 8640 WESTVLETEREN tel 070 21 00 45 sixtus die al diverse keren bekroond werden als BROUWERS van het beste BIER ter wereld met de
en Het oeroude gistingsproces van de lambiek is uniek in de wereld en alleen bekend in de regio van de Zennevallei tot het Pajottenland. Bij Cantillon - de laatste lambiekBROUWERIJ van Brussel - proeven JEAN & RAY een Cantillon Grand Cru Bruocsella (een drie jaar oude lambiek). In het naburige Dworp vertelt Sidy Hanssens de familiegeschiedenis van haar geuzestekerij Hanssens Artisanaal. Beide mannen degusteren een Oude Gueuze Hanssens Artisanaal alvorens een eigen geuze te steken
JEAN & RAY gaan op zoek naar the godfather van het witBIER PIERRE CELIS. Het duo degusteert een Hoegaarden en met de nodige hulp van De Verhuisbrouwers proberen ze dit witBIER eigenhandig na te brouwen
JEAN & RAY proeven het eerste Belgische pilsBIER Cristal 1928. Daarna brengen ze een bezoekje aan de allergrootste pilsproducent, Anheuser-Busch Inbev in Leuven. In Gent geeft de enige echte hopprofessor het geheim van de toekomstige superpils prijs en als afsluiter maken JEAN & RAY kennis met een Speciale Belge, het BIER dat een antwoord moest bieden op de plotse pilsinvasie in België
OUDE VLAAMSE BIEREN In de RomanBROUWERIJ degusteren JEAN & RAY een Adriaen Brouwer, een oud bruin BIER uit de Vlaamse Ardennen. Na een korte boottocht op de Schelde zetten beide heren voet aan wal in de LiefmansBROUWERIJ. Daar laten brouwmeesters Rosa Merckx en Elfried Ankaert het duo het verschil proeven tussen de Liefmans Goudenband 1982 en die van 2009. In het West-Vlaamse Roeselaere degusteert het duo BLAUTEs rode favoriet een Rodenbach Grand Cru
JEAN & RAY trekken naar AMERIKA en maken er kennis met de grote export van het Belgisch BIER en met de kopieercultuur van de V.S. In het hectische New York City ontmoeten ze Garrett Oliver, een Amerikaanse BIER-goeroe en brouwmeester van enkele Belgian inspired beers In de Ommegang Brewery degusteren JEAN & RAY meerdere Belgian Style BIERen
JEAN & RAY proeven een Belgisch champagneBIER in de Champagnestreek. Aansluitend brengt het duo in het Henegouwse Leuze-en-Hainaut een bezoekje aan de laatste stoomBROUWERIJ ter wereld. Henegouwen is dé plek van de SaisonBIERen en brouwmeester JEAN-Louis Dits serveert dan ook een Saison de Pipaix. Even verderop brouwt Brasserie Dupont eveneens het eeuwenoude SaisonBIER. BIERkenner Jef Van den Steen vertelt er over zijn passie voor dit BIER en laat een eigen creatie proeven
In het West-Vlaamse restaurant Het HOMMELHOF bereidt RAY een BIERgerecht op basis van het plaatselijke abdijBIER Sint-Bernardus Abt 12. In afwachting van de culinaire verpozing praat JEAN met arts Marleen Finoulst over BIER en gezondheid. Het abdijBIER smaakt naar meer en het duo brengt een bezoek aan de BROUWERIJ Slaghmuylder waar het oudste abdijBIER van België - Witkap Pater Stimulo - gebrouwen wordt. In de BROUWERIJ van Affligem wachten CEO Theo Vervloet en vader abt dom Rik het duo op
Na een uitgebreide einddegustatie en een laatste bezoek aan de PALMbreweries, ronden JEAN & RAY hun BIERtour af. Hoog tijd voor een eigen BROUWexperiment Voor het recept gaan beide heren hun licht opsteken bij de BROUWmeester van MOORTGAT DUVEL Bio-ingenieur Nele Van Beneden bezorgt hen gist en onder het goedkeurend oog van de BROUWmeester van LA CHOUFFE brouwen JEAN & RAY hun eigen CANVASBIER
JEAN BLAUTE en RAY COKES ontdekken tijdens hun roadtrip de complexiteit van het Belgische BIER en worden langzaam maar zeker echte BIERexperts. Aan het eind van hun trip zijn ze dan ook klaar voor hun eigen BIERexperiment, en brouwt het duo een eigen CANVASBIER TOURNéE GéNéRALE Het resultaat van JEAN en RAYs brouwexperiment wordt een ongefilterd mistig en vlot doordrinkbaar amberBIER met lange rijping. Het is bijzonder aromatisch door het gebruik van een evenwichtige kruidenmix. Het BIER hergist op fles en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 6,5°
Het BIER in klaar TOURNéE GéNéRALE! RAY is voor de gelegenheid terug in het land en samen met partner in crime JEAN degusteert hij in de BROUWERIJ van Duvel-Moortgat een eerste fles TOURNéE GéNéRALE. Het BIER wordt op flessen getrokken en het duo onderwerpt de creatie meteen aan het oordeel van een professionele BIERjury. Tot slot worden de kersverse brouwers in het Brusselse stadhuis gehuldigd als RIDDERS van de ROERSTOK
In REEKS 1 en 2 van TOURNéE GéNéRALE moesten BROUWERS nog betalen om in beeld te komen. REEKS 3 van het BIERprogramma wordt gemaakt zonder product placement. BIERliefhebbers JEAN BLAUTE en RAY COKES volgen deze keer het spoor van de TRAPPISTEN
Het productiehuis Sputnic TV contacteerde ons met de vraag of we wilden meewerken aan een nieuw tv programma over BIER. De uitdaging was om met maximum drie brouwers het acht uur durende brouwproces uit te leggen in de helft van de tijd, en te eindigen met echte wort die geproefd kon worden. Toen we de namen, JEAN BLAUTE RAY COKES en PIERRE CELIS hoorden, konden we moeilijk nee zeggen. Na enkele informele gesprekken met het productiehuis en bij PIERRE CELIS thuis legden we een brouwdag vast in augustus 2008, ergens ten velde.
