"LILOT SECRET"
is gelegen in zuidwest Frankrijk, regio Aquitaine in departement Lot et Garonne, sinds november 2011 hebben we het sombere Belgie geruild voor deze warme zonnige streek, we wensen jullie veel leesgenot met onze blog, Dirk & Ciska
12-02-2014
Snoeiwerk
Als het weer het toelaat kunnen wij het niet laten om toch even naar buiten te gaan. Het is echt een sombere winter geweest, veel regen en wind, hopelijk komt er snel een eind aan die regenachtige periode en krijgen we terug de zon te zien. Toch doen we regelmatig een toerke in de tuin en zien we waar we allemaal zouden willen aan beginnen, de lochting daar is het nog te vroeg voor en zeker te nat, gras afrijden zou ook eens mogen vanaf nu, plantjes verzetten, de oude bloeiers van vorig jaar ben ik een paar weken geleden beginnen snoeien, dus de hagen maar onder handen nemen hé, daar zijn we nu mee bezig, als het een dagje wat droog is doen we stukje voor stukje, we gaan er wel geraken, maar leuk is anders ... telkens opnieuw beginnen, we willen het niet uitstellen, straks komt het er niet meer van als het mooi weer is willen we ook andere leuke dingen doen... Dirk snoeit en ik verwerk de takken met de hakselaar, dit strooien we dan in de moestuin als paadje... handig hoor, minder vuile voeten als je groenten haalt en ecologisch. Maar vluchten voor weer een regenvlaag maakt het wel een stuk moeilijker te hakselen, en toch zijn we content van het resultaat, zeker als je weet dat de hagen hier vroeger meters breed en hoog waren en wij, haag per haag aanpakken, scheren en zagen en het ziet er soms tijdelijk niet uit, maar nadien als ze dan terug uitlopen, dan zijn we des te meer content van ons werk.
Het is de moment om de citrus boompjes te plukken, de kleine limette (kleine citroentjes) had zeker 15à20 vruchtjes, de citroen heeft er 10 mooie grote, en de kumquat massa's oranje zoet-zure vruchtjes, speciaal hoor deze, je eet ze met de pel. Vorig jaar hebben we er jam van gemaakt, echt lekker. Elke avond drinken wij thee, soms gember soms kruiden uit de tuin, of een van de twee lekkere groene thee's van het Brugs Kruidenhuis die Rik & Eveline ons deze zomer cadeau deden, we genieten er dagelijks van en momenteel met de lekkere citroentjes erbij. Met enkele van de grote citroenen zal ik eerstdaags limmoncello proberen te maken. En zoals we elk jaar doen maken we straks terug ons aperitief maison, met de bittere appelsienen die we van een kennis hier krijgen... en die valt bij velen van jullie in de smaak... Dit fotootje is van toen ons boompjes nog kleiner waren.... maar ik beloof jullie deze zomer een schone van allemaal samen.
Dit was ook een uitstap die we deze winter gedaan hebben, Sarlat, een prachtig stadje, zelfs in de winter heeft het iets gezelligs, we bezoeken het zeker volgende zomer eens opnieuw. Het is wel een eindje rijden van bij ons, maar echt wel de moeite waard, met vele winkeltjes en steegjes, gezellige pleintjes en restaurants.
Een receptje echt voor de tijd van het jaar is wel Tartiflette, het is héél simpel maar lekker, zelfs kinderen zijn er dol op. Je kan het in een grote ovenschaal ofwel elke portie in een vuurvast potje doen, dat is ook altijd leuk. Benodigdheden, -aardappels 1,5 kg 4pers -ajuinen 1 kg -spekblokjes( liefst gerookt)400gr ( vb Herta) -enkele teentjes look (dit recept verwacht wel wat look hoor! ) -room -witte wijn -reblochon 500gr (korst mag eraan blijven) bereiding, -schil de aardappels en snij ze in kleine stukjes en kook ze gaar -pel en snij de ajuinen in kleine stukjes en bak ze glanzend in de pan samen met de spekblokjes -doe er als de ajuin bijna klaar is de look bij, kijk zelf wat je van hoeveelheid wil,( wij eten er veel voor sommigen onder jullie), kruid met peper en eventueel zout -verdeel de patatjes in de vuurvaste potjes of schotel, verdeel er de ajuin/spek mengeling over doe in elke potje een geutje room en een geutje witte wijn -snij de reblochon kaas in dikke sneden en leg deze bovenaan op de potjes -zet nog even in de oven tot de kaas mooi smelt en een korstje krijgt...
Serveer met de rest van de witte wijn, daar het recept uit de Savoie is past een wijntje uit deze streek er ideaal bij Laat het jullie smaken !
PS, iets meer over de look, voor sommige onder jullie is hij uit den boze, ik weet dat wij grote looketers zijn, maar probeer toch enkele tenen te gebruiken, het komt het recept echt ten goede.
