Het is zover, de eerste pot speculoospasta staat in de kast. Sem is 4 en at tot nog niet zo lang geleden elke ochtend havermoutpap. Ik ben zelf nogal met voeding bezig ( tot voor kort, te veel) en heb hem zo gezond mogelijk laten eten zolang ik daarover kon beslissen. Hij eet ook wel van nature graag gezonde dingen, ik weet niet zeker of je dat kan aanleren maar ik had alleszins geluk met hem. Kon hij als 2 jarige kiezen tussen druiven of olijven dan koos hij het laatste, nu nog zou hij voor de olijven gaan. Hij eet ook alles behalve sinaasappel. Ik heb zelf een hekel aan de geur van sinaasappel en deed het nooit in zijn fruitpap, er waren toen veel lekkere vruchten ter beschikking dus vond ik het ook niet nodig. Ik vraag mij soms af of het er iets mee te maken heeft. Het voordeel is dat hij ook geen limonade lust of wat dan ook met sinaasappelsmaak.
Ik moet zeggen, die havermoutpap begon ook wat van haar superfoodallures te verliezen naarmate hij ouder werd en wist wat er allemaal op de markt was. Er werd al eens een lepel confituur doorgedraaid, een paaseitje of een speculoosje tussen verkruimeld. Dat laatste vind hij echt lekker en bij oma at hij zijn eerste boterhammeke met speculoospasta. Ik heb daar geen probleem mee. Bij oma gaan is altijd een beetje feest en uiteindelijk komen ze met al die dingen toch vroeg of laat in contact. Verbieden heeft geen zin, het maakt het alleen nog aantrekkelijker. De havermoutpap viel steeds minder in de smaak dus werden het boterhammen met honing of pindakaas en ik maakte zelf artisanale speculoospasta met in koffie gesopte speculoosjes. Is het gezonder? Ik vermoed van wel maar veel zal het niet schelen. Is het zoveel moeite waard om er 's morgen voor te stressen? Neen, zeker niet. Dus, hier staat hij dan te blinken. Morgen eten wij samen een boterhammeke met crunchy speculoospasta als ontbijt. Hij heeft de eerste 4 jaar van zijn leven havermout gegeten (ik draaide het ook door de fruitpap i.p.v. koekejesmeel) dus dat nemen ze hem niet meer af. Ooit vraagt hij er wel weer achter, al dan niet met een lepel speculoospasta doorgedraaid. ;)