De dag voor de opnames komen we samen bij brouwer Vlam thuis om het eerste deel van het brouwproces al af te werken. Het maischen en filteren kunnen we al doen, de wort nemen we mee op de brouwdag. JEAN en RAY moeten dan de eerste stappen naspelen met een nepbrouwsel en vanaf dan kunnen we het toevoegen van de hop, het koken en het koelen met het echt brouwsel voor de cameras doen.
Hier volgt een samenvatting van de opnamedag
11:00 We spreken af aan de Marollenkapel tussen Hoegaarden en Tienen. We hadden gevraagd voor een generator en 600 liter water. Nu blijkt dat dit water in een enorm plastieken vat zit zonder enige koppeling en alles behalve drinkbaar. Gelukkig hebben we voor noodgevallen 60 liter eigen water mee en met heel veel tape krijgen we onze tuinslang aan het plastieken vat 12:00 Als het productieteam ter plaatse komt, beseffen we in welke heksenketel we terecht gekomen zijn. Een 25 tal mensen die nooit in beeld gaan komen. Dit wordt onze eerste kennismaking met de filmwereld. Brouwer Las krijgt als enigste brouwer een microfoon op, er mogen nooit meer dan drie mensen praten in hetzelfde beeld en vermits JEAN en RAY al in het beeld staan ...
We krijgen twee uren voor het eerste deel tot het koken. Maar eerst moet onze aankomst gefilmd worden. We rijden met onze caravan terug en blijven wachten op een seintje via de walkie talkie. Een half uur gaat voorbij, de scene met JEAN en RAY moet nog gefilmd worden. Dan klinkt actie verhuisbrouwers. Brouwer Vlam rijdt zeer professioneel door een plas water. Doen ze ook in amerikaanse films zegt hij. We stappen uit en begroeten JEAN en RAY. Cut. De begroeting moet nu met een andere camerapositie. We stappen in de auto, de regisseur klapt met zijn handen voor de camera en we stappen alle drie zeer relax uit, maar we worden door iedereen terecht gewezen. Pas beginnen bij het woord actie. Ah, ok, opnieuw dus 14:00 Maar anderhalf uur achter op schema, als dit voor iedere scene is, zijn we morgen nog niet klaar met het brouwen. JEAN laat ons een veld oprijden en laden enkele attributen uit. Onze twee gastbrouwers van vandaag krijgen een brouwschort aan. We overlopen de ingredienten en beginnen met het belangrijkste van een brouwdag ... het afwassen. JEAN is toch wel wat handiger met spons en zeep dan RAY.
We starten met een nepbrouwsel. Het schroten laten we met de hand doen, om ervoor te zorgen dat de schrootmolen blijft staan zetten we hem klem tussen twee lege bakken. Het gewicht van RAY moet dit op zijn plaats houden. Im on top of the world schreeuwt hij. Dit geeft hilarische scenes. Vooral als RAY zijn schort over het hoofd van JEAN legt. Iedereen proest het uit van het lachen. Daarna doen we verder met een boormachine. Over naar het storten! 15:00 JEAN blijft roeren tijdens het maischen, zingt liedjes, geeft poezie, terwijl de cameras enkele beelden maken uit verschillende hoeken. Deze scene is toch zonder geluid zegt hij. RAY en wij gaan op een paar lege BIERbakken zitten in het veld. Brouwer Vlam haalt een paar glazen en Trisser erbij. Schitterend idee is de reactie van de regisseur. Euh? Nee hoor, we hebben gewoon dorst.
Het interview volgt en we klinken en drinken. De drinkscene moeten we meerdere keren naspelen, ...zalig.
Terwijl de cameras een andere positie zoeken voor een long shot praten we met RAY verder. RAY vindt dit een prachtig BIERtje. Damn, I do like this guys, I really do. Hij vindt het verhuisbrouwerij concept the craziest idea he had seen.. Wij blijken nice but crazy te zijn. Hij ook eigenlijk.
Nu maken we echt kennis met de televisieshots, eerst het interview, daarna terug de vragen stellen voor het geluid, daarna een long shot en close up van iedereen die hun hoofd naar de andere beweegt, dan knikken en lachen. RAY vertelt ons dat dit de knoddies zijn om tussen het interview te plakken. Hij trekt zon gekke gezichten dat we wel moeten lachen.
Uiteraard laten we JEAN ook een keer proeven als we terug aan de filterkuip komen. Mannen, jullie kunnen echt brouwen. Hij staat erop dat we twee fotos trekken. Één met de duim omhoog en één met de duim omlaag, maar dat BIER dat lust hem wel. Hij klopt op brouwer Vlam zijn schouder en fluistert Neem de eerste foto maar 16:00 In het scenario zijn we nu aan het filteren. Het is nog steeds een nepbrouwsel, we krijgen het vuur niet aan door de wind in het open veld, dus de wort is koud. Maar dit is televisie. Dont spill it on my hand JEAN, it is damn hot.