De Garonne treed uit z'n oevers door de grote watertoevoer uit het zuiden. De sneeuw uit de Pyreneeën is voor een deel gesmolten door de grote regenval daar, waardoor de rivieren overvloed aan water moesten opvangen, met alle gevolgen van dien... en als je dan weet dat een groot deel van het water samenkomt in de Garonne, tja dan heeft dat soms wel eens serieuze gevolgen. Ons dorpsplein ziet er momenteel anders uit dan in de zomer hoor...
Ondanks de winter leggen de kippen nog dagelijks 2 eitjes, dat is niet veel, ze zijn met z'n zessen, maar toch elke dag 2 eieren, voor ons is dat teveel als je niet aan het bakken gaat... Dus dacht ik laten we maar eens advokaat maken je hebt er dan 10 nodig, dat scheelt alweer dat. En het is wel leuk als je dat in de koelkast staan hebt, zo 's avonds in de zetel een advokaatje bij TV, mmm ja da lust ik wel, of een ijsje met advokaat... Maar wat doe je dan telkens met al die eiwitten hé.... De laatste keren maak ik er telkens meringues van, en het is wat zoeken tot je de gepaste hoeveelheden en warmte van de oven hebt, maar het lukt me wel, en het is eens iets anders bij de koffie na de middag in plaats van een koekje. Dirk kan er niet af blijven dus zullen ze wel lekker zijn hé. Ps vier van die schalen hebben we, gelukkig kan je dat nog een tijdje bewaren, schoon in potjes met goed afsluitbaar deksel.
De jongens noemden het de pausmobiel, omdat het zo'n vierkant blokske was, maar toch was het Dirk zijn maatje, hij is er altijd heel content van geweest, het was een zuinig en trouw karretje. Hij heeft er van alles en nog mee vervoerd en het is toch een beetje met spijt in z'n hart...maar vandaag hebben we het uitgezwaaid, het is weg... hopelijk heeft de volgende eigenaar er ook nog wat deugd van hé...
Een bezoek brengen aan een stad of dorp in de winter is toch nog iets anders dan in de zomer, maar toch laat ik jullie meegenieten van enkel foto's van onze uitstap naar Cahors. Die oude Franse steden hebben "schatten" die toch eens het bezoeken waard zijn, zeker als je zoals wij twee, houd van kleine steegjes en oude gebouwen, de sfeer die daar hangt.... zalig ! Hierbij een foto van de "Pont Valentré" de meest volledige middeleewse versterkte brug en toegangsweg tot Cahors, de brug ligt ook op de route naar Compostella. Als je erover wandeld en eens nadenkt hoe de mensen dat in die tijd realiseerden... En dan nog een schatje, een 12é eeuws huisje.
Galette des roi, een receptje voor een driekoningentaart. Zoals veel besproken, de nieuwe voornemens van het jaar... hebben jullie die ook, of doe je daar niet aan mee ... ik heb zo wel elk jaar enkele ideetjes die ik graag een plaatsje wil geven... ja, soms zijn het van die pietluttige dingen, maar het geeft iets, zo vind ik het althans... Zo een van mijn voornemens is, om in 2014 elke maand een receptje op de blog te plaatsen, hier uit het zuid-westen van Frankrijk of uit Frankrijk, in ieder geval eentje dat wij hier leren kennen hebben en lekker vinden. We beginnen met de Galette des roi, hier zal deze taart op 6 januari in vele huisgezinnen op tafel komen, het is een soort frangipane taart waar een boon in verstopt zit, en versneden wordt in het aantal personen die er aanwezig zijn, en die de boon treft is koning en krijgt de kroon... Hierbij het recept, 1/ Les ingrédients de la galette des roi à la frangipane pour 6 pers, - 2 vellen bladerdeeg - 100gr amandelpoeder - 75 gr suiker - 2 eitjes - 50gr malse boter - enkele druppels amandel extract of eventueel 2 lepels amaretto -een boon en een kroon
2/ bereiding / préparation - doe een vel bladerdeeg in een bakvorm en doorprik goed met een vork - meng alle ingrediënten behalve 1 ei - doe alles op het vel bladerdeeg, (denk eraan de boon te verstoppen) - bedek alles met het 2e vel bladerdeeg die je ook wat inprikt, en bestrijk het volledig met het eigeel - bakken in de oven op 210° ( of thermostaat 7) ong 30 min. - Lauw serveren is lekker ( je kan een variant maken als je er enkele appeltjes fijngesneden bij doet) Smakelijk !!! wie de boon heeft is koning !!!
Bedankt iedereen voor de vele kaartjes en de liefdevolle wensen, het is héél leuk dat ook al zijn we hier een "beetje ver weg" toch nog bij velen, in jullie hartje mogen vertoeven...., het doet ons deugd. Ook wij vergeten jullie allemaal niet hoor maar is het soms moeilijk om iedereen met regelmaat persoonlijk te bellen en mailen, de dagen zijn hier veel te kort... vandaar de blog, de Facebook pagina enz..., zo kunnen jullie ons toch een beetje blijven volgen in wat we zo allemaal uitspoken in ons zuiders leventje. Ook dit jaar gaan we ons niet vervelen en zullen we jullie laten meegenieten van de avonturen die we ondernemen... maar meer vertellen we voorlopig nog niet... De blog volgen is de boodschap hé...
