"LILOT SECRET"
is gelegen in zuidwest Frankrijk, regio Aquitaine in departement Lot et Garonne, sinds november 2011 hebben we het sombere Belgie geruild voor deze warme zonnige streek, we wensen jullie veel leesgenot met onze blog, Dirk & Ciska
16-04-2014
receptje maand april, Camembert
Beetje laat, maar niet vergeten, het receptje van de maand april. het is een ideaal receptje voor als je eens niet veel tijd hebt en toch lekker wilt smullen !!!
Camembert in de oven !
Je neemt een camembert uit z'n papiertje en leg hem terug in het houten doosje, het dekseltje van het doosje doe je als extra onderaan, je maakt een kruisinsnijding in de kaas en doe er een scheutje calvados in, bedek het kaasje met enkele opengesneden kleine (aperitief) tomaatjes, zet dit nu 15 min in de oven op 200°, intussen snij je lekker vers stokbrood in stukjes, neem je een glaasje rode wijn, en dan dep je telkens je stukje stokbrood in de kaas....mmmm
Zoals je van een voorjaar verwacht, komt alles terug in volle gang, zowel bloemen en planten maar ook de vogels, kikkers en bijtjes zijn terug paraat. De mezen zijn hun kastjes aan het klaarmaken, de lijster fluit zalig, de kikkers kwaken de ganse dag door, maar 's avonds is het een serenade... een samenspel van zingende vogels en kwakende kikkers, gewoonweg zalig ! wanneer je dan héél laat nog eens buiten gaat en de kikkers eventjes naar adem happen hoor je de nachtegaal zingen... wat is het voorjaar toch schitterend !!! Ook onze bijtjes zijn terug druk in de weer en vliegen op en af, met pakken stuifmeel en honing om toch maar hun steeds groter wordende volk te kunnen bevoorraden... de honing zolder is al goed in gebruik, en het ziet er naar uit dat de voorjaarshoning er aan komt... Ze hebben hier in de streek een grote verscheidenheid bloemen die ze kunnen opzoeken, maar ook onze tuin laten ze niet links liggen, de blauwe regen die meestal alleen door hommels bevlogen is, zingt hier van de bijen, ja zingt, je kan dat nu een rare benaming vinden, maar als je ooit eens de kans krijgt om onder een acacia boom te staan in volle bloei, zal je direct weten wat ik daarmee bedoel, de bomen zingen dan van de massa's bijen die er aan het werk zijn. We kijken er nu al naar uit om de eerste honing van het jaar te kunnen slingeren....
Zoals een haantje graag de baas is over zijn kippen, zo was ook het onze,hij sliep niet in het kippenhok maar koos een laurierstruik als slaapplaats,mooi hoog tussen het groen... We zijn hem eens een avond gaan zoeken en hadden moeite hem te vinden, sindsdien wisten we waar hij sliep. Toen Dirk op een ochtend naar de kippenren ging..., ik had goed geslapen en geen gekraai gehoord, zoals altijd de beestenboel te eten geven, katten, hond en dan naar de kippen, kwam hij terug en zei, de haan is er niet, wat de haan is er niet ? Nee.... Wij samen terug , geen haan ! Na een groot onderzoek, vonden we een plaats met platgelopen gras van langs de beek tot bovenaan ons kippenren, wat aarde weggegraven en doorgangetje onder de draad.... pluimen...., ja hij was uit de struik geplukt.... door een dier... welk -marter?- we weten het niet... Zo, we hadden een haan, en nu nog enkel zijn kippen... maar deze gaan terug elke avond in het hok en we sluiten het terug af, zoals we deden in het begin dat we kippen hadden.....en die leggen elke dag mooie lekkere eitjes....
We zijn weer zover.... het zomeruur is er... leuk ! Wat is het toch aangenaam als het mooi weer is en de dagen al wat langer zijn, de gezellige avonden komen er weer aan... Ah ik ben toch geen wintermens hoor, we kunnen deze winter hier in Frankrijk toch niet echt een geslaagde winter noemen. We hadden veel regen, geen winter zoals we het hier mogen verwachten. Maar ... het komt goed, het zomeruur is er al. Ik ben nu eens echt benieuwd, sinds kort hebben we een haantje, en hij kraait !! ja natuurlijk klein of niet , ne haan kraait ! Ben nu eens benieuwd wanneer hij vanaf morgen zal kraaien.... kent hij ook het zomeruur????