RAY drukt bij het overscheppen met zijn pannetje de filterkoek aan, dit is niet echt de bedoeling, maar we laten hem doen. Ze smossen er op los. Als de helft in de filterkuip terecht komt, zijn we al blij
Nu gaan we koken. JEAN en RAY zullen iets anders bezoeken. Ze rijden met hun wagentje als gekken rond onze ketels. Een deel van de crew springt letterlijk opzij in de gracht, zo enthousiast moest het nu ook niet zijn 17:00 De crew vertrekt allemaal om nog andere scenes in hoegaarden op te nemen, we staan alleen op ons veld en beginnen met het echte brouwsel te koken. Hier mag niets mee mis gaan, geen enkele scene kan opnieuw 19:00 We zijn twee uur verder en nog steeds geen crew te zien. Af en toe waait het vuur uit door de hevige wind in het veld en bovendien dreigen er donkere onweerswolken in de verte En ja hoor, een hevig onweer trekt over onze caravan. We zetten snel een tent op, maken hem vast aan Brouwer Kas zijn auto maar de wind waait zo hevig dat we met drie de zijkanten van de tent met alle kracht moeten tegenhouden. We worden zeiknat, een deel materiaal vliegt in het rond en juist op dat moment krijgt Brouwer Vlam telefoon, met 1 hand kan hij nog net opnemen. Het is de productieploeg die wat later gaat zijn omdat ze in een restaurant zitten, maar ze gaan wel iets meebrengen voor ons Regent het ook ginder? Door de gierende wind en de knallende donder horen we brouwer Vlam nog net zeggen een paar druppeltjes 19:30 De bui is overgetrokken en de zon schijnt weer. We besluiten zelf de rest van het brouwproces te doen en een nepbrouwsel te maken voor JEAN en RAY waar zij dan de hop en kruiden kunnen ingooien. Even nog uitzoeken of we warm water dezelfde kleur kunnen geven als kokende wort. En ja, met een deel bruine suiker komt dit wel in orde. We besluiten dat de scene met het toevoegen van de gist zal gebeuren met het echte vat wort. Maar voor alle geval maakt Brouwer Las nog even een nepgist, met bruine suiker en wat zetmeel van de tarwevlokken om het in te dikken. Inventief zijn we wel deze dag 20:00 We beginnen te koelen. Er stroomt een heel klein beetje water uit onze koelspiraal, maar gloeiend heet. We hebben net genoeg hoogteverschil om het water door de koelspiraal te laten lopen. Het zou handiger geweest zijn als het watervat hoger kon staan, bvb op de heftruck van de burgemeester, maar die is in allerijl zijn hooi van het veld aan het halen, ook hij is bezig met alles te redden van het onweer. Ondertussen is de brandweer van Tienen ook ter plaatse gekomen. Is het koken dan zo gevaarlijk ? 20:10 De crew komt terug aan. De cameraman kruipt op de ladder van de brandweerwagen en neemt het aankomen van JEAN en RAY op vanuit de hoogte. Wij zitten daar aan onze kookketel. Eer alle cameras goed staan zijn we weer tientallen minuten verder. Brouwer Vlam neemt dan maar een paar glazen en schenkt een Trisser uit. Ondertussen is de echte wort nog aan het koelen.
We nemen de laatste scenes op. Het toevoegen van de hop en de kruiden in het nepbrouwsel. Even een kleine pauze om het echte brouwsel in het gistvat te doen en we zijn klaar voor de op één na ultieme scene. De toevoeging van de echte gist in het echt brouwsel 21:00 Tot slot het moment waarop we heel de dag gewacht hebben. PIERRE CELIS komt aan met zijn cadillac om het brouwsel te proeven. JEAN BLAUTE had hem gevraagd heel eerlijk te zijn, ook als het slecht was. PIERRE is slecht te been en geraakt met moeite in de stoel op het veld, maar dan volgt zijn oordeel. De troebelheid is er, de hop is op het juiste moment meegekookt dat proef je aan zijn zachte bitterheid. Dit smaakt precies zoals ik vroeger hoegaarden brouwde. De fruitigheid zal tijdens het gisten komen.
En dan is het plots rennen. PIERRE wordt naar de auto gebracht en dan breekt de hel los. Onweer, bliksems, wind. Iedereen zoekt beschutting. De caravan, de brandweerwagen, de auto van PIERRE CELIS, alles waar je maar kan wegduiken van de striemende regen.
Na vijf minuten is het onweer voorbij, de hemel geeft prachtige kleuren en in de verte zie je de bliksems nog. Ideaal voor een slotwoord van JEAN en RAY. Ze proeven ook van het ongegiste wort en spuwen het dan maar uit. Uiteraard, het moet nog enkele dagen gisten voor je de fruitigheid van de hoegaarden erin zult ontdekken. Ondertussen wassen wij af, zonder geluid te maken en met niet-drinkbaar water. Het gistvat komt in hun vw-busje te staan. Het uiteindelijke BIER hebben JEAN en RAY nooit geproefd. Wij hadden wel enkele liters voor ons eigen meegenomen en geloof me, dit eindresultaat zouden ze niet terug aan de koeien hebben gegeven 23:00 Het was een lange dag, de vier uren opname zullen uiteindelijk tien uren geworden zijn. We praten nog na met JEAN en RAY die hebben zich goed geamuseerd en zijn onder de indruk van hun eerste brouwdag. RAY geeft toe dat dit een unieke ervaring is geweest en dat hij veel heeft opgestoken over het brouwproces zelf want in een grote brouwerij gebeurt dit eigenlijk allemaal afgesloten.
We geven ze beiden een fles Trisser. JEAN heeft al veel BIER gekregen tijdens het programma, maar die verdwenen steeds in de auto van de productie. Deze fles zal hij niet meer afgeven. Wij keren huiswaarts na onze afwas, het is een lange dag geweest maar we zijn weeral een ervaring rijker.
Pas na een jaar kwam deze reeks op Canvas, de cultuurzender van de VRT. De eerste aflevering konden we rechtstreeks bekijken in de brouwerij van Moortgat waar iedereen die meegewerkt had, kon genieten van een heerlijk buffet en natuurlijk het nieuwe tournee general BIER. Ook JEAN en RAY waren aanwezig en waren nog steeds onder de indruk van hun brouwervaringen in de velden van Hoegaarden.