2013 is achter de rug, voorbij, nu is het uitkijken wat 2014ons gaat brengen, wij duimen alvast dat het voor al onze familie, vrienden, kennissen en vooral ook voor onze vele bloglezers een spetterend jaar mag zijn, met een goede gezondheid, veel liefde en geluk en het zonnetje erbij, dan zijn we allemaal blij !
Storm " Dirk " , het is een naam als een ander, maar als het je eigen naam is ben je toch geneigd om er een grapje rond te maken, zeker als je van je naasten enkele reacties krijgt.... Zo vonden wij het heel toepasselijk om zeker in die periode van het jaar , er het volgend verhaaltje rond te vertellen... We wilden echt wel bij velen onder jullie aanwezig zijn met de kerstdagen, en vermits we niet overal tegelijk konden zijn, vonden we het eens een gedacht om jullie allemaal eens te vergezellen onder de vorm van een "stormke".... leuk toch, zo waren we een beetje overal tegelijk, niemand die niet aan ons dacht en omgekeerd... Hier in Frankrijk was het op sommige plaatsen echt serieus, maar wij bleven ervan gespaard, (tja dat was wel ons plan hé...met storm Dirk ...hihi )
De bomen hadden hier nog hun bladeren, en zo nu en dan , ja 't is herfst, begonnen ze wat te vallen, maar nu, na die koude donderdagnacht, zagen we bij het opstaan, de acaciabomen verloren al hun blaadjes in één keer..... het regende blaadjes, de ganse voormiddag....en het zijn klei blaadjes dat de acacia's hebben , twas precies regen, echt schoon zicht hoor. We hebben nog een poging gedaan het te fotograferen, maar het komt niet zo over op de foto, maar niet te min zie je de massa's bladeren eronder wel liggen hé.... een tapijt ! tegen de middag was het grootste gedeelte af... Ja de natuur is toch bijzonder hé.
Donderdagmorgen bij het ontwaken, brrr.... het was min 6, dat zijn we hier toch niet gewoon hoor ! En we kunnen er intussen alsmaar minder tegen, je went eerder aan de warmte dan aan de koude denk ik Alles had een wit laagje....
Oef, het lukt weer !!! Na een probleem periode van niets te kunnen toevoegen op de blog, is het nu terug opgelost.... Ik had een update gedaan van mijn Pc, en daarna wou ik de blog bijwerken, maar het ging niet... En maar proberen en proberen... tot Dirk plots het lumineus idee had dat het wel eens door de update kon zijn.... en ja hoor, de Pc is nu vanochtend terug op het vorige gezet, en tis ok....
Lantana Camara, zo heet deze mooie plant, ze bestaat in verschillende kleuren, maar ik vind ze in wit-creme kleur best mooi, één stekje groeit in een seizoen uit tot zo een grote struik, en bloeit de ganse zomer, zelf nu nog zoals je hier ziet. Nadeel is dat ze wel vervriest, dus terug een stekje nemen voor volgend jaar is de boodschap... Aja, ik wou jullie ook de nederlandse naam meegeven, wisselbloem
Deze namiddag hebben we nog wat in de tuin "gespeeld" noemen wij het dan.... wat plantjes bijzetten, verzetten, ja het was een fris maar mooi weertje, dus echt leuk om wat buiten bezig te zijn. En wat wij echt wel héél leuk vinden is dat we altijd gezelschap hebben van hond en poezen... Ik was wat aan het snoeien en Dirk en zijn gezelschap waren struiken aan het verplanten.... Mijns inziens werd alles daar héél goed gecontroleerd... ze keken en keurden het goed... zonder commentaar... gelukkig.
Een regenachtige dag, in een regenachtig weekend... Deze namiddag heb ik me gezellig in de zetel genesteld met " de belgische boekskes" , amaai wat is het toch eens fijn om er zo enkele te verslaan, Dag Allemaal, Libelle, Plus magazine, Story, en niet te vergeten Nest en noem maar op... Een mooi aanbod hebben we hier, en elk hebben we zo onze keuze, er zijn er die Dirk leest, en andere die vooral mij interesseren. jaja ok ik heb wel wat retard....en ze volgen niet al per nr.. maar geen nood, dankzij al die lieve vrienden van ons die ze bijhouden, kunnen wij toch eens echt genieten van een belgisch boekske. Das fijn hoor, ne mens is zo die boekskes gewoon, niet dat ze hier geen boekskes hebben, maar .... ze zijn niet hetzelfde.... Het is zoals met de bloemen hier, je weet het of je weet het niet, maar het is ook een andere stijl... hoe noemen we dat juist.... er is een belgisch programma die zo heet, waar mensen hun oude spullen kunnen brengen om te laten schatten. tussen kunst en .... In ieder geval bedankt aan iedereen die voor ons de boekses bijhoud, het is gewoon zalig !