De kippen voelen dat Pasen nadert denk ik, ze beginnen à volonté te leggen.... Vandaar dat er weer moest gedacht worden om eitjes te verwerken, je kunt niet extra veel eieren eten, tis niet gezond, en elke dag taart of pannekoeken baken is nu ook niet te doen hé, dus terug een voorraadje advocaat gemaakt, dat is altijd lekker in de zomer op een ijsje, en dat is toch het best als dat nog een tijdje kan staan rijpen. Maar ja, dan heb je nog altijd de eiwitten over hé, dus terug meringues gemaakt, de vorige heb ik meegenomen naar belgie voor de kinders, ze eten dat allemaal graag, dus kunnen we er terug eens gebruiken dan in de dessertjes. Carine doet met daarnet herinneren aan iets wat ik toch eens aan jullie wil vertellen.... Een tijdje geleden, kwam op een maandag voormiddag onze buren langs, ik was in de keuken bezig, had juist tomatensoep klaargemaakt voor 's middags, en vroeg of ze een koffietje wilden, ( wetende dat onze buur geen deugd heeft van alcohol ), ja hij zou wel een koffie drinken, en ik geef er een schaaltje van de meringues bij. Zij had eigenlijk wel eens willen proeven van de soep..... voor mij geen enkel probleem, soep dan, nu moet je weten dat onze buurvrouw piepjong is, uit zwart Afrika komt en eigenlijk nergens vanaf weet... hoe maak je dat soep? vraagt ze, ik leg haar alles mooi uit terwijl ik haar een kommetje geef... en vertel haar ook dat je eigenlijk met verschillende groenten soep kan maken en dat kleine Pierre, 1jaar sinds november dit ook wel lekker zou vinden, en ook héél gezond is.... Terwijl ik dit zo allemaal uitleg zie ik haar in de meringues grijpen en in haar soep doen.... ze krijgt daar een reactie van haar man, allez... je doet dat niet in de soep... dat is een soort dessertje zegt hij... maar geen probleem .... ze geneerde haar niet, twas lekker in de soep ook zei ze. Ik heb het toch nog niet echt uitgeprobeerd hoor...
Vandaag was het dus zover, verkiezingen voor de gemeente ! Toen we hier kwamen wonen hadden we de keuze, of we stemmen niet of we geven ons op en krijgen dan van de mairie een kaartje waarmee je stemrecht hebt. Nu niet dat wij direct echte politiek gezinden zijn, maar in een dorp als het onze, als de helft niet zou gaan stemmen.... tja, we zijn maar met een paar honderd inwoners, zoals in zoveel kleine dorpjes in Frankrijk, ze kennen hier alle bewoners, en we wilden nu niet echt uit den boot vallen, vandaar.... We zijn gaan stemmen. Toch iets anders dan de verkiezingen dat we in Belgie gewoon waren, geen lange wachtrijen aanschuiven, je was zo binnen en buiten... Een lijst was er in ons dorp, en je kan hier schrappen wie je niet wil verkozen zien, en max 7 kandidaten mag je kiezen, anders is je stem ongeldig. En na afloop ben je verplicht je handtekening te plaatsen op een brief die in de mairie bewaard wordt. ( kunnen ze eens kijken zeker als je plots wat verkregen wil van de burgemeerster... kies je, ja of nee ...) Vorige week zag Dirk de burgemeester die hier juist naast ons bezig was met zijn schoonvader, en ze babbelden wat, en blijkbaar was hij er héél gerust in... zou het dan toch zijn, dat stemmen niet veel verschil uitmaakt....???? Maar we deden onze plicht ;-)
Deze week de limoncello afgewerkt ! Na het oogsten van onze citroenen dacht ik, waarom niet eens proberen zelf limoncello te maken zo gezegd zo gedaan, en het valt echt mee...we zullen dat nog doen. 4 citroenen schillen met de dunschiller en zo weinig mogelijk van het wit erbij dit in 0,5 L alcohol 1 week laten trekken in een afgesloten pot en af en toe schudden na een weekje breng je 400gr suiker aan de kook in 600ml water efkes laten koken en na het afkoelen de alcohol en de pellen zeven en erbij doen, dit een paar weken laten op smaak komen en ijkoud serveren, dus de fles in de ijskast bewaren en zo serveren....mmm
Een andere maand, een nieuw receptje, echt iets van in onze streek, de Canard !