JEAN
BLAUTE & RAY COKES duiken opnieuw onder in de Belgische BIERwereld om verhalen van brouwers, kwekers en telers te sprokkelen en de verborgen pareltjes in de
Belgische BIERkroon te ontdekken. De rode draad is deze keer: smaak. JEAN & RAY bezoeken verschillende chef-koks en laten zich de heerlijkste BIERmaaltijden
voorschotelen. Ze gaan op zoek naar bekende en onbekende smaken en combinaties. Wist je bijvoorbeeld dat BIER en whisky een uitstekend duo vormen? En dat
BIER en kaas soms beter samengaan dan wijn en kaas? En op het einde van de rit brouwen de twee bon vivants, met de kennis die ze vergaard hebben, opnieuw
hun eigen BIER
Geen BIERprogramma zonder een eigen BIER En dus stellen JEAN en RAY met gepaste trots hun tweede TOURNéE GéNéRALE-BIER voor. TOURNéE GéNéRALE
TRIPEL HOP is een hoppig en verfrissend gastronomisch BIER. De specifiek geselecteerde gist zorgt voor een uitgesproken fruitig banaanaroma, terwijl een
unieke selectie van drie hoppen het BIER zijn uiterst aantrekkelijke toets geeft. De Magnum-hop, een kettle hopping, zorgt voor een aan de basis bittere
smaak. De aromatische Amerikaanse Amarillo-hop, een late hopping, geeft het BIER een typische citrussmaak en tot slot werkt de Amerikaanse Cascade-hop in
dry hopping het BIER af met een aanvullend citrus- en pompelmoesaroma. De hergisting op fles verzekert een verdere verfijning en een uitstekende bewaring.
Gezondheid! TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP (75cl) is verkrijgbaar in de Delhaize-supermarkten en in de drankhandel. Schenken op 5°C. Alc. 7,5% Vol.
Zakt onze Britse gastheer RAY COKES opnieuw af naar BIERland België. Spitsbroeder JEAN BLAUTE heeft hem uitgenodigd om het gastronomisch potentieel van Belgisch BIER te ontdekken. Meer nog, JEAN wil met RAY een nieuw BIER lanceren met een verfijnde smaak, met gastronomische allure en met een breed en vrouwvriendelijk smaakprofiel [ Poperinge BIOHOPTEELT Biohopboer Joris Cambie Elverdingseweg 16 8970 POPERINGE tel 057 33.36.54 ]
Ingrediënten (per persoon) 120 gram zeebaars met vel 40 gram gekuiste hopscheuten 30 centiliter 15 centiliter room 50 gram boter Bereiding
De zeebaars ontschubben en ontgraten. Bakken op velkant in olijfolie.
Hopscheuten goed wassen en kort wokken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
BIER opwarmen, eerst de room en vervolgens de boter toevoegen. Goed mixen en afkruiden.
Garnituur
Gedroogde schijfjes tomaat: de tomaat in schijfjes snijden, die je gedurende 2 uren droogt in de oven op 100 graden Celsius. Gefruite blaadjes van het aromatische kruid lavas: frituren op 170 graden Celsius. Toastjes bakken in olijfolie, kruiden met peper en zout
Vistrap (naast Noordzeeaquarium) Visserskaai 8400 OOSTENDE Café Botteltje Louisastraat 19 8400 OOSTENDE hotelmarion Belgium Pier Zeedijk 261 8370 BLANKENBERGE Hotel Restaurant Pegasus-Recour Guido Gezellestraat 7 8970 POPERINGE tel 057 33.57.25
JEAN neemt RAY mee naar Trappistenweg 23 8978 WATOU sint bernardus Die West-Vlaamse brouwerij kent een lange TRAPPISTengeschiedenis en serveert de een volwaardig alternatief voor de mythische TRAPPIST van Westvleteren. Het duo maakt ook kennis met dé smaakexpert van België als het over BIER gaat professor Freddy Delvaux (KU LEUVEN) JEAN & RAY krijgen een spoedcursus "blindproeven". Voortaan zullen onze twee BIERambassadeurs een écht mondje kunnen meepraten
Dat Belgisch BIER op gastronomisch vlak heel wat in zijn mars heeft, ontdekken onze hosts bij de jonge sterrenchef Kobe Desramaults in Dranouter. Onze BIERliefhebbers komen tot de conclusie dat ze misschien ook een gerecht moeten bedenken dat past bij hun eigen toekomstig BIER
Neem het jus van groene kruiden (60 gram kervel, 60 gram platte peterselie, 80 gram jonge spinazie, 100 gram ijs, 10 centiliter water, 5 centiliter chardonnay-azijn, 2 gram ascorbinezuur, 2 gram zout, 1 gram guargom). Mix dit alles door elkaar en zeef het. Neem kruiden uit Dranouter: jong lindeblad, klaverzuring, duizendblad, wikke, longkruid, wilde kervel, muurkruid, dovenetelbloem, postelein en bloem van wilde kervel. Voeg ze puur natuur toe op het bord. Voor de crème van Keiemtaler-kaas heb je nodig: 600 gram Keiemtaler, 20 centiliter Brugse Zot, 10 gram kappa carrageenan (bindmiddel), 2 gram zout. Warm dit alles op in een Thermomix tot 90 graden Celsius, stort het uit en mix het weer tot een gladde crème In de Wulf Wulvestraat 1 8950 Heuvelland (Dranouter) tel 057 44.55.67
JEAN & RAY worden verwacht bij Luc Van Honsebrouck en zoon Xavier in het Kasteel INGELMUNSTER Stationsstraat 3 8770 INGELMUNSTER tel 051 30.15.42 In de kelders van het kasteel degusteren ze verschillende kasteelBIERen van van honsebrouck Daarna ontmoeten onze twee heren Omer-Jean Vander Ghinste - de vijfde generatie brouwer in het familiebedrijf - genoemd naar zijn vader en voorvaderen Omer. Ook hun jongste brouwsel én pareltje draagt de logische naam 'Omer'.
JEAN & RAY proeven met kaasaffineur Michel Van Tricht enkele kazen en drinken er gepaste BIERen bij: CHEESE & BEER pairing is geboren
[ Brouwerij BOCKOR Kwabrugstraat 5 8510 BELLEGEM tel 056 23.51.71 bockor ] Café De Sportwereld Bellegemplaats 12 8510 BELLEGEM LINKS Belgomilk
In Oost-Vlaanderen hebben JEAN & RAY een afspraak met Antoine Bosteels Kerkstraat 96 9255 BUGGENHOUT tel 052 33.23.23 bestbelgianspecialbeers Antoine doet de geschiedenis van het bijzonder Kwakglas uit de doeken en schotelt hen de vermaarde Tripel Karmeliet voor Daarnaast ontmoeten ze de heren van de Confrérie van de Roze Olifant, een soort ridderorde ter bescherming van het streekBIER Brusselse Steenweg 282 9090 MELLEe tel 09 252.15.01 delirium JEAN & RAY degusteren dit zware BIER onder toeziend oog van de brouwmeester en houden er ei zo na een delirium aan over JEAN heeft ook een afspraak geregeld met Annick De Splenter, de enige stadsbrouwer in Gent Grote Huidevettershoek 10 9000 GENT tel 09 269.02.69 gruut
In Gent bezoeken JEAN & RAY Bob Minnekeer, Belgiës grootste whiskykenner. Hij is de enige man die het riskeert om BIER en whisky te combineren
WHISKY & BIER pairing The Glengarry Sint-Baafsplein 32 9000 GENT tel 09 233.58.98 glengarry
In de hoofdstad BRUSSEL hebben JEAN & RAY een afspraak met Julien Vrebos , een rasechte Brusselaar én BIERliefhebber. In zijn stamcafé degusteren ze enkele populaire KRIEKBIERen , zowel de zoete als de zure varianten. JEAN wil het geheim van de Schaarbeekse kriek achterhalen: hij gaat op zoek naar de roots van deze uitzonderlijke wilde krieksoort. Hij brengt een bezoekje aan het Schaarbeeks BIERmuseum Avenue Louis Bertrand 33-35 1030 SCHAARBEEK tel 02 241.56.27 BIERmuseum en ontmoet er de charismatische brouwer Frank Boon Brouwerij BOON Fonteinstraat 65 1502 LEMBEEK tel 02 356.66.44 boon Ondertussen wil RAY nog meer fruitige kriekBIERen ontdekken en hij zet zijn lippen aan het instapBIER uit het Mort Subite-gamma Brouwerij MORT SUBITE Lierput 1 1730 KOBBEGEM (Asse) tel 015 30.90.11 mort-subite : de Xtreme-BIERen
Café La Brocante 170 rue Blaes 1000 BRUXELLES tel 02 512.13.43
In de familie Chemin du Croly 54 1430 QUENAST tel 067 67.07.66 brasserie lefebvre in het Waals-Brabantse Quenast ontdekken JEAN & RAY de Hopus, een bitter BIER op basis van vijf verschillende hopsoorten. Na deze degustatie reist het duo naar Brussel voor een bezoek aan de gloednieuwe ZENNE Brouwerij BRASSERIE de la SENNE Steenweg op Gent 565 1080 BRUSSEL brasserie delasenne In BIERcafé Moeder Lambic Fontainas Fontainasplein 8 1000 BRUSSEL tel 02 544.16.99 degusteren ze de BIERen van deze Brusselse brouwerij. In de hoofdstad organiseren JEAN & RAY op de Grote Markt een smaaktest. Ze willen graag van enkele buitenlandse BIERliefhebbers te weten komen wat ze van onze bittere BIERen vinden Tenslotte belanden de twee heren in de BIERwinkel van Pierre Zuber, een Zwitser met een hart voor Belgisch BIER, in de Beenhouwersstraat. Hier maken ze kennis met de IPA Indian PALE ALE BIERstijl, de nieuwste BIERtrend in België
JEAN & RAY bezoeken Provinciesteenweg 28 3190 BOORTMEERBEEK tel 016 60.15.01 haacht een onafhankelijke familiebrouwerij in Vlaams-Brabant. JEAN zet RAY er af voor een spoedcursus pilstappen. Hijzelf ontdekt er met de brouw- meester het Keizer Karel-BIER én de Château Haut-Saint-Georges, een wijn van het eigen wijnkasteel van de brouwerij In Mechelen ontmoet het duo Charles Leclef, de huidige eigenaar van familie Guido Gezellelaan 49 2800 MECHELEN tel 015 28.71.47 het anker Ze ontdekken er de Gouden Carolus Classic, de Maneblusser én de Gouden Carolus Tripel Single Malt, een whisky gedistilleerd uit BIER van de brouwerij Als afsluiter volgt er in Antwerpen nog een blinde degustatie en een smaaktest bij Mechelsesteenweg 291 2018 ANTWERPEN tel 03 218.40.48 de koninck kunnen onze heren het juiste De KoninckBIER bij het drie gerechten van sterrenchef Wouter Keersmaekers plaatsen Brasserie Brouwershof Provinciesteenweg 10 3150 HAACHT tel 016 60.71.26
De Route van de Smaak brengt JEAN & RAY naar Limburg, waar ze halt houden op de abdij- site van Herkenrode: meer dan 200 jaar na het stilleggen van de brouwerij, heeft de Herkenrodeabdij 4 3511 HASSELT tel 011 33.43.70 herkenrode Tripel en de Herkenrode Donker terug een BIER dat haar naam draagt Hun trip gaat verder naar Eikendreef 21 3530 HOUTHALEN-HELCHTEREN tel 011 60.69.99 ter dolen waar ze de abdijBIERtjes van hypermoderne micro- brouwerij De Dool proeven Vervolgens zakken ze af naar Brasserie du Bocq in de Condroz-streek om wat meer op te steken over het belang van water als basisingrediënt voor BIER. JEAN & RAY proeven hier ook hun eerste BIERcocktail met het bekroonde witBIER Blanche de Namur Brasserie Du Bocq Rue de la brasserie 4 5530 PURNODE tel 082 61.07.80
Vooraleer ze zich opnieuw wagen aan het brouwen van hun eigen BIER, trekken JEAN & RAY naar Chaussée de Mons 28 7904 Pipaix tel 069 67.22.22 dubuisson de oudste brouwerij van Wallonië, die bekend staat om haar 'duivelse' BushBIERen Na wekenlange research is het duo nu klaar voor de vervulling van hun mission statement: een BIER brouwen met groot gastronomisch potentieel en met een vrouwelijke toets. Hun busje zet zijn weg verder naar het Vlaams-Brabantse Steenhuffel, de bakermat voor hun nieuwste BIER. Oude bekende Jan Toye van ontvangt hen op kasteel Diepensteyn, waar de brouwerij een kweekprogramma heeft voor Brabantse trekpaarden Alex De Smet van Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel tel 052 31.74.11 palm breweries neemt JEAN & RAY onder zijn hoede voor de ontwikkeling van de TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP Het proeven van het eerste brouwsel vindt plaats in de Spanjestraat 133 - 141 8800 ROESELARE tel 051 27.27.00 rodenbach waar het nieuwe BIER ligt te gisten
De TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP is een feit en JEAN & RAY zetten hun lippen aan het glas met hun nieuwste BIERcreatie
Voormalige Ladychef of the Year Sofie Dumont mag als eerste haar oordeel vellen over het nieuwe brouwsel en ontwikkelt samen met JEAN & RAY het ideale gastronomische gerecht voor bij hun BIER TRIPEL HOP Les Eleveurs Suikerkaai 1A 1500 HALLE tel 02 361.13.40 De Loketten Vlaams Parlement Leuvenseweg 86 1000 BRUSSEL tel 02 552.11.11 Het Brouwershuis (BIERmuseum) Grote Markt 10 1000 BRUSSEL tel 02 511.49.87 beerparadise LINKS Belgian Brewers Palm Breweries
In REEKS 1 en 2 van TOURNéE GéNéRALE moesten BROUWERS nog betalen om in beeld te komen REEKS 3 van het BIERprogramma wordt gemaakt zonder product placement. BIERliefhebbers JEAN BLAUTE en RAY COKES volgen deze keer het spoor van de TRAPPISTEN
26-04 01-05 TOUR DE ROMANDIE RONDE VAN ROMANDIË
-711,7 KM
2016
1
2
3
[
2015
1 Ilnur Zakarin KAT RUS
2 Simon pilak KAT SLO +17"
3 Chris Froome SKY GBR +35"
]
[
BELKOV Maxim KAT RUS
BELKOV Maxim KAT RUS
PINOT Thibaut FDJ FRA
KAT RUS
BELKOV Maxim KAT RUS
]
RIT1 28-04 La Vallée de JouxJuraparc (TTT) 19,2 km
1 SKY GBR
2 OGE AUS
3 KAT RUS
RIT2 29-04 ApplesSaint-Imier 166.1 km
1 Michael Albasini OGE SUI
2 Jarlinson Pantano IAM COL
3 Julian Alaphilippe EQS FRA
RIT3 30-04 MoutierPorrentruy 173,2 km
1 Michael Albasini OGE SUI
2 Julian Alaphilippe EQS FRA
3 Damiano Caruso BMC ITA
RIT4 01-05 La NeuvevilleFribourg 169,8 km
1 Stefan Küng BMC SUI
2 Jan Bakelants ALM BEL
3 Bert-Jan Lindeman TLJ NED
RIT5 02-05 FribourgChampex-Lac 166,1 km
1 Thibaut Pinot FDJ FRA
2 Ilnur Zakarin KAT RUS
3 Romain Bardet ALM FRA
RIT6 03-05 LausanneLausanne (ITT) 17,3 km
1 Tony Martin EQS GER
2 Simon pilak KAT SLO
3 Ilnur Zakarin KAT RUS
29-03 - 31-03
39 DRIEDAAGSE DE PANNE-KOKSIJDE
KM
2016
1
2
3
[
2015
1 KRISTOFF Alexander KAT
2 DE VOLDER Stijn
3 WIGGINS Bradley GBR
]
[
KRISTOFF Alexander
KRISTOFF Alexander NOR
SALOMEIN Jarl
VINGERLING Michael NED
]
RIT1 29-03 De PanneZottegem 198,2 km
1
2
3
[
1 KRISTOFF Alexander KAT
2 DEBUSSCHERE Jens
3 DEVOLDER Stijn
]
RIT2 30-03 ZottegemKoksijde 217 km
1
2
3
[
1 KRISTOFF Alexander KAT
2 VIVIANI Elia ITA
3 ARCHBOLD Shane NZL
]
RIT3a 31-03 De PanneDe Panne 111,5 km
1
2
3
[
1 KRISTOFF Alexander KAT
2 GREIPEL André GER
3 MODOLO Sacha ITA
]
RIT3b 31-03 Individuele Tijdrit 14,2 km
1
2
3
[
1 WIGGINS Bradley SKY
2 KÜNG Stefan SUI
3 KRISTOFF Alexander NOR
]
20-04 80 WAALSE PIJL LA FLÈCHE WALLONNE
KM
2016
1
2
3
[
2015
1 VALVERDE Alejandro
MOV
2 ALAPHILIPPE Julian FRA
3 ALBASINI Michael SUI
]
DAMES
1
2
3
[
2015
1 VAN DER BREGGEN Anna
2 VAN VLEUTEN Annemiek NED
3 GUARNIER Megan USA
]
19-01 - 24-01
18 TOUR DOWN UNDER
781.3 KM
2016
1 GERRANS Simon (OGE)
2 PORTE Richie (BMC) AUS +9"
3 HENAO Sergio (SKY) COL +11"
1 HENAO Sergio (SKY)
1 GERRANS Simon (OGE)
1 MCCARTHY Jay (TNK)
1 CANNONDALE PRO CYCLING TEAM
Laurens De Vreese AST
Guillaume Van Keirsbulck EQS
Gert Dockx LTS
Pieter Serry EQS
Thomas De Gendt LTS
Bert De Backer TGA
RIT1
19-01 City of Prospect Lyndoch 130,8 km
1 EWAN Caleb (OGE)
2 RENSHAW Mark (DDD) AUS
3 WIPPERT Wouter (CPT) NED
RIT2
20-01 Unley Stirling 132 km
1 MCCARTHY Jay (TNK)
2 ULISSI Diego (LAM) ITA
3 DENNIS Rohan (BMC) AUS
RIT3
21-01 Glenelg Campbelltown 139 km
1 GERRANS Simon (OGE)
2 DENNIS Rohan (BMC) AUS
3 WOODS Michael (CPT) CAN
RIT4
22-01 Norwood Victor Harbor 138 km
1 GERRANS Simon (OGE)
2 SWIFT Ben (SKY) GBR
3 NIZZOLO Giacomo (TFR) ITA
RIT5
23-01 McLaren Vale Willunga Hill 151,5 km
1 PORTE Richie (BMC)
2 HENAO Sergio (SKY) COL +6"
3 WOODS Michael (CPT) CAN +9"
RIT6
24-01 Adelaide Adelaide 90 km
1 EWAN Caleb (OGE)
2 RENSHAW Mark (DDD) AUS
3 NIZZOLO Giacomo (TFR) ITA
06-03 - 13-03
74 PARIJS NICE
1290.1 KM
2016
1
2
3
2015
1 Richie PORTE
SKY
2 Michal KWIATKOWSKI
3 Simon PILAK
PRO 06-03 Conflans-Sainte-Honorine > Conflans-Sainte-Honorine 6,1 km
1
2
3
RIT1 07-03 Condé-sur-Vesgre > Vendôme 195 km
1
2
3
RIT2 08-03 Contres > Commentry 214 km
1
2
3
RIT3 09-03 Cusset > Mont Brouilly 165,5 km
1
2
3
RIT4 10-03 Juliénas > Romans-sur-Isère 193.5 km
1
2
3
RIT5 11-03 Saint-Paul-Trois-Châteaux > Salon-de-Provence 198 km
1
2
3
RIT6 12-03 Nice > La Madone d'Utelle 177 km
1
2
3
RIT7 13-03 Nice > Nice 141 km
1
2
3
09-03 - 15-03
52 TIRRENO ADRIATICO
1019,8 KM
2016
1
2
3
2015
1 Nairo QUINTANA
MOV
2 Bauke MOLLEMA
3 Rigoberto URáN
RIT1 09-03 Lido di Camaiore 22,7 km
1
2
3
RIT2 10-03 Camaiore > Pomarance 207 km
1
2
3
RIT3 11-03 Castelnuovo Val di Cecina > Montalto di Castro 176 km
1
2
3
RIT4 12-03 Montalto di Castro > Foligno 216 km
1
2
3
RIT5 13-03 Foligno > Monte San Vicino 178 km
1
2
3
RIT6 14-03 Castelraimondo > Cepagatti 210 km
1
2
3
RIT7 15-03 San Benedetto del Tronto 10,1 km
1
2
3
Valentiensdaag SaintValentin Valentine's Day Valentinstag
Día de San Valentín Dia dos Namorados San Valentino Den svatého Valentýna Dia de Sant Valentí Свети Валентин Valentinsdag Dydd San Ffolant Valentinipäev Lá Fhéile Vailintín Ystävänpäivä Día dos namorados Valentinovo Bálintnap Valentínusardagurinn Hari Valentine Valentinsdagen Dina Valentine Valentino diena Walentynki Alla hjärtans dag Sevgililer Günü San Vałentin Ziua îndrăgostiților Valentinovo Ngày Valentine Di da Son Valentin
0102 SIDEREAL - MOON in Libra: A Good time to sow green manures or cover crops
SYNODIC
This is not a good time to be sowing anything in the garden. Instead use this time to weed and harvest from the garden. It is an excellent time to start building a new compost heap.
BIODYNAMIC
Moon in Libra
SOW FLOWER plants
BroccoliBROCCOLI
DO NOT SOW ROOT plants
GarlicKNOFLOOK
Jerusalem ArtichokesAARDPEER
OnionsAJUIN
Spring OnionsLENTEUI
ShallotSJALOT
0202 SIDEREAL - MOON in Virgo: Dry and barren. Good time for garden maintenance.
SYNODIC
This is not a good time to be sowing anything in the garden. Instead use this time to weed and harvest from the garden. It is an excellent time to start building a new compost heap.
BIODYNAMIC
Moon in Libra
SOW FLOWER plants
BroccoliBROCCOLI
DO NOT SOW ROOT plants
GarlicKNOFLOOK
Jerusalem ArtichokesAARDPEER
OnionsAJUIN
Spring OnionsLENTEUI
ShallotSJALOT
0302 SIDEREAL - MOON in Scorpio: An excellent time for planting, germination and strong sturdy growth will result
SYNODIC
This is not a good time to be sowing anything in the garden. Instead use this time to weed and harvest from the garden. It is an excellent time to start building a new compost heap.
BIODYNAMIC
Moon in Scorpio
SOW LEAF plants
CabbageKOOL
CeleriacKNOLSELDER
LettuceSALADE
DO NOT SOW FRUIT plants
Broad BeansTUINBOON
PeasERWT
0402 SIDEREAL - MOON in Scorpio: An excellent time for planting, germination and strong sturdy growth will result
SYNODIC
This is not a good time to be sowing anything in the garden. Instead use this time to weed and harvest from the garden. It is an excellent time to start building a new compost heap.
BIODYNAMIC
Moon in Scorpio
SOW LEAF plants
CabbageKOOL
CeleriacKNOLSELDER
LettuceSALADE
DO NOT SOW FRUIT plants
Broad BeansTUINBOON
PeasERWT
0502 SIDEREAL - MOON in Sagittarius: Dry and barren. Good time to plant onion sets and bulbs
SYNODIC
This is not a good time to be sowing anything in the garden. Instead use this time to weed and harvest from the garden. It is an excellent time to start building a new compost heap.