Magret de Canard met bessensaus --------------------------------------- Wat hebben we nodig, -eendefilets -500gr sjalotjes -olijfolie -2dl gevogeltefond -2dl rode wijnazijn -2dl zwarte bessen siroop -100gr fijne suiker -2 takjes verse tijm -1 theelepel korianderzaadjes -1 theelepel peperbolletjes eventueel zout
voorbereiding, snij de filets aan de velkant in ruiten plet de peperbolletjes en korianderzaadjes en eventueel 1theelepel zout in een vijzel en bestrijk er de vel (vet) kant mee in saus, verwarm de gevogeltefond met de wijnazijn, de bessensiroop, suiker en tijm pel de sjalotjes en halveer ze. Bak ze goudbruin in de olijfolie, en doe ze bij de saus, laat 15 min tegen de kook aan pruttelen( tot ze zacht zijn)
Leg de filets in een hete pan met de vel kant naar onder (zonder ander vet) en bak ze 2min, draai en bak nog eens 3min ( of eventueel langer naar eigen smaak), dan efkes in aluminiumfolie Haal de sjalotjes uit de saus en laat deze nog efkes inkoken. Dresseer op warme bordjes de filet en de sjalotjes vergezeld van de saus... (lekker met gratin patatjes)
We hadden deze namiddag plots om 2u30 geen elektriciteit meer, in het begin dat we hier woonden was dit regelmatig, we kwamen er al aan gewoon, laatst zeiden we nog dat het lang geleden was, lap vandaag hadden we het zitten.... En het weerbericht had al voorspeld dat we wat konden verwachten, zon, regenbuien, wind, donder & bliksem en wat hagel... Eerst wisten we nog niet wat er was, toen Dirk eens bij de buren ging kijken na een tijdje en ja hoor, blijkbaar was er een boom omver gewaaid die ons ganse dorp zonder elektriciteit zette. We hebben er dan maar bij dit weer een gezellige namiddag van gemaakt in de veranda met een goed boek, " De vallei van de paarden " moest nog eens gelezen worden, dus ben ik maar gestart. Om 18u50 ging het licht plots terug aan.... oef.
We zullen ons moeten haasten om ons fruit die nog in de diepvries zit op te krijgen... De aardbeien bloeien al volop, de loganbessen krijgen terug blaadjes, de mirabellen bloeien, het is niet meer te stoppen nu... Vandaag terug gras afgereden en wat zag het er weer goed uit nadien, na de winter is het allemaal wel aan een grote beurt toe... en wij zijn al een beetje verfranst en nemen het zo nu en dan wel een beetje gemakkelijker, maar nu zullen we toch moeten op dreef komen hoor, zeker als we de lente willen bijhouden.... Gelukkig is er de smoothie als we even een pauze nemen, en vermits we nog een overvloed aan fruit in de diepvries hebben moeten we er werk van maken die op te krijgen.... want straks is er een verse lading....
Vandaag eens de mooie winterbloeier Helleborus gefotografeerd, 7 verschillende hebben we er in de tuin maar jammer genoeg eentje die nu nog niet bloeit. Louise heeft me jaren geleden de prachtige winterbloeier leren kennen en de liefde is er nog steeds, kan het niet laten soms nog eentje extra aan te schaffen, er bestaan zoveel mooie kleuren.