BIODYNAMIC
Moon in Sagittarius
SOW FRUIT plants
PeasERWT
Broad BeansTUINBOON
DO NOT SOW LEAF plants
CabbageKOOL
CeleriacKNOLSELDER
LettuceSALADE
0602 SIDEREAL - MOON in Sagittarius: Dry and barren. Good time to plant onion sets and bulbs
SYNODIC
Sow leafy vegetables and annuals that produce above ground. Lettuce, Spinach, Asparagus, Broccoli, Cabbage, Cauliflower, Sprouts, Sweetcorn, Cucumber. Grains are also good to plant now. This is a good time to pick vegetables if they are to be stored.
BIODYNAMIC
Moon in Saggittarius
SOW FRUIT plants
Broad BeansTUINBOON
CucumberKOMKOMMER
DO NOT SOW LEAF plants
CabbageKOOL
CeleriacKNOLSELDER
Fruits HARVESTED OOGSTEN-BEWAREN now will store for longer
1102 SIDEREAL - MOON in Pisces: This water sign promotes root growth. In the northern hemesphere this would be a good time to plant or transplant perennials as the roots will recover quickly. In the southern hemesphere this is a good time to prepare the soil to sow crops and to spray leaf crops.
SYNODIC
Sow leafy vegetables and annuals that produce above ground. Lettuce, Spinach, Asparagus, Broccoli, Cabbage, Cauliflower, Sprouts, Sweetcorn, Cucumber. Grains are also good to plant now. This is not a good time to pick vegetables if they are to be stored.
BIODYNAMIC
Moon in Pisces
SOW LEAF plants
CabbageKOOL
CeleriacKNOLSELDER
DO NOT SOW FRUIT plants
Broad BeansTUINBOON
CucumberKOMKOMMER
1202 SIDEREAL - MOON in Pisces: This water sign promotes root growth. In the northern hemesphere this would be a good time to plant or transplant perennials as the roots will recover quickly. In the southern hemesphere this is a good time to prepare the soil to sow crops and to spray leaf crops.
SYNODIC
Sow leafy vegetables and annuals that produce above ground. Lettuce, Spinach, Asparagus, Broccoli, Cabbage, Cauliflower, Sprouts, Sweetcorn, Cucumber. Grains are also good to plant now. This is not a good time to pick vegetables if they are to be stored.
BIODYNAMIC
Moon in Pisces
SOW LEAF plants
CabbageKOOL
CeleriacKNOLSELDER
DO NOT SOW FRUIT plants
Broad BeansTUINBOON
CucumberKOMKOMMER
1302 SIDEREAL - MOON in Aries: Dry and barren. Good time for garden maintenance. In the northern hemesphere it is a good time to prune dormant fruit trees. In the southern hemesphere you should apply Horn of Silica treatment to fruit crops and harvest
SYNODIC
Sow leafy vegetables and annuals that produce above ground. Lettuce, Spinach, Asparagus, Broccoli, Cabbage, Cauliflower, Sprouts, Sweetcorn, Cucumber. Grains are also good to plant now. This is not a good time to pick vegetables if they are to be stored.
BIODYNAMIC
Moon in Pisces
SOW LEAF plants
CabbageKOOL
CeleriacKNOLSELDER
DO NOT SOW FRUIT plants
Broad BeansTUINBOON
CucumberKOMKOMMER
1402 SIDEREAL - MOON in Pisces: This water sign promotes root growth. In the northern hemesphere this would be a good time to plant or transplant perennials as the roots will recover quickly. In the southern hemesphere this is a good time to prepare the soil to sow crops and to spray leaf crops.
SYNODIC
Sow leafy vegetables and annuals that produce above ground. Lettuce, Spinach, Asparagus, Broccoli, Cabbage, Cauliflower, Sprouts, Sweetcorn, Cucumber. Grains are also good to plant now. This is not a good time to pick vegetables if they are to be stored.
BIODYNAMIC
Moon in Pisces
SOW LEAF plants
CabbageKOOL
CeleriacKNOLSELDER
DO NOT SOW FRUIT plants
Broad BeansTUINBOON
CucumberKOMKOMMER
1502 SIDEREAL - MOON in Taurus: This is a good time to sow Root vegetable crops especially when hardiness in drought conditions is needed. It is a good time to harvest root crops in both the northern and southern hemesphere
SYNODIC
This is a good time to sow vegetables that produce internal seed bearing fruits. Tomatoes, beans, peas, peppers, chillis, pumpkins, courgettes
BIODYNAMIC
Moon in Aries
SOW FRUIT plants
Broad BeansTUINBOON
CucumberKOMKOMMER
DO NOT SOW LEAF plants
CabbageKOOL
CeleriacKNOLSELDER
-
02100326 De VASTENTIJD zonder regen, verkondigd een jaar met veel zegen
Met Aswoensdag begon een 40-daagse vasten periode die tot Pasen voortduurde. Vooraf gaande werd 3 dagen feest gevierd, wat wij nu nog kennen als carnaval. Tegenwoordig gaat de vastenperiode in de katholieke gemeenschap vanaf de 6e zondag van start, maar is ook niet meer zo streng van leer als in het verleden. Het echte vasten is nu teruggebracht tot één dag (Goede Vrijdag). Vasten is de voorbereiding op inwijdingen, boetedoeningen en teken van rouw. In de Rooms Katholieke gemeenschap bezinning vooraf gaande aan Pasen. Alleen in de Islamitische gemeenschap wordt het langdurig vasten met de Ramadan nog in ere gehouden.
0210 Het weer van ASWOENSDAG, houdt men de gehele vasten
0210 Lichtmis donker, ASDAG klaar, geeft een vruchtbaar jaar
0210 Schijnt op ASWOENSDAG de zon, dan wordt het een goed appeljaar
Begin van de R.K. vastentijd. Op deze dag werden askruisjes gehaald. Elke kerkganger kreeg van de priester een askruisjes op het voorhoofd, ter bezinning op de vergankelijkheid, de dood en als aansporing op een boetvaardig leven. Na 1968 in onbruik geraakt