Als het weer het toelaat kunnen wij het niet laten om toch even naar buiten te gaan. Het is echt een sombere winter geweest, veel regen en wind, hopelijk komt er snel een eind aan die regenachtige periode en krijgen we terug de zon te zien. Toch doen we regelmatig een toerke in de tuin en zien we waar we allemaal zouden willen aan beginnen, de lochting daar is het nog te vroeg voor en zeker te nat, gras afrijden zou ook eens mogen vanaf nu, plantjes verzetten, de oude bloeiers van vorig jaar ben ik een paar weken geleden beginnen snoeien, dus de hagen maar onder handen nemen hé, daar zijn we nu mee bezig, als het een dagje wat droog is doen we stukje voor stukje, we gaan er wel geraken, maar leuk is anders ... telkens opnieuw beginnen, we willen het niet uitstellen, straks komt het er niet meer van als het mooi weer is willen we ook andere leuke dingen doen... Dirk snoeit en ik verwerk de takken met de hakselaar, dit strooien we dan in de moestuin als paadje... handig hoor, minder vuile voeten als je groenten haalt en ecologisch. Maar vluchten voor weer een regenvlaag maakt het wel een stuk moeilijker te hakselen, en toch zijn we content van het resultaat, zeker als je weet dat de hagen hier vroeger meters breed en hoog waren en wij, haag per haag aanpakken, scheren en zagen en het ziet er soms tijdelijk niet uit, maar nadien als ze dan terug uitlopen, dan zijn we des te meer content van ons werk.
Het is de moment om de citrus boompjes te plukken, de kleine limette (kleine citroentjes) had zeker 15à20 vruchtjes, de citroen heeft er 10 mooie grote, en de kumquat massa's oranje zoet-zure vruchtjes, speciaal hoor deze, je eet ze met de pel. Vorig jaar hebben we er jam van gemaakt, echt lekker. Elke avond drinken wij thee, soms gember soms kruiden uit de tuin, of een van de twee lekkere groene thee's van het Brugs Kruidenhuis die Rik & Eveline ons deze zomer cadeau deden, we genieten er dagelijks van en momenteel met de lekkere citroentjes erbij. Met enkele van de grote citroenen zal ik eerstdaags limmoncello proberen te maken. En zoals we elk jaar doen maken we straks terug ons aperitief maison, met de bittere appelsienen die we van een kennis hier krijgen... en die valt bij velen van jullie in de smaak... Dit fotootje is van toen ons boompjes nog kleiner waren.... maar ik beloof jullie deze zomer een schone van allemaal samen.
Dit was ook een uitstap die we deze winter gedaan hebben, Sarlat, een prachtig stadje, zelfs in de winter heeft het iets gezelligs, we bezoeken het zeker volgende zomer eens opnieuw. Het is wel een eindje rijden van bij ons, maar echt wel de moeite waard, met vele winkeltjes en steegjes, gezellige pleintjes en restaurants.
Een receptje echt voor de tijd van het jaar is wel Tartiflette, het is héél simpel maar lekker, zelfs kinderen zijn er dol op. Je kan het in een grote ovenschaal ofwel elke portie in een vuurvast potje doen, dat is ook altijd leuk. Benodigdheden, -aardappels 1,5 kg 4pers -ajuinen 1 kg -spekblokjes( liefst gerookt)400gr ( vb Herta) -enkele teentjes look (dit recept verwacht wel wat look hoor! ) -room -witte wijn -reblochon 500gr (korst mag eraan blijven) bereiding, -schil de aardappels en snij ze in kleine stukjes en kook ze gaar -pel en snij de ajuinen in kleine stukjes en bak ze glanzend in de pan samen met de spekblokjes -doe er als de ajuin bijna klaar is de look bij, kijk zelf wat je van hoeveelheid wil,( wij eten er veel voor sommigen onder jullie), kruid met peper en eventueel zout -verdeel de patatjes in de vuurvaste potjes of schotel, verdeel er de ajuin/spek mengeling over doe in elke potje een geutje room en een geutje witte wijn -snij de reblochon kaas in dikke sneden en leg deze bovenaan op de potjes -zet nog even in de oven tot de kaas mooi smelt en een korstje krijgt...
Serveer met de rest van de witte wijn, daar het recept uit de Savoie is past een wijntje uit deze streek er ideaal bij Laat het jullie smaken !
PS, iets meer over de look, voor sommige onder jullie is hij uit den boze, ik weet dat wij grote looketers zijn, maar probeer toch enkele tenen te gebruiken, het komt het recept echt ten goede.
De Garonne treed uit z'n oevers door de grote watertoevoer uit het zuiden. De sneeuw uit de Pyreneeën is voor een deel gesmolten door de grote regenval daar, waardoor de rivieren overvloed aan water moesten opvangen, met alle gevolgen van dien... en als je dan weet dat een groot deel van het water samenkomt in de Garonne, tja dan heeft dat soms wel eens serieuze gevolgen. Ons dorpsplein ziet er momenteel anders uit dan in de zomer hoor...
Ondanks de winter leggen de kippen nog dagelijks 2 eitjes, dat is niet veel, ze zijn met z'n zessen, maar toch elke dag 2 eieren, voor ons is dat teveel als je niet aan het bakken gaat... Dus dacht ik laten we maar eens advokaat maken je hebt er dan 10 nodig, dat scheelt alweer dat. En het is wel leuk als je dat in de koelkast staan hebt, zo 's avonds in de zetel een advokaatje bij TV, mmm ja da lust ik wel, of een ijsje met advokaat... Maar wat doe je dan telkens met al die eiwitten hé.... De laatste keren maak ik er telkens meringues van, en het is wat zoeken tot je de gepaste hoeveelheden en warmte van de oven hebt, maar het lukt me wel, en het is eens iets anders bij de koffie na de middag in plaats van een koekje. Dirk kan er niet af blijven dus zullen ze wel lekker zijn hé. Ps vier van die schalen hebben we, gelukkig kan je dat nog een tijdje bewaren, schoon in potjes met goed afsluitbaar deksel.
De jongens noemden het de pausmobiel, omdat het zo'n vierkant blokske was, maar toch was het Dirk zijn maatje, hij is er altijd heel content van geweest, het was een zuinig en trouw karretje. Hij heeft er van alles en nog mee vervoerd en het is toch een beetje met spijt in z'n hart...maar vandaag hebben we het uitgezwaaid, het is weg... hopelijk heeft de volgende eigenaar er ook nog wat deugd van hé...
Een bezoek brengen aan een stad of dorp in de winter is toch nog iets anders dan in de zomer, maar toch laat ik jullie meegenieten van enkel foto's van onze uitstap naar Cahors. Die oude Franse steden hebben "schatten" die toch eens het bezoeken waard zijn, zeker als je zoals wij twee, houd van kleine steegjes en oude gebouwen, de sfeer die daar hangt.... zalig ! Hierbij een foto van de "Pont Valentré" de meest volledige middeleewse versterkte brug en toegangsweg tot Cahors, de brug ligt ook op de route naar Compostella. Als je erover wandeld en eens nadenkt hoe de mensen dat in die tijd realiseerden... En dan nog een schatje, een 12é eeuws huisje.
Galette des roi, een receptje voor een driekoningentaart. Zoals veel besproken, de nieuwe voornemens van het jaar... hebben jullie die ook, of doe je daar niet aan mee ... ik heb zo wel elk jaar enkele ideetjes die ik graag een plaatsje wil geven... ja, soms zijn het van die pietluttige dingen, maar het geeft iets, zo vind ik het althans... Zo een van mijn voornemens is, om in 2014 elke maand een receptje op de blog te plaatsen, hier uit het zuid-westen van Frankrijk of uit Frankrijk, in ieder geval eentje dat wij hier leren kennen hebben en lekker vinden. We beginnen met de Galette des roi, hier zal deze taart op 6 januari in vele huisgezinnen op tafel komen, het is een soort frangipane taart waar een boon in verstopt zit, en versneden wordt in het aantal personen die er aanwezig zijn, en die de boon treft is koning en krijgt de kroon... Hierbij het recept, 1/ Les ingrédients de la galette des roi à la frangipane pour 6 pers, - 2 vellen bladerdeeg - 100gr amandelpoeder - 75 gr suiker - 2 eitjes - 50gr malse boter - enkele druppels amandel extract of eventueel 2 lepels amaretto -een boon en een kroon
2/ bereiding / préparation - doe een vel bladerdeeg in een bakvorm en doorprik goed met een vork - meng alle ingrediënten behalve 1 ei - doe alles op het vel bladerdeeg, (denk eraan de boon te verstoppen) - bedek alles met het 2e vel bladerdeeg die je ook wat inprikt, en bestrijk het volledig met het eigeel - bakken in de oven op 210° ( of thermostaat 7) ong 30 min. - Lauw serveren is lekker ( je kan een variant maken als je er enkele appeltjes fijngesneden bij doet) Smakelijk !!! wie de boon heeft is koning